Babišova rizika


Na psaní  tohoto komentáře  jsem  se docela dost  chystal i těšil.  Otázka je, jak se mi  to nakonec  povede.   Babiš  je v pozici  kingmakera. Možná  samotného krále. Ale tomu  zatím moc nevěřím. Neboť  jeho pozice, daná volebním výsledkem ,  má  spoustu  rizik.   Ale  také  velmi  silných  fundamentů, které nikdo  jiný v  české politice nemá a hned tak mít nebude. Pojďme je dnes  prozkoumat, popsat a rozebrat.

Nejčastěji bývá  hnutí  ANO přirovnáváno  k  parlamentní  divizi  ABL  Víta  Bárty  s krycím názvem Věci veřejné.  Ano, vnější  znaky  souhlasí  – hnutí postavené na  protestní  volbě,s  chytlavými  hesly a nesoucí  všechny  znaky podnikatelského projektu.  Přidejte k tomu  ještě  masu  nových poslanců, s minimální zkušeností  v politice a  u některých i řekněme  ne příliš  dostatečné vědomostní zázemí.  tohle  ANO i  VV spojuje. Ale  existují  i  zásadní  markanty, které  říkají  že  ty  dva projekty jsou  od  sebe na hony  vzdáleny.

Prostě  Babiš  není  Bárta.  Ten druhý  sám sebe  považoval za  Napoleona a  myslel  si, že  když  jeho  majetek  se počítá v  desítkách milionů  dokáže  vše  ukočírovat.    Velmi brzo zjistil,  že  sice své  ženě  může  koupit  velmi drahou  kabelku, kterých je  asi tak 10 kusů v  celé  zemi, ale  na  to, aby  finančně  vykryl  veškeré  náklady , spojené s vysokou politikou v zemi, že nemá. Tohle je u Babiše  podstatně jinak.  Zde si dokonce dovolím  tvrdit, že  platí naopak  tvrzení, že  co má  Babiš  pro politiku, nemá  momentálně  nikdo  druhý v celém státě.  A politické strany  už vůbec  ne. Tím netvrdím, že  by  stejně  vyzbrojen  nemohl být také  někdo jiný, ale  momentálně nikoli. Ještě se k tomu v detailu vrátím.

Další  rozdíl  mezi  VV  a ANO  je  personální složení těch,  co se obou kandidátkách  dostali  do parlamentu.  U  VV  to  byl  většinově  kompars lůzrů, vybíraný  dokonce na  konkurzech v jednotlivých krajích. Takhle se do parlamentu  dostala například  Drsná  Kristýnka a mnoho  dalších. Prostě  převážně  šmíráci. Opravdové  osobnosti  tam  byli pouze  Klasnová  / u té je opravdu škoda, že s politikou skončila/, Píka a dopravní expert Huml. A možná exsenátor  Novotný.  Tím je  výčet  uzavřen.   ANO je na  tom úplně jinak. Když  si prohlédnete  profily  všech jeho  nových poslanců.  které  jsou k mání  zde: http://aktualne.centrum.cz/domaci/grafika/2013/11/05/predcasne-volby-2013-poslanci-hnuti-ano-kdo-jsou/#1

zjistíte, že tam  ani náhodou nenaleznete  lidi typu Škarka nebo  bezpečák pochůzkář  z  hypermarketu. Jen se to tam  hemží  podnikateli, vysokoškolskými  pedagogy, manažery  všeho druhu a  tak podobně. Detaily  si  najděte  sami na  uvedeném linku. Nicméně  zde  pro Babiše  a jeho stranu  vyplývá  první  nebezpečí. Které  bych  pojmenoval

Jako riziko Babiš  sám osobně

 Babišovy poslance bych rozdělil typologicky  do následujících  skupin:

1- lidé na Babišovi  závislí  existenčně

což  jsou poslanci  – zaměstnanci  Agrofertu

2- lidé na  Babišovi  téměř  závislí  existenčně – alias  lesklá bída

klasičtí  představitelé  Stropnický , Komárek a  třeba  i  chebský extelevizák Soukup

3- konjunkturalisté

kteří včas  odhadli  potenciál  Babišova projektu a dokázali se protlačit na  kandidátky.

4- idealisté

to jsou  ti, co  věří, že  Babiš a jeho projekt  slouží k nápravě  zla  v téhle  zemi. Tady bych asi tak viděl  Věru Jourovou.A možná  Janu Lorencovou.

5- výrazné osobnosti

lidé , kteří toho mají hodně  za sebou, dosáhli významných úspěchů a  zcela nepochybně  budou  myslet  vlastní hlavou. Typičtí představitelé  prof. Zlatuška, Pilný,rektor  brněnské techniky  Rais a  několik  dalších.

Babiš  zatím  vždycky  řídil jen firmu.  Jeho rozhodnutí byla  konečná. A rozhodovací procesy  krátké. Kompromisy  uzavíral  zřídka, veřejné mínění ho nijak nezavazovalo ani neomezovalo. Když  mu  na  sjezdu  jeho  rychlokvašené  strany  nevyšlo  vše podle jeho přání,  suše  tehdy oznámil  delegátům, já to platím, takže  vy uděláte tohle  a tohle.    A  stalo se.  Takhle nějak  si to v  v ABL VV představoval i  Bárta.  A  nějaký  čas  to vycházelo.

Dnes  se ale  scéna pro Babiše dokonale  změnila.  Nevěřím,  že  bude snášet situace, kdy například  jeho názor  bude přehlasován! a  dříve nebo později se mu  to stát  prostě musí.  Jestli nechce  provozovat jen tvrdě pravicovou politiku, nutně musí  nastat  střet  se skupinou číslo  5- individualitami! Ten je  naprogramován.  Nevěřím, že  si pánové  Zlatuška  nebo Pilný a jistě i další nechají svůj názor  vzít na základě konstatování  – já to platím a vy  dělejte  , co vám  říkám a  sklapnou kufry.

Lidé  z praktického  byznysu,  nemající  nic  společného s  Agrofertem  zase budou  sem tam  očekávat nějaký  účelový  kompromis. Který se Babišovi nemusí dvakrát  zamlouvat.

A co idealisté, věřící, že  ANO zatočí s korupcí  a ozdraví státní správu?  Jak dlouho jim jejich ideály  asi tak vydrží?  Až  padnou na dno, budou mít na vybranou jen  mezi  tím stát se konjunkturalisty nebo individualitami.

Řekl bych, že  pro Babiše  jsou  osobnosti a idealisté dnes  velkým přínosem, ale  zítra velkým nebezpečím.

Jeho jistým zázemím jsou  jen poslanci  – zaměstnanci  Agrofertu a ti  z ostatních, co na něm budou  existenčně  závislí z kolonky  lesklá bída.

Konjunkturalisté?   Ti budou držet  jen tak dlouho, dokud  budou  slušné stranické  preference. Do té doby  ale budou  velmi loajální.

Když už  jsme  u  těch personálních  charakteristik – jsem si  docela  jist  tím, že  ani sám Babiš  a lidé kolem něj  nepočítali  nijak zásadně  s tím, že  by  z jejich  kandidátek postupovali  i  ti  z pozic  číslo 3, neřknu li  4 a dokonce i  5! Tam, dle mého názoru, už  měli  lidi, které  nazývám  vatou,  Prostě  výplň,  aby  jednička a  dvojka  nestáli  samotní. Vypadalo by  to hloupě… Do jaké  míry  si může být  jist  těmito lidmi a jejich kvalitou?

Nicméně  – na  nějaký  rychlý  rozpad, po  vzoru  ABL bych nesázel.  Ono vždycky  všechno nějaký  čas  trvá.  A  hlavně  Babiše  od  VV  odlišuje  jedna  zásadní danost –  počet  mandátů. VV jich mělo  sotva polovinu.  Což zas  tak  není úplně  důležité.  Ale  těžkým faktorem  proti  rozpadu a atomizaci  poslaneckého klubu ANO je to, že  je   druhý největší.  Lze  rozložit  malý klub  a zkusit přetáhnout jednotlivé poslance, zejména tehdy , když  jste z větší mocnější a ukotvené strany. Ale  jako malá  strana  s pár  poslanci  rozkládat daleko větší  klub? To jde za jediné podmínky , že  totiž  ta menší strana  má  jasná  drajv  na  velký  výsledek  v dalších  volbách  a bude ochotna, aby byla silnější  už  dnes dělat  s poslanci té větší, , klesající  strany, jasné  handly  typu , když  nám dneska pomůžeš, tak  mi ti zítra zaručíme míst na  naší kandidátce!

Proberte  si, kdo  asi takovou nabídku vůbec  dát může  – osobně  vidím jen jednoho  možného  – Kalousekpartaj.  Ostatní  jsou  mimo tuhle  hru!  Socan  na  svého, řekněme  koaličního partnera, resp jeho poslance, nebude  smět ani pomyslet,  navíc  bude  mít velké starosti sám se  sebou.  Komunardi?  Tak  k těm nikdo  z  Babišovců  nepůjde. Lidovci?  vVbudoucnu, když  budou mít kliku s nějakými  8% a když ne, opět ven z parlamentu? Okamura?  Možná, ale  to by  muselo přijít něco jako tsunami. ODS?  Pokud se zvedne z popela, bude v modrém  dost  hrdinů, co  si budou nárokovat, že je  to jejich  zásluhou!

Ale Kalousek?  To může  být  příště  klidně  vítěz  voleb. Český  volič  předvedl, že  nemá  skoro žádnou paměť víc než dokonale!

Takže  shrnuto  – na rozdíl od  VV  nebudou mít  noví poslanci  ANO Babišovi  zas  až tak moc kam dezertovat.  Ne tak, aby měli nějakou politickou budoucnost. Leda  vystoupit  z klubu, aby  se zbavili  Adrejova poručníkování , dožít svůj  mandát a z politiky zase zmizet.  S  výjimkou  kategorie  5- výrazné  osobnosti. Ty  na svou kandidátku klidně přijme jak Kalousek, tak   ODS. Je ovšem  otázkou, zdali  právě  tihle budou chtít  spojováni  s padákovým Mírou  nebo lžidoktorem Markem Bendou a s takovými se ušpinit.

Nicméně  Babiš  je  prostě  rizikem. Kvůli  svému způsobu  rozhodování. Který je nutný pro firmu, ale  vražedný pro politiku! Je  příliš  velký  solitér a osamocený  vládce a teď  vstupuje  do světa,  kde  je  hlavním předpokladem schopnost dohody  a nutností  sledovat  chování a pocity  voličů. Bude  to vůbec  schopen?

Ale  v Babišovi  je  ukryto ještě  jedno osobní  riziko – ti , co s ním přišli do opravdu  blízkého kontaktu  tvrdí,  že  jeho charakteristickou  vlastností je názorová  nestálost a schopnost  bleskově  změnit  dříve  hlásaný  postoj bez mrknutí oka.  S jednoduchým odůvodněním  – podmínky se změnily! A kdo nezareaguje  dost  rychle z jeho okolí, má problém!  Něco takového  si  už  neumím , při  řízení strany,  představit  vůbec. Jestli mu to zůstane, to bude mazec!

Dalším velkým rizikem projektu ANO, které  navíc  u  ABL VV  vůbec neexistovalo  a o kterém,  kupodivu v médiích  zatím nebyla  ani  čárka / nebo jsem to nezaznamenal/ je,  že  přijde  protiúder  od  tzv. pěti velkých  rodin,  vládnoucích  Česku.  Tak označil  zhruba  před  rokem ve  svém článku pro  Aktuálně  – viz  http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=744543 následující

Erik Best  následující  podnikatelské subjekty

Kellnera  a jeho PPF

J and  T

Dospivovu  Pentu

Komárkovu  KKCG

Bakalovu  BXR

A Babiše  nebo Vítka otipoval jen za  druhou ligu. Silně kulhající  za  oněmi  pěti rodinami! A třeba takového Tykače vůbec nezmínil.

Po říjnových  volbách  je  všechno jinak. Jak že  Best  charakterizuje  nového velkého kmotra z pěti rodin,  nahrazující  dřívější  Rittigy  a Janoušky?  Tím , že má obrovský  reálný  majetek  – pojišťovny, doly, banky  atd. a disponuje prvotřídními politickými kontakty. Viz  Kellner na  Klause  a celou ODS  nebo Bakala  na  TOP  a občana  Schwarzenberga nebo třeba J and T na Topolánka. O tom, že  v  tom umí  chodit  stejně  i Komárek a Dospiva  asi nikdo nepochybuje.

Babiše před  rokem  definoval  Best jako osamělého hráče.. Který prostě na ty  ostatní nemá.  Neupřesnil  čím, ale  majetkem to být nemohlo. Takže  politickými kontakty.  Dneska je  všechno  jinak.  Všech pět  hlavních  Bestových  rodin disponuje  kontakty  na  vrcholové politiky. Babiš  má ale  teď přímý  vliv na sestavování  jakékoli vlády, obsazení rezortů a nepochybně bude výrazně  určovat jednotlivé vládní  kroky  a přijímání zákonů.  To na co  tzv, velcí  borci   budou potřebovat  páky  a prostředníky – a k tomu jejich  dřívější  slouhové  z ODS a  TOP jsou,  zdá se, odstaveni od lizu, takže  budou muset budovat  nová spojení, má  Babiš sám  pod komandem!

On nikoho, na  rozdíl od  ostatních  bossů, nikoho nepotřebuje!Je přímo v centru dění. Velké rodiny  mají  jen  prostředníky  a emisary a vzhledem k výměně  parlamentního obsazení  spíše  ani to ne.  Prostě  – výrazně vychýlil mocenskou strukturu. Na  svou stranu.  Z  kmotra druhé kategorie/ řečeno s  Bestem/  se  stal,  když ne lídrem , tak významným hráčem  v  té nejvyšší lize.  Třeba místo  uvadajícího Bakaly. Kdo ví. Ale  tohle mne nyní  nezajímá.  Můj interes  se soustřeďuje na otázku  – nechají  nebo nenechají  si  to  Kellnerové, Tkáčové , Komárci a   Dospivové  líbit?  Sotva!  Jejich podnikání je  už příliš  široké.  A  dříve  nebo později se s  Babišem jako  politikem , musí srazit! Kellner  třeba právě  koupil  od  Telefoniky  největšího operátora.  Zkuste  si představit  zásahy  ČTÚ v opozici regulátora  nebo  co se asi tak bude dít, když se soc dem povede za něco vyhandlovat  zvláštní  daň  na  banky  a síťové operátory, jako je  tomu leckde  v cizině  a dávno mělo být  už i tady!

Stejně je  pozoruhodné,  že  mezi  těmi rodinami, které  vládnou  Česku, dosud nedošlo k velké válce.  Zatím se  uměly, až na  dva případy  co  vím  – tím  prvním  byla  válka  Dospiva  vers. Kellner +Komárek o Sazku  , tím  druhým,  Kellener + Křetínský  vers.  Tykač o dodávky  uhlí, nějak domluvit. A bez problému  vytvořit  pro konkrétní projekty konkrétní aliance – třeba už zmíněná  Sazka  nebo  EPH.
Ale  to nemůže trvat  věčně. Mír  bude  někdy vážně porušen a půjdou jeden po druhém.  A teď  si představte, že jeden z nich bude mít k disposici  ještě  také  nástroje  příslušející  jen  státu. A  už teď  nejspíš  Finančně  analytický  útvar a  Finanční  úřady..Ale třeba i  vnitro…

Jestli tohle nevyvolá  nějakou zásadní protiakci na  oslabení  Babišova  politického vlivu,  tak ničemu nerozumím!  Jakou cestou  byste  to řešili vy,  Založením, po vzoru ANO,  novou politickou stranu?  Převzali některou z těch stávajících?  Nebo  zkusili  rozložit  Babiš partaj?  V konci  to není důležité, ale  něco  se dít bude.Ti, co ovládají  ČR  si přec enemohou nechat  Babiše  takhle jednoduše  nechat přerůst přes hlavu!

Ani to nejsou všechna  rizika!

Je tady další.  Babiš  buduje  ANO jako exkluzivní  klub.  Co nejméně  plnoprávných  členů, co nejvíce sympatizantů. To je možné pro  začínající  stranu, která pracuje pouze na celostátní  úrovni. Ale  přestane  to vycházet, jakmile jdete  do obecních, krajských  nebo senátních  voleb. Tam už  potřebujete  celoplošnou stranickou strukturu. Nikoli jen  buňky  klubu  vyvolených.  Klasicky je  to vidět na  Kalousekpartaji.  Kterou Kalousek drží na krátkém laně.  S málo členy.  Tuhle  černou práci na venkově  mu  obstarávají  hlupáci z  tzv. starostů. Spojení s nimi byl od  Kalouska geniální tah.  Několika  pomazaným   typu Gazdík, dal  čuchnout  k  „velkému světu“  a  oni mu opatřili  masu  naivů, kteří  věří, že i oni by  mohli sebrat, jako Gazdík, někdy haupttrefu. Tohle  už nikdo nebude moci opakovat. Babiš  také ne. Starostové jsou  fuč.Mimochodem,  ještě  tenhle  článek ani nevyšel, a  už  se objevily  informace, potvrzující  některé jeho premisy –  Gazdík se chystá  osobně  obeslat  všechny  modré  starosty  na pro příští komunálky  jim nabídnout  místo na  starostenských  kandidátkách! Viz – http://zpravy.idnes.cz/starostove-chteji-vykrast-komunalni-politiky-z-ods-f9i-/domaci.aspx?c=A131104_1995443_domaci_cen

Prostě  TOP jednak posiluje  svou  celoplošnou strukturu a  potvrzuje můj odhad, že  má velký apetit na  individuality  z pravého spektra.

Zpět k Babišovi – bude muset  vytvářet  krajské a okresní struktury.  Což je jednak úmorná práce, stojí to  docela hodně peněz a hlavně, ony po svém ustavení  budou žít  svoje  životy a  svoje ambice.  Například budou se dožadovat  toho, aby mohly „své“ lidi  vlit  výše, mluvit do sestavování kandidátek a tak podobně.  A nebudou rozhodně  chtít , aby jim do toho někdo  z centra mluvil. Až  se  dostanou do  pozic  starostů nebo  krajských radních.  Babiš  si  ale nemůže  dovolit  krajské, senátní  nebo obecní  volby ignorovat a soustředit se jen na  celostátní  úroveň. Jak vyřeší  tuhle  budoucí nutnou decentralizaci, celoplošnou  členskou a  organizační základnu a  ambice  jedinců v  krajích  tak na  to se opravdu těším!

.Tím pro  dnešek  skončím  ,jakkoli ještě nejsem  hotov. Pozítří přijdu se závěrečným dílem, kde si  nechávám ještě  cosi   – opět  zatím  asi nikde nepublikovaného, pod  rukou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

67 reakcí na Babišova rizika

  1. wiki napsal:

    Autor napsal: „…Proberte si, kdo asi takovou nabídku vůbec dát může – osobně vidím jen jednoho možného – Kalousekpartaj…“

    Viz např. senátní volby 2012, kandidáti v obvodu 59 – Brno-město: http://www.volby.cz/pls/senat/se2111?xjazyk=CZ&xdatum=20121012&xobvod=59

    • vlk napsal:

      Díky za tohle doplnění! Je na místě. Brčálové jsou schopni pár osobností také pojmout. Jenže jen několik málo. A do senátek. Jinak nemají vůbec co nabídnout. A zajímaví lidé od Babiše jednak nebudou chtít ve volebních kampaních šlapat chodník, navíc s velmi nejistým výsledkem a ona by je ve větším nepřijala ani členská základna, která prahne , už léta po funkcích. Viz kandidátka zelených pro parlamentky u nás v městysu. Kdy si tam nejdřív dosadili do čela nezávislého exsenátora Sequense, aby ho nakone c ukřivdění členové tvrdě vyštípali!
      Takže ano díky za t připomínku, ale platí jen a pouz e pro několik málo jedinců a senátní volby. Aspoň tak to vidím.

      • filas9 napsal:

        U SZ tyhle šílenosti nejsou díky boji o moc – ano pár se jich tam taky najde (např. Stropnický), ale spíše obrovskou antipatií vůči sobě navzájem. Vždy to bylo několik proudů poslepovaných dohromady. V komunálu se celkem domluví (protože jich je jen pár), ale jakmile to jde výše, začne mezi nimi masakr.

        Jinak k tezi, že by někoho odlákávali – jedině tak že se tam nějaká osobnost naštve, odejde a bude kandidovat jako nezávislá, s podporou několika straniček – a la Wagnerová.

        • Petrpavel napsal:

          Zajímavé je, že ucházení se o vedení ve straně je podle Vás u Zelených boj o moc – viz uváděný Matěj Stropnký (doufám, že jste si ho nespletl s jeho tátou v ANO …).
          Kdyby ten dokázal vyhrát „boj“, byl bych schopen je i volit. Ale nevyhraje, vyhrávají staří mladí matadoři typu Bursíka či Lišky.
          Ostatně, stejné je u ČSSD …

  2. Bob napsal:

    Pěkný článek
    Nemám k tomu co dodat.
    Objektivní, věcné zhodnocení.

  3. Sylva Šauerová napsal:

    Taky nemám co dodat. Snad jen že by z toho leckdo mohl dostat kopřivku … 🙂

  4. pepan napsal:

    podobnost čistě náhodná?
    Ale ne, takovým póvlem se přece Babiš nezdržoval:

    I když, podle aktualně je za ANO v Patlamentu pár přeběhlíků od pravdoláskové a Kalouskovy TOP…

  5. Petrpavel napsal:

    Neskutečně přesná charakteristika VV, a především výběr těch pár opravdových osobností z této strany. Smekám.
    Babiš? Rozdělení jeho poslanců do pěti skupin – skvělé. Hnutí=pnutí. Uvidíme.

  6. Skogen napsal:

    Tak pět rodin plus Babiš. Jihoamerická telenovela jak vyšitá. Jenže Jižní Amerika je dost velký kontinent, kam se hrabe ČR. Třeba by nakonec mohly vyjít ty městské státy, o kterých neustále blouzní Vít Klíma. Babišovka pod Řípem proti Kellnerově Lhotě… Jen tak dál.

  7. Hladis napsal:

    Damn. Nez clovek zkusi najit cas, je to uz na skle. Uvazoval jsem prave napsat něco o tom „Proc Babis nemusi skoncit jako VV“. To je opravdu jina liga a není to banda looseru jako ve VV. To porovnani s VV opravdu sedi jak zadek na hrnec. Barta byl jen maly Napoleonek. Babis je uplne jina trida. Kazdopadne stále tam ma rizika. Třeba ted s pripravou zadosti o vydani jednoho poslance ANO. Není to uplny pytel blech, ale na 100% se na všechny Babis spolehnout nemůže. Spravne je poznamenano, ze takovy uspech ani necekali a do parlamentu se dostala i stafaz. Bude hodne zalezet jak to Babis cele udrzi. Kazdopadne je tam mensi faktor rozpadu nez u VV. Tam to byla opravdu strana looseru a tragedu uz od zacatku.

    Pro me je i otázkou, zda Babis bude stat o to uspet v komunalu. On ted tam nemá nic a nemá mocenska centra, která by jeho autoritu podrývala. Bude vůbec Babis chtit komunal , kraje atd…. ? Nebo bude je chtit hned a nepocka si az se hnuti nejak usadi a pretvori se v politickou stranu ? Dle me by to delat nemel, jinak na stranu ztrati vliv a pak uz bude proste demokraticky vyautovvan a strana si zacne zit vlastním životem, nebo se rozpadne. Pokud on chce mit hlavni slovo a jistotu, ze mu do toho nikdo nezacne kecat, tak se na to vykasle a spokoji se s parlamentem. On ani kraje ci komunal nepotrebuje. On to nepotrebuje k zavedeni penezovodu do kasicky a ten kdo rozhoduje sedi na ministerstvech a v parlamentu a on myslim cili na tyto pozice a nikoliv na komunal. Prave komunal a kraje by mohli byt konec centralismu v jeho hnuti. Tezko rici co tedy udela a třeba jen vybuduje stranu a pak ustoupi do pozadi.

    Co setyka „velkych rodin“, tak stejne je to cele postavena na spekulacích. Jsou to lidi businessu a nevidim problém, proc by se Babis a ostatní nedomluvili. To není banda rozhadanych politiku. To jsou businessmani, kteří nemaji problém se dohodnout. Nejaka „valka“ ? Its not good for business. Babis nebude zvyšovat dane a nejak se pokouset je dojit, umravni v tomhle socany a nebudou si lezt do zeli. Myslim, ze takovy Kellner nemá zapotřebí nekde delat smecka, jako banda blbecku, co si na business jen hraji typu Janousek a Rittig. Ti nesedi nikomu z velkého businessu a jen otravuji vzduch. Naopak vymahatelnost prava uvítají a to je to co jim i vadi. To je proste jina liga nez povl tkz. kmotru napojenych na rozpocet přes Bemy a jiny loosery. Ja myslim, ze Babis tam je businessem vitan a myslim, ze k zadne konfrontaci nedojde a naopak uvítají zabijacku prasatek parazitujících na statnim ceciku.

    • vlk napsal:

      Jo Hladisi, až mne pět rodin někdy pozve ne neformální jednání, tak holt to nebudou jen spekulace, ale popis, postavený na osobním prožitku. Do té doby to budete muset brát, jak holt to je.
      A říkáte , že války nebudou? Hm. Já dvě, o kterých vím a které byly zatraceně tvrdé, uvedl. Asi jich bylo ještě více, ale bohužel, k vlkovi informace nedorazily. Ale ujišťuji vás, že další prostě musí následovat. Apetit rodin je velký a dříve nebo později prostě budou chtít některé spolknout to samé sousto. Kterých je čím dál méně. Takže konflikty jsou naprogramovány.

      • Hladis napsal:

        Ty spekulace jsem myslel k Bestovi.

        Jinak tvrde strety mezi nimi o ksefty jsou, ale ne valka. To i sam pisete. I zde v Recku ty velke rodiny mají rozparcelovano a mezi sebou nevalci. Proc by to delali. Oni se vždy domluvi a nepotrebuji nejakou valku. Války mezi sebou vedou ti maly.

  8. Řezníček z Brna napsal:

    Vlku,
    Do které skupiny poslanců by jste zařadil ˇfotbalistu Švancaru, kdyby se dostal do sněmovny ze šestého místa jihomoravské kandidátky?
    Osobně se dost divím, že ho brněnští borci ze štatlu nevykroužkovali na špicu.

    • vlk napsal:

      Zajímavá otázka!Švanci typologicky nepochybně patří do skupiny 5. Ale pokud by byl chytrý, schoval by se do skupiny 2- lesklá bída. Bude totiž fotbalově končit.

      • Řezníček z Brna napsal:

        Vlku,
        To že brněnští štaltaři nevykroužkovali Švanciho je důkaz, že tkzv. brněnská sajtna mluvicí hantecem už v Brně neexistuje. Začátkem 70 let žil v Brně jistý Rudi Kovanda (má hodne odkazů na intenretu). Byl to dělník v Maloměřické cementárně a byl trošku duševně omezený. Známý recesita a silak Franta Kocourek mu nakecal, že je výborný zpěvák a on skutečně vystupoval doprovázen brněnskými popovými skupinami. Diváci se mohli umlátit smíchy – byla to velká schow a chudák Kovanda věřil, že je vyjímečný zpěvák. Pak Kocourka napadlo, že by mohl Kovanda vyhrát zlatého slavíka a tak brněnští štatlaři zorganizovali nákup časopisu Maldý svět po celé jížní moravě a všude dali hlas Rudimu a poslali to do Prahy. Rudi získal obrovské množství hlasů a hned se objevilo v celostatním tisku, že se v Brně objevil mladý nadějný zpěvák. Byl pozván do Prahy na generální zkoušku koncertu Zlatý slavík, vedle Gotta, Matuška atd. Tam zjistili, že se jedná o duševně omezeného člověka, ktekrý vůbec neumí zpívat. Ale Franta Kocourek se skvěle bavil a s ním i celé Brno. Kdyby byl na světě Franta Kocourek, tak by zorganizoval v Brně spolu s herci Divadla na provázku obrovskou kroužkovací kampaň a Švanci by měl více preferenčních hlasů jako Hašek a Sobotka.

        • vlk napsal:

          🙂 Já tu story znám! Ona je trochu širší! Kovandu řešil tehdy i UV KSČ! A nejenom to, Mlaďák tenkrát kvůli němu musel zfalšovat tu anketu o Zlatého slavíka! Přeci jenom už je člověk pamětník. 😦

          • Řezníček z Brna napsal:

            Švancara je podobný šprýmař. Když do Brna přišel Luděk Zelenka, byl tady ze začátku bez rodiny a stěžoval si, že mu nemá kdo uvařit jeho oblíbené jídlo kačenu se zelím a knedlíkem. Tak příjď k nám, pozval ho Švanci. Sehnal od kamaráda z divadla gumovou kačenu a nachystal zelí a knedlík. Zelenka přišel a Švanci se bavil, jak píchá vidličkou do gumové kačeny. Určitě pak skončili někde na pivu a všemu se zasmáli.

  9. zemedelec napsal:

    Pane Vlk.
    Opravdu,výborně napsáno.
    K té poznámce,že co má Babiš pro politiku,nemá momentálně nikdo druhý ve státě.
    Myslím,že to teprve příde a právě od Kellnera,jen by mě zajímalo,přes kterou banku,jdou všechny peněžní operace ČEZu.
    Jinak souhlasím s panem Hladisem,že tyhle rodiny se domluví docela rádi,řekl bych,že jim to i vyhovuje,když další oblast podnikání ovládl jejich člověk.Oni si nekonkurují,spíš doplňují.Jak jsem včera napsal,vždyť oni se dobře znají už z mládí.Velice dobře do toho zapadá Telička,když pracuje pro Bakalu i Babiše.Právě u Teličky jde hledat stopu už při přístupových jednáních pro ČR ke vstupu do EU.

  10. Admirál napsal:

    Zajímavý komentář k (a nejen) Babišovi napsal Ransdorf na BL.

    Za přečtení stojí také „Povolební pucle“ od Žáka na Aktuálně.

  11. Bob napsal:

    …tak mě napadlo, jak by se Babiš vypořádal s pučisty ( Hašek a spol.).Tedy pardon, s těmi, co svobodně vyjádřli svůj názor (parafrázuji Škromacha).
    Nebo jak by se vypořádal se „sudičem“ Kainarem (mimochodem, to byl důvod, proč jsem Soc.dem.nevolil).
    V těchto případech podle mě nastaly momenty, kdy je třeba stranu (hnutí) řídit jako podnik.
    Až jsem se zhrozil, jaký jsem demokrat :-))

  12. čtenář napsal:

    toto je skvělý článek,na 99% souhlasím,
    1% dolů za to,že „dopravního experta“ považujete za osobnost a za experta,já ho považuji za dopravního populistu z kterého udělala experta akorát tak tv NOVA.
    Ale to není hlavním tématem článku,takže 99%

  13. Ruda51 napsal:

    Dovolím si věštit, Babišova éra bude stejně převratná jako listopad 89. Vycházím z toho, že známá, která rozjela mimořádnou kariéru v tehdejším Špaličku OF se ptala na adresu sídla Babiše na JM, že tam má schůzku. Nevím, zda převrat bude pozitivní nebo negativní, ale dost lidí se nastartuje :-).

  14. Tacit napsal:

    První malér nové Sněmovny: Soud chce vydání Schwarze z ANO!
    Babiše čeká „praktická“ politika. A to je jiná káva, než řídit firmu.

    • filas9 napsal:

      Tohle je jejich první větší chyba, která je vidět (a které šlo předejít). Vůbec nezáleží na tom, za co byl obviněn a zda spravedlivě/morálně. Jediné co se bude pamatovat, že první žádost o vydání byla na poslance ANO.

      A až se budou voliči rozhodovat komu to zase hodí, podvědomě si na to vzpomenou. Plus se s tím dá kvalitně propagandisticky pracovat.

  15. okolojdouci napsal:

    Krásně shrnuto, vlku! A ještě člověku necháte naději, že „bude líp“ 🙂
    Ten pocit ostatně podporuje i dnešní článek http://www.novinky.cz/domaci/318468-co-muze-spojit-koalici-progresivni-dan.html . Celkem rozumné řešení, které odpovídá situaci, ve které jsme. A velký rozdíl oproti povolebnímu chování VV, jejichž zástupci vypadali spíš jak děti, co jsou poprvé v cukrárně. Anofert jsem nevolil, moc jim nevěřím, ale šance na zlepšení to asi je. Jen pro ČSSD je ostuda, že má Babiš skoro pořád iniciativu, změny by měla táhnout ona.
    A mimochodem, Kalousek se v tom článku slušně odkopal…

  16. Šims. napsal:

    No, ono se řekne, že Babiš tam nemá lidi typu výběru z VV, ale včera se již našla jedna figura, která ještě nazasedla do PS a už budou žádat o vydání. Ve věcech veřejných se taky někteří vybarvovali až posléze. Ono obklopit se Zlatuškou, Komárkem je taky vydatný guláš. Včera jsme si přečetla přehled babišových figur do parlamentu. Dá se konstatovat, že jim sebevědomí nechybí. Pozastavím se nad jednou, kterou osobně znám – nějaká Maxová z JČ. Pracovala jako kontrolorka jakosti u nějaké kosmetické firmy a nyní v oblasti jakosti v Kosteleckých uzeninách u svého guru (sic! jakost…..). Absolventka to chemickotechnologické školy. Tato osoba se chce věnovat sociální oblasti a ráda by také zastávala vedoucí místo ve výboru pro sociální politiku, ale taky jí baví zemědělství. Jo a taky genderová problematika. při regionálních utkáních v režii ČT velmi ráda uváděla – jsem maminkou dětí etc……….pokud to mohu posoudit zcela reálně, já jsem se v sociální oblasti pohybovala poměrně dlouho a to jak ve státním sektoru, tak neziskovém. Prošla jsem úřadem práce, péčí o postižené, zakládala jsem na okrese terenní sociální práci, potom i státní sociální podporu a svou práci v sociální oblasti jsem ukončila v neziskovce, která poskytovala servis nevidomým a slabozrakým. Potom jsem již působila v personalistice a pak učila sociální vědy. Pro práci v sociální oblasti jsem vystudovala na VŠ obor sociální práce v HK a pak jsem studovala na MU v Brně sociální politiku a řízení. Myslím si, že něco o sociální oblasti vím a to jak teoreticky, tak prakticky. Když pak čtu to odhodlání pracovat v sociální oblasti od osoby, která možná ani nepobírala přídavky na děti, protože na ně neměli nárok z důvodu vyšších příjmů, která asi těžko bude chápat rozměr genderové problematiky, když mohla zastávat funkce, kde asi nemusela prokazovat své velké kvality v konkurenci s muži. Zkrátka chci svou polemiku dovést k tomuto – opět se budou do funkcí etablovat lidé problematikou nedotčení, nevím, jak budou bojovat s těmi zrůdnostmi, které tam nasázel za svého působení Drábek a spol. nemohu posuzovat ostatní oblasti např. ekonomické, dopravní, protože k tomu nemám dostatečné znalosti, ale mám obavy, že to bude opět kontaminováno lidmi, kteří se budou učit problematiku za pochodu a povede to opět ke kolapsům a zhůvěřilostem, kterých jsme byli svědky. Mám zkrátka obavu, že těm novým lidem opět půjde jen o korýtka, když ne o koryta, že tam budou nastupovat lidé čistí ve smyslu slov tabula rasa. Tento stát bude opět ve stadiu pokusů a omylů. Jestliže bylo výše napsáno, že VV dělaly konkursy na své kandidáty, tak věřte, že babišovci se od těch konkursů až tak neliší. Kdybych něco o pozadí nevěděla, jak vše vznikalo, jak se politicky pracovalo na oblasti kterou jsem měla možnost sledovat, nenapsala bych své pochybnosti o vývoji.

    • Petrpavel napsal:

      Posunu dál, někdo řekne že obrátím vzhůru nohama, tohle přesné vyjádření : dělník či jiný zaměstnanec by do téhle party nevlezl, a kdyby tam omylem vlezl, udělali by z něho v lepším případě uklizečku ve stranickém sídle, ne kandidáta.
      Nezapomínejme, že na tvorbu zákonů máme haldy odborníků, a prací poslanců je návrhy zákonů posoudit, možná trošku poopravit, a pak o nich hlasova podle svých osobních zkušeností a pohledů…ne je tvořit na koleně, byť jsem z tou kterou oblastí seznámen.
      V PS musí být také lidé, na které zákony dopadají. A ti tam za ANO nejsou a nebudou.

      • Šims. napsal:

        No, já si myslím, že poslanci pokud pracují v nějakém výboru na základě, že o této problematice něco ví, dokáží zákony posoudit a určitě i navrhnout změny, které tomu zákonu budou ku prospěchu, protože bude tešit problémy řadových lidí. jestliže půjde o osoby, které se problematikou začnou zabývat až na základě své stranické kandidátky, nebudou schopní dopady zákona objektivně posoudit. A to je problém našich zákonů obecně – podívejte se kolik novel a oprav se musí přijímat již po měsících platnosti zákona. A kolik malérů se tím napáchalo na lidech. právě nejdůležitější je, aby vycházela kvalita, ale kvalita je vždy o prvočiniteli. Kvlatní poslanec bude u tvorby kvalitního zákona. Nýmand bude produkovat zmetky.

    • zemedelec napsal:

      Pro Šims.
      Velice dobré,ale to podstatné,velice v hodné.
      Takže to řádění náměstků u takových ministrů lze z určitostí předpokládat.
      Jistě víte,že ministr netvoří zákon,ale jen předkládá a pokud není v tom zběhlý,předloží co mu napíší.Nesmíme zapomenout na záměr,tentokrát ne strany,ale Babiše.Než půjde nějaký zákon do parlamentu,tak to nejdřív projednají jeho poradci s Babišem a pak může být předložen v parlamentu.Bude to něco na s působ Parkanová.

    • vlk napsal:

      Paní Šims
      a nechcete tohle téma zpracovat do samostatného článku? Zasloužilo by si to!

    • český maloměšťák napsal:

      No, na druhé straně jsme už zde měli Grosse, který přece uměl řídit lokomotivu – tak co by neuměl řídit stát, že…
      Ale je pravda, že podle toho to taky dopadlo.

      Agrokombinát Babišovice je zatím rozjetý lépe než Grossova lokomotiva. Babiš má na rozdíl od tehdejšího Zemana přece jen z čeho vybírat, otázkou bude ne tak kvalita toho výběru sama o sobě , ale spíše nakolik bude kvalita, respektive její vyjádření odpovídat společenské poptávce /korupce, církevní restituce , Babišem a Jourovou tolik proklamované zvýšení zaměstnanosti – zde trochu začíná svým jednáním a zejména svýma proklamacema pomáhat ČNB – ale zatím Rusnokovi, ne Babišovi atd./… a také co se bude dít v zákulisí , přičemž to zákulisí je velmi komické, protože je tvořeno opět z velké části zase Agrokombinátem Babišovice – v té souvisloti si všimněte, jak se ta laťka stále snižuje, Bártu kvůli možnému střetu zájmu /ABL a lidi z ABL v VV a jejich nominovaní do veřejných funkcí/ málem sežrali,…
      A ještě jedna malá poznámka.
      Čuba dostal vyznamenání a strhl se také kolem toho řev, ale Čuba přece nedostával takové obrovské dotační injekce od státu – jako dostává Agrokombinát Babišovice, jak se teda dnes měří – v tkzv. liberálním demokratickém tisku ?

      Babiš toho prostě nasliboval tolik a tolika skupinám obyvatel…že z toho nemůže vyjít jinak než jako lhář, přinejlepším jako alibista / „to víte, musíte v koalici přijímat kompromisy“/,nebo “ kalouskovec“. Rád bych se mýlil, ale ta materie je prostě daná jinak než Babišovými sliby – aktualně se ptám např. jak to, že Agrokombinát Babišovice neprotestuje proti prodeji st. dluhopisů za téměř dvojnásobný úrok, než který “ pracně“ /to slovo má několik významů – vždy když se vztáhne k určité skupině obyvatel/ vybojoval na finančních trzích Kalousek ? Co to je za hospodáře ?
      —————————————
      Začínám teď číst knihu od Rothkopfa : Supertřída…na základě doporučení známého.
      Na přebalu se o ní pochvalně vyjadřuje např. Stiglitz a dokonce Lawrence Summers o ní píše, že : “ To co rostoucí kosmopolitická elita dělá, má dalekosáhlé následky. Mohou být velmi žádoucí podporují-li mezinárodní spolupráci, ale také problematické, jestliže jsou zájmy elit v rozporu se zájmy občanů.Rothkopfova kniha se na vysoké úrovni zabývá těmito a dalšími otázkami a měl by si ji přečíst každý,kdo se zajímá o problematiku mezinárodní ekonomiky a vznikajícího globálního systému…“
      Takže tak činím…. a také posílám to doporučení dál touto tichou virtuální poštou.

      Vítejte na bláznivém večírku, kolik dnes na akci ČNB asi vydělal Janeček ? Co myslíte ?
      :–().

  17. vonrammstein napsal:

    Vynikající text, jeden z nejlepších, co jsem od Tebe četl.

  18. jvf napsal:

    Prof. Rais ještě loni kandidoval do senátu za Topku, tehdy mu jejich politika pranic nevadila. Vzpomínám si, že v Brně visely jeho plakáty s heslem „Důstojný život seniorům“ a všichni se divili, proč tedy kandiduje za stranu, která tvrdě odmítá valorizaci důchodů.
    Takže ve svém oboru je možná osobnost, ale politice rozumí ještě míň než výše zmíněný Švancara.

  19. Vojnov napsal:

    Diky Vlku, výborný text. Podle mého soudu se rizika projeví asi hlavně na tom, jak dlouho Babiš hodlá s Ano v politice vytrvat. Podle toho, jak vystupuje (a jak nakládá s majetkem, kterého se zmocnil v privatizaci), bych odhadl, že ANO spíš bere jako dlouhodobý projekt, než jako projekt „urvi a vypadni“.

    Pokud to odhaduju správně, tak si rizika, o kterých píšeš, dobře uvědomuje. Kdybych byl Babiš, tak bych se snažil ANO držet jako „elitní klub“ pro vrcholovou politiku. Pokud těch aktivních členů udrží do velikosti vesnice, tak bude mít docela šanci pokrýt své potřeby co do odborností a zároveň si udrží přehled o tom, kdo by mu mohl kazit jméno… a, asi hlavně, systém řízení bude podobný tomu, na který je zvyklý z firmy.
    (Pokud těch členů bude relativně málo, tak se taky nebude muset vyrovnávat se zástupem hladových neschopných krků, jako velké strany.)

    Z hlediska své budoucnosti teď musí své poslance udržet pohromadě bez nějakého velkého průšvihu a působit stabilně a státotvorně. Pokud se mu to podaří a v průzkumech bude mít víc, než TOP… tak bych na nerozbornost TOP a STAN nevsadil ani zlámanou grešli.

    Už v posledních krajských (a senátních) volbách do toho šli některé organizace STAN samy za sebe, aby jim TOP neodháněla voliče. Takže pokud to bude vypadat, že hlavní tváří TOP bude Kalousek, nebo nějakej jinej Drábek… tak si myslím, že bez milosti Gazdíka zaříznou, popřejou TOP hodně úspěchů a obejmou se s Babišem.

    Pro Babiše by tohle byl dobrej svazek z rozumu. Od starostů vyzobne pár talentů (reklama), což starostům udělá radost, a trochu se ukotví v regionech aniž by mu vznikala mocenská centra…

    Nu a pokud se Sobotkovi v ČSSD podaří to, co tvrdí, tak to bude fakt zajímavá podívaná. ANO bude vybírat kandidáty svrchu, jako ve firmě, ČSSD odspodu primárkama a přímou volbou.

    Disklejmr: celé to píšu s vědomou naivní představou, že Babiš do toho vletěl s dobrými úmysly.

    • vlk napsal:

      Vojnove,
      dobré poznámky. Moc dobré. Totéž co u paní Šims – nechceš si vystřihnout samostatný článek? Téma máte a když si ním ještě trochu pohraješ, tak to prostě musí být dobrý a zajímavý text. Je to na tobě

      • Vojnov napsal:

        Chci, přemýšlím o tom, a nakonec to i udělám… ale asi to nebude (primárně) na Babiše…

        (organizace samozřejmě „šly“… co mi to z té klábosnice vylezlo.. ufff)

  20. jezevec napsal:

    v jezevčích norách před volbami vzbuzovaly babišovy kecy jen pobavený smích – nepoznal jsem ze svého okolí nikoho, kdo by ty sračky bral vážně. a v okolí na venkově byli lidi leda nasraní při tankování, že dotují dvoukorunkou z každého litru babišovy biosračky, které jim ničí motor a zaplevelují českou krajinu nepůvabnými monokulturami. a po volbách jsem byl jeden z prvních, kdo uvažoval stylem, že babišovi se to nehodí a že tolik vyhrát nechtěl.
    jenže čím dál od toho jackpotu – tím víc mám obavu, že ti kdo vrší tyhle úvahy o babišových „rizicích“ – že plní jen roli užitečných idiotů – neb naletěli na předem připravenou hru. mám obavu, že tohle co vlk a kosa řeší dnes, řešil babiš před dvěma-třemi lety. a vyřešil před zahájením volební kampaně. že na pátých místech kandidátek nejsou nýmandi, ale lidi kteří MAJÍ vypadat jako nýmandi, ale ve skutečnosti jim guru z nějakého důvodu tahá za ruce či drží je za chlopeň. že s vlivnými rodinami je domluven již několik roků, možná ano i s kalouskem, že mají rozdělené pozice a uzavřené dohody o neútočení. že v komunální politice budou figurovat lidi, se kterými je jednáno již několik měsíců či let, jsou s nimi již dávno dohodnuté prebendy a postupy. stejně jako s úředníky na ministerstvech a účastníky ve správních radách, finančně-analytických útvarech atd. každý kdo sledoval poprask na ministerstvech, když tam bárta začal po stovkách dosazovat lidi z abl – muselo ho napadnout, že lepší je nejdřív dosadit lidi a pak teprve za nima vyhrát volby. und so weiter.
    nemusíte se o mně otírat, nemám na mysli nic a nikoho konkrétního. jen se tolik nebavím nad domnělou „bezmocností“ babiše, a nad tím jak to „neměl“ promyšlené a jak ho úspěch „překvapil“, jak nebude mít dost lidí a nebude mít koule a páky je rovnat jako ve firmě. nenene, tomu neuvěřím.
    spíš kontroluji, zda mám nabitou brokovnici, a pořád plnou nádrž. a myslím že ta pointa teprve přijde.

    • Petrpavel napsal:

      Tento pesimistický realismus versus optimistická očekávání. Jak často jsme se s touto konfrontací za posledních dvacet let potkali ?!
      Vždy, zatím?, měli pravdu ti první.
      Detektivka zvaná česká politická scéna pokračuje a poněvadž půdorys na kterém se odvíjí je neměnně dán, čekám opět braboračku. Nevýživnou, hořkou. Pro nás. Pro ně jako vždy kaviár.

      • jezevec napsal:

        proč pesimismus?
        pokud bych si myslel, že lidi, kteří mají miliardy a moc, NEMAJÍ je právě proto, že mají lepší analytické schopnosti než já nebo vy, nebo protože netáhnou na víc tahů dopředu než já bych byl schopen si jen představit – pak teprve bych dostal opravdu strach.

    • Lex napsal:

      Jo, tohle jsem zapomněl zmínit ve svém prvním vstupu níže – s článkem v podstatě souhlasím, jenže stále jde jen o dohady, domněnky, predikce.
      V pondělí 11.11. to vypukne naostro. Hrdina domácí zabíjačky začne s posvěcením ÚVV vyjednávání. A začne se lámat chleba. Smíření protichůdných názorů na to, jak dosíci podobně formulovaného cíle na stranách ČSSD? ANO a KDÚ-ČSL.
      Kvadratura kruhu, kterou se dosud nikomu nepodařilo sestavit. A já patřím k těm politickým realistům – viz níže Petrpavel.
      S jezevcem souhlasím stran jeho úvodních vět o kecech, sračkách a braní vážně.
      Jak to říkal kdysi nějaká Sladký Jan – „Hin sa hukáže….!“.
      A ne „do roka a do dne“, jak volal on, ale brzo, zatraceně brzo.

  21. Lex napsal:

    Článek se mi líbí, úvahy jsou asi vedeny správnými směry. Pokud bych měl hodnotit jednotlivá jména s ohledem na zařazení do skupin, váhal bych nad Martinem Stropnickým v šuplíku č. 2 „lesklá bída“ – dokonce bych řekl, jestli se vlk naprosto nespletl (Stropnický se svou diplomatickou minulostí a etablováním v kulturní sféře bude asi sotva ekonomicky závislý na Babišovi – ale nevím, nechci se přít),
    a potom s Jiřím Zlatuškou v šuplíku č. 5 „výrazné osobnosti“ Neříkám, že není osobnost, že nemá za sebou vědeckou i politickou minulost, ale…. Ale právě jeho politická minulost by mohla trošku blikat na kontrolce.
    Tady si dovolím ocitovat jednu jeho odpověď Deníku Referendum z července letošního roku
    „Čím vás Andrej Babiš přesvědčil, abyste se stal součástí jeho politického projektu?
    Jak jsem uvedl výše, zájmem konstituovat politickou sílu, která nebude odvozena od jeho osobní libovůle, nýbrž od programu, který dávají dohromady respektované osobnosti, které si s ním ve volbách půjdou pro politický mandát.“
    Ten článek doporučuji přečíst celý, je i o Stropnickém.
    Nejsem si jistý, zda právě Zlatuškovi by nesvědčilo zařazení v šuplíku poněkud jiném.

    • wiki napsal:

      jedna technická: Zlatuška za sebou vědeckou minulost nemá.

      WOS (=Web of Science, http://thomsonreuters.com/web-of-science/ ) o něm říká následující:
      Results found: 7
      Sum of the Times Cited [?] : 7
      Sum of Times Cited without self-citations [?] : 6
      Citing Articles[?] : 7
      Citing Articles without self-citations [?] : 6
      Average Citations per Item [?] : 1.00
      h-index [?] : 2

  22. český maloměšťák napsal:

    Kdoví jak je to s Babišem a s neexistencí nějaké “ Babišovy “ rodiny.
    Viz kauza Orlen, dále Penta a Hartenberg …

    Prát se mezi sebou ale nebudou, spíše se budou dělit. O průsery ale ne, o zisky, průsery zatáhne daňový poplatník, tkzv. „lid“ – tedy zdejší formální vládce, ten borák, ten o němž mnozí tkzv. salonní bohatýři tvrdí, že se měl Hitlerovi bránit, že oni – kdyby tehdy žili, tak by se bránili, tvrdě by vzdorovali, do poslední kapky krve by bránili demokracii, tedy vládu “ lidu“.

    Největším rizikem je samotný Babiš, nevím teda co na něm vidí “ lid“ ,ale na mě zatím působí komicky…respektive tragikomicky…a není to jen tou jeho českoslověnštinou a kukučem..a lidma , kterými se obklopil a které si zavázal komickým kodexem /kde se jim implicitně zakazuje stýkat se se samotným Babišem, pokud by se prokázalo, že byl spolupracovníkem StB/.
    Celé to ANO jako by symbolizovalo předzvěst konce, kdy je večírek obzvláště rozverný a veselý, kdy se straosti hodí za hlavu a hledí se optimisticky vpřed, kdy si lumpenelity mohou dovolit krást dál a ještě více jak předtím, to co ještě zbylo….na pozvánce totiž stojí napsáno “ amnestie“ a “ nejvyšší soud“ – to jsou velké autority. Kam se na ně hrabe chudák Zeman, který amnstii coby instituci odmítá a který občas zpochybní i tyto autority, toho zničíme raz dva, ajn cvaj draj, i ty zajčik paguljaj….

    A co Sobotka ?
    Kam se nám z toho vytratil Sobotka – tedy cca 21 % toho “ lidu“ ?
    Když už s enám z toho všeho vytratil ten lid……

    Článek má ode mně excellent, jen tam chybí /bez ironie/ ta výzva směrem k Ištvanovi atd. 🙂
    —————————————————————————————
    Strany na jedno použití končí jako hajzlpapír. Mebo snad někdo ze zdejších kvazipravicových kalouskovských šetřílků ten papír doma skladuje ?
    Až tam jste tedy klesli….i tam neváháte sáhnout….

    Vyhlašuji anketu. Otázka zní.
    Kdo uteče z ANO jako první ? / nepočítají se ti, koho zajistí policie/

    • Petrpavel napsal:

      Myslíte-li z PS, tipuji : Andrej Babiš.

      • český maloměšťák napsal:

        No, doufejme že se to nevyvrbí tak že bude platit PS rovná se ANO, až tak daleko snad hloupost a inklinace k fašismu v této zemi nedosáhne.
        Z ANO, jasně že ano… tedy ne.

        Babiš néééééé….to je špatně. To by pak nebylo již dál žádné ANO.

  23. Jan Čermák napsal:

    Mám nepatrnou osobní zkušenost. Kdysi na úplném počátku ANO mi byla jejich hesla sympatická a někde jsem se odklikl jako sympatizant. Od té doby mi nepřetržitě chodí maily s výzvami, informacemi…. struktura je budovaná odspoda, kupodivu, a z nuly. A tomu to odpovídá, kdo se přihlásil první „vyhrál“ křeslo. Myslím, že čas tříbení teprve přijde. Ale je to i odpověď částečná paní Šims. , možná, kdyby včas klikla mohla být v parlamentu a ovlivňovat. Nakonec by se tu našlo spoustu kvalifikovaných poslanců. Možná ta manželčina teze, že politika je svinstvo a slušný člověk tam neleze, vede k ovládnutí politiky politiky. Co Vy na to. Nechal by se někdo z Vás napsat na kandidátku, třeba ANO?

    • Hladis napsal:

      K tomuhle me napada clanek, proc „moje Revoluce zdola“ zase nebude.

    • jezevec napsal:

      a podle čeho jste prosím ráčil usoudit, že ty mejly, které vám někdo píše, jsou budovány odspoda? že je nepřipravuje tým stratégů, a nerozesílá přes předem připravenou síť spolupracovníků? že ti „první“ co se „přihlásili“ o křeslo, na něm nesedí už několik let?
      nemyslím, že by na tom bylo něco prudce špatného – jen mne děsí, jak snadno by se člověk nechal oblbnout vnějším zdáním a chtěným pocitem.

      • Jan cermak napsal:

        Podle autoru tech mailu a reginalnich vudcu. Kdo se nachomytl a chtel neco cinit, mohl. Na tymy strategu neverte. Ty jsou jen v romanech. Oblbnout me urcite mozno, ale na jezevce bych nevsadil.

    • xpow napsal:

      Mě připadá , ale sluduju to letmo, že ANO bylo budováno odshora, nebo lépe budování bylo moderováno zhora. Vzpomínám, že Babiš vyhledával potenciální nespokojené osobnosti , které by mohly zaujmout a přilákat určitou skupinu voličů a tyto osobnosti slepoval do „hnutí“.

      • Jan cermak napsal:

        Nevim jak to pokracovalo, ale zacatky regionalnich bunek, jakehosi protestniho hnuti, byly vylozene amaterske. Jestli to stvoril babis s zamerem vyhrat volby nevim, podle meho ani on neni jasnovidny. Zkusil to a vyslo to. Prijde mi, ze jsme tu vsichni chytrejsi v uvozovkach, nez vlastni akteri tech her, ktere komentujeme. Treba posledni udalosti v cssd to jasne ukazuji. Pojem moderovano shora bych podepsal, myslim ze se nevylucuje s iniciativou zdola.

        • jezevec napsal:

          no mně je to naprosto jasný. hodnej babiš znuděně investoval několik desítek milionů do vytvoření protestního hnutí, kde se mohl každej přihlásit – hele, kdo chce bejt lýdr či poslanec, přihlašte se a babiš vám to zaplatí ….. kdo chce něco činit tak může. a lidi tomuhle uvěřili a i proto měl babiš tolik hlasů. dnes již věřím že nikoli omylem a už vůbec ne nerad.

  24. VáclavP napsal:

    Nedávno tady někdo vložil Vlkův více než rok starý dopis Babišovi s otázkou o co mu de. Já vidim dvě protikladné varianty. Buď do toho de na jedno období, prosadí reformy, vyrovná rozpočet, získá informace a kontakty a pak odejde třeba s doporučením jiné strany. Pak je u mě bůh. A nebo opravdu chce z ANO udělat novou stranu, to se mi nelibí.

  25. xpow napsal:

    Hezký článek, díky autorovi za něj. Co se týká srování s VV , tak ANO se jeví jako projekt jiný. Konflikt VV byl zakódován už do jeho základů v tom, že do něj byli částečně integrovány zájmy pražských kmotrů z líhně ODS, Naopak ANO mi připadá právě jako projekt , který může být právě proti kmotrům zaměřený. Navíc směr úprku politických cestovatelů se zdá být aktuálně opačný, tedy směrem ze stávajících stran do ANO. ANO svým raketovým nástupem vyvolává otázku možného konfliktu s Rodinami definovanými E. Bestem. S tím se ale pojí další otázky na které nelze asi jasně odpovědět. Tj. očekával Babiš skutečně takový výsledek? A plánuje Babiš projekt ANO dlouhodobě? Babiš tvrdí, že očekával výsledek ještě lepší, ale to moc nesedí s tím, že programově nechtěl do vlády. Co se týká plánované délky podpory ANO to je aktuálně pouze spekulace, Babiš investoval hodně do rozjezdu projektu, ale stále jeho hlavní aktiva jsou v jeho podnikání a mě se nějak nelíbí, že by člověk v Babišově postavení chtěl strávit zbytek aktivního života politickým hadlováním. Možná je za Babišovou zdrženlivostí k vládním funkcím cíl nerozpoutat konflikty s Rodinami , možná je neútočení již dohodnuto. Černou práci pro Rodiny udělal už Klaus, a jejich zájmy v politice už nemusí být tak bezprostřední jako v minulosti. Každopádně právě kmotři a další vekslácké pijavice můžou být pro Babiše podobně otravující stejně jako pro Rodiny vzešlé z velké polistopadové privatizace. Babišovo hnutí je formované elitářsky bez vazby na přirozené zájmy právě niží strední třídy, jejíchž zástupci mu asi dali v zoufalství hodně hlasů. Bohužel situace v říjnu 2013 se vyvrbila tak, že parlamentní strany celkově ztratily důvěru a hlasy nespokojených se dostaly do rukou hodně riskantních hnutí.

    • zemedelec napsal:

      Pro xpow.
      Rozdíl mezi VV. a ANO,je jen v dosažení volebního výsledku,nic víc.
      Proto ta nejasnost .

  26. Germanicus napsal:

    Vlku, výborná analýza, těším se na zítřejší třetí díl.
    Osobně jsem moc zvědavý, jak Babiš uspěje.
    V listopadu 2011 jsme spolu s manželkou podpořili svými podpisy manifest vznikajícího ANO 2011 (Akce Nespokojených Občanů). Vedlo nás k tomu přesvědčení, že když už žijeme v kapitalismu, tak by ten kapitalismus měl mít normální (západo)evropské parametry. Nejlépe jako v Německu nebo Rakousku. To mimo jiné znamená i udržení aspoň základních parametrů sociálního státu, běžné provize (korupce) na úrovni 1, max. 4% z hodnoty zakázky a pod. Právě šíleně rostoucí korupce v Česku (požadavky různých Dalíků na až 20% z hodnoty zakázky) a neschopnost vlády vybírat přímé daně motivovala Babiše s tím něco udělat. Ostatním výše uvedeným 5 velkým rodinám to zjevně nevadilo a nevadí (zejména neschopnost vlády vybírat přímé daně, respektive možná spíš Kalouskova „schopnost“ je nevybírat).
    Čili ambici Babiše vidím prosadit v Česku relativně fungující kapitalismus německého (rakouského) střihu a konečně ukončit období původní akumulace kapitálu v Česku (se všemi jeho zločiny).

  27. Soumar napsal:

    No, možná se mi budete po přečtení tohohle příspěvku smát, ale stejně ho napíšu.

    Většina lidí se na politiku nedívá jako na souboj dvou stran, kdy jedna chce posunout kolo dějin doprava, druhá doleva. Dívá se na ni jako na správu věcí veřejných. Způsob, jak se domluvit, kudy povede dálniční obchvat, jestli se postaví v obci bazén nebo divadlo a jestli bude v noci svítit veřejné osvětlení.
    ČR je malý stát, který je součástí EU a vždycky se bude EU přizpůsobovat; nejsme velmoc a nemůžeme si na ni hrát. V podstatě není třeba dělat nic jiného, než adaptovat předpisy EU a snažit je se v drobnostech korigovat. Na pořadu dne není žádná revoluce, socialismus nezavládne, ani kdyby KSČM získala 50% hlasů, stejně jako se nikdy nevrátí opravdový kapitalismus a zůstane nám tu tenhle sociálně tržní hybrid. A nějak se s tím musíme naučit žít.
    Pod tímhle zorným úhlem je výhodná existence strany, která přitáhne osobnosti, pro něž není práce politika životní náplň, ale odskočení si z úspěšné kariéry. Jestli něco nepotřebujeme, tak jsou to další kariérní politici, Bendové (Marek) a Sobotkové (Bohuslav), kteří zcela ztratili kontakt s reálným životem a potřebami občanů. Profesionální by měl být úřední aparát (proto zákon o státní službě), ale v parlamentu a ve vládě by měli být úspěšní lidé, kteří mají zkušenosti s řízením svého byznysu, univerzity, fakulty nebo obyčejného hodinářství. Kteří se po volebním cyklu vrátí zpět. Čímž nedojde k vytvoření tak pevných mafiánských chapadel; ono by vůbec nebylo od věci limitovat politické funkce na jedno volební období.
    Koncept kariérních politických stran, kam člověk vstoupí v mládí, a ohýbáním hřbetu a řečněním na mítincích se vypracuje do parlamentu, je podle mého soudu přežitý. Netáhne. A Babiš tuhle skulinku využil poměrně dobře.

    • vlk napsal:

      Nikdo se smát nebude protože celkem není čemu. Až na pár drobností. Ale mnozí položí velmi jednoduchou otázku. Babiš tu skulinku využil, píšete . Ptám se – k čemu ji využil, respektive využije?

      • Soumar napsal:

        Využil ji pro svůj volební výsledek. Tipoval bych, že i on potřebuje transparentní prostředí a že nějaký kus dopředu učiní.

        • vlk napsal:

          No něco rozvedu v posledním dílu.

        • očko napsal:

          Soumare, Váš názor sedí i pro mne, není čemu se smát. Vlkův článek je excellentní a když má ten svůj správný nátisk ( jak říkají muzikanti ), tak je výborný.

    • český maloměšťák napsal:

      „…Pod tímhle zorným úhlem je výhodná existence strany, která přitáhne osobnosti, pro něž není práce politika životní náplň, ale odskočení si z úspěšné kariéry. (pro co si odskočili ? – pozn. č. m.)…“

      Ano – to je poměrně přesné vyhodnocení pravděpodobných motivací Agrokombiátu Babišovice.
      Proto také to mé /budu neustále opakovat/ – “ Vítejte na bláznivém večírku“.

      Povolání politika…to je dost choulostivá věc, zda se dá politika vyštudovat, anebo do ní člověk doroste…anebo si k ní odskočí – třeba od plotny /proč ne, platí mě a odpovědnost stejně žádná neexistuje – ta politická to je jen imaginární odpovědnost/.
      http://ld.johanesville.net/platon-06-ustava?page=15
      Podnikatelé povětšinu tvrdí, že kvalitní výkony se podávají až pod tlakem, nejlépe existenčním. O.K. – zeptám se tedy – myslíte si, že dobrým mistrem při výrobě např. zalomených hřídelí se stanete tak , že si tam odskočíte – přičemž vaše skutečná odpovědnost za výsledek je nulová ? Já si myslím, že toto nefunguje ani ve stánku s hot dogy.

      Babiš by si dobře tou vasrčeskoslovenčinou rozuměl se Schwarzenbergem, problém tkví v tom, že jim dvěma by pak nerozuměl už vůbec nikdo. Ale dotace by si potajlovali i tak, na to stačí umět aritmetiku 2.obecné…

      No nic, pravičáci doufají , že bude Babiš pravicový, levičáci že levicový a ostatní…že bude čistit stát zprava i zleva.
      Tak to sledujte, já tvrdím, že jde jen o bláznivý a asi i poměrně krátký večírek. A věřím, že se nezvrhne v divnej fet.

      Brou.

Komentáře nejsou povoleny.