Ukrajinská svodka ze dne 25.09.2014


 

Dneska bohužel Ernestova  část  odpadá. Má  úplně jiné starosti, které mu věru nezávidím. Musíte  tedy  vzít  za vděk pouze  vlkovým výběrem.

Ohledně  vojenského vývoje  budou  dnes  asi jen mapy.  NA své si tedy  ti, co  hlídají vojenskou  situaci přijdou pouze i  mé oblíbené   komentované interaktivní. Ale jen tehdy, pokud  umí  aspon částečně  rusky. Tlačí mne  čas. A věřte, že mám pro vás  něco onačejšího ve  všeobecném přehledu!

Ukrajinská:

mu

Opolčenská:

mo

Komentovaná interaktivní:

krátce  k mapám – vůbec  se  mi nelíbí ta stále  větší průrva  Ukrů  na jih od Debalceva!!! Něco je tam špatně! Hodně  špatně!

Přidám ještě  krátkou informaci  z voicesevas.ru

Bilancuje  ztráty  obou stran během příměří:
opolčenci – 90 padlých, 200 zraněných, 5 ks ztracené  obr. techniky
UK Army – 180 až 200 mrtvých, 450 raněných, ztráty  obrněné techniky  do 30 ks
civilové – 60 mrtvých

Podivné příměří!

Ale přejděme  k obecné agendě – začnu něčím extrovním. Dostal jsem to od nicku hans mail. Stojí v něm, kromě jiného, tohle:

narazil jsem na zábavný případ lhaní o „ruských vojácích padlých na Ukrajině“, možná ho upotřebíte.

Paní Jelena Vasiljevová, náležející k ruské odrůdě „profesionálních lidskoprávníků“  (životopis je na jejím webu) na svém blogu http://www.evasiljeva.ru/2014/09/blog-post_24.html tvrdí, že pod Debalcevem ukrajinská armáda smetla nic netušící kolonu vozidel obsazených ruskými vojáky z posádky v Orenburgu, bylo prý přes 20 mrtvých a 100 raněných. Uvádí několik jmen mrtvých vojáků. Tvrdí tam rovněž, že vojáci byli zpětně (po své „smrti“) antidatovaným příkazem propuštěni z armády. K tomu vyložila fota jakýchsi lejster mající dokazovat její tvrzení.

Pointa je ve jménech údajně zahynuvších vojáků: Viktor Karpuchin, Nikita Surkov, Vitalij Gluščenko, Sergej Dymov, Nikolaj Mylnikov a Alexandr Nikulin.

Kupodivu se nachlup stejná sada jmen vyskytuje na soupisce profesionálního druholigového fotbalového klubu Gazovik Orenburg za rok 2008: http://www.klisf.info/tourns/rus/2008/34r02.htm

V diskuzi pod blogem i jinde to lidi nepovažují za náhodu a konstatují, že lež má krátké nohy… zvlášť, když lhář nemá fantazii ani na vymyšlení jmen.

Upotřebil jsem. O tohle  jsem vás nemohl připravit. zejména  když včera Pazderka  v ČT mluvil o tom, jak si lidé v ČR nabíhají  na ruskou propagandu!

Mimochodem, zítra  chystám velký článek, kde s ním účtuji. Doufám, že  Kosu, stejně jako včera, navštíví i v sobotu  někdo z ČT, aby jim to na Kavkách neuniklo.

Přejděme  k vážnějším věcem. Porošenko měl včera  první velkou tiskovku. Referují o ní  i Parlamentní listy zde:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Porosenko-Ukrajina-chce-do-EU-pripravuje-potrebne-reformy-336586

Je to fakt prima  čtení. Vyjímám několik obzvlášt libových kousků:

-„Musíme zničit model, kdy si oligarchové rozdělili moc ve státě, musíme přejít ke společnosti, v níž panuje řád a pořádek, s otevřenou ekonomikou“

-Za priority reformního programu označil boj proti korupci, obnovu státu a státního aparátu, reformu soudů, prokuratury a policie, daňovou reformu, deregulaci a rozvoj podnikání, reformu ukrajinské obrany, zvýšení energetické nezávislosti a zlepšování pověsti Ukrajiny ve světě.

-„Tisíce Ukrajinců položily své životy nejen za Ukrajinu, ale i za Evropu,“

Takže oligarcha  chce  zničit oligarchy? A jak to asi udělá? Když jejich soukromé armády  jsou dnes  páteří  jeho sil na východě? A koresponduje s  tím i tahle  zpráva z ruských  zdrojů:

http://voenkor.info/kiev-poluchit-britanskie-bronemashiny/

Dozvíte se tam, že  Británie, která oficiálně  nedodává kyjevu žádné zbraně, posílá  na Ukrajinu  50 obrněných aut. Nikoli armádě, Britové přec e drží linii. Ale jde o obchod soukromé firmy pro soukromou firmu.Jinými slovy, některý  z oligarchů, které  Porošenko prý potlačí, si právě pořídil 50 obrněnců…

Zlepšování  pověsti Ukrajiny ve světě?  No třeba  může  začít  tím, že  zavře „intelektuály  “ z Ajdaru,  co si čtou,  za dlouhých večerů na frontě,  básně. A  sem tam vraždí. Může  k nim přibalit  Azov, Donbass, Dněpr  a všechny podobné. Tím by pro pověst  Ukrajiny  v zahraničí udělal poměrně  dost. S něčím konkrétním  může  začít  hned. Na tomhle  videu

http://www.youtube.com/watch?v=Ze0UM-WaQjY

například  dav “ správných“ Ukrajinců  hází dva nepohodlné poslance  do  koše. Vadí  či nevadí to panu ukrajinskému prezidentovi?

A  tisíce Ukrajinců padly za Evropu? Souhlasím.  Ale  asi neshodneme , kteří ti mrtví to jsou. Pro mne  ti, co položili život v boji proti náckům.  Ti na druhé straně  fronty  prezidente Porošenko!

Ted něco z New  York Times:

Kyjev, aby  byl schopen dodržet  výměny zajatců 1.1 svévolně před  stažením  svých  batalionů z některých území pozatýkal koho zrovna  viděl. Třeba  ženy nebo občany  z Kyjeva, kteří na Donbase  nikdy nebyli a tudíž těžko mohli  upadnout do zajetí….

Inu, dobrá pověst  Ukrajiny  nade vše…nebo mám  radši napsat Ueber alles?

Ale  pan prezident  byl dneska obzvlášt řečný, takže  vyjevil pro  ukrajinské noviny Ukrajinská Pravda ještě  cosi dalšího:

http://www.pravda.com.ua/news/2014/09/25/7038893/

Podle Porošenka  žádné právo na zvláštní postavení v  Donbasu není.

Dál sdělil, že přijaté zákony, dne 16. září  nedaly opolčenským  oblastem žádný speciální status. To  přímo označil za  VYMYSL!

Podle něj se jedná pouze o možnost určitého režimu místní správy v Donbasu a nikoli  zvláštní pravomoci nebo svrchovanosti.

Takže  ještě předevčírem  to  zvláštní právo existovalo a rozhodoval o něm konkrétně  parlament. Ze včerejší Ernestovy  svodky jsme se dozvěděli, že ne  parlament ale  ukrajinská tajná službu SBU. A  dnes jsme se dozvěděli, z mluvidel Porošenka,  že vlastně není nic…

Má  dobře našlápnuto!

ale  včerejšek přinesl z Porošenkových úst  také tohle:

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil na své dnešní velké tiskové konferenci, že se do tří týdnů hodlá setkat v Evropě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
viz: http://czech.ruvr.ru/news/2014_09_25/Porosenko-prohlasil-ze-se-setka-s-Putinem-2422/

Jde jen  to, jestli  Putin bude chtít jednat s ním.  Partnerem by mu měli  být  šéfové povstalců!

Ale třeba  ano, protože  Porošenko, podle Hlasu  Ruska  sdělil i následující:

V úterý se v médiích objevila informace, že ruský prezident Vladimir Putin údajně napsal ukrajinskému protějšku dopis, v kterém připomněl záměr Moskvy omezit přístup ukrajinského zboží na ruské trhy, zahájí-li Kyjev implementaci asociační smlouvy a smlouvy o volném obchodu s EU.

Porošenko řekl novinářům, že žádný Putinův dopis neobdržel. Rovněž poznamenal, že se nebojí sankcí Moskvy.
viz: http://czech.ruvr.ru/news/2014_09_25/Porosenko-prohlasil-ze-Putin-mu-nevyhrozoval-5845/

Ten chlap poví, na požádání, každému, co chce  slyšet… Jen  Ukrajincům leccos  tají.

Například, že  jsou  totálně pleite. O tom hovořil onehdá bývalý šéf jeho kanceláře  Medvedčuk:

http://lifenews.ru/news/141414

Ten dokonce  míní že:

Medvedčuk  je přesvědčený, že  integrace Kyjeva  do EU  povede  k bankrotu ekonomiky a sociální  vzpouře.

No já  si  myslím, že  sociální  vzpoura vypukne  ještě před naplněním asociační dohody… Protože  Ukrajina  je  fakt  ekonomicky…. no v posledním tažení. Chystám o tom speciální článek. A  předem sděluji, že  analytici velmi renomované západní organizace jsou stejného názoru. Ale musíte ještě  pár  dnů počkat.

Že je  ekonomická situace Kyjeva nanejvýš  alarmující lze  více méně  dovodit z  z  informace  Týdne o rozhovoru Zaorálka s Kerrym na půdě  Valného shromáždění OSN.

Budu  Zaorálka citovat:

„Soustředili jsme se na to, jak situace na Ukrajině vypadá, jaké jsou naše cíle, jaká je dlouhodobá strategie na Ukrajině. Nejde jen o to, přečkat nejbližší zimu, jakkoli to nebude jednoduché. Ale i o to, jaké poměry chceme na Ukrajině pomoci vytvářet pro její normální rozvoj,“

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/zaoralek-jednal-s-kerrym-o-islamskem-statu-a-ukrajine_319297.html#.VCRRyBaHjfk

Ano, přečkat  zimu na Ukrajině vůbec nebude jednoduché. To tedy má  Zaorálek pravdu. Zejména  když  Česká televize právě informuje, že  Madaři zastavili předběžně  veškeré dodávky plynu na Ukrajinu s  tím, že přednostně musí vykrýt  svoje  potřeby. A  šmytec.

To Jacenuk  je jiná liga  než Porošenko… Podle http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/348638-neruste-sankce-dokud-rusko-nevrati-krym-vyzval-ukrajinsky-premier.html vyzval EU  a  USA , aby  v žádném případě nerušili  sankce proti Rusku. Dokud prý nevrátí Krym!

Podle  stručné informace tamtéž mu EU  včera večer promptně vyhověla. Sankce se rušit nebudou. Budu citovat:

Evropská unie patrně nebude v nejbližší době upravovat protiruské sankce. Podle agentury Reuters to řeklo několik diplomatů před jednáním vyslanců evropských zemí o vývoji ukrajinské krize chystaným na příští týden.

Třetí  ukrajinská  mluvná  hlava  -Tymčuk o sobě nedal pár  dní slyšet. Včera ovšem reagoval  na nálezy  masových hrobů  opolčenci. A  vnáší do toho  jasno. Kdo je za  to odpovědný a  kdo nevinný a kdo napomáhá zlu. Budu citovat  z Parlamentních listů:

„Co jsme se zmínili o rozkazech ruského vojenského centra, aby povstalci zfalšovali údajné důkazy o zločinech prováděných ukrajinskými vojáky, ruská média jsou těmito lživými důkazy doslova zaplavena. Ruské televizní kanály vlastněné státem neustále ukazují záběry z masových hrobů, kde nechybí ani těhotné ženy. Už tam jenom stačí dodat označení ochranné známky Ruska, propaganda ve tvaru ukřižovaných dětí či ještě lépě, ve tvaru ukřižovaných těhotných dětí. Ruská média z těchto zločinů obviňují Pravý sektor a Národní gardu. Ty tam nesmí chybět,“ kritizuje Tymčuk.

„Jasně to ukazuje, jak snaživě místní žoldáci a ruští novináři plni příkazy Kremlu. Mechanismus propagandy pracuje jako dobře promazaný stroj. Co stojí za povšimnutí, je fakt, že proruští separatisté zabili skrze tutu propagandu dvě mouchy jednou ranou. Zdiskreditovali ukrajinskou armádu a navíc je obvinili ze spáchání svých vlastních zločinů,“ upozorňuje Tymčuk.

„Za třetí nepříznivou zprávu považuji skutečnost, že pozorovatelská mise OBSE odmítla potvrdit zprávu Národní bezpečnostní rady a obrany Ukrajiny, že jeden z jejich vozů byl napadan v Luhansku. Podle mě je docela dobře možné, že naše informace byly mylné. Přesto se o tom musím zmínit, protože to není rozhodně poprvé, co OBSE vydává taková prapodivná prohlášení. Možná, že to jde vysvětlit tím, že ukrajinské oddělení v rámci OBSE je pod dohledem ruských občanů?“ ptá se Tymčuk.

Takže  rafinované ruské propagandě, o které se nám už včera  zmínil Pazderka z ČT dokonce, podle Tymčuka , podléhá i OBSE. Nebude chtít  Jacenuk na tuhle organizaci také uvalit sankce?

Přiznám se, že nechápu  ale  tuhle větu míromiluvného  a zbožného Tymčuka – Kdybychom vytvořili pluk z ‚hlavních hrdinů‘ této války, kteří sedí zašití v kanceláři, už bychom dávno popíjeli čaj na troskách Kremlu,.

Netvrdí snad  Ukrajina,  že  jí jde o udržení  územní celistvosti? A ted jeden z jejích  hlavních demagogů mluví o troskách Kremlu? Inu to je ten  nový obraz  Ukrajiny ve  světě, asi…

Zdroj:http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nejznamejsi-ukrajinsky-vojensky-analytik-se-zasnil-o-Kremlu-v-troskach-a-nakonec-se-rozbrecel-dojetim-jako-maly-kluk-Podivejte-se-co-za-tim-bylo-336533

No obávám se, že  Tymčuk nebude mít zrovna  radost  ze  zprávy ITAR-TASSu

http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1464470

že  řada mezinárodních expertů je přepravena  se podílet na  vyšetřování brutalit na  Ukrajině….

Tady jsem původně  skončit, když  jsem ještě  netušil, že  Ernest  nemá  šanci něco napsat. Takže  nyní ještě  cosi  zásadního přidám.  Už několikrát jsem  na Kose uváděl, že  docela  silná  nespokojenost  s informováním veřejnoprávních medií    o dění na Ukrajině  je nejen tady v Čechách, ale  že  velkou kritikou prochází  například  i  německé veřejnoprávní televize  v sousedním Německu. Za  sebe  dodávám, že  jak ZDF, tak zejména  ARD  pro mne byla  a je  v  Čechách nedostižným vzorem  férové a objektivní žurnalistiky. Samozřejmě  ve srovnání s tím, co nám předvádí  posledního  3/4 roku naše/vaše  Česká televize a její intervjůci. Všechno je ovšem  věcí  měřítek. Co  se  jednomu v Čechách může  zdát  jako vyhovující nebo dokonce dobré, může  ten, který je dlouhodobě zvyklý  na naprosto nejvyšší zpravodajský standard považovat  za  totální propadák. A  to stalo právě  mnou tak obdivované ARD  u velkého počtu jejích  diváků.  A  ti  neváhali si stěžovat Programové  radě  ARD. Která je  tvořena ze zákona  nikoli  nominanty  německých politiků, jak je  tomu  u nás, ale  ze zákona  nezávisle  velmi  ctihodnými osobnostmi z  různých  části  veřejného  i privátního  života. A jak se dozvíte  zde , na rozdíl od takového Josefa  Pazderky  si  Programová  rada ARD ani  náhodou  nemyslí,  že  divák je  hlupák snadno  ovlivnitelný nějakou  rafinovanou ruskou nebo proruskou propagandou, ale  jala  se divácké stížnosti na tendenčnost informací  o  ukrajinské válce  důkladně  zkoumat.

A  jak se  v dozvíte  zde:  http://www.heise.de/tp/artikel/42/42784/1.html

došla  k následujícímu závěru:

Ukraine-Konflikt: ARD-Programmbeirat bestätigt Publikumskritik

„Fragmentarisch“, „tendenziös“, „mangelhaft“ und „einseitig“: Der Programmbeirat teilt über weite Strecken die Publikumskritik an der Berichterstattung

Der Programmbeirat der ARD kritisierte auf seiner Sitzung im Juni 2014 die Berichterstattung der größten öffentlichen Medienanstalt über den Ukraine-Konflikt. Die ausgestrahlten Inhalte hätten teilweise den „Eindruck der Voreingenommenheit erweckt“ und seien „tendenziell gegen Russland und die russischen Positionen“ gerichtet, heißt es im Resümee aus dem Protokoll (PDF) des neunköpfigen Gremiums, das Telepolis vorliegt. Wichtige und wesentliche Aspekte des Konflikts seien von den ARD-Redaktionen „nicht oder nur unzureichend beleuchtet“ worden, insgesamt zeigte sich die Berichterstattung „nicht ausreichend differenziert“, urteilen die Medienkontrolleure.

Konflikt na Ukrajině: Programová  rada  ARD potvrdila kritiku  diváků

„Fragmentární“, „tendenční“, „nedostatečné“ a „jednostranné“: Programová  rada  sdílí z převážné  části kritiku diváků  na  zpravodajství

Programová rada  ARD kritizuje  na  svém zasedání  v  červnu 2014 zpravodajství největšího veřejnoprávního  mediálního domu o ukrajinském konfliktu. Vysílané pořady částečně  “  budily dojem předpojatosti“ a byly zaměřeny „tendenčně  proti Rusku a  ruské pozici“. jak stojí  v celkovém Resumé z Protokolu  devítičlenné rady /viz  pdf.  soubor na  tomto linku:  http://www.heise.de/tp/artikel/42/42784/42784_1.pdf  /. Důležité a podstatné aspekty  nebyly  redaktory  ARD  “ bud  osvětleny  vůbec   nebo jen nedostatečně“. Celkově se  zpravodajství jeví jako „nedostatečně  diferencované“  usoudili mediální kontroloři z Rady.

Taky  zíráte  jak mladý skot na nová  vrata? Zejména  po  tom, co jsem vám včera  předložil od  Pazderky a jeho výkonu na  Aktuálně?

No ještě  pár  odstavců  z  toho článku přidám:

Začnu tímhle:

„Teilweise besteht die Tendenz, die Kritik intern als eine ‚Kampagne von Ostdeutschen und Linken‘ darzustellen“, vermutet Maren Müller, Vorsitzende der Initiative Ständige Publikumskonferenz. Die NGO erhält inzwischen fast täglich Hinweise aus dem Publikum der öffentlich-rechtlichen Sender. Zur Zeit betreffen sie mehrheitlich Berichte über die Ukraine. „Vorwiegend stammen unsere Mitglieder übrigens aus den alten Bundesländern, ohne besonders politischen Hintergrund“, erläutert die Medienaktivistin auf Anfrage von Telepolis. 

Částečně  /v ARD/existuje tendence kritiku interně interpretovat jako „kampan východních  Němců a strany  Die Linke“ vyslovuje podezření  předsedkyně iniciativy Stálá konfenrence publika. Jeho organizace  dostává v mezičase téměř  denně upozornění diváků na  veřejnoprávní vysílač. V poslední  době  v převážné většina na  pořady o Ukrajině. “ Převážně  stěžovatelé pocházejí  z tzv. starých spolkových zemí a to bez politického pozadí“ konstatuje  mediální  aktivistka na  dotaz Telepolisu /server  z kterého to přejímám/.

K tomu lze  říci jen tolik, že holt  i v Německu mají svoje  Pazderky!

Die aktuellste Beschwerde betrifft die Redaktion der Tagesthemen. Aus einem Interview mit dem Kollegen vom Spiegel, Christian Neef, wurde eine nicht ganz unwesentliche Szene herausgeschnitten. Auf die Frage der Moderatorin, ob die Menschen in Donezk durch die Regierungskräfte aus Kiew befreit werden wollen, antwortete Christian Neef von Vorort: „Dass sie von den Ukrainern befreit werden wollen, das glaube ich nun nicht, sie haben nach wie vor eine sehr skeptische Haltung gegenüber Kiew.“ Im anschließend ausgestrahlten Interview fehlte diese direkte Antwort. Stattdessen sendeten die Tagesthemen ausführlich den Eindruck des Korrespondenten, die lokale Bevölkerung würde die Rebellen weniger unterstützen.

Nejaktuálnější  stížnost se  týká  redakce hlavní zpravodajské relace ARD  – Tagesthemen /obdoba  Televizních novin  na  ČT/. Z rozhovoru z  novinářem ze  Spieglu -Cristianem Neefem, byla vystřižena  jedna  nikoli nedůležitá pasáž. NA otázku moderátorky , zda  lidé v Doněcku si přejí být osvobozeni kyjevskými vládními silami, odpověděl Cristian Neef z  Doněcka: Že by  chtěli být  být osvobozeni Ukrajinci, tak tomu nevěřím, mají tak jako dříve ke Kyjevu velmi skeptický postoj“.  V následně  vysílaném interview tato  pasáž vypadla.  Za  to  Tagesthemen odvysílali  výhradně  dojem korespondenta, že  obyvatelstvo až  tak moc  rebely nepodporuje…

Má ty  svatá prostoto!  Když s i vzpomenu  na  to, co  bylo předkládáno v ČT a  v ČRo nám. Jak  čeští rozhlasoví i televizní intervjúci  dlouho, s vytrvalostí sobě  vlastní  tvrdili, že  Doněck je  sice pod  palbou dělostřelectva a raketometů, ale že nejde spolehlivě určit, kdo ty  granáty a  rakety  na doněcká sídliště  a  civilní infrastrukturu  střílí?Ale jak titíž zpravodajové  za  to určitě   věděli, že  v řadách povstalců bojují  regulérní  ruské vojenské jednotky, aniž by  byli schopni identifikovat jednoho jediné  ruského vojáka?!!!

Co by tomuhle asi tak řeklo německé publikum a Programová rada?! Nejsou nakonec ti Germáni  nějak moc  cimprlich?

Protože třeba  já  bych je za  vystřihnutí  té  otázky a  následné odpovědi zas  až tak moc nekritizoval. Vzpomínáte  jak jsem  nedávno zde  cupoval Veroniku Sedláčkovou  za její  otázku na  Martina  Dorazína? Otázku, která byla  naprosto identická  s  tou, kterou položila zpravodaji Spieglu její německá kolegyně? Osobně  ji považuji  novinářsky  za  naprosto dementní, osvědčující  totální neznalost problematiky tazatelkou!  Vzhledem k tomu, že  Tageschau  to , na  rozdíl od  Radiožurnálu  neměla  v přímém přenosu, vůbec se editorovi nedivím, že   ten nonsens  zkrátka  vystřihl. Na jeho místě bych udělal přesně  totéž. Sedláčkova  v přímém přenosu  jela. Takže  holt  s jejím  totálním a trapným úletem nešlo nic  dělat…

Pro tuto chvíli skončím.Zítra  si  všechny  ty  materiály  ještě projdu pořádně. A může být , že ještě  cosi  zajímavého z nich vykutám.

Pokud by se cokoli přes den  zásadního semlelo, dám to na Kosu barevným písmem.

Koukám ted na monitor  tisku a zjištuji, že  tohle  téma  objevil už  i český mainstream!! Například Týden  na téma  zveřejnil velký  článek s  množstvím velmi cenných doplnujících údajů. K  nalezení zde: 

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/rada-ostre-kritizuje-nemeckou-statni-televizi-za-ukrajinu_319349.html#.VCUTABaHjfk

Nicméně  jsem spokojen  s  tím, že  Kos a svůj text  k  tomu, co se děje  v ARD  vydala  dříve než  Týden!  🙂  🙂 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Ernestova svodka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.