Země se pohnula, Orel přistál a Ivanka na nás dohlédne, úspěch kam se Babiš podívá!


Tak to máme  za  sebou….  Bohužel už  toho pamatuji více, než je mi milé. Ale takovéhle mediální běsnění,  jako kolem  návštěvy  Babiše v  Americe,  jsem ještě  nezažil.  A  to  dokonce  ani tehdy,  když  Gottwald, Zápotocký,  Novotný, Husák, Bilak nebo kdokoli podobný  jezdili do země, kde zítra už   znamenalo včera se  učit,  co a jak mají dělat.  I tehdy,  za  tuhého socíku, byl  novinářský a komentátorský  reflex  té  světoborné  návštěvy  uměřenější!

A pokud  jde o zpravodajské pokrytí? Tak ani to nemělo obdoby!  Tedy  z české strany. Do Washingtonu vyslaly  speciální štáby  všechny  české  větší  televize a  přirozeně  také  noviny a  zpravodajské servery. Dokonce i ty,  co normálně  preferují  manželské  skandály,  vraždy, trapasy celebrit a  provozují  zásadně  tzv. módní policii  jako  vrcholný projev  šíření informací.   Ale  korunu  všemu  nasadila  ČT. Ta  ke  stálému  zpravodajovi v  USA  a jeho štábu, vyslala  ještě  další  dvě  party. V jejich čele  byli předchozí korespondenti  ČT  ve  Washingtonu  -Kubal a Řezníček. Aby  jsme o nic  nepřišli.  A vysílalo se a  vysílalo se,v  podstatě  od půlnoci do půlnoci. Babiš -Trump, Trump – Babiš. Se  všemi možnými a nemožnými  detaily.

Před  14 dny  byl na stejné  návštěvě  rakouský  kancléř  Kurz. Lituji, že  nemám na  satelitu  ORF,  abych mohl  porovnat  zda  Rakušáci  byli  taky  tak převálcováni  nějakou podobnou  mediální  lavinou z  Washingtonu  D.C.  jako  my  ve  čtvrtek a pátek. Troufnu  si odhadnout , že nikoli. Že to vzali  jako důležitou státní  návštěvu. Nic méně, ale  také  nic  více. Mají totiž sebevědomí a  sebeúctu.

Ovšem současné Česko není  současné Rakousko!  To  je, bohužel, více než  zjevné. Já  pro  to  zpravodajské  zaplavení  z USA  a  bezuzdné trdlování  a přímo posedlost,  kterou  nám  naservírovala  až  do obýváku  ČT  mám  jedinou  osobní paralelu – 20. červenec 1969!  Kdy  ČT  kryla podobným způsobem historické  přistání  Apolla  11 na Měsíci.

Takže  nutně musím dojít  k  závěru,  že podle  Babiše, vedení  ČT a  všech těch  propagandistických  šmoků, co se  v rojnících střídali  na  židlích speciálního  studia, zřízeného  na  Kavkách  kvůli tomuhle  Babišovu  výletu, by  označení  typu  ano.. ano..  země  se pohnula!!!, bylo naprosto nedostatečné a  a  trapně  málo extatické. Takže  jsme  si vlastně   zopakovali  Neila  Armstronga a  jeho obecně  známé  – malý  krok pro člověka, obrovský skok  pro lidstvo!

V duchu  českého  supergenia  všech dob Járy  Cimrmana  – s pistolkou  k lásce  schůdeček,  s láskou nikoli Béda Hudeček, ale  Andrej  Babiš ¨, protože  jde  o velký  skok  nikoli pro  nějakou  Českou  republiku, ale nejspíš  celé lidstvo!

Opět  jsme jednou dokázali překonat  sami sebe  a dokonale  se zesměšnit!  Holt pro  galerii  současných  českých politiků, šéfíků České televize a  té hordy  komentujících, je striktní předvolání  předsedy  české vlády  do Bílého domu, stejné  jako přistání Orla  na  Měsíci….

Teď  jsem právě zralý  na to, aby  se na  Kosu  vrhli všichni  atlantičtí vyznavači  té  jediné  správné víry a  Kosu  definitivně  dali na  index, jako nepřátelský  web. Takže  je na  čase opřít se o  autoritu, která v  podstatě konstatovala   totéž,  ale již  nemohou  nic  vytknout – takto jistý Michal Půr -šéfredaktor pravověrného a vždycky na správné názorové straně  stojícího  internetového serveru  INFO.cz.  Který ve své  analýze  Babišovy  cesty  do USA  napsal, mimo jiné  toto:

…Zatímco probíráme, zda oba státníci řešili vrtulníky, Huawei či dostavbu Dukovan, chybí nám nadhled a přehlížíme hlavní motivaci. Americký prezident se nikdy neschází s nikým jen z plezíru, děje se tak vždy jen v případě, že něco potřebuje

….Pokud bych měl hlavní vzkaz jednání přetlumočit maximálně srozumitelně, tak bych volil vyjádření, že Američané se Čechů chtěli zeptat, zda a případně jak velcí jsou jejich spojenci…..

….Američtí prezidenti vždy hovoří z pozice síly a chtějí, aby na druhé straně stolu seděl také někdo, kdo má situaci ve své zemi pevně pod kontrolou. Česko a zejména Babiš jsou pro tento účel ideální….

….Babiš často zdůrazňoval, že konečně navázal vztah s Trumpem, který se bude v budoucnosti hodit. Ve skutečnosti Trump navázal vztah s Babišem. Pro současného amerického prezidenta mají prioritu obchodní smlouvy s jednotlivými mocnostmi. Vyjednává se i smlouva o volném obchodu EU se Spojenými státy. Tu může ve finálních jednáních zablokovat v podstatě kterýkoliv členský stát EU, přestože vyjednává Evropská komise. To ovšem neznamená, že jednotlivé země nemohou na Brusel při vyjednáváních tlačit….

.Stejně tak můžeme nahlížet na Babišovu návštěvu CIA. Řešíme, zda jde o Huawei či některou jinou kauzu, ale ve své podstatě to není důležité. Může jít úplně otevřeně o potvrzení ochoty českých zpravodajských služeb spolupracovat s těmi americkými. Dokonale by to vysvětlovalo i přítomnost šéfa BIS Michala Koudelky. Jistě je schopen americkým kolegům popsat na čí straně čeští zpravodajci stojí a hlavně, kdo je jejich největší hrozba….

Český premiér se chtě nechtě bude muset přimknout ke Spojeným státům jako hlavnímu spojenci, když to jednou řeknete v Bílém domě, už se z toho těžko vyvléknete. Rusko a Čína od tohoto týdne stojí na druhé koleji, minimálně na vládní úrovni….

Právě  přečtené nenapsal nějaký  putinovský  troll , ale  jeden z těch  vždy  správných. Za  sebe  říkám, že podepisuji každé  písmeno! Protože mi to vychází stejně. Americký prezident  poslal  vzkaz aktuálně šéfujícímu českému fousovi, aby  sofort a bez řečí  naklusal a  nadiktoval mu  noty….. V tom se  s oním Michalem Půrem naprosto shoduji.

Ještě  dodám  něco od  bývalého ministra zahraničí  Kavana, který  v České televizi naprosto zaskočil moderujícího  intervůjůka, když mu bez obalu sdělil,  že  na té  Babišově  návštěvě je nejpozitivnějším  výsledkem, že  nedošlo při jednání k žádnému  vzájemnému incidentu. A  když  se intervjůk, s  vykulenýma očima,  ptal, jak může  být tím hlavním plusem jednání, že  nedošlo ke konfliktu, opáčil Kavan, že  nechť  si dotyčný  vzpomene  na  jednání Macrona, Merkelové nebo Ruutteho v Bílém domě, kde  k  takovým, veřejně známým nesouladům a  diskrepancím  došlo.

Kavan  má,  bohužel, také pravdu. Macron, Merkelová a dokonce  i holandský ministerský předseda  si dovolili odprezentovat vůči  americkému  prezidentovi pozici  svojí  země. Odlišnou od  té  USA. A  dokonce  na ní trvali!

Zkrátka  nebyli  v  Oválné pracovně  za  panáky  a kejvače, co  se  musí, chtě nechtě přimknout  ke  Spojeným státům. Za každých okolností, stůj , co stůj! Nepřijali  roli  poskoka, co automaticky  zařizuje  , co   amerikcý prezident  po něm chce. Viz opět  Půr:

„Přítel“ ze středoevropské země se v takovou chvíli může náramně hodit. Už při tiskové konferenci po jednání Babiš řekl, že si Trump postěžoval, že jednání s EU jdou hůře než s Čínou. Český premiér pak prohlásil, že se zeptá eurokomisařky, která má vyjednávání na starosti, zda by jej nešlo zefektivnit. První plody nové spolupráce tak máte přímo před sebou, jen jste si jich možná nevšimli.

Kavan také konstatoval,  že  možná  daleko nejdůležitější  částí  Babišova předvolání do Washingtonu opravdu  byla návštěva  centrály  CIA  v Langley.  Ačkoli o ní není nic  bližšího známo. Viděl bych to stejně. I přes  ten totální informační deficit. Nicméně jednu  jasnou zprávu  jsme  z té návštěvy  u CIA  dostali naprosto zřetelně – pokud  vím, vedle Babiše  se jí  účastnil i šéf  české zahraniční špionáže  Koudelka.  Přesněji čučkař Koudelka. Jestlipak by  CIA  přijala  čučkaře? Zeman dostal prostě  facku. Tu druhou pak tím, že  do Bílého domu prostě nepojede. Ne že by nechtěl. Ale proto, že tam nechtějí jeho. Důvod? Trump si v  té antiruské hysterii, jíž je vystaven, absolutně nemůže  dovolit pozvat někoho,  kdo má  nálepku Putinova  emisara.

To ostatní  je  nad slunce jasnější  – ve  Washingtonu písknou, Česko  naběhne šoupe  nohama a  žmoulá čepici a dělá, co mu  v Bílém  baráku řeknou.  Což  Merkelová,  Macron ani  Rutte nehodlají.  Pro mnohé  jediné správné – důvod  k jásání! Pro mne  k hlubokému  zamyšlení  -Babiš  se zeptá eurokomisařky….

Je  až neuvěřitelné,  jak řada  těch  správňáků, co se neustále těžce vymezovali  jak proti  Babišovi, tak proti Trumpovi, najednou před  návštěvou i v jejím průběhu otočili. Jak byli  z té  návštěvy  nadšeni. Už nevadil ani Trump ani oligarcha  Babiš!  Opět  ódy  na transatlantické partnerství, společné  hodnoty,  společného nepřítele, atd.atd. Užil jsem si  v téhle pozici Michaela Žantovského, Petra Koláře  i Tomáše Klvaňu  a soustu a spoustu  dalších. Trump i Babiš pro ně byli k zulíbání, prostě  historická  návštěva – země  se pohnula,  eh, co to plácám,  obrovský  skok pro lidstvo…..

A  doslova orgasmus  dostávají  z  té společné deklarace, co byla  podepsána.  Ta  prý je nej a  super! Protože.. no protože  se  jasně  vyslovuje  pro územní celistvost Ukrajiny  a  za zachování  sankcí  vůči  Rusku.  Mně by  zajímalo, jestli  četli mimo  tyhle věty!  Jistě  mi  oba  pánové, jejichž podpisy  na tom kusu papíru  jsou, odpustí, ale pro mne  je  to obecný  blaf. Který pokud  něčí zájmy  zohledňuje, pak     opět  jen a pouze  americké  strany. Pokud byste pochybovali, pak si to můžete  zkontrolovat zde.

Já  z  toho všeho mám  šoufl v žaludku a   trapný  pocit na  duši. Z toho,  jak se  s  Českou republikou zachází  a zacházelo.

Tak  návštěva  Babiše  v  USA  je  pro nás  diplomatickou událostí  desetiletí?  Pro mne bylo v podstatě  urážkou nikoli desetiletí, ale  století, když  si Donald  Trump  neudělal  čas, aby  přijel do Prahy,  na  stoleté  výročí vzniku republiky. Která by  bez Spojených států neexistovala. Myslel jsem si,  že nic trapnějšího se už ČR přihodit nemůže… Tady  mohl  mocný, ba nejmocnější  spojenec  ukázat  tomu  malému,  že mu na něm záleží. Místo toho přijel Paul Ryan, aby  si odvezl Nikulina… Ale  vlastně  přý  byl v Praze  kvůli  tomu  pro nás  velkému  výročí. Alespoň v parlamentu to tvrdil….

Chyba  lávky, že  to byl  největší  trapas  a USA! Nepočítal jsem s Babišovou  vlezlostí!    Ten opět  ve  čtvrtek pozval Trumpa  do ČR. Což Dony  přešel mlčením. Prostě na  Česko nemá čas. Proč  taky  když  si  Babiše  či kohokoliv  jiného ze  Strakovky může  předvolat na kobereček  kdykoli se mu zachce? A ti Čecháčci  jsou z toho navíc  v  euforii!  Proč  by  se měl trmácet  do nějaké Prahy?

Ovšem  Babiš  je  Babiš  a vždycky  si ví  rady  jak přijít k lizu- takže  nadšeně  oznámil,  že  pozval k návštěvě  Ivanku Trumpovou  na  nějakou  byznyskonferenci, kterou hodlají  spíchnout  Zeman a  americký  velvyslanec v  Práglu! Ivanku!!!!! Týýýýýýý joooooooooo!

Fakt  pamatuji ledacos. Sověti  na  nás  vyzkoušeli  hodně. Ale  že  by  Stalin, Chruščov  nebo Brežněv  poslali  do Česka  na inspekci svou  dceru  nebo syna?  Tak  to opravdu   není známo.  Tohle  je naprosto nová kvalita!  Děti na  nás  budou dohlížet! Někdy příště možná  pošlou  svého kocoura nebo největší rybičku z akvária!

Babiš  se prsí  tím, co  všechno v Americe zařídil, viděl,  s kým vším mluvil…Na  tiskovce se neopomenul zmínit  o  tom,  jak byl připraven  na  dotaz,  ohledně  toho, že  ČR  neplní svůj  závazek dávat  na  armádu  2%  HDP:  Prý měl s sebou graf na  kterém   měl ukázat  Trumpovi, jak rostly  české vojenské výdaje  od  okamžiku, kdy  se  stal ministrem financí….  Prostě narcisismus – já , já  já… Výdaje  rostly, protože ON  byl  financministrem…. Cituji ho doslova  babišáci!

Podle  toho JÁ  také sestavil svou delegaci. Byl to JEN  Babiš  a dál už jen jím vybraný  úřednický servis. Ani jeden  rezortní  ministr. Na  rozdíl od  americké  strany – viceprezident, ministr  zahraničí, ministr  energetiky, šéf  národní bezpečnostní rady….  Prostě  stačí, když naběhne ten hlavní. Tomu se  sdělí, co má  udělat, co si má myslet, co má zaplatit, co má v  Americe koupit… Von to  zařídí….

Všichni ti, kterým se minimálně  ve  čtvrtek pohnula  země, ale  spíše podle nich lidstvo přes  Babiše  udělalo  zase  obrovský  skok jako za  Neila  Amrsronga, ve  svém třeštění nevědí  co  by. Takže  je na  čase je upozornit  na  pár  drobností, které  by je mohly  vrátit  na zem:

  • Trump se  s  Babišem  a Babišovou nepáral. Žádná tradiční fotečka u  vchodu do Bílého domu. Hajdy Andrej na  kobereček!  Žádné zbytečné  ztráty  času nějakou  fotkou, spěchám!
  • Bílému  domu to „historické setkání“  nestálo  za  tiskovku
  • ještě signifikantnější je, že  Donald  Trump  se neobtěžoval ani nějakým hodnotícím twítem… Ačkoli jinak buší jak o život při každé maličkosti….

Tohle  jsou ovšem prkotiny. I když mnohoznačné.   Ale  existuje  jedna opravdu   úderná informace -Babiš  byl v pátek v  Kongresu. Jednal s  tam s  šéfem  republikánské MENŠINY v  Kongresu – Kevinem Mc Carthym. Pelosiová, šéfka  kongresové  demokratické  VĚTŠINY K DISPOZICI NEBYLA!!!

Takhle a pouze  takhle  vypadá  realita, jásači!

Pokud  si někdo myslí,  že  jsem tvrdý  antiamerikanista, je  na  omylu. Nic  takového. Jsem realista – nemáme  rozumnou  variantu ke  vztahu se Spojenými státy. Opakovaně píši,  že  velmi rozumím  Trumpově  základnímu  heslu  – America First! Ale  vždycky  dodávám  – chtěl bych, aby stejně postupoval  a  myslel vrcholný  český politik!  Místo toho, aby  hrál  buď nějaké  byznysové nebo cizí zájmy. Což je, podle mne,  železným pravidlem.   Za  naprostou  frašku  pak považuji  Babišovu  washingtonskou  hlášku –

Tak to  v právě  dokonale předvedl!  Země  se pohnula, Orel  přistál,  lidstvo udělalo ohromný  krok! Jen  Trump o  tom nenapsal ani písmeno  na  Twitter. Ačkoli měl s  Andrejem dokonalou chemii a  děsně  se spolu nasmáli!!!

Já  nesmírně  toužím po vrcholném  představiteli této  země,  který  bude vystupovat a  to i v  Americe, podle  hesla – já pán, ty  pán! Nikoli ve  slouhovském předklonu. Nic  na tom  nemění  nadšený  souhlas Kolářů, Žantovských, Klvaňů nebo  drtivé  většiny parlamentních  stran s  tím, co premier  ve Washingtonu předvedl!

Babiš  si ani netroufl ani špitnout o  problému  stahování  amerických vojáků  z  Afghanistánu… O tom, že  Američané  neuspořádali tiskovku a  Trump  přes  mobil  ani písmeno a  Nancy Pelosiová  si  na  Babiše  nenašla  čas a   na inspekci  do  toho  umravněného Česka  má přijet Ivanka,  už byla  řeč…..

Jo, abych nezapomenul,  z těch  mudrců ve studiu, co se  tam střídali ve  svatém  nadšení a pěli hosana, mne  zaujal  jakýsi Petr  Boháček. Pro mne nová  tvář. Který zhodnotil  tu návštěvu následovně:

Pozitivní je, že  se schůzka  stala, to je  asi tak všechno. měli bychom mít  laťku výš…

Ze  všech  jásačů v  tom speciálním studiu na  Kavkách byl  nejblíže  pravdě. Ačkoli zdaleka  nejmladší.

Všem nadšeným  přeji, aby  se jim v soukromém životě  dostalo od kohosi a  pokud možno rychle, stejného zacházení. Pak, věřím, pochopí, proč  jsem  napsal tento článek.

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.