Barták, Tatra,Adams DOPLNĚNO!


Není  mým  zvykem  přetiskovat  své  staré  články. A  udělal  jsem  si  z toho pravidlo. Nicméně,  tím  vůbec nejzákladnějším pravidlem  je,  že  neexistuje  pravidlo,  z kterého  by nebyla  výjimka.

Takže  dnes  neprovedu  nic  jiného, než  přetisknu  svůj  docela starý  text, publikovaný  téměř  před dvěma  roky.  A to bez  jakékoli  úpravy.

Dělám  to nikoli proto,  že  jej  považuji za  jednu  z nejlepších  věcí, kterou jsem  kdy vůbec napsal,  ale  proto,  že  stalo  cosi, co  jsem  v textu  publikovaném koncem  roku 2010 na  Paroubkově  portálu  Vaše věc. cz  zanalyzoval a  předpokládal.

Tenkrát  byl  totiž  čerstvě  americkým  exvelvyslancem  Cabanissem a  šéfem  Tatry  Adamsem  obviněn  exnáměstek  na  obraně  Barták z toho,  že  si  řekl  o úplatek.  Vlastně, napsal  jsem  tenkrát na  tohle  téma  dva  kousky.  V tom  prvním, v okamžité  reakci  na  onu informaci, jsem  si  Bartáka podal. Jenže, ledva  to  vyšlo,  začal  jsem přemýšlet  o drobnostech, které mi  do  toho jednoduchého obrazu nezapadaly.  A  začalo být  tolik,  že došlo na  zdrojování.  A  to mne  dovedlo  k výsledku,  nad kterým  mi  tenkrát vypadly  málem oči  z důlků  a  který  teď, pro některé  už  v repríze, předkládám  vám, neboť podle  včerejších  zpráv,  byl  nyní obviněn  právě  původní svědek  Adams a  naopak  Barták se dostává  z obžalovaného do pozice svědka.  Viz  http://www.lidovky.cz/policie-obvinila-sefa-tatry-svedci-proti-nemu-stihany-bartak-p58-/ln_domov.asp?c=A120821_090453_ln_domov_sm

Přesně,  jak mi  to  nakonec  vycházelo v mých  úvahách  v listopadu  2010. Omlouvám  se těm,  kteří  už  to znají,  že  nepouštím nový  text, ale  soudím, že  pro naprostou většinu návštěvníků  Kosy  půjde  o  nové a    zajímavé  informace. Aspoň  doufám.  Další  omluva  je  za  formu.  Stáhnul  jsem  ho  z Vaší  věci.cz  klasickou metodou  – CTRL  + C  a  CTRL+V.  Kvůli autenticitě  a  také  proto,  že to  tam najdu  snáze  než  ve  svém  archivu.  Pro  ty, kteří  budou  chtít  ověřovat,  zda  si nehoním  triko, rovnou přidávám  původní link: http://www.vasevec.cz/blogy/krucinal-jak-s-tou-tatrou-je-doopravdy%E2%80%A6-dozvime-se-nekdy

Krucinál, jak to s tou Tatrou je doopravdy….? Dozvíme se to někdy?

14.11.2010 23:34

Skandál kolem vyjádření amerického exvelvyslance Cabanisse na adresu náměstka Bartáka, ohledně jeho požadavku na milionovou „ malou domů „ v dolarech, mne vedl k napsání tohoto blogu: http://www.vasevec.cz/blog/z-porekadel-moji-babicky-tentokrat-jaky-pan-takovy-kram/. Nicméně od té doby jsem měl jednak možnost si v hlavě srovnat pár věcí a dále projít svůj malý archiv. A čím dál tím více pochybuji, že věci jsou tak jednoduché, jak se nám poslední kauza Barták -Cabaniss snaží v nutit. Respektive ta kauza zase až tak složitá nebude, dala se velmi rázně vyřešit už dávno, ale .. no ale ono se nechtělo. A dokonce jak dokáži, ti, co se snažili chránit peníze daňových poplatníků při téhle prima zakázce za to byli po zásluze potrestáni. A teď jde podle mne už jenom o to, komu bud e nasazena psí hlava hlavního Tatrového korupčníka, případně co všechno se má zamést s označením Bartáka za hlavního zloducha pod koberec. Ne, že by pro mne Barták byl čistým a neposkvrněným listem, to ani náhodou, něčemu takovému může věřit snad jen ten, kdo je ochoten zároveň přísahat na panenskou čistotu děvenek z E 55, nicméně nakonec nabídnu dokonce i variantu, že Barták s Cabanissem skutečně dokonce mohl mluvit o několika milionové sumě v dolarech a nemuselo jít o úplatek. Teď odbočím – dovoluji si čtenáře upozornit, že tenhle blog bude asi docela dlouhý a že se bude muset obrnit trpělivostí, být soustředěn a neudělá chybu, když si během postupného čtení otevře a prostuduje odkazy , které budu vkládat. Ale pojďme na scénu, opona jde vzhůru.

Píše se přelom roku 2005/2006. tehdejší vláda slyší na volání armády po nutné dodávce nových vojenských náklaďáků za historické a vysloužilé Pragy V3S. Nejprve je rozhodováno, zda bude vypsán tendr – už první informace signalizují , že zájem o takovou dodávku by byl mezi světovými firmami velký nebo zda prostě dostane přednost domácí výrobce nákladních aut – Tatra. Nakonec je přímo, bez výběrového řízení oslovena Tatra. S logickým odůvodněním, že podobná zakázka, by měla zůstat doma.
Jenže toto vítězství Tatry bez boje se velmi rychle ukáže být „dračím vejcem“ vizhttp://www.novinky.cz/domaci/83928-ministerstvo-obrany-chce-nizsi-cenu-vozu-tatra.html
Američtí manažeři a vlastníci Tatry najednou začínají „tlačit na pilu“ , respektive na cenu! Původní nabídka zpracovaná Tatrou je nyní z jejího pohledu nedostatečná. Vyjednává jak po oficielní linii , tak po linii neoficiální. Hodně neoficiální! Dodejme ovšem , že je už dávno po volbách 2006, ve Strakovce sedí Topolánek a na ministerstvu obrany Jiří Šedivý.
A Tatra už před tím sáhla k zákulisním metodám. Například – angažovala bývalého vysokého lampasáka , nyní podnikatele Pavla Stoška a vybavila ho nepodstatnou sumičkou 28 milionů. K tomu, aby opravdu zařídil podepsání smlouvu na dodávku Tater , nyní oproti původní nabídce už výrazně dražších , ano, bez výběrového řízení. Jakkoli v prvním odkazu stojí, že vláda , upřesněme , že koaliční vláda soc dem, US a lidovců o tomto kroku naprosto vážně uvažovala, jakmile na ní byla požadováno navýšení ceny.. Dodejme , že Stošek se osvědčil – měl úspěch. A ministr obrany první Topolánkovy vlády Šedivý koncem roku 2006 kontrakt na Tatry bez výběrového řízení podepsal…V té chvíli už jeden náklaďák ale nestál původně nabízených 1,5 milionu, alebrž víc než dvakrát tolik – tedy 3,2 milionu v české měně –viz http://domaci.ihned.cz/c1-47739900…..
Bohužel jsem si posledním odkazem sám zkazil další dramatický obraz- totiž, že v té době už celou věc šetřilo Vojenská zpravodajství. Kvůli podezření na uplácení a korupci v souvislosti s touto zakázkou. A šetřili se zdarem! Odposlechy hovořily naprosto jasnou řečí. Zdokumentovaly také to, že šikovný vyjednavač Stošek velmi často navštěvoval tehdejšího náměstka na obraně – Kopřivu. Pamatujme si to jméno a pamatujme si , že on měl Tatry na starosti. On a nikoli Barták. Ještě na něj přijde řeč.
Ale odposlechy? A prokazovaly korupční jednání? Jak to, že zakázka hned nebyla stopnuta? Jak to, že se nešetřilo veřejně, že z toho nebyl skandál už tehdy? Copak zpravodajci to nehlásili nahoru nebo se nechali také uplatit? Soubor naprosto logických otázek, který si musí okamžitě položit každý soudný člověk.
Spolehlivě se dá odpovědět pouze na poslední dvě. Zpravodajci se ani nenechali uplatit ani si své vědomosti nenechali pro sebe., alespoň máme li věřit tomuto zdroji. http://www.ct24.cz/domaci/106317-rozvedka-o-podivnych-nakupech-tatry-vedela-ministry-to-nezajimalo/
Pro úplnost dodejme, že Jiří Šedivý alespoň očekával, že policie nějak rozjede šetření a že se s podpisem smlouvy snažil otálet. Jenže tehdejší UOOZ / dodejme, že pod velením plukovníka Kubiceho/ případ odložil . Protože prý se nepotvrdilo podezření. Ovšem informován byl nejen ministr Šedivý,ale i ostatní ministři jak první , tak druhé Topolánkovy vlády. Protože v té době už čas oponou trhnul a Jiří Šedivý zmizel v propadlišti času a na jeho místě máme .. ano univerzálně použitelnou manažerku české politiky Vlastu Parkánovou… Tu prý ovšem výstupy zpravodajců vůbec nezajímaly!!! Alespoň to tvrdí výše uvedený zdroj.
Ovšem to není v souladu s realitou. Parkanovou nechavala zcela chladnou pouze a jen věcná zjištění zpravodajské služby. Ta byla opravdu zcela mimo její zájem. Co ji ovšem zajímalo, byla sama zpravodajská služba!! Respektive její náčelník. Soudný čtenář se nediví.
Na místě Parkanové by učinil totéž. Aby onoho náčelníka odměnil nebo mu aspoň poděkoval, za to, že se snažil dělat svou práci odpovědně a dobře a včas informoval, i když to plk. Kubicemu a státnímu zástupci nakonec bylo málo k zahájení trestního řízení a nebo / také, aby se informovala, kdo všechno v tom kšeftu s Tatrou z jejich podřízených jel, aby mohla ministerstvo uklidit.
Toto všechno by jistě bylo normální. Nikoli však pro Vlastu Parkanovou. Ta se zajímala výhradně o velitele zpravodajské služby Krejčíka. A ze zcela jiného důvodu – totiž , aby jej mohla – VYHODIT !!!! Že tomu nevěříte? Pak viz : http://www.novinky.cz/domaci/111276-sef-vojenske-tajne-sluzby-konci-parkanova-mu-neveri.html
Tento odkaz doporučuji ke zvláště pečivému prostudování. A to z mnoha důvodů. Parkanová nevěřila generálu Krejčíkovi! On se snažil zbavit vojenskou kontrarozvědku bývalých komunistických kádrů. Ovšem vzoroví antikomunisté Topolánek a pozor -Alexandr Vondra / nová figura vstupující na naše jeviště / Parkanovou u odvolání Krejčíka plně podpořili. Vahou premiera a vicepremiera!!! Takže nejen že nebyl zájem vyvodit závěry ze zjištění vojenských zpravodajců a že policie se státním zástupcem s případem naložili podivným způsobem, ale on byl jako výsledek toho všeho vyhozen generál, jehož tajná služba získala naprosto zásadní informace o korupci! Komentáře věru netřeba.

Tím se uzavírá první dějství našeho malého jevištního dramatu. Osobně jsem přesvědčen, že všichni tehdejší aktéři, tedy Tatra, její lobbista Stošek, jeho kontakt a exponent na ministerstvu – Kopřiva, Parkanová, Topolánek i Vondra, pánové Adams i Cabaniss předpokládali, že definitivně končí. Smlouva na výrazně zdražené Tatry byla podepsána, náklaďáky se začaly, s jednou další , ale jak se ještě ukáže , významnou peripetií dodávat – Krejčík zmizel v propadlišti ,prostě předpoklady k happy endu jak od Pilcherové.

Teď si trochu zaspekuluji. Asi by tomu tak bylo , kdyby , no kdyby ODS byla zůstala dominantní silou na pravici a nezrodila se TOP 09 dnes absolutně ODS konkurující, kdyby Nečas s Vondrou a Sobotkou byli neudělali tzv. domácí zabijačku a neposlali Topolánka do politického nenávratna….
V takovém případě by se asi sotva stalo, několik následujících věcí, které naše kusu dávají náležitý spád:
1.září totiž MfD pustí na světlo světa nový armádní skandál – připravovaný nákup minometů pro cca 25 speciálních Pandurů . Za nepatrný obolus -3 miliardy korun. Viz http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/skandal-v-armade-namestek-ministra-domlouval-provizi-za-stamilionovou-zakazku.html. Že kromě osoby náměstka Kopřivy není jasná souvislost s kauzou Tatra? Všimli jste si nového jména, které se ve hře objevilo? Totiž Pavel Severa , bývalý lidovec dnes jeden ze sloupů TOP 09? O kterém Kopřiva cosi tvrdí? A který jej měl ve funkci náměstka na obraně nahradit a nenahradil. Protože to prostě nebylo možné. Do hry vstupuje Kalousek a hájí Severu jako sebe sama. Prý za nic nemůže. Jak jinak. To tak aby na TOP , této strany s jasnou antikorupční minulostí ulpělo podezření z korupce. A co dalšího – Vondra, který adoroval vyhození generála Krejčíka , nyní šéf na obraně s gesty Herkula hodlá utínat chapadla chobotnice na obraně! Viz http://www.e15.cz/nazory/analyzy/vondra-bojuje-s-chapadly-chobotnice. Dobře si všimněte data tohoto odkazu – 3.září! A jmenován v této souvislosti, tedy chapadla, je jmenován osobně Kalousek ! Nejen Vondrou ,ale také předsedou vlády Nečasem!
Tohle už je drama jak ze šestákového krváku! Nějaký čas zde máme dramatickou pauzu. O to silněji to asi bublá pod povrchem.
Takže 14.11. najednou blesk z čistého nebe: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/vondra-lobboval-za-pandury-tvrdi-kalousek_180474.html
Kalousek obviňuje Vondru, že to byl on , kdo proloboval nákup Pandurů! Ne dosti na tom. A následuje druhý blesk -vzápětí Kalouskova slova potvrzuje i expremiér Topolánek . Viz http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/vondra-na-me-kvuli-pandurum-tlacil-tvrdi-topolanek.html Opravdu těžká kanonáda na nebohého Sašu V.
Připomeňme, že původně mělo být nakoupeno 200 Pandurů za 20 miliard , Topolánkova vláda následně kontrakt změnila a objednala jich jen 107, ovšem nikoli za cenu poloviční, jak bylo lze očekávat, ale za 14 miliard, takže nakonec jeden kus vyšel výrazně dráže / jaká že shoda náhod s Tatrou, že ?/. dokonce tak draho, že Portugalsko za transportéry stejné značky zaplatilo polovinu.. Dodejme ještě důležitou drobnost , totiž že výrobce Pandurů, rakouská zbrojovka Steyer je součástí amerického imperia General Dynamics.
Jenže on ten klid o kterém jsem psal výše nebyl tak úplný. V mezičase Kalousek, samozřejmě ve snaze ochránit státní kasu posílá své kontrolory prověřit, jak Vondra během českého předsednictví EU nakládal se svěřenými prostředky: http://hn.ihned.cz/c1-47335220-kalousek-vraci-uder-kontrola-ma-najit-vondrovo-plytvani
Prostě – je stále více evidentní, že vláda šťastné rodinky 118 mezi sebou vede tvrdou válku na úrovni Nečas – Kalousek a bitevní pole že probíhá na ministerstvu obrany a jeho podivuhodných zakázkách.! A že se tato válka vede mimořádně brutálně. Jako dosud žádná od převratu. A zdá se, že nejlepší taktik a stratég naší politické scény Kalousek má silně navrch a dává si Nečase s Vondrou a jejich ODS lžičkou na kafe. Zejména když k tomu ještě připočteme výsledek voleb a bitvu o Prahu.
Říkáte , že to sice zajímavé, nicméně , že nevidíte souvislost s posledním skandálem Barták – Cabaniss a kontraktem Tatry? Zkuste si prosím vzpomenout na několik známých skutečností. například na to, že Barták po volbách marně hledal, kde by se upíchnul, až se jej ujal Kalousek. Ž e útok na Bartáka je vlastně útokem na Kalouska. Dále si vzpomeňme, že Vondra před svým angažmá v politice pracoval jako šéf středoevropské pobočky americké lobbyistické firmy Dutko- viz http://www.alexandrvondra.cz/dutko.php , která, podle neověřených zpráv měla zastupovat i General Dynamics…. A přidejme si k tomu ještě naprosto nesporný fakt – totiž že Vondra je jasným exponentem amerických zájmů v ČR – viz třeba jeho tzv. zvací dopis Obamovi.
A Vondra je naopak zástupným cílem za Nečase a celou ODS a že je / a s ním Nečas/ v kauze Pandur v těžké defenzivě! Terčem, který nemá dobrou obranu. Protože proti němu svědčí Topolánek.
Následně okamžitě vypuká přestřelka o to, kdo vlastně ty zatracené pandury vyjednával a koupil, a je ukazováno na Bartáka. Ten se ovšem oprávněně brání, že jako náměstek nemohl rozhodnout a že byl jednáním vládou pověřen a stejně tak pověřen podepsáním závěrečné smlouvy… A Kalousek se navíc otevřeně a s gustem vysmívá i samotnému Nečasovi. Kvůli jednání o koalici v Praze. Kdy jej označí za směšnou figurku….
A najednou se objevuje obvinění Bartáka z korupce ohledně Tatry ! A to takové, nad kterým nelze mávnout rukou. Z úst amerického exvelvyslance, dnes člena orgánů Tatry- Cabanisse a dalších Američanů z Tatry! Těžký kalibr. Opravdu mimořádná ráže. Jak se bránit příslušníku nejvyššího amerického establishmentu? Barták je prostě terč bez obrany a dokonale nahý.
Také jsem si vystřelil. Aniž bych přemýšlel. Třeba o tom, že Tatra najmula svého lobbistu. Který protáhnul zakázku za dvakrát větší cenu. Že Tatru neměl „pod palcem“ tenkrát na obraně Barták, ale Kopřiva, že… Ale to bych opakoval. Pro p.t. čtenáře jistě zbytečně.
Nicméně stále je zde pochybnost – skutečně je důvodem zásahu Američanů a v případě Cabanisse – velmi exponovaných Američanů jen snaha pomoci Vondrovi resp. Nečasovi? Proč s onou korupční aferu nepřišli dříve? Hlásil Cabaniss tehdy ten rozhovor svým nadřízeným. Jak to, že tehdejší vláda USA to nechala bez povšimnutí, když v USA existuje zákon, že žádná americká firma, ani její zahraniční pobočka nesmí uplácet? Prostě příliš mnoho otázek, na které nebyla logická odpověď.
Až jsem předevčírem četl tohle:
http://zpravy.idnes.cz/k-bartakovi-vede-dalsi-stopa-o-miliony-zadal-sefa-tatry-jeho-pritel-smrz-1aa-/domaci.asp?c=A101112_220453_domaci_brm
A v té souvislosti si vzpomenul na drobnou , ale významnou informaci ohledně dodávek Tatry.
Ano koncem roku 2007 byl podepsán kontrakt na dodávku Tater.Logicky – domácí dodavatel, pokud je kvalitní by měl být svým českým výrobkem zvýhodněn před zahraničním dodavatelem… A na výrobě Tatry se jistě , kromě vlastní automobilky podílela celá řada jiných výrobců. Domácích výrobců. A co že dělá terénní náklaďák náklaďákem? Tři zásadní prvky. Motor, podvozek a převodovka! Motor a podvozek jistě byl tatrovácký a převodovka? Tak ta určitě byla z Pragovky! Tak jako přece u nákladních Tater , včetně těch pro sibiřské podmínky, prostě jako vždycky…..
A pak mi doklaplo: vždyť přece na internetu byly informace o tvrdém střetu Tatry a Pragy, o tom, že Tatra vypověděla Pragovce kontrakt. A že se to armádě a řadě politiků vůbec nelíbilo! Bodejť by také ano. Je objednáno a v prvních zkouškách odzkoušeno nějaké vozidlo a následně je dodáno s kdo ví jakým vlastně jedním hlavním dílem úplně jiným!! Žádný div, že Tatra měla potíže. Protože podstatná část práce na vozidle byla dána do zahraničí ! Navíc nez předchozího souhlasu objednavatele. Čímž se výrazně snížil důvod, proč Tatra dostala zakázku tzv. z volné ruky. Takže jsem hledal na internetu. Až jsem nalezl tohle:
http://www.novinky.cz/domaci/120202-tatra-poskodila-pragu-ted-ji-chce-koupit.html
Také vám to připadá jako dost dobrý motiv, abyste tenkrát prostě o Bartákově tzv. žádosti o úplatek mlčeli? Mně rozhodně ano. Barták neměl Tatry na starosti, rozhodně nemohl ovlivnit potíže, které si tehdy způsobilo americké vedení automobilky svým brutálním nájezdem na Pragovku. Nicméně jako náměstek ministra obrany se mohl snažit zahladit roztržku, která ohrožovala dodávky vozidel a mohl lobovat za vyřešení sporu Tatra – Praga finančním vyrovnáním mezi oběma partnery. Mohl – nemusel. A dále, ukazuje to důvod, proč se najednou Američané tak rasantně vložili do hry. Co kdyby si někdo vzpomenul, že tzv. česká Tatra pro vojáky je zkompletována , až na několik nepodstatných součástí z francouzských dílů – viz zmínka o kabině, PŘEVODOVCE a dokonce i tatrovácké chloubě -MOTORU – od Renaulta!
Ano je to spekulace. Připouštím. Ale nabízející se spekulace. S logickým zdůvodněním. Která odpovídá i na otázku, která byla pro mne bez uchopitelného vyřešení- proč vlastně mluvil Nečas, po vypuknutí skandálu s Bartákem o tom,že mohou následovat škody ve vztazích s USA..Nevěděl jsem jaké a proč. Teď už si je představit umím.
Myslím ,že je čas udělat rekapitulaci.
Pro mě osobně je zřejmé tohle:
1- že je nebo byla na ministerstvu obrany korupce velkého stylu v které jeli významné figury dnešní administrativy.
2- že kauza Tatra je naprostý průšvih ať už z hlediska finančního, technické i dodavatelského
3- že nebyl naprosto žádný zájem v dodávce udělat pořádek, když to ještě šlo: A onen nezájem jde opět za výraznými exponenty současné vládní většiny.
4- že nikdo z aktérů dnešního pokračování není čistý a že jde o vyřizování účtů
5- že je úplně jedno , kdo ze současné vládní garnitury má máslo na hlavě – jestli Barták, kterého kryje Kalousek nebo jestli v tom jel Kopřiva se svými lidmi a svým krytím
6- že nelze nevidět současné pokračování kauzy Tatra bez spojitosti a bez vazby na kauzu Pandur a že, alespoň pro mne, stojí Vondra , díky tvrzení Topolánka s Kalouskem pod stejným okapem jako Barták
7- že od téhle vlády , pokud jde o korupci a boji proti ní nelze opravdu čekat nic jiného, než to na koho se v čase provalí ještě větší malér.
8- že nestrannost Američanů stojí na velmi chatrných základech a lze ji považovat za účelovou a tím nevěrohodnou.
9- Že je na voličích 118, zda budou spíše věřit duu Barták / Kalousek nebo Vondra/Nečas, jak se postaví k takové Parkanové, prostě že jde jen a pouze o jejich problém.
10- Že se mi v tomhle Absurdistánu nechce nechce žít.
Uznávám ale, že jde o velmi smutný a depresivní kus. Ale dozvíme se někdy, jak to s tou Tatrou opravdu bylo?

Tolik můj  tehdejší  text.  Nemám, skoro  po  dvou letech na  něm  cokoli  měnit.  Bezvadně  doplňuje  obraz  o  afeře  CASA. Například. Ale  sám  jsem  překvapen, jak  rychle  s e naplnil  ze  závěrečného shrnutí  bod   7 a  že došlo  i  na  číslo  8……

Dodatek:

Dnes ráno  jsme  na monitoru tisku objevil  jednunovou  informaci  k  případu Tatra a jednu  starou,  kterou jsem  neměl.

Začnu  tou   novou. Americko  česká  obchodní komora  s e velmi ostře  ohradila proti  zahájení  vyšetřování  Adamse  českou  policií. Budu  přímo citovat:

„Jakákoli netransparentnost nebo  nebo neobvyklý procesní postup by mohly  mít zásadní mezinárodní  důsledky  mohly  by  dokonce   vést  k zahájení arbitrážního  řízení proti  České  republice.“

Konec  citátu, takhle  nějak  já  si osobně  představuji  to, čemu se  říkalo politika  dělových  člunů!

Nebyla  to právě  Americko  česká  obchodní komora, která  jaksi  se postavila před  volbami  2010 do  čela  boje proti korupci  v  ČR?

Přiznávám, že  teď  mne jejich  prohlášení  uráží. Pokud  chtějí  US  ztrácet  spojence  a sympatizanty,  je  tohle  přesně  ta  správná  cesta.

Poznámka  druhá, staršího  data, která mi tenkrát  unikla:

Když  byla  Praga  vyřazena z  dodávek,  šlo  otěžký  úder  do její  ekonomiky.  A jak jsem  napsal  – v podstatě  padl  důvod,  proč  nebyl  vypsán  na  dodávku  tendr, protože česká  je na  Tatře  jenom práce se  smontováním. Nic víc.Praga  prý byla  vyřazena  kvůli nedostatečné  kvalitě  náprav  a převodovek…  Komické. Byla  to její  absolutně  nejdůležitější zakázka  a neohlídali by  si  to…

Žádný  div,  že  se dostali  v Pragovce  do  velkých hospodářských potíží. Jenže  světe  div  se  – na  dveře  majitelů  někdo zaklepal..  Zkuste  uhodnout  kdo. Nemusí te  to zkoušet  třikrát  – byl to  pan  Adams. A  chtěl Pragu  za  půl darma  koupit.

Pointa?  Praga mu prodána  nebyla. A co  víc  – Pragovka  s e vzrhla  na  výrobu speciálních  převodovek  do  závodních  aut. Tedy  úplně jiná  liga  než  pro náklaďáky.  Málo kdo  to  ví,  ale  dnes  jí  patří v  tomto  špičkovém  segmentu  významný podíl na  světovém  trhu.

A  ještě  jedna poznámka, kterou si nemohgu  nechat  ujít – dnešní  lidovky  věnují  kauze  Tatra  otvírák na  první s tran  a c elou stranu  2.  S  potěšením konstatuji,  že  jejich  materiály  jsou  obsahově  a  faktograficky  výrazně  slabší.

DODATEK 2:

na   světlo se dostala  nahrávka  co  si  z  jednání se Smržem  pořídili  sami  Američané. A  co  jí  říká a  jak  hodnotí  věrohodnost svých  krajanů  po  jejím poslech  Eric  Best? To naleznete  zde:

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/American-Best-Bartak-a-Smrz-si-mohou-mnout-ruce-Adams-se-zneverohodnil-243972

a  části samotné  nahrávky  jsou pak  tady:

http://zpravy.idnes.cz/tajna-nahravka-sefa-tatry-ronalda-adamse-fdn-/domaci.aspx?c=A120824_155322_domaci_jav

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 reakcí na Barták, Tatra,Adams DOPLNĚNO!

  1. Halladin napsal:

    Sakra, Vlku,

    Zírám i bez vizíru…Vy jste publikoval na levičáckem webu ?
    Ale nic proti Vašim ûvahám…….

    • Alex napsal:

      Halle, publikoval, a že se po napsání tohohle článku na Vaší věci ale děly věci. Ano, vlk má pravdu – tohle byl majstrštyk. usmívající se smajlík

  2. Laco Grőssling napsal:

    Příteli Vlku, vzorná ukázka toho, jak lze napsat cenný článek pomocí informací z veřejných zdrojů.

    Ještě dodám několik doplňujících informací. Pokud vím, tak náklaďáky Tatra, které měly nahradit v armádě legendární Pragy V3S, byly vyvinuty v Roudnických strojírnách a slévárnách v 90tých letech z reanultích komponent, motor a kabina a z převodovky Praga. Po konkursu roudnické firmy byla konstrukční dokumentace odprodána z konkursní podstaty za několik desítek milionů Tatře ( prý za babku ) včetně funkčních vzorků vozidla.

  3. Lex napsal:

    Nemám teď čas, tak jen tři poznámky:
    1) Je mimo možnosti mého uvažování (a znalosti práva) že Ronald Adams je stíhán jinými policejními orgány a u jiné státního zastupitelství než Martin Barták. Informace, že k jeho stíhání je využito svědectví Martina Bartáka je asi správná, nicméně korupce formou uplácení předpokoládá dvě strany. Toho, kdo uplácí, aby tím získal nějakou výhodu, a toho, kdo úplatky přijímá, protože tu výhodu může zajistit (a třeba si o ty úplatky i řekne předem). Jinými slovy – korupční jednání Martina Bartáka a Ronalda Adamse JEDNO A TOTÉŽ JEST. A ustanovení § 20 odst. 1 trestního řádu říká, že „Proti všem obviněným, jejichž trestné činy spolu souvisí, o všech útocích pokračujícího nebo hromadného trestného činu a o všech částech trvajícího trestného činu se koná společné řízení, pokud tomu nebrání důležité důvody.“. Nedovedu si představit ten důležitý důvod v tomto případě. Opět v tom vidím jednoznačnou kulišárnu.
    Apropós, to, že Barták svědčí v Adamsově případě, neznamená, že ve „své“ věci není dále stíhán.
    2) Není vám divné, že naše zbrojní zakázky dostávají téměř převážně americké firmy, resp. firmy, které mají americké vlastníky? Výrobu L-159 dostalo Aero v době, kdy je vlastnil americký Boeing, vejvar šel do USA, dluhy zůstaly u nás. Stejně je to s tatrami, myslím, že i s pandury atd.
    3) Adams nebyl vzat do vazby. A proč by měl? Barták běhá po svobodě a Adams by měl bručet ve vazbě?
    L.

  4. Anonymní napsal:

    A ještě dodatek, ten roudnický náklaďák byl vyvíjen od poloviny 90tých let a jeho výroba byla odkládána, protože rozhodnutí o náhradě P V3S bylo také odkládáno. Odkládání probíhalo tak dlouho, až strojírny zkrachovaly. Je otázka, zda tomu krachu někdo nepomohl. Pokud by ten kšeft Roudnice dostala, docela dobře by asi prosperovala fabrika s nějakými tehdy 1000 lidmi ( jinak výrobce pluhů, seček a kombinátorů ) známý z filmu Marečku podejte mi pero, film se točil tam.
    Obecně se říká, ničemnost hledej tam kde to někomu pomohlo.

  5. Laco Grőssling napsal:

    Už jsem zase anonymní, kurňa.

  6. XY napsal:

    Hm, neví někdom z IT mágů, proč mne veškeré odkazy ve vlkově článku vždy zavedou sem?
    http://login.szn.cz/?language=cz&remember=0&domain=seznam.cz&set_disableSSL=0&emailLogout=0&serviceId=email&loggedURL=http%3A%2F%2Femail.seznam.cz%2Fticket%3F
    Je ta chyba na tazateli nebo někde jinde?
    Děkuji.

    • jonáš napsal:

      To je celkem prosté, ony všechny ty odkazy totiž začínaj „http://email.seznam.cz/redir?hashId=…..“ ovšem jelikož seance vyhledavače už dávno vypršela, je ten odkaz celkově neplatnej. Stejně dementně nedavno inovovali i googla .. skutečnej odkaz je úplně jinej než vypisovanej. Takže ta chybka nejni ve vašem přijímači, ale ve Vlkově vysílači 😉 nebo spíš v „přenosovym médiu“ toho nejlepšího (českýho) spoléhadla – vyhledávadla.

    • Jethro napsal:

      Nejste přihlášen na účtu seznamu? On potom do těch odkazu dává to email .. redir.
      Odkaz musí začínát přímo http zdroje, čili například „http://ceskapozice/…“

    • Analytik napsal:

      U některých odkazů stačí přepsat počáteční „http://“ na „www.“ a kouzlo se vydaří.

      • Petrucciani: napsal:

        Anebo staci cely odkaz si oznacit, skopirovat jako „text“ (ne jako odkaz) a znovu do adresniho radku vlozit a je vse ok. 🙂

  7. XY napsal:

    Vřelé díky všem, oddychl jsem si.
    Na Seznamu opravdu nejsem – asi to souvisí, jak vysvětluje Jonáš – s tou recyklovanou částí článku, protože odkazy v úvodní části fungují.
    Tajemné jsou cesty jedniček a nul… :-))

  8. vlkp napsal:

    Pro XY
    omlouvám s e vám za svou nedokonalost. Máte pravdu, když na to kliknete, funguje odkaz zak píšete. Co ale je bez problémů , když zten link dáte rovnou do odkazového řádku vyhledavače. Pak není problém a skočí tam to, co má.
    Ještě jednou – omluva.
    A jako perličku dodávám, že Kosu dnes poctil návštěvou sám úřad vlády: Srdečně ho zdravím. A prosím – žádné sprosťárny při téhle příležitosti….

    • kočka šklíba napsal:

      Co kdyby to byla sama Nagyová, co tak dře dnem i nocí, že? 😉

      • Lex napsal:

        Jako kůň, řekl bych, ale to bych opakoval jednoho nejmenovaného, dříve „Čistého“ – dnes – „???“ – ti, co nic asi nevědí, škodolibě řkají „Špíny“. To není urážka, tak se jmenoval i ten student ve Filozofské historii, není-liž pravda?
        L.

      • Otakar napsal:

        kočka šklíba: Palec nahoru! :-))

    • Bavor V. napsal:

      Na to, abych reagoval na úřad vlády mám přece jen to rytířské vychování

    • XY napsal:

      Proboha, žádné omluvy – všechno se přece může pokazit. Nebyla to stížnost, leč opatrný dotaz, či upozornění – až se skoro ostýchám, když už sem chodí z těch nejvyšších míst 😉 Mnoho zdaru!

  9. jeff napsal:

    Svět se mění, neboli konec konspirace, začíná revoluce ve vnímání reality. Alespoň pro mě.
    Pravda už není lež a proč si tu vlastně lžeme do kapsy.
    http://www.novinky.cz/ekonomika/276555-banker-rothschild-vsadil-ctyri-miliardy-korun-na-oslabeni-eura.html
    http://byznys.lidovky.cz/americti-politici-skupuji-podniky-v-kosovu-fe9-/firmy-trhy.asp?c=A120822_134317_firmy-trhy_rka

  10. Germanicus napsal:

    Obávám se, že tenhle vlkův článek si budeme číst za rok a furt se nic nepohne. Mimochodem ten článek je ukázkový příklad investigativního materiálu.
    Jinak na České pozici je článek ke stejné problematice. V diskusi nick JiB dává odkaz na původní vlkův článek, který přetiskl 4.12. 2011 na Brejlích. V diskusi je rovněž nádherný příspěvek od Jana Schneidera (taky z České pozice), který jsem si dovolil překopírovat:

    „Barták aneb podvedená šlapka.
    jan.schneider|21.08.2012 – 22:15
    Píše se rok 2012 a začíná se vyšetřovat korupční nabídka, učiněná Bartákovi v roce 2009. Vysvětlení je možné: Barták dlouho trpělivě čekal, a když zůstalo jen u nabídky, Bartákovi došlo: Byl jsem korumpován! Nikoliv nepodobně oné atraktivní blondýně ve zlatnictví. Znáte? Vplula tam a dlouho se rozhlížela, vybírala a zkoušela. Nakonec si vybrala šperk. Přišla k pokladně a vytáhla pětiset eurovou bankovku. Pokladní bankovku důkladně prohlédl a nakonec ji s omluvou vrátil. „Lituji, paní, ale tato bankovka je padělek.“ – „Proboha!“ zajíkla se atraktivní dáma, „v tom případě jsem byla znásilněna!““

    A tady je konečně odkaz na ten článek na České pozici:
    http://www.ceskapozice.cz/domov/pravo-bezpecnost/zahady-v-kauze-tatra-jak-se-ze-svedka-proti-bartakovi-stal-zaroven-obvineny

  11. halladin napsal:

    Ježišmarjá Vlku,
    Vás ještě dokážou Amíci překvapit ?

  12. Jethro napsal:

    Tak Adams má nahrávku … Smrž chtěl prachy pro někoho shora …
    Ono to nebude až tak, že ti amíci, gauneři jedni.
    V kontextu toho, co včera zaznělo v Hydeparku je to o dost jasnější a teď je také jasné, proč Adamse obratem pustili.
    Už zbývá jen otázka, jestli to Smrž vezme na sebe a odsedí si to, nebo půjde s barvou ven 🙂 Zajímavé.
    Dost se těším na podmínky – kauce 40 mega?

    • Petrucciani: napsal:

      Mam obavu, ze kauce bude daleko mensi, u nas se korupce tresta jinym zpusobem. Za mensi castku vyssi kauce a zde jde o miliardy, takze hadam, ze to bude pod 10 „micu“. 😉

Komentáře nejsou povoleny.