Ukrajinská svodka ze dne 07.04.2015


https://vlkovobloguje.wordpress.com/ napsali Ernest,  MPMireček,  s přispěním dalších

Ernestova část – převážně  z opolčenských a ruských zdrojů:

 Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z    vk.com/strelkov_info

http://korrespondent.net/ukraine/3499858-rada-namerena-zapretyt-kommunystycheskuui-ydeolohyui-k-9-maia

Rada má v úmyslu zakázat komunistickou ideologii 9.května
Z Korrespondent.net dnes 07:32

V Den vítězství bude přijat balíček zákonů o dekommunizaci, uvedl ukrajinskýministr spravedlnosti.
Rada má v úmyslu přijmout balíček
zákonů o zákazu komunistické ideologie 9. května, uvedl ministr spravedlnosti Pavel Petrenko.
„Parlament v blízké budoucnosti,
9 května přijme balíček o dekomunisaci. Je to to, co jsme měli udělat už před  20ti lety. Ale jsem přesvědčen, že zejména tento parlament má politickou vůli a dostatek hlasů, aby udělal tečku jednou a provždy v té komunistické smyčce, kterou Ukrajina táhla s sebou více než 20 let „- řekl ministr.
Připomeňme, že ukrajinská vláda vypracovala návrh zákona o zákazu nacistické a komunistické ideologie.
O den dříve,
kyjevský okresní správní soud odmítl rozhodnout o žádosti ministerstva spravedlnosti o zákazu komunistické strany. Ministerstvo spravedlnosti takový krok s nazvalo sabotáží.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/3498472-ekspert-rasskazal-zachem-kabmynu-zakon-o-zaprete-kommunystycheskoi-ydeolohyy

Expert vysvětluje, proč vláda potřebuje zákon o zákazu komunistické ideologie
Z Korrespondent.net, 01.04.2015, 16:27

Tímto způsobem se vláda snaží kompenzovat nezdar se soudním zákazem komunistické strany, řekl Zolotarev.

Protože má v úmyslu zakázat komunistickou ideologii a symboliku, ukrajinský premiér Jacenjuk se snaží dostat ven z nepříjemné situace, spojené s pokusem úřadů o soudní zákaz komunistické strany. Tento názor dopisovateli novin GolosUA sdělil vedoucí centra Třetí sektor Andrej Zolotarev.
„To je kvůli Ministerstv
em spravedlnosti zahájenému soudnímu řízení o zákazu komunistické strany. Jedna věc je jasná – tato žaloba nemá žádné vyhlídky, protože argumenty ministerstva spravedlnosti byly tak slabé a chudé, že se soudci odmítli podílet se na této frašce. Když se proces dostal do slepé uličky, tak si podle mého názoru Petrenko uvědomil veškerá reputační rizika, které přináší tento nezdar a rozhodl spojit s touto záležitostí premiéra v situaci, kdy vyšlo najevo, že soud zákaz komunistické strany se nepodaří. To znamená, že v tomto případě byla zvolena jiná cesta – zakázat komunistickou ideologii a symboly, a na základě tohoto zákona Ministerstvo spravedlnosti bude moci zrušit registraci komunistické straně„- řekl expert.
Podle Zolotarev
a situace se zákazem komunistické ideologie, je pokusem premiéra a jeho týmu, odvrátit pozornost veřejnosti od obtížné sociálně-ekonomické situace v zemi.
„V souvislosti s tím, že politika vlády se nemůže pochlubi
t ani jedním sociálně-ekonomickým ukazatelem, svědčící o její práci, není to nic jiného než pokus odvrátit pozornost veřejnosti od neúspěchu předsedy vlády a jeho týmu. Navíc, vláda se ocitla uprostřed korupčních skandálů“ – řekl expert.
Dodal, že tato situace může být viděn
a jako pochybný pokus získat rating na rozvoji anti-komunistické kampaně. Politolog připomněl osud VO Svoboda, která „aktivně prováděla antikomunistickou tématiku“.
„Je jasné, že podobný osud čeká premiéra a jeho politický tým,“ – uzavřel analytik.

Připomeňme, že ukrajinská vláda vypracovala návrh zákona o zákazu nacistické a komunistické ideologie už v březnu, což oznámil premier v úterý 31. března.
O den dříve,
kyjevský okresní správní soud odmítl rozhodnout o návrhu ministerstva spravedlnosti o zákazu komunistické strany. Ministerstvo spravedlnosti takový krok s nazvalo sabotáží.

http://korrespondent.net/ukraine/3500476-symonenko-doprashyvaly-v-sbu-vosem-chasov

Simonenko byl vyslýchán v SBU osm hodin
Z Korrespondent.net dnes 21:02

Politik přišel do SBU kolem 10:00 v pondělí.
Výslech předsedy Komunistické strany Ukrajiny Petro Simonenka v Bezpečnostní službě Ukrajiny, který začal kolem 10:00 skončil a trval osm hodin. Oznámila to tisková mluvčí SBU Elena Gitljanskaja v pondělí večer, 6. dubna.
Podle ní, výslech skončil kolem 18:00, čas
na oběd mu nedali.
Poté Petr Simonenko kontroloval každou čárku protokolu. To může trvat dlouhou dobu. Navrhuji novinářům, aby se rozešli“ – řekl Gitljanskaja.
Přitom tisková služba novináře také varovala, že „budova SBU je střežený objekt a všichni členové médií ji musí opustit v 21:00.“
Jak oznám
il Korrespondent.net, předvolání k výslechu Simonenko dostal 3. dubna aby jej vyslechli v souvislosti s jeho účastí na plénu ústředního výboru komunistické strany RF a k jeho údajnému prohlášení s výzvou k zločinům proti základům národní bezpečnosti Ukrajiny.
Dříve, vedoucí SBU Valentin Nalyvajčenko řekl, že pokud Simonenko nepři
jde k výslechu sám, bude předveden silou.

http://korrespondent.net/ukraine/3500486-symonenko-rasskazal-o-doprose-v-sbu

Simonenko řekl o výslechu SBU
Z Korrespondent.net, včera, 21:47

Předsedu komunistické strany vyslýchali celé pondělí
Předseda komunistické strany Petro Simonenko řekl, že byl vyslýchán bezpečnostní službou Ukrajiny jako svědek. Novinářům, po výslechu v SBU, ve večerních hodinách v pondělí 6.dubna sdělil:
. „Ne
měli na mne, jako na předsedu strany a na stranu, k těm otázkám, které vyvolávají živý zájem u sdělovacích prostředků, žádné požadavky, byl jsem svědkem, a svědkem jsem zůstal“ – řekl politik.
Simonenko řekl, že
z velké části se výslech týkal těch otázek, jak se strana dívá na některé problémy a co dělá.
„Vyšetřovatel
e uspokojily moje odpovědi, že komunistická strana jedná v rámci Ústavy a zákonů Ukrajiny“, – dodal.

Vůdce komunistické strany neví, zda jej ještě budou předvolávat k výslechu do oddělení pro vyšetřování SBU.
Zároveň Simonenko hodlá pož
ádat o zahájení trestního řízení proti úředníkům Bezpečnostní služby Ukrajiny, která podle jeho názoru úmyslně šíří urážlivé informace o KPU.
„My,
při otázkách a odpovědích, během výslechu vyšetřovatele jsme svědky toho, že média šíří mnoho záměrně nepravdivých informací a tím tlačí na vyšetřování a na občany, kteří sympatizují s komunistickou stranou. Takže zítra ráno bude vypracována žádost o zahájení řízení proti odpovědným osobám SBU, kteří úmyslně poskytují nepravdivé informace, aby zdiskreditovali komunistickou stranu “ – řekl.

Řekl také, že neslyšel ani jeden fakt, týkající se jeho kriminálních útocích na národní bezpečnost Ukrajiny.
Předseda KSČM také zdůraznil, že jako občan má právo hodnotit současnou situaci v zemi a na Ukrajině, protože  dosud není zakázána svobodu projevu a možnost politických hodnocení.
Symonenko vyjádřil názor, že na Ukrajině nyní
probíhá „divoký boj s lidmi jiných než vládních názorůo čemž svědčí, podle jeho názoru „proces o zákazu činnosti komunistické strany, o návrhu legislativních iniciativ na zákaz komunistické ideologie.“

http://korrespondent.net/ukraine/3500435-sud-prodlyl-arest-zhurnalystu-kotsabe

Soud prodloužil vazbu novináři Kocabovi
Z Korrespondent.net dnes 18:31

Soud ponechal ve vyšetřovací vazbě novináře Ruslana Kocabu, který je obviněn z velezrady.
U Ivano-Frankivského městského soudu dnes, 6. dubna, začalo předběžné slyšení v trestním řízení proti novináři Ruslanu Kocabovi.
Na setkání prohlá
sil, že nepřiznává vinu, a soud nazval „soudní fraškou„.
Zájmy novinář
e, který vyzýval k bojkotu mobilizace, bude hájit aktiviska za lidská práva Tatjana Montjan. Žádost o zrušení vazby a vrácení finančních prostředků zabavených při domovní prohlídce u bloggera, soud zamítl z důvodu, že jsou to věcné důkazy v případu.
Soud
oznámil pět soudních jednání v případu Kocaby, z nichž první se bude konat 16. dubna. Jednání budou veřejná.
Jak oznám
il Korrespondent.net 8. února soud Ivano-Frankivska vzal do vazby novináře Ruslana Kocabu, kteřý vyzýval k bojkotu mobilizace, na dobu 60 dnů.
Později, komisař
Nejvyšší Rady pro lidská práva Valeria Lutkovskaja se postavila za Kocabu s tím, že takové omezení svobody je nepřijatelné v demokratické společnosti.

06.04.15 Zpráva MO LLR.

„Od 5. dubna  v LLR není jediná ozbrojená jednotka, která ne podřízená domobraně nebo jiné mocenské struktuře republiky. Přitom na velitelství poznamenali, že většina bojovníků jednotek s pochopením akceptovala předložené požadavky. Většina z nich dobrovolně vydala své zbraně a stala se civilisty. Bude-li to nutné, povstanou opět na obranu republiky a my jim tyto zbraně dáme. Část jednotek se rovněž připojila k domobraně nebo se stala prapory územní obrany, samozřejmě pod naší kontrolou. „

Přidali novináři.

„DNR jako gesto dobré vůle, úřadům Kyjeva předala 16 zajatců  ukrajinských sil, oznamuje korespondent z místa předání. Ze strany Kyjeva se častnilo několik vojáků. Po kontrole seznamu, nařídili osvobozeným nastoupit do autobusu. Komisařka pro lidská práva v DNR Darja Morozova popřála propuštěným hodně štěstí. „

06.04.15 Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.

„Doněck je znovu pod palbou, ukrajinští vojáci rozšiřují zónu ostřelování města ostřelování města. Nehledě na pokračující dohodu o příměří, ukrajinské jednotky znovu ostřelovaly předměstí Doněcka a část území města. Palba z děl a minometů byla provedena z Písků a Avdějevky, granáty a miny vybuchovaly v osadě Spartak, v sídlišti Vostočnyj-3, kde byl přímým zásahem zápalné munice zničen obytný dům a další v osadě dolu „Okťjabrskij„. Bylo vystřeleno minimálně 20 salv z 152 mm houfnic. Jeden granát vybuchl ve čtvrti, ve které je komplex budov bývalého vedení SBU v Doněcké oblasti. To je centrální rajon Vorošilovskij, hlavního města DNR. Ukrajinská armáda postupně rozšiřuje zónu ostřelování Doněcka, granáty z její strany opět zasahují rajony, které byly pod palbou do 15. února 2015. „

06.04.15 Poslali domobranci.

Dnes je velmi rušný den. Ukrajinská armáda ostřelovala pozice domobrany Novorossii v oblasti Sizogo, Bolotennogo, na Bachmutce, v Christovom, na Veseloj Gore a u Popasnoj. Palba byla většinou z tanků, minometů a BBM, existuje několik případů, kdy do pozic dopadly granáty, které byly vystřeleny z houfnic, nebo samochodných děl. Domobrana odpověděla palbou z obrněných transportérů a tanků na palebná postavení nepřítele. Ztráty na všech frontách LLR začínají růst. Ztráty ukrajinské armády – 2 padlí a 5 zraněných, 1 BTR a několik postavení zbraní (bunkry s kulomety , automatickými granátomety a protitankovými řízenými střelami). My máme 3 lehce zraněné, 3 BTR poškozené. Na frontách LLR jsou stálé střety z ručních zbraní. Klid zbraní není respektován, ale rozsáhlá bojová činnost zatím není. Síly domobrany provádě opevňovací činnost a připravují protiútoky v některých oblastech pro případ, útoku ukrajinské armády. Domobrana a civilisté jsou unaveni čekáním a čekají na zahájení.

07.04.15 Přidali novináři:

„Boj pokračuje. V Chersonu na mostě v blízkosti vlakového nádraží skupina lidí se snažila vztyčit vlajku Novorossii. Oznámila to tisková služba ministerstva vnitra v oblasti Chersonu. Na místo dorazil vyšetřovací tým a vedení suvorovského okresního policejního oddělení. Okupanti zadrželi dva muže a jednu ženu kteří byli na můstku. Byli vzati na policejní stanici a jejich další osud je neznámý. Příbuzní se obávají z násilí a požádali o zveřejnění nezákonného zatčení občanů. „

07.04.15 Zpráva z okupovaného Mariupolu.

„V centru města Mariupol došlo k silné explozi. Obyvatelé se probudil explozí, oznámila ukrajinská media. Zvuková vlna výbuchu aktivovala alarmy aut, které se nachází v centru města. Co přesně bylo vyhozeno do vzduchu v tuto chvíli není známo. Možná, že exploze byla reakcí na pobouření občanů bezprávím ukrajinských okupantů. Mariupol je zavalen vlnou zvěrstev. Ukrajinští okupanti dělají, co chtějí, od rabování a vandalismu, po zatýkání nesouhlasících. Lidé jsou v našem městě nyní bezmocní, ukrajinští okupanti nás mají za dobytek, mnoho lidí se dokonce obávají ve dne vyjít do ulic, Děti zapomněly co je čerstvý vzduch, rodiče je nepouštějí na jediný krok z bytů. „Svidomye“ , kteří opěvovali žluto modré bojovníky, se také cíti svobodní; teď mohou vše a nelze jim radit, co mají dělat. Ale na začátku září, kdy domobrana téměř osvobodila město od „edinoukrainské“ okupace, se třásli strachy, a utíkali z města jako krysy. „

07.04.15. Video novinářů.

„Jak již bylo dříve oznámeno, v noci v Charkově neznámí partyzáni vyhodili stélu s ukrajinskou vlajkou. Podle některých zpráv k výbuchu na ulici Pravdy v centru Charkova došlo v 3:40 v noci. Po prohlídce stély a analýzy poškození odborníci dospěli k závěru, že výbušnina byla položena u základu pomníku, přičemž stéla zůstala stát a z vnějšku není příliš poškozena. Nicméně, pohyb vozidel v oblasti mimořádné události je zastaven, zřejmě z obavy, že poškozený památník se může zhroutit. V budově nedaleko stojí charkovské Národní lékařská univerzity výbuch rozbil skla. Vyšetřování incidentu kontroluje vedení městská správa MV Ukrajiny v charkovském regionu. „

http://vk.com/video-57424472_171327481?list=66aa30d2c9b8bcdd50

07.04.15 Poslal domobranec z Gorlovky.

Do Dzeržinska, který je kontrolován ukrajinskými okupanty, přišel prapor územní obrany nacistů Kyjev-1. Od 11:15. – paralelně s naším cvičením u Eenakieva Ukři ostřelují předměstí Gorlovky, jsou slyšet různé zvuky z různých směrů. V této chvíli zasahují západ a severovýchodní část města. Vše na předměstí. Domobrana vyhlásila poplach a vyzývá občany, aby nepodléhali panice. V současné době ze severního směru hlá také ostřelování, dosud předměstí, střílejí pravděpodobně z Majorska. V současné době probíhá další provokace Ukrů, čím střílejí není možné říci, vypadá to na něco těžkého. Já, stejně jako vy, jsem odvykl hlasitým ranám, takže bych řekl, že je to podobné houfnicím. Západ města je v pohotovosti. „

07.04.15 Zpráva novinářů.

„V Charkově, partyzáni vyhodili do povětří železniční trať.O narušení železniční tra na úseku Žichar – Zmijev v oblasti Charkova informují oficiální stránky jižní železnice. Výbuchem bylo poškozeno 0,6m koleje v lichém směru.Oběti, ani zranění nejsou.

Zpráva ukrajinských médií.

„Blízko Severodoněcka kontrolovaného Ukrajinou, byl výbuchem granátu zabil voják a další dva byli hospitalizováni.
Podle zprávy, v obci Borovsko
je u Severodoněcka v místech dislokace vojenské jednotky vybuchl útočnoý granát „F-1“. Jeden muž (36-letý obyvatel Lvovské oblasti), zemřel na místě a další dva (29-letý obyvatel Rovna a 55-letý – ze Lvovské oblasti) mají střepinová zranění a byli hospitalizováni. „

07.04.15 Zpráva Eduarda Basurina.

„Ukrajinské síly téměř čtyřicetkrát za poslední den porušily příměří. Bylo zjištěno 38 porušování příměří ze strany ukrajinské armády. Z nich dvě porušení s použitím dělostřelectva, sedmkrát z tanků a obrněných vozidel. Také bylo zaznamenáno 19 minometných útoků, a zbytek z protileteckých a ručních zbraní. Podle údajů našeho úřadu, palbou byly zasaženy obce Gorlovka, Bezimennoje, Širokino, Spartak, Zamožnoje, Žabičevo, Novomarevka, Nikolajevka, oblast Pís. Kromě toho byl dělostřelectvem ostřelována oblast letiště Doněck. Při ostřelování byli zraněni dva domobranci. Informace o obětech z řad civilního obyvatelstva nejsou. Ministerstvo pro mimořádné situace DNR nadále vyhledává a odstraňuje výbušné předměty, které zůstaly v republice po skončení bojů. Za poslední den bylo objeveno a odstraněno 18 granátů a výbušných předmětů.

http://korrespondent.net/ukraine/3500814-predstavytelei-ukrayny-ne-budet-na-parade-pobedy-v-moskve

Zahraniční sleduje informace o účasti dalších hlav států v Moskvě.
Zástupci Ukrajiny se nebud
ou podílet na akcích  9. května v Moskvě. Oznámil to mluvčí ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny Jevgenij Perebijnis na briefingu v úterý 6.dubna.
Ukrajinští představitelé na akcích v Moskvě v podmínkách ruské agrese vůči Ukrajině nebudou a nemohou být,“ – řekl Perebijnis.
Kromě toho řekl, že ministerstvo zahraničních věcí sleduje informace o možné
účasti dalších hlav států a vojenských kontingentů v Moskvě.
S ohledem na ruskou agresí proti Ukrajině taková účast bude považována Ukrajinou za projev solidarity s agresorem a zemí, která, i přes svoji protinacistickou rétoriku, silně podporuje nacistického hnutí doma a je centrem neonacistů z celého světa,“ – řekl mluvčí ministerstva zahraničí ,
Perebi
jnis také dodal, že úřad předpokládá, že oslavu Dne vítězství „v takové zemi, je je těžké nazvat jinak, než rouhání.“
Proto se taková solidarita může s agresorem může odrazit na našich bilaterálních vztazích s těmito zeměmi“ – řekl Perebiynis.

Rusko pozvalo ukrajinské veterány na přehlídku v Den vítězství do Moskvy.

Můj komentář: „ S ohledem na ruskou agresí proti Ukrajině taková účast bude považována Ukrajinou za projev solidarity s agresorem a zemí, která i přes svoji protinacistickou rétoriku, silně podporuje nacistického hnutí doma a je centrem neonacistů z celého světa“ – no řekněte, není to drzost od představitele vlády, která do svých ozbrojených sil začleňuje neonacistické jednotky , jako je „Ajdar“ a která pozvala jako poradce ministra obrany otevřeného neonacistu Dimitrije Jaroše?

http://korrespondent.net/ukraine/3500831-uzhe-ne-myllyarder-poroshenko-obnarodoval-deklaratsyui-o-dokhodakh

nejsem miliardář. Porošenko zveřejnil svoje příjmy
Z Korrespondent.net dnes 16:25

Můj komentář: Úplně zchudnul , chudák. Jeho manželka je chudá, jeho syn je chudý, dcera také, jeho služebnictvo je chudé, kuchařka, komorník, řidič, všichni jsou chudí. Jenom prostí Ukrajinci za jeho panování zbohatli a daří se jim stále lépe a lépe.

http://korrespondent.net/kyiv/3500799-v-kyeve-yzialy-servery-krupnoho-domennoho-rehystratora

V Kyjevě zabavili servery velkého registrátora domén
Z Korrespondent.net dnes 15:29

Můj komenář: Dodávám – v rámci evropských hodnot a svobody internetu!

07.04.15 Poslal dopisovatel s volacím znakem „Samur“.

„Ozbrojené síly Ukrajiny, v jim vlastním stylu, „gratulovaly“ obyvatelům Donbasu k prvnímu výročí vyhlášení Doněcké lidové republiky. Od časného rána dne 7. dubna dělostřelectvo a minomety ukrajinské armády ostřelovaly na severní a severozápadní okraje Gorlovky. Je zřejmé, že se v této oblasti fronty ukrajinská armáda snaží provokovat dělostřelectvo domobrany DNR k zahájení odvetné palby. V takových situacích, domobrana odpovídá palbou pouze v extrémních případech. Jak to je například u obce Širokino. Na přístupech k Doněcku se během dne 7.dubna podmínky příměří dodržovaly lépe, než v oblasti Gorlovky. Nicméně, my víme, že ukrajinské dělostřelectvo provádí přeskupení. Dnes ráno, čtyři palebné čety dělostřelectva ukrajinské armády přestěhovaly z oblasti osady Písky do pozic 15 km severo-západně od obce Karlovka. V sestavě jedné z přemístěných dělostřeleckých čet jsou tři děla, další tři čety mají po dvou zbraních. Všechny děla, převezené do Karlovky mají ráži 100 mm. Přemístění se dělá proto, že do Písků brzy dorazí jiná děla stejné ráže, ale s čerstvými obsluhami.

Děkuji Erneste!

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Zveřejněna aktuální mapa ATO.
07.04.2015, 12:16
http://obozrevatel.com/politics/76450-opublikovana-aktualnaya-karta-ato.htm

Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO
na východní Ukrajině k poledni dne 7. dubna.

Podle úřadů má situace na východní Ukrajině tendenci zhoršovat se. Nepřátelské
ozbrojené provokace se pravidelně vyskytují po celé demarkační linii s výjimkou
východní části Luhanska.

V průběhu uplynulého dne bylo zaznamenáno 5 incidentů s použitím 120 mm minometů,
3 případy útoků na naše pozice z dělostřelectva, také skutečnost použití tanků ze
strany radikálů.

Jak uvedli v SNBO, všechny výše uvedené typy zbraní podléhají odvedení od
demarkačních linii v souladu s dohodami v Minsku.

Nejproblematičtější situace zůstává i nadále v Doněcku, a to zejména v blízkosti
doněckého letiště a předměstí Gorlovky.

V Luhansku se nepřítel snaží najít slabá místa v našich obranných liniích, v okolí
Bachmutské silnice.

V Mariupolu se nepřítel se snaží obsadit vesnici Širokino. Ukrajinská armáda
úspěšně drží perimetr, odráží všechny útoky nepřítele.

Během dne byly zaznamenány 3 lety nepřátelských BPL v Doněcké oblasti.

Za posledních den bojem mezi ukrajinskými vojáky mrtví nebyli, 2 utpěli zraněni.

Podle operativních informací, ozbrojenci aktivně minují silnice, nechávají bomby v
na veřejných místech a maskují je dětskými hračkami a předměty pro domácnost.

V centru Charkova vyhodili stožár s vlajkou Ukrajiny: fotografie z akce.
07.04.2015, 09:53
http://obozrevatel.com/crime/38265-v-tsentre-harkova-vzorvali-stellu-s-flagom-
ukrainyi-foto-s-mesta-sobyitij.htm

V centru města Charkov kolem 03:40, 7.dubna zahřměl výbuch na ulici Pravdy.

Podle očitých svědků, do vzduchu vyletěl stožár s vlajkou Ukrajiny nedaleko
univerzity Karazina.

Žádné oběti výbuch nezpůsobil.

Podle policie, u budovy Charkovské Národní lékařské univerzity, která se nachází v
naproti, bylo rozbito několik oken.

Informaci o zničení stožáru potrvrdili také v MVD.

Na místo výbuchu přijelo vedení ministerstva vnitra Charkovské oblasti, Charkovská
městská policie, Dzeržinského RO, vyšetřovací skupina s pyrotechnickouslužbou.

Výbuch byl kvalifikován jako teroristický čin.

Jak uvádí „Pozorovatel“, na konci března v Charkově vyhodili cisternu s palivem
pro VSU. Kromě toho dne 2. dubna ve městě také došlo k silné explozi.

Budovu Nejvyšší rady obklopily obrněnými KrAZy.
07.04.2015, 10:43
http://obozrevatel.com/politics/13058-zdanie-radyi-okruzhili-bronirovannyimi-
krazami.htm

K budově Nejvyšší rady vytáhly nové obrněné KrAZy.

https://i0.wp.com/i.obozrevatel.ua/8/1707136/330x220_980194.jpg

http://i.obozrevatel.ua/8/1707136/330x220_980194.jpg

To na Twitteru uvedl poslanec Kyjevské Regionální rady Alexandr Aronec.

„Tyto zbrusu nové obrněné KrAZy stráží VR …“ – napsal Aronec. 7.dubna BVR začne
další týden plenárního zasedání

Mezitím začal pod Radou mítink. Jak oznamuje dopisovatel „Radia Novinky“ Valerij
Kalnyš, „Svoboda“ hlídkuje u budovy parlamentu. Protestující požadují vytvoření
dočasné parlamentní vyšetřovací komise, která bude vyšetřovat „mnoho miliardovou  korupci ve vládě“ a odvolání premiéra Arsenije Jacenjuka od povinností po dobu činnosti Komise.

Nyní u zdí parlamentu proběhne sběru podpisů pro vytvoření dočasné vyšetřovací
komise parlamentu k studiím informací o korupci ve vládě Ukrajiny, informuje
„Interfax – Ukrajina“.

Na náměstí Konstituce před parlamentem se nachází asi dvě desítky stánků s označením „Petice za dočasnou vyšetřovací komisy proti korupci vlády.“ Agitátoři nabízejí občanům, podepsat se na příslušných stránkách.

U budovy parlamentu jsou přítomní policisté, ale jen velmi málo a nejsou nijak aktivní. Situace je obecně klidná, porušování veřejného pořádku zatím nebylo zaznamenáno.

Porošenkův syn měl nehodu na Krešatiku: fotofakt.
07.04.2015, 19:06
http://obozrevatel.com/politics/98203-syin-poroshenko-popal-v-dtp-na-kreschatike.htm

Syn prezidenta Ukrajiny Porošenka, národní poslanec Alexej Porošenko měl nehodu na náměstí Nezávislosti.

To hlásí vydání informator.su a také uživatelé sociálních sítí, kteří byli svědky
nehody.

Do auta Alexeje Porošenka BMW 3, SPZ AA 5515 KR, údajně najel automobil Mitsubishi L200 s vojáky praporu „Azov“. Podle vydání, na místo okamžitě dorazil zástupce prezidenta Ukrajiny a plukovník dopravní policie.

V tiskové službě „Azovu“ potvrdili „Pozorovateli“ Skutečnost, nehody, ale odmítli prozradit podrobnosti. „Prezidentův syn nebyl zraněn,“ – řekl, „Pozorovateli“ mluvčí pluku Jaroslav Babič.

V prezidentské administrativě také potvrdili informaci o nehodě. Jak oznámil „Pozorovateli“, vedoucí tiskové služby prezidenta Svjatoslav Cegolko, došlo k nehodě na Kreščatiku. „Do zadní části vozu Alexeje najelo další auto,“ – řekl Cegolko.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že voják praporu „Azov“ se k dopravní nehodě s účastí syna prezidenta přiznal.

Později se objevilo video z incidentu.

* na videu je vidět, jak bylo BMW Porošenkazezadu nabouráno a odhozeno SUV Mitsubischi :

https://www.youtube.com/watch?v=FNbOHyjQnCE

U Mariupolu narazil „Ural“ militantů do tanku: všechni mrtví jsou Rusové – média.
07.04.2015, 23:15
http://obozrevatel.com/crime/31976-pod-mariupolem-ural-boevikov-vrezalsya-v-tank-vse-pogibshie-rossiyane-smi.htm

V obci Širokino U Mariupolu, Doněcké oblasti, náklaďák teroristů „Ural“, který vyvážel z bojiště raněné bojovníky, narazil do tanku.

To je s ohledem na své zdroje hlásí místní vydání 0629.

Podle informace zdrojů vydání, řidič ztratil kontrolu. Z toho důvodu, Ural narazil do tanku T-72.

V důsledku nehody řidič Uralu a voják zemřeli na místě . Uvádí se, že oběťmi byli občané Ruské federace. Jeden z nich je rodák z Moskvy, druhý z Ivanova. Dva další byli zraněni.

K smrti vojáků Ruské federace na Ukrajině jdou interní vyšetřování. Podle zdrojů, se věci zabývá štáb ozbrojenců v Doněcku.

Přídavek od El-Murida :

* Dnes přidám i pár info z Jemenu

Aden. Přístav.
http://el-murid.livejournal.com/2322946.html
06.04.2015 19:58

Hutisté odsadili přístav Aden. Na toto téma přišly zprávy, že se jim to podařilo udělatnehlědě
na  lodě saúdské vojenské koalice stojící v přístavu. Navíc jsou  zprávy, že Hutisti hrozili že
začnou potápět nepřátelské lodě s pomocí dělostřelectva a raket, pokud začnou bombardovat město a přístav. Kromě toho, rebelové nyní mají skutečné letectvo (i když dost staré).

Hutisté jsou vyzbrojeni tanky a obrněnými vozidly zabavenými zejména pravidelné armádě.
Buď je to pravda, nebo zde můžeme hovořit o jistém analogu „vojentorgu“ – jestli iránského, je těžko říct. To ale znamená, že rebelové mají lidi a vhodnou infrastrukturu umožnující použití těžké techniky.

Zatím není řeč o obsazení celého města – ale ztráta přístavu se pro vládní síly stala vážným problémem.
Ve skutečnosti, oni ztratíli klíčové opěrné body a zbývá jim jen evakuace z města. Otázkou je, zda budou mít skutečnou podporu od Saúdské koalice nebo ta se neodváží k narychlo
provedené pozemní akci, třeba i omezené.

Jemen. Situace 7. dubna
http://el-murid.livejournal.com/2323497.html
07.04.2015 11:31

Bitva o Aden mezi silami „Ansar Allah“ a příznivci uprchlého prezidenta Hadihopokračuje.
Hutisté nemohou využít ve svůj prospěch přesilu v lidech, protože v městském boji v husté zástavbě, toto kritérium nehraje rozhodující roli. Taktický výcvik protivníka je přibližně stejný, takže postup oddílů Hutistů je obtížné odhadnout.

https://pbs.twimg.com/media/CB8BO4sUgAA-XG6.jpg

Nicméně postavení příznivců Hadiho v Adenu je kritické – byly přitisknuti k moři. Nízká hladina vody neumožňuje lodím přiblížit se ke břehu, takže zásobování z moře je téměř nemožné. Když Sovětský svaz evakuoval své občany z Adenu v 80-tých letech minulého století, lidé byli nuceni jít do moře několik set metrů, než je mohli vyzvednout sovětské válečné lodě.

V jiných provinciích, situace pro zastánce Hadiho není lepší – vojáci Hutistů a vojáci republikánské gardy v čele se synem Saleha Ahmeda je tlačí. Objevily se zprávy, že řada kmenových šejků začala stahovat své muže z vládní armády – v Jemenu, jsou všechny ozbrojené skupiny, včetně oficiálních, ve skutečnosti, složený z delegovaných zástupců různých kmenů.

Logika šejků je jasná: pokud Hutisté vyhrají, měly by se s nimi vést jednání.

Kromě Adenu vládní síly stále kontrolují jihozápadní část malé provincie Ad Dali „, která je součástí provincie Taiz a Lahj. V Ad Dali probíhají dost úporné lokální boje, letectvo Saúdské Arábie a koalice bombarduje vojenský tábor Abud, který je v rukou vojsk Saleha.

Zcela pod kontrolou vlády je provincie El Mahra, ale v tomto případě tato kontrola znamená, že El Mahra ve skutečnosti není až tak pod vladní kontrolou, jako pod malými kmeny (hlavně kmen Mahr – domorodý ne-arabský kmen Jemenu), loajálních k ní, nic víc. Zároveň El Mahra je provincie Jemenu, s nejmenším počtem obyvatel – o něco více než 50 tisíc lidí (přitom v Adenu je populace více než půl milionu).

Díky MP!

Mirečkova část -denní svodka OBSE:

 

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině  dle informací obdržených do 6. dubna 2015 18:00

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/150176)

Situace v oblasti doněckého letiště je stále napjatá, SMM ve společnosti ruského generálmajora, zástupce při Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC) projela SMM oblastí kolem letiště a několik velitelů DLR na checkpointech zmiňovali, že situace se vylepší jenom při průjezdech JCCC a nebo SMM a brzy po odjezdu takových skupin se ihned intenzita palby zhorší.

Zaznamenaná palba v oblasti doněckého letiště

Z doněckého nádraží zaslechnuty dvě dávky z těžkého kulometu a 16 explozí zhruba 2km severozápadně respektive 3-4 km západně od jejich pozice

4. dubna Mezi 11:25 a 14:00 z pozice v oblasti letiště:

  • 3 vystřelená minometné granáty 700m severovýchodně (tedy nejspíš DLR území)
  • 4 vystřelené minometné granáty 3-4 km západně
  • 1 příchozí minometný granát, 3km severoseverozápadně
  • 27 dalších explozí, z nichž 14 bylo z jižního směru 4-5km, 11 ze západu 3-4km, a 2 ze severovýchodu 3-4 km
  • Několik dávek z těžkých kulometů, protileteckých kulometů nebo kanónů 1-2km jižně a jihozápadně
  • Sporadická střelba z ručních zbraní 100-200 m jižně a 1km severovýchodně

4. dubna z Avdiivka (ukr na sever od letiště) slyšela SMM dvě příchozí střely několik střel z ručních zbraní. Později na mostě blízko Písků (ukr) SMM slyšela palbu z těžkého kulometu z severovýchodu. V Pískách SMM slyšelo 2 odchozí a 2 příchozí střely z 82mm minometů. Poblíž Avdiivka člen JCCC si všiml nevybuchlé 152 mm dělostřelecké střely vypálené z jižního směru.

5. dubna mezi 10:12 a 10:30 z pozice v oblasti letiště, 6 explozí ze západu, 7 explozí ze severozápadu vše ve vzdálenosti 3-4km

5. dubna mezi 11:05 a 13:15 z pozice v oblasti letiště, 15 explozí odpovídající minometným granátům, 9 střel z automatického granátometu, několik dávek těžkého kulometu a protileteckého kulometu nebo kanónu, tři dávky z ručních zbraní 3-4 km západně. Dále 7 explozí neurčeného původu a několik dávek ručních zbraní 2-3 km severozápadně.

6. dubna z oblasti Doněckého nádraží mezi 11:25 a 11:29 SMM slyšela 4 exploze 3-4km severozápadně. Mezi 12:10 a 12:40 46 explozí odpovídající odchozí a příchozí střelbě z protileteckých zbraní a lehkých minometů z oblasti Písky.

Zaznamenaná palba v oblasti Šyrokyne

5. dubna z pozorovacího místa pod kontrolou Ukrajiny blízko Šyrokyne SMM slyšela 5 střel z ručních zbraní v 8:20.

V 10:53 asi 800 severně viděla vojenské vozidlo vjíždějící na pole a pak vybuchující, nejspíš na protitankové mině. SMM viděla vojáky vyprošťující jednu osobu z vozidla a pokládajíc dvě těla stranou.

6. dubna ze stejného místa SMM slyšela v 8:30 obrovskou detonaci z východního směru ale nemohla určit další detaily. V 10:00 bezpilotní letoun letící z východu na západ a mezi 10:45 a 11:30 bylo slyšet tankové výstřely z východního směru.

Mezi 12:05 a 12:30 palba z ručních zbraní a dva výbuchy z východního směru.

13:15 minometný granát vypálen ze severu a dopadajíc do jižní části Šhyrokyne.

Mezi 13:30 a 14:00 minometné bombardování a palba z těžkých kulometů z východního směru a v 15:15 jeden minometný granát.

6. dubna v Bezimenne (DLR) hlasitá exploze 150m od SMM patroly. Schovali se  do sklepa a nebyli schopni určit původ výbuchu.

6. dubna na dálnici 58 mezi Shyrokyne a Bezimenne SMM viděla vozidlo zasažené kulometnou palbou. Dříve toho dne pravděpodobně bylo zasaženo a pak vybuchlo. Zbytky neprůstřelných vest a RPG raket byli pozorovány ve vraku. Místní  velite DLRl, řidič a pasažér vozidla byli zraněni a převezeni do nemocnice v Novoazovsku.

Zaznamenaná palba v dalších oblastech

4. dubna v Horlivka SMM slyšela explozi 10km z východoseverovýchodu a další z východo jihovýchodu.

6. dubna Yenakiieve (DLR), deset explozí ze severoseverozápadu, první vzdálená 10km a přibližujíc se až na zhruba 7km.

4. duben Svitlodarsk (ukr) dvě příchozí minometné střely z jižního směru a palba z ručních zbraní asi z 1km.

6. dubna Luhanske (ukr) 11 příchozích 122mm dělostřeleckých střel ze vzdálenosti 2-3km a 5-7km východně od jejich pozice. V Luhanske místní obyvatelé, jeden muž a 4 ženy SMM sdělili že elektřina pořád nejde v některých oblastech a informovali SMM o údajnému rabování soukromých domů a konfiskaci vozidel což je prý v některých případech způsobeno přílišným pitím mezi vojáky.

Další informace

6. dubna v  Doněcku, ve čtvrti Kyivksy navštívila SMM dům který dle jeho vlastníka byl předchozího večera poškozen bombardováním. SMM viděla stopy velkého požáru v druhém patře ale nebyla schopna určit příčinu požáru a neviděla nic co by nasvědčovalo dopad nějaké zbraně.

4., 5. a 6. dubna SMM monitorovala situaci u mostu zpojující Stanici Luhanska (ukr) s oblastmi kontrolovanými LLR. 4. dubna SMM překročila most a potkala se se starší ženou která vyjádřila obavy ohledně betonových bloků na straně mostu kontrolovaných Ukrajinou kvůli kterým je přeprava zásob obzvlášť těžká pro starší a jinak ohrožené lidi. 4. a 5. dubna SMM viděla, že chodci nosily velké množství zásob na stranu mostu pod kontrolou LLR. Většina místních obyvatel SMM informovala o tom, že na ukrajinské straně přesto že někteří lidé mají platnou propustku tak jsou svévolně nevpuštěni na stranu LLR. 6. dubna SMM viděla, že dřevěná konstrukce přes spadlý most byla dokončena a nyní je používána chodci.

6. dubna SMM navštívila Ivanivka (LLR) kde místní starosta oznámil, že humanitární situace v městě je stále velmi křehká. Dodal že venkovní kuchyně aktuálně poskytuje jedno teplé jidlo deně již 350 obyvatelům ale počet se stále zvyšuje. Také dodal, že cestování pro penzi na vládní území se stává složitějším a nyní nemohou projít Horlivkou. Někteří prý prošli skrze území RF Izvaryne (LLR), ale když pak vstoupí na ukrajinské území, jsou pokutování částkou 1700 UAH, protože prý Izvaryne není oficiální hraniční přechod. SMM tuto informaci nemohla ověřit.

6. dubna Schastia (ukr) SMM navštívila místního policejního ředitele který SMM informoval o tom, že vojenské vozidlo na mostě v Schastia vybuchlo. Stalo se to dle něj mezi 9:30 a 10:00 5. dubna a při explozi 3 lidé zahynuli a 4 krátce po převozu do nemocnice. Dle policie jsou indicie, které odkazují na to že výbušnina byla dálkově odpálena z LLR. SMM nemohla tuto informaci ověřit.

6. dubna při příležitosti výročí okupace budovy tehdejší SBU ozbrojenými skupinami v Luhansku SMM pozorovala shromáždění asi 500 lidí. Mnoho lidí bylo v uniformě a mávali vlajkami a zástavamy LLR a Novorossiya.

SMM se setkala s mnoha obyvateli, kteří si stěžují na nevybuchlou munici a miny v polích a to jak na straně Ukrajiny, tak i DLR a LLR. Obyvatelé mají nejenom strach o jejich bezpečnost ale také o jejich obživu protože obdělávání polí a pěstování dobytka v oblasti jsou dva hlavní zdroje obživy v oblasti.

4. dubna SMM navštívila 3 ukrajinská úložiště těžkých zbraní a 2 DLR, v jednom z Ukrajinských chyběla jedna samohybná houfnice (2S3 152 mm) která dle velitele úložiště byla v opravě.

5. dubna SMM navštívila 3 ukrajinské a jedno DLR úložiště těžkých zbraní. V úložišti DLR chyběli dva raketometné dělostřelecké systémy (Grad) a žádné další informace o jejich pozici nebyli poskytnuty SMM.

Mnoho těžké techniky bylo pozorováno v oblasti. 4. dubna 3 T-64 v Muratove (ukr). 5. dubna SMM viděla konvoj 6 BVP-2, 2 T-64 a 4 doprovodná vozidla v Samsonivka (LLR). 6. dubna v blízkosti Myrna Dolina (ukr) 4 nově rozmístěné 100mm protitankové kanony s osádkou a „anti-personnel carrier“ MTLB naložený municí (předpokládám že SMM chtěli napsat armored-personnel, tedy obrněný transportér a ne proti-osobní transportér 🙂 ). Ve Styla (DLR) 1 T-72 a při opuštění Luhanske SMM viděla dva T-64 jedoucí směrem ke kontaktní linii.

4. dubna v Kuchurhanu na Podněsterské části Moldavsko Ukrajinské hranici protestovalo asi 50 mladých mužů aby vyjádřili podporu Sergey Ilchenkovi žurnalistovi/aktivistovi zadrženém v Podněstří.

5. dubna při týdením anti-Maidan protestu na Kulykově Poli v Oděse se asi 80 demonstrantů shodlo, že nebudou protestovat při ročním výročí 2. května protože tou dobou předpokládají, že se truchlení budou chtít účastnit rodiny zemřelých.

6. dubna ještě protestovalo asi 100 osob ohledně jmenování  ředitele ukrajinského podniku UkrSpirt a volali po transparentním výběrovém řízení a asi 30 mladých mužů a žen demonstrovalo před ambasádou RF v Kyjevě skandujíc „osvoboďte Alexandra Kolchenka“, aktivistu který byl zadržen na Krymu 16. května 2014 a je ve vazbě na ruském území.

Mireček: Na závěr mojí svodky mi dovolte ještě jednu informaci netýkající se SMM ale mého článku Jak poznat lživou propagandu. Zde jsem uvedl jako příklad fotomontáže fotku z demonstrace „červená karta“. Dvěma Kosíři jsem ale byl upozorněn na to, že se nejspíš o fotomontáž vůbec nejedná, zaprvé původní fotka byla použita na serveru idnes s uvedeným autorstvím Michala Šuly, zadruhé tyto transparenty byly oboustranné a za třetí hlavně nedává moc smysl proč to domalovávat, když se tyhle transparenty na demonstraci fakt objevovaly. Nejsem si teď stopro jist, jestli se jedná o fotomontáž nebo ne a tím pádem bylo uvedení tohoto příkladu jasná moje chyba. Chtěl bych touhle cestou moc poděkovat Kosířům, kteří nevěří ani článku varujícím před lživou propagandou a sami v něm odhalí takovouto chybu.

Děkuji Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Ситуация на Донбассе обостряется: карта АТО - фото 1

Opolčenská:

02 20

Interaktivní komentovaná:

Objevila se po velmi dlouhé době. Což osobně hodnotím jako jasný signál, že  se to nejspíš zase rozjede…

Z informací komentátora:

Situace  se jinak jeví obyvatelům na povstaleckých územích při frontě a dále od fronty. Ti, co jsou dále, mohou mít dojem, že je klid. V přífrontových obcích to vidí úplně jinak. Leckde na frontě  totiž probíhají regulerní  urputné boje. Synonymem je  Širokyno u Mariupolu. To se stalo symbolem trvající války od  vstupu Minska II v platnost. Ukři podnikli celou dlouhou řadu útoků s cílem obsadit Širokino, ale bez úspěchu. Větší -severovýchodní část Širokina je v rukou domobrany, menší – jihozápadní patří Kyjevu. V neustávajících bojích používají obě strany ručních zbraně a minomety. Ukři u v Minsku II zakázanou ráži 120 mm. Situace je zde vážná a nebezpečná.

Doněck a okolí:

Většinově  zde  panuje klid. Výjimkou je pár  míst

Oblast Marienky, Doněckého letiště, osady Spartak a Písky. Například  na letišti právě probíhá tankové střetnutí. Dál zde platí, že  Ukři nesplnili v těchto úsecích Minské dohody, takže  střílí nejen z tanků , ale i  těžkých houfnic a  samohybných děl, které měly  být odsunuty od fronty. Pod ostřelováním jsou nejméně  tři obvody Doněcka i když platí, že intenzita bombardování je výrazně nižší než dříve. Je možné, že palba  do sídlišt je specifický příspěvek Kyjeva k výročí vyhlášení Doněcké lidové republiky.

Gorlovka

zde Ukři provedli opět celý řetězec provokací, aby vyprovokovali dělostřeleckou odpověd domobrany.

Luganská fronta:

podle nepotvrzených zpráv  Ukři obsadili dosud neutrální Kateřinovku.

Na  Bachmutské silnici vede nepřítel palbu z tanků minometů a obrněných vozidel.

Jakž tak stabilní situace panuje v úseku od Štěstí do Stanice Luganské. V obcích Sizné a Bolotěnoje je přestřelka ručními zbraněmi.

Vypátrali kosíři:

 Začnu nickem Kačer.

poslal toto:

 jen krátce:

a) na slovenské Pravdě je článek, že Zemana urazil americký velvyslanec: dvere na Hrad má zatvorené – k němuž byla docela masivní diskuse (přes 1000 příspěvků). Diskuse je smazána.
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/351032-zemana-urazil-americky-velvyslanec-dvere-na-hrad-ma-zatvorene/
Diskuse pokračuje pod jiným článkem (dokud ji nesmažou )
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/351055-ruske-media-jasaju-zo-zemanovho-postoja-cesta-do-moskvy-mu-robi-cest/

b) film Krym – Cesta Domů, s českými titulky – který je, pokud vím, volně šířitelný, a otitulkovaný dobrovolníky z leva.net – byl z YT smazán, s odvoláním na nějaký copyright. Znovu uploadnut někým jiným, znovu smazán.
https://www.youtube.com/watch?v=NjG9zELPUdw

Na Slovensku zůstaneme trochu déle, přirozeně, že díky  chacalovi. Jak tvrdím, že  bratislavská Pravda  jsou pro  mne noviny, které , kdyby  měli českou vnitropolitickou rubriku, bych asi okamžitě předplatil, protože podobné noviny v ČR zoufale chybí jako spolehlivý informační zdroj,tak zrovna tak musím konstatovat,  že naštěstí tu nemáme   ani nic podobného Deníku N/nenávist/!  Ten je tedy opravdu hutný

Viz chacalův dnešní výběr

dnes Vám toho posielam viac, hoci je to všetko pod platenou sekciou, takže celkový obraz si človek asi neurobí. Ale už len z toho, čo je sprístupnené aj nám, bežným smrteľníkom, vstávajú vlasy. Veď posúďte sám:

https://dennikn.sk/92699/o-slavine-vojne-a-cervenom-namesti/?ref=tit
http://komentare.sme.sk/c/7736859/cierny-den-diplomacie-a-kiskov-prejav-sebavedomej-politiky.html

https://dennikn.sk/90974/kde-su-najblizsie-americke-kasarne-pozrite-si-mapu-vojenskych-zakladni/?ref=tit
https://dennikn.sk/92689/fica-netrapi-ked-slovensko-ponizia/?ref=tit
https://dennikn.sk/92558/organizatori-demonstracie-za-lavrova-komunisti-aj-dostojnik-stb/?ref=top

Jednoducho, DennikN sa nezaprel. Ale dnes mu konkuruje aj SME.

Ak to mám povedať vlastnými slovami, tak každý kto má čo len trochu iný názor ako ctení páni novinári, tak je prokremelský, proputinovský, platení Ruskom a tak podobne.
Dobrí sú len tí, ktorí sú za Západ a proti Rusku. Smutné, kam táto spoločnosť speje. 

Přiznám se, že Deník N číst denně musí být hrozná tortura.Vezmu to link po linku

Tv tom prvním  jakýsi Grigorij Mesežnikov razí myšlenku, že ti, kteří na Slavíně přivítali Lavrova  vypískali Kisku, znesvětili smuteční obřad a urazili t y mrtvé, kteří měli být uctěni. 

Zvláštní pohled, zejména od zjevně  Rusa!   Jestli někdo znesvětil onen obřad, byl to evidentně  lhající prezident SR. Omlouvám se všem slovenským kosířům, ale já prostě nevěřím, že  premierova kancelář neposlala prezidentovi oficiální pozvánku. Škoda, že netuším, co takový  Mesežnikov napsal za komentář po tom, co byl Zeman zahrnut nejen pískotem, ale i palbou vajec při pietní akci akci k 17.listopadu na Albertově. Pokud i  tehdy byl názoru, že pieta  byla znesvěcena i na Albertově, má podle mého na svůj názor, jakkoli ho shledávám, tristním, právo. A jsem si jist jednou věcí – kdyby se Mesežnikov mohl zeptat  těch mrtvých nebo  kdyby se zeptal jejich žijících příbuzných, jak to vypískání Kisky a  vítání Lavrova vidí oni, zcela nepochybně  by dostal jasnou odpověd – – nejméně ve stylu – my s tím žádný problém nemáme.    Podobně hodnotím i poslední odkaz od chacala  na sloupek ke stejné záležitosti ve SME.  Tak bych argumentoval trochu jinak – a může být, že  kosíři ze Slovenska nebudou všichni úplně  s mým vývodem spokojeni – SME se  chce  kdesi zavděčit  a ptá se- prečo Lavrov?  Odpovím autorovi jménem Peter Schutz takto:

Lavrov preto,  že  svou přítomností  jen potvrdil, že  Rusko chápe současnou Slovenskou republiku jako jasnou součást koalice  vítězů ve  2.ww!  Být Slovákem, velmi bych to ocenoval. Protože  samostatné Slovensko by v květnu 1945 asi bylo chápáno tehdejšími vítězi asi úplně jinak. A mimo jiné, Lavrovem přiznané členství v klubu vítězů Slovensku znovu potvrdilo platné hranice. A to jak ty severní, tak zejména ty jižní.

Za vyslovenou  novinářskou zhovadilost a  naprosto tupou propagandu pokládám tenhle chacalův link v Deníku N

https://dennikn.sk/90974/kde-su-najblizsie-americke-kasarne-pozrite-si-mapu-vojenskych-zakladni/?ref=tit

Neváhám to označit  za  doslova novinářský manipulativní  splašek!

Dám sem centrální grafiku toho odpadu:

NATO3Její naprostou informační bezcennost dokonce potvrzují i samotném článku ímto vyjádřením:

Samotné NATO ako organizácia vlastné vojská ani vlastné základne nemá. „Po formálnej stránke je základňou NATO každá vojenská základňa na území členského štátu,“ hovorí český bezpečnostný expert František Šulc.

Takže  – základnou NATO je každé vojenské zařízení členského státu!!! Proč to není zachyceno? Takže  správná odpověd na otázku, kde jsou /potencionální/ nejbližší americká kasárna ? – zní : ty úplně nejbližší místu vašeho bydliště! Ale i  kdyby nebylo tohoto záměrného a naprosto diskvalifikujícího  přešlapu, tak v té grafice jsou a podle mého naprosto záměrně, nejméně tři hrubé fauly:

1-Aby náležitě vynikla strašidelnost ruské hrozby,  tak jsou tam, na území RF vyvedeny počty vojáků a techniky ruské armády. Aniž by proti tomu byly postaveny souhrnné počty  téhož armád NATO, včetně /nebo odděleně/ US Army.   Aby si soudný čtenář udělla jasný závěr, jak asi vážná ta ruská hrozba je. Ale ono s epro účely Ne/enávisti/ prostě daleko lépe hodí  uvádět grafiku s velkými ruskými tanky a letadly a malými na straně NATO.

2-Za vrchol drzosti považuji to, že  jako vojska  umístěná na cizím území jsou v grafice odprezentovány  ruské jednotky  v kaliningradské oblasti! Nejsou totiž nijak odlišena od  ruských kontingentů v Podněstří, Osetii  nebo Bělorusku. A to naprosto úmyslně.

3- autor grafiky se nijak neobtěžoval s vyznačením základen NATO s pobaltských zemích. Ačkoli  ty základny jsou, od minulého podzimu trvalé a s uloženou technikou. A letecké síly NATO kryjí už dlouhou řadu let vzdušný prostor Baltů z tamních letišt! Předpokládat, že tyto informace ten šmok, co to dával pro Deník N dohromady neměl se mi příčí.

NATOAle nemohu vyloučit, že je to opravdu nějaký Pepek Vyskoč bez bližších informací a chatrného vzdělání. Tak sem dám mapu jinou a volně dostupnou. Aby měl globální přehled. Protože  Rusko není  jen evropskou zemí a musí si zajištovat globální obranu. Nejdu tak daleko, abych mu ten obrázek vysvětloval polopaticky. At si to v rámci sebevzdělání  zkusí odpracovat v samostudiu.

To ale není všechno!Skoro mne rozplakala ta citovka o americké základně  Rammstein…. Jak tam jsou ta sportoviště a supermarkety, kd e si GI mohou nakupovat za dolary a tak podobně. Kdyby autor té splaškoviny, jakýsi Vladimír  Šnídl četl například Kosu, tak by si o základně Rammstein byl nedávno přečetl také. Například ve svodce  z z 3.4.2015

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/04/04/ukrajinska-svodka-ze-dne-03-04-2015/

A ne nějakou slátaninu z druhé nebo třetí ruky, ale rovnou oficiální výstup tiskového oddělení US Army v Rammsteinu. O plánech aktivit a cvičení subvelitelství US EUCOM. Což je  americké velitelství pro Evropu a RUSKO!!!! Je tam i mapa, převzatá z Wikipedie!

A  v tom tiskovém výstupu US Army v Rammsteinu by se dozvěděl, že  US EUCOM plánuje  letos  více než  1000 cvičení v  51 zemích, a že cílem je podporovat STRATEGICKE zájmy Spojených států! Chce mi žumpalista Šnídl namluvit, že  Rusko plánuje  stejný počet manévrů? Nebo aspoń přibližně ve stejném počtu cizích zemí?

Fakt chacalovi nezávidím. Číst denně tohle….

Předchozím výběrem jsme se nepřímo dotkli hmatatelné  americké vojenské přítomnosti v Česku nedávných dnů – totiž konvoje.

Nick MK mne upozornil na zajímavý průzkum, který si k tématu nechal zpracovat, od agentury Median, Český rozhlas. Já o něm slyšel, ale nějak se mi nedařilo ho najít...

Ty dvě základní grafiky jsou zajímavé. Alespon pro mne.  Uvidíte, proč jsem v souvislosti s konvojem psal o  vítačích a konvojhujerech, tedy co jsem těmi dvěma označeními myslel a nekladl mezi ně rovnítko:

Názor na americký konvoj v ČR - Foto:  Median,  Český rozhlas

Americká vojenská základna v ČR - Foto:  Median,  Český rozhlas

Zdroj: http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/pruzkum-pro-cro-konvoj-cechum-nevadil-nastalo-by-ale-vojaky-v-zemi-nechteli–1474546

Už je jasné, že  vítači nejsou konvojhujeři a naopak?

Ostatně – konvoj v Česku žije  svým vlastním , klasicky  českým přístupem, dál Viz link od FP:

https://www.youtube.com/watch?v=RIqs8kN4Pgo#t=64

Nakonec  si  dáme klavíristku. Konkrétně světoznámou a z Ukrajiny. Kosa o ní psala už ve svodce v lednu – konkrétně ve svodce  z 20.01.2015.

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/01/21/ukrajinska-svodka-ze-dne-20-01-2015/

Jde o Valentinu Litsicu, která žije  ve Spojených státech.

Die ukrainische Pianistin Valentina Lisitsa wurde 1973 in Kiew geboren. (Foto: RW Media Relations)

Tehdy, začátkem roku s ní DWN uskutečnily poměrně rozsáhlé interview, z něhož jsem tenkrát  do svodky  dal toto:

Držitele  klíčů v Kyjevě  asi moc nepotěší a klavíristka si od nacionalistické ukrajinské diaspory  kvůli němu užije.  Němčináři si ho přečtou zde:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/19/star-pianistin-lisitsa-es-gibt-plaene-fuer-einen-grossen-ausverkauf-der-ukraine/

Já z něj přeložím jen pár vět na samém konci:

DWN: Co si Ukrajinci myslí o jmenování třech cizích státních příslušníků minsitry?

VL:  To je urážka. Mezi 40 miliony Ukrajinců je celá řada  těch, co tyto posty mohou vykonávat. Ministryně financí Jaresko například nechce  evropský model zdravotního systému na Ukrajině. Ale chce ho nahradit americkým. Před nedávnem jacenuk navíc  předložil návrh na úplnou privatizaci zdravotnictví  a školství.  Jaresko chce nechat z ústavy  vyškrtnout právo na vzdělání a zdravotní péči. Soudím, že  jde o plány  na totální výprodej naší země, je to naprosto ponižující.

No řekl bych, že v Somálsku to mají úplně stejně, jak to na Ukrajině mít budou. A také se tam pořád  válčí. Jen budoucí ukrajinští piráti budou svým kolegům z Afriky tiše závidět. Na malém rybníčku Černého moře  moc  šancí nemají a přes Bospor se nedostanou…

Jak mne včera přesvědčila svým mailem kosířka JK, které Kosa tímto děkuje za  perfektní reportáž a fotografie z bratislavského ceremoniálu na Slavíně, tak Litsica, zdá se, netěší nejen držitele klíčů v Kyjevě, ale dokonce  strážce  demokracie, opravdových kulturních hodnot a  názorové čistoty  v Kanadě. Viz  včerejší mail od JK:

Na veľkonočný pondelok prepukla v Kanade aféra v TSO ( Torontský symfonikcý orchester), keď zrušili svetoznámej ukrajinskej pianistke Valentíne Lisitsa niekoľko nastávajúcich koncertov 8 a 9.4.). Lisitsa, ktorá sa v sovietskych časoch narodila na Ukrajine ruským rodičom ( v súčasnosti má bydlisko v Severnej Karolíne)  a ktorá koncom februára hrala Rachmaninova a Lista aj v pražskom Rudolfíne a Obecnom dome a je najpočúvanejšia klaviristka sveta na youtube, sa vraj na svojom twitrovom účte nepríspustne vyjadruje k súčasným udalostiam a dopúš’ta sa výsmechu kyjevskej vlády, ktorú nazýva urážlivo  fašistickou. Ten twiter je tento :
Prezident a šéf TSO  Jeff Melanson prehlásil, že :
Lisitsej provokatívne komentáre zatienili jej predošlé umelecké vystupenia  – „Lisitsa’s provocative comments have overshadowed past performances” .  Sprievodný nálak zo strany Ukrajinsko Kandského kongresu a jeho predsedu Paula Groda ( teda organizácie, ktorá sa skladá z emigrantov hlásiacich sa už od 2. Sv. vojny k  Banderovi a fašistickým ideálom) bol  stupňujúci, hlasný a plný vyhrážok. Tomuto tlaku vraj ústúpili sponzori orchestra.
Valentíne Lisitse vedienie TSO navrhlo, že jej pokryjú honorár za vystúpenia, pokiaľ nezverejní dovod  vyhadzovu. Pianistka urobila pravý opak a na sociálnych sietiach ale aj v komentároch pod novinovými článkami ( mimochodom tie články v renomovaných Globe and Mail a Toronto Star sú prístupom k téme dosť podobné našemu mediálnemu mainstreamu) sa zdvihla smršť nesúhlasných reakcií.  Taký spoločenský šok z cenzúry umelca kvoli súkromným názorom v demokratickej krajine postavenej na slobode slova. Mnohí vyzývajú na zrušenie abonentiek , ignorovanie orchestra a sdielanie obrazku umelkyne s prelepenými ústami a výzvou : “Toronto Symphony, let Valentina Play!”(Nechajte Valentínu hrať!)
Ona sama to komentuje takto :
“I took to Twitter in order to get the other side of the story heard, the one you never see in the mainstream media — the plight of my people, the good and bad things that were happening in Ukraine,” the statement read. The post suggests the spirit of the Maidan uprising a year ago has been subverted and used to sow division within the country, adding that she has received death threats and been called a “paid Kremlin whore.”
„Siahla som  po  Twiteri, aby som nechala zaznieť aj druhú stranu príbehu, tú ktorú nikdy nevidíte v mainstrímových médiách – ťažký údel mojho ľudu, dobré aj zlé veci, ktoré sa na Ukrajine dejú“Vo vyhlásení ďalej hovorí, že duch Maidanského vzopnutia zpred roka bol zneužitý na rozkol krajiny a jej samej sa vyhrážajú smrťou a nazývajú ju „platenou k…ou Kremlu“.
 
Keď sa jeden pozrie na twiter klaviristky vidí, že tie komenty a obsah vznikli  jednoducho z podobného dovodu ako u nás Kosa.
Linky na zdrojové články :
Co dál Lisitse  přitížilo?  Před  časem se pustila do Jacenuka, za jeho výrok, že  obyvatelé Donbasu jsou podlidé. Byla obviněna ze lži. Takže  si prolustrovala  stránky velvyslanectví Ukrajiny v USA a  stáhla si na svoje stránky toto:
Má smysl to nějak dál komentovat? Takovouhle demokracii chceme? Pokud ovšem je jejím obráncem současný Kyjev, tak se nemůžeme ničemu divit!  Je to prostě  Prostě jeden spolek – Jacenuk, Porošenko, Jaroš, Denník N, Mesežnikov, Štětina, Kalousek, Romancov, Totontský symfonický orchestr.  Přehlídka dmeokratůr non plus ultra!
Také jste nanejvýš deprimováni, potažmo zhnuseni z těch, co nám káží na rohu ulice? A hledáte nějaký vhodný lék. Nejlépe opravdový a nefalšovaný silný závan zdravého rozumu? Tak to jste na konci dnešní svodky  na správném místě. Mám pro vás link na další skvělý koment Jana Schneidera na Parlamentních listech:
Příspěvek byl publikován v rubrice Ernestova svodka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.