Nahoře huj a dole fuj! Aneb na co si to v Evropské uHnii hrajeme?


Tenhle  týden  jsem se  docela  dost věnoval dolaru, euru a  jejich  narůstajícím potížím a  také  rostoucímu  obřímu  zadlužení  těch největších  zemí kolektivního  Západu,  které se  jaksi  stále  honosí tím, že  jsou členy  toho  nejexkluzivnějšího  ekonomického spolku, co na planetě  existuje -G7.  Správně,  ve  světle  nezpochybnitelných  čísel  by daleko trefněji  odpovídalo  označení  D7!  D  jako  Debtor  =  dlužník. Protože  jak  jste  si  mohli  sami ověřit  včera,  ona  slavný D… omlouvám se  G7 drží  2/3 celosvětového zadlužení!!! Prostě  tyhle  země , s výjimkou Německa  jsou  zoufale  předlužené!!  A  nebýt   rozvojového světa  a privátních peněz,  už  dávno  skončily  v insolvenci!  Přesto  mistrují  svět.

Jenže šídlo, jak známo, v pytli  neutajíš.  A  maxi dluhy  arogantních  mistrů celé  zeměkoule  také  ne!!

Ty problémy  narůstají  až  do  té míry, že se k nim  nějak  už  musel postavit  dokonce i Brusel!!!! A  předevčírem k tomu zásadní  materiál  přinesl  Bloomberg. Tady je:

France and Italy Get EU Deficit Scolding as Markets Watch

podle  překladače

Tenhle  týden  jsem se  docela  dost věnoval dolaru, euru a  jejich  narůstajícím potížím a  také  rostoucímu  obřímu  zadlužení  těch největších  zemí kolektivního  Západu,  které se  jaksi  stále  honosí tím, že  jsou členy  toho  nejexkluzivnějšího  ekonomického spolku, co na planetě  existuje -G7.  Správně,  ve  světle  nezpochybnitelných  čísel  by daleko trefněji  odpovídalo  označení  D7!  D  jako  Debtor  =  dlužník. Protože  jak  jste  si  mohli  sami ověřit  včera,  ona  slavný D… omlouvám se  G7 drží  2/3 celosvětového zadlužení!!! Prostě  tyhle  země, s výjimkou Německa,  jsou  zoufale  předlužené!!  A  nebýt   rozvojového světa  a privátních peněz,  už  dávno  skončily  v insolvenci!  Přesto  mistrují  svět. Zkrátka, jak by  řekla moje  babička  – nahoře  huj, dole  fuj!

Jenže šídlo, jak známo, v pytli  neutajíš.  A  maxi dluhy  arogantních  mistrů celé  zeměkoule  také  ne!!

Ty problémy  narůstají  až  do  té míry, že se k nim  nějak  už  musel po stavit  dokonce i Brusel!!!! A  předevčírem k tomu zásadní  materiál  přinesl  Bloomberg. Tady je:

France and Italy Get EU Deficit Scolding as Markets Watch

podle  překladače

Francie a Itálie dostávají pod tlak trhů a  EU ohledně  deficitu

Francie a Itálie byly Evropskou unií pokárány za velké schodky, což je první fáze konfrontace, která otestuje odhodlání bloku a teoreticky by mohla vést k pokutám v miliardách eur.

Středeční oznámení Evropské komise je o to závažnější, že se blíží francouzské parlamentní volby, které investory otřásly vyhlídkou, že vítěz z krajní pravice nebo levice jen dále nafoukne veřejné finance země.

Celkem sedm zemí nově čelí nedůvěře ze strany úředníků za průběžné rozpočtové schodky nad 3% limit bloku, takže se na ně vztahuje takzvaný postup při nadměrném schodku, který vyžaduje nápravná opatření a může vést k pokutám za nedodržení.

Sedm zemí EU pokáráno kvůli velkým deficitům

Vládní bilance v roce 2023

Výstřižek10

Zdroj: Eurostat

Pozn. vlk:  Těmi pokáranými  státy  jsou  Francie, Itálie, Belgie, Slovensko, Maďarsko, Polsko a  Malta.

„Výzvy týkající se fiskální udržitelnosti jsou ve všech členských státech EU z krátkodobého hlediska nízké, zatímco ve střednědobém a dlouhodobém horizontu jsou v několika zemích zvýšené kvůli předpokládané vysoké a/nebo rostoucí míře zadlužení “ uvedla komise.

Z uvedených zemí přitahují největší pozornost Francie a Itálie kvůli své velikosti jako druhé a třetí největší ekonomiky eurozóny, přičemž každá z nich má dluhy výrazně přesahující 100 % hrubého domácího produktu. Rumunsko již čelilo napomenutí a další země, které se k němu nyní připojily, jsou Belgie, Maďarsko, Malta, Polsko a Slovensko.

Ve Francii tento krok zvyšuje sázky pro toho, kdo vyhraje předčasné volby vypsané prezidentem Emmanuelem Macronem , které se budou konat během příštích tří týdnů. Jeho strana je aktuálně na třetím místě, zatímco krajně pravicové Národní shromáždění a levicová aliance soupeřící o úřad premiera naznačily agresivnější postoj Bruselu.

Totální spor by měl znepokojivé paralely s dluhovou krizí eurozóny, kdy byla ohrožena integrita měny, protože investoři zpanikařili kvůli sporům mezi institucemi EU a silně zadluženými evropskými vládami, jako je Řecko.

Macronovo volební oznámení již inspirovalo reflexi  tohoto zmatku, přičemž spread mezi francouzskými a německými dluhopisy se v důsledku toho podstatně rozšířil a dominové efekty byly pozorovány u Itálie a dalších zemí v regionu.

Výnosová prémie, kterou investoři požadují za  ochotu držet 10letý francouzský dluh místo  německého, narostl  po zveřejnění zprávy o dva bazické body na 79 bazických bodech, což je nejvíce od roku 2017.

Spread se vyšplhal o 32 bazických bodů od té doby, co Macron vyzval k předčasným volbám, čímž trhy dostaly na frak. Někteří investoři tvrdí, že rozdíl by nakonec mohl dosáhnout 100 bazických bodů, což je úroveň naposledy zaznamenaná v době, kdy byla krize státního dluhu v eurozóně v plném proudu.

Ambice Macronovy vlády omezovat  deficit

Výstřižek11

Evropská centrální banka – instituce, která se ocitne  v první linii jakéhokoli boje proti krizím – ve středu přidala svůj znepokojený koment, který vyzývá členy eurozóny, aby okamžitě začali snižovat dluhy tváří v tvář enormním dlouhodobým fiskálním rizikům, vyplývajícím  ze stárnutí populace, výdajů na obranu a změny klimatu.

Oznámení komise je vyvrcholením let rekalibrace režimu dluhu a deficitu bloku. Přepracovaná pravidla by mohla umožnit Bruselu větší vymáhání prostřednictvím pokut, na rozdíl od systému sankcí,  který nebyl nikdy předtím aktivován.

Další fází bude předání střednědobých plánů dotčenými zeměmi do 20. září, v  kterých  se zavážou k dosažení stropu pro růst čistých výdajů na příští čtyři roky, a poté jejich vyhodnocení komisí v listopadu a  stanovující fiskální cestu, kterou se mají vyrovnat jejich dluhy.

Režim, známý jako Pakt stability a růstu, byl po dobu trvání pandemie pozastaven, aby se umožnilo rozsáhlé podpůrné výdaje, po kterých pak následovala podpůrná opatření během nedávné krize životních nákladů.

Fiskální škody jsou stále citelné. Ve Francii podle prognóz Bruselu dluh nadále poroste a příští rok dosáhne téměř 114 % HDP. Minulý měsíc společnost S&P Global Ratings snížila hodnocení země a zdůraznila nesplněné cíle ve vládních plánech na snížení deficitu.

Itálie podle Scope Ratings  jeví tendenci  do tří let překonat Řecko s největší hromadou dluhů v  regionu .Italská zadluženost, která loni klesla na 137 %, se nyní také znovu zvyšuje. .

Na rozdíl od Macrona, jehož strana byla poražena ve volbách do Evropského parlamentu na začátku tohoto měsíce, italská premiérka Giorgia Meloniová je v současnosti na koni, ovládá silnou většinu a politicky ji posiluje vlastní vítězství v tomto celoregionálním hlasování.

Vláda v Římě je však zatížena obzvláště obtížným dědictvím pandemie, která zemi zasáhla dříve než mnoho jiných a poté inspirovala své  voliče  například sliby na renovaci domů nazvané superbonus, které má v nadcházejících letech pronásledovat její veřejné finance.

Varování EU nevyhnutelně povede k dilematu právě  u Meloni, protože váha, zda se má sklonit před Bruselem a opustit sliby z kampaně včetně drahého snížení daní ze mzdy, které by ji připravilo o zhruba 10 miliard eur (10,7 miliardy dolarů). To by mohlo způsobit trhliny v její koalici, zejména u rivala a lídra Ligy Mattea Salviniho .

Oznámení komise poskytlo odklad Španělsku, Estonsku a České republice, jejichž deficity loni přesáhly tříprocentní hranici bloku.

V případě Španělska, čtvrté největší ekonomiky eurozóny, jeho dluh přesahuje 100 % produkce, ale nyní je na sestupné trajektorii, na rozdíl od situace ve Francii a Itálii.

Na Rumunsko se již vztahoval postup při nadměrném schodku. Úředníci kritizovali, že země nepodnikla kroky k nápravě své fiskální a ekonomické situace. Jeden, který hovořil pod podmínkou anonymity, si všiml, že jeho selhání nepůsobí jako „extrémně znepokojivé“.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Tolik Bloomberg! Bavím se!  vlastně   ne  – děsím se! Ať  to vezmu  z jakékoliv  strany:

-střihne  Brusel, v zájmu přežití  eura  jako  respektované a kvalitní  celosvětové  měny  jmenované  dlužnické  země  / nějak nechápu  co v  té  společnosti zadlužených  dělá Slovensko, viz následující  graf.  Za mne  tam  nesporně, bez  diskuse,   patří  4. největší  ekonomika  EU  -Španělsko!

Výstřižek12

-nestřihne, protože  Francii  se  zásadně  dlouhodobě  promíjí  úplně  všechno,  tím pádem  nelze potrestat  ani Itálii, která  je na pokraji bankrotu a bez evropských  peněz v něm?

Obojí  je  průšvih naprosto  fatálního  významu. Pro  Brusel a  především EurouHnii.   Ten  terminus  technikus  , který  už  nějaký  čas používám -Evropská  uHnie se  stává  čím  dále, tím více  trefnější. Bohužel.

Když Francouzi a  Italové  se  dotlačí  k opravdu zásadnímu  úspornému režimu,  povede  to nejspíše  k  všelidovým vzpourám v těchto zemích.  Jenž  sotva  půjde nějak rozumně  zvládnout.  Nedotlačí?  No  tak  mne  opravdu zajímá  budoucnost  eura jako platidla a  Evropské uHnie  jako bloku.

Ale  především se vnucuje  otázka – na  co si to v uHnii  hrajeme. Zejména  v souvislosti s  válkou na  Ukrajině, green dealem a migrací??!!!  Tohle  všechno  představuje  obrovské  náklady.  Milému Volodymyrovi  Meloniová osobně, ale  i  další  eurozápadní papaláši  zopakovali,  že  ho budeme podporovat tak dlouho,  jak třeba! Na příští  týden  chystám  materiály  k Trumpovi a jeho kampani – prozradím jejich hlavní sentenci  – Evropa musí převzít  všechny náklad y na financování  ukrajinské  války, jinak se USA  stáhnou!

Kdo v  Evropě  si  tu  podporu  kyjevského  držícího se  u moci může  dovolit????  Největší a nejsvalnatější  řeči, kromě  Poláků, Baltů a jakéhosi zanedbatelného Fialy vedou  Paříž a Řím!!! Ptám se  – za  co soudruzi?!  Za  co?!  Z  čeho budete  tu nekonečnou podporu Kyjeva  platit?  Co kdybyste  nejen  vlastním  voličům, ale i zbytku světa prozradili  tohle  sladké, ale  důsledně  střežené  tajemství prozradili?

Totéž  migrace!!! Mimořádně  nákladná a těžce  prodělečná  záležitost.  Genetičtí a  raketoví  inženýři,  superajťáci, mozkoví  chirurgové    a  podobné profese, které  prý v migrační tsunami 2015 zaplavily  Evropu se jaksi nekonají!!!! Zato  civilizačně  nepřizpůsobiví  a v  podstatě  nezaměstnatelní  jako  by  se  neustále   a neustále množili!!!! To už se nikdo  nenamáhá  zakrývat v  německu  či Švédsku!  Velmi  drahá  minela!  Velmi!  Financovaná,  jak jinak, NA DLUH!!! Co s  tím?

No a  pak zde máme  už  zmíněnou Ukrajinu!!!  Tak tohle  je  obrovská lekce  astronmie  a kvantové  fyziky  v praxi  – můžeme  černou díru  sledovat  z bezprostřední  blízkosti a v přímém přenosu!! Na  dluh!  Válčení  je mimořádně  drahý  špás!

A co green deal?  Škoda  mluvit!  Giganticky  drahý  nesmysl! Giganticky!  Navíc  retardující, opět  giganticky  ekonomiku  Evropské uHnie.  Až  k budoucí  bezvýznamnosti!  Někdo  by  konečně  eurouHnijním  papalášům a  fanatikům  měl ozřejmit,  že  ty  peníze,  co  cpou  tak bezuzdně  a lehkomyslně  do migrace, Ukrajiny  a  green dealových  šíleností  NĚKDO  MUSÍ  VYDĚLAT!!! Reálnou  ekonomickou  činností.  A  jak vydělávat,  když  druhá a  třetí největší  ekonomika  eurozony  stojí  na prahu katastrofy!!

Co si sakra  o  sobě  MY  , z  Evropské  uHnie  a především ti  z  D…  omlouvám se  opět  G7 o sobě  myslíme  a myslí?  Jsme  v pozici  degenerované  a  kolabující  šlechty  někdy  z konce 18. století.  Neschopné  se  uživit, zadlužené  až po krk, ale neskonale  nafoukané a  arogantní a mistrující  všechny kolem sebe!

Tohle  je  message  toho  článku z Bloombergu!!!  Pochopí  ji  ti, co  si  rozum  trvale zakázali?

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.