Porošenkova druhá fronta. Jak strana exprezidenta obviňuje Zelenského z rozpoutání války a co to znamená


Zelenský, komik, který drtivě vyhrál poslední ukrajinské  volby, když na hlavu porazil profláknutého  oligarchu Porošenka slibem mírového urovnání  sporu s  Ruskem a opolčenskou entitou  na  Donbasu čelil ještě  začátkem roku 20222 drtivému propadu preferencí a obrovskému rozčarování svých  voličů a v prezidentských volbách, které se měly původně konat letos,   byl za  outsidera. Zklamání je zklamání. Válka pro něj představovala  dar  z nebes. Zejména  když  tuhle  nabídnutou příležitost  opravdu  rozpoznal a mistrně  využil. Využil  – nikoliv zneužil. Z komika a  špatného herce se  stal velkým rétorem, krizovým manažerem a  především státníkem. Na  svém místě. Toto je nutné objektivně  konstatovat. Poroš na jeho místě  by byl trapnou figurou.

Nicméně  v politice  vůbec nic  není jisté. A Zelenský  s  válkou spojil svůj  osud. A  v podstatě, chce li přežít a teď  nemyslím politicky, nýbrž fyzicky, nezbývá mu než  válčit a  doufat  ve vítězný konec. Jinak….  no jinak se mu lehce  stane, že  skončí  , v lepším případě  v nejtemnějším vězení, od něhož  jeho političtí rivalové  zahodí  klíče  do nejhlubší mořské propasti v Černém moři  nebo jednoduše u zdi. Jako  hlavní  viník případné porážky. Hladové politické hyeny  už vyrazily po jeho stopě. Proč? Tak na  to skvěle odpovídá  následující redakční   článek webu Strana.ua  s názvem

Второй фронт Порошенко. Как партия экс-президента обвиняет Зеленского в начале войны и что это значит

podle překladače

Porošenkova druhá fronta. Jak strana exprezidenta obviňuje Zelenského z rozpoutání války a co to znamená

V posledním týdnu se v informačním prostoru Ukrajiny rozvíjí silná kampaň proti Volodymyru Zelenskému.

Prezident je ve skutečnosti obviněn, že kvůli němu se  rozpoutala válka v plném rozsahu.

Organizátory není těžké najít – jsou to Petro Porošenko a jeho spolupracovníci ve straně Evropská solidarita. Již dříve (po začátku války) tvrdě kritizovali Zelenského a jeho tým. Současná kampaň však vyniká svým rozsahem a velmi drsnými invektivami  vůči  prezidentovi.

Paralelně je také do tématu politického boje proti Zelenskému v koordinaci s Porošenkem vtahována řada dalších politických sil.

Co to znamená a jaká bude reakce úřadů, řešila „Strana“.

„Válka začala, protože Zelenskyj byl zvolen prezidentem“

Zatímco válka na Ukrajině pokračuje, politický život opět vře. Je možné, že jde o vliv přetrvávajících zvěstí o možné hrozící parlamentní kampani. Volby do Nejvyšší rady jsou naplánovány na říjen, ale nemohou se konat, pokud bude pokračovat stanné právo (nebo nebude zákon přepsán). Budoucí volby však zůstávají jedním z ústředních témat politického zákulisí, slouží jako oblíbené vysvětlení mnoha současných procesů.

Více o situaci kolem parlamentních voleb se dočtete zde .

Jedním z nejvýraznějších projevů revitalizace politického procesu byla silná informační kampaň proti Zelenskému, kterou podle politických kruhů propaguje strana Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka.

Důvodem jejího dalšího kola bylo datum 21. dubna – v tento den to byly čtyři roky, co byl Volodymyr Zelenskyj zvolen prezidentem Ukrajiny.

Připomeňme: Zelenskyj porazil tehdejšího prezidenta Porošenka, když ve druhém kole prezidentských voleb získal 73,22 % hlasů. V předvečer voleb Porošenkovi příznivci hodně vyděsili společnost důsledky zvolení Zelenského prezidentem, předpovídali ekonomický kolaps a dokonce válku v plném rozsahu.

A nyní, o rok později, když k této válce došlo, porošenkovci zahájili kampaň na téma „my jsme vám to říkali!“ s hlavní tezí „kdyby byl zvolen Porošenko, nebyla by válka“.

Jedním z klíčových prvků této kampaně byl článek historika a politologa Oleksandra Zinčenka, publikovaný na webu Historical Pravda (část Ukrajinské pravdy, kterou vlastní podnikatel Tomasz Fiala, který má silné vazby na západní struktury). Sám Zinčenko tvrdí, že článek napsal na volán potřeb  své duše, a ne na žádost nějaké politické síly. Aktivně ji však propagovali na internetu příznivci Porošenka.

Hlavní myšlenkou článku je, že to bylo zvolení Zelenského, které předurčilo začátek velké války v plném rozsahu.

Podle autora byl ze tří možných vítězů voleb (Porošenko, Tymošenková, Zelenskij) nejhorší variantou současný prezident. Protože kdyby Porošenko vyhrál, pak by se Putin „bál zaútočit“, protože „jasně pochopil, že s takovým soupeřem vítězství Moskvy nevypadá zaručeně“. Pokud by vyhrála Julia Timošenková, dokázala by se s Putinem nějak domluvit na „gruzínském formátu“ (zřejmě s odkazem na příklad skutečného vlastníka Gruzie Ivanišviliho, který udržuje s Kremlem nekonfliktní vztahy). A pak by také nebyla válka.

Zelenskyj  zvítězil. A Putin usoudil, že s tak nezkušeným prezidentem se Ukrajina stane snadnou kořistí, a proto rozpoutal válku.

„Zvolení Zelenského – dříve nebo později – znamenalo eskalaci nepřátelství,“ napsal Zinčenko.

K tématu se přirozeně vyjádřili i poslanci za Porošenka.

„Téměř 4 roky má země monomoc. Možnosti řešení problémů jsou neomezené. Ale… Problémy se tisíckrát zvýšily a většina z nich vedla k invazi,“ napsala na svém kanálu Telegram Sofia Fedyna, členka frakce Eurosolidarity. Zároveň velkými písmeny zvýraznila slovo „přinesl“, jako by zdůrazňovala myšlenku, že to byly Zelenského chybné výpočty, které umožnily válku.

Uvádí také deset stížností na prezidentův tým ohledně špatných příprav na válku.

První dvě zněly takto. První – „Proč byli agenti FSB jmenováni do nejvyšších funkcí v Bezpečnostní službě Ukrajiny před rozsáhlou invazí?“ Druhá – „Kde je Bakanov?“ Týká se to prezidentova přítele, bývalého šéfa SBU Ivana Bakanova, proti němuž jsou obvinění ze selhání zpravodajské služby v předválečném a počátečním období války a ohledně  přítomnost ruských agentů v její struktuře, zejména  Olega Kulinicha, podezřelého  ze zrady a  bývalého šéfa krymského oddělení.

19. července Rada odvolala Bakanova z funkce šéfa SBU . Po propuštění se tak zásadně vyhýbá publicitě, až se dokonce šuškalo o jeho odchodu do zahraničí, ale úřady to popřely. Svého času se říkalo, že Bakanov je vyšetřován, ale to Státní úřad pro vyšetřování nepotvrdil.

Navzdory tomu, že sám Zelenskij inicioval Bakanovovu rezignaci poté, co Státní úřad pro vyšetřování (rovněž orgán řízený prezidentem) odhalil práci Olega Kuliniche, který má blízko k bývalému šéfovi SBU (dříve vedoucímu oddělení SBU v . Autonomní republice Krym), pro ruské speciální služby zůstávají tyto body jedním z hlavních obvinění proti prezidentovi.

Na toto téma hovořil například Yuri Butusov, šéfredaktor Censor.net.

„Před invazí Rusko plně ovládlo SBU (s výjimkou jednoho oddělení kontrarozvědky) a získalo přístup ke všem našim státním tajemstvím a tajemstvím, a to vše díky dekretům prezidenta Zelenského… Doufal jsem, že prezident by to sám přiznal, že by řekl, že jeho podvedli ho, že mu lhali, že uvěřil.. Je potřeba samozřejmě uvést, kdo to udělal, aby takoví lidé, kteří jednali jako celá skupina, byli zadrženi a u soudu svědčili.Ale Zelenskij si zvolil cestu mlčení – cestu lži a hanby…Mlčení prezidenta v případě vydání SBU FSB Ruské federace ukazuje, že to nebyla chyba, která nebyla udělána záměrně. A musíte využít každou příležitost, aby byl prezident Zelenskij nucen odpovědět, bez ohledu na to, jak moc chce zachránit sebe a své komplice před odpovědností, protože tyto řeky krve mu nikdo neodpustí,“  napsal Butusov na své facebookové stránce.

Šéfredaktor Censor.net je považován za blízkého bývalému tajemníkovi Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandru Turčynovovi, který stojí v čele sídla Porošenkovy strany Eurosolidarita.

Sluší se dodat, že video s Butusovovým obviněním proti Zelenskému bylo také spuštěno jako reklama na YouTube o Ukrajině.

Obecně platí, že kritika politického vedení země z úst opozice a řady novinářů a aktivistů blízkých západním ambasádám utichla až v prvních měsících po rozsáhlé invazi do Ruska, ale po bezprostředním ohrožení Kyjeva byla odstraněna a útoky na OP obnoveny.

A teze o „zradě na vrcholu“ se opakuje jako refrén spolu s obviněními z korupce, včetně armády, hrozby autoritářství a údajných intrik Bankové proti vrchnímu veliteli ozbrojených sil Ukrajiny Valeriji Zalužnému .

Současná kampaň ke 4. výročí Zelenského zvolení prezidentem však samozřejmě vyniká svým rozsahem, počtem lidí, kteří se do ní zapojili, a hlavně extrémně „šťastnou“ tezí, že „válka začala kvůli Zelenskému.“

Spojená opozice double two

Souběžně s informačními kampaněmi Porošenkova skupina aktivně hledá nové politické spojence a posiluje vazby s těmi starými.

Nedávno se v kyjevské městské radě opět ukázala neformální aliance „Eurosolidarity“ a strany starosty Kyjeva Vitalije Klitschka „Udar“ . Obě politické síly (plus spojenecké menší frakce) tvoří většinu v zastupitelském sboru. Jejich přítomnost nepochybně posiluje sebevědomí Klička, na kterého se OP periodicky snaží vyvíjet tlak a nadále věří, že se může stát Zelenského konkurentem v příštích prezidentských volbách.

A Eurosolidarita s podporou primátorsko-boxerské strany pro ni může organizovat některé ideologicky důležité hlasy. Dne 20. dubna tedy kyjevská městská rada na návrh EU odhlasovala výzvu ke kabinetu ministrů a Radě národní bezpečnosti a obrany „o okamžitém ukončení nájemních smluv a/nebo užívání majetku s náboženskými organizacemi, které nesplňují požadavky zákonů Ukrajiny.“ To odkazuje na Ukrajinskou pravoslavnou církev, s níž je Porošenkova strana dlouhodobě ve válečném stavu.

Kličko má svou vlastní dlouhou a složitou historii vztahů s Porošenkem . A o plnohodnotném svazku mezi nimi se stále mluvit nedá: podle zdrojů „Strany“ v týmu starosty-boxera chce jít do příštích parlamentních voleb sám. A Porošenko prý stále doufá, že ho Kličko podpoří, sloučí například svou stranu s EU, jak tomu bylo už v kampani v roce 2014.

Ale viděno takticky, aby bojovali proti společnému politickému protivníkovi v osobě Zelenského, mají Kličko a Porošenko mnoho průsečíků.

Zajímavé je, že proprezidentská strana Sluha lidu mluví o přípravě „resetu“ Kličkovy strany, která se údajně může přejmenovat na „ukrajinský tým“ (nyní se tak jmenuje dobrovolnická centrála fungující na základě struktur Udar) a frontmanem obnovené politické síly bude mladší bratr starosty a také bývalý boxer Vladimir Kličko. Nyní působí jako velvyslanec dobré vůle a pracuje na posílení mezinárodní podpory pro Ukrajinu.

Zdroj „Strany“ v týmu starosty zároveň vyvrací fámy o přejmenování „Udaru“ a přechodu mladšího Klička do praktické politiky.

Porošenko mezitím podle stranických mluvčích v parlamentu uzavřel další spojenectví s bývalým předsedou Nejvyšší rady a bývalou jedničkou na volební listině Sluha lidu Dmitrijem Razumkovem. Jako důkaz toho uvádějí častější vystoupení Razumkova na televizních kanálech, které jsou na oběžné dráze vlivu Petra Porošenka, a společnou propagaci historie s přijetím Razumkovova dodatku, který vrátil armádě a několika dalším kategoriím příspěvek 30 000. občanů.

Pozoruhodné je, že pro tento pozměňovací návrh hlasovalo 146 poslanců SN spolu s frakcí EU a dalšími parlamentními sdruženími, což představovalo lví podíl hlasů (celkem 254). Úřady však ihned po přijetí obvinily Razumkova z populismu s odůvodněním, že na tyto platby nejsou v pokladně peníze. Proti vrácení povolenek se postavil i generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny.

Pozoruhodné ale je, že bezprostředně po přijetí novely o povolenkách začala toto téma velmi aktivně prosazovat Eurosolidarita.

„To znamená, že Razumkov podal pozměňovací návrh svým jménem a ustoupil stranou a Porošenkovi příznivci začali překrucovat téma,“ říká zdroj z frakce Sluha lidu.

Tvrdí také, že mezi Porošenkem a Razumkovem vznikla politická aliance, v níž je bývalý mluvčí mladším partnerem.

„Jakmile se členové frakce EU podílejí na neformálních rozhovorech, chce ho Petro Alekseevič přetáhnout na svůj volební seznam, aby ublížil nám a Dmitriji, přebarvit ho na střelný prach (neformální přezdívka pro Porošenkovy příznivce – pozn. red.) a zavolat je příkladem skutečné politické jednoty a odporu proti „zločinné moci.“ A Razumkov, zdá se mi, doufá, že Porošenko bude financovat svůj politický projekt, zaměřený na povolební opoziční platformu pro život a podobné strany, se kterými nějakým způsobem získá průběžných 5 %. Pokud vím, vyvolává to uvnitř “ Eurosolidarity velkou nespokojenost, „protože někteří její členové považují Razumkova za ideologického nepřítele,“ říká zdroj blízký vedení frakce Sluha lidu. .

Mluvčí v Porošenkově stranické centrále označil „interakci“ s Razumkovem za „prospěšnou“ pro oba politiky. „Ale nešel bych příliš daleko v jejím předpovídání,“ říká.

Sám Razumkov v komentáři pro Stranu popřel své spojenectví s Porošenkem a řekl, že se neplánuje s nikým spojit.

„S nikým v parlamentu ani mimo parlament dnes nestavíme žádné další projekty, zatím se nechystáme s nikým spojovat. Teď neprobíhá žádná předvolební kampaň, s nikým se v parlamentu ani mimo parlament nestavíme, zatím se nechystáme s nikým spojovat – ani se Služebníkem lidu, ani s EU, ani s Baťkivščynou. jediný politický projekt „Toto bude  vítězství celé země. Pokud vyhrajeme, budeme se i nadále angažovat v politice, ale zatím na to nejsme,“ řekl Straně.

Politolog Ruslan Bortnik zase hovoří o možném procesu sjednocování různých odpůrců Zelenského kolem Porošenka.

„Všechny ty síly, které si zachovaly politickou nezávislost, se spojují proti Zelenskému, uvědomují si, jaká rizika pro ně autoritářský model vládnutí současného prezidenta nese a jak jsou vysoké šance na jeho vítězství v příštích volbách. A je logické, že politici, kterými jsou sjednocující se síly  kolem  Petro Porošenka. On je mezi nimi nejsilnější politická osobnost, která soustředila značné finanční, mediální a lidské zdroje. Ve skutečnosti se proto Porošenko stal terčem útoků z OP. Od té doby, co byl u nás zničen levý politický bok zemi a samotný Sluha národa  a její podpůrci představují správný tábor, pak jde o boj o vedení jak na pravici, tak v zemi jako celku,“ vysvětluje Straně expert.

Podle něj se nyní do jisté míry opakuje situace z prezidentských voleb 2019, ale teď  přesně naopak.

„Tehdy se kolem Zelenského sjednotilo mnoho politiků, ale ne pro něj, ale proti Porošenkovi. Teď se zase spojují jen proti Zelenskému. Exprezident není v tomto ohledu nejlepší, ale alternativ k němu je málo.“ Do spojenectví s Porošenkem  jde řada politiků, kteří se řídí oligarchou Rinatem Achmetovem nebo berou v úvahu jeho názor: Ljaško, Jaceňuk, Grojsman, Tymošenková, součást strany Golos. malí hráči, například regionální strany,“ domnívá se Bortnik.

Zdroj z politických kruhů se přitom domnívá, že ke sjednocení opozice kolem Porošenka nedojde.

„Nyní začíná hnutí ohledně  poválečné perspektivy, aby se zabránilo Zelenskému v nastolení režimu osobní moci. Hlas Porošenka a jeho příznivců samozřejmě zní ze všech nejhlasitěji kvůli velkému množství zdrojů, které má.“ Nesmíme ale zapomínat na jeho obrovský antirating.A na nedůvěru k němu mezi elitami.Proto pokud budou v dohledné době volby,tak do nich půjdePorošenko,Kličko,Tymošenková samostatně. Rozhodně se nespojí Tentýž Kličko může spíše nabídnout Porošenkovi, aby udělal stejný trik  z roku  2014 reverzně – aby Porošenko odstoupil z prezidentských voleb a podpořil Kličkovu kandidaturu,“ říká zdroj.

Zelenského reakce

Samostatnou otázkou je, jak se úřady postaví k systémové kampani na diskreditaci Zelenského.

Komentáře z jejich strany už jsou slyšet.

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov tak řekl, že Rusko se snaží podkopat a destabilizovat situaci na Ukrajině. A naznačil, že to Petro Porošenko dělá společně s Ruskou federací.

„Oni (Rusko – Ed .) mají nyní od května do října velký úkol pokusit se destabilizovat situaci uvnitř naší země. To je jejich dnešní plán. Vstupujeme do velmi těžkého a složitého období turbulencí kvůli vnitřním problémům. Některé „postavy“, které dříve obchodovaly s Medvedčukem, se nyní spojují a snaží se podkopat zemi,“ řekl Danilov.

Zelenského tým neoficiálně mluví ostřeji.

„To, co Porošenko dělá tím, že spouští kampaň na téma „válka začala kvůli Zelenskému“, je čistá zrada a práce pro nepřítele. Samozřejmě by na to měl reagovat stát,“ řekl Straně zdroj blízký prezidentské kanceláři. .

Pravda, jaká tato reakce bude (a zda vůbec bude), není příliš jasné.

Minulé pokusy o zneškodnění Porošenka pomocí trestního řízení, k ničemu nevedly. Kvůli negativnímu postoji Západu, který se nyní pravděpodobně nezmění.

Otázky vnitropolitického boje jsou však až do konce války jednoznačně v pozadí. Je zřejmé, že průběh nepřátelských akcí ovlivní situaci v zemi mnohem více než jakékoli informační kampaně. A ve skutečnosti jsou ty druhé přesně zaměřeny na poválečnou budoucnost, říkají odborníci.

„Zelenského odpůrci chtějí z nějakého důvodu zasít myšlenku vysoce postavené zrady do  mysli občanů. Aby byl trávník krásný, musí být nejprve uvolněn a pečlivě oset. Stojí za to předložit účet úřadům, kde za  to mohou  oni“ Navíc, společnost očekává úplné a bezpodmínečné vítězství s přístupem k hranicím z roku 1991, které jim úřady slíbily. Ale pokud válka skončí nějak jinak, za méně výhodných podmínek – vynucený kompromisní mír nebo příměří, odložená negativita mohou zasáhnout velmi tvrdě. K otázce „Kdo může za takový konec války, může vygenerovat další obvinění. To je vypočítavost opozice, která doufá, že dříve nebo později kvůli protivládním náladám dojde l moci Bude to chvíle pro politickou pomstu. Ale pokud ozbrojené síly Ukrajiny dosáhnou významného úspěchu, pak všechny tyto plány samozřejmě přijdou vniveč, protože skutečné vítězství, které bude připsáno i Zelenskému, bude velmi obtížné narušovat historkami o korupci či neúspěších prvního období války nebo během příprav na ni,“ říká pro  „Stranu“ politolog Andrej Zolotarev.

Takhle  to vidí , ohledně současného  kyjevského superhrdiny  Zelenského,  ukrajinský  web Strana.ua. Prostě  vsadil všechno na jednu kartu. Jestli  mu ona  tak dlouho slibovaná  ofenziva  nevyjde.. tak se  stane  to, co jste právě  dočetli. Ale  spíše  ještě  dost  dalšího a horšího. Nevím, co  po přečtení  toho ukrajinského článku napadlo  vás,  ale mně  verše  Uhlířovy  písně

Severní  vítr.

Tedy některé  z nich. Konkrétně  tyhle:

Kraj pod sněhem mlčí,
tam stopy jsou vlčí,
tam zbytečně budeš mi psát.
Sám v dřevěné boudě
sen o zlaté hroudě
já nechám si tisíckrát zdát.
Severní vítr je krutý,
počítej lásko má s tím.
K nohám ti dám zlaté pruty
nebo se vůbec nevrátím.
Tak zarůstám vousem
a vlci už jdou sem,
už slyším je výt blíž a blíž.
Už mají mou stopu,
už větří, že kopu
svůj hrob, a že stloukám si kříž.
Zde leží ten blázen,
chtěl dům a chtěl bazén
a opustil tvou krásnou tvář.
Jo jo  Zelenský. Nevděk světem vládne. Je  dost pravděpodobné, že se  o tom přesvědčíš.
Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.