Začátek konce dolarové dominance, reálná dedolarizace právě odstartovala!


pro Kosu objevil Germanicus

O  dedolarizaci  Kosa  za  uplynulého dva  a půl  roku, od vypuknutí  ukrajinské  války,  stále  se  stupňujících  sankcí  vůči  Rusku,  zmrazení  jeho suverénních  aktiv  na kolektivním Západě  a nyní  po  odcizení  výnosů  z  nich,  psala  opakovaně.  S  využitím  těch nejrenomovanějších  západních informačních  zdrojů.  Aby její  vývody  získaly  patřičnou  váhu  a  seriozní  oporu.

Samozřejmě,  že  se  finanční  svět otřásl,  když kolektivní  Západ  sáhl  na  ruská  aktiva.  Což  okamžitě podnítilo  všechny  nekolektivně  západní země s velkým  exportním přebytkem, aby  horečně  začaly přemýšlet,  jaká opatření  přijmout, chtějí li se vyhnout osudu  Ruska, jestliže  nehodlají  skákat,  jak kolektivní Západ  píská. Že  tím došlo  k nastartování procesu dedolarizace  a Západ  se  v konečném, ale  velmi  a  velmi dlouhodobém  součtu  střelil do vlastní  nohy a  to velmi těžce,  bylo  zřejmé.

Ale  přesto  snadno rozpoznatelní,  hmatatelné  signály  o skutečné dedolarizaci  jaksi scházeli!  Až  11.6.2024 to přišlo!!!  A  naprosto není žádný  div,  že  nejen  že  informaci  o  tom, co  vám chci odprezentovat  nepřinesl  český  mainstream. On s  tím  nešel na  světlo ani  ten  velký světový,  včetně  těch největších  a nejodbornějších  titulů  tipe  Financial Times, WSJ,  Economist  a tak podobně. Ta  zpráva  se objevila  vlastně  jen  na indických  a  bangladéšských  zdrojích,  což právě  nejsou úplně  nejprestižnější  adresy.  Žádný  div, že  Kosa nespěchala  se  zveřejněním.  Až přítel Germanicus  dokázal  vyšťourat  touž  informaci  na oficiálním webu Nasdaq!!! Ne  Nazdar,  ale  Nasdaq!  To  opravdu  není žádný  nazdárek!

Takže  vážení  – zcela  vážně  a seriozně  -dedolarizace  právě  ZAČALA!

Viz

U.S.-Saudi Petrodollar Pact Ends after 50 Years

podle překladače

Po 50 letech končí americko-saúdskoarabský pakt petrodolaru

Právě vypršela 50 let stará petrodolarová dohoda mezi USA a Saúdskou Arábií. Termín „petrodolar“ odkazuje na roli amerického dolaru jako měny používané pro transakce s ropou na světovém trhu. Toto uspořádání má své kořeny v 70. letech 20. století, kdy Spojené státy a Saúdská Arábie uzavřely dohodu krátce poté, co USA opustily zlatý standard, což by mělo dalekosáhlé důsledky pro globální ekonomiku. V historii globálních financí mělo jen málo dohod tolik výhod jako petrodolarový pakt pro americkou ekonomiku.

Požehnání pro americké dluhopisy

Petrodolarová dohoda, formalizovaná po ropné krizi v roce 1973, stanovila, že Saúdská Arábie bude  prodávat svůj vývoz ropy výhradně v amerických dolarech a své přebytečné příjmy z ropy investuje do dluhopisů amerického ministerstva financí. Na oplátku Spojené státy poskytly království vojenskou podporu a ochranu. Toto uspořádání bylo oboustranně výhodné pro oba; USA získaly stabilní zdroj ropy a vlastní obrovský trh pro svůj dluh , zatímco Saúdská Arábie zajistila svou ekonomickou a celkovou bezpečnost.

Stav  rezervní měny

Samotná ropa denominovaná v amerických dolarech má význam  daleko přesahující  kategorie ropy a financí. Nařízením, aby se ropa prodávala v amerických dolarech ( DXY ) , dohoda zvýšila status dolaru jako světové rezervní měny. To zase hluboce ovlivnilo americkou ekonomiku. Celosvětová poptávka po dolarech na nákup ropy pomohla udržet měnu silnou, díky čemuž jsou dovozy pro americké spotřebitele relativně levné. Příliv zahraničního kapitálu do amerických státních dluhopisů navíc podpořil nízké úrokové sazby a silný dluhopisový trh.

Ve své nedávné knize Bonfire of the Sanities (prosinec 2023) autor bestsellerů a investiční manažer David Wright tvrdí, že síla dolaru je klíčovým faktorem vysoké životní úrovně Ameriky. Wright prohlašuje, že důvodem, proč se lidé v USA těší „tak vysoké životní úrovni, je silný dolar“. Wright pak vysvětluje, že tato síla je částečně způsobena vírou v naši ekonomiku „a protože energii nelze koupit bez amerických dolarů“.

Potenciál narušit globální finanční řád

Dominance petrodolaru však může čelit dosud nejvýznamnější výzvě. Platnost dohody mezi USA a Saúdskou Arábií vypršela 9. června 2024. Toto vypršení má dalekosáhlé důsledky, protože má potenciál narušit globální finanční řád.

Rozhodujícím faktorem tohoto vývoje je měnící se dynamika síly na trhu s ropou. Vzestup alternativních zdrojů energie, jako jsou obnovitelné zdroje a zemní plyn, snížil závislost světa na ropě. Kromě toho vznik nových zemí produkujících ropu, jako je Brazílie a Kanada, zpochybnil tradiční dominanci Blízkého východu.

Budoucnost amerického dolaru

Expirace petrodolaru by mohla oslabit americký dolar a potažmo americké finanční trhy. Pokud by ropa měla být oceněna v jiné měně než v dolaru, mohlo by to vést k poklesu celosvětové poptávky po dolaru. To by zase mohlo mít za následek vyšší inflaci, vyšší úrokové sazby a slabší dluhopisový trh ve Spojených státech.

Klíčové s sebou – významný posun v globální dynamice energie

Vypršení platnosti petrodolarové dohody představuje významný posun v dynamice globální moci. Zdůrazňuje rostoucí vliv rozvíjejících se ekonomik a měnící se energetické prostředí. Zatímco plné důsledky tohoto posunu se teprve uvidí, investoři by si měli být alespoň vědomi toho, že na makroúrovni vstupuje globální finanční řád do nové éry. Dominance amerického dolaru již není zaručena.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Saudská  Arábie  už  dala  na  vědomí,  že  do budoucna  ropu  hodlá  naceňovat  přes koš  měn a  že  se  nehodlá  vyhýbat  ani  digitální  měnám.  Samozřejmě, že  prim v  tom koši měn  sehraje  čínský juan.  Článek píše,  že  ropa  jako zdroj  energie  ustupuje, že  existují noví producenti a  velkou  roli  hraje plyn.
OK.  Ale  to příliš  neznamená.  Protože  dolar se  stal zbraní.  V  amerických  rukách.  A všichni  to tak   vnímají. Takže  nezáleží,  jestli  ropu prodává  Nigerie  nebo  Irán, všichni vnímají  reálné  nebezpečí  americké  měny  a jejího mocenského zneužití.  Totéž  platí  třeba  pro Katar  jako světového dodavatele  plynu  č.1.
Přirozeně,  že  USA  tohle nenechají  jen tak  a rozhodně  zareagují.  Jsem  velmi zvědav  jak.   Protože  globální Jih  už  není  tím stydlivým  ustrašeným  kloučkem ,  postávajícím v koutě!  je  stále  více  sebevědomější  a troufalejší.  Takže  –  co  s tím USA podniknou???  Kdyby  se dohodl mít  na Ukrajině  v  Istanbulu a Západ  nevsadil do hry  celou  svou prestiž a ekonomickou  sílu,  nemyslím, že  by  k něčemu podobnému  došlo nebo minimálně  až  někdy za hodně  let.  A pro  Ameriku je  postavení  dolaru  jako světového finančního suveréna,  vzhledem  k  šílenému  růstu  jejich zadlužení  zcela  klíčovou,  ba  existenční  záležitostí.  Opravdu  jsem  moc  zvědav  na  americkou reakci!  Platí  univerzální  pravda  – že  za hloupost  se platí.  Ale  tohle  je  hloupost  kosmického rozměru. A  platba  a její  náklady snadno  nabudou stejný  rozměr!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.