Mail na rozloučenou


napsal Daniel Višňovský

Vlkův  úvod:

V jednom mailu na rozloučenou s Kosou  mi dorazilo něco, co  si myslím, že ještě  patří na  sklo Kosy.

Zdravím, Vlku,

Vzpomínáte si, když jsem ještě na Outsidermedia upozorňoval, že vyčerpávání energetických surovin v kombinaci s rostoucí populací, a bohatnutím třetího světa bude v blízké budoucnosti největší hrozbou?

No, břidličná ropa, břidličnej plyn a ropa z Tar Sands dala civilizaci zhruba desetiletí. Já tvrdím, že ropa je drahá kvůli tomu, že začínáme sestupovat z plateau produkce, a že ta válka na Ukrajině přišla jako na zavolanou, aby se to na tuto svedlo – nakonec, i to jednání USA s arabáči to dokazuje – páč samotné USA jsou největší producent na světě, a hned oba sousedi jsou rovněž producenti a exportéři ropy – proč nenavýší produkci Kanada nebo Mexiko?

No, protože Peak Oil. 

No, protože nemůže, jedou na doraz, a celou dobu lhali o svých oveřených zásobách jeden přes druhého.  Tak jako Covid 19 zamaskoval ropný zlom. No, takže je to tady. Nenastává nic, na co by jeden každý člověk v této zemi nebyl upozorněn už na základní škole ve vlastivědě páté třídy ZŠ. Jenomže to všichni měli jiné starosti. Co řekl Kalousek, co udělal Nečas, co udělal Topolánek. Co já si tedy pamatuju, tak Topol se alespoň diskusi týkající se energetické budoucnosti ČR Alespoň pokoušel otevřít.

Já více méně také. Upozorňoval jsem, že bude potřeba si začít organizovat život tak, aby člověk nebyl tolik na fosilních zdrojích závislý, popřípadě, aby na tu nevyhnutelně dražší energii v budoucnu měl. Jo, to jsem byl asociální pravičák, který nebere ohled na důchodce a samoživitelky.

No, tak tady to máte. Samozřejmě, že nyní budou první na ráně dementi z automotive, který si pořídili energeticky neúspornej barák v nějaké prdeli na pořádně mastnou třicetiletou hypotéku, odkud se všude dostanou akorát autem, v kombinaci s tím, že tihle si obyčejně nejenom, že neumějí koupit jízdenku, hledat v jízdním řádu, ale ani spočítat reálný náklady na ježdění autem. Prostě jejich Emerykanvejoflajf jim nevyšel.

Bylo deset let na přípravu. Tedy aby se například v obecné rovině snížily náklady na dopravu, tedy aby se rozjely lokální výroby toho, co jde – aby si lidi uvědomili, že dojíždění do práce časem může kurevsky podražit. Že výroba automobilů, a nejenom těch se spalovacími motory nemá dlouhodobou budoucnost. Aby se jaksi hnulo prdelí, a začaly se ve velkém budovat alternativní energetické zdroje-Zejména jádro, a geotermál.

Místo toho se začala prosazovat zelená ideologie, a dnes ta vrchní skopčácká brčálnice, která z božího dopuštění dělá ministryni zahraničí přiznává, že ropa a plyn je pro německou ekonomiku klíčová, a že se bez dovozů z Ruska neobejdou, a že jsou na dovozech ropy a plynu závislejší, než kdykoli v minulosti.

Jenomže vono ani to Rusko není s tou ropou nějak excelentně. Dokonce jsem kdysi v roce 2009 na energybulletinu četl, že je možné, že okolo roku 2025 bude Rusko čistým importérem ropy.

A víte proč tady došlo k takovému řádění zelených? Protože oni byli jediní, kdož se o danou problematiku zajímali, a měli něco uceleného připravené, i když to byla totální kokotina. Problém je, že všem ostatním to bylo jedno. No, tak tady je výsledek.

Já tedy se přiznám, že jsem tohle čekal už v roce 2012, a naučil jsem se například žít bez auta, které nemám od roku 2007. Tedy nyní vlastně mám – služební Octavii do osobního užívání. Ale obešel bych se bez ní. 

A víte, co je na tom nejhorší??? Že lidé, jako vy, přispívají k radikalizaci společnosti – akorát, že si to neuvědomujete. Vy píšete, a stále si pokládáte otázku: KDO ZA TO MUŽE??? A víte, co to způsobí? To, že lidé toho viníka budou hledat, aby mu zakroutili krkem. Úžasné. Já jsem se od začátku snažil to pojmout tak, že finální otázka měla znít: CO S TÍM MUŽEME DĚLAT???

Tedy především si uvědomit, že máme problém. No a pak zcela levicově dát hlavy dohromady a pokusit se najít řešení, které ty dopady zmírní. To jsem byl okřikován, že už nyní se lidé mají špatně, a nemohou mít ani o třicetikačku měsíčně míň. Nestalo se. Třicetikačky vyhrály, a a první, co se udělalo, že se v roce 2014 zrušil tendr na výstavbu Temelína, aby se mohlo přidat hasičům, bengům, úředníkům a bachařům. Vono ne, že by nás dva bloky v Temelíně vytrhly, ale pokud by se dostavěly Dukovany, tak mohlo uhlí zbýt pro teplárenství, a dal by se z něj dělat svítiplyn. Geotermál za oranžových a Babiše také vyšuměl do ztracena.  Takže jsme tam, kde jsme.

Vlkův dodatek:

Takže vše je  jasné. Za nedostatek energií všeho druhu mohu já… A mně podobní. Nicméně  když pominu  tuhle pro mne  tragickou  koncovku, je  mail Daniela  Višňovského mimořádně zajímavým čtením. A to myslím smrtelně  vážně. Jestli  má pravdu, tak to teprve  začne  mazec. Ale  Fiala tvrdí, že  je všechno pod kontrolou. A Ursula  v.d. Leyenová také.   A  rovněž  americký prezident.Jak by o jejich slovech mohl člověk pochybovat? Takže    Dan je něco panikář. Takový ten, co se za  ranního úsvitu stříleli. A  navíc  mu přitěžuje, že já sem ten viník….

Popřemýšlím, co s tím. Ale uznávám, že  se mu povedlo narušit mou  duševní rovnováhu  – co když má  sakra vážně  pravdu! Tedy  až na vlka, samozřejmě?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.