Trumpovi poradci diskutují o sankcích pro národy, které se vzdálí od dolaru


Americká  měna  je  s  obrovským odstupem  vedoucí  světovou  platební  jednotkou.  Světový  obchod  s ní stojí a padá. Zatím.  V momentě,  kdy  v  rámci sankcí, hned na začátku kolektivně  západní papaláše  napadlo,  že  zmrazí  suverénní  ruská  aktiva v jejich  jurisdikcích  Kosa  okamžitě  napsala,  že  dolar  si  zahrává se  svou exkluzivitou a  že  se tím  odstartovalo  to, o  čem leckteré  země  do teď  jen přemýšlely  – totiž  od  dolaru se  pokud  možno co nejvíce  odstřihnout.

Biden,  Leyenová  a  další další  kolektivně západní /bez/mozky  v mezidobí  vše  ještě  vyšperkovaly  úvahami,  jak  Rusům  jejich majetek nikoliv  zmrazit, ale  rovnou ukrást.  Čímž  motivovaly  další a  další  státy  začít  přemýšlet  v dedolarizačních schematech.  Ostatně  – proto také  vypukla  zcela  nevídaná  zlatá  rally.

Ovšem na  Bloombergu  se objevil  krajně zajímavý  článek,  že  Trump v případě  svého opětného zvolení  žádnou dedolarizaci  nedovolí a  je  rozhodnut  sankcionovat  kde  koho,  aby  dolar neopustil své  výsadní a  výsostné postavení!!!!! Za mne  jasný důvod  ten  text  z Bloombergu převzít! Tady je:

Trump Advisers Discuss Penalties for Nations That Move Away From the Dollar

podle  překladače

Trumpovi poradci diskutují o sankcích pro národy, které se vzdálí od dolaru

  • Země BRICS vedou celosvětovou debatu o snížení expozice dolaru
  • Trump říká, že Bidenova politika podkopává respekt k americké měně

 Ekonomičtí poradci Donalda Trumpa zvažují způsoby, jak aktivně zastavit národy v odklonu od používání dolaru – ve snaze čelit začínajícím krokům mezi klíčovými rozvíjejícími se trhy s cílem snížit expozici vůči americké měně, alespoň podle lidí obeznámených s touto záležitostí.

Diskuse zahrnují sankce pro spojence nebo protivníky, kteří hledají aktivní způsoby, jak se zapojit do bilaterálního obchodu s jinými měnami než je dolar – s možnostmi zahrnujícími kontrolu vývozu, poplatky za manipulaci s měnou a tarify, uvedli tito  lidé  pod podmínkou anonymity.

Slovní odpor proti dominanci dolaru v globálním finančním systému nabral na síle v roce 2022, kdy USA vedly snahy o uvalení tvrdých ekonomických sankcí na Rusko , národ skupiny G20 . Ruská centrální banka, vládní úředníci a asi 2500 dalších cílů mají omezený přístup k dolaru.

Čtěte více: Stav supervelmoci dolaru ohrožený zmatky doma i v zahraničí

Prezident Joe Biden tento týden podepsal opatření, které mu uděluje nové pravomoci zabavit majetek  Ruska  v  dolaru na pomoc při rekonstrukci Ukrajiny. Takzvané ustanovení REPO bylo přidáno do balíčku národní bezpečnosti na pomoc Kyjevu a dalším spojencům USA. Opatření vyvolalo obavy mnoha republikánských zákonodárců, kteří se obávají, že oslabí  roli amerického dolaru v globálním finančním systému.

Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, společně známé jako země BRICS, diskutovaly na summitu loni v srpnu o de-dolarizaci . Tato skupina získává celosvětovou váhu poté, co letos pozvala klíčové země produkující ropu Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty spolu s dalšími v rámci expanze. Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty v současné době fixují své měny na dolar.

Ekonomičtí poradci Trumpa a jeho kampaně hovořili o zacílení tohoto konkrétního úsilí BRICS v potenciálním druhém funkčním období. Trump řprohlásil, jak veřejně, tak soukromě,  že chce, aby dolar zůstal celosvětovou rezervní měnou .

Směnný kurz

„Nesnáším, když země odcházejí od dolaru,“ řekl Trump v rozhovoru pro CNBC 11. „Nedovolil bych zemím, aby odešly z dolaru, protože když ztratíme tento standard, bude to jako prohra v revoluční válce,“ řekl. „To bude těžký  úder  pro naši zemi.“

Trump jako prezident by zvážil násilné oslabení dolaru, aby podpořil domácí výrobní sektor. Ale teď, zatím, soukromě řekl, že v současné době nevidí výhody dolarové intervence, podle jedné osoby obeznámené s touto záležitostí. Trumpova kampaň odkazovala na poslední poznámky bývalého prezidenta k dolaru.

„S Bidenem přijdete o dolar jako světový  standard.“ Bude to jako prohrát největší válku, jakou jsme kdy ztratili,“ řekl a obvinil Bidenovu politiku z poškození akceptace dolaru.

Trump upřednostnil stabilní dolar a jako obchodní měnu  pro ostatní země, aby se této politice přizpůsobily tím, že se zdrží intervencí, kterémi se snaží devalvovat své měny. Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém zdržuje snižování úrokových sazeb, dolar v poslední době roste, což podněcuje zámořské úřady, aby zvážily intervence na podporu – nikoli devalvaci – svých měn.

Problém intervence

Japonské a jihokorejské úřady byly mezi těmi, které varovaly před nadměrnými pohyby jejich směnných kurzů, přičemž představitelé v Tokiu varovali, že si vyhrazují právo zasáhnout.

Jen ve čtvrtek dosáhl vůči dolaru nejslabší úrovně od roku 1990. Čínské úřady rovněž podnikly kroky k zastavení poklesu jüanu.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Velmi Trumpovi  rozumím!!!  Na jeho místě  bych  myslel  úplně  stejně.  Dolar  jako  vlastně  jediná světová rezervní měna  poskytuje  USA  netušené  finanční  výhody, o nichž  si zbytek planety může  nechat jen  zdát.

Nicméně  – nejsem  Trumpem a  ani nehrozí,  že  bych kdy  byl.  Svět  byl  k pokusům  a dedolarizaci  dohnán!  Spojenými s táty , Bidenem a  dalšími  kolektivně  západními papaláši a jejich  snahou ochromit  sankcemi  Rusko.  Kdy  jako ten největší  frajer  v zapadlé  vesnické  hospodě  se  trumfovali,  kdo proti Moskvě zavede  tvrdší  sankce. Aniž  by  si dopředu spočítali  důsledky pro nás  samotné!  Prostě  Re, tuty, boty a  tak dále.  Já  jsem ten  největší  kofr  v  týhle putice!

A  řekl  bych,  že  Trumpovi  je líto,  že  u toho  trumfování  nebyl!  Protože  dnes  chce  sankcionovat  všechny  kdo s e rozhodnou  v mezinárodním obchodě  platit  jinak než  dolarem!!!

Rozhodně  to může  zkusit!  Protože  kdyby  například  čínský  juan  ukousl  americké  měně  třeba  25% podíl  na  světových transakcích,  nastal  by  pro USA obrovský problém. Zejména  co se  jejich obřího dluhu  týče. Možná  by  stačilo už  jen nějakých  17-20%.  A  financování přes  americké  státní dluhopisy  by  šlo do kopru….

Trump  má  naprostou pravdu  – dedolarizace  by  reprezentovala  největší  porážku v amerických  dějinách.  Ale  ti  z vás, kteří  o téhle možnosti uvažují se  škodolibou radostí  vážně  varuji  – něco takového  by  poškodilo  celý  západní  finanční systém,  Včetně  toho, postaveném  na jakési  české  koruně. Nic není  bez  důsledků! Nic.  Což  samozřejmě  plně platí  i pro případné Trumpovy  sankce! Nepochybuji,  že  mají svůj  rub,  který  by  kolektivní Západ tvrdě  dolehl.  Nevěřil  že  to má ošetřené a  domyšlené!

Rychlou  smrt  by  americké  měně  způsobil odklon  ropných velmocí  – Saudů a Emirátníků, pokud  ty by  začali ve velkém s ropou obchodovat  i  v jiné  měně  – juanu zejména.

Nixon a jeho poradci vymysleli  totiž  geniální  fígl jak  zachránit  dolar  , když  opustili Brettonwood  a garantovanou vazbu USD na  zlato.  Dohodli se tenkrát s producenty  ropy,  na  prodeji  pouze a výhradně  za  dolar! Za nic jiného. A problém  odsátí  zlatých  rezerv USA  byl vyřešen a dolar povýšen na nedotknutelné  božstvo.  Zmrazení  ruského státního  majetku  nastartovalo  opačný proces. Jestli  se  ropa  začne  ve velkém prodávat  za  juan,  ani sankce  nijak zásadně nepomohou!  A na  svět se zřítí  americký  obří dluh….

Takže  všichni, zejména  Saudi a Emiráty  si mohou  vybrat – budou  radši riskovat, že  když  nebudou  skákat, jak  Washington  bude pískat , tak jim budou zabavena  jejich  aktiva  nebo  je  víc  straší zhroucení  světového finančního systému???  Rád  bych  znal  jak o tom přemýšlí  MbS – saudský korunní princ  a  držitel  výkonné   moci v Saudské Arábii…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.