Potlach ve Švýcarsku


Dnes by měla  začít   ve  Švýcarsku tzv.  „mírová  konference“, která  má  jaksi  vygenerovat  mír  na Ukrajině. Ten mír, jehož  šlo velmi snadno dosáhnout  v  dubnu  2022 v Istanbulu,  kdyby  se  na  scéně  neobjevil lhář a podvodník  Boris  Johnson a  zřejmě  s  americkým pověřením  nesdělil  Zelenskému,  ať  na mír  zapomene, protože  Západ  na nějaký  mír  není připraven.

Tím pádem  dostal smrťák  volnou  ruku a kosí od  té doby na Ukrajině  ve  velkém. A  Západ?  Ten stále  není připraven na  mír,  jak se ukazuje  každým  dnem.  Pokud  ovšem  za ten mír  nepovažujeme  tzv. Zelenského  mírový  vzorec.  V jednoduché  češtině  naprostá a bezpodmínečná  kapitulace  Ruska.

Původně, když  s  velkým  západně  mediálím  humbukem  nastartovaly  přípravy   na  právě  začínající  švýcarský potlach.   si  Zelenský  ve své  rozežrané a nezkrotné  velkohubosti  představoval,  že  dostane  k  jednacímu stolu  všechny  velké a  střední světové  hráče.  Nejen  z kolektivního  Západu,  jenž  přikluše  automaticky,  ale  především  z  tzv.  rozvojového světa  nebo  jak se  dnes  říká  – globálního  Jihu.  Aby  to  jako mělo  váhu.

Protože  kyjevský  držitel  moci  / spíše  ovšem  čím dále  tím  více  – držitel se  za  každou cenu  u moci/  si stanovil  patřičně  a  sobě  vlastní  velkohubý  cíl – dosáhnout  obrovského  mezinárodního reprezentativního souhlasu  s  jeho  kapitulačním ultimátem  Rusku a pak  s tou silnou  švýcarskou mezinárodní  záštitou  ultimátum  jednoduše  Rusku  nadiktovat.

Takhle  si to maloval.   Dnes a zítra  uvidíme, co  z jeho představ  zůstane.  Nejspíše půjde  o blamáž. Dokonce  asi  velkou  blamáž.  Jen  zatím  nikdo přesně  netuší,  jak velkou.

Co ten  Zelenského  mírový  vzorec  obsahuje  myslím  víte. Ale pro jistotu:

Zelenského plán podle agentury Reuters konkrétně obsahuje tyto body:

  • radiační a jaderná bezpečnost s důrazem na obnovení bezpečnosti v okolí Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupují ruská vojska; t.j předání  JE  Ukrajině.
  • potravinová bezpečnost včetně zajištění vývozu ukrajinského obilí do nejchudších států světa;
  • energetická bezpečnost s důrazem na omezení cen ruských energetických zdrojů a na pomoc s obnovou zničené ukrajinské energetické infrastruktury; s  povinností  Ruské federace  zaplatit  přes reparace  Ukrajině  tzv. veškeré  škody způsobené  válkou
  • propuštění všech vězňů a lidí deportovaných do Ruska včetně válečných zajatců a dětí;
  • obnova ukrajinské územní celistvosti v  hranicích  z  roku 1991 s tím, že Rusko ji uzná na základě Charty OSN;
  • kompletní stažení ruských vojsk z Ukrajiny, ukončení násilností a obnova ukrajinských státních hranic s Ruskem v  rozsahu  roku 1991;
  • spravedlnost včetně ustavení speciálního tribunálu pro potrestání ruských válečných zločinů; Taktéž  včetně potrestání  nejvyšších státních představitelů  Ruska
  • zabránění rozsáhlému ničení ekosystémů a ochrana životního prostředí s důrazem na obnovu zařízení určených k úpravě vody a jejich odminování; opět  – na náklady Ruska
  • prevence vyostření konfliktu a vytvoření bezpečnostních struktur v euroatlantickém prostranství včetně záruk pro Ukrajinu; tedy  včetně  plného členství  Ukrajiny  v NATO
  • stvrzení ukončení války včetně toho, že zapojené strany podepíší příslušný dokument.

Když  uvádím,  že  už  teď  je zřejmé,  že  půjde  o blamáž,  jen nikdo zatím není schopen  přesně  odhadnout  její  rozměr,  máme  zde  první, ale  naprosto signifikantní  ukazatel – sám Zelenský,  zřejmě  proto, aby  vůbec  někoho, krom  kolektivního Západu a  pár jeho  satelitů  do Švýcarska  dostal, ho  zredukoval,  či byl přinucen  zredukovat  těch  svých  deset  bodů, od nichž prý nikdy  a za žádnou cenu  neustoupí, na pouhé  tři!!!  Na potlachu  se bude  řešit  už jen

  • radiační a jaderná bezpečnost s důrazem na obnovení bezpečnosti v okolí Záporožské jaderné elektrárny, kterou nyní okupují ruská vojska; t.j předání  JE  Ukrajině.
  • potravinová bezpečnost včetně zajištění vývozu ukrajinského obilí do nejchudších států světa;
  • propuštění všech vězňů a lidí deportovaných do Ruska včetně válečných zajatců a dětí;

Ostatní  bylo dáno  k ledu. Včetně  zcela  klíčového  bodu

  • kompletního  stažení ruských vojsk z Ukrajiny, ukončení násilností a obnova ukrajinských státních hranic s Ruskem v  rozsahu  roku 1991;

O nějakých bodech jako

  • energetická bezpečnost s důrazem na omezení cen ruských energetických zdrojů a jejich  využití  na pomoc s obnovou zničené ukrajinské energetické infrastruktury; s  povinností  Ruské federace  zaplatit  přes reparace  Ukrajině  tzv. veškeré  škody způsobené  válkou
  • spravedlnost včetně ustavení speciálního tribunálu pro potrestání ruských válečných zločinů; Taktéž  včetně potrestání  nejvyšších státních představitelů  Ruska
  • prevence vyostření konfliktu a vytvoření bezpečnostních struktur v euroatlantickém prostranství včetně záruk pro Ukrajinu; tedy  včetně  plného členství  Ukrajiny  v NATO

ani nešpitnuto!

Žádný  div. Tak  šílení   zejména  i  ti prozápadně  ladění  nebo  donuceně  ladění  představitelé  globálního Jihu  nejsou,  aby  se pod něco takového podepsali a  mrhali na  to  svým  časem.

Takhle  redukce  na  tři,  řekněme  ty  nejméně  významné  body  Zelenského  ultimáta  představovala sama  o sobě pro kyjevského držitele se  u  moci obrovskou  ránu jeho  egu!!

A  navíc  když  ví,  že  požadovat  návrat  Záporožské JE  je jedna  věc a  dostat  ji zpět  druhá a úplně jiná.  Vzdálenější  než  jakýkoliv  mít  na  Ukrajině.   Což, při devastaci  ukrajinského  energetického sektoru  a hrozbě  tzv.  černé zimy, kdy  je  už  nyní  Ukrajincům sdělováno,  že  vůbec není nepravděpodobné,  že  by denně  výpadky  proudu  nedosahovali  až  20 ze  24  hodin!!!  V podstatě  jim  nyní  už  jako  energetické zdroje  zůstaly  jen  zbylé  jaderné elektrárny.   Téměř  všechny  ostatní  – tedy klasické tepelné a  vodní  už  jsou mimo provoz.  A  jakkoliv  držím za  vyloučené,  že  by  Putin nařídil atak  protivníkových  jaderek,  snadno si představím  útok  na  rozvodny a tedy je fakticky  vypnul   bez  rizika  jaderné  havárie. Stejný  krok,  který  realizoval  Kyjev  se Záporžskou JE.

Pěkná  je  i ta potravinová  bezpečnost!  Prý  kvůli nejchudším  státům  světa!!  O tomhle se denně  přesvědčují  sedláci  celého východního  křídla  EU.  Jak  Ukrajina  lifruje, vedena  jen a jen  humanitou  obilí a  další  zemědělské produkty  do hladovějící  Afriky  a Asie!!!  Zřejmě  podle  nových  ukrajinských  školních  osnov  Afrika  začíná  v  Čierné pri  Čope  a  Bangladéš  hned  na  ukrajinských hranicích s Polskem!

A  výměna  vězňů  všech za  všechny?  Proč  by na  to Rusko asi  tak  přistoupilo,  když  drží v  zajetí  nejméně  4x  více  zajatců  než  Ukrajina?  Když  je  každému  Rusovi  jasné,  že  propuštění  zajatci se  do pár  dnů znovu objeví na  frontě  jako vítaný  kakonefuter?

Ale  ať  tak nebo  tak –  hlavním signálem  ohledně  „náplně“ potlachu je  drastická  redukce  Zelenského požadavků  na  absolutní a nejméně kontroverzní minimum.  Ne že  by se  snad  kyjevský  držitel se  u moci a kolektivní Západ  těch ostatních vzdali!  Tak  to  ani omylem. Jen prostě potřebují  aspoň  něco,  na  co jim  položí  část mezinárodního společenství palec. Aspoň  něco.  Když  nemohou mít  celou  ruku,  tak aspoň  nehtíček. Malinkatý  nehtíček.  Už  tohle  je  obrovská  blamáž  sama  o sobě!  A neoddiskutovatelná.  tedy pro každého,  kdo  zrovna  nesedí  jako ministr  v Černínském  paláci nebo  v  redakci zpravodajství  na  Kavkách.

Dalším  a  velmi sledovaným parametrem se   nepochybně  stane  konečná  účast na potlachu.  Jednak  co  do počtu  vůbec  došlých  delegací, tak  co do  reprezentativnosti jejich složení.

Když  se  startovalo s přípravami,  mluvilo  se  o nějakých  140 zemích  světa. Pak  o  120.  Nyní  oscilují  odhady  někde mezi  80-90.  Dodávám  že na  ruských zdrojích. Takže  to klidně může  být  hoax.  Rusku  se  samozřejmě  bude velmi hodit  co nejmenší  množství  účastníků.  Přesná  čísla  budou  velmi zajímavá.  Ale  dost možná  ještě  více  složení  jednotlivých delegací a jejich  reprezentativnost.  Zelenského přání  je  jasné  – aby  jednotlivé  státy  zastupovali prezidenti  a/nebo premieři. V nouzi  alespoň  ministři zahraničí!   Jenže  tady  ho určitě  čeká tvrdý náraz  na  realitu.  Jednak  řada  světových playmakerů typu Čína, Brazílie, Pakistán, Mexiko a podobně  oznámila,  že  postrádají  důvod  se  vůbec  obtěžovat, ačkoliv  jim  kyjevský se držitel u moci poslal osobní pozvání, či dokonce s nimi  osobně  pošpital přes  telefon.  A ono  -NIC!!

To ukazuje, co si  stále  sebevědomější  třetí svět  o tomhle  podniku  myslí.

Nicméně  opravdovou  fackou a veřejným globálním  ponížením Zelenského  je  neúčast  amerického  prezidenta  Joe  Bidena. Ten v  daném termínu  upřednostnil  návštěvu  Kalifornie,  kde  hodlá  přemlouvat tamní  miliardáře  a celebrity, aby  podpořili  svými penězi a  obecným vlivem  jeho prezidentskou  kampaň!   Co je  nějaký  mír  na Ukrajině  vedle  love  na  billboardy  a úsměvy  hollywoodských  hvězd  na nich?  Jen  nelibý otravný  vzduch. Navíc  vypouštěný  čím dál  stále  více prudícím a nevděčným  prckem  v  khaki mikině. K  tomu ještě  při  vědomí zásadní  skutečnosti,  že  opravdový  mít  nelze  nastolit  na  žádné  akci s  aktivní  účastí Kyjeva,  pokud  se Rusko vnitřně  nezhroutí, nýbrž jen a jen přímou interakcí  Washington -Moskva.  Kdy  všichni  ostatní, včetně Zelenského, NATO, Evropy následně jen srazí kufry  a bez odmluv  akceptují  všechno  co  by se  na téhle úrovni  dohodlo. Tak proč  by  sakra  do  té Kalifornie  nejel?  Zelenský  mu  žádné prachy na kampaň nepošle,  naopak stále více neodbytně a nenechavě  šmátrá  v  jeho  kapse.  Takže  za sebe  pošle  osobu jménem Kamala Harrisová.   asi  stejně  významnou  jako jistý Petr  Fiala a  stejně  příznivě  v  USA  hodnocenou.

Velmi se těším  na  vstupní  data potlachu! A  samozřejmě  také  na  výsledek. Jakkoliv  je  jasné,  že potlach je klasickou příslovečnou  horou.  Ale  není jisté,  zda porodí  alespoň  tu  příslovečnou  myš. Zelenský  by   si nepochybně  přál,  aby  když  už  myš, tak aby  to byla  pořádná  krysa, hodně  vzteklá krysa  s mimořádně ostrými zuby. Nebo alespoň pořádný potkan, co všude  vleze  a všechny  zábrany  překouše.  Jenže  ono se také snadno  stane,  že  výsledkem porodu  hory  nebude myš  žádná, nýbrž  malinkatá  myšice.  Velmi brzo se dočkáme. Jakkoliv  nepochybuji  ani na chvíli, že  i kdyby  to byla  ta  úplně nejmenší  myšice, co  kdy  svět  viděl,  tak  naše/vaše ČT   a vůbec  mainstream  nám  ji představí, nasvítí a zvětší  tak,  že  takový  medvěd  Grizzly  vedle  ní  bude vypadat  jak  naprostý zákrs.

Jenže naštěstí  světový  mainstream  už  opravdu  funguje  jinak a  to dost  dlouho.  Viz  článek  v britském The  Economist, jenž  mne  ponoukl  k  této úvaze

A peace conference over Ukraine is unlikely to silence the guns

podle překladače

Mírová konference o Ukrajině pravděpodobně neumlčí zbraně

Je placený, takže  k dispozici je  pouhý perex. Ale  i ten hovoří za  jakýkoliv  dlouhý  komentář:

Vážná jednání pravděpodobně nezačnou dříve než koncem roku

MĚLA TO BÝT velká show, historická konference k 500. dnu války, která by ji mohla ukončit. Globální mírový summit Volodymyra Zelenského však od samého začátku narážel na problémy. Pětkrát odloženo, nakonec bylo naplánováno na 15. a 16. června, respektive na dny 843 a 844 konfliktu. Nyní, s vlajkami připravenými k vyvěšení ve švýcarském letovisku Bürgenstock, se obáváme, že seznam hostů není dostatečně dlouhý nebo dostatečně reprezentativní. Rusko tam nikdy nemělo být. Ale v podstatě urážky od Číňanů a prezidenta Joea Bidena v podobě jejich  neúčasti, byly zjevné rány a vyvolaly veřejné pokárání od  Zelenského. Vladimir Putin by tleskal nepřítomnosti pana Bidena, odsekl.

Zelenský dokonce  rozzlobil některé z jeho vlastních úředníků, kteří soukromě kritizují prezidentovu „diplomatickou naivitu“. Bývalý člen jeho vlády naznačuje, že jeho  výbuch ukázal, že byl „příliš nervózní“ a hledal obětní beránky, aby zakryl vlastní chyby. „Diplomacie nemůže  být zábava,“ stěžuje si. „Mělo to být seriozní“ Více empatický í úředník konstatuje, že počáteční problémy summitu pramení z „maximalismu“ Zelenského. Jak poznamenává, prezidentovy ambiciózní nápady ne vždy frčí. „Ale pokud by si stanovil cíle nižší, nevzejde z nich vůbec nic.“

Škoda, že není k  dispozici  celý, ale poslední  věta  mne hodně  zaujala! Myslím, že   je  více  než pravdivá. Zelenský  už  dávno není politikem  nýbrž  gamblerem. V nejhorším stádiu. Který  ví, že prohrává a prohrává, cpe do nenasytné  bedny  poslední žetony, dokonce  na dluh  a jack pot  stále  nikde. Přesto mu nezbývá  než  po každé  ještě zvýšit  sázku.   Ví  totiž, že  v okamžiku, kdy odmítl Istanbul, vsadil  do hry  svůj  vlastní  holý  život.  A ten si zachrání jen tehdy, když  zacinká  opravdu konečná totální  výhra, představovaná  ruskou  bezpodmínečnou  kapitulací.  Všechno ostatní  je  jeho  osobní a  fatální prohra,  kterou zaplatí  někde  v ranním šeru  u jakési zastrčené  zdi.  Proto  si  nemůže  dovolit  stanovit  žádný  nižší  cíl!!  A vedle  toho, jakmile  by poprvé  ustoupil,  kolektivní Západ  by jej  jistě  začal tlačit  k  dalšíma  dalším ústupkům.  Takhle  to je.

Ale  on  už  vlastně ustupuje  – viz  redukce  deseti  tvrdých a nesmlouvavých požadavků  na tři, řekněme- nejmírnější. Jen aby  dostal alespoň  něco!  Po předchozích  dvou  nebo   už snad  třech podobných  summitech totiž  vyšel  s prázdnýma  rukama  a monoklem pod  okem.  Jak narazil  na  realitu. Teď  to hodlá za každou cenu změnit.

Celou  akci  sleduje  bedlivě  Rusko. Pochopitelně. To  si, ačkoliv  bez něj  určitě  žádný  mír  nebude, nikdo   z organizátorů  ani neobtěžoval pozvat. Snad prý možná příště,  až mu  bude předloženo kolektivní usnesení  – vlastně  nadiktováno ultimátum  ze  švýcarského potlachu!!!

Nicméně  Moskva  drží v  ruce  dokonalý  lakmusový papírek,  jak  vážně  se obtěžovat  s nějakým studiem  a hodnocením té švýcarské, v podstatě  duchařské  seance. Protože  opravdu  tohle přirovnání  mi osobně přijde  jako nejpřesnější.  Účastníci  Švýcarska  se  sejdou  v jednacím  sále  a  v podstatě   se  budou , co by  spiritistická  sešlost  dotazovat  – duchu míru na Ukrajině, jsi přítomen?  Jestli  ano, zaklepej  třikrát  na  stolek!  No  a on někdo nebo něco zaklepe. Nepochybně.  Duch míru  sice určitě  nebude, ale  to nikomu  z přítomných  vadit  nebude.  Oni potřebují  jen  to zaklepání.

Ale  zpět  k  tomu lakmusovému papírku,  jímž  Moskva  zverifikuje  tu duchařinu.  Ten pro ni  představuje konečný počet  a  reprezentativnost  zúčastněných  zemí.

Jen před pár  dny  totiž  skončilo Mezinárodní ekonomické  forum  v Petrohradu.  Pro  Rusko, v  době  sankcí a mezinárodní  izolace,  zkoušené kolektivním Západem –  nesmírně prestižní  a důležitá  akce.  Dokumentující, jak si  Rusko napříč  planetou  stojí. Podle  dostupných údajů přijeli  zástupci 136 zemí světa, především   z  globálního Jihu. Ta  vysoká účast  jasně ukazuje, proč selhaly všechny pokusy Ameriky a jejích evropských satelitů porazit Rusko a jeho spojence v sankčních válkách. Jaké  číslo nabídne  Švýcarsko? Západ zatím může dělal jen jednu věc: předstíral, že žádný SPIEF neexistuje a nic neřeší nebo jste  snad  něco podstatného  o něm  četli, slyšeli nebo  viděli  na webech  rádiích  či televizních obrazovkách? Jsem zvědav,  jak pokud  ve Švýcarsku se  sejde , dejme  tomu  90 států, zkusí  jej prodat   je „mírový summit“, který o všem rozhoduje,  na  rozdíl  od  zcela  pominutelného SPIEF.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.