„Proč bych se měl vracet bojovat?“


Ukrajina  doslova pořádá  odlov  škodné!  Pokud  byste  tipovali  na přemnožené  lišky se  vzteklinou  tak jste  jste na omylu. Dokonce  se jí nepřemnožili  ani divočáci nebo vysoká  jako v  Česku.  Škodnou  rozumějte Ukrajince, kteří  ať  už doma nebo v zahraničí  neprojevují  dostatek  vlasteneckého  nadšení,  aby  navlékli  mundůr a  šli hrdinně  zemřít  za  Zelenského a kolektivní  Západ a naopak  hledají  jakoukoliv  skulinu, která jim  umožní se  této „poctě“  vyhnout.

Český  mainstream okolo  tohoto tématu, na  rozdíl od  britského  The Telegraphu  našlapuje  po šičkách. Takže  si dáme  ten Telegraph!

‘Why should I return to fight?’ Ukrainian men living abroad say

podle  překladače

Ukrajinští muži žijící v zahraničí se  ptají :“proč bych se měl vracet bojovat?“

Nový zákon o mobilizaci  nutí muže vrátit se na Ukrajinu, pokud potřebují vyměnit své pasy – ale tehdy jim hrozí, že budou povoláni do armády

Když Rusko před dvěma lety napadlo Ukrajinu, poslal Vladimir svou bývalou manželku a jejich čtyřletého syna pro jistotu do zahraničí.

Jako většina ukrajinských mužů zůstal  doma a stanné právo mu nedovolilo odejít. Ale po dvou letech o samotě a poté, co byl prohlášen za zdravotně nezpůsobilého sloužit, se rozhodl připojit k rodině v Německu.

„Dítě potřebuje otce,“ řekl.

Nyní by mohl narazit poté, co kontroverzní zákon zbavil nebojující muže v zahraničí konzulární pomoci. Osoby ve věku 18 až 60 let si budou moci vyměnit své staré  pasy pouze na Ukrajině, což znamená, že se budou muset vrátit do země – a riskovat odvod.

Tento krok, jehož cílem je pomoci zaplnit strašnou mezeru v počtu lidí  v ozbrojených silách země, řeší dlouhodobé napětí ohledně mužů, kterým se po dobu války podařilo vyhnout se zákazu cest do zahraničí. Ale kritici, včetně některých sloužících vojáků, varovali, že to může být protiústavní a bude to jednoduše povzbuzovat ty, kteří jsou již mimo  Ukrajinu, aby se drželi od ní dál. Polsko navrhlo, že by dokonce mohlo deportovat ukrajinské muže zpět do jejich domovské země k odvodu.

Vladimir (39) výzvu neuposlechne a nevrátí se: „Bylo morálně těžké [odejít], ale rozhodl jsem se, že mě moje rodina potřebuje. Necítím žádný tlak ze strany rodiny nebo přátel, abych se vrátil. Všichni moji kamarádi mou situaci chápou.“

Jednotky nedostatečně obsazené

Ukrajinské vojenské komisariáty neboli místní náborové úřady byly v prvních měsících invaze zavaleny dobrovolníky. Ale slábnoucí nadšení a vysoké ztráty za poslední dva roky způsobily, že mnoho jednotek bylo nebezpečně oslabeno.

Ukrajinští a západní vojenští plánovači označili nedostatek bojových sil za jeden ze tří kritických problémů, které je třeba řešit, má-li Ukrajina odolat současné ruské ofenzívě a případně znovu získat iniciativu.

„Bezprostřední pozornost se soustředila na munici, zejména dělostřeleckou a  protivzdušné obrany, na opevnění, která zahrnuje řádné obranné linie, a za třetí, na tuto otázku lidské síly,“ řekl jeden západní představitel o nedávných rozhovorech s Ukrajinou.

„Pokud jde o nahnání lidí do letadel, na to se nás nikdo neptal a nepředpokládám, že by se nás na to zeptali,“ dodal úředník na otázku, zda jeho vláda pošle ukrajinské muže domů.

Ukrajinská vláda přijala řadu opatření k získání nových rekrutů, včetně snížení věku pro odvod z 27 na 25 let.

Zdá se však, že oznámení způsobilo v ukrajinské vládě určitý zmatek. Jeden ukrajinský představitel řekl Telegraphu, že si nejsou zcela jisti, jak bude zákon fungovat, protože se nezdá, že by se řešily otázky jako výjimky pro ty, kteří legitimně nemohou bojovat – jako je Vladimir.

Dmytro Lazutkin, tiskový tajemník ukrajinského ministerstva obrany, uvedl, že se neplánuje vydávat oznámení o odvodu  v zahraničí.

„Ministerstvo obrany nemůže komentovat kroky ministerstva zahraničí. Myslím, že je to dost nereálné,“ řekl Rádiu Svobodná Evropa.

Rovněž vyvolalo smíšenou reakci ukrajinských spojenců. Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz řekl, že „ukrajinští občané mají závazky vůči státu“ a že Varšava pomůže „zajistit, aby ti, kteří podléhají povinné vojenské službě, odešli na Ukrajinu“.

Německé úřady naproti tomu uvedly, že  Ukrajinci si budou moci prodloužit svůj pobyt v zemi, i když jim vyprší platnost pasů, pokud existuje nějaký způsob, jak je identifikovat.

Muži ve věku od 18 do 60 let mají oficiálně zakázáno opustit Ukrajinu od chvíle, kdy prezident Volodymyr Zelenskij zavedl stanné právo v první den ruské invaze v roce 2022.

V praxi se mnohým podařilo získat výjimky buď tím, že byli prohlášeni za nezpůsobilé k vojenské službě, měli tři nebo více dětí nebo získali zvláštní povolení k cestě od vlády. Jiní se pokusili odejít ilegálně, někteří se propašovali přes západní hranice Ukrajiny. Zelenskyj loni zakročil proti úředníkům zneužívajícím výjimky k cestování. Snížena byla také lišta pro předání vhodné k podání.

Statistický úřad Evropské unie Eurostat uvádí, že v zemích EU žije 4,3 milionu Ukrajinců, z toho 860 000 mužů ve věku 18 let a starších. Britská vláda uvedla, že v rámci svého programu vydala 256 200 víz pro ukrajinské uprchlíky. Není jasné, kolik z nich bylo pro bojové muže.

Ukrajinští muži žijící v zahraničí řekli Telegraphu, že se neplánují vrátit bojovat a považují zákon za nespravedlivý.

„Zákon není spravedlivý“

„Můj pas je stále platný,“ řekl 39letý Vladimir, „ale myslím, že pro mnoho lidí, kteří sem přišli z okupovaných oblastí, jako je Mariupol, je situace trochu urážlivá. Rusko zničilo jejich domovy a jejich vlastní země se k nim nyní přiklání.“

Volodymyr, stavitel ze západní Ukrajiny, který většinu z posledních osmi let žije a pracuje v České republice, řekl: „Zákon není spravedlivý. A všichni moji ukrajinští přátelé v Česku, z Lucku a Kyjeva si to myslí. Nikdo s tím není spokojený. Vláda nás nutí a s takovými zákony od nich utečeme. Přijmeme občanství v jiných zemích.“

„Lidé se nevrátí.“ Čím déle válka trvá, tím více zákonů jako je tento je schváleno, tím více lidí nenávidí Ukrajinu a její vládu. Proč bych se měl vrátit do boje? Proč? Proč se vláda před válkou nezajímala o pracovní migranty jako jsem  já?“

„Každý den máme méně a méně území a méně a méně lidí. Někteří byli zabiti, jiní přeplavali řeku Tisu, jen aby unikli.“ Tisa, přítok Dunaje, představuje 10 mílový  úsek ukrajinské hranice s Maďarskem.

Jeden muž, který přiznal, že opustil zemi ilegálně a v současné době je v Indonésii, uvedl, že necítí žádnou povinnost bojovat za zemi a považuje se spíše za pozorovatele než za účastníka války.

Možná překvapivě zákon vyvolal i kritiku některých vojáků. „Naprosto s nimi souhlasím,“ odpověděl Nikita Ruzhenko, náborový seržant ukrajinské Charkovské 113. brigády, na otázku, co si myslí o jejich názorech. „Říct jim, že odešli z Ukrajiny, takže už nejsou Ukrajinci, není normální. Musíme lidi pozvat zpět, slušně  je pozdravit a neříkat jim, že nejsou Ukrajinci. Jsou to hovada.”

„Tento zákon nebude správně fungovat.“ Je to politický kompromis a nikdo nechce nést odpovědnost. Není to dobré pro armádu a není to dobré pro civilisty. Je to špatné  pro všechny a dobré pro nikoho.“

Seržant Ruzhenko, který v prvním roce války přišel o oko, ale stejně jako mnoho zraněných je stále považován za způsobilého pro službu a nemůže se demobilizovat, připouští, že současný nábor je hrozný. Zatímco jeho ideálním vojákem by bylo 27 až 30 let, průměrnému kandidátovi je kolem 45 nebo 50 let, ze sociálního a ekonomického okraje společnosti a často ve špatném zdravotním stavu.

„Lékaři je považují za schopné. Když se dostanou ke svým jednotkám, velitelé vidí lidi, kteří jsou unavení, se špatným zdravím, někteří s chronickými nemocemi,“ řekl.

Tvrdí, že tato oprava nevyhrožuje lidem v zahraničí, ale ne tzv.umožňuje lidem vybrat si své jednotky.

„Nikdo neposlouchal armádu.“ Armáda chce rovnou nábor do brigád bez procházení komisariátů. Bude to mnohem efektivnější a mnohem spravedlivější. To nás dovede k vítězství a lidé budou sloužit, kde chtějí, jak chtějí a s lidmi, které chtějí,“ řekl.

„Spousta lidí chce sloužit, jen nechtějí být zařazeni do ‚masné brigády‘,“ /brigáda pro masové  útoky,  kde se nehledí na  ztráty  mužstva – pozn. vlk/ řekl, když použil vojácký slang pro jednotky, kde „velitelé na nízké úrovni a velitelé na vysokých úrovních nedávají af***. o jejich lidech.“

Odmítl uvést příklady, ale řekl, že všichni vojáci věděli, kdo jsou dobré a špatné jednotky a velitelé.

„Brigády, které rozumí lidem, jsou velmi cenné a přirozeně se rozšiřují a sílí. Špatné brigády uschnou a nakonec zmizí a Ukrajina by skončila s výkonnější a profesionálnější armádou.

„Bylo by to jako nábor na volném trhu – a teď máme SSSR.“

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tak  tohle  píše  britský  imperiálně imperialistický  The  Telegraph!!!  Kdo se  z Ukrajinců  dostal do zahraničí,  nevrátí se. A bude riskovat  sankce. Ať budou jakékoliv.  Kdo  je ještě  v civilu a  na Ukrajině, ten se  bude  snažit  utéct. Nebo  ukrýt. Ale  jedno  mají obě  skupiny  společné  – nevidí sebemenší důvod proč  bojovat za Zelenského a  jeho kliku,  za  USA a kolektivní  Západ,  jeho tzv. hodnoty a už  vůbec ne  jeho pravidla. Která  jsou proměnlivá  jak počasí letošního dubna. Kdy  jeden  den  sněžilo a druhý  přinesl  30 ve  stínu!!!

A  nic na  tom nezmění  ani nápad  toho jednookého ukrajinského verbíře.  Není  o tom, že  si každý vybere  jednotku,  s kterou umře. Je  to naopak o tom, že NIKDO  UMŘÍT  NEHODLÁ!

Ostatně  – ať  jde  Zelenský osobním příkladem.  Jeho  mandát končí  20.05.2024. Tedy  za pár  dnů. Po  té ztratí legitimitu.  V podstatě se  stane  běžným občanem. Bez  jakýchkoliv  výsad. Očekával bych,  že se buď  dobrovolně přihlásí  do první linie  nebo,  že ho okamžitě  odchytí  verbíři, nasadí mu dvojitého Nelsona, na  ruce  náramky a  hajdy  superhrdino  do Chasov Jaru!!!  Kdo si vsadí na  to, že  se tak  stane?  Asi  jen ten kdo věří,  že  v zákopech tam už  na něj  bude čekat  Fiala, Lipavský, Pekarová Adamová, Černochová, Biden, Macron a  další  váleční štváči. Pochopitelně  všichni v plné  polní!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.