Koruna, ČNB, deflace a RIZIKA…. A chudák občan Novák III,


Kosíři mi včera  nachystali milé překvapení.  Vůbec  jsem si nebyl  jist  zájmem  o druhý  díl Deflace, hlodala obava, že  to bude podle  hesla  – jednou stačilo. A  ačkoli chválím den před  večerem,v  okamžiku , kdy tohle začínám psát, má druhý díl vyšší  čtenost  než ten první. A oba  se docela  šíří internetem… To nepíši  kvůli sebechvále nebo chlubení , ale proto, že  chci  čtenářům za  zájem poděkovat a  že  mi to  dává odvahu přidat třetí – snad už závěrečné pokračování. Doufám, že  vás  nezklame.

Ještě než  začnu opět nový  materiál, musím se  vrátit  k textu ze  včerejška. Tohle  jste  určitě také četli:

http://www.novinky.cz/finance/319272-tretina-domacnosti-ma-financni-rezervy-maximalne-na-mesic.html

Čerstvé údaje o tom, jak vypadají finanční rezervy  českých  rodin. Ocitujme  z něj  dvě  krátké pasáže:

Pouhá třetina domácností má pro případ ztráty hlavního příjmu finanční rezervu jen na týden, maximálně měsíc. Dokonce každý patnáctý Čech by s rezervou vystačil necelý týden, 35 procent pak dva až tři měsíce.

Financím dobře rozumí, ví, jak vhodně investovat, vybrat si úvěr nebo využívat řadu finančních produktů, jen šest procent Čechů.

Opravdu  si ČNB  myslí že za těchto okolností platí :

1-  domácnosti jen  jen čekají  se spotřebou  až díky deflaci, bude ještě  levněji? Když pouze  6%  je  schopno  vhodně investovat?

2- že  si takhle  náhodou fatálně nehraje s lidskými osudy? Viz  oněch  65%  domácností, kterým  finanční rezervy  vydrží od jednoho týdne  do max.  3 měsíců…

Ale zpět k předmětu mého zkoumání devalvační operaci  centrální  banky. Ze  včerejší osnovy  devalvačních očekávání z blogu  Petra Jánského

  • Téměř okamžitě se zvýší dovozní ceny a měla by se tak zvýšit poptávka po domácím zboží a službách (oproti zahraničním)
  • Čeští exportéři těží z oslabené koruny a dosahují vyšších zisků (dokud rostoucí domácí náklady tuto cenovou konkurenceschopnost nesníží)
  • Oslabená česká koruna přiláká více zahraničních návštěvníků
  • Rostoucí ceny a poptávka po domácím zboží by měly zvýšit výběr daní (především DPH a spotřební daně

mám ke komentování ještě  dva  body

3-oslabená  koruna přiláká více zahraničních  turistů

Jako na  zavolanou se včera  v Lidovkách objevily  tyto  dvě  grafiky:

Turisti

Turisti1

zdroj Lidové noviny  15.11.2013

Byl bych  se  spekulací  na  to, že  kursový pokles  přivodí nějaký  zásadní  zvrat  v návštěvnosti České republiky v incoming turistice velmi opatrný! Grafy  tuto hypotézu nijak   nepotvrzují.  V roce 2008 , kdy  koruna  rekordně posilovala a na  současný  kurz  měla k dobru  nějakých  15%, nebyl zájem v  návštěvu  v ČR nijak zásadně menší než  teď. Zato propad  zájmu v krizovém roce 2009 byl  razantní.  Snadno lze  dovodit,  že  o příjezdu k nám rozhoduje  globální ekonomická nálada v zahraničí a nikoli  nějaké hrátky s kurzem ve výši  +- 5%. Ale  třeba  to  od 10.11.2013 bude úplně jinak…..

Příznivce  téhle víry bych  rád  upozornil na  druhý  graf-  průměrný počet  nocí  strávených cizími turisty  u nás!  Dle mého  soudu  popisuje  totiž  nejméně  stejně důležitý  údaj. Ti, co zde nocují jsou  totiž ti, co zde nechají opravdové peníze! Na které se  naše ekonomika  tak třese.  Jenže  tenhle  údaj se vyvíjí, jak vidíte -NEGATIVNĚ! A  žádný jednodenní zájezd  autobusem  rakouských  důchodců ,do  Vietnamlandu v  Hatích na  tom nic nezmění.

Shrnuto –   i  zde  platí, že  teoretické poučky  jsou věc  jedna a  ekonomická realita  druhá.

Pojďme se  tedy podívat na  další  predikci

4- vyšší  daňové výběry díky vyšším cenám  a většímu  podílu  prodaného tuzemského zboží a služeb

Začnu  tím, že  sem  přetisknu to, co už  jste  četli před chvilkou – jeden  zásadní postulát  o tom, jak vypadá  finanční  síla  českých domácností

Pouhá třetina domácností má pro případ ztráty hlavního příjmu finanční rezervu jen na týden, maximálně měsíc. Dokonce každý patnáctý Čech by s rezervou vystačil necelý týden, 35 procent pak dva až tři měsíce.

Tedy   totální nedostatek  peněžních rezerv  u  65%  domácností!

Finanční  kondice firem nebude zas  až tak odlišná. Ani být  nemůže  a ti, co  peníze  mají  – jak z privátní, tak z korporátní sféry  budou  stále  stejně  opatrní  na jejich vydávání!

Každý   má  možnost utratit  jen  to, čím  přímo disponuje  nebo v horším případě  tím, kam ho pustí jeho úvěrový  rámec. A u většiny  domácností   viz  včerejší  graf , je to prostě tak, že  jedou na  doraz.  Jestliže  jsou na  výdajovém stropě a  mohu  za  cosi měsíčně  vydat  jen  tisícovku a  ono to cosi  podraží  o  5%, pak buď

– toho cosi koupím  o  5% méně nebo

– toho  cosi koupím sice stejně, protože musím ,ale o těch  5 % pokrátím výdaje  třeba ve  skupině  leccos.

V každém případě konečný  součet  relevantních  vydání  zůstane nominálně  stejně  vysoký.

Samozřejmě, že za předpokladu, že  můj příjem zůstává  stejný  nebo se mi  nepovede navýšit  úvěrový rámec.

Vyšší  výběr  daní  by  přesto bylo lze  docílit – pokud  by  se výrazně  zvýšil  počet  zahraničních  turistů  podle bodu 3. A  nejlépe  ještě  doprovázený strmým  růstem  českých  turistů, kteří by místo  do  Jugošky  příští  rok jeli na Lipno…. Jenže  to jsou většinově ti,  co mohou utrácet…

Jak už  jsem  uvedl  v  prvním díle – nebudu  tvrdit, že  devalvace  nepřinese  vůbec žádné  pozitivní  efekty. Tak daleko nejdu.  Ale  troufnu si tvrdit,  že pokud se nezmění  globální  ekonomická situace, pak  budou  výrazně  menší, než si  dnes  členové bankovní rady  a  ti  co sdílejí jejich  názor, malují .

Nemluvě    o nákladech té devalvace! Několik desítek  tisíc  lidí, kteří se dnes tak tak drží  nad hladinou,   tímhle  zdražením spadnou pod ní.Nevratně. Zkrátka  už  tu  další  pětistovku v rodinném rozpočtu nenajdou.   Slyším z ulice  NA Příkopech  termín  kolaterální  ztráty?  Copak jsme  ve válce?

A  týká se  to nejen  občanů.  Ale i….. no  teď  budu  psát  zejména pro tebe  Jene  Čermáku, slíbil, jsem  ti přece už v diskusi pod prvním dílem, že mám pro  nachystáno cosi, co  bytostně  znáš a kde si na výsledek  té devalvace sáhneš osobně!

On s  důsledky  bude velmi tvrdě  konfrontován  například  i státní  rozpočet! Už bylo napsáno,  že  MUSÍ nutně  zdražit  PHM. Takže  z  už tak poddimenzovaných  rozpočtových kapitol  na dopravní náklady  ve  všech rezortech  si  zase bude možno koupit  méně  litrů benzinu a nafty a  tedy odjet méně kilometrů. Pokud se výrazně nepropadne  cena  ropy na světových trzích.  Týkat se  to bude v  prvé řadě  těch, co  jezdí nejvíce  – armáda, policie, hasiči, záchranka….. Ale  více vydá  i stát, až bude opět obměňovat  svoje  strategické rezervy PHM. Což  periodicky musí. Takže  velmi problematický a nečekaný  vícenáklad!

A přirozeně,  že i erár zaplatí teď  více  za  každý nákup zboží  či služby netuzemského původu.. O to méně mu  zbude  na  financování  jeho běžného  chodu! Málem jsem zapomněl – stát má  část  svého dluhu denominovanou  v cizích měnách. Zejména  euru. Objem dluhové služby  této  části  dlužního portfolia  se  také zvedne  o  5%……..

Ale  to se zatím  přímo netýká  přítele  Jeníka. Takto  příslušníka  cechů  lékařského. Jak vypadá  české zdravotnictví čtete  denně  v novinách a vidíte  večer v  televizi. Lékařské  odbory jsou ve  stávkové pohotovosti, zubaři  a  praktici vyhrožují  masovými protesty a nemocnice říkají, že  5 miliard, o které  dostanou příští  rok více jim nijak nepomůže  a že nejméně 1/3 je špitálů zralá  na okamžitý kolaps. A vy  zase  – a co s tím má  společného devalvace měny?

Když jsem si dělal přípravu pro první  článek,  tak součástí  byl  i velmi hrubý  odhad, jak se  asi  dražší dovozy  promítnou  do  hospodaření  státu a které rezorty to nejvíce postihne….

S  odstupem, jako  nejkritičtější, mi vyšlo  právě  zdravotnictví!!! Podle mne  v celém  politicko ekonomickém komplexu, s výjimkou  armády,  neexistuje  žádný  druhý sektor, který by  byl  v takové míře  závislý  na  dovozech jako právě  bílé pláště!

Lékařská technika, spotřební  materiál, léky, energie  a podobně  jsou  v  obrovském procentu  jen z dovozu.  Bez  tuzemských substitucí!!  To vše  teď  o  5%  okamžitě  dražší! Že  by  někdo  ve zdravotnictví  zajišťoval  kurs  pro nákupy? S tím jsem se NIKDY nesetkal.  Takže  k těm  řádově  10-ti miliardám, co   českému zdravotnictví schází  už teď , přibudou ještě nejméně  další  stovky  milionů na  kurzové  ztráty. Al e spíše  miliardy.Opět méně  peněz na  péči! Takhle se devalvace  Jeníku  týká přímo tebe a hned. Pochopitelně  i nás  všech ostatních. Zakalkulovala  to  ČNB  do svých  analýz, co myslíš?

Včera  se v  diskusi objevil nový nick -Vašek A. Který  stojí na  straně  ČNB a  v  devíti bodech její počin  obhajuje. Nehodlám mu brát jeho názor a doufám, opravdu doufám, že  pravdu má  on  a dáma  a pánové  z bankovní rady. Moc  si to přeji.  Protože  pak bychom  všichni na tom byli daleko lépe, než  když se potvrdí vlkovy  chmurné vize. Nicméně – do teď  jsem  předkládal  svoje  námitky  proti  skoro všem jeho bodům. Nebudu je  opakovat.

Ale  nutně  se musím  ještě  vypořádat s  tímto:

Hlavním cílem bylo zabránit deflaci. Deflace je opravdu nebezpečná. Snižuje totiž výnosnost reálných investic. Investoři totiž porovnávají výnos z investice s “bezrizikovým” výnosem na bankovním termínovaném vkladu nebo ve státních dluhopisech. A deflace přináší výnos z kapitálu (díky poklesu cen) i při nulových úrokových sazbách, tedy snížila by se motivace investovat. Pokud nevěříte mně, cituji ze zde odkazovaného článku Ilony Švihlíkové: “Viceguvernér Tomšík uvedl i příklad Japonska, což je obzvláště varující. Japonsko je země, která zažila dvě ztracené dekády, přičemž se ukázalo, že setrvačnost deflace je děsivá (což by mělo být poučení pro všechny fanoušky zlatého standardu, který je ze své podstaty deflační) a především: nevíme, co s ní! Deflaci tedy opravdu neradno podceňovat, protože jakmile se jednou v ekonomice usadí, je to velice zlé.”

A  to přesto, že  nebezpečí  deflační spirály  nevidím zas  až  tak  hrozivé a bezprostřední. V  úvodním díle je popsáno proč. Ale jen z  části.  Ještě  jednu podstatnou věc jsem si záměrně  držel pod  rukou.  Bylo jasné, že  nějaký koment  ve smyslu  Vaška A. musí  dorazit. Přesně  kvůli tomu  jsem  ocitoval  z Wikipedie  definici  deflace.  Dnes  z ní použiji toto:

K deflaci dochází, když ve světové či specificky orientované národní ekonomice je příliš mnoho konkrétního zboží či služeb a dojde k absenci peněz, které mohou být využity pro nákup tohoto zboží či služeb.

Tím odpovídám  na  velmi  dne s citovaný  příklad  Japonska. A to ze  dvou  důvodů

1- japonská ekonomik a vnitřní  hospodářský  systém je jednak  velmi specifický a  do jisté míry  uzavřený. Té se  deflačně  týká z  té horní definice ona  specificky  orientovaný  národní ekonomika!

Prosadit se z venku na  japonském vnitřním trhu  je  velmi  složité i pro ty největší a nejlepší  světové  firmy  a výrobky. Jednak  kvůli  velké  high tech  konkurenci, tradicionalistickému přístupu  domácí populace k výběru  výrobce  a  často  velkým a záměrným  byrokratickým omezením japonských  úřadů. Japonská ekonomika  je  navíc  teritoriálně izolovaná a  je  velkým vnitřním trhem.

2- ČR a její ekonomika  s ní má  velmi málo společného!

Jsme malý  a  velmi otevřený  hospodářský systém,  který  dnes ani  efektivně  nemůže, díky  členství v EU  administrativně  klást překážky  v  transferu  zboží a služeb. Nejsme  schopni se administrativně  chránit  před importem  negativních, ale  ani pozitivních  ekonomických  jevů. Proto  z definice  deflace  jsme  ti,  kteří si deflaci  dovezou,  když  vypukne  jinde!

Proto  ten příměr  kulhá  na  obě nohy!  Paralela  , která by platila  absolutně, existuje.  Říká  toto:  jestliže  Evropa / rozuměj  EU, rozuměj Německo/ spadne  do deflační pasti, ČR  tam spadne  také. A můžeme  se klidně dožít dvou ztracených dekád jako Japonsko!  Ale  žádné dvě  dekády  nehrozí  soliterně  ČR!  Ne při tom, jak exportně  nastavené je Česko!  Jednak  velikostně  jednak  druhově!  Jsme převážně  nikoli finalisté, ale  subdodavatelé.  Což znamená jasnou závislost na jiných. Na  rozdíl od Japonska.

Jako argumentaci proti námitkám  Vaška  A.  použiji i část z  článku, který  zájemcům – fajnšmekrům  z  oboru  doporučuji  přečíst: http://zpravy.kurzy.cz/358748-ecb-v-kreci-hrozi-deflace-nebo-trzni-bublina/. Cituji:

Ekonomové debatují, co prudký pokles míry inflace eurozóny bude znamenat pro širší ekonomiku. Poslední data z EuroStatu ukazují, že spotřebitelská inflace se snížila o víc jak polovinu, z 2,6 % v září 2012 na 0,7 % v září 2013. To je nejpomalejší růst inflace od začátku celosvětové finanční krize a tato hodnota je také velmi vzdálena od inflačního cíle ECB stanoveného na 2 %. Aby toho nebylo málo, spotřebitelské ceny padají v Řecku a Irsko, Portugalsko a Španělsko se na pokraji deflace pohybují. Hlavní vinu za sestupnou spirálu klesajících spotřebitelských cen lze přičíst na vrub poklesu cen na komoditních trzích. Komoditní index CCI, což je koš 17 stejně vážených komodit, klesl na úroveň 375 euro, což je o 15 % méně než ve stejném období v minulém roce. Strašidlo deflace nyní obchází Evropou.

Protože euro pokračuje v růstu k úrovni 1,35 za dolar, čelí eurozóna hned dvojímu nebezpečí. Snižujícímu se exportu a vynořující se deflaci. Když se naposledy euro pohybovalo na stejné úrovni (únor 2013), tak se ho šéf ECB Mario Draghi pokusil srazit slovní intervencí: „Směnný kurz není politickým cílem, ale je důležitý pro ekonomický  růst a cenovou stabilitu. Budeme sledovat, jestli je jeho zhodnocování podložené, a zda nepředstavuje risk pro cenovou stabilitu.“ Tento komentář poslal kurz euro vůči dolaru na úroveň 1,28.

Hlavním důvodem zhodnocování eura je však prudký pokles přebytku likvidity v bankovním systému eurozóny. Zdroje rychle vysychají. Od května 2012 poklesly z 803 miliard na dnešních 158 miliard euro. Mezitím roste peněžní zásoba Japonska jak houby po dešti a dosahuje 182 trilionu jenů. Od té doby co FED spustil QE3, vysoceoktanová peněžní zásoba USA (MZM) prorazila historická maxima a pohybuje se na úrovni 12,2 trilionů USD

Pro mne  opravdová  hrozba. Reálná. S  kterou ovšem  ČNB neudělá  vůbec  nic.  Já naopak na jejím místě  bych s  tou devalvací  počkal, až  jestli se začne  naplňovat podle  toho výňatku.  Pak odstartují nepochybně  celosvětové závody  v tom, kdo více znehodnotí svou měnu!  Bude mít centrální  banka  v takovém případě  ještě nějakou munici?

A  tím se  dostáváme  k rizikům nedávné devalvace, spojené s  centrální bankou a její pozicí.Přiznávám  rovnou  že teď  si nebudu tak úplně jistý v kramflecích. Ale  je  zřejmé, že  každá legrace  cosi stojí.    Jestli  si dobře  pamatuji, tak údaj o kumulované ztrátě  ČNB  je asi  120 miliard  korun.  Výsledkem  hrátek s kurzem  musí  být,  po skončení  celé  operace – nárůst  této  sumy. Jde o dluh  specifický, který zpravidla NENÍ třeba  hradit. Zpravidla. Nejméně  do té doby, dokud  náhodou  nechcete  vstoupit  do eurozony. Pak  ECB nepochybně  bude trvat na  tom, aby stát  kapitál  takové centrální  banky  znovu doplnil…

Bohužel existují   rizika další.

To první vyplývá z reálného a nikoli  devalvačního kurzu  koruny  vůči  euru. Podle všech  dostupných indikátorů je  rovnovážná parita  nastavena  někde v okolí  poměru  1:25 a nikoli  27.

Ti , kteří  chodí na Kosu  už delší čas ví,  že  jsem rozhodným odpůrcem  fanatiků , vyznávající  trh bez přívlastků. Soudím, že  regulace jsou nutné.  Za  zcela  chybné ale pokládám  jít zásadně proti trhu a  jeho přirozenosti. Což  ČNB  tímto udělala.  Navíc  s jistou budoucí masivní  forsáží! Jestliže  tedy efekty  devalvace budou takové,  jak  ČNB očekává  – zejména  v oblasti zvýšení  exportů a nárůstu zakázek. Výsledkem by  logicky  měl být  ještě  větší  přebytek z  bilance  vývoz – dovoz.´a  tedy  automatické posilování naší měny.!  Což vyvolá další opět intervence Singera a  spol. A tak pořád dokola. Protože  ČNB  jednoznačně  prohlásila , že  připoutala  českou korunu k euru v pevném kurzu 1:27!!! A že   tak nejméně  18 měsíců chce mít!

Být mezinárodním  měnovým velkospekulantem,  velmi  bych zavětřil! Můj  dávný propočet, samozřejmě  velmi hrubý a nedokonalý, kdysi prozradil, že  do souboje  s ČNB  se dá  jít už  se základním  kapitálem  40 miliard korun.  Ty počty  vycházely  z tehdejší  velikosti měnových  agregátů, devizových  rezerv, inflačního cíle  a  s promítnutí úrokových  sazeb jako nákladu na  transakci.  Dnes by to vyšlo asi  kapku jinak. Takže  řekněme, že  by  ta startovací  suma musela být  dvojnásobná.  Ale zisk, při téměř nulových  úrokových sazbách, jež  jsou transakčním nákladem,  výrazně větší.  Skutečně  si jsou Na Příkopech jistí,  že  se nezopakuje  scénář  z roku  1997.  Byť trochu jinak? Že  tu není celá řad a hráčů, pro  které  4 miliardy  dolarů nebo  3 miliardy  eur  nejsou, svým způsobem  drobné, které  stojí  za  to  hodit  do měnového forbesu jménem  česká koruna? Ono fixování kurzu může  velmi snadno  působit  na  opravdu velké hráče  jako  výzva.  A ČNB  jejich atak  vůbec nemusí  ustát. Zejména proto, že  spekulant si  okamžik svého útoku  může  vybrat. Může  to zkusit  teď , ale  klidně  i v okamžiku,  kdy  ČNB  svou současnou pozici začne opouštět. Nebo tehdy, když  se objeví  nějaký  nový, významný  a neznámý  faktor, který  spekulaci výrazně  usnadní.  Kdybych  to měl  dělat  já,  pak  bych  s e nejspíš  svezl  teď  s tím, co  dělá  centrální  banka a korunu  bych  poslal ještě  více dolů, než plánuje  ona.  Ale  své kouzlo bude mít  okamžik,  až  dojde k otočení  měnového kormidla. Mimo jiné třeba proto, že  potom  bude Singer a  spol. v  daleko méně komfortní pozici než teď. Korun  si  skutečně může, teoreticky,  natisknout, kolik chce,  ale  devizových rezerv?  Ty  jsou  velmi konečné….  Velka  tvrdá  spekulace na  fixní  kurz nebo  nutný očekávaný  manévr  centrální  banky  je  dalším  nepominutelným  rizikem,  které  bankovní  rada  na  sebe  a celý  český  finanční  systém vzala. Může  být , že jen teoretickým.

Nemluvě  o tom, že  vážným  rizikem  bud e i samotný, nikým nekomplikovaný  návrat  ČNB a celé  ekonomiky  do  polohy  před devalvací.  Tehdy najednou  ekonomika může  klidně  zažít  skokovou  revalvaci!!  S  tvrdým dopadem na  exportéry!!! ČNB bude muset  sesednout  z tygra, na kterého si naskočila. A  Číňané  říkají, že  to nelze…

Vím, že jsem opět  dlouhý a  k neučtení,  ale  na konec  jsem  si nechal  to, co v  celé akci považuji za  riziko vůbec  největší – totiž  toto:

K měnovým intervencím provedeným minulý týden dnes  /guvernér  Singer -pozn. vlk/poznamenal, že stanovenou hladinu 27 CZK/EUR bude centrální banka držet po delší dobu, minimálně však rok a půl. Obecně je připravena intervenovat neomezeně, tak dlouho, dokud nebude dosaženo inflačního cíle. Pokud si to situace vyžádá, může dojít k další změně kurzového cíle. ČNB odloží intervenční nástroj v okamžiku, kdy bude ekonomika vystavena riziku dramatických inflačních tlaků.

Podle Singera byla přímá intervence nutná mimo jiné také proto, že trh již přestával věřit slovním intervencím.

zdroj: http://zpravy.kurzy.cz/358883-singer-korunu-budeme-drzet-slabou-minimalne-1-5-roku-cil-se-muze-dale-zmenit/

Kdykoli to  čtu,  mám  husí kůži!!! Jako kdybych  viděl Belzebuba  osobně. A  to hned  dvakrát:

Poprvé  tehdy , když  si uvědomím, že  ČNB se vydala  na  válečnou  stezku, oficiálně  to oznámila  a  zavázala  se, že na  ní zůstane do dost vzdáleného časového úseku ať se děje  co se  děje:  Kosíři  velmi  dobře  vědí,  že  nesnáším dogmatiky  a ideologické fanatiky.   Tohle  prohlášení guvernéra  ČNB přesně  tímhle zavání!  ČNB, jestli nechce  totálně  ztratit  svou  tvář  a  celou  reputaci, nezbude,  než  u tohoto svého prohlášení  zůstat.  I kdyby  četr na koze  jezdil!  Jak říkávala  moje  babička.  A já  dodávám  – i kdyby  spekulant  korunu zhuntovat měl.  Velmi  nedobrá zpráva.

Ten  druhý  Belzebub  co z toho prohlášení  vyčuhuje  není  o nic  menší a  je otázka, jestli vidle  v jeho ruce  nejsou  ještě  ostřejší a  nebezpečnější!  Kdy že  ČNB  hodlá opustit  právě  nastolený  kurz?  No přece… v okamžiku, kdy bude ekonomika vystavena riziku dramatických inflačních tlaků.

Riziko  dramatických  inflačních  tlaků!!!!  Pro jistotu  sem  dám znovu  graf  inflace z  prvního  dílu. Protože  se nepamatuji, že  by  její  strmý  nárůst  bběhem roku  2007 z  1,5%  na  skoro  8% p.a.  ČNB tenkrát  k nějaké zásadní  intervenci- ať  už  úrokové nebo  kurzové  pohnul!!  Copak  tedy asi znamená  ten  termín  dramatický inflační tlak číselně?  Rád  bych toho Belzebuba  měl aspoň předběžně  kvantifikovaného!  Nemluvě  o takové  drobnosti, že  pokud by se  inflace náhodou opravdu víc, nedej osude  – dramaticky – rozjela, existuje  vždycky  nějaké, byť  zbytkové  nebezpečí,  že  se  ji nemusí  podařit /včas/ zkrotit. Se  všemi dopady, které  to  může  mít.  Jsem si  jist, že  v Německu , s jeho  historickou  zkušeností s  hyperinflací,  by  tohle,  hodně  frivolní  prohlášení  šéfovi Bundesbanky  rozhodně jen tak neprošlo!

Deflaceinflace

http://www.akcieatrhy.cz/cz/ecb-se-potaci-na-hranici-deflace-a-trznich-

Na  samý závěr cítím potřebu zopakovat  následující:

Nemám  ani náhodou  teoretický  aparát, kterým disponují  členové bankovní rady ČNB a  jejich podpůrné týmy. Nemám k  disposici jejich  sofistikované  modely a  všemožné  statistiky.  Takže  existuje značná míra  pravděpodobnosti,  že  dáma a pánové, co jsou  jejími  členy  mají pravdu.  A  já se  ve  svých  úvahách triviálně pletu. Je li tomu tak,  budu jen  rád. Mně, vám  a našim rodinám se bude pak žít  daleko snáze a nejspíš  i lépe, než  kdyby  se  naplnily  moje  obavy, které jsem se snažil poctivě, v souvislostech, s podporou  údajů z veřejně  dostupných  zdrojů,  odprezentovat.

Obdivuji všechny, kteří to dočetli až  sem.

Jo a na konec  ještě  kontrolní  otázka. Ani dnes  jsem nevyčerpal  všechno, co  bylo na  dnes připraveno.  Mám ještě  uvažovat  o  jednom dílu  nebo už  máte  ČNB  a vlka plné zuby?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

82 reakcí na Koruna, ČNB, deflace a RIZIKA…. A chudák občan Novák III,

  1. Rys Ostrovid napsal:

    Ešte ten jeden diel dajte, pán Vlk…

    • zemedelec napsal:

      Pán Rys.
      Něco osobního.
      Máte možnost proniknout k informacím o prodeji státního podílu ve Slovenskem Telekomu?

      • Rys Ostrovid napsal:

        Pán zemedelec, nemám žiadne zvláštne kontakty, ktoré by mi to umožnili. Jediné, čo by som mohol – prelúskať web (čo nie je nič extra). Terajší stav – čo ja viem – je taký, že počas letných mesiacov (tuším august) bolo rokovanie medzi R. Ficom a predstaviteľmi Deutsche Telekomu o odpredaji 49% Slovak Telekomu, ktoré ešte stále vlastní štát. Problém je v tom, že privatizácia Slovak Telekomu bola urobená vraj tak, že štát sa nemôže dodnes domôcť dividend, ktoré mal ako 49% vlastník dostávať v minulých rokoch (DT ich údajne proste odmietol vyplácať), čo je aj jedným z dôvodov, prečo sa slovenská vláda chce tohto minoritného podielu zbaviť (lenže pri odpredaji sa to bude musieť nejako vyriešiť, možno navýšením kúpnej ceny). Cena za 49% podiel sa predpokladá v súčasnosti okolo 600 – 800 miliónov eur. Deutsche Telekom sa vyjadril, že má záujem uplatniť svoje predkupné právo na 49% podiel, ale nie skôr ako za rok (čo môže súvisieť s jeho akvizíciami v Českej republike pred niekoľkými dňami, ak som správne zachytil). No a na Slovensku pred pár dňami prebehla správa (ktorú ale nikto nepotvrdil), že o odkúpenie 49% v Slovak Telekome by vraj mal mať záujem aj PPF. To je všetko, čo ja viem k dnešnému dátumu. Nič moc…

        • Rys Ostrovid napsal:

          Peniaze z odpredaja 49% Slovak Telekomu by sa mali použiť na vyplatenie náhrady za vyvlastnenie 2 súkromných zdravotných poisťovní (Dôvera a Union), resp. na zníženie štátneho dlhu (bude to závisieť od toho, či a v akej výške sa budú prípadne odpredávať ešte ďalšie štátne aktíva, v podobnej pozícii minoritného akcionára je totiž Slovensko aj v niektorých ďalších privatizovaných podnikoch).

        • zemedelec napsal:

          Pán Rys.
          Děkuji,já jenom,že tam může lobovat naše lejdy.

  2. Lex napsal:

    Určitě si to ještě jeden díl zaslouží. A byl bych docela rád, kdyby se tam dostaly na scénu i ty banky, jak jsem je připomínal.
    Ten díl si to zaslouží i proto, že existují tací, co věří, že lidem udělají dobro manipulacemi s penězi.
    Neudělají. Tím spíše, že peníze mají být ekvivalentem HODNOTY. Čím jsou peníze, ať už ve fyzické podobě natištěné – lhostejno zda na rotačkách ČNB nebo FEDu – nebo emitované v elektronické podobě na computerových účtech finančních trhů, aniž jsou podloženy čímkoliv?
    Čímkoliv jiným, než INFLACÍ?

    Jo, a jak půvabně zní těch pár slov z wikiny ohledně deflace – „….dojde k absenci peněz, které mohou být využity pro nákup tohoto zboží či služeb.“.

    Což je to, o čem tu píšu už potřetí. Podstata a jev. Podstatou je podhodnocení pracovní síly a nadhodnocení podílu kapitálu na produkci.
    Na jedné straně tak vzniká (těžko umístitelný) přebytek a na druhé straně nedostatek peněz na koupi produkce.

  3. Hladis napsal:

    Hmm Vlku, ale oni vychazeji z predikci, ze ceny budou klesat. To vcetne cen za energie. Ty predikce mají na rok dopředu a jak sami rikaji, jedine nejaky sok ci valka by to mohli zmenit. Tudiz oni nepocitaji se zvysenim cen za ropu, ale predikuji jeji pokles. Otazka je, zda to nevidíte moc cerne a buh vi jake materiály ma CNB na stole. Mozna, kdyby jste mel informace, jake maji k dispozici oni, zmenil by jste nazor. Pochybuju, ze je to takova banda nezodpovednych hazarderu a fanatiku a ze si to jen tak umanuli ze srandy nad kosem hasise. Nikdy se takhle nechovali.

    • babaluba napsal:

      Jenomže bankéři nebyli při hlasování jednotní. Kdyby měli k dispozici nezpochybnitelné materiály, rozhodli by jednoznačně a ne těsnou většinou.

      • Hladis napsal:

        Nikde se nezverejnuje kdo jak hlasoval pokud vim a nejaky famy opravdu neberu.

        • Občan napsal:

          Zveřejněno to bude za šest let.
          Zda to je podle zákona, nebo jenom podle nějakého interního pravidla ČNB, to nevím a je to asi v podstatě fuk. Nicméně tohle pravidlo existuje a proto se o průběhu hlasování dozvíme až budou hoši bezpečně za vodou (možná i fyzicky).

    • Gerd napsal:

      Tak si počkáme na výsledek. A jestli se ČNB hrubě zmýlila, pojedeme pracovat jinam, třeba do prosperujícího Řecka (třeba řecká ekonomika bude náš nedostižný sen).

  4. Sebastian napsal:

    Toto téma a jeho fundovaný a čtivý rozbor mě přinutil na tento článek počkat a ne to nechat na zítra. Za to velké díky autorovi. Už pod minulým člankem jsem napsal, že nevěřím na hrozbu deflace. Kam se podíváte, tam se zdražuje, vše stojí víc a víc. Mezitím nás MF a ČNB krmí grafy o nízké inflaci , teď dokonce deflaci. Výpočet této veličiny mě připomíná vtip z doby komunistů. „Maso sice zdražilo, ale zase jsme zlevnili lokomotivy, takže celková cenová hladina se nemění“. Ještě něco k té válečné stezce, na kterou se ČNB vydala. Dnes to zmiňoval v rádiu nějakej ekonom (nezaslechl jsem v autě jméno)- tento boj se nedá vyhrát. Pokud spekulanti rukavici zvednou je ČNB bez šance a je po koruně. Odvolával se na totožný příklad, kde britská centrálni banka odešla ze stejné válečné stezky poražena po několika týdnech a libra ztratila definitivně desítky procent své hodnoty. Jak dlouho vydrží v tomto kontextu odolávat centrální banka malé ekonomiky s relativně bezvýznamnou měnou je snadné tipnout.

    • Gerd napsal:

      ČNB vydrží asi tak jednu noc. Připomněl bych jeden nepříliš vážně míněný útok, kdy si spekulanti potřebovali přes nocumístit peníze, a tak šli po CZK. ČNB intervenovala ve prospěch koruny, spekulanti shrábli zisky a šli jinam. ČNB pak ztrátu 400 mil. Kč vydala za své velké vítězství. A to šlo o nepříliš vážně míněný útok v řádech hodin o víkendu. Prostě bylo zapotřebí peníze nějak uložit před další spekulací těch spekulantů.
      Vážněji míněnou akci by ČNB neustála ani měsíc, spíše tak týden.

  5. Michal napsal:

    Já jsem ten trochu zmatený popis z Novinek pochopil takto: 1/3 lidí má „zásoby“ do měsíce, 1/3 lidí mezi 1 a 3 měsíci a 1/3 více jak 3 měsíce.

    • Gerd napsal:

      1/3 lidí žije z ruky do úst, tedy zoufale čeká na výplatu.
      1/3 lidí má úsporu ve výši svého platu na 1-3 měsíce. Tedy např. pracovník pracující za 10 tis. čistého má finanční zásobu 10 až 30 000 Kč. Kdo má více, třeba 32 tis. spadá do poslední třetiny lidí.
      Třetina lidí v případě ztráty zaměstnání musí bezpodmínečně vzít jakoukoliv práci. Třetina si může dovolit vyčkat max. 1-3 měsíce na výhodnější pracovní nabídku. Třetina lidí má ještě více času.
      Přeloženo, lidé opravdu nemají prachy na nákup nesmyslů, mají jen na holé přežití. Zaměstnavatelé mohou lidi obrat o finance ještě více, nemají šanci se bránit.

  6. Skogen napsal:

    I když většině z argumentů rozumím spíše „instinktivně“ než s vhledem, což pochopitelně schází v souvislostech, za sebe bych velmi přivítal pokračování…

    Čte se to jedním dechem a autorovi tímto za zprostředkované pohledy souvislosti velice děkuji.

    P.S.: Není to příliš dlouho, co se dost živě diskutovalo o otázce státního dluhu (bylo to vyprovokováno útokem na růst zadlužení za „socanské konjunktury“), tehdy vyplynulo, že kromě obecné prosperity, možnosti to nejvítanější, ale také zdaleka nejsložitější, existují další metody, jak umazat dluh. Tou poněkud divokou byla válka – což je záležitost pro velmocenské hegemony, kteří neví kudy kam, nikoliv pro nepatrnou zemičku. Druhou byla měnová reforma, která je politicky neprůchodná. Třetí je vysoká inflace. Předpokládám, že ta nejvítanější varianta v růstu HDP (nejlépe HNP), je dnes fantasmagorická a věci se vyvíjí v podstatě opačně…

    • Gerd napsal:

      Ještě je jedna varianta, zestátnit všechny penzijní fondy a z nich pokrýt státní dluh. Stát lidem sebere peníze a místo nich dá slib, že se o ně v budoucnu postará. Už dávno a mnozí psali, že dluhy státu umoří nejspíše střadatelé v penzijních fondech.

  7. zemedelec napsal:

    Pane Vlk.
    Perfektní.
    Určitě budete mít možnost k tomuto tématu se vrátit.
    U toho zdravotnicství jste to vystihl velice dobře,přidám,že to může postihnout i jejích platy,pochopitelně i úspory.Jak jsem včera napsal,mělo by to být doprovázeno vládními opatřeními,někdo tomu říká prorůstová.Já bych spíš čekal,zaměřit tomu i dotace,posílit domácí výrobu,jinak snahu po domácí výrobě a výdělku,vám odepíší dražší náklady.

  8. Jirka napsal:

    Bohatá rodina – bohatý stát.
    Jsem laik, má dáti – dal, pokud je něco +; nebo -; = to špatně a na basu.
    A co teprve ti, co nemají průměr? 25 – nebo 28.000, ale polovinu, nebo méně? Nebo dluhy? Nejistotu v zaměstnání(!), snad jen Nečas, má stále stejně. A právo je slepé.

  9. Řezníček z Brna napsal:

    Lidé nenakupují, střední třída se posouvá do chudoby. Ale na druhé straně jsou tu údaje o výši úspor obyvatelstva, které dosahují, nebo snad i převyšují státní dluh. Nikde ale uvedeno a ani nemůže být uvedeno, jaká je struktura těchto úspor, zda-li třeba 90% těchto vkladů je v držení třeba jen 5% střadatelů. ČNB se zřejmě domnívá, že navýší inflaci a tím pomalu zdevalvuje státní dluh a vytáhne peníze z obyvatelstva. Nakonec ty dluhy zaplatíme všichni a nemusí být ani měnová reforma. Pocítí to hlavně chudší, zatímco při měnové reformě by to odnesli především bohatí.

  10. jiri II napsal:

    Ještě, prosím pokračování.

  11. Jan cermak napsal:

    Ahoj vlku, nejvic se mi libila tva veta , ze si panove hraji s nasimi zivoty. To mi prijde nepochybne tak jak tak, a mozna bychom si to meli uvedomit, kde jsou ty rozdily proti ustrednimu vyboru, mozna na knihu nez blog premysleni. K tomu zdravotnictvi, myslim , ze je to paralelne slozitejsi nez se zda, jak ty ukazujes centralnim bankerum. Totiz byt zdravotnik urcite nejsem odbornik na jeho financovani, je to komplikovane a casto paradoxni. 10procent dph nam slo do nakladu, jednoznacne, tehle 5 nutne nemusi. Totiz dodavateskym firmam dluzime 6-12mesicu, presto se jim to vyplaci. Podle meho musi mit neskutecne marze. Taky ceny do zdravotnictvi pripominaji ta zlata prkenka do bombarderu, tuhle jsem koupil 2 sroubky za 1000 kc. Mezi dodavateli je taky znacna konkurence. Rozdily cen pristroju pro soukromy a nemocnicni sektor jsou v nasobcich. 67 mld za leky byl zase rekord, a pritom se od nas tahaji ven neb jsou levnejsi. Proste logiku se mi v tom nikdy nepodarilo objevit. Treba nas hospodarsky vysledek se meni jak na houpacce zcela bez zavislosti na tom, ze delame porad stejne…. Takze proste uvidime. Nic chytrejsiho mne nenapada. Ps taky bych se asi nejvi bal spekulantu, a strasne by mne zajimaly priciny toho prusvihu ve kterem jsme, i kalousek mi prijde slaby, selhavani instituci?

  12. Admirál napsal:

    Asi nejrychlejší a nejefektivnějším způsobem rozhýbáním ekonomiky při splnění všech cílů, jež si ČNB deklarovala, by bylo dostat ty „natištěné“ peníze mezi lid. Postě jim je, namísto nákupu jiných „natištěných“ peněz dát.

    Věřím tomu, že by se okamžitě dostaly do oběhu. Okamžitě by se zvedli tržby, tím i výběr daní. Reakcí by byla devalvace koruny a tím i splnění dalších deklarovaných cílů.

    Tak proč nejít touto cestou?

    • Vlod napsal:

      Pane Admirál,
      Vaše řešení by vedlo k prohloubení deficitu na běžném účtu platební bilance a zvýšení zahraničního zadlužení. Vlk v článku mluvil o pozitivní bilanci obchodu, ale to je pouze část skládačky, díky silně negativní bilanci výnosů máme běžný účet jako celek dlouhodobě negativní (roste zahraniční zadlužení) a to stát typu ČR nemůže dlouhodobě ustát. Opatření ČNB je sice ve svém důsledku stejné, jako by mělo rozdání peněz lidem (devalvace a následně růst cenové hladiny), ale nezvýší zahraniční dluh. Za určitých okolností by mohlo běžný účet vyrovnat a snad bysme mohli i něco začít splácet, ale k tomu je podle mě potřeba provést řadu dalších opatření a devalvace sama o sobě pravděpodobně stačit nebude.

      • Admirál napsal:

        Vlod – sice Vám rozumím, ale selský rozum mi říká v naší situaci by bylo mnou navržené opatření jediné ve všech směrech účinné opatření.

        Dluh? Virtuální peníze vržené do nákupu cizí měny dluh nedělá a virtuální peníze vržené přímo do ekonomiky dluh zvětšuje? Co bylo zákonem zavedeno, může být stejně tak zákonem zrušeno.

  13. Občan napsal:

    Smekám hluboce a upřímně děkuji autorovi za dosavadní tři články a prosím, aby toto téma – byť třeba s časovým odstupem – pokračovalo. Kupříkladu v lednu, protože to už by se mohl projevit cenový pohyb a byl by prostor pro další vyhodnocení zásahu ČNB.
    Poněkud mne znepokojuje, že Vlkova komplexního uvažování není schopna bakovní rada ČNB.

    K těm tématům ohledně dopadů devalvace do české ekonomiky bych jedno (pro řadu čtenářů nejspíš zcela marginální) přece jen měl. Jsou jím „sociální služby“ – tedy péče o umírající, nemocné, bezmocné, mentálně a tělesně handicapované, duševně nemocné a lidi na dně.
    Tyto služby jsou
    a) brutálně podfinancované
    b) silně orientované na pohyb v terénu
    c) silně závislé na lécích a jiných materiálech z dovozu

    Zdražení PHM a veškerého dovozového zboží tyto služby buď zdraží, nebo postupně zlikviduje. Reálnější je druhá varianta, protože zdražovat nemají kam, neboť většina jejich „klientů“ patří do nízkopříjmových a bezpříjmových skupin.
    Rovněž nemají kam snižovat platy zaměstnanců, neboť již dnes většinou jen o pár stokorun převyšují beztak žebráckou minimání mzdu. Ani propouštění není v jejich rámci reálné, protože již dnes jsou personálně těžce poddimenzované a zaměstnanci jsou přetěžováni daleko nad hranici únosnosti. Jakékoli zdražení u nich povede ke snižování kvality služeb nebo k postupnému omezování a rušení činnosti; což těžce odnesou ti nejpotřebnější z potřebných.

  14. Brejlovec napsal:

    Děkuji moc za článek, četl se jedním dechem. Osobně bych se vůbec nezlobil, kdyby přišlo ještě jedno pokračování. Souhlasím, že jsem malá a otevřená ekonomika, žádné Japonsko a nebudeme mít deflaci v inflačním okolí. Pokud svět sklouzne do deflace, budeme mít deflaci a naopak. O našem osudu mnohem více rozhoduje ECB a FED než ČNB.

    Především v Americe bojují proti deflaci už léta. Jenže ta likvidita někde je a někde není. Na Wall Street například rozhodně je! Akciové indexy z minim před čtyřmi lety vrostly 2-3 násobně. Jenže mediánové mzdy zůstávají na velmi nízké úrovní a počet lidí závislých na potravinových lístcích neklesá. Takže jedno procento rychle bohatne a zbytek přinejlepším pouze přihlíží a doufá, že nějaké centy skončí i v podpalubí. Jak dlouho to takhle může pokračovat?

    • Gerd napsal:

      Bude to pokračovat do doby, než se najde Robespierre, Lenin, Gottwald, Hitler nebo někdo podobný a řekne všem, že jim zlepší životní úroveň, když obětují každého stého občana (tedy to 1% nejbohatších). Čeká nás diktatura a proskipce. Rychlejší hromadění peněz těmi nejbohatšími vzbudí vůči nim všeobecnou nenávist. Aby se zachránili, vytvoří zástupné problémy – válku (viz Irák, Afgánistán a americký národ semknutý s rukou na srdci při hymně), dovoz imigrantů (ještě chudší proti chudým z bohatého státu) nebo něco jiného.

  15. Dan napsal:

    Ještě jeden článek bych si klidně přečetl

  16. Puck napsal:

    Stabilita celého bankovního sektoru, tedy včetně ČNB, stojí na důvěře. A že důvěra dostala pořádně na frak, je nesporné, přestože se většina ekonomů a finančníků vyjadřuje diplomaticky a opatrně.

    Říká se, že nejlepší vláda je ta, kterou občan skoro neregistruje. Která, jako by ani nebyla. Nebude to s naší ČNB stejné ? 🙂

    Vítám všechny články, které srozumitelným způsobem problematiku státních financí občanovi osvětlují. Jde o oblast, kterou nemohu ovlivnit, přesto je zajímavá. Především zjištěním, jak vše souvisí se vším, a jak i drobné úpravy stavu mohou způsobit vážné důsledky. Je dobré vědět, že i dnešní jistoty, ostatně čím dále, tím menší, jsou jen zdánlivé, a stabilita systému relativní.

  17. Lex napsal:

    Napíšu teď něco, co by mělo vyplývat z toho mnou dosud napsaného, ale nebylo to řečeno tak zpříma.
    Stav české ekonomiky (přesněji „stav ekonomiky v Česku) je stavem PŘED VYPUKNUTÍM KRIZE Z NADVÝROBY. Tahle ekonomika se vyznačuje všemi příznaky téhle situace, na prvním místě tím, že produkci, která se dostává na náš vnitřní trh, nemá kdo kupovat (tedy má, ale v tom současném množství a cenách, protože na více nákupů spotřebitelé, tj. těch dolních deset milionů, nemá více peněz, a těch horních sto tisíc tu spotřebu nijak neovlivní, oni své potřeby už teď uspokojují více, než na kolik potřebují).
    Kdybychom byli „uzavřenou“ ekonomikou, těžko by se hledal lék bez skutečného propuknutí oné krize (nemusela by to být přímo krize se vším všudy, možná by jen potřebný počet producentů zkrachoval a situace nabídky a poptávky by se vyrovnala, anebo spíš ani by k takové situaci nedošlo, protože naše ekonomika není schopna vyprodukovat tolik, aby země byla soběstačná). Kdybychom byli „plánovitou ekonomikou socialistického typu“, ten problém by vůbec nenastal, protože by se řešil věcným (administrativním) omezením dovozů.
    Jsme však otevřenou ekonomikou na straně spotřeby nejméně zpoloviny odkázanou na dovoz, a navíc světoví producenti jsou vždy schopni dodat prakticky jakékoliv množství jakéhokoliv zboží a služeb. Dokonce na to mají mechanismy, jak nám své zboží a služby vnutit – viz AREVA a případná dostavba Temelína.

    Jaké měly a mají domácí instituce možnost tuhle situaci řešit?

    Je třeba říct, že z institucí je to na prvním místě Česká národní banka, jejíž hlavním úkolem je dbát na cenovou stabilitu a v jejím rámci, je-li to možné a účelné ovlivňovat ekonomiku.
    Co tedy ta ČNB dělala? To jediné, co mohla – i když budu do roztrhání těla tvrdit, že stále šlo a jde o „aspirin“, protože ona pomáhala producentům, nikoliv tomu, aby se zvýšila poptávka a spotřeba – ZLEVŇOVALA pro producenty ÚVĚRY. Nejvyšší míra REPO sazby za poslední roky byla k 8.2.2008, a to 3,75 %. Od té doby sazba trvale klesala na současných 0,05 %!!! (peníze pro banky prakticky zdarma) zavedených 2.11.2012 http://www.finance.cz/makrodata-eu/menove-ukazatele/sazby-cnb/

    Těmihle kroky se vnitřní možnosti ČNB vyčerpaly. Leč poptávku po zboží to logicky nezvedlo, naopak, v téže době „nečaskalousek“ dále snížil úroveň koupěschopné poptávky plošným snížením platů státních zaměstnanců PRÝ o 10 % (bylo to podstatně více procent, protože těch 10 bylo na tarifním platu, ale současně jim odňali prostředky na odměny, které činily nezanedbatelnou část příjmů státních zaměstnanců – to, že oni svým pappenheimským na ministerstvech mnohonásobně odměny zvýšili, na celkovou úroveň koupěschopnosti nemělo žádný vliv).

    Tak, a co dál, Česká národní banko?

    Zbýval ji jediný nástroj, a to OMEZIT DOVOZY. Ale jak už jsem napsal, v otevřené a globální ekonomice to nejde jinak, než jejich ZDRAŽENÍM. K tomu v minulosti sloužila CLA. Dnes už si globální ekonomika dávno vynutila jejich zrušení. Tak babo raď!

    Nelze jinak, než dovoz regulovat měnovým kejklem. Devalvovat domácí měnu. A právě tenhle (opravdu jako jediný možný) krok ČNB uskutečnila 7.11.2013. Začala tisknout prázdné peníze a v obrovských objemech je chrlit na finanční trhy, čímž dosáhla okamžitého efektu zdražení eura (a samozřejmě přiměřeně všech ostatních cizích měn) o nějaká 3,8 procenta.

    Někdo je přesvědčen, že tohle naší nemocné ekonomice pomůže. Že to zdraží zboží z dovozu, které se tím pádem bude méně kupovat (a tedy i dovážet), a že se český spotřebitel přivrátí k domácím výrobcům, čímž je podpoří a „odmítne“ ty drahé zahraniční.
    Nenechte se vysmát, říkám já! Důsledkem tohoto kroku bude jen a jen zdražení všeho. Neznám jediného českého výrobce, který by produkoval výhradně z českých surovin a pomocí českých energií. Zejména třeba nafty či plynu, v zemědělství i hnojiv.
    Koruna sice klesla jen o méně než čtyři procenta, ale zdražení bude podstatně vyšší, alespoň těch komodit, které tvoří spotřební koš těch dolních deseti milionů, to už je v Česku takový obchodní folklór. Čím to, že už před intervencemi ČNB zdražily potraviny? Že vepřové maso zdražilo o 20 – 30 procent? A dalo by se pokračovat ve výčtu. Jak to, že zdražení eura už (prý) dnes promítli někteří obchodníci do svých cen i deseti procenty?

    Takže tak, milí a vážení.

    V Česku nejde o problém výrobců, producentů. Tedy, přesněji, ano, jde o problém jejich rentability, míry zisku či ztrát, ale jde o agregovaný problém z nespotřeby, z nepoptávky, o problém zapříčiněný nedostatkem peněz u spotřebitelů, ne u producentů a všech ostatních, co jsou na produkci, její distribuci a prodeji navázáni (a když už jsem u těchto „parazitů“, nemalou měrou se na výslednici pro producenty podílejí i oni, kteří zvyšují obchodní cenu produkce nad přijatelnou mez, tak, že producent inkasuje z výsledné obchodní cen jen malinkou část, ostatní jde na jejich „triko“ – zemědělci by mohli vyprávět!). Ti mají provozní úvěry od bank skoro za hubičku. Ti zákazníci mají prdlačku, jen a jen omezené množství peněz, které jim navíc žere inflace (prý aktuálně hrozí deflace – no snad ano, ale o tom, že za loňský rok činila inflace 3,3 % a nominální průměr příjmů představoval zvýšení jen 2,8 % a tudíž poprvé za dlouhá léta došlo k SNÍŽENÍ reálných příjmů, o tom pan prof. Ing. Mgr. Ing. Tomšík, PhD., PhD. nějak mlčí, nezdá se vám?). O tom, jak to je s těmi „průměrnými příjmy“ by se navíc také dalo polemizovat, například tak, že se týkají stále menšího počtu lidí (zaměstnanců), neboť se zvyšuje nezaměstnanost, řada lidí odchází na živnosti (kde mnozí z nich lavírují na pokraji přežití), jiní pobírají sociální dávky či odcházejí na předčasné důchody (a tak se věšejí na krk státu s vyžraným korytem), případně nemají žádné legální příjmy.

    • zemedelec napsal:

      Pane Lex.
      Výborné doplnění.
      Když k tomu připočteme hospodářské výsledky státu,jak je ještě dojen,tak už se ničemu nedivím,když někteří tvrdí,že k bankrotu státu není daleko.

    • varadero napsal:

      K vašemu komentáři není co dodat.

    • Gerd napsal:

      ĆNB měla možnost nechat měnový kurz plovoucí a nijak jej neomezovat, on by se ustálil a pak mohla intervenovat. Když už se tolik bála deflace. Ale kurz byl dlouhodobě stabilní a zásah na jeho podporu jen rozkolísal vyvážený stav – s budoucími negativními důsledky. Těmi budou zdražení dovozů – tedy i benzínu, následně všeho (i ten chleba se musí z pekárny nějak dovézt do obchodu) a zvýšení cen. Lidé budou mít platy stejné, tak se ještě více soustředí jen na základní potřeby. Na jaře koupí kravku, zasejí políčko, … Tím poklesne odbyt domácím producentům a do deflační spirály se ekonomika ČR opravdu dostane.
      ČNB neměla dělat nic.

  18. kopelman napsal:

    Vlku, vynikající analýza mikroekonomické reality. Odráží se v ní vaše hluboká životní zkušenost. Je tu však jedno velké ALE. CO JE TO PRAVDA? Přejete si, aby měl pravdu Vašek A. a ne vy. Potíž je v tom, že pravda je vždy subjektivní. Zřejmé je to z příběhu starého rabína, který soudil obchodní spor. Po té, co vyslechl první stranu, řekl: „Máš pravdu“. Pak vyslechl druhou stranu a řekl: „Máš pravdu“. Oba však namítli, že pravdu může mít jen jeden z nich a tu k němu přišli najít. Na to rabín odvětil: „Máte pravdu“.

    Stejně tak máte pravdu vy, protože tu svou hledáte ze svých životních zkušeností, kde jste byl blízko firmám. Pravdu však má i Vašek A., protože ji také hledá ze svých životních zkušeností. Každopádně má smysl, abyste napsal další pokračování, pokud jste přesvědčen, že to nejdůležitější se vám ještě občanu Novákovi nepodařilo vysvětlit. A podle mě by to mělo být právě o bankách, k těm máte ještě hodně co říci. Podle mých informací jen ze 4 tzv. systémových bank v ČR odchází z české ekonomiky více jak 80 mld. ročně.

    Problém hledání pravdy v současném ekonomické dění je jako pověstné hledání jehly v kupce sena. Samozřejmě, že pro občana Nováka, kterému buď ubývají zákazníci nebo mu stagnuje nominální mzda, výsledky ČSÚ o dalším poklesu kvartálního HDP nebylo žádným překvapením. Včera jsem v rádiu poslouchal „renomované“ finanční analytiky, kteří se doslova předháněli, kdo z nich byl více tímto výsledkem překvapeni. Životní zkušenosti jsou nesdělitelné. Dnešní „svazáčtí“ projektoví manažeři pracující v renomovaných konzultačních firmách, jejichž jediné mistrovství spočívá ve vyplňování a kontrole termínů v MS Excelu nebo v MS Projectu, se také často nestačí divit, jak je možné, že projekt nepostupuje, jak měl. Starým protřelým vlkům pak nezbývá než křičet své pravdy. Třeba na Kose.

    Současná ekonomická věda se stala týmž, čím je náboženství. Stejně jako text bible je sbírkou mírně řečeno velmi špatně přeložených příběhů z věku tisíců let před Kristem a jejich výklad školeným kněžstvem je většinou doslova urážkou lidské důstojnosti, tak v případě ekonomických textů vysokoškolských skript se jedná o sbírku z kontextu vytržených hypotéz, které byly postaveny na úroveň vědy matematickým aparátem chatrně fungujícím jen za podmínky ceteris paribus a jejichž výklad tak ctihodní profesoři ani nemohou provádět jinak než šířením víry. Slyšeli jste slovo ekonoma. Amen.

    Jako nepraktikující ekonom, který se živí v jiném oboru, si závěrem dovolím předložit svou hypotézu, proč to ČNB udělala. Moudří kmeti říkají, že pravda je složitá a vždy nad ní zvítězí jednoduchá lež. To si myslím i o zdůvodnění prezentované ctihodným guvernérem ČNB. Určitě šlo o souběh více faktorů, které přinesly nebo přinesou prospěch více stranám a nutně i samotným členům bankovní rady ČNB. Těmi faktory mohou být:
    1) Riziko deflace a nedostatku bankovní likvidity v eurozóně, viz Vlkem odkazovaná analýza pro fajnšmekry.
    2) Rozhodnutí minimálně na úrovni subjektů ECB, EU, BIS provést z tohoto a dalších důvodů koordinovanou akci. ECB se toho 7.11. „rozhodovala“ rychleji než ČNB a Draghi pohovořil dříve než náš Singer.
    3) Zbavení pověsti české koruny jako bezpečného přístavu, a to ve výše uvedených EU souvislostech. Švýcaři používají řízený floating více jak 2 roky a Norové čirou náhodou také 7.11. nezaháleli a NOK poslali dolů.
    4) ČNB na rozdíl od mnoha zvučnějších centrálních bank dosud nenavykla své občany Nováky považovat nestandardní nástroje monetární politiky za standardní.
    5) Tlak „evropských“ korporací. Dlouhodobou „fixací“ kurzu CZK/EUR jsme fakticky přešli na Euro, korporacím se zpřesní kalkulace a ušetří náklady na kurzové riziko. Návrat kurzu zpět při zvýšení inflačního rizika je pohádka pro občana Nováka.
    6) Zákonitý důsledek vztahů dnešní „třísektorové“ ekonomiky, tedy sektoru kapitálových trhů, sektoru bankovního a sektoru poražených – států a občanů Nováků.
    7) Relativní mládí většiny členů rady a potřeba postoupit v kariéře na vyšší „level“.

    • Skogen napsal:

      Nevím, co jste si z vlkových textů odnesl vy, ale já jsem si z nich vzal, že zatím co Norové a Švýcaři si mohou dovolit své Nováky vystavit náhlému poklesu životní úrovně, Singer si tohle dovolit nemůže, protože v podstatě rozvrátí společnost. Pětina zaměstnanců má podle Eurostatu příjmy pod hranicí chudoby, která činí 14,5 tisíce hrubého. Medián je 22,5 tisíce, čistého cca 17,5 tisíce, po odečtení nákladů, kam bychom počítali nájem, energie, stravu, dopravu, ošacení, de facto 0.

      Pořád se bavíme o produktivním člověku, který má mediánový příjem sám pro sebe a nežije, nýbrž pouze funguje!

      Ono je to třeba posuzovat v celkovém rámci a vlk podle mého klade důraz právě na to, že celkový rámec je v ČR velmi nepříznivý a dokládá to daty o českých domácnostech.

      • zemedelec napsal:

        Pane Skogen.
        Přesně.
        Něco podobného jsem chtěl napsat.
        Také můžeme odhadovat,kdo na tom vydělá.

        • Skogen napsal:

          Ještě může být útěchou, jak kontroval pan Hladík, že ČNB snad vychází z opodstatněné predikce poklesu světových cen, takže místní cenové hladině by zdražení importu zas tolik neublížilo… Snad…

    • vlk napsal:

      Kopelmane
      vítejte v diskusích na Kose. S velkým zájmem jsme si přečetl Vaše vývody. Nechcete si něco autorsky střihnout na Kosu,
      Což neznamená, ž e souhlasím zcel a s tím, co jste napsal. Například jestli bude ještě jedno pokračování, tak s e tam dotknu i té „švýcarské operace“! A uvidíte , že je fundamentální rozdíl mezi tím, co dělali oni a co podnikla ČNB. Do stejného scénáře jako Švajc zapadají i Norové. Ale a ty se musím mrknout. Nějak mi teď už dlouho unikali. Nejsme už v kanclu, takže to sledování reálií flákám. Díky za upozornění.

    • Lex napsal:

      „6) Zákonitý důsledek vztahů dnešní „třísektorové“ ekonomiky, tedy sektoru kapitálových trhů, sektoru bankovního a sektoru poražených – států a občanů Nováků.“

      Ano, pane,
      zákonitě vám z toho triumvirátu vypadla ta „skutečná“ ekonomika jako sektor. Ta, o které už před lety (10.5.02008!!!) psal prof. Zelený ve svém článku „Co je v nepořádku s americkou ekonomikou? Nic.“ http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=3404

      A přidám ještě závěrečná slova z jeho článku z 30.9.2013 tamtéž – „Z žádné krize se nelze proinvestovat, obzvláště ne s penězi jiných lidí (tj. státními penězi nebo dluhy); když už, tak svými vlastními, soukromými prostředky. Žádnou ekonomiku nelze „nakopnout“, protože ekonomika není stroj, ale organismus. Nakopnout lze jen ty, kteří nás tak vytrvale chtějí „nakopávat“…“.
      Což – podle mého názoru – plně platí i pro kejklíře z centrálních bank.

      • český maloměšťák napsal:

        Lze se proinvestovat – např. penězi státu /i na dluh/.
        Jde o to nalézt skulinu na trhu, investiční příležitost s vysokou mírou návratnosti, či aspo%n takovou mírou návratnosti, že výsledkem záporné mzdy..
        Stát mohl např. založit jakýsi inkubátor, think tank, centrum…pro provádění burzovních operací, ale už mu asi ujel vlak, už se opět „zdárně“ šplháme po skále exponenciály.
        Proč by neměl stát jít do operací, které viditelně nesou největší zisky ? /viz růst bohatství mikliardářů , růst jejich počtu/. Proč má dobrovolně plnit roli přištipkáře, hejla….?!?

        Víte co je paradoxní ?
        Že bohatí /dle tkzv. pravičáků “ ti, co lidem dávají práci“ (nu, oni si práci kupují, nikomu nic samozřejmě nedávají)/ jsou stále bohatšími a tak by si měli -dle tkzv. pravičáků, kupovat stále více a více práce. Oni to ale nedělají, jak to ?.
        Tvrdí se, že práce není, každý , kdo není zcela padlý na hlavu tak v realu uvidí něco zcela jiného – práce /např. možností jak účelně měnit vztahy a proporce uvnitř a mezi materiemi/ je hafo.
        Něco je tedy špatné z podstaty, zřejmě ta spící renta / v společensky neproduktivních aktivech zhmotnělá práce/coby motor prosperity nefunguje.

        „A tak když v duchu přehlížím a převracím všechny ty
        státy, které dnes všude po světě vzkvétají, nepřipadá mi
        to – bůh mi buď milostiv – jako nic jiného než jako
        spiknutí boháčů; jednajících o vlastních vyhodách
        pod záminkou a jménem státu. Vynalézají a vymýšlejí si
        všechny způsoby a úskoky, aby jimi to, co sami
        nepoctivě nahrabali, především udrželi beze strachu
        před ztrátou, za druhé (v případě ztráty), aby to mohli
        přičiněním a prací všech chudáků co nejladněji získat
        zpět a mohli toho zneužívat. Jakmile se jednou boháči –
        jménem státu, to jest i jménem chudých – rozhodnou, že
        se takovéto uskoky mají zachovávat, ihned se z toho
        stávají zákony. A tak nejhorší lidé se svou nenasytnou
        žádostivostí rozdělí jenom mezi sebe vše to, co by bylo
        dobře postačilo pro všechny
        (Th. More, r. 1516, tedy téměř 500 let před vypuknutím tkzv. krize důvěry v systém stále rostoucí soukromé renty)

        • český maloměšťák napsal:

          re : výsledkem nesou záporné mzdy…
          /bude tam toho více, neb píši ve spěchu….jsa býti na odchodu…když, tak to raději ani nečtěte…

      • Vlod napsal:

        Lexi, já si velmi vážím analýz prof. Zeleného, které se týkají strany nabídky (fungování podniků a podnikatelského sektoru jako celku) ale bohužel mně připadá, že mu uniká strana poptávky a s ní spojená zásadní vlastnost kapitalistické ekonomiky – je to ekonomika peněžní založená na úvěru a dluhu. Nic jako vlastní soukromé prostředky téměř neexistuje (v agregátu). Tzv. vlastní soukromé prostředky jsou dluhem někoho jiného v ekonomice jako celku. Moderní finanční systém má díky schopnosti vytvářet úvěry (peníze) „z ničeho“ (a to i na úrovni jednotlivých komerčních bank) úžasnou schopnost zafinancovat něco ještě předtím, než z investice získá příjmy.
        Prof. Zelený ve Vámi uvedeném citátu pravděpodobně podléhá typickému klamu z kompozice, myslí si, že to, co platí pro jednotlivce (firmu), platí i pro celek (národní hospodářství). Jedna firma dokáže provést novou investici ze „svých“ peněz. Ale tyto peníze pak nevyužije firma 2. Pokud chcete podpořit růst v národním hospodářství jako celku, tak se někdo (vláda, firmy, domácnosti) zadlužit musí. Teď jde o to, aby celkový dluh v relativním vyjádření vůči HDP nenabobtnal příliš. Tj. nové investice (úvěry) mají vést k podpoře růstu, ne ke spekulaci na trhu aktiv (bohužel náš současný problém). K tomu je nutná adekvátní institucionální struktura (normy, regulace). Který sektor ekonomiky se zadluží a nastartuje tak dluh HDP pak závisí na historických okolnostech. V různých zemích to jsou různé sektory hospodářství. V Číně má masivní dluh podnikový sektor a místní samospráva, naopak ústřední vládá má dluh nízký. U nás je ten dluh poměrně rovnoměrně rozdělen mezi domácnosti, podniky a vládu. V Itálii to tradičně řeší tak, že vysoký dluh má vláda a domácnosti mají dluh nízký, Španělsko to mělo před krizí naopak. Většinou je to tak, že pokud se zaměříte na pokles dluhu v jednom sektoru (vláda) musí se zadlužit druhý (např. domácnosti). Výbornými příklady jsou USA za Clintona a Španělsko před krizí. Pokud v rámci domácí ekonomiky dluží jeden sektor druhému, tak to není takový problém (Japonsko), pokud ale hospodářství akumuluje velký zahraniční dluh, tak to problém je (Řecko, Španělsko…).

        • Lex napsal:

          Vlode,

          nenamítám. Jen mám vždycky snahu jít na dřeň problémů, na odhalování primárních příčin jejich vzniku, a ve svých komentářích se tím pádem uchyluji k schematizování.
          Nestojím o rozebírání teoretických pouček ani keynesiánů, ani monetaristů.
          Já jsem už napsal, že já postupy a rozhodnutí ČNB CHÁPU, já jim rozumím, ti bankovní radové podle těch pouček stěží mohou dělat něco jiného, na to nemají kompetence, pravomoci, ani reálné možnosti.
          Ale budu donekonečna opakovat, že to, co se děje u nás je naprosto příznačný projev „outsorcované“ ekonomiky. Ekonomiky, ve které naprostá většina významných produkčních firem je ve vlastnictví cizího kapitálu, cizích vlastníků (a nenamlouvejme si, většinou to nejsou konkrétní osoby, ale zase banky).
          Ty firmy chrlí své výrobky s produktivitou na průměrné úrovni (včetně těch reálně českých) někde na 65 – 70 procentech produktivity EU 15, ale platí své zaměstnance někde na úrovni 25 – 30 procent EU 15. Kde by člověk žijící v této zemi mohl disponovat koupěschopnou poptávkou na úrovni, aby ty firmy „uživil“? A to už ani moc nehovořím o tom, že zisky z činnosti těch firem v podobě dividend u a.s. nebo zisky po zdanění u s.r.o. – hovoří se o řádu 200 miliard Kč ročně /nechce se mi to hledat/ – opouštějí naši republiku do ciziny.
          Vím, mohl byste namítnout, že podobné problémy mají země s domácími vlastníky, země, kde HNP se blíží HDP.
          I na tohle mám svůj pohled – zčásti jste to rozebral sám.
          Ty problémy těch ekonomik nemohou neexistovat, nemohou se neopakovat cyklicky (aniž bych tu chtěl citovat Marxe), je to ATRIBUT jejich existencí. Proč? – zase snadná odpověď. Úplně jednoduše ji najdeme „na dně“ definice PENĚZ – stačí wikina –
          „Z hlediska ekonomické teorie jsou peníze takový statek, který v určité společnosti slouží jako všeobecně přijímaný prostředek směny (platidlo), tedy statek, pro který platí, že velká většina nepřímých směn v nějaké ekonomice se realizuje jeho prostřednictvím.
          Peníze umožňují spolupráci[1] ve velkých sociálních společenstvích. Peníze zjednodušují a snižují transakční náklady směny. Oproti přímé směně statků umožňují přehledné porovnání cen jednotlivých statků, směny mezi jedinci, kteří navzájem nepoptávají svoje produkty a směnu při nenásobných cenách zboží.
          V omezeném právním smyslu jsou peníze takovým statkem, který je definován zákonem jako tzv. zákonné platidlo. Konkrétní peněžní jednotka daného státu se označuje měna. V České republice je zákonným platidlem Česká koruna.“
          Všimněte si prosím počátečních slov – “ Z hlediska ekonomické teorie jsou peníze….“.
          AS tyhle teorie nepochybně platily v ekonomice, kde peníze představovaly přímý ekvivalent směnné hodnoty zboží.
          Dokud do hry nevstoupily „továrny na sny“, na prvém místě burzy a na druhém bankovní deriváty. A na třetím – fakticky by se mělo říci na vůbec nejpřednějším – prázdné peníze emitované centrálními bankami za účelem finančních intervencí apod.
          V tom okamžiku nastal konec „reálné“ ekonomiky. Ekonomiku si přivlastnily „kapitálové trhy“ a „banky“, jak o nich píšete ve své „třísektorové ekonomice“.

          A není cesty zpátky bez totálního otřesu.

          Vlode,
          eliminujeme aspirinem zvýšenou teplotu způsobovanou rakovinou.

        • okolojdoucí napsal:

          Lex už to napsal lépe, ale neodpustím si poznámku. Píšete: „Moderní finanční systém má díky schopnosti vytvářet úvěry (peníze) “z ničeho” (a to i na úrovni jednotlivých komerčních bank) úžasnou schopnost zafinancovat něco ještě předtím, než z investice získá příjmy.“ Rád bych obrátil Vaši pozornost na slovo „něco“. Co reálného je profinancováváno z těch v poslední době uvolněných „kvant“ dolarů? Všiměte si, jak v poslední době vyšel z módy pojem „peněžní zásoba“ 🙂

  19. Stev napsal:

    Je příliš mnoho konkrétního zboží či služeb a dojde k absenci peněz, které mohou být využity pro nákup tohoto zboží či služeb – k tomu si přidejme, že lidi z 10 tisíc čistého těžko něco uspoří a jsme u hlavního problému. Lidi nemají peníze!!!!

  20. janhladik napsal:

    Téma si určitě žádá další Váš příspěvek. I bez aparátu ČNB předkládáte velmi nosné argumenty. Bylo by spíše třeba, aby se s nimi mohli začít vypořádávat ekonomové z CEGRE, kteří jsou na ČNB úzce navázáni. Zároveň by bylo dobré, kdyby se před nimi mohli činitelé bankovní rady obhajovat i u OVM.

    Jsou to logické úvahy, doplňující makro pohled ekonomů a bankovní rady. Jsou zásadní, fundované a zároveň politické.

    Ani mě nepřekvapuje, že socdem je příliš zaměstnaná bojem o mocenské pozice, že k něčemu tak zásadnímu nevydává stanovisko. Babiš své argumenty využil proti inflační doložce v církevních restitucích (to byl dobrý argument). Navzdory situaci mu však bývalá ODS Jermanová tvrdí, že II. pilíř (s intervencí znehodnocovanými dluhopisy) by měl být zachován, neboť není dobře vykomunikován…. Vůbec nám k tomu politická scéna více méně mlčí. Kalousek proto, že celou dobu šel proti politice ČNB, ostatní proto, že vlastně vůbec netuší, co se to děje.

    Taková příležitost starat se po volbách o 65 % zchudlých občanů a nikdo se jí nechopil? Zajímavé.

    • zemedelec napsal:

      Pane Hladik.
      Jak píší jiní,vláda těch možností tolik nemá a v kratším horizontu,ještě míň.
      Ono je to spíš na hození ručníku do politického ringu,proto se Babiš do vlády moc nehrne.V současné situaci přinést dobré hospodářské výsledky,bude pro kteroukoliv vládu obtížné.Pokud se nechceme hodně zadlužit,tak tvrdě ucpat všechny díry,kudy utíkají peníze.Jak navrhoval Sobotka,zřídit státní banku,jedině vítám.

      • janhladik napsal:

        Ono to není tak jednoduché, Povaha globální ekonomiky je jiná, než aby se v ní dalo uvažovat v rámci konceptu ekonomiky z 19. století. Bohužel politika je v tomto směru zpátečnická až příliš. Proměnu globálních politicko-ekonomických vztahů vůbec není schopná reflektovat, natož zastupovat své věřitele a voliče.

        Všimněte si, že do stran a politiky si kde kdo (i strany samotné, či tzv. politologové) promítají koncepty a ideálnětypické poučky o stranictví a zastupitelské demokracii ze začátku minulého století. Recyklace nefunkčního a chybějící proměna paradigmat. Je to jako ono sedlání chcíplého koně.

      • český maloměšťák napsal:

        Taková banka už ale existuje leta. „Rozvojová“ banka.
        Ale asi moc “ nerozvojuje“, jak vidno z pochmurné reality. Zřejmě to bude lidma v ní – ano. lidma, nedovedu si představit, že by to bylo zdma, stoly, klimatizací či softwarem atd. .

        Click to access Info_III_Q_2013.pdf

        Můj známý – insider, tvrdí, že se tam dost krade. Ne peníze nebo papír do kopírek – nápady tam prý /neověřeno/ kradou. Řeknou “ ne“. ale jinému to dohodí.

  21. Vašek A. napsal:

    Určitě bych si rád přečetl případný další díl. Chtěl bych na úvod říci, že nejsem asi ta správná osoba, abych zde dělal hlavního obhájce ČNB, při složitosti, kterou ta problematika má. Se skromností mně vlastní 🙂 bych chtěl zdůraznit, abyste nepřeceňovali mé znalosti a zkušenosti. Nicméně svou argumentaci ještě trochu doplním. Jakýsi instinkt ekonoma mi říká, že opatření ČNB ekonomice prostě musí pomoci. Možná ten přínos nebude nějak zvlášť velký, ale dynamice hospodářství by to pomoci mělo. Nelze vyloučit, že v brzké době se dočkáme nějaké další světové krize a budeme na tom ještě více nedobře než dnes, ale bez zásahu ČNB bychom v tom případě na tom byli ještě hůře. A v této situaci mě poněkud zaráží, že ti co radili Řecku, aby vystoupilo z eurozóny a vrátilo se k drachmě, že to jejich ekonomice pomůže, že ti co radili, aby Německo vystoupilo z eurozóny, protože kvůli němu je EURO příliš silné, takže tito rádcové teď krok ČNB kritizují. A mnozí ekonomové začali zpochybňovat už i cílování inflace, kterým ČNB ten krok obhajuje. Ale cílování inflace je hlavním posláním ČNB už spousty let a dělají to asi všechny centrální banky světa. Proč tedy ekonomové přijímají zásah ČNB zdrženlivě nebo dokonce negativně? Oni jsou podle mého názoru ve schizofrenní situaci. Na jedné straně taky musí cítit, že to hospodářství pomůže, ale zároveň většina těch analytiků asi patří k vyšší střední vrstvě a oni mají pocit, že ČNB jim takhle zkonfiskovala část jejich bohatství. Představme si takového příslušníka vyšší střední vrstvy (a pokud to není ekonom, má pro akci ČNB ještě menší pochopení). Pro tyto lidi není problém zaletět si na víkend do Paříže, do Londýna na fotbal, zahraniční dovolené jsou samozřejmostí. Obyčejný Čech (nemusí být nutně vyloženě chudý) posuzuje své úspory a majetek ve vztahu ke korunám. Ale výše zmíněný Čech z vyšší vrstvy korzuje po světě (pracovně i rekreačně), a proto ho zajímá i hodnota v eurech či dolarech. Třeba plánoval, že důchod stráví někde v jižní Francii, kde si koupí domeček. A nepříznivý kurz mu to zdražil. Možná píšu úplnou kravinu a tito lidé mají většinu svých úspor už dávno v cizí měně. Ale proč by jinak bylo tolik nenávistných článků, především v bulvárních médiích? Že by šlo opravdu o chudáka občana Nováka, kterému ČNB zdražila před Vánoci? Nebo jde spíše o šéfredaktora či majitele novin, kterému ČNB zdražila plánovaný nákup nemovitosti na španělském pobřeží?

    • Hladis napsal:

      Pokud by Recku naordinovali drachmu, tak se přes noc Recko stalo narodem naprostých zebraku. Prisli by uplne o všechno a co horsiho, jejich dluhy by nabrali obrovske rozmery, protože Drachma by skončila v hyperinflaci a dluhy v Eurech by se stali naprosto giganticke. Ta země by se okamzite potopila do chaosu, z kterého by se jen tak nedostala. Prijetim drachmy by se nevyresilo nic. Rekove tak mají stabilni menu, zaplati za to tvrdymi úspornými opatrenimi a velky počet lidi skonci na ulici, ale nemá to dopad uplne na všechny a ten stat se uplne nepropadne do anarchie. Recko se proste zachranit muselo nejen kvuli nemu samemu, ale i kvuli Evrope a reci si za to muzou sami. Ja docela citim mirne oziveni a cas kdy to tu bylo na hozeny rucnik je pryc. Ted jen doufat, ze ve svete nebouchne další ekonomicka bomba a Recko se pomalu zmatori. Horsi je, ze rekove stále odmitaji tvrdosijne nektere reformy a tim si podryvaji konkurenceschopnost a jde to vse strasne pomalu. Zmateni reci byli schopni i sami sebe uplne potopit na dno jen kvůli svým socialistickocechovnim vyhodam a porad si snad mysleli ze „zdroje jsou“ a ze jim tu party někdo jen tak zacvaka.

      • Vašek A. napsal:

        Samozřejmě nutnou podmínkou přechodu Řecka ke drachmě by bylo smazání všech dluhů (ty dluhy v Eurech by se beztak staly nesplatitelnými). Ale nemyslím si, že by tam po přechodu k drachmě musela nastat tak hrozivá situace. Samozřejmě ze začátku by se to neobešlo bez potravinových lístků apod., ale oživení by určitě nastalo.

        • Hladis napsal:

          Jsou to horky hlavy. Pokud by doslo k zavreni bank, vyhlaseni výjimečného stavu a lidi by prisli o všechno, tak by to byla seriozni revoluce. Pokud by se to propadlo na dno, tak ma Recko problém. Z ekonomickyho hlediska by byl prechod k drachme a vyhlaseny default spravne, ale z politickyho by to znamenalo pruser.

          Prave dluhy by se museli odmazat, ale to není moc realny. Něco uz odmazali ale vždy to zalezi na dohode dlužníka s tim kdo pucil a ten uz nechce odmazávat vic.

      • varadero napsal:

        Myslim ,že nemáte pravdu Řecko dneska přežíva jen díky tomu že se do něj nalivají cizí peníze a pokud se přestanou nalívat tak Řecko bude v tom totálnim rozvratu a chaosu o kterém píšete problém je že pokud nepřejde Řecko na svou měnu kterou by mohlo devalvovat tak se do něj budou muset nalívat ty peníze v podstatě donekonečna a jsem zvedavej kde se v budoucnu budou brát.

        • Občan napsal:

          Brát se budou
          a) Řekům (s vyjímkou tamních oligarchů a fofrspekulantů)
          b) v německých a dalších penzijních fondech (tak jako dosud), které mají zainvestováno v Řecku a nerady by přišly o klienty
          c) ostatním Evropanům

          Přechod na drachmu Řecku nedovolí „investoři“ a … zahraniční penzijní fondy.
          Také bychom neměli zapomínat na to, že Řecko je civilizovanější součástí balkánského „cordone sanitaire“ a Turecko je, na rozdíl od EU, připravené. Pokud by Řecko padlo, brána do Evropy by byla otevřená dokořán.

          • varadero napsal:

            Nede jen o Řecko to je relativně malé to se dá nějak ustát a zdůvodnit v návaznaznosti na to jde,ale o Španělsko,Itálii a poté o Francii a to už nemluvíme o bankách co nas tam teprve čekají za mega kostlivci kteří budou potřebovat sanovat

      • Občan napsal:

        Pane Hladisi,
        a komu, jak a čím by asi tak měli a mohli Řekové konkurovat?
        Ty Vaše „konkurenceschopnost“ a „nutné reformy“ jsou jen jedněmi z mnoha manter neoliberalismu, za kterými se skrývá pouhopouhá legalizace ožebračení většiny ve prospěch nepatrné menšiny.
        Jak, propánakrále, chcete konkurovat přelidněným zemím z tropického pásma s mikroskopickými náklady na „lický zdroje“, trojí úrodou během roku a minimálními životními náklady?

  22. palosino123 napsal:

    Jako co? Na leden už mám zaplacené Chamonix a to mám jet v únoru do špindlu koukat na pražský ksichty. Merde!

  23. kopelman napsal:

    Vlku, Lexi, Skogene, Zemědělče a další,
    nejsem s vámi vůbec ve sporu. Jen jsem vyplňoval čas než žena upeče králíka k obědu a pokusil jsem se v mírně ironické zkratce doplnit Vlkův vynikající seriál z trochu jiných úhlů pohledu, než je zájem „skutečné“ ekonomiky tvořené zaměstnavateli, zaměstnanci a vládami.
    Samozřejmě, že analýza příčin a dopadů je pro subjekty „skutečné“ ekonomiky, tedy pro nás, klíčová. Ale jak jsme atomizováni jako společnost i jako zde diskutující, tak jsem svým příspěvkem chtěl upozornit, že zbytečným vypichováním „omylů“ druhých jsme se stali natolik neakceschopnými prosazovat své zájmy, že jsme se ekonomicky posunuli do sektoru „poražených“. Sektorem „poražených“ jsem myslel celou „skutečnou“ ekonomiku.
    Zájmy subjektů „skutečné“ ekonomiky mnou zmíněné mocné „kapitálové“ a „bankovní“ sektory příliš nezajímají. Byl by to krásný svět, kdyby se k tomu, co ČNB provedla, nebo co prováděla vláda „rozpočtově odpovědných“, rozhodovala na základě takových analýz, jaké tu přináší Vlk, Lex a další. Tak tomu ale podle mne není a proto jsem napsal svůj příspěvek, tak jak jsem napsal. Profesor Zelený je pro mě autorita, je to podle mne jeden z mála českých ekonomů ateistů, kteří svůj mozek neodevzdali víře.
    Já z oboru, pokud pominu formální vzdělání, nejsem. Sbírám drobky, které spadnou ze stolu těch dvou mocných sektorů na velkých projektech informačních systémů. Vlku, možná že se někdy odhodlám vám něco poslat na sklo. Když už něco píšu, tak spíš pro sebe, abych si utřídil vlastní myšlenky. Navíc mi do vašeho kmetského věku zbývá ještě hodně let a tak jsem ještě trochu nejistý veřejně trousit své moudro.

    • zemedelec napsal:

      Pane kopelman.
      Určitě nejsme ve sporu a vaše příspěvky velmi obohatili tuto diskusi.
      Jak ale píše pan Skogen,naše ekonomika,si nemůže dovolit to co Norská,občané to těžko stráví,unesou,není moc šanci něčím jiným jim to usnadnit.Právě také co píše pan Vašek A.ono to možná přinese pomoc,ale jen státní kase,občany do větší bídy až k exekucím.

    • palosino123 napsal:

      Utruste moudro! Naplnit bříško králíkem, usmát se navzájem kolem stolu a vyrazit na výlet a nemusí to být hned autem, třeba pěšky do podzimní přírody…Bueno Apetito, America as can We live.

      Já tomuhle tématu nerozumím. Na můj vkus je tam mnoho protiřečení, každé lepší, než předchozí…
      Včera jsem žvástal s maníkem, který je ekonom…povídal něco o hospodářském potenciálu země (asi co výrobní kapacity dokážou vyrobit, zákazník koupit, banálně), který je za současného stavu-díky kapitálové provázanosti-neodhadnutelný. Pak pravil, že jsme offsetovou ekonomikou (malé RVHP přes human resorces a pár provánzaců těžkého průmyslu a energetiky) – něco nám dají přežvýknou a solidárně, pokud to nezvořeme, odeberou zpět…pozor…Certifikace!…a ti típkové, však většinou humanisti, dobrej kšeft, ale blbí rozhodně nejsou. Ten vlek externa a nabaleného ouřednictva je brutální….samí tak bystří, že to tuší… Prostě potřebuješ papír, na to že tu jsi. Čímž mě vyděsil natolik, že jsem urazil pět metrů během milisekundy a koupil 2x Jimmyho Beana za stále staré ceny. Uvažování k pozitivnu, stabilizace, no…a to už konečně ten Singr nedrží dietu…toť, úkol té slovutné…makroekonomičtí modelové…banky Matky. Je těžké zdůvodňovat lehčí kapsu obludem solidárná, zvláště v této krejčířovské krásnééé zemi…více Ratha! a toho šéfa televize tam forsuje kdo a proč? Ale dá se to bez újmy ignorovat…dyt to nedělám jen k vůli sobě…he!

      • Respirateur napsal:

        Já to tušil. Tenhle stát a ekonomiku musí řídit drogově závislí.
        Nebo snad ty kila kokainu šňupou cigoši na hlaváku?
        Připadám si jako ve ferari které se řítí magistrálou řízeno kokainem napumpovaným bankéřem.

    • vlk napsal:

      Kopelmane
      klidně to, co píšete pro sebe pošlete vlkovi a uvidíme. Já myslím, že to pro sklo Kosy bud e naprosto vyhovující.
      A že nemáte můj věk? Tak to buďte zatraceně rád! Na stáří není nic pěkného a už vůbec ne moudrého. o to víc o vás jako autora stojím – jste jiná generace a tudíž i s jinými pohledy.
      Kosa není uzavřený systém, kde jsou vítány / autorsky/ jen příspěvky určitého smýšlení a ražení. Právě naopak. Opakovaně sděluji, že ji chci mít co nejširší . názorově. něco jiného jsou ovšem následné diskuse! V těch si autor musí umět obhájit svůj názor proti určité mase diskutujících, kteří mají svůj názorový směr. A jiný jim nevoní. A navíc , nejde o jeden názorový proud, ale hned několik. I tohle patří k tomu být autorem na Kose.

    • Gerd napsal:

      kopelmane,
      nestyďte se a podělte se o své názory. Mezi vlkovým a mým věkem je taky značná odchylka, nejméně o generaci. 🙂

  24. VaclavP napsal:

    Vlku vyjadřuju obdiv za to co si po volbách všechno napsal. To podle mě nenapíše ani novinář co to má v popisu práce.

  25. vonrammstein napsal:

    Herdek, začínám z toho bejt nějakej zmatenej. Deflace je blbě. Inflace je taky blbě. Vyrovnanej rozpočet nehrozí ani hypoteticky. Silná koruna je blbě. Slabá koruna je taky blbě. Intervence ČNB posílí, ale taky oslabí domácí spotřebu. Mohl by někdo mně-neekonomovi, kterej se s ekonomikou jakožto oborem setkal naposled před pár desetiletíma na škole, vysvětlit, vo co tu vlastně de?

    • zemedelec napsal:

      Milej pane.
      Oni tomu nerozumí,ani onačejší ekonomové.
      Přivádí mě to na myšlenku o těch šmejdech,tak vám to dlouho chválí zboží,záměr,až zjistíte,že vás stejně okradli.

      • vonrammstein napsal:

        Vůči těmhle grázlům jsem dokonale imunní. Proti čemu ovšem imunní nejsem ani trochu, je ČNB, potažmo stát. A vůbec se mi nelíbí, že mě okrádají legálně, na zákonné platformě. Uzákoněná krádež je pořád krádež. Je něco shnilého ve státě českém. A smrdí to čím dál víc. A křičí to po velmi radikální změně.

        • varadero napsal:

          Jde vo to že vam seberou vaše našetřený prostředky pokud nějaký máte komunisti to udělali měnovou reformou a tito to udělají devalvací.

  26. okolojdoucí napsal:

    Vlku, jedním slovem respekt! Jen jsem si pomyslel, že Japonsko je ostrov (sakra velký a bohatý,) a ČR (snad naštěstí) jen další spolková země, a Vy jste to mnohem pregnantněji napsal!
    Kolik je potřeba na „přetlačení“ ČNB? Asi více, než píšete (určitě budou i spekulace opačným směrem), ale iluze si nedělám.
    Takže zbývá otázka, o co vlastně bankovní radě jde? Nemohu uvěřit, že by věřili na přízrak deflace a nevěděli o tom, jak pofiderní z pohledu globálních měnových poměrů jejich kroky jsou.

  27. Germanicus napsal:

    Teď jsem si na České pozici přečetl na dané téma obsáhlý článek od Bohumila J. Studýnky. V podstatě potvrzuje vlkova (a Lexova + další) stanoviska a názory. V závěru formuluje dost zajímavou hypotézu.
    http://www.ceskapozice.cz/byznys/ekonomika/mnoho-povyku-pro-nic-aneb-kurzove-inzenyrstvi-cnb

    • okolojdoucí napsal:

      K formulací: „Hra na měnové kurzové intervence s miniměnou může negativně dopadat jenom na její národní uživatele, neboli občany dané země a na její podnikatelské subjekty, pokud nejsou fiskálně ukotveny v zahraničí.“ lze dodat jen – amen.

  28. Gerd napsal:

    vlku,
    na jedno jsi ve svých analýzách zapomněl stejně jako ČNB. mohu sem ýlit, a zahrneš to do 4. pokračování, které si téma rozhodně zaslouží. Tím něčím je psychologická stránka věci aneb jak motivovat občana Nováka. Ekonomická věda se skládá z příkladů z jiných zemí. Nezkušení ekonomové z ČNB provedli devalvaci dle teoretických pouček (a možná ne o vlastní vůli, ale na základě dohody s ECB), a čekají, že občan Novák rázem začne nezodpovědně utrácet, zadluží se a roztočí tím kola výroby. Občan Novák jsa konzervativního zaměření utrácet rozhodně nezačne, naopak omezí spotřebu na samou dřeň, a tak nejen neroztočí kola výroby, ale spustí deflační spirálu. Bude-li ČNB hnát situaci do krajnosti, občan Novák oseje políčko a přejde na pokud možno samozásobitelský systém. Možná začne svítit loučemi místo elektřinou, vykašle se na koupi všeho zbytného, v rozlehlé vile se do několika málo pokojů sestěhuje celá rodina a bude raději umírat díky nedostatku peněz na léky. Děti dostnaou dohromady jedny kalhoty a jedny boty.
    Protože občan Novák je stále ještě v zajetí masáže na 2. penzijní pilíř, jak se má chovat zodpovědně a spořit na důchod. Tak po tak dlouhé mediální masáži (v podstatě min. 5 let) najednou na vše nezapomene a nezadluží se až po uši s rozmařilostí rakousko německé šlechty 19. století. Kdepak, občan Novák začne šetřit ještě více. Možná natolik, že se i bez jakýchkoliv služeb státu obejde.
    ČNB hrubě podcenila mentalitu obyvatel ČR a nevzala to při svých opatřeních v úvahu.

    • Občan napsal:

      Gerde,
      ona to je již teď – i bez nezodpovědných hrátek ČNB – tvrdá realita pro mnoho občanů téhle zemičky. Na vesnicích si někteří lidé „dobrovolně“ nechávají odpojit elektřinu, protože už na ni nemají. Jeden náš známý to „řeší“ tak, že manželka je s dítětem přes den u rodičů v bytě, on podniká, a doma vypínají hlavní jistič. Večer se vracejí do nevytopeného domku, který krvavě splácejí. A aby na ty splátky měli, tak přežívají na úrovni středověku, protože známému se momentálně moc nedaří („díky“ ČNB to bude mít ještě o něco těžší).

Komentáře nejsou povoleny.