Obecní a senátní volby 2018- DOPLNĚNO!


O volbách do obecních zastupitelstev, jakkoli jsou ještě  kombinovány s hlasováním o obměně  senátu se  tvrdí,  že jde o  projev  vůle  občanů  druhého  řádu. Je  tak dovozováno  z volební účasti, která je nižší než  když se vybírají poslanci  do parlamentu nebo  muž na Hrad. Troufnu si tvrdit, že  letos to rozhodně  neplatí.

Ano, rozhodovalo se  v nich kdo bude spravovat příští  4 roky  obce  a města, nicméně málo kdy měly  takový zjevný  nádech celostátního vysvědčení  naší politické scéně, jako  tentokrát!

Dovolím si  uvést  nejdůležitější charakteristiky  proč.

-ANO šéfe  testovalo,  jak si  rok po volbách stojí  plošně u obyvatelstva, zda  to  mu poskytne stále ještě    rostoucí podporu nebo už  Babiš  a jeho zaměstnanci dosáhli vrcholu svých možností, či s nad  už  začínají ztrácet, protože  občané se  začínají probouzet  z pohádky  o hodném miliardáři, který za ně  všechno zařídí. Babišovi šlo především velká  města  a speciálně o  Prahu.Sám se tím nijak netajil, že  pro něj je  rozhodující  výsledek v  Praze  a všechno ostatní  je více  či méně  podružné. A  proto v  posledních dvou týdnech  vynaložil,  jen v  hlavním  městě,, na kampaň prostředky,  které převyšovaly většinově  peníze, které ostatní  strany a  hnutí  měly  k dispozici  pro tyhle  volby  celkem!!!

-ODS  a Piráti si chtěli potvrdit, že  jsou na vzestupné, či lépe  – silně  vzestupné, trajektorii a  mělo se ukázat, kdo je  druhou hlavní politickou  silou v  zemi

-Okamura prvně  stavěl kompletní kandidátku pro obecní  a senátní  volby a hodlal testovat zda  černým koněm a  především jestli s emu daří svou triviální rétorikou  přebírat  protestní voliče  Andreji Babišovi a komunistům

-Lidovci neměli pochybnosti, že  ze  všech politických stran obsadí  nejvíce  zastupitelských míst v  zastupitelstvech, ostatně jako vždycky. Jejich hlavním  cílem byl senát, kde si pohrávali s představou, že  vytvoří největší senátorský  klub a tím pádem získají  jednu  ze  čtyř  nejvyšších ústavních  funkcí – šéfa horní komory

-Kalousek a Gazdík  partaje uchopili místní volby  jako  neobyčejně  vhodnou příležitost  předvést se národu, že  ještě  nejsou  politické  mrtvoly a pořád patří do českého politického ringu. Kalouskové  zejména  v Praze  a dalších  velkých komunitách, Gazdíci spíše na venkově.

-KSČM hodlala zjistit  stav  ztrát a míru nevratného poškození a   nějak zastavit  úbytek voličstva. Jakkoli  myslím, že ani její  bafunáři  nijak zvláště  nevěřili, že  se jí  to zásadně podaří. Ale  přesto byla v neskonale  lepší pozici než

-ČSSD, která v podstatě prožívala  tyhle  volby  jako svou smrtelnou  hodinku. Měla  nejvíce  co ztratit, obhajovala  13 senátorských  křesel a 7 primátorů statutárních  měst a  řadu koaličních  účastí na  velkých radnicích. Nicméně  v  situaci,  kdy  její stav připomíná člověka  ve stavu  klinické  smrti,  kterého od  nenávratna  dělí  jen  pravidelný  bzukot přístrojů, na  které  je beznadějně  napojen.

Stačí se podívat na její poslední  ekonomické  bilance.   Třeba v  roce 2017 skončilo hospodaření ČSSD v červených číslech o čtyřicet milionů korun. Další propad v příjmech by znamenal jediné – další dluhy. Protože mandát senátora a pražského zastupitele znamená pro stranickou pokladnu příspěvek devět set tisíc, respektive dvě stě padesát korun každý rok.

Jenže tahle partaj je  totálně  rozklížená, což se ukázalo už  při sestavování  senátorských  kandidátek. Jak už řečeno oranžoví hájili 13 senátních pozic. Při  těhle  volbách platí,  že  stávající  senátor  to má, díky výkonu mandátu  snazší než  jeho konkurenti, protože  je  mezi voliči  jaksi  znám a  může  se eventuálně pochlubit  svou předešlou prací,  naprostá  většina  těch, co  stranu v  senátu  zastupovali, tentokráte  oznámili, že  kandidovat  už nebudou. Včetně  tzv.  těžkých  vah  typu exministra  a obecně  uznávané osobnosti – Františka  Bublana nebo  bývalého hradeckého hejtmana France , exministra a  exhejtmana Pradubic  Radko Martínka a  tenhle  zmar  korunovala  situace  v obvodě  Litoměřice, kde stávající senátor Hassan Mezian také  hodil ručník do ringu a strana nebyla s to najít jiného kandidáta!!!

Inu  ČSSD  a živořící mrtvola na  přístrojích byly  v pátek   na tom úplně  stejně. Její  stávající  senátoři zkrátka  utekli od  praporů. Znali realitu a  většina  z nich  si řekla,  že nemá  smysl padnout v beznadějné  bitvě  a odejít  z politiky  s ostudou. Plně je  chápu.  Měli  jasno. Senátorský klub  ČSSD ostře vystupoval proti  vládnímu politickému krvesmilství s  Babišem a neprosadil se. Takže  jeho končící  členové  zamávali Hamáčkovi a   Zimolovi a  dalším podrazákům typu  Hašek a  spol.  ukázali  prostředníček. Měli rozum.

Vím, že  zdaleka  největší počet  mandátů ze  všech účastníků voleb  získali nezávislí a  různá  místní  sdružení, ale  tihle  si jedou a  jeli v těchto hlasováních vždycky  svou  vlastní  soutěž. U nich  nějaký celostátní aspekt  nehraje  roli. Oni jsou  o místní známosti a tamních problémech.Vazba  na  jakýkoli politický  subjekt  by jim  byla jen a jen přítěží.

Netvrdím, že tohle  byla  jediná velká  témata pátečního a sobotního hlasování, ale  pro mne  ta  rozhodující.   AS touhle optikou  hodlám  výsledky  pojmout  komentovat.

V době  kdy klepu tenhle  text zbývá do finalizace výsledků ještě  hodně  dlouhá  doba. Poměrně uchopitelná  čísla  jsou ohledně  senátních  voleb.Tedy s  výjimkou Prahy, ale i tady  se už  rýsují  markantní  trendy.

Takže  co lze  dovozovat  z prvního kola senátek?  Snad  jen to, že  Čunek zřejmě i  nadále  vládne  temnou  magií na  Vsetínsku a  bohužel získá mandát  už  v prvním kole. Slibně  vypadá zatím vypadá  i Jiří  Drahoš, který  by ho mohl následovat. Další silné  výsledky  se  rýsují, očekávaně  pro Kuberu v  Teplicích / tam je  spíše  překvapením, že  musí  do  II.kola/ a také pro  oba  zbylé  poražené  kandidáty z prezidentského klání- Hilšera a  Fischera.

Za  sebe  říkám, že  ačkoli  Jiří Drahoš  byl pro mne osobně  v lednu  volbou z  nouze, proti Zemanovi a jeho odpudivým moresům a pánové Hilšer s  Fischerem nikdy nemohou  dostat můj  hlas /s  výjimkou  situace, kdy  by  někdy kandidovali v přímém  rozstřelu proti  Babišovi, Okamurovi, Klausovi st.  nebo , nedej Nejvyšší- znovu proti Zemanovi/, mám z jejich výsledku  radost. Jednak  vesměs  drtí  Babišovy  čeledíny, ale  především  – je zjevné, že dehonestační  kampaň a  ty  hektolitry  špíny co  se na  ně  valily z Hradu  během prezidentské  kampaně, neotrávily  ani je, ani jejich voliče. Politik může  být pro mne  soupeřem a  nepřijatelným, nicméně  nesmí,  jestliže  se  chová trochu normálně a  slušně,  být nepřítelem! Nedal bych  Drahošovi, natož  Hilšerovi s Fischerem ani deko,  můj pohled  na svět a politiku je  absolutně  odlišný než  jejich, ale beru je  jako lidi, co  mají právo na svůj  názor a  jeho komunikování a to i když  je  naprosto šílený, nikoli ovšem jako   zločince, jež by se slušelo  nejspíš popravit. Ale  to jsem  se  docela  zaběhl od komentování  výsledků a trendů. Opakuji , jejich výsledek, jakkoli  jsou názorově  nepřijatelní, mne lidsky  těší.

Zatím to  ohledně  senátorských  voleb  vypadá  tak,  že  nejvíce postupujících do finále má  Babiš. Momentálně  je  na čísle  12. Druhá je  ODS s  10-ti.  Ostatní místa  – tedy  skore  Gazdíků. Kalousků. Lidovců se  nedají spočítat. Protože  velmi často  jsou postupující součástí koalic, kde jmenované  partaje participují. Proto si jejich  čísla  odpustím. Následují  soc dem s 5-ti postupy.

 

Co  z  toho  vyplývá?  Především to, že  nikde  neplatí  pořekadlo, že  zající se počítají  až po honu, více než v  dvoukolových přímých  volbách.   Tedy dnes.

Ve  volebním  štábu  ANO se prsili  tím, že  mají nejvíc karet  finálový  karban  za  dva  týdny. A tedy  úspěch… Hm. Minule  měli  13 postupů, jestli se nepletu a udělali  celé  tři mandáty. Nyní, přestože  jasně  ANO šéfe  dominuje  celostátní politice a  tady  jde o celostátní  volby, o jeden kousek  méně?!  Nevykládám to jako neúspěch, protože  je to pokles, ale  v rámci, řekněme  – statistické  chyby.  Signifikantní je  něco úplně jiného. Momentálně  z těch  všech  Babišových postupujících  je  pouze  JEDEN z prvního místa,  vše ostatní  je tím štastným druhým….. Tohle  je pro mne  zpráva. A jsem zvědav, kolik  z nich  dokáže  svého soupeře  ve  finiši přeskočit. Zejména  tehdy, když  opět jeden jediný, vlastně  jediná, ztrácí jen  asi  3%. Šest nabralo  mínus  10 a  víc  procent a  zbytek  je  pět a více. No moc na nějaké  přeskakování není…

Ranní doplněk – konečné výsledky  ukázaly  Babišovi  ještě  daleko nepříjemnější  čísla!  Žádných 11 nebo 12 duelantů pro konečný senátní souboj – pouze  8…. A  jediný z   těsného prvního místa. Takhle  vypadá  fiasko, Andreji.

Jinak je  na  tom ODS. Pouze  dvě   druhá  místa!  Zbytek  je vedoucí pozice. I když tři mimořádně těsná – do 1%. Chápu  Fialův  triumfátorský  výraz…. Modří jsou  evidentně, nejméně  ohledně  senátu  – zpět. Ve velkém stylu!

Lidovci, Gazdíci i Kalousci mohou  být se  senátním výsledkem předběžně  spokojeni. Předběžně  je klíčové slovo. U nich to bude opravdu  o ulovených  zajících s  mandátní visačkou.  Volebním superspeciálem  druhého kola  pro mne budou  dva  souboje – Náchod a  Chrudim.  V obou si to lidovec  rozdá  s modrákem. V Náchodě  Bělobrádek s  Červíčkem /bývalý policejní prezident a  hejtman/  a  v  Chrudimi starosta  HavlBrodu Tecl v  modrém, s „milým krajanem“ Hermanem. Nikdy bych nevěřil, že  bych někdy  fandil někomu z  ODS, ale  v případě Chrudimi mám jasno.Milému  krajanovi  ať  najde  živobytí třeba    Bernd Posselt. Nechápu, proč  by  ho , za jeho  – řečeno s  Edvardem Benešem  – zrádcovskou  činnost měl platit  z daní  český stát.. Už se  těším! A  Bělobrádek?  Inu tady  je to pro mne   asi tak ve stejné rovině jako když  kope  Sparta  proti Slávii.  S  jednou chybou – není možná plichta, aby body  ztratili oba. Ale půjde o  drama  toho souboje, kdy Bělobrádkovi  hrozí politický funus  v  případě prohry. Nemyslím  že by  mi bratr  předseda  v politice chyběl. Ale  Červíček??? O kterém zlé jazyky  v Praze  šeptaly  velmi nepěkné  věci, jak se , řekněme proskotačil do křesla policejního prezidenta.

A  socani?  No Hamáček se tvářil spokojeně. Jen lodní kapela  a ledovec  mi při rozhovorech televize s ním  scházely.  Tvářil se, že je  s pěti postupy  spokojený . A asi je. Ale podle  mne  má  reálnou naději  na  křeslo jen  Vícha v Karviné a možná  paní Sekaninová v Prostějově. A se  superklikou obhájí  v Domažkách Látka… Což  by  skutečně mohli  v Lidovém domě  vyhlásit  jako úspěch. Zejména při pohledu na  ten  nářez v komunálních  volbách. Takže je nejvyšší  čas  se  věnovat jim a opustit senátky.

Před  třemi týdny  jsem v  článku

Černý Petříček nebo Černý Petr?

napsal také toto:

Průzkumy hovoří zcela jasně – soc dem je na těžce sestupné trajektorii. Jestliže jsem dříve psal, že utrpí velké ztráty a přijde když ne o všechna statutární města, kde má dnes primátora nebo je členem městské koalice, tak o většinu, pak dnes si dovolím svůj odhad ještě více natřít na černo. Soudím, že soc dem se stane cosi, co bylo ještě před pár měsíci nemyslitelné – na minimálně některé statutární radnice se vůbec nedostane!!!! Natož, aby měla primátory nebo byla členem městské většiny. Jednoduše řečeno, v mnoha důležitých městech nepřeleze přes nutných 5%. Bude to totální debakl se vším všudy, jaký žádná česká politická strana dosud nezaznamenala. Aniž bychom k tomu museli připočítávat snad ještě větší výbuch při obměně 1/3 senátu….

Stalo se  do posledního písmene a  tečky  za  větou!!!  ČSSD vyšuměla  z většiny  radnic krajských metropolí –  v  Praze,Budějovicích, Karlových  Varech, Ústí, Liberci, Hradci, Zlíně!   V Olomouci a Ostravě je  to, momentálně  pro  ni pozitivní jen o pár  hlasů.

Bylo by  snadné  se nyní  nafouknout  a  tvrdit  – vidíte, trefil jsem. Jenže  takhle to není. Ten debakl je monstrózní!   Jestli mne na  těch  vyhazovech  oranžistů  z krajských radnic  něco těší, pak především to,  že   Budějkách, tedy Zimolovo  domácí hřiště, je mezi těmi  vyhazovy!  Naopak Plzeň, kde to  soc dem měla, z velkých měst  vždycky  těžší než  jinde / s výjimkou Prahy/ se  socani  do zastupitelstva celkem jistě protlačili. Jakkoli tam nejspíš  budou  plnit  roli pátého kola  u tříkolky. Ale  jsou tam. Podle  mne  jen  díky  tomu, že  se  krajská a  plzeňská  organizace veřejně a hlasitě   distancovala  od  té prostituce, co provozuje  Lidový  dům a  volební  kampaň  byla  vedena  pod  heslem  Plzen  není Praha!  A ta , jak se zdá,  přinesla  to procento a  něco, co je  zachránilo před pádem do propadla.  Ano, Plzeň není  Praha. Naštěstí! A  propos  Praha –  tam oranžoví  dostali asi  3%…. Historický negativní rekord  všech dob!

Vůbec  se tomu, po té  směšné tragedii  s Pochem, nedivím!  Tamní socani rozhodli referendum o  vstupu do vlády,  kde  Poche  bude ministrem zahraničí a  Hamáček se  Zimolou s nimi vyběhli, aby  se  zalíbili Zemanovi a  nekomplikovali život  Babišovi…. Tohle muselo dožrat  i ty  poslední, co  tu roli děvečky /nebo lépe – děvky/  u Babiše  na Čapáku byli ochotni nějak zkousnout.

Tenhle  totální volební  világoš  podle  mne  jde  na konto toho, na  co jsem opakovaně  upozorňoval  – že  soc  dem v posledních  volbách  zůstali už  jen ti voliči, kteří  sympatizovali se  Sobotkovým kurzem a  byli jednoznačně proti jakékoli spolupráci s ANOšéfem a  jakýmkoli ústupkům  mstivému  starci z  Hradu. A o ty  že  Hamáček a spol svým  současným politickým kurzem  -PŘIJDE!

Stalo se v naprosté většině  krajů a rozhodujících  měst. Ti, jimž  Babiš  nevadil a nevadí, ho nyní volili napřímo  nebo, pokud už  ho prokoukli, přeběhli  k Okamurovi. Oranžoví je neměli, zejména  účastí ve  vládě, jak oslovit. Důchody  navýšil Babiš,  slevu na jízdném také, přisvojil si  stopku migračním kvótám a  snížení  limitů doplatků na léky. Hlavní věci,  které  zajímají  zejména  starší levicové  voliče, kteří  tvoří  naprosté jádro  volebního elektorátu  tohoto typu voleb.Minimální  mzda  nikoho nezajímá a  jsme  dokonce  tak daleko,  že  českého voliče, který žije  ze  své  mzdy, nezajímá  ani  zrušení  karenční doby  nemocenské…..Výsledek je  děsivý – po nakládačce v  senátu ztráta  poloviny  mandátů v městech a  obcích oproti minulým volbám!!!!

Já vím, že   jsem měl začít popisovat  výsledek  komunálních voleb  od vítězů, ale  ten  nářez pro soc dem je pro mne  nejhlavnější  zprávou a výsledkem. Nikoli proto, že tuhle  stranu preferuji. Ale  je to prostě  headline č. 1.

Je  čas  na  koment  ostatních.

Přirozeně, že  musím začít  Babišem. Vyhrál ve  všech  krajských městech. S  výjimkou Prahy. Pražáky  jejich politické preference  bytostně  nesnáším.  Z mého hlediska  „zkazili“  vlastně  každé dosavadní  volby. Ovšem platí  ona klasická  výjimka  z pravidla – s datem 06.10.2018.

Babiš, ačkoli nejsou  sečteny  všechny  hlasy  -NEVYHRAL!  Tam, kde mu na tom enormně  záleželo. I když Petr  měl  na  Andreje  číslo. A  na  bilboardech stálo:

Výsledek obrázku pro fotografie Petr Prahu fakt nakopne

Nejsou sečteny  všechny  hlasy, ale  vše ukazuje  že  bude dokonce posledním z těch, co budou mít poslance  na pražském  magoši. Nikdo netuší  jestli by  Petr  Prahu  fakt  nakopl, to už se naštěstí nedozvíme, ale  každý už  ví, že  Praha  nakopla Petra, ale  především  Babiše! Těžkým  bodlem a okovanou botou. Tam, kam se patří!  Paráda!  Ztráta hlasů ve velkém, ztráta  mandátů ve  velkém. A  jestli mají  zejména  odeesáci  a ostatní politický  rozum, neudělají  v  žádném případě  s  ANOšéfem a  jeho zaměstnanci  v Praze  koalici a pošlou je  do opozice.

Ovšem klíčovou  roli tady  budou  hrát Piráti, kteří se zatím  vymezují proti všem. Řekl bych zpupnost  a politická  hloupost  pubertálního vítěze. Nicméně  – Praha mi tentokráte  udělala  radost.

Pražskou porážku, dle mého soudu nevyváží  vítězství v ostatních krajských městech /bez Liberce/. Nehledě k tomu,  že  s výjimkou Ostravy  nejsou nijak drtivá. A tipnu si, že  leckde  vítězství  nebude vůbec znamenat  být součástí vládní koalice  v konkrétním místě, o pozici primátora  nemluvě.   A nemyslím, že    Babišákům partneři  budou  nadbíhat  tam, kde  bude možné se  bez nich v koalici obejít.

 

Babiš  sice oslňoval  do kamer  úsměvy,  ale  troufnu si odhadnout, že  už mu došlo několik  věcí.

1- že  ne každé  číselné  vítězství je reálným primátem. A takové  právě  utrpěl. Říká se mu Pyrrhovo….

2- sice  získal nejvíce hlasů, ale nikoli  mandátů.   Voličských lístků mu  a  to především ve velkých sídlech, kde  se  komunální hlasování  nejvíce blíží  parlamentnímu, získal daleko méně, než ukazují  volební průzkumy. Navíc  reálně, proti  předchozím komunálkám, o nemálo zastupitelů přišel. I když  prý na něj  všichni místní šéfíci z kandidátek  mají číslo. Voliče  to , naštěstí nechalo  chladnými. Asi jim došlo, že Babiš odvoz popelnic nebo místa  ve  školce  řešit nebude.

3- je  jasné, že  narazil na  hranici  svých možností ohledně  zisku  nového elektorátu.  Vysál sice všechno na  levici – sociální demokracii a komunisty, nicméně  ztratil původně  nespokojené voliče ODS a  TOP 09  a liberální střed  a levici mu odejmuli Piráti.  Nedivím se.  Spojení se Zemanem a servilita  vůči  starci z Hradu  má  svůj náklad.

Sečteno, podtrženo – nikomu nerostou stromy do nebe a   z mého hlediska  Babiš  utrpěl první  významnou  politickou volební porážku.I  reklamní praktiky  mají  zkrátka  svoje limity. I když  co by  ostatní  za ni dali, že? Nicméně  porážka je porážka. Babiš  z byznysu zná a připouští  jen tabulky  s růstovými grafy. A  ty  nejsou k mání…

Můžeme přejít  k ODS. Tu vidím jako opravdového vítěze  voleb. ODS  je  prostě  zpátky. Nikoli ve  staré síle, to s  Fialou a  jeho tvarohovitostí  není možné, ale je zpět. Zejména, když  dokáže  své postupy  do finále  senátek proměnit  v senátorská  křesla. Jsem zvědav, co si modruzi vzali z minulých  výprasků, co se  naučili  a  co pochopili.    Jestli začnou, zejména  v Praze,  dělat politické handly  s Babišem nebo/a  natáhnou zase  kmotry  tam, kde  budou šéfovat nebo spoluvládnout  radnice, pak…Ale počkejme, nyní slaví a mají na  to právo.

Jsou pro mne  druhou politickou  silou v  zemi.Což je  smutné konstatování. Ale  vítěz je  zkrátka  vítěz a já  bych soc dem přál stejně  úspěšnou katarzi, jakkoli si jí  v současnosti neumím představit. Protože nejsou  ochotnmia  nejspíš  už  ani schopni začít  tvrdě a  zejména  po tichu  pracovata  vzájemně  spolupracovat. Místo toho  řada  z nich  „chce  partaj zachránit“, fňukáním a žalováním na Hradě a  do médií.

Přejděme k pirátům. Bartoš  byl v  TV jedno velké sebevědomí. Jak  jako prošli na  všechny  radnice, kde kandidovali atd.atd. A v Praze  se momentálně  pořád  perou o  pozici čísla  jedna.  Dovolím si  říci, že  se Bartoš  mýlí. V senátních  volbách  neuspěli. A  pro  politiku platí,  že  je nutné  mandáty přetavit  do  funkčních koalic  A tady  to Pirátům bud e drhnout. Z mnoha  důvodů. Oni zatím jen poukazovali na  chyby  druhých a vzbuzovali naděje. Nyní je  jednak budou mět  naplnit, ale  především ztratí  punc  novosti, neotřelosti a  neposkvrněnosti. A také  politické šikovnosti. Tu  zatím, nijak neosvědčili. Navíc  nemají  funkční plošné politické struktury.Mimochodem, těch  mandátů také není  právě  záplava!  Na to  jakou má celostátní ambici…

Dalším handicapem je,  že  jsou  spíše sektou než  stranou. Je to  jednak  parta  jedné generace a  několika málo témat. Nikoli plošné odbornosti a zkušenosti. Jsou příliš  úzce  vyprofilováni  tématicky  i  řekněme v lidském materiálu. Navíc  s  žádnou pevnou vazbou  sympatizantů. Ty  kdybych  je měl onálepkovat, půjčil bych si chemický termín  volný  radikál… Politika  je   stabilitě  a výdrži. To volný  radikál rozhodně nezaručuje.   Souboj o pozici  druhého  jezdce politického peletonu  s  ODS  viditelně prohráli. Budou v řadě  zastupitelstev, ale skoro nikde jako opravdu  významný  hráč. Co s  tím?

Lidovci?

Inu tady to záleží  vysloveně  na  výsledku  druhého kola  senátních voleb. Za  čtrnáct  dnů uvidíme,  jak to s nimi doopravdy je. Pokud  zabodují a  postaví ten nejsilnější senátorský  klub, pak není o čem mluvit.  Na  velkých radnicích většinově  mohou tvořit  onen pověstný jazýček na  vahách v  sestavování koalic. Tohle umění skvěle  ovládají. Ale  průlom nikde neudělali. Je příznačné, že  jejich  úspěšný  starosta z Prahy  7 Čižinský  se od nich a jejich značky razantně distancoval  a vytvořil si  vlastní hnutí, s kterým úspěšně  v Praze  zabodoval. Tak, jak  by se mu to pod logem KDU-ČSL nikdy nemohlo povést. Tohle  je jasný  signál. Ale  oni jsou  ale skutečně   klidná síla.

Kalousek partaj  a  Gazdíék partaj?

Inu v televizí vypadají  jako mistři světa  a  blízkého vesmíru. Gazdík může  pýchou puknout,  Pospíšil  taky. Kalouska  pro jistotu  někam zavřeli.  Že jako jsou pořád  celostátní  veličina  a mají co nabídnout a takovéhle  řeči. Ano, Praha  je  je jejich úspěchem. To nelze popřít. A mohou  ho velmi umocnit, kdyby  se dokázali  dohodnout  na  společném  zastupitelském klubu na  velké radnici s Čižinským. Pak by se stali subjektem největším s největším nárokem na primátorský řetěz  a  sestavení  vládní koalice.  Dokáží to?  Uvidíme. Jestliže  by se uměli domluvit s Piráty, pak  by  elegenatně vyšachovali  v Praze jak Babiše , tak ODS!!! Senzace by byla perfektní. A  oběma  ehm, vítězům by  zatnuli pořádně  tipec. Problémem je  jankovitost  bukanýrů a příliš mnoho kandidátů na  primáše…Ale  tahle koala  se mi v mezích možného – líbí! Víc  než  jiná možná  -ODS – TOPGazdíci-Čižinský. Na spojení s  nakopnutým Petrem  nevěřím.

Jinde to zas  až taková  hitparáda nebyla. TOP 09 tam kde kandidovala  sama  dopadla, více méně  tragicky. Gazdíci  ztratili  zřejmě  primátora  ve  Varech. Chlubit se Libercem?  Tam je  to osobní  věc  hejtmana  Půty, který  s  Gazdíky nijak zásadně nepeče. Že jsou  silní  v obcích a  na malých městech? Logicky. Ještě  aby  ne.  Gazdík mi vlastně  vykládá, že  je  úžasné, že  zná písmenka. Když umí  číst. Ale  na férovku -jestliže  zabodují  v za  čtrnáct  dnů a  nakročeno k tomu mají,  pak  uznám, že  v  konečném součtu uspěli. Jestliže  ne,  šlo  o samochválu  a ta jak známo…  Zkrátka o  účet bez  hostinského.

Okamura?

V s enátních  volbách  byli  jeho loutky  absolutně  za  lovnou zvěř a  všichni odstřeleni.Do  nějakých zastupitelstev  se  dostal, nějakou úlohu  v důležitějším městě  myslím nebude hrát nikde.A  mandátů, na můj nikoli  vysoce postavený vkus  získal  málo. Inu one  man  show a plošné volby?  To  funguje jen omezeně. Viz  Babiš.

Smutný  pohled byl na  Falmera  Filipa.  I on měl  pusu  jako měsíc, jenže  čísla  jsou neúprosná. V řadě  míst  KSČM  nebyla  schopna  sestavit kandidátky, ztratila spoustu  zastupitelů. Více než  tisícovku. Na  velkých  radnicích, jestliže  se tam komunardi vůbec  dostali,   jsou   už jen do počtu, protože  prohra  soc dem, o kterou  se  mohutně  zasloužili a    pořád se snaží ji prohloubit, znamená, v konečném součtu  i jejich porážku, protože  žádná jiná  politická strana  je  za  partnery nevezme. A  dokonce ani většina  hnutí ne.   Odešli jim i jejich  tvrdí kmenoví  voliči. Důchody  jim zvýšil  Bureš, nikoli Falmer. Tak proč  ho volit? Protože  další eventuální  zvýšení  zařídí  opět  Bureš…. Bolestná musí  být ztráta  posledního  senátora.  Těšínská  jablíčka  typu, že  soudružka  Halíková  má v  Karviné dobré  šance, tak  ty mu nemůže  věřit ani nejbigotnější člen  Komunistického svazu mladých.

Tohle je  první  rychlá povolební  bilance.  Nejsem z ní právě nadšený, ale mohlo být  ještě  hůře. Koho jsme  si zvolili, toho máme.

P.S.

ještě  drobnost, kterou nemohu pominout. V Ostravě  kandidoval do senátu Paroubek…. Dostal neuvěřitelný  výprask, skončil  6. z  8. Po rozhořčeném boji , o pár  hlasů, porazil Konvičku….. Smutná konec  kdysi  velkého borce.

P.P.S.

Nemohu opominout  pražskou  mambu  zelenou. Ta byla  pravděpodobně  možností  , že  by  Petr  nakopnul Prahu, protože  má  číslo na  Babiše  tak vyděšená,  že  se  nechala  chytit  už  v pátek. Asi uvěřila  tomu,  že vítězný Petr ještě  v sobotu  zavolá  Andrejovi,  když má to číslo  a ten jí  bleskově  najde a odchytí. Když  nám všude všechno garantoval…Zkrátka  spočítala  si, že  i když  je  jedním z nejjedovatějších hadů vůbec a  měla  dva metry, Babiš  má úplně jiné parametry. Zkrátka  je to  klon  anakondy a  mamby  černé. Tudíž je neskonale  větší a  jedovatější… Blbka jedna  zelená.  Kdyby  byla  pár  hodin vydržela….

Dodatek:

Sotva  jsem tenhle  čůánek vydal,  tak na  internetu na  men  zírá tohle:

21:45 Předseda ČSSD Jan Hamáček bere výsledek voleb jako signál, že se ČSSD už odrazila ode dna. Úspěchy se dostavily tam, kde je strana konsolidovaná, uvedl.

Na to se  doopravdy  dá  říci jediné  týýýýýýýýýýýýýýý vole!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zato hradní  záškodník Zimola  nepřekvapil:

„Současné vedení udělalo maximum, aby vylepšilo obraz ČSSD, aby lidé měli příležitost, možnost, chuť znovu volit ČSSD. Udělali jsme řadu dobrých věcí. Bohužel, řadu aktuálních společenských témat překrývala kauza Miroslava Pocheho a jeho kandidatura na ministerstvo zahraničí,“ dodal.

Inu  v  Brně, odkud  je  Onderka, takto   také  nespokojenec  s  posluhováním Babišovi  uděla  soc dem  vůbec  nejlepší  výsledek z  velkých  měst,  u nás  v Plzni , kde jak už  jsem psal, se místní oranžoví veřejně  od  Zimoly  a spol distancovali, prošli také. S  kauzou Poche  je  to přesně obráceně. Ale  tohle  tenhle  pučista  nemůže  připustit. Pocheho případ  on osobně  v médiích rozmazával, co to šlo! Nevěřím, že  se Zimolou  v  čele  najde  volič  chuť  znovu  volit oranžové!

Dodatek z rána:

Pročítám  reakce politiků i  hodnocení jiných komentátorů. Ale leckdy  nevěřím svým smyslům. V  soc dem  naprosto žádná  rezonance  reality,! Už nejen Hamáček  tvrdí, že se odrazili ode dna… Když  ztratili  nejméně 8 senátorů a skoro  2 000 ano čtete  správně  – slovy  dva tisíce  zastupitelských mandátů? A  svůj zisk hlasů  plošně  v republice mohou považovat  za naprosto reprezentativní průzkum aktuální  volební síly, protože  skoro nikde nebyli v koalicích. Takže  oproti  parlamentním volbám dále ztratili a už  jsou skoro celkově na 5-ti procentní hraně a odrazili se ode  dna?

 Místo aby  přátelé a přítelkyně  z Domu smutku, dříve  Lidového, přiznali  barvu a odpovědnost. tak takový  Zimola  vystoupí, že  jako výsledek ho netěší, ale… A  že svolají do 14 dnů  zasedání UVV a poradí se…

Co takhle  pánové se předvést jednou nikoli jako šampioni zákulisních intrika podrazů a  vyvodit osobní odpovědnost a zmizet  ze  scény?  A začít  pěkně od  spodu s pilnou prací. Petr  Fiala  a daslší  ze  současného vedení modrých nejsou  žádní lumeni a nikd y nebudou oslovovat  masy. Nicméně  existuje nemalá  část  voličů, kteří  honorují solidnost a poctivost, kterou bezesporu  právě  akademik Fiala nebo jeho vic e Kupka v každém případ ě představují a  jež  zůstane  vždycky  nedostupná pro všelijaké Zimoly, Hašky, Škromachy  nebo pro  oranžovou pražskou galérku.  Ano, soc d em  má  těžkou personální  bídu. O tom žádná.  Těžko najít  tváře. V Praze  vedl  kandidítku  syn Pavla  Landovského a  těžce pohořel. Ale přeci jen nějak  vypadá a  mluví. Rozhodně  lépe a rozumněji než kdokoli ze  současného pseudovedení.  Například.

Dostala mne také  řad a komentátorů. S naprosto neuvěřitelnými hodnoceními. Třeba  takový  Kubáček. Ale  vrcholným  číslem  jsou komenty  v Deníku Referendum! Lze s etam  dočíst například  tohle:

21:25 – Nacionální šovinismus v barvách ČSSD neláká. Propadl jeho hlavní představitel místopředseda strany a poslanec Jaroslav Foldyna. Kandidátka ČSSD v Děčíně, kde kandidoval ze třetího místa, získá těsně přes šest procent hlasů. Ztratí tedy oproti výsledku před čtyřmi lety přes třináct procent hlasů. ČSSD tu skončí až sedmá, získá méně než KSČM, ODS i Piráti, poráží ji i tři nezávislé kandidátky a zcela v nedohlednu je vítězné ANO – s 28 procenty. ČSSD tu ale zvítězí aspoň nad SPD, v níž se Jaroslav Foldyna politicky zhlíží.

Tak  Foldyna propadl jako  nacionální  šovinista?  Když se dostal do městského zastupitelstva?  Mám Patočkovi a spol.  , takto bijcům za multi kulti připomenout, jak skončila  multikulti otevřená  pražská  soc  dem? 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.