Volby v kterých prohráli úplně všichni. S výjimkou jednoho, co si své vítězství ani neuvědomuje a Matovič to není!


V okamžiku, kdy  byly  dopočítány  výsledky  slovenských parlamentních voleb s  potvrdilo se, že koalice PS -Spolu zůstala  o 3 setiny % — považte opravdu  jen tři setiny mimo parlament!!!  všechno začalo se mnou  cloumat a s nevídanou  dychtivostí si přál abych už seděl za klávesnicí a pustil se  do rozboru rozhodnutí  slovenských  voličů!!!

Čekal jsem ledacos, ale tohle????

Začnu tradičně  – prezentací základních  čísel. Ale jen základních. Protože  to, co mne obvykle  zajímá, tedy  doplňkové grafy, popisující jednotlivé strany  z pohledu – kdo, kde, proč  a jak , aby se bylo lze dobrat  výsledků v souvislostech, v tomto výjimečném případě  není vůbec  důležité. Tady  jde o výsledek samotný a  o to, co sděluje. A na to žádné doplňkové informace nejsou potřeba!

Ale  nejdříve  ta bazální   čísla:

Kdo kde na  Slovensku vyhrál

tahle  mapa  je  v originále  interaktivní

Takže  číslům a grafům je  učiněno  zadost a pojďme k jádru.

Tvrdím a to  s plnou odpovědností,  že   v těchto slovenských  volbách se stalo něco, co bych nikdy  nepokládal za  možné – totiž, že  v nich prohráli úplně  všichni. Ti  kteří do nich  nastoupili přímo a  spousta  těch,  kteří  se jich ani  nezúčastnili  jako politický  subjekt. A dokonce  i jeden politický proud – ismus.

Jakkoli  Igor  Matovč jásá, až  se  do vlastní kůže  vejít nemůže, patří k těm poraženým, dle mého soudu i on.

V tomto článku nehodlám moc popisovat  co a  jak,  kdo a proč / jen u několika výjimek, kde to bude mít  nějakou přidanou  hodnotu/ nýbrž  zejména  to, kdo prohrál a co to pro něj znamená.

Začnu těmi  méně  důležitými poraženými. Z houfu, těch  malých, co podle  očekávání neprošli, jak říkají golfisté – cutem, si jich vyberu  jen pár.

Začnu Vlastí Dr. Harabina. Ani ne  3%, po skore, docíleném při prezidentských volbách, je  jasný debakl. Navíc nečekaně  velký.   Strana  stála  a padala  s lídrem.  A ten bohužel – postrádá  charisma. Je mluvčím nespokojených,  stejně jako Matovič,  ale není schopen  nabídnout  zábavu, esprit a  vzbudit  dojem, že  bude líp. Zkrátka  zůstal alternativou jen pro lidi  ze  své politické bubliny.  Protože  většina  těch volících na protest neřešila  témata a  to ani ty, které Vlast oprávněně  nastolila, ale   chtěla  jen ten protest a k tomu happening. Takže  minimálně  část potenciálních Harabinovců sáhla  po Matovičovi. Pravdu ovšem má  Marian Kotleba, když  konstatuje, že  jediné, co se téhle  politické formaci podařilo – je  roztříštění  potenciálu národniarov a jejich oslabení, které  v podstatě přihrává  nominálním vítězům  ústavní většinu. Osobně  bych si vsadil na to, že tenhle projekt  skončil a odebral se  do historie. A ani nezískal svých 5 minut slávy.

Totéž, v bledě modrém, se dá napsat o  SNS.  Ta  vládní  účastí  ztratila  pel  protestní strany. Její  lavírování  v řadě  důležitých otázek- nákup stíhaček, nejasné počínání ohledně  americké  základny? To všechno  jí  vzalo  velkou část  voličů. A  ti, co  se nechali  ovlivnit mainstreamem?  U těch zarezonovaly, ač je to těžce  iracinální.  tzv. výložky. A  v podstatě  ji  dorazila trvalá  kampaň proti  Smeru a  Ficovi ve  smyslu, kdo spolupracuje  se  zlodějem je  určitě také  zloděj. SNS  zůstalo  jen tvrdé jádro národně orientovaných, kteří opět  v  součinu s  propadlou Vlastí  dopomohli  momentálním triumfátorům k ústavní většině. Na  rozdíl od  Harabinovy formace ale jejich  kandidatura, jako dosud  vládní strany,  měla reálnou logiku. Netroufnu si říci, zdali  tahle partaj také  končí. Má na rozdíl od té Harabinové  nějakou územní strukturu, sem tam nějakého starostu a zastupitele  na nižších úrovních. Ale  čeká jí v podstatě jen přežívání.

Totéž, tedy ono snad přežívání plně platí i o KDH. Předvídalo se, že sice těsně, ale zcela určitě pronikne  do  parlamentu. A přirozeně  jako součást budoucí vládní většiny. Ovšem  přesně  tohle nejspíš  ambice  strany  a zejména jejího lídra Hlinu pohřbilo. Jak má  religiozně  orientovaný  člověk  věřit  jeho paktování s kacířem největším – liberálem, který chce  legalizovat  sňatky LGBT  a podobné  novoty?  Takže  v malém, leč nadkritickém množství,  migroval jinam. Velmi pravděpodobně k Matovičovi. Ten, ač  se to zdá nemožné,  se  stal pro část věřících důvěryhodnějším, než  jejich stranickonáboženští představitelé!

Kdo prohrál  mimořádně  je  slovenská maďarská menšina. Poprvé od  vzniku SR nemají  Maďaři svoje poslance v parlamentu, o ministrech ve  vládě nemluvě. Je to  opravdu  jejich těžká národní porážka, zaviněná  naprostou hloupostí,  vzájemnou  řevnivostí a nesnášenlivostí  lídrů. Bugár, který  se  dlouho ve slovenské politice úspěšně prezentoval jako  chytrá horákyně, či princezna Koloběžka, co umí  být oblečená/ neoblečená a přijet/přijít  zároveň, už  jako mužský  nedokázal znovu voličům prodat, že je tak trochu těhotný.   Na stará kolena  se musí  poohlédnout po nějaké poctivé práci…

Ale  škodolibost není vůbec na místě!  Tahle maďarská parlamentní absence  je pro Slovensko hodně zlou zprávou a jeho prohrou! S drahým účtem v budocnu! V komunitě  převáží vliv  nacionalistů a orientace na  Budapešť  a Viktora  Orbána. Nelze  tomu zabránit.Mají jednoduchý  argument -umírněnost  vůči Bratislavě a parlamentní práce selhaly….  Jde  o dlouhodobý náklad. Zejména tehdy, kdyby  Maďarsko začalo  prosperovat  více než Slovensko. Být Igorem Matovičem, tak …….  ale nehodlám být čehůnským Všeználkem, abych mu radil.

Přirozeně, že prvotřídní senzací  a  nejspíš  i největší, je  propadnutí  koalice PS  Spolu!!!! Té scházelo celoslovensky   1154 hlasů, aby se  NR  prodrala. Sice zkrvavená, ale prodrala.  O to více ta prohra  musí bolet!!!  Nepochybně  každý, kdo chce nyní  interpretovat sobotní  výsledky, tohle musí  pojmout a vysvětlovat.

Nepustím se  do hlubokých  rozborů vnitřních vztahů  mezi Trubanovci a Beblabovci, nehodlám posuzovat ani jejich kampaň, strategii, charismatičnost  lídrů, která  evokovala kvality  kila tvarohu nebo sádry, ani úroveň  komunikační  roviny atd.atd. na  čem bych si normálně zgustnul.   S jednou jedinou výjimkou –  tu představuje  Beblavého obstrukce v Národní radě při poslední mimořádné schůzi. Ani ne tak  kvůli blokování Instanbulské  smlouvy,  tady  mají  liberálové i jejich voliči jasno.  Ale hlasovalo se i  o 13.penzi. A když jde o peníze?  Navíc při úrovni slovenských důchodů? V té nejžhavější  fázi předvolební kampaně? Troufnu si tvrdit,  těch  1154 chybějících hlasů se ztratilo v téhle  obstrukci a  zmizelo nenávratně k Matovičovi! Protože i liberálně  myslící důchodce na Slovensku potřebuje peníze.

Jenže  vygumování Trubana a  Belblavého není  jen jejich porážka. Přesně  zde  se dostáváme k tomu, co možná  mnozí  z vás  dosud  nevzali – že  prohráli úplně  všichni a dokonce i ti, kteří  i to ve volbách nejeli, či fyzicky vůbec neexistují! Já vidím celkem tři:

1-  prohrála  a to obrovsky – Zuzana  Čaputová

2- prohrál slovenský liberální proud  jako takový

3-prohrála  naprosto zběsilá a  ze řetězu utržená mediální mainstreamová  fronta a politické nevládky,co si přivlastnily veřejný prostor.

Vysvětlím proč, ale  pojmu  ti tři body  do jednoho celku.  Zuzana  Čaputová  zcela jistě počítala s  tím, že  získá v parlamentě  svůj poslanecký klub, jenž se stane  součástí vládní koalice, což  ji podpoří v jejich některých  politických krocích. Například  v tom, že  dál formálně  zablokuje  Istanbul. Že  zkrátka její poslanci za ní vyřídí politickou práci, do které se  nechce pustit sama, aby se neušpinila.

Nic takového nyní  k dispozici nemá. Chce li prosadit přijetí  3x odmítnuté  smlouvy o genderu,  pak nezbývá, než  jít sama  s kůží na trh.  A od nynějška už pořád. Až dokonce mandátu. Ona  drtivě  nedávno vyhrála a nyní je její politická báze  v  troskách!  Neumím si představit větší porážku. S výjimkou neobhájení prezidentského mandátu!

Pamatujete  její  vítězství ve  volbách a jeho interpretaci?  Jak mainstream a to jak slovenský, tak český,  jásal,  že  si Slovensko vybralo velkou většinou liberální orientaci? Že  chce  kráčet moderní  „evropskou “ cestou?

Výsledek Progresivců nade vší pochybnost  sděluje,  že  šlo  o fikci,  přání  mainstreamových psáčů a intervjůků,  jež  jim vedlo ruku a stvořilo  myšlenku a  naprosto falešný obraz   země!  V sobotu slovenští  voliči  liberalismus   nekompromisně   odmítli!  V NR  je pouze  jedna jediná  ehm…  strana, která jej  artikuluje  – Kiskapartaj. Ostatní  se více,  či méně viditelně  vymezují!

Čaputová netriumfovala proto, že  představuje liberální tvář Slovenska, nýbrž  jako protest proti Ficovi, Smeru a každému, kdo je  s ním nějak  spojený. V lepším případě pak proto, že  vystupovala  velmi decentně  a uměřeně,  na rozdíl od   „chlapáckých“  a  vadících se soupeřů a vypadala  moc  pěkně jak v telce, tak  na bilboardech! Ale nikdy kvůli jejímu liberálnímu  naturelu! Po téhle sobotě o tom nemůže  být pochyb.

Největším poraženým, jenž se  aktivně  voleb  vůbec  nezúčastnil, je  pak  slovenský mediální  mainstream!!!! Jel  celé  čtyři roky nekompromisně  z vršku a  nyní si  rozbil…  inu ústa. A totálně!

Progresivci  představovali jeho svaté na mostě!!  Zejména  od okamžiku, kdy  se Kiska  ocitl ve  skandálech. Všechny  sázky vedle  té největší – konečně porazit  Fica  a odstavit  jej od  vlády, tihle  vlastníci jediné platné pravdy  a jediného správného názoru vsadili na  PS Spolu. Podpora  byla  na  Volume  maximal.  A  nyní???  Nyní nula  a Matovič, Progresívci pryč!!!!

Já být  šéfreedaktorem  nebo redakčním sloupem Deníku N, Sme, Markýzy  a podobných, přemýšlel bych o sebevraždě! Nejméně profesní. Místo novinařiny  bych si našel trafiku a tam  ty noviny, psané někým  se zdravým rozumem – prodával.

Prohra  je  o to bolestnější, že  ošklivé  kačátko  predikované  vládní většiny  – Kollár  a spol.  by  s předpokládanými  mandáty Progresivců  nejspíš  nehrál žádnou roli při dopočítávání  ústavní většiny. Mainstream nedohlédne  za hranice Bratislavy  všechno měří podle  ní.  Takže si ani neráčil všimnout, že PS -Spolu je  vlastně  jen  bratislavská místní politická  formace, nějaká  taková obdoba  bývalého regionálního hnutí Severočeši.cz, jenž kdysi vygenerovalo pár  senátorů a pak zašlo na úbytě. Že  zkrátka  s výjimkou několika  málo okresů v  bezprostřední blízkosti  slovenské metropole a  v ní nikde nikoho nezajímá! To ale je kruté prozření v  těch nejsprávnějších redakcích!

Stejný debakl, jako konečný  počet  si mohou na  své konto připsat všechny  ty  slovenské politické  nevládky, které hnaly  uplynulé dva  roky lidi do ulic a organizovaly tu stávku lékařů, tu zase učitelů a  dělaly   politiku bez voleb.  Poraženy, aspoň prozatím, jsou i ony.

Jsem zvědav,  co si jako cíl podpory  nalezne manistream a  nevládní  sektor  nyní. Chtěli , aby  volič konečně promluvil. Stalo se!  Fico a  Smer  jsou v opozici, Kotleba  až čtvrtý, Harabin mimo! Ale  vítězství přesto fuč? Skandalizace  Smeru a  ostatních nevygenerovala  další Čaputovou  v premierském křesle, nýbrž Matoviče! Opravdová výhra! Jackpot, řekl bych.  To  je to lepší, nové, progresivní, moderní, světové Slovensko???  Nebyl by nakonec  Pellegrini , Šefčovič, Lajčák  daleko lepší garniturou?  Inu,kdo seje  vítr, sklízí  bouři,  paní Todová, pane  Šimečko, Havrane, Soltezsi a další!

Vy co jste poslechli  Borískovy  či mojí  výzvy, abyste  šli volit  a nyní  truchlíte  nad rezultem a  říkáte  si – to jsem  rovnou mohl zůstat  doma, když zvítězili tihle – uvědomte  si,  že jste naopak stopkou Progresivcům  dosáhli obrovského vítězství!!! Ke  vstupu do NR  jim chybělo myslitelně  málo – pár setin procenta. A to jen a pouze proto, že  jste  jste  došli  k urně  a  tím jim zvedli  volební účast!!! Bez ohledu na  to, pro kohosi jste hlasovali!!  Vyhráli jste!  Na celé čáře! Zůstat doma?  Měli jste je  v Národní radě!

Tím máme  vypořádány  ty, kteří poslanecké mandáty  nezískali a  nebo ani získat nemohli.

Nyní  je na  čase popsat poražené, kteří  číselně  uspěli. Takže  mají poslanecká  křesla. Jenže  vesměs  prohráli také!  Jeden každý z nich.

Začít  musím Kiskou. Dokázal, co se nezdařilo Trubanovi s Beblavým. O  prsa  se vetřel do Národní rady. A  vydává to za  fantastický úspěch! Prý jsou mladá strana  a  byli cílem strašné  kampaně  Smeru, který si je  vybral jako hlavní cíl!

To si už nikdo nepamatuje, jak  se kasal, že bude premierem? Hned po  založení  té své pseudostrany?  A na  další jeho  silné  řeči? Nyní jen  plká o tom, že  jsou mladá strana  a  vstup do parlamentu je  úspěch úspěchů a  jak ho poškodila  vylhaná  kampaň Smeráků….  On  ho Smer  ponoukal, aby  ještě před vstupem do politiky se spojil s bossem popradského   podsvětí   a  jistým Šuligou a  kupoval od nich ukradené pozemky, o nichž nejspíš – viz třetí uniklé video, věděl,  jak byly  získány?  A  on ho Smer při tom natáčel?    Nebo si za  to všechno může  sám?

Škoda  že  si tuhle  otázku nepoložilo o pár  tisíc  víc  voličů, kteří jej nakonec  dostali do NR!!  Stačilo celkem málo a  Kiska  šel tam, kam patří. V politice.  Takhle je poslanec.  V podstatě za debakl a nepropadnutí vděčí  jen a pouze  dvěma  věcem:

1- tím, že  na  rozdíl od  Progresivců  zabodoval  v okrese Poprad a  sousedním Kežmaroku, kde oni nebodovali. Jinak už se chytal jen tam , co PS – Spolu. Tj. v Bratislavě  a okolí a Košicích!

2- Skutečnosti, že NAKA  a  slovenská justice, po zveřejnění tří  komprovideí od  bílého koně  Šuligy, z kterých  jednoznačně  vyplývá,  že ohledně  ukradeného pozemku v  Tatrách Šuliga  jako  nejdůležitější  Kiskův  svědek před  soudem, když  svědčil v jeho prospěch o jeho nevinně, se  nejspíše dopustil elementárního  křivého svědectví. NAKA  a prokuratura místo toho,aby okamžitě  jednala a podala  si jak Šuligu tak Kisku -nehnula  prstem. Vlastně  – omlouvám se- ona  byla právě  silně přetížená!  Protože musela  řešit  neskonale důležitější věci – ona místo toho  vyrazila za  středoškolskou  studentkou Livií, které  provozuje  tzv.Kulturblog. Kde se  vymezuje proti pedofilii, LGBT  hysterii a tak podobně.  Aby ji podrobila  výslechu. Neboť  je  blízká Kotlebově  LSNS.   Čímž ji fakticky  kriminalizovala  před  učiteli i spolužáky!  Pochopitelně, když  NAKA  vyslýchá Livii, těžko může  ještě mít kapacitu na  Kisku a  Šuligu!

Nicméně, jestliže někdo má obavy, že  tahle podivuhodné  dvojí  vidění  NAKA  asi tak nějak předznamenává  budoucí   činnost a zaměření tohoto elitního útvaru  a dalších  složek, činných v trestním řízení na Slovensku v nových poměrech, necítím žádnou  reálnou  možnost  mu to rozmlouvat. Slovensko, jako v případě  svých Maďarů – i tady prohrálo.  A Kiska, ačkoli tvrdí pravý opak – také!

Nota bene  -bude zajímavé sledovat, jak se k němu nyní postaví Matovič, protože jej nezbytně nepotřebuje. Ne jestliže  vezme Kollára.   Paralelně  s tím  si rád počkám na mainstream, jenž  dosud  Kisku šanoval, ne li v  té jeho daňové a pozemkové šmíře přímo omlouval a podporoval. Nemohu si pomoci, největším poraženým  jsou ti drzí a sebevědomí  majitelé jediné pravdy, co to mediální šílenství na  Slovensku roztáčeli celé čtyři roky!

Dalším loserem je  Sulík. Ještě nedávno jasný lídr opozice a také tutový sebejmenovaný příští premier. Pak přišla  Čaputová a jeho naprostý sešup dolů. I on se doslova proplížil přes  5%.  I  tak je to  naprostá porážka. Co chcete  od  člověka, který v povolební noci  řekne  do mikrofonů, že  jeho strana  nepovažuje  nic  ze  svého programu natolik za kardinální, aby   to bránilo vzniku koaliční vlády? Co  tedy  v budoucím kabinetu jaksi hodlá  zastupovat? Židli  v něm?  Jež  je  nade všechno co sliboval před  volbami?  A  jako  hlavní bonus  pro sebe  vítá fakt, že  se zbavil rebelů? Vítěz  vypadá úplně jinak!

Mezi poražené  se nutně řadí i Marian Kotleba. Může  si  říkat, co chce, ale  evidentně  narazil na  svůj  strop. I kdyby mu  Vlast nesebrala ona  necelá tři procenta,  žádné terno  by stejně neudělal a voliče nepřidal.  Upozorňuji na  to především slovenské kosíře  a sem  docházející  posluchače  Slobodného vysilača,  kteří  s ním sympatizují.

Vážení, žijete/ žijeme  v názorové bublině. Která  si  namlouvá,  že  co si  myslí ona, to rezonuje  společností!  Stejně jako Progresívci. Jen v opačném gardu! Nic  z  toho není pravda. Kotleba  nebyl schopen  kolem sebe  soustředit  další  protestní  voliče. Z různých důvodů. Některým nevoněl on, jiným vyhrocená  národní rétorika, další skočili  na  špek  podloudné, ale masivní a ostouzející kampani mainstreamu. Jiní  a není jich právě  málo, šli cestou kterou  mi kdysi mával kdosi na Kose před nosem, když  napsal  – budu volit Zemana, protože je s ním aspoň sranda!  Za něco takového by se měla odebírat svéprávnost! Většinový slovenský protestní volič, z nemalé  části,  dal přednost  Olanu před  LSNS proto, že  s Kotlebou, na  rozdíl  od  Igorka taky  sranda nebyla! Navíc Kotleba  nesliboval nic nového a v minulém parlamentu nic  nedokázal. Matovič  také ne, ale  to protestní  voliči a jiné nyní nezískal,  ještě nevnímají.    To až příště!  Slovensko volilo  zcela masivně  protestně.   Ale  Marian Kotleba z toho protestu  neurval ani deko!

Troufnu si odhadnout, že  Matovič i jemu sebral nějaká 3-4 procenta! Nicméně, ze všech těch dosud pojednaných poražených prohrál daleko nejméně. Protože  jeho volební témata  platí. Alespoň pro část společnosti. A  platit  budou i dál. Na tom žádná  příští vláda v Bratislavě nic nezmění. Protože je  nepřebere a  tím pádem ani nezačne  řešit.  Malým  vítězstvím  téhle  strany  je  parlamentní návrat exposlance Mazureka, kterého  nepochopitelný  justiční rozsudek zbavil nedávno mandátu. Stal se skokanem voleb, když  ze  150.místa  kandidátky  byl triumfálně vykroužkován na  druhou volební pozici, hned  za šéfa strany. Takže  politicky třídní justice, praktikovaná  dnes  slovenskými soudy,     dostala těžce za ucho. Ale nedělejme si iluze, že by  se  z toho poučila.

Dalším pánem na holení v pořadí je  Smer.

Všichni exhibují  na  tom, že konečně prohrál, že  Fico…  že. …  že…. no však  víte. Ano, Fico prohrál. Ale položme si otázku, jestli  mohl neprohrát?  V té, čtyři roky  trvající,  mediální  štvanici a totální šikaně?  Která  po Kuciakovi  získala  charakter  veřejného lynče a  naprosté  hysterie?

Ať udělal  lídr Smeru , resp.  nakonec  celá strana  cokoli, vždycky  se to skandalizovalo a odsuzovalo. Kuciakova  vražda, s kterou  Smer  neměl nic společného,  byla proti  němu naprosto brutálně  zneužita!  Její výročí  shodou okolností  připadlo vždycky  do předvolebního termínu. Jak pro prezidentské, tak parlamentní volby. A  samotný proces   se stal, svým načasováním,  nedílnou součástí  volební  kampaně proti Smeru.

Přidejte  si k tomu  podobné záležitosti  jako film Svině a další  další, jistě  naprosto  „náhodně“  termínované  záležitosti a máte  zde ovzduší,  kdy volit   kandidátku s číslem 19. či pochvalně  zmínit jejího lídra/lídry,  se rovnalo prokázání  občanské odvahy  srovnatelné  s předlistopadovým disidentstvím.

Nijak nerozporuji to,  že  Smer  se zapojil do  korupčních řetězců a že už bylo asi na  čase  mu  dát stopku, protože  dlouhé držení  moci zkrátka korumpuje  už  ze  své podstaty. Ale za  to, co jiným stranám nebo Kiskovy procházelo u sdělovacích prostředků a veřejnosti  skoro bez povšimnutí,  byl Fico  okamžitě  mediálně  ukřižován! Nepochybně  mohl i za přemnožení kůrovce!   A nikdo nebral v potaz, že  arcigaunera  Kočnra   zavřela a začala  soudit právě  Ficova  vláda a Smer. Například. Ačkoli to  podle tvrzení  majitelů jediné přípustné pravdy  byl smerácký  gauner.

V téhle  atmosféře  je  výsledek velmi  a  velmi přijatelný. Mám skoro  chuť jej označit oním podivným klausovským termnem  – neprohra.  Udržel  jádro. Rovné   součtu  hlasů pro Progresivců, Kisky a Sulíka. Tedy  těch, které podporovali  mainstreamoví  vymývači  mozků čtyři roky.  Získal více,  a to výrazně, než mu přisuzovaly poslední oficiální i neoficiální průzkumy! Nevidím, z hlediska  přímého výsledku, pro tuhle  stranu nic  katastrofického. Nic , co by nemohla ustát. A přeměnit  v budoucnu  ve výhru.

Problém je jinde  a  to velký – rozdělení na  dvě křídla.  Pellegriniho a  Fica.  Smeráckých, řekněme – liberálů a fundamentalistů.  S  tím, že  „liberálové“  v osobě  současného premiera  získali  víc  preferenčních hlasů  než  předseda  strany. Tady  se láme chleba. V tom, zda  strana  zůstane  jednotná a  v budoucnu dokáže operovat  jako homogenní jednotka, či  zda  převládnou osobní ambice  a  snaha  partaj ovládnout. S  důsledkem, že  se buď  naprosto rozštěpí nebo minimálně  dojde k odchodu  jednoho z křídel a tím  i jeho voličského potenciálu. S příslušnými fatálními  důsledky.

Pellegriniho absolutně  nesmyslný vzkaz  Matovičovi, že je připravený  jednat o budoucí  vládě,  kdy  se mu  demonstrativně  vzdal na milost a nemilost  a  Matovič  si ho vychutnal a veřejně nakopl a pokořil, nevěští nic  dobrého!  Nechápu proč  to Pellegrini dělal.  Demonstroval jen  svou slabost a  submisivitu. Smer není a  dost dlouho nebude na  tahu.

Musí jen čekat. Tohle ví i politický začátečník. Nikoli dosluhující předseda  vlády.

Proč?  Mám napsat, že  se třese na  to,aby nějak zůstal u moci?  Pak se musím zeptat, co všechno je připraven kvůli tomu učinit. Bohužel má za  sebou  momentálně  větší část  voličů Smeru. Strana  při tom  prohrála jen myslitelně  málo.  Opravdovou porážku si může  způsobit  jen  sama. Vnitřními rozpory.  Když  zůstane  v klidu a u tvrdé opoziční práce,  neudělá  chybu!

No a dostáváme  se k  tomu, koho všichni  oslavují jako vítěze  – Matovičovi a  Olanu.

Ano, početně získala  nejvíc a sestavovat  vládu je na něm. Ale pro mne on prohrál také.

Každé vítězství je  zárodkem příští porážky. Odpovědně  říkám, že  nevěřím, že  Igor  Matovič   příštích  volbách  zopakuje  stejný  výsledek a lepší už  v žádném případě.  Dokonce  půjdu tak daleko, že  si dovolím předpovědět, že  je  ani nevyhraje.Nejen to, půjdu ještě  dál, přijmu sázku, že Matovič  nevydrží se  svou vládou celé čtyři roky. Ten soubor, co sestaví  bude  všechno jiné, než kompaktní  a spolupracující  tým.  Drží je pohromadě jen touha po  moci a nenávist k Ficovi. Otázko je jen – jak dlouho!

Nejen  to – pro mne  je Matovič  velkým poraženým sobotního hlasování! Má po žížalkách!  Konec  sladkých  časů   v opozici! Kdy jen kritizoval, ale nemusel nic dokazovat!

On nezaložil politickou stranu, neměl vizi jak čímkoli pohnout, nýbrž realizoval  podnikatelský projekt. Jak snadno vydělávat politikou  velké peníze. Stejně jako  v ČR  Vít  Bárta  s VV  a nyní Okamura.  Jde o to dostat se do parlamentu a  inkasovat státní příspěvek. Žádné  mega  peníze, typu  Penta nebo Slota, ale  přesto královské sumy!

Tohle mu doposud  bezvadně  fungovalo! Proto “ strana“ o 4 lidech, proto, po změně  zákona, naprosto neprůhledné stranické struktury, proto odsunutí dosluhujících poslanců na  nevolitelná místa, proto kandidátka  složená  z naprosto nesourodých lidí, jejichž  jedinou předností byla  mediální známost a v podstatě  závislost  na lídrovi!

Tak pěkně  si to  naplánoval a tak bezvadně mu to dosud  fungovalo!  A ode dneška  utrum!  Musí převzít  odpovědnost. A už nepůjde pohodlně  a  nezávazně kritizovat!  Nyní nadešel  tragicky nepříjemný  čas plnit sliby. Například ten, že  každý onkologický pacient se  dočká do 14 dnů operace!  Fico a Smer  zmizeli, respektive  co nevidět zmizí  z  řízení státu. Ale to nijak neovlivní  zdravotní systém. Tím nepřibude ani  financí, ani   se nezvýší počet nemocnic, lůžek v nich, počet doktorů a sester. Nic  z toho nenastane.  Jak potom Matovič  zařídí realizaci tohoto slibu?!

A  stejné je  to s  řadou  dalších. Už  v předvolební  výzvě  v páteční Kose  jste  si mohli přečíst,  že  jeho heslo – tím, že zamezíme  korupci a rozkrádání,  bude dost na všechno je bohapustý blábol. Vysvětlil jsem proč.

Slovensko s polovičním počtem obyvatel má  čtvrtinový rozpočet oproti Česku. I  u nás  se krade  a  korupce  kvete.  Ale  polovina  z rozpočtu jde na důchody  a platy. Ta  se ukrást  nedá. Jen  něco z  té zbylé poloviny. Ale také  ani zdaleka  všechno, protože  stát prostě i přes  prodražené nákupy,  toho nakonec  docela  dost jakéhosi  plnění přece jen dostane.   Znovu to opakuji – i  kdyby na Slovensku opravdu žádná korupce  a rozkrádačka  neexistovala,  se  současným rozpočtem se moc  čarovat nedá. Rozhodně  ne tak, aby  Matovič pokryl alespoň  část svých slibů. Jenže  přesně tohle tedy  zázrak, se od něj čeká. Zejména u jeho elektorátu!

Není  Kristus ,aby  pěti chleby  a dvěma  rybami nasytil zástupy. I když to  slíbil!  Ti, co volili protestem přesně  tohle  čekají a  budou požadovat!

Přidejme  k tomu, že  Matovič, aby  si nezadal,  dělal ze  sebe  konzervativce odmítající  manželství LBGT a  také Istanbul  a další věci. Nyní  jako premier začne  jezdit do Bruselu, řešit  tamní  agendu a   koexistovat   se  západními politiky. Kdybych vlastnil  sázkovku vypsal bych  kurs  na  to, jak dlouho potrvá, než se ohne  do žádané figury.  V neposlední řadě pod  tlakem prezidentky a především  slovenských  medií!!!  Těm  naprosto nevoní. A nepotrvá dlouho, než ho vezmou pod palbu.   Přidejte  si k tomu nutnost  koaliční  vlády a  neexistenci nějakého pevného programu Olana.

Slyšel jsem pěkný  bonmot, který je  nejspíš, minimálně z  části pravdivý – prý ani nezná všechny  svoje poslance , kteří nastoupí do parlamentu.

Mají  to být nezávislé osobnosti! A   věřím, že  někteří i budou. K tomu nesourodá koalice,  kdy menší partneři  nepochybně  začnou  tlačit  na  nadproporční vliv na  vládu  a získání  zajímavých rezortů. Nepochybně  se  strhne  rvačka  hlavně o  finance, hospodářství, vnitro, spravedlnost. O školství, zdravotnictví kulturu asi  žádná  řežba nebude. Představa, že  lze  Sulíka  a Kisku odbýt  kulturou je  směšná. Už tady  vznikne pořádná  bitka, kde poteče krev.  Velká potíž  je  spojena  i jen s  udržením  parlamentního klubu  pohromadě.  A při Matovičově  nevypočitatelnosti a teatrálnosti -kdo od něj očekává  seriozní  neokázalou a mediálně nevděčnou práci?

Já bych  jeho účinkování  viděl tak, že  v první periodě  – dejme tomu rok, rok a půl se  soustředí nikoli na  zařizování toho lepšího a lépe  fungujícího Slovenska, nýbrž jen na  skandalizaci  Smeru a  Fica přes jejich kriminalizaci. S opakovaným vysvětlením – my  to nemůžeme zlepšit protože  Fico…  Jenže i tohle  se voličům omrzí.  V druhé  fázi  dojde a  přehazování  viny uvnitř koalice. Jestliže  k tomu  dolehne  na  střední Evropu  hospodářská  deprese, migrační krize  či  podobná  černá  labuť,  jsem  moc  zvědav, co se v Bratislavě  bude dít!

Mimochodem v páteční Hodině  vlka  na  SVSK  jsem se kolegy  Boríska  zeptal, zdali si  myslí, že  je  dobré  v korovinové krizi přepřahat  na  ministerstvu zdravotnictví!  A  vyměnit nyní  lidi, co vedou rezort a  znají  jeho funkci, za  nováčky, kteří  nejméně  dva týdny  budou hledat cestu od  vrátnice  do kanclu a zpět.

Borísek mi neodpověděl. Kvůli   volebnímu moratoriu    nemohl.  Kdybych se ptal mojí babičky, tak  ta  by  odvětila – uprostřed brodu se nepřahá!!! A ona vždycky  trefila  hřebík na hlavičku. Na Slovensku  přepřahají. V době, kdy se na brod blíží povodňová vlna…

Ale  ať  tak nebo ta  nebo tak  – Matovičovi skončily sladké  časy.  Skeptikem, co do jeho schopností, nejsem jen  já. Matador  slovenské politiky  František Mikloško, po oznámení předběžných výsledků  konstatoval- dobrá zpráva je, že  Fico a Smer končí, ale špatná, že  povládne  Matovič. Nepochybuji, že  slovenskou politiku zná daleko lépe než já.

Nicméně -připouštím že  i on a  tím spíše  já, se můžeme mýlit. Že  se ukáže, že  Igor  Matovič není  šašo a provokatér  ale opravdový  STÁTNÍK netušeného rozměru. A že prostě  vyroste  s funkcí  a skoro neřešitelnými úkoly. Když to nastane, nebudu  váhat a lídrovi Olana  se osobně omluvím.  Bez  jakýchkoli vytáček. Je  mezi čtenáři někdo, kdo na  to vsadí?

Tím bychom měli popsány  všechny  poražené těchto voleb a  já mohu končit.

Vlastně, končit nemohu. Protože  existuje  jeden  vítěz.  Jak stojí v  titulku. Který si své vítězství  zatím nejspíš  ani neuvědomuje!

Pokud jste  si všimli, že jedna politická formace, jenž prošla hladce do Národní rady  dosud není zmíněna, už víte, koho myslím!

Ano, míním Kollára  a jeho Sne  rodina!  Tihle, podle mne  zvítězili.  Jestliže  si to uvědomí.  Říkáte, že  to ví  hlasitě  oslavují a jásají?  Hmm…..

Jestli správně  čtu,  tak  reagovali pozitivně  na  Matovičovu nabídku, aby vstoupili do koalice, tak  aby tato získala  ústavní většinu. A  Kollár  si už nárokoval, že  chce buď  hospodářství nebo vnitro pro svou stranu. Budoucí  premier  supersilový rezort vyloučil. Ten prý nedá  za žádnou cenu. Bodejť, ten chce využít pro skandalizaci Smeru a  odvedení pozornosti od  svého budoucího vládnutí.

Já být Kollárem, tak  s Matovičem do holportu nejdu.Nechám ho napospas  Kiskovi a  Sulíkovi. Většinu by získal i s nimi.  A klidně bych si počkal.

Počkal na  to až  se tahle  vláda a  především její  lídr  znemožní.  Kollár  má totiž úplně  stejného voliče jako Olano  – protestujícího nespokojence,  jenž si volbou potřebuje vybít  svou frustraci! Jinou ambici nemá.

Jestli je můj odhad  věcí budoucích na  Slovensku správný, pak ti, co  tak razantně přeběhli k Olanu v posledních dnech, jestliže  je jejich současná  volba  zklame, budou hledat nový domov.

Pak  by měla  přijít jeho chvíle! Když se s Matovičem  nezaplete!  Má i druhý  důvod – už snad  zapomněl, co na jeho adresu  říkali všichni tři budoucí koaliční partneři?  Že  jej drželi za nekoalovatelného pariu opozičního tábora? A nyní  jim má být dobrý?  Proč? Jen proto, že  s ním  Matovič  náhle  chce jednat jako s vůbec prvním subjektem?

Kollár  má  ve  svých rukou volbu – být vítězem nebo jen dalším poraženým sobotních voleb.

Kladu si otázku, zda prohrálo i Slovensko…  Odpověď  není ani zdaleka  tak snadná, jak si myslí  voliči budoucích koaličních stran, či  v opačné pozici ti, co  hlasovali  pro příští  parlamentní menšinu či ty, co se do Národní rady  vůbec nedostali.

Čaputová  říká, že  Slovensko hlasovalo pro změnu. Nemyslím.  Žádná  zásadní změna  se konat nebude.  Podle mne  doufá marně, že  nebude muset podepsat odstoupení od  Istanbulu. A nejen to.  Změna  v  jejím smyslu chápání se rozhodně  konat nebude. To  protestantský  hodnotově neukotvený Matovičův  volič nedovolí.

Slovensko si chtělo jen oddychnout  od  Smeru a Fica!  Klíčové slovo je  ODDECHNOUT, nikoliv  odříznout! Na  odříznutí je  zisk Smeru příliš  velký. Odřízlo se naopak  od  liberálů a jejich programu! A znovu opakuji  – skutečnou prohru si může  Smer  přivodit  opravdu jen  sám. Jestliže  obě  křídla zahájí  válku.

Moc mne zajímá, zdali nová vláda odvolá  narychlo prohlasované  13. důchody. Vůči kterým se na  té mimořádné  schůzi NR  tolik vymezovala. Tipnu si  – tohle  Matovič  neriskne. 13. důchody  zůstanou!

Zpět k tomu Slovensku jako celku  – vyhrálo? Prohrálo?

Nevím.  Třeba je  Matovič  státník velkého formátu a dosud  to tajil!  Neposmívám se. Taková možnost existuje.  A  rychle zjistíme, jak velká.

Když to dopadne podle obecných předpokladů? Ani pak  to nemusí  být prohra  našich sousedů.  Konečně  by třeba  mohli  přijít na to,  že  jít volit  s jediným motivem – pomstít se aktuálnímu držiteli moci  a nic  víc,  je k ničemu!!!

Protest není  program. Je třeba  hlasovat pro něco. Nikoli se volebním lístkem jen mstít! Tohle, kdyby nastalo, by v konci představoval velké  vítězství pro zemi pod Tatrami!

A ještě něco.  Několikrát  jsem  na Svobodném vysielači podstoupil   debatu, zda  je dobré nechat  volit  i krajany  žijící v  zahraničí!  Vždycky  jsem byl zásadně proti. Kdo v zemi nežije  a neplatí daně, neměl by mít právo rozhodovat o jejich užití a předepisovat  domorodcům, kdo jim bude vládnout!

Viz  české volby  v roce  2006, kdy hlasy  zahraničních Čechů zachránili Topolánka od prohry a  nakonec  jej dosadili,  s přeběhlíky  Melčákem a Pohankou / na Zemanův popud/ do Strakovky.

V tomto svém názoru se cítím  výsledkem hlasování  zahraničních  Slováků  v  sobotu dokonale potvrzen!

Kdyby  to záleželo jen na jejich hlasech, měla  by Slovenská národní rada  toto obsazení:

Rozpor mezi těmi, co na  Slovensku reálně  žijí a pracují a mezi těmi, co  do toho chtějí mluvit z  dálky  nemohl být  větší!  Ještě někdo chce  argumentovat ve prospěch hlasování  zahraničních krajanů.

Tolik první  koment  a analýza  slovenských voleb. Ve  čtvrtek se potkáme  na  Slobodném vysielači v Trikoloře s Borískem Intibem a  ztraceným synem Romanem Michelkem. A nic jiného, než  výsledek voleb a povolební  manévry  řešit nebudeme. Takže  tohle berte  jako předkrm a nástřel.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.