New York Times i Bidenovi a jeho lídrovství!


Na  dnešním dvoučísle  jsem si dal  sakra  záležet. Abych proti sobě  postavil  dva  zásadní  články  z  amerického velkého  mainstreamu,  které popisují  Bidena a jeho politiku na  Ukrajině.  V  tom paralelním  v interview  pro časopis  Time, je  Bidenovi  každá  sebechvála, jak geniálně  řídí svět  málo. Tady  v tom, převzatém  z New  York Times  se  dozvíme, co  si o  tom myslí jeho  kmenový  redaktor, specializovaný  na B9lý dům….

Zajímalo by mne, jestli  NYT  čte  někdo ve  Strakovce a  Černínu a  vyrábí z něj  svodky  pro  Fialu a Lipavského. Například.  Protože, řečeno s klasikem  – nevesely , truchlivy  jsou  ty  NYT  kraje,  kde si  z Bidena  jeho  redakce  utahuje….

In Israel and Ukraine, Biden Navigates Two of America’s Most Difficult Allies

podle překladače

Prezident Biden slíbil, že bude obě země podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba. Obě jejich války se zdají být v kritických bodech zlomu.

Během posledních pěti dnů se prezident Biden zapojil do  veřejné demonstrace ohledně  řízení dvou nejtěžších spojenců Ameriky, prezidenta Volodymyra Zelenského z Ukrajiny a premiéra Benjamina Netanjahua z Izraele, obou prioritních zemí, které prezident slíbil. bránit, dokud to bude potřeba.

Konflikty, do kterých jsou zapojeny, nemohou být odlišnější, zrozené z křivd, které sahají až dlouhá desetiletí nazpět. Ale shodou okolností se obě konfrontace zdají být v kritických bodech zlomu, v okamžiku, kdy je zřejmé, jak silně se národní zájmy rozcházejí – nemluvě o politických zájmech tří vůdců, kteří se zjevně obávají o vlastní moc.

Navíc ke složitosti problému není ve Washingtonu jasné, jak přesně by mohla vypadat přijatelná koncovka na Ukrajině nebo v Gaze. Oficiálně Ukrajina stále mluví o totálním vítězství a vytlačení Rusko z každého centimetru území, kterého se zmocnilo od invaze v únoru 2022. Izrael stále mluví o cíli „totálního zničení“ Hamásu, což je jediný způsob, jak zajistit, že už nikdy nebude moci zahájit útok, jako byl ten ze 7. října, který zabil téměř 1200 Izraelců a vyvolal sedm měsíců brutální odvety.

Ale ve Washingtonu zní tato prohlášení stále více nerealisticky. Zdá se, že Rusko opět nabírá na síle. Výzva k úplné porážce Hamásu zní jako zdůvodnění věčné války – a ve skutečnosti izraelští představitelé veřejně vyhlásili, že válka v Gaze bude pravděpodobně pokračovat do konce roku, ne-li déle.

Biden se tedy pustil do krizového managementu a snažil se zabránit nejhoršímu, i když nemůže odpovědět na otázku, jak a  čím  přesně tyto války skončí.

„Ukrajina ani Izrael nejsou smluvními spojenci,“ řekl Aaron David Miller, vedoucí pracovník Carnegie Endowment for International Peace a dlouholetý blízkovýchodní vyjednavač. Měl na mysli status dalších 31 členů NATO, kteří jsou povinni se vzájemně bránit, a formální americké pakty s Japonskem, Jižní Koreou, Filipínami a dalšími. „A přesto jsme plně  zataženi do toho, jak dostat tyto války do další fáze, fáze, kdy zmírníme násilí, i když nejsme schopni formulovat realistickou vizi toho, jak to skončí.“

V obou případech nyní  Biden uzavřel velké sázky.

Ve čtvrtek, s tím nejmenším veřejným vysvětlením, Bílý dům odhalil, že Biden vyjmul to, co nazýval úzkou výjimkou ze svého 27 měsíců trvajícího zákazu, že americké zbraně nelze nikdy  použít ke střílbě na ruské území. Tohle  pravidlo zavedl na začátku války na Ukrajině, aby se „vyhnul třetí světové válce“.

Jedna věc je, sdělil Biden svým pomocníkům, dát Ukrajincům zbraně, které potřebují k ochraně vlastní země. Ale nechat je odpálit americké dělostřelecké náboje a rakety a rakety přes hranici, kde by mohly připravit o život nejen vojáky, ale i civilisty a ničit ruskou infrastrukturu,  by mohlo  přerůst v přímou americkou konfrontaci s jaderně vyzbrojeným protivníkem.

Tento mandát měl smysl, když byl čas na straně Ukrajiny, řekl o víkendu jeden z hlavních Bidenových  poradců. Nyní se však dynamika obrátila. Zelenskyj, který se opakovaně střetl s panem Bidenem a jeho štábem kvůli jejich neochotě poskytnout mu zbraně  s dlouhým doletem, poté tanky a poté F-16, zahájil veřejnou nátlakovou kampaň, aby přiměl  Bidena zmírnit svá omezení týkající se střelby z amerických  zbraní přes hranici do Ruska.

V rozhovoru pro The New York Times před dvěma týdny pan Zelensky oslovil přímo Bidena.

„Sestřelte, co je na nebi nad Ukrajinou,“ řekl pan Zelenskij. „A dejte nám zbraně, které můžeme použít proti ruským silám na hranicích.“ Zveřejňoval to, co naléhavěji říkal hostujícím americkým představitelům, včetně ministra zahraničí Antonyho J. Blinkena, posledního vysokého úředníka, který navštívil Kyjev.

Blinken se vrátil přesvědčen a na páteční večerní schůzce v Oválné pracovně s Bidenem, on a Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost, spolu s ministrem obrany Lloydem J. Austinem III., přesvědčili prezidenta, že je potřeba zrušit omezení alespoň v pohraničních oblastech kolem Charkova, druhého největšího ukrajinského města. V opačném případě by Rusko mohlo začít získávat zpět významné části území, ze kterých bylo vyhnáno na podzim roku 2022.

Ukrajina v pondělí oznámila, že použila zbraně dodané Západem ke zničení systému protivzdušné obrany na ruském území, ačkoli neuvedla název zbraně ani neuvedla podrobnosti. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej A. Rjabkov poté vydal varování, že pokud Západem poskytnuté zbraně zasáhnou Rusko, Moskva vyvodí „fatální následky“.

Bidenovi poradci  trvali na tom, že prezident se ani tak nezvrátil, ale vytvořil výjimku ze svého pravidla neeskalace. Jak ale sám  Blinken koncem minulého týdne naznačil, nemusí to být poslední výjimka. Řekl, že americká strategie zatlačit zpět na Rusko se přizpůsobí změnám na bojišti.

Zelenskyj strávil víkend argumentováním, že to nestačí – že  Biden by měl zrušit všechna omezení používání amerických zbraní, aby je mohl použít přes všechny hranice s Ruskem a hluboko na jeho území. Bílý dům to odmítl.

„Nemyslím si, že by to mělo být pro nikoho šokem, že prezident Zelenskyj by byl na jedné straně vděčný, ale všichni nedychtí pokračovat v prosazování jeho případu,“ řekl John F. Kirby, mluvčí Národní bezpečnostní rady. Ale Kirby dodal, že americká politika proti „útokům na dálku uvnitř Ruska se nezměnila“.

V soukromí poradci prezidenta připouštějí, že americké a ukrajinské priority se rozcházejí. V tuto chvíli už Ukrajina nemá co ztratit eskalací s Ruskem.  Biden to stále rozlišuje: Uvnitř Bílého domu panuje zřejmá obava, že prezident Vladimir V. Putin nasadí bojové jaderné zbraně a pokusí se přesvědčit svět, že pokud Ukrajina bude dál shazovat bomby a rakety americké výroby na ruské území,použije  je,že nazaváhá použít ultimátní zbraň na Ukrajině.

Zelenskyj  odmítl jaderné obavy jako přehnané.

Den poté, co  Biden povolil omezené údery  na ruském území, učinil mnohem veřejnější krok, aby si vynutil poslušnost Netanjahua, s nímž se jeho vztah stal téměř jedovatým. Biden přednesl veřejný projev, ve kterém podpořil to, co nazýval izraelský plán na osvobození rukojmích a ukončení bojů v Gaze. „Je čas, aby tato válka skončila, aby den poté začal,“ řekl.

Bylo přinejmenším neobvyklé, že americký prezident vysvětloval podrobnosti o izraelském plánu: Diplomaté jsou vycvičeni, aby se vyhnuli mluvení za jiné země. Ale v tomto případě právě  o to šlo.  Biden promluvil po měsících frustrace, kdy Netanjahu odmítl souhlasit s americkým nabádáním, aby vpustil dovnitř další záchrannou pomoc, vytvořil plán na evakuaci stovek tisíc palestinských civilistů z Rafahu před zahájením vojenských operací a aby se vyvaroval  používání 2000librových bomb, které zraňují nebo zabíjejí civilisty.

Prezident byl tedy odhodlán přimět Netanjahua, aby přiznal souhlas  s třífázovým  mírovým  plánem, který by se mohl protáhnout na roky.

Ve skutečnosti byl plán schválen válečným kabinetem – i když ne malými pravicovými stranami, které podporují  Netanjahua a které potřebuje udržet  pro svou křehkou koaliční vládu. Zdá se, že tito odpůrci dohody nabídku Hamásu nikdy neviděli.

Netanjahu přesně nepopřel, že plán podepsal, ale ani to nepřiznal. „Tančí,“ řekl Shalom Lipner, vedoucí pracovník Atlantické rady, který více než 26 let pracoval pro sedm izraelských premiérů, včetně pana Netanjahua. „Neodmítl to.“ Ale ani on to nepřijal.“

„Vyjít na veřejnost s tímto návrhem – o sabatu, když věděl, že pravicovější náboženské strany ho možná neslyší nebo nemohou reagovat – se stalo nutností, protože čas utíká,“ řekl pan Lipner.

Zejména panu Bidenovi to ubíhá Před šesti týdny si prezident a jeho pobočníci mysleli, že výměna zajatců a příměří, i když dočasné,  je na dosah. Ta chvíle přišla a odešla. Nyní, na vrcholu lidské tragédie téhle války, je politická realita jiná: Biden ví, že jeho vystoupení v kampani a demokratický sjezd mohou být narušeny demonstranty z progresivního křídla jeho strany, kteří se domnívají, že Spojené státy měly odříznout  dodávky  pro všechny izraelské útočné zbraně, jak přibývalo úmrtí civilistů.

Ale jako silný zastánce Izraele za posledních 50 let – Biden stále mluví o jednání s Goldou Meirovou na konci jejího působení ve funkci izraelské premiérky – prezident ví, že nemůže vypadat, že ohrožuje nebo opouští současnou izraelskou vládu.

Oba muži tedy přijali veřejná prohlášení, která objasňují jejich rozdílné strategie. Je to stěží druh tichého přemlouvání, kterým se  Biden chlubí, ať už  nutí vůdce NATO, aby utráceli více na obranu, nebo přesvědčoval Japonce, aby urovnali své stoleté neshody s Jižní  Koreou. Ale to je to, k čemu USA a Izrael dospěly z nedůvěry: Veřejná prohlášení, která mají zahnat toho druhého do kouta.

Autor:

David E. Sanger pokrývá  Bidenovu administrativu a národní bezpečnost. Více než čtyři desetiletí je novinářem NYT a napsal několik knih o výzvách americké národní bezpečnosti. Více o Davidu E. Sangerovi

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Úplně jiná  káva,  než  kterou  „vařil  Biden  při interview  pro Time.  Žádný obdiv  jeho genialitě  a vůdcovství.  Jen konstatování,  že mu Zelenský a  Netanjahu  dávno přerostli přes  hlavu a  že  jsme na pokraji třetí  světové….

Řečeno jednoduchou  češtinou  – kmenový  redaktor  NYT  soudí,  že  Biden se  v problému  ukrajinské  války  i  války v  Gaze  motá  jak  příslovečná  nudle  v bandě  a sebeméně  netuší, kudy  z  maléru  ven… Fakt  světovej  superlídr, jak má  být!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.