Pravé maso


napsal Joda

V jihočeském městě, ze kterého pocházím, žila dívka nevalné pověsti. Té se podařilo klofnout starého zazobaného Rakušáka. Okouzlila ho natolik, že si jí vzal a odvezl sebou do Rakouska. Ona pak, čas od času, jezdila domů a předváděla se jako hogo-fogo panička.

Jednou jsem procházel kolem hloučku žen, který se kolem ní shromáždil. Bavili se o vaření a ta Čechorakušanka řekla větu, která mi utkvěla v paměti, protože jsem jí nerozuměl. Ta věta zněla „Já mám dost peněz a tak zásadně kupuji jen pravé maso“. Dlouho jsem přemýšlel, co myslela tím výrazem „pravé maso“. Přišel jsem na to až mnohem později, až i k nám dorazil volný trh. Když jsem zjistil, že se dá prodávat párek vyrobený ze směsi sóji, mletých kůží a hmoty vzniklé oškrábáním kuřecích kostí. Když jsem se dozvěděl, že existuje technologie jak z masových odřezků vyrobit kompaktní hmotu a tu pak prodávat jako normální maso.

Když mi tedy někdo tvrdí, že jen Češi jsou tak blbí, že kupují v supermarketech šmejdy, že by to Němec či Rakušan nikdy nekoupil, odpovídám námitkou. Rozdíl je jen v tom, že na ně to potravinářští podvodníci zkoušeli dříve než na nás!

Ostatně ani zápaďáci nejsou imunní vůči stále novým a novým trikům podvodníků podnikajícím v potravinářství. Příkladem může být nejnovější aféra s koňským masem. U nás to takový rozruch nevyvolalo. Ostatně i já si pamatuji, že jsem kupovával tzv. koňskou čabajku, která byla chutná, ale několikanásobně levnější než ta pravá. Dovedu si ale představit, jaký šok to vyvolalo v Angličanech, když zjistili, že nevědomky JEDLI KONĚ!

Dodatek – pokud někomu unikla následující kuriózní informace. V Irsku zkoumali jeden masný výrobek na přítomnost koňského maso. Zjistili přitom, že nejenže neobsahuje koňské maso, ale že tento masný výrobek neobsahuje vůbec žádné maso!

Příspěvek byl publikován v rubrice Joda glosuje se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

83 reakcí na Pravé maso

  1. ;-))) napsal:

    Prirozeny dusledek kapitalismu
    Kazdy chce prezit, primarne kazdy sam za sebe , na ostatni sere.
    Kdyz klesa zisk a obrat, musi snizit naklady, kdyz uz nelze, musi krast a podvadet nebo jit na pracak.

    Co si vybere?
    Nebude dlouho trvat a pred toto dilema bude postaveno stale vic a vic lidi.
    Budou po 20 letech kapitalistickeho raje smutne vzpominat na komunisticky teror, kdy meli co zrat, kde bydlet a v klidku delat ze pracuji.

    Dobre jim tak

    • kočka šklíba napsal:

      No hlavně,ptz máme přátele,kteří již před rokem 1989 soukromě hospodařili v zemědělství a navíc trochu jsem z oboru, vím, jak přísné normy, jak přísné kontroly byly například při prodeji zeleniny na rezidua chemických prvků, konkrétně na dusičnany. Nejen že ti co dodávali do výroby dětských přesnídávek, tam přes absolutní nezávadnost nejel vlak, ale i když jste prodávali na trzích nebo jiným potravinářům, byly kontroly velmi přísné.
      Myslím, že do roka od tzv. sametové revoluce (nejsem si jistá za jak dlouho) byly přípustné limity řádově sníženy. ptz ten chemický hnůj z Holandska a spol.by tady nemohl být prodáván. Např. ta tak oblíbená malá rajčátka nikdy neviděla hlínu, jen hydroponie s chemikáliemi. Dobrou chuť. O tomhle bych mohla psát mnohem více, nechci vás zahlcovat.

      • Občan napsal:

        To mohu potvrdit.
        Měli jsme kdysi kamaráda u Zdíkova (Šumava) a ten dodával mléko do Zábřehu – na výrobu speciálních „sunarů“ pro nemocná a slabá miminka.
        Jeho chlévy i přípravna vypadaly jak operační sál v IKEMu a chodilli tam se ženou také tak oblečení a myli se jak chirurgové před operací. Cizí do chlévů a přípravny vůbec nesměli vstupovat, jen nakukovat (a kontroloři u nich skoro bydleli 🙂 ).
        Bylo jich jen asi 10 v celé republice, těchhle speciálních dodavatelů, co dodávali jen do Zábřehu. Kupodivu většinou soukromí hospodáři. Za to, že byli schopni dodržovat extra normy, měli řadu privilegií co se týkalo nákupu techniky a výběru pastvin.

        • Občan zZz napsal:

          Za minulého režimu jsme měli v rodině také jedny soukromého zemědělce. Ovšem nemůže být řeči o tom, že by měl jakékoli privilegia od vládnoucího komunistického režimu. Skutečnost byla zcela jiná. Když vzniklo v 50. letech JZD a oni si postavili hlavu nepřidali se, tak byli rádi, že nebyli zavření, nebo vystěhovaní, jak je pravdivě ukázáno např. ve výborném filmu Všichni dobří rodáci. Jejich hospodářství patřilo ve vesnici k těm nevelkým a nikdy nikdy nezaměstnávali nikoho dalšího. Povinné dávky pro soukromníky byly tehdy byly takové, že byly téměř nesplnitelné, takže sami měli nouzi. Po vzniku JZD jim zabavili pole, výměnou za ně dostali od družstva pole jiná podstatně horší. Když za pár let stav těchto polí vylepšili tak přišli z družstva a zase jim je vyměnili za horší, což se potom opakovalo myslím ještě jednou. (Nejsem z oboru, tak nevím jakým způsobem ty pole zvelebovali, ale takhle jsem to od nich slyšel.) Režim se k nim choval podle svého hesla, že kdo nejde s námi jde proti nám, tedy jako k nepřátelům, takže ústrky a arogance. Aby měli příjem peněz, tak museli samozřejmě prodávat družstvu co vyprodukovali (jak se dnes říká) ale za těch podmínek, které jim nadiktovalo družstvo a tak jak se to družstvu hodilo, protože jinde to za komunistů sami prodat nemohli, což znamená, že peněz měli hodně málo. Oni to od nich ti družstevníci milostivě odkoupili. Jinak samozřemě práce od brzkého rána do večera. Ale ekologické to bylo, hnojili jenom hnojem a neměli ani malý traktor, takže mléko museli dělat kvalitní.
          Jejich potomci samozřejmě měli posudky se škraloupem po celou dobu komunismu, takže dostat se na školu s maturitou pro ně byl velký problém (50. léta), lepší střední škola a potom vysoká škola, tak to neměli nárok. Tak to za minulého režimu bylo, komunisti měli v důležitých věcech velké výhody a ti kdo s komunisty nešli na tom byli špatně.

      • Hudec napsal:

        Ano, po dusičnanech jsme povinně jako novináři šli každé jaro. Hlavně na špenát. Kdopak si na to dneska vzpomene?

      • kočka šklíba napsal:

        No jistě radši být popelnice Evropy ;). Hlavně že máme svobodu,ale tu svobodu mají právě ti největší gauneři. Ptz ti tu svobodu chápou a uskutečňují tak, že mohou vše, od prodeje a výroby sraček přes podvody, odporné sdírání lidí za nepatrné dlužné částky po tunely v řádu miliard, tak se v tom rochněte vy a vám podobní.

  2. kočka šklíba napsal:

    Samozřejmě že nejsou imunní. Ale zavinili si to sami, tedy jejich reprezentace v EU. Je tomu asi rok, rok a půl, kdy slovenští novináři pomocí laboratorních rozborů zjistili, že tytéž výrobky, vzpomínám si na kečup Heinz, obsahují na trhu v tzv. nových členských státech EU mnohem méně deklarovaných , podstatných surovin (v kečupu např. rajčat) než v obchodech v tzv. starých členských státech. Slováci myslím zrovna porovnávali výrobky zakoupené doma a v Rakousku. Slováci a Bulhaři oficiálně protestovali v EU (česká vláda typicky nic, zřejmě žere ty „kvalitnější“ výrobky ze západu, doufám, že se přežrala koňského masa). Bylo to shozeno v EU pod stůl. Výrobci se bránili tím, že kvůli menší kupní síle v NČS vyrábějí levněji, jenže to jaksi zapomněli deklarovat a navíc ty výrobky byly na Slovensku mnohdy dražší než v Rakousku., takže s nabízí další problém. A to že obchodní řetězce zde zboží hodně předražují.

    Takže já se škodolibě směji, ptz kdyby EU tenkrát zasáhla a přijala nějaká závazná opatření, možná by Irové, Francouz i a spol. nežrali koňské maso místo hovězího ;). Jde o co největší zisk a oni si asi mysleli(jak občané, tak politici ze západu), že vydělávat se bude jen na těch „opicích slezlých ze stromu na Východě“, jenže tak to nefunguje. Zisk vždy a všude dnes, za každou cenu, naštěstí alespoň to snad bylo zdravotně nezávadné. A patří jim to.

    • Zdena napsal:

      Je to smutné, ale je to tak:Zisk je pro podnikatele v současnosti mnohem důležitější, než jejich zákazníci.

      • ;-))) napsal:

        Zisk pro podnikatele je totez co plat pro zamestnance.
        Pokud mu hrozi ze udela bankrot a pujde na pracak, dokaze na svou obranu nevidane veci, neni jiny, kazdy bojuje, jen ma vetsi manevrovaci prostor.

        • Tony napsal:

          Dokud si naši slavní poslanci budou sami přidělovat platy, není možná náprava čehokoli …

    • ;-))) napsal:

      Havel to rekl jasne, jenom jste mu nerozumeli ;-)))

      UZ ZADNE LEPSI POTRAVINY PITOMCUM
      PRAVDA A LASKA MUSI ZVITEZIT! NA BELEHRAAAAD ;-)))

      Po komunistickem teroru, kde v klidku kazdy predstiral praci a byl rozcarovany ze neni milionar ma kazdy moznost se prosadit v kapitalistickem raji a byt jako BAKALA nebo Salzman ;-)))

      Neschopne socky co se neumi prizpusobit a vydelat na spokojeny zivot at chcipnou, takove nase mlada demokracia nepotrebuje a vlastenecky uvedomely duchodce prece umira vcas ;-)))

      Kazdy si prece muze vydelat a nechat vozit misto odpadku zradlo a kosher vodu z izraele jako madona, musi jen vice pracovat, i ve svem volnem case od pulnoci do rana ;-)))

      Az pitomcum konecne dojde vo co gou, bude stejne pozde.

  3. anita napsal:

    V polovině 70-tých let min. stol. přišli tuším v nějakém masokombinátu na maso a jestli už mně tak moc paměť nezrazuje, prodávalo se pod obchodní značkou REMA (možná remi ). Semleté spíše mixované maso, velmi dlouho mícháne s nízkou teplotou s přídavkem vody. To tak, že se maso zcela slepilo v celistvou hroudu, ta se vyválela na tenké plátky, někdy vbylo používáno různé ochucení. Vyválené plátky čtverců, jako polotovar, někdy i plněné rolády. Důvodem bylo, že lidi většinou nechtěli kupovat bůček a tučné maso. Možná vzpomínáte na dobu fronty v řeznictví, hodinu před otevřením a po hodině prodeje nebylo co prodávat nebo ač zakázané, ale běžné vázaní zboží, nejčastěji bůčku nebo nějaké flaksy k nákupu masa . Tu dobu pamatuji, že na prodejny chodily přesně výměřené předem stanovené fondy , kolik dostanou prodejny kg za měsíc, dokonce i uzenin. Špekáčky, párky, klobásky měly nejen jasnou receptůru, ale přesně stanovenou gramáž a dokonce se musely dodržovat rozměry v cm jednotlivých kusů, nesměly být větší než byla určená norma. Pravdou je, že v levných párcích a točeném nejlevnějším salámu, bylo dost velké procento mouky. Každý rok se vyhodnocovaly veřejně všechny mastné závody v tehdejším Československu. Rema maso se však, až tak moc neujalo, opravdu to bylo, jako maso umělé, nakonec nebylo až tak drahé. Hlavně a důležité je zmínit, že spotřebitel věděl, že si kupuje ala maso a přesně věděl co může očekávat.
    Dostávám se dál ke konině, možná u nás, myslím tím naší zemi, to prošlo celkem tiše. Ovšem u nás doma jsem objímala bílou keramickou, mísu sice se zpožděním, ale přece. Byla jsem nemocná, po odběru na lačno jsem navštívila prodejnu a ještě zničená a hladová, rozhodnutá, že vařit nebudu bouchla jsem mražené lasagně do košíku. Doma z větší papírový skládačky, vytáhla malou aluminiovou krabičku,po otevření jsem zjistila, že v té krabičce je ještě menší obsah a po upečení se smrskl a já se vzdala oběda, ve prospěch mého muže. Chtěla jsem však ochutnat, tak centimetrový štráfek jsem snědla. Rozpačitě jsem pozorovala tátu co on na to. Konstatoval, že je to samá nudle, nepodařená rajská a v ní nějaký divný drobky masa, ale snědl. Za tři dny u zpráv jsme se dozvěděli co to bylo za drobky. Tehdy jsem byla ráda, že v obchodě neměli značku Findus, určitě bych ji dala přednost. Ani ne týden a už jsem u zpráv natahovala. Zjistila jsem, že Nowaco je jen přebalovna z celého světa. Nepomohlo manželovo konejšení, že kůň je čistotné zvíře, že se špinavé vody nenapije. Byla jsem ovšem ráda, že nezkoumali DNA veverek, kočiček, pejsků,…

    • kočka šklíba napsal:

      Přesně Anito, máte pravdu, na remo si také pamatuji a le všichni věděli, co to je za výrobek, bylo to deklarováno, prostě kdo to koupil, věděl co kupuje a také se to moc neujalo ;).

      Jinak normy byly, musely se dodržovat, samozřejmě se určitě našli výrobci, kteří je i tenkrát někdy nedodržovali, ale spíše proto, že zaměstnanci na to kašlali, dělalo se to odhadem.

      Jinak na Palase se ted nadává, ale on byl ten který se se pokusil u některých výrobků a i prosadil opět normy. Ovšem nevím, zda vůbec existuje nějaká kontrola, zda jsou dodržovány. Vzhledem k rozvalu státu si myslím, že neexistuje..

    • vonrammstein napsal:

      Co máte proti koňskýmu masu? Já to polykal celý dětství. Babička byla spořivá, maso nakupovala v nuceným výseku. Krmila mě koňským salámem, koňskýma klobásama, snad u buřty se z toho dělaly, pokud mě paměť neklame. Kůň, kráva, prase-jakej je v tom rozdíl? Jedlý je to všecko.
      Dodneška, když pode mnou na křížový výpravě padne kůň, nevolám kafilerku. Normálně ho sežeru.

      • kočka šklíba napsal:

        Jako obvykle, nepochopil, proti koňskému masu nic. Proti podvodům ano, proč si myslíte, že místo hovězího v těch výrobcích bylo koňské? Ptz je levnější, zvláště když většinou pochází z Polska. Takže milý vr, jde tu o podvod ne o to jaké maso vám chutná ;).Takže polopatě, pokud na těch výrobcích bude napsáno, že obsahují koňské maso, takje to v pořádku ;). Vidím, že pravouni mají poněkud problém s pochopením podstaty;).

      • Občan napsal:

        Lidi klidně budou jíst koňské maso, pokud budou VĚDĚT, že je to konina (a někteří ne, protože mají předsudky – ale i ti mají právo VĚDĚT, že to je konina a ne „hovězí“).
        Pokud někdo deklaruje „hovězí“ a prodává pod tím názvem levnější koňské maso, je to PODVOD.
        Koniny je momentálně nadbytek, protože po celé EU krachují jízdárny a koňské farmy. Ovšem koňské maso v řeznictví nepotkáte a o existenci koňských hřbitovů jsem ještě neslyšel. Je tedy evidentní, že někde končit musí a tím „někde“ jsou potravinářské provozy, kde se z něho dělá kdovíco a pod kdovíjakým názvem.

        Zlatej „nuceňák“. V životě jsme se tak nenažrali vepřových panenek a svíčkové, jako když v Břevnově na Bělohorské byl nucený výsek.
        Maso v něm totiž podléhalo ještě přísnějším předpisům než v normální masně a jediný rozdíl byl v tom, že pocházelo z poraněných zvířat, takže někdy bylo lehce zakrvácené (a tím pádem určené k rychlé spotřebě), a bylo prodáváno ve velkých kusech vč. kostí, nikoli porcované. A NESMĚLI tam prodávat vnitřnosti – jen maso.

        • kočka šklíba napsal:

          Občane tímhle si nejsem jistá: „Koniny je momentálně nadbytek, protože po celé EU krachují jízdárny a koňské farmy.“.
          Ale asi před 2 lety, 3??? nevím, ochránci zvířat protestovali proti podmínkám, za jakých byli přepravováni koně , zejména z Polska na západ, ve velkém měřítku. A divím se, že už tenkrát tito „ochránci“ nezjistili proč se tam v takovém velkém množství převáží. A o Polácích si nemůžeme dělat iluze, vyváželi by vlastní babičky kdyby jim to neslo.

          • Občan napsal:

            Ti koně se do Polska vozí hojně z Rumunska a Španělska. Za příšerných podmínek, jak jste zmínila. A vozí se právě proto, že koní je v EU nadbytek, protože ubývá lidí schopných platit si stáj, trénink a péči. Splaskla totiž stejná bublina jako ve stavebnictví, úvěrnictví apod.
            Co se s nimi děje v Polsku, to radši nechci ani vědět, protože mám koně rád – živé a zdravé.

          • pepan napsal:

            koníčci posloužili jako nezbytná přísada do nějaké místní italské pochoutky. Bylo to v tom zmiňovaném dokumentu o týrání koní při převozu z Polska do Itálie. Taloši tu koninu vyžadovali, byl to snad nějakej salám.

          • Ernest napsal:

            Není to tak dávno, co psalim v nějakém plátku o tom, že v USA se přemnožili divocí koně. Konkrétně v Texasu a údajně má jít o desetitisíce kusů. Nezdá se mi, že by rušení jízdáren bylo příčinou takového rozšíření koňského masa.

      • Hudec napsal:

        Maso z nuseného výseku bylo paradoxně daleko pečlivěji kontrolováno, než to z normální porážky. Můj známý veterinář ty prohlídky prováděl a žádné jiné maso než z výseku nejedl.
        A koňský guláš je báječný, stejně jako salám či klobásy. Když jsem kdysi jezdil do Číny (ještě to nebylo tak obvyklé jako dnes), tak jsem tam jedl úplně ledacos (kočky, hady atd.) a nebylo to špatné. Co mi vadí, to je hmyz jako potrava – ale také je to jen předsudek. Protejn jako protein……

      • anita napsal:

        Jsou lidé co s odpuštěním sežerou vše, co nesežere je. Patřim k lidem, co chtějí vědět co pojídají dokonce k tomu je jedna z funkcí obalu zboží a to pravdivě informovat spotřebitele o obsahu zboží – tedy funkce informativní, další jsou funkce ochranná a reklamní. Pokud si někdo z obalů dělá funkci iluzioní nebo krabičku „štěstí “ hádej co budeš dnes jíst, tak je to určitě špatně a snad ještě horší je, že někdo jen obal přebalí a popíše a expeduje něco co neprověřil. Nemyslím, že by to byly zvýšené náklady pro spotřebitele ta malá hrůza ničeho ve velkém obalu stála 70 korun, hodnotově však nejdražší na tom byl snad jen ten obal.
        Koňské maso ač není u nás chováno jako jateční je celkem čas od času normálně v prodeji, jeho barva je jasně červená a nedá se už od pohledu na syrové maso zaměnit za hovězí, údajně i má nasládlou chuť. Viděla jsem, že ji běžně lidi kupují, osobně mám předsudek a pokud se ho dobrovolně nezbavím, tak konina nebude v mojem jídelníčku a tu jde o to, že si někdo klidně dovolí mně podvést. Sice to nebylo poprvé a asi ani naposled, vzpomínám jak jsme kdysi opékali u bývalých přátel klobásy, byly chuťově dobré, ale pojala jsem podezření, že jsou koňské , byly tak typicky při opečení slimpaté, kousla jsem si ,vyplivla a naše přátelství se omezilo, pouze už jen v komunikační rovině blahopřání si k narozeninám přes telefon.

      • Řezníček z Brna napsal:

        Jedenácté přikázání křižáka: Nesežereš svého koně, pouze když tě Saracéni, ti nevěříci psi, oblehnou v tvé tvrzi a hrozí ti smrt hladem, můžeš jej pozřiti.

  4. Bob napsal:

    A máme tu zase jakési RETRO.
    Vzpomínám na to, jak kamarádka přijela před 89 ze Západu a líčila, co tam mají druhů jogurtů.
    borůvkový(!!!!),……, zatímco my měli JEN ty ve skle s marmeládou.
    V televizi mě zaujalo v poslední době, že v Německu je drahé maso u řezníka, zatímco v supermarketech je levné…..(proč, snaadno domyslet).
    Taky mi docela vadí, když původ masa je označen EU (takové neberu).
    Je zajímavé. že jinak přísní komisaři tohle trpí.
    Ale řeší tam absint (včera příspěvek Z.Roithové na Aktuálně) a jiné důležité věci….:-)

    • kočka šklíba napsal:

      Jjj přesně kamarád také, co druhů jogurtů tam měli, máme je také, jenže ty nejkvalitnější jsou v podtstatě ty samé jako z před roku 89, ve skleničkách z Madety a pak Hollandie,jen příchutí je víc Ano nebyl takový sortimen,t jenže s prominutím sračky, jako výběr, je spíše k vzteku. Když vidím jak lidé nakupují například v Albertu polské maso může mě čert vzít a i ty jogurty se škrobem, hlavně že jsou levné, ale nejsou to jogurty, jenže to většina lidí ani neví.

      • Hudec napsal:

        Správný výběr. Doplním ještě ty „řeckého typu“ a nějas mi zachutnaly i ty bílé Landliebe. A maso jen u svého řezníka. Trochu dražší, ale se zárukou.

      • Akela Vlková napsal:

        Kočko na sýrech české nápisy, maličkým písmem vyrobeno v Polsku. Takhle skončila moje dcera na kapačce v nemocnici. Byla cca 2 měsíce po porodu a protože chtěla být vzorná matka a kojit, tak baštila sýry a pila mléko jak „na mlejn“. I zakoupila si sýr v samče na náměstí, zodpovědně zkontrolovala expiračku a večer jela. Když řekla co snědla, tak doktor na pohotovosti ji řekl, že večer už je třetí, která po požití tohoto sýra tam byla se stejným problémem. Tak ji dali kapačku a pustili domů, když měla doma dvouměsíčního prcka. Od té doby je velice opatrná a zkoumá kde bylo vyrobeno. A v Čechách moc těch sýrů vyrobeno není.

  5. Petrpavel napsal:

    Za komunistů dělal komunální satiru státem placený Dikobraz a státem placená filmová tvorba a literatura a lidé sami na pracovištích, teď ji dělají soukromé weby a lidé sami na pracovištích. Výsledek stejný – nula. Už mě to nudí.
    Jenom těch problémů jaksi bylo tenkrát méně. A nebyly zásadní, životní, existenční, obyčejné blbosti. Hlavně, že mnozí žerou tezi jakou že to máme svobodu. Běžte do kina, přečtěte si cokoli, podívejte se na televizi a budete vidět nejlépe jak se máte vlastně dobře. I ty boty, na rozdíl od černoušků v Africe, máte. Weby a lidé na pracovištích přece lžou, ti nenávistníci nemilující tento režim nemají pravdu, že?
    Kritizovat umí každý ….., ale vyvodit z toho kritizovaného správný závěr, to už je horší. A tak bude stále hůř. Pro většinu myslím, samozřejmě. Ale on to nějaký hnědý kcháárl napraví, že ramštajne?
    P.S. Konina místo hovězího je typickým příkladem koniny v jiném slova smyslu. Jeden z tisíců problémů potravinářského průmyslu, který ničí důvěru v toto podnikání. Nenapravitelných v tomto režimu. A co ty, které ničí zdraví? O těch je v „dobré“ společnosti korektní nemluvit. Tak se bavíme koninou a jinými koninami jako bílým kouřem … včera ho bylo plné, prý veřejnoprávní, médium ČT. Správně, jezuity na nás! Sociální … 🙂

  6. Petr napsal:

    Ano, normy byly za komunismu přísné, jogurty poctivé, v salámech bylo opravdu maso, vepřové ve vlastní šťávě masité, čínský Luncheon meat se dal jíst studený s chlebem a extra kvalitní Sunar byl dotovaný a proto byl na předpis v lékárnách pro matky s kojenci. To všechno je pravda, ale realisticky si přiznejme, že s tou hygienou to nebylo vždy úplně stoprocentní.

    Rodinný přítel, lékař, nám jednou (nikoli u jídla) přiznal, že nejí salámy a masné výrobky od doby, kdy byl jako vysokoškolský student medicíny v sedmdesátých letech na letní brigádě v brněnském masokombinátu. Tam měli u stěny odložené klacky dlouhé jako baseballové pálky a první úkol brigádníků každé ráno byl 10 minut mlátit do mašin a do potrubí aby z nich utekly krysy. První malá dávka směsi se pak preventivně vyhazovala, protože občas nějaký živočich v mašině zůstal.

    Je to historie ze sedmdesátých let pouze z jednoho provozu, ale nemám důvod jí nevěřit, když daný člověk byl dobrý dlouholetý přítel mých rodičů, opravdu jedl pouze čisté maso a něco takového si nepotřeboval vymýšlet, když už byl více než patnáct let po studiích. Klidně mohl říct, že mu prostě ta Vysočina nechutná.

    Výše zmíněné nemá samozřejmě za cíl jakkoli obhajovat současné šizení, náhražky a přímé podvody, ale připomenout, že ne vše bylo dříve ideální.

    • Petrpavel napsal:

      Jsou jevy trvalého charakteru, běžné, neodstranitelné (asi jako že se kradlo vždy a všude, že ve mlýnech a výrobnách řádí molové a myši) – o těch píšete Petře správně. Byly a budou vždy.
      Pak jsou jevy dané přístupem, zvyklostmi, režimní, systémové – ty důležité. A různící se velikostí, četností a rozsahem. Ty bychom měli podrobovat kritice a snažit se nacházet řešení. Systémová.

      • anita napsal:

        Myslím, že tuhle story o vyhnání hlodavců z potrubí se tradovala jako lidová slovesnost jen vždy krajově byl udávaný masokombinát. Nevěřím, každá masokombinát měl přimo laboratoř a všechny vzorky jak masa, masných výrobků i mléka, mlečných produktů procházely stále laboratorní kontrolou. Logicky si nikdo nemohl dovolit rozšíření nákazy v tak velké oblasti kterou zásobovaly. Horší byly podmínky přímo v prodejnách, ale i tam kontrola čojky, vnitropodniková, lidová i městských odborů byla dostatečným strašákem pro většinu zodpovědných vedoucích. Jistě i v té době selhával lidský faktor, ale jinak. Mám dojem, že dnes zaměstnanci často se mstí za špatný pracovní přístup, neohodnocení jejich práce, častou změnou zasměstnanců. Netvoření spolehlivých odborně schopných kvalifikovaných pracovníků se velmi často odráží na tom, že lidi jsou, tak trochu škodolibá prasátka. Jsem přesvědčená, že střepy, špony v pečivu, zapečená myš precizně rovně uložená uprostřed bochníku chleba je jen hlupství neomalených lidí s velmi malým IQ. Co s lidmi, kteří potřebují škodit a to za jakoukoliv cenu, bez domyšlení důsledků, to opravdu nevím, ale asi začíná vše u důsledného výběru vlastních _spolehlivých_ zaměstnanců a jejich ocenění, budování loajálnosti k firmě ve které pracuje. Neustálá obměna zaměstnanců, pracujících za minimální mzdu bude stále snižovat důvěryhodnost firmy, ta pak snižuje stavy zaměstnanců, odebírá nejlevnější základní suroviny pro svoji výrobu. Tedy bludný kruh s tím, že u nás může dlouho fungovat, díky možnostem malé koupěschopnosti lidí, kteří žijí buď z dávek z důsledku nezaměstnanosti nebo minimálním mzdám jež stačí, tak na pokrytí nájmů, elektřinu, vodu a v poslední řadě na stravu.

        • Petr napsal:

          Samozřejmě bych to sem nepsal, pokud by se jednalo o příhodu „Jedna paní povídala“ vykládanou někde u piva v hospodě. Ta osoba byl ovšem očitý svědek a dlouholetý rodinný přítel, který neměl důvod lhát. Vy byste si dvacet let odpírala párky a salám, jenom kvůli jedné zábavné historce? Běžné maso ovšem jedl, nebyl to vegetarián.

          Nedělám si iluze, že dnes se v jatečných provozech a prodejnách masa nepodvádí – viz případ Billa a omývání zkaženého masa v roztoku a následný prodej. To je samozřejmě zvěrstvo. To před pětadvaceti lety nešlo, protože malý řezník se k těmhle roztokům nedostal, přesto si přiznejte, zda nepovažujete dnešní masny na čistší než ty bývalé, ČOIka neČOIka. Ano přes některé věci tehdy nejel vlak – školní jídelny od jeslí po VŠ, kojenecké výživy, Sunar, to je všechno pravda. Ale není třeba vytěsňovat z paměti třeba ty nádražní „čtyřky“, kde si v zaplivaném a zakouřeném pajzlu dávali chlapi na stojáka 20 deka pochoutkáče, 4 rohlíky, pivo a Startku. Proti tomu jsou dnešní vietnamské stánky vrchol hygieny.

          To, že jsme zahodili spoustu dobrých věcí – kvalitu potravin, lokální pěstování, výživu dětí, přece neznamená selektivně zapomínat na nedostatky v hygieně, malém sortimentu nebo dostupnosti. Proč musí být všechno včetně potravin za komunismu jenom špatně nebo jenom dobře? Svět přece není černobílý.

          Když zmiňujete ty špony, přidám i příhodu mé babičky, které jsem byl jako capart sám svědkem. V osmdesátých letech, když jsme byli s bratrem malí, nám babička koupila pytlík obyčejných kulatých piškotů. Když z něho chtěla odsypat, vypadl na talíř asi třícentimetrový šroub umazaný od mazutu. Babička byla rázná žena, šla na poštu a odeslala šroub na adresu výrobního závodu s otázkou, zda se jedná o novou pochutinu. Za dva týdny přišel babičce velký balík plný piškotů a omluvný dopis od ředitele závodu, kde kromě omluvy ještě napsal, že zkontrolovali celou linku a našli, ze kterého závitu ten šroub vypadl. Takže, chybovat je samozřejmě lidské, ale důležité je, jak se k tomu zodpovědná osoba postaví. Tu horu piškotů jsme pak rozdávali sousedům s dětmi.

        • Hudec napsal:

          Věřit nemusíte, ale mladší synek mojí ženy byl kdysi (ale už po převratu) na brigádě v masokombinátu ZŘUD a viděl z čeho se dělá škvařené sádlo, například. Od té doby to kupované nejí.

        • Gerd napsal:

          Anito,
          na špony nebo hlodavce jsem v chlebu nikdy nenarazil, zato jednou jsem v něm objevil pořádný kus vyzdívky pece – jestli to byla vyzdívka z pece. Rozhodně to bylo nejedlé a ze stavebního materiálu.
          Že se ale do marmelád dávalo shnilé a plesnivé ovoce vidělo příliš mnoho kamarádů a známých na vlastní bulvy.

    • Akela Vlková napsal:

      Petře, tutéž zkušenost má můj syn – jinak masožravec, který po letní brigádě ve výrobně masných výrobků přestal jíst svojí oblíbenou vysočinku a paštiku. Když jsem se ho ptala proč, tak mi odvětil, že krysy po výrobně po ránu honili wapkou. Psal se rok 2001.

  7. Jan Čermák napsal:

    Prima tema. Já rád prudím kolegy kapitalisty s tím, že za bolševika byla mlékárna a jatka v každém okresním městě. Pro zelený mozek jako mám já ideál. Koncentrace, která potom proběhla, je sice ekonomická, ale není ekologická. Je to krásná ukázka toho, jak působí trh bez přívlastků.
    Na konci je monopol, kde za maximální cenu zákazník jí maximální svinstvo, ovšem s mozkem vymytým reklamou spokojený se svou „svobodou“. Nádherný film na tohle tema – Fastfood nation dávali v létě. Řešení nemám, nevidím.

  8. ;-))) napsal:

    Pro odvazne s pevnym zaludkem doporucuji zajit do knihkupectvi a odvazne zakoupit knihu

    NEVIDITELNA FRONTA – predstav si ze je valka a nikdo si to nevsimnul
    Viktor Farkas

    Vsadim se ze 3 kapitoly po sobe nedate, pac budete rozruseni ;-)))

    • Jeff napsal:

      u Farkase je třeba začít s „Kdo ovládá svět“, pak dát „Nemilosrdná moc“ a nakonec „Zítřek? Apokalypsa!“, doškolit se Chomskim s „Hegemonie nebo přežití“ a pak už jen něco do hlavy. Neviditelné fronty vyšly snad teprve teď

      • Občan napsal:

        A pro srovnání se začíst do Sinclaira, abychom zjistili, že od 20.-30. let jsme se nehnuli „ani vo píďu“ 😉

  9. ;-))) napsal:

    http://www.czechfreepress.cz/ivo-krieshofer/vsichni-jsme-ve-valce.html

    A nezapomente … nutno opakovat MANTRU – KOMUNISTI JSOU ZLI
    Prave maso bude i u vas…
    Vystavka masa bude putovni ;-)))

    • Gerd napsal:

      Maso bude, soudružky, v brzku. A pak lidé chodili na nádraží a chtěli jízdenky do Brzka. 🙂

    • Občan napsal:

      Český „sociální systém“ je ještě o fous likvidačnější. HARTZIV JE likvidační, to bezesporu, ale když nic jiného, tak alespoň automatický.
      V ČR jsou ale statisíce lidí úplně bez jakékoli pomoci a příjmu. Svým přežitím jsou zcela odkázáni na příbuzné, protože nejsou dost chudí na to, aby dostali alespoň těch 100 euro životního minima.

    • Jeff napsal:

      díky

  10. Akela Vlková napsal:

    A něco úsměvného z mého dětství. Bydleli jsme v domku, asi 20 m od toho domku byl tzv. „Palouk“ (nyní tam stojí sídliště) kam jsme my děcka hodily hrát si a lítat. Na „Palouku“ stály co jako dítě pamatuju 2 maringotky, kde bydleli „světští“. Když jsme si na „Palouku“ hrály, tak sem tam vylezla stará Mádlová a křičela :“ Děcka, pojďte si pro karbanátek ! “ A my vylítaní a hladoví (kdo by taky chodil 20 metrů pro kus chleba s máslem) jsme byli častými a ochotnými konzumenty jejich karbanátků. Jednou jsem přišla domů a asi jsem měla mastnější pusu než obvykle. Máti se mě jenom zeptala :“ Doufám, že jsi nejedla od Mádlový karbanátek ?“ Tehdy mě v hlavičce něco secvaklo, že tedy přiznání by asi nebylo to nejlepší, a řekla jsem že nejedla. Bylo mi sice divné, že všude po sousedech jsem mohla jíst, co nabídli ale myslela jsem si, že to bude asi tou maringotkou. S léty mi došlo, že u maringotky byl vždy uvázaný nějaký „voříšek“, kterého po čase nahradil jiný „voříšek“. A když jsme kašlaly jako děti, tak se chodílo k Mádlom pro medicínu. Kdeže loňské sněhy jsou….. 😀

  11. Petr Pelikán napsal:

    Koňské maso jako takové není určitě špatné maso. Ohledně jeho konzumace má velká část společnosti více míně etickou zábranu – kůň jako ušlechtilé zvíře, člověku velmi blízký (jako pes, či kočka).

    Samozřejmě je skandální a nepřípustné, jen kvůli zisku při výrobě potravinových výrobků levné koňské maso přidat, jeho existenci ale nevykázat. To je podvod.

    Skandálnější ale je, jak se zjistilo, že se u tohoto levného koňského masa jedná o maso většinou starých a nemocných koní a nebo vyřazených závodních koní, které není kontrolované a často obsahuje různé preparáty na zvýšení výkonosti, či různé medikamenty a antibiotika – to by normálně na výrobu potravin nebylo připuštěno.

    Skandální je, že existují lidé, kteří jsou vědomě pro zisk ochotni ohrozit zdraví druhých.

    • ;-))) napsal:

      Co je na tom skandalni?
      JE TO ZAKLAD, KAMEN MUDRCU KAPITALISMU

      Doktory, zubari a farmalobby pocinaje a jidlem konce.
      Nenajdete nic, co by do schematu nezapadlo v jakemkoliv oboru.

      Vybrali jsme si system zalozeny na SOBECTVI a CHAMTIVOSTI, to je cele, cemu se divite?

      Ja se divim, ze lide po tolika letech a zkusenostech, kampelickama pocinaje a jidlem konce, ozebraceny narod, stale jako stado ovci pred porazkou voli pravici.

      Kdyby meli jen spetku rozumu a pudu sebezachovy, davno voli komunisty.
      Protoze jen komunisti nikomu nic nedluzi a nemusi plnit zahranicni prikazy

      • Petr Pelikán napsal:

        ;-))), sobectví a chamtivost nejsou podstatou kapitalismu. Sobectví a chamtivost jsou osobní lidské vlastnosti, které s politickým systémem nemají vůbec nic společného. Váš komentář není nic jiného, než velmi povrchní a smysl postrádající demagogie.

        • Skogen napsal:

          Kapitalismus je zcela zjednodušeně, ale celkem výstižně, o hromadění kapitálu. Čili jistým osobnostním vlastnostem dost konvenuje 😉

          • Petr Pelikán napsal:

            Skogene, myslíte že komunismus a socialismus těmto osobním vlastnostem nekonvenoval?

          • Skogen napsal:

            Komunismus až na nějaké etnografické výjimky tu šanci nedostal, socialismus v principu zajisté ne, právě proto ho ti jistí změnili 😉
            Aby nedošlo k mýlce, nejsem socialista, ale narůžovo také netřeba malovat.

          • Petr Pelikán napsal:

            Skogene, já nechci nic malovat narůžovo a nejsem také kapitalista, jsem ale zásadně proti jednostrannému a paušálnímu posouzení – vycházíte-li z principu, tedy ideologické teorie, tak musím poznamenat, že jak socialismus, tak i kapitalismus těmto osobním vlastnostem nekonvenují, neboť vychází z odpovědného jednání jednotlivce.

            Pohlédnete-li na praxi, tak není rozdíl.

          • Skogen napsal:

            Chceme-li se bavit takto ve zkratce, jisté paušalizaci se nevyhneme. Máme tedy společného jmenovatele, kterým je teoretické odpovědné jednání jednotlivce v rámci skupiny. Ale jestliže se něčím oba společenské modely liší, což asi musí, jestliže jsou ve vzájemném protikladu, pak je zcela zásadní rozdíl právě v přístupu k vlastnictví kapitálu a socialismus (jako pokročilé vývojové stadium komunismu) jeho soukromé vlastnictví na rozdíl od kapitalismu omezuje. A to dost podstatně. Tudíž nemám absolutně žádný problém zfleku vystřihnout, který model je k oněm zmíněným negativním charakterovým vlastnostem vstřícnější 🙂

            Ale socialismus neobhajuji. Dospěl jsem k závěru, že v důsledku institucionalizace naplňování lidských potřeb bohužel vede lidi k naivitě a omezenosti. A zcela zásadní je, že lidé jsou různí a jejich potřeby a hodnoty nikdy nebudou jednotné.

          • Petr Pelikán napsal:

            Problém socialismu jste popsal velmi dobře:

            „V důsledku institucionalizace naplňování lidských potřeb bohužel vede lidi k naivitě a omezenosti. A zcela zásadní je, že lidé jsou různí a jejich potřeby a hodnoty nikdy nebudou jednotné.“

            Musím použít také jisté paušalizace. Kapitálem socialismu jsou sociální služby. Stejně jako v kapitalismu existují ti, kteří kapitálu nezodpovědně a k vlastnímu prospěchu a na úkor druhých zneužívají, existují v socialismu ti, kteří ke svému prospěchu a na úkor druhých zneužívají sociální služby – právě již kvůli rozdílnému chápání potřeby a nároku jednotlivce.

        • tata napsal:

          Petr PELIKÁN

          Myslím že se scela mýlíte……….nemusíme to nazývat …sobectví a chamtivost……..ale jinak se natom nic nezmění je to vesvé podstatě zisk za každou cenu……..mužete otom mluvit zaobaleně vždy to dojde ke stejnému………….jestli do KAPITALISMU vložíte kontrolní mechanismy///proti kterým se každý pravičak ohrazuje// vznikne něco mezi socialismem a kapitalismem…………….to jest vyhodit stoho socialismu……….že každému stejně a stoho kapitalismu že trh vyřeší vše………..a možná bysme dostali co bude trochu poživatelné

  12. Skogen napsal:

    Vtipné, pravdivé, výstižné… Díky.

    P.S.: Japonci prý vyrobili „maso“ i z podivnějších hententonc (http://www.odhaleno.cz/exkluzivne/6604-hit-budoucnosti-umele-maso-vyrobene-z-vykalu.htm). IKEA to zřejmě zkoušela taky, jen to zmotali a místo masa z toho nadělali mandlové dortíčky.

    • Anonymní napsal:

      Když už jsme u fekálu, tak mně, taky jednou pronásledovala myšlenka, kde jsou ty hory fekálii, když např 15.tisícové město, takle většinou hezky po ránu pošle potrubím porci. Už to tedy vím 🙂 a on, že prý seperát, blijící smajlík

  13. Pepano napsal:

    Ještě k tématu socialismus-kapitalismus. Ono je to jako s církví svatou, podívejme se na téze Ježíše a jeho učenců a na prax,i kterou uplatňuje dnešní církev a její stoupenci Duka, Nečas Kalousek a pod.

  14. ;-))) napsal:

    Dnesni KAPITALISMUS je KOMUNISMUS PRO VYVOLENE za penize PITOMCU

  15. AlenaK napsal:

    K dnešnímu tematu posílám odkaz na video
    http://www.stream.cz/peklonataliri/799741-peklo-na-taliri-cerstve-maso
    Pozor. Je to síla !

    • Hudec napsal:

      AlenoK, to je skvělé!
      Jsem známý gurmán a už pádím do Alberta. Jen se mi k tomu bude opravdu těžko vybírat víno, když už Pražský výběr ani Venušino čaro asi není na trhu.
      🙂

    • kočka šklíba napsal:

      Ano maso z Alberta je síla,I kdybych neměla možnost žádné jiné maso sehnat, nikdy bych tam nekoupila ani deko. Je to jednak všechno z Polska, to samo o sobě stačí. To složení neznám, ptz ho nekupuji ale nepřekvapilo mě ;). Nakupuji u prověřeného řezníka i když si musím zajet, a navíc má mnohdy maso levnější než to tzv.“maso“ z hypáčů.

  16. tata napsal:

    ALENO K

    TED SEM dočet komentáře a chtěl sem dát odkaz právě na ALBERTA…..NO HNUS…….ani já sem se toho nevšiml,vubec mi nenapadlo že maso nebude maso už v ALBERTU NEKOPÍM ANI KOUSEK

    • ;-))) napsal:

      jako by to jinde bylo jine

      • bara napsal:

        🙂 Když v jsem v komentářích pod Vaňkem četla, jak někteří kupují jen maso od řezníka a ne v nějakym hyper-super tak jsem se musela smát, kolik těch „opravdovejch“ řezníků u nás máme. Už jste někdo někdy viděl poctivýho řezníka? :))

        • Minorita napsal:

          Svatá pravda 🙂 …A klidně to rozšiřme: Co je vlastně v Čechách poctivé ???

  17. ;-))) napsal:

    disident J.H.Krchovský – nevedomky popsal dokonale kapitalismus

    VŠICHNI JSOU ZÁKEŘNÁ HLADOVÁ KLÍŠŤATA
    jsou na svých prdelích vzájemně přisátá
    a když se poslední na první zavěsí
    pak z jeho prdele vlastní krev saje si

  18. palosino123 napsal:

    Výborný článek, bez ohledu na ideologii !

Komentáře nejsou povoleny.