Denní zpravodajství z války na Ukrajině stav k 23.08.2014- DOPLNĚNO!


s významným podílem  nicku Ernest

Nejdříve opět  mapy včerejší situace – dnes pro srovnání opolčenskou  a   ukrajinskou oficiální, kterou  mají tak rády  česká media, zejména pak ČT.

2323aRozdíl je  zřejmý na první pohled. Detaily o  bojích naleznete  dále v Ernestově  detailním přehledu.

Nicméně se  zdá, že se opravdu opolčencům povedlo výrazně  umenšit  nebezpečný kotel pod Luganskem a rozdělit  ho na  dvě izolovaná ohniska odporu. Je li to pravda, pak situace  kyjevských začíná být truchlivá a neveselá. Řečeno s klasikem.

Hlavní událostí soboty  byl  bezpochyby konvoj. Dojel do Luganska  – opět  , nechápu, jak se mu to mohlo podařit, když  podle  kyjevských  map je tento v  totálním obklíčení, vyložil svůj náklad  a  okamžitě  mazal zpět. Opět se  zřejmě  učinilo 300 tiráků neviditelnými /to ta bílá  barva/  a nepozorovaně  přejeli  přes  kyjevské blokposty!  Mluvčí  Kyjeva  Lysenko /patrně  nějaký  vnuk  kdysi velmi slavného, ale  stejně pravdomluvného akademika  Lysenka – pamětníci vědí!/  okamžitě  prohlásil , že  konvoj  odvezl zařízení  z  ukrajinských zbrojovek do RF!  A  označil to  za  akt mezinárodního terorismu.

Takže  dáme obrázek z  agentury  ITAR-TASS o tom, jak před pozorovateli z OBSE nákladáky překračovali  hranici  zpět do Ruska se  sklopenými zadními čely, aby  byla možná nezávislá  kontrola, že  se vracejí naprosto prázdné:

zdroj: http://itar-tass.com/politika/1395988

Uk32Abych uklidnil ty , co to prohlásí okamžitě  za ruskou propagandu, tak uvedu komuniké OBSE, které toto  v plné míře  potvrzuje:

http://www.osce.org/om/122938

Ernestův  denní přehled z opolčenských a  ukrajinských zdrojů:

Texty bez označení zdroje jsou z http://vk.com/strelkov_info

23/08/14 17:06 MSK. Sdělení výboru pro sociální komunikace DNR

„Nedaleko od Ilovayska domobrana DNR zajala zásobovací kolonu Národní gardy. Kolona se skládala z devíti valníků KAMAZ“.

23/08/14. Fotky od očitých svědků.

Příprava na přehlídce v Doněcku. Milice veřejně vystaví trofeje a zničená ukrajinská vozidla okupantů. Podle zpráv, v průběhu akce na hlavní ulici města se bude pochod tisíce zajatých Ukrajinců.

23/08/14 15:56 MSK. Přehled bojové situace domobrany od Prochorova:

Přímo u vesnice Cholodnoje od půl páté do půl šesté domobrana ostřelovala z minometů a potom z „Gradu“ na vesnici Obryv a Markino (severně od Novoazovska).
Ukrajinci se zlomili a u Maloekaterinovky – vzít Petrovskoe nedokázali – tam právě poslali posily.

V Amvrosievce je po boji klid. V noci naši „pokryli oddíl pohraniční stráže na BTR a konvoj Národní gardy – měli mnoho obětí a zničené techniky.
Také jsme ostřelovali týlové jednotky u obce Vasilievka (jižně od Nového světa) a v Telmanovo.
Nyní se bojuje v oblasti Uspenky.
Byly ostřelovány pozice Ukrajinců u Lutugina a také v Sabovce a obci Stukalova Balka.
A Ukrajinci slaví jen to, že náckové v Severodoněcku zničili sochu Lenina.
Bojuje se také v oblasti obce Stanica Luganská
U Kuteynikova pozici Uklrajiců „pokryli“ z „Uraganu“.
V okupovaném Dobropolje partizáni se pokusili o eliminaci místního šéfkolabaranta – Valentina Krifaluši. Výbuch na místní pobočce SBU – byl raněn do hlavy. Obecně začíná hořet pod nohama okupantům a jejich pochlebovatelům.
Hovoří se o výpadu partyzánů v Slavjansku.
U vesnice Derkuleskoje (LLR) partyzáni zaútočili na ukrajinské pohraničníky. Oficiálně Ukrajinci hlásí – 1 zraněný.
Ukrajinská 93. mechanizovaná brigáda je také, jak se zdá, obklíčena.
V samotném Severodonecku je ticho. Bojuje se v okolních vesnicích.

Bezpečnostní služba Ukrajiny připravuje na Den nezávislosti 24. srpna útoky ve třech velkých městech v zemi. Odpovědnost za trestný čin má být připsána domobraně jihovýchodu. To řekl ruským zpravodajským službám ukrajinský důstojník, který přímo trénoval skupinu sabotérů.

Bývalý kapitán 47. pluku zvláštních sil Ukrajinského ministerstva vnitra umístěného na Krymu, který loni na jaře přešel pod jurisdikci Ruska, v posledních několika měsících žil v té části regionu Lugansk, která není kontrolována LLR, a sloužil na ukrajinském ministerstvu vnitra.

Když začal přechod Krymu k Rusku, rozhodl jsem se jít na Ukrajinu – řekl ex-kapitán, specialista na trhací práce. – Tam ve struktuře Ministerstva vnitra se mi zpočátku slibovali spoustu věcí, ale ukázalo se, že navrátilcům z Krymu nevěří. Výsledkem je, že jsem byl poslán do boje v regionu Luhansk.

Na jiho-východě se kapitán zabýval organizaci diversních skupin, zejména trestního praporu „Ajdar“. Jeho úkolem bylo vytvořit skupinu diversantů a výroba výbušných zařízení, maskovaných jako předměty každodenní potřeby: tašky, krabice, lahve, plechovky. Byly použity proti domobraně. Tím kapitán zřejmě získal důvěru ukrajinského vedení a dostal zvláštní úkol.

V srpnu, bylo mi nařízeno, aby urychleně připravil tři diversní skupiny z bojovníků „Aydaru“ a „Donbasu“ – pokračoval muž. – Pro ně jsme připravovali výbušniny maskované jako tašky uprchlíků. Vojáci přišli hlavně z Luganského a Doněckého regionu. Bylo mi řečeno, že se budou muset vrátit do svých domovů a provést řadu teroristických činů proti lídrům domobrany.

Později, kapitán zjistil, že výrobky byly určeny pro zcela jiné účely. K výbuchům, ze kterých plánují obvinit domobranu mělo dojít v Kyjevě, Charkově a Dněpropetrovsku v předvečer Dne nezávislosti, nebo přímo při oslavách.

– Po teroristických útocích měly být posíleny vojenské akce , protože teď nejsou ani dobré, ani špatné. Lidé utíkají, nikdo nechce sloužit – přiznal důstojník.

Kapitán se nechtěl zapojit do této trestné činnosti. Obával se, že to může být následně odstraněn jako nežádoucí svědek.Důstojník s pomocí kolegů z Krymu opustil místo služby, vrátil se domů a nyní se přiznal ruské zvláštní službě.

Zde  videozáznam rozhovoru:

23/08/14. Informace domobrany.

„Mozgovoj začal útok na Severodoneck. Další horké místo je nyní pod Ilovaiskem. Celkový počet Ukrajinců je kolem 4000 lidí, domobrana má kolem 1500 lidí. Neustále se bojuje v ulicích obce Stanica Luganskaja. Ukrajinci zajali pacienty v místní nemocnici. Ukrajinské síly velmi roztáhly pozice. Průzkum upozorňuje na složitost boje. Ukrajinská strana nasadí zahraniční žoldáky. K Amvrosijevce Ukrajinci také poslali posily. Je možný paralelní útok a pohyb k Saur-Mohyle. Domobrana je připravena k boji u Saur-Mohyly.Sil na to má dost.V tomto prostoru máme dostatečný počet obrněné techniky o lidí“

23/08/14. 14:13. Příspěvky od Alexejey Knjazeva:


– 11:20 Začal útok na zbytky 24 aeromobilní brigády která se nachází v Djakovu. 24. brigádě bylo navrženo, aby se vzdali a předali zbývající techniku domobraně. Ukrajinci nesouhlasí. A ukrajinská technika u Saur-Mohyly nemá téměř žádné palivo pro odchod. V Rozovce je také několik tanků a obrněné techniky Ukrajinců. Snažíme se techniku Ukrajinců převzít“
– V 12,59 domobrana zaútočila na Uglegorsk. Petrovku domobrana obsadila ze severu od města Šěstí. Bez boje.
– Silnice H-21 mezi Novojdarem a městem Štěstí máme pod kontrolou. Byl postaven zátaras a upevňuje se.
– Průzkumné skupiny domobrany z Palievky obešly obec Volnuchino a udeřily na Lutugino. Samotná obec Volnuhino je pod kontrolou zbraní domobrany.
– Byl proveden bleskový útok domobrany na město Severodoněck. Obec Bělaja hora a Borovskoje již obsadila domobrana. Město Severodoněck a Lisičansk možná dnes budou pod kontrolou domobrany. Jsou tam malé síly Ukrajinců. Fašistí jsou tam v panice.
– Dobře, 6000 celkem směřuje k Ilovajsku. Techniky nepočítaně. Situace je výbušná.
– Domobrana zaútočila z Azovského moře na pohraniční přechod Obryv. A upevnila tam své postavení.

Informace štábu domobrany:

V noci z 22 – 23 srpna nepřítel pokračoval bombardování obytných čtvrtí a předměstí a infrastruktury předměstí a okrajů Doněcka a Luganska.
Bojové akce domobrany byly provedeny v oblasti obcí Krasnyj Luč a Antracit.
K jednotlivým střetům s Ukrajinci došlo v osadách Velká Vergunka, Stanično-Luganskoje a Malonikolajevka.
Během těžkého boje u Petrovského domobrana zničila jeden tank, 3 bojová vozidla pěchoty a obrněné transportéry a 10 Ukrajinců a udržela si své pozice.

Na okraji Marinky domobrana vyřadila 2BTR a 3 houfnice D-30.
V blízkosti letiště Doneck byla zasažena dělostřelecká baterie, která vedla obtěžující palbu na obytné čtvrti Doněcka. Bylo zničeno jedno dělo s příslušenstvím.
Pod Krasnogorovkou byly náhlou a rozhodnou akcí poškozeny 4 nepřátelské tanky.

V oblastech Novoannovky, Pridorožnogo a Semejkina a Samsonovky kontrarozvědka domobrany objevila 4 diversní a průzkumné skupiny nepřátel, jednající pod rouškou místních obyvatel. Jedna skupina byla zničena, dvě byly zajaty.
Jednotky domobrany obsadily kontrolní bod „Uspenka“. Nyní se tvrdě bojuje u Avilo-Uspenského.
V dělostřeleckými útoky domobrany na pozice Ukrajinců bylo zničeno: v oblasti kopce Saur-Mohyla 1 BTR; na okraji Amvrosijevky 3 obrněné vozy; u vjezdu do Bělojarovky auto s municí. Ztráty měly i nepřátelské rezervy, soustředěné v blízkosti Peršozvanovky. Zničeny byly 4 tanky a až četa nepřítele.

Na výjezdu z Marfinky byl dělostřelbou zničen kontrolní bod Národní gardy. Zničena 2 BMP a až 10 Ukrajinců.
Během nočních bojů bylo vyřazeno z provozu 9 tanků, 15 kusů bojových obrněných vozidel, a 7 děl a minometů, 3 auta, 2 sklady s municí. Ztráty ukrajinců na živé síle byly asi 50 mužů padlých a raněných, 5 bylo zajato.
Bylo zjištěno použití raket Tochka-U proti pozicím domobrany ve Sněžném a proti obytným čtvrtím ve městě Roveňky.

8.22.14 Zprávy z okupovaných míst.

Na pobřeží Azova jsou prováděny nájezdy na uprchlíky, zejména muže, ve věku branců nebo záložníků. Zastavují je a kontrolují. Lidi, kteří nemají po ruce dokumenty okamžitě odvádějí neznámo kam. Nájezdy provádí Národní garda s podporou místní policie.
V Kramatorsku na kontrolních stanovištích nutí místní obyvatele k účasti na programu „Zello“.

Zello (http://zello.com/) umožňuje online žvanění ala Skype, a obyvatelům kontrolují notebooky na přítomnost programu, s ideou, že jeho prostřednictvím mohou online pokecat s kdekým, např. s povstalci. (Existují totiž skupiny které si přes Zello vyjasňují aktuální situaci…) Doplněk od  J.N.
Pohyb nepřátelských vojsk v místě bojů je obtížný, nepříteli chybí týlové zabezpečení. Nejvyšší koncentrace vojsk je v Slovjansku, Kramatorsku, Izjumu. Mezi Ukrajinci v Mariupolu narůstá napětí.

22/08/14 Trofejní granát z „Uraganu“, který byl vypálen Ukrajinci na klášter, byl přinesen do Doněcku

Bojová kazeta projektil, který byl vystřelen na ženský klášter u Ilovajsku byla dnes ukázána. Vojáci z 1. Šachťorské jednotky, kteří bojují na tomto úseku fronty, přinesl trofej do Doněcku, aby ukázali, čím ničí Ukrajinci civilisty na Donbase.
Reaktivní granát z raketometu 9K57 „Uragan“ má ráži 220 mm a je vybaven kazetovou hlavicí. Raketomet má 16 raket na 280 kilogramů každá a salvou ničí vše na ploše 426.000 m2.

(Kazetová munice je střelivo zakázané ženevskými konvencemi – poz.překl.)

22.08.14 Informace očitých svědků:

„20 cisteren s palivem nedojelo k ukrajinské armádě. Nějaké síly pomohly Novorosii touto sabotáží v Črekassech“.

22/08/14 20:52 Do Luganska dorazily všechny vozy z ruského konvoje

Do Luganska přijelo všech 262 kamionů z ruské konvoje humanitární pomoci pro jihovýchod Ukrajiny, uvádí Interfax.
Právě teď začala vykládání humanitární zásob.
„Je možné, že část ruské humanitární pomoci bude rovněž předána DNR“ – řekl zástupce luganské administrativy.
Podle něj bude rozdělení přivezené řídit zvláštní komise.

(23.8.2014 – Část vyložených vozů již pravděpodobně opustila území Ukrajiny – poz.překl.)

23.8.14 Informace domobrany za 23. srpen (večer)

Během dne, proběhly intenzivní dělostřelecké útoky Ukrajinců na předměstí a okrajové části města Doněck, Lugansk a Ilovajsk. Tam jsou civilní oběti.
V důsledku dopadu taktické rakety „Točka-U“ vypálené nacisty na obytné části obce Roveňky (LLR) byli zabil tři civilisté (včetně jednoho dítěte) a zraněno devět civilistů.

Pod vytrvalým tlakem sil domobrany nacisté začali stahovat své jednotky z pozic v oblasti Thoreze a Sněžné (DNR).
Dělostřelectvem domobrany DNR byl likvidován ukrajinský opěrný bod v blízkosti Vasilievky. Ztráty Ukrajinců: 1 BMD zničeno a 12 lidí bylo zabito a zraněno.
U obce Krasnoje kontrarozvědka domobrany objevila a zneškodnila diversní a zpravodajskou skupinu ukrajinské 25. aeromobilní brigády, složenou ze 6 osob. Skupina působila pod rouškou místních obyvatel. Sabotéři, cestovali minibusem „Volkswagen Transporter“, prováděli průzkum a minometné útoky na zátarasy a malé kolony domobrany. V průběhu potyčky s nimi byli zabiti 3 diversanti, zbytek byl zajat. Domobrana ukořistila 5 samopalů a 1 odstřelovací pušku vyrobenou v Německu, 120 mm minomet a 12 níbojů do něj. Zajatci byli předáni oddělení kontrarozvědky náčelníka štábu DNR. Provádí se jejich výslech.

Výsledkem léčky průzkumné skupiny domobrany byla v oblasti obce Starobeshevo rozbita kolona logistické podpory ukrajinské 72. mechanizované brigády, jedoucí ve směru na Andrejevku. Přímý zásah zničil kamion s municí a palivem. Ukořistěny byly vozy s potravinami a palivem. Byli zabiti tři vojáciy nepřítele, jeden zajat.

zdroj http://vk.com/strelkov_info

A tady ještě něco z oficiálního ukrajinského serveru:

http://korrespondent.net/business/financial/3409314-ukrayna-ne-smozhet-bez-rossyiskoho-haza-yatsenuik

Naftogaz, jak řekl premiér, má vyhrazeno 3,1 miliardy hřiven na nákup zemního plynu z Ruska.
Ukrajina se nebude moci obejít bez ruského plynu. Uvedl to předseda vlády Jacenjuk v rozhovoru pro ukrajinské televizní kanály.
„Může Ukrajina přežít bez ruského plynu? Nemůže. Kolik by měla nakoupit? Kolem pěti miliard krychlových metrů“ – řekl premiér.
Podle něj má Naftogaz vyhrazeno na účtech Národní banky 3,1 miliardy hřiven na nákup ruského plynu.

Tolik Ernest

Pro mne překvapivě  se začalo válčit  také na pobřeží  Azovského moře, těsně nad  Mariupolem!!! Viz výsadek opolčenců z  moře  u Novoazovska! O kterém je tohle  video:

Ale  ted ta  vůbec nejdůležitější a zásadní informace  ze včerejška!

Šéf  německých sociálních demokratů a   vicekancléř  Gabriel  se ve velkém  rozhovoru pro Welt am Sonntag, který vychází  dnes nechal slyšet, že

„Územní celistvost Ukrajiny lze zachovat jen v případě, že se udělá nabídka regionům s ruskojazyčnou většinou,“ odhadl vicekancléř s tím, že federalizace se mu zdá jedinou možnou cestou. Pesimisticky však vidí vyhlídky na návrat anektovaného Krymu Ukrajině.

Včera zřejmě  něco podobného naznačila i Merkelová Porošenkovi v  Kyjevě. A slíbila půl miliardy  eur  Kyjevu na  rekonstrukce  zničených sítí na východě.  Ale  současně.. no dám se opět kousek z Weltu v originále:

Die Bundesregierung werde der wirtschaftlich angeschlagenen Ukraine Kreditbürgschaften von 500 Millionen Euro zur Verfügung, kündigte Merkel nach ihrem Treffen mit Poroschenko an. Dadurch sollen private Investitionen in die Infrastruktur ermöglicht werden. Mit zusätzlich 25 Millionen Euro wolle Deutschland den Bau von Unterkünften für Flüchtlinge finanzieren.

Merkel forderte zudem mit Blick auf die Gefechte zwischen Ukraines Militär und den prorussischen Separatisten im Osten einen „zweiseitigen Waffenstillstand“ zur Beendigung des Konflikts.

Přeložím jen tu tučnou část:

Merkelová, s ohledem na boje mezi Kyjevem a  proruskými separatisty na  východě, požaduje  „oboustranný“  klid  zbraní ke  skončení konfliktu.

Zdroj:http://www.welt.de/politik/ausland/article131524116/Merkel-will-Ukraine-mit-halber-Milliarde-Euro-helfen.html

Pro mne doplnila  svého vicekancléře. Zdá se, že  i v Německu  už zase začínají provozovat   konečně  starou dobrou realpolitik! Kéž by  jim to vydrželo. Snad bychom se míru a  rozumného řešení na Ukrajině dočkali.Bez Německa  totiž  asi nic nepůjde.

Opět – j možné, že  text bude  v průběhu dne  doplněn o aktuality. Vždy budou odděleny barevně.

Jiné renomované  noviny –Süddeutsche Zeitung,  které mají velmi blízko k německé  vládě, ve  svém komentu  Blitzbesuchu spolkové  kancléřky  v Kyjevě jdou  ještě  dále!

Fingerzeig in schwierigen Zeiten

http://www.sueddeutsche.de/politik/merkel-in-kiew-fingerzeig-in-schwierigen-zeiten-1.2100964

jde ještě  dál  než Die  Welt!

Za  klíčové sdělení považuji následující dva  odstavce:

Allerdings ist das nicht die einzige Botschaft, die Merkel mitbringt. Schon nach den ersten zwei, drei Sätzen erinnert sie daran, wie sehr die Ukraine aus ,“sehr unterschiedlichen Regionen“ bestehe und dass es „sehr wichtig“ sei, allen Regionen und ihren unterschiedlichen Bedürfnissen gerecht zu werden. Verpackt in ein Lob für den Präsidenten, der seit seiner Wahl Ende Mai in dieser Hinsicht schon vieles versucht hat, wendet sich Merkel mit diesem – im Ton freundlichen, politisch gleichwohl klaren – Hinweis vor allem an jene Mitglieder der ukrainischen Regierung, die keineswegs so verbindlich darum bemüht sind, sich auch um die russisch-sprachigen Menschen im Süden und Osten zu kümmern.

Gemeint sind jene Hunderttausende Menschen, die sich nicht den Separatisten angeschlossen haben, aber gleichwohl unzufrieden sind mit der Zentrale in Kiew. Echte Stabilität und sichere Zukunft, das sagt Merkel zwischen den Zeilen, wird es ohne mehr Hilfen und Verständnis und Dezentralisierung nicht geben.

Česky:

Samozřejmě , že  Merkelová  nepřijela  s žádným novým poselstvím. Už po první dvou, třech větách, sděluje, že  ví jak se Ukrajina  skládá z „velmi odlišných regionů“  a  že  je mimořádně  důležité, aby , aby  byly  plně  respektovány  odlišnosti různých regionů a    jejich potřeby! Sice  to bylo obaleno do chvály  prezidenta , který  úřaduje  od  konce května a v tomto čase mnohé  vykonal, vše  v přátelském tonu, nicméně  jasný vzkaz byl evidentně  adresován těm členům ukrajinské vlády, kteří  v  žádném případě se nevyvíjejí snahu, aby se nějak postarali o  potřeby lidí lidí z  ruskojazyčného východu a jihu země.

Těmi jsou míněni  ty statisíce  lidí,  kteří  nejsou  spojeni se separatisty, ale  zrovna tak odmítají  Kyjev. Merkelová zcel a jasně  říká mezi řádky, že  opravdová stabilita a budoucnost  Ukrajiny nemohou existovat  bez daleko větší pomoci, porozumění a decentralizaci moci  pro  ruskojazyčný  jihovýchod.

V Kyjevě  byl  oslavný parádemarš  Majdanských, ke  Dni Nezávislosti.

Opolčenci v  Doněcku,  přesně  jak slíbili, si  udělali také přehlídku ke  státnímu svátku – ve  retrostylu  pochodu  německých  zajatců po Rudém náměstí  po  operaci Bagration. Jenže  místo Němců  tentokráte  pod  bodáky pochodovali zajatí UKRové. Ovšem následně, jako tenkrát v  Moskvě, byla  po nich spláchnut a dlažba. Nedivím se. Zde je video:

https://www.youtube.com/watch?v=8B_3Tq3u3c0&fmt=18

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.