Jak to mají s koronavirem v Anglii -DOPLNĚNO!!


napsal Roman

Vlkův úvod:

Maily  nyní  v té pandemii jen frčí.Velmi  často přicházejí od  zahraničních čtenářů Kosy nebo posluchačů Slobodného vysielača. Jedním takovým je  Roman. Slovenský kosíř, žijící dlouhodobě  ve Velké Británii. Respektive  v její hlavní  části -A nglii.Cž  jak se  dočtete  není úplně totéž.

Co totéž  je,  je  politika boje s  virem, tak jak ji  řídí  centrální  vláda. Měl jsem od  Romana  nachystaný  materiál k původně  darwinistickému  řešení  téhle pandemie, kterou  původně hodlal nasadit  v celém státě  Boris  Johnson. Než  to stačilo jít na Kosu, ukázalo se že  tenhle způsob celonárodní „terapie“ – tedy nedělat v podstatě  nic,mu nemůže  u národa projít, protože  ten evidentně nebyl smířen s tím, že  za  to zaplatí nějakým půl milionem mrtvých na  cestě. Takže  Johnson změnil strategii. Jak? a  Jak situaci přijímají Angličané?  Kteří jsou doopravdy  kulturně i mentálně rozdílní o d středoevropanů a kontinentálců asi vůbec? Tak to  vám popsal právě  Roman,kterému předávám slovo:

Zdravim vlk,

Mam pre vas aktualizovane informacie ohladom situacie v Britanii.

Dnes som dostal SMS od mojho vseobecneho lekara respektive od polikliniky, kde ma ordinaciu. Uvedomil som si, ze som vam to zabudol spomenut. Bola to uz v poradi stvrta SMS.

rano, 22. februara (unora) prisla prva – od 01.03. 2020 vsetky konzultacie s lekarom pred cestou do zahranicia, ospravedlnenky pre zamestnavatela, vysledky testov a vseobecne poziadavky su vybavovane cez internet na uvedenej webe polikliniky (+ web linka), kde sa nachadza aj vas GP (General Practicioner- vseobecny lekar).

poobede 22. februara (unora) prisla druha – od marca (brezna) 2020 lekarne nemaju viac moznost vyziadat cez system za vas opakovany predpis liekov, jedine v pripade, ze uz boli dohodnute specialne opatrenia [{moja vlastna uvaha ohladne vinimky – asi sa jedna o nevladnych ludi na lozku, prip. mentalne zaostalych a pod.}]. Z toho dovodu musite objednat predpis liekov vy sami na recepcii vasej polikliniky a preposlat vas opakovany predpis liekov vasej lekarni cez uvedenu webovu stranku. (+ web linka)

28. februara (unora) prisla tretia – DOLEZITA INFORMACIA – vazeny prijimatel, pokial ste sa nedavno VRATILI Z CUDZINY a mate symptomy ako horucka, kasel, skriabanie v krku, chripka alebo citite slabost, lutujeme, ale v zaujme ochrany ostatnych pacientov vam nebude umoznene osobne stretnutie tvarou v tvar s vasim lekarom. PROSIM ZAVOLAJTE 111 pre dalsie informacie.

Dnes 18. marca (brezna) prisla stvrta – URGENTNA SPRAVA – vazeny prijimatel, odo dnes vasa poliklinika zrusila akekolvek osobne stretnutia s lekarom. Vsetky stretnutia budu vybavovane telefonicky. Rovnako mate moznost vyuzit konzultacie cez internet. Pacientom, ktori uz mali vopred dohodnute stretnutia, moze byt zatelefonovane za ucelom zistenia, ci je v poriadku dostavit sa osobne.

Z vonku sa to moze zdat, ze Britania robi malo v boji s virusom a berie to na lahku vahu. Nie je tomu tak. 80% polulacie stale tvoria bieli Briti a ti to robia podla seba. Mohlo by byt chybou im vycitat, ze to nerobia podla nas. Maju jednoducho svoju specificku mentalitu. Az dnes 18. 03. 2020 vyslo vyhlasenie, ze skoly vo Walese (3.2 milionov obyvatelov) sa zatvaraju a ministerstvo skolstva zvazuje, ze od pondelka budu zavrete aj skoly v Anglicku (vyse 55 milionov obyvatelov).

Uz od polovice minuleho mesiaca vlada pravidelne informuje o krokoch, ktore sa konaju, aby bola krajina pripravena. Uz davno vyzvali starych ludi, chorych a ine rizikove skupiny, aby zostali doma a nevystavovali sa zbytocnemu riziku. Taktiku vlada zvolila o.i. aj preto, aby sa krajina nedostala do dalsej pandemie, ked sa virus znovu vrati na jesen.

Podla nasich kriterii, premier Britanie pred mediami otvorene vyhlasil to, co je pre nas na Slovensku alebo v Cechach nemyslitelne. Mame sa pripravit na to, ze nam zacnu zomierat clenovaia nasej rodiny, nasi blizky. Odhad je, ze 500.000 ludi zo 67.5 miliona zomrie. Rovnako mame pocitat s tym, ze virus sa bude sirit minimalne 12 tyzdnov, no v najhorsom pripade aj 12 mesiacov.

Keby som mal popisat ich pristup v jednej vete, tak na nich najlepsie plati: “ Pocitaj s najhorsim a dufaj v lepsie.”

Zijem v Anglicku. Je nespravnym a rozsirenym stereotypom, ze su namysleni, grobianski, odmerani a so zvlastnym zmyslom pre humor. Prvych osem rokov v UK som stravil pracou v leteckom priemysle. Vacsina vyroby sla pre armadu. Kriteria na prijatie do zamestnania boli vyssie. Bol som jednych z dvoch cudzincov v celej firme so zhruba 300 zamestnancami. Vdaka tomu som mal za kolegov iba rodilych Anglicanov. Druhym cudzincom bol cernoch z Ostrova sv. Heleny, cize Brit zo zamorskej kolonie.

Je tazke zovseobecnovat, nakolko nepoznam osobne vsetkych Anglicanov a uz vobec nie Skotov, Velsanov a Irov. Rovnako poznam iba robotnicku triedu od zakladneho az po vysokoskolske vzdelanie. S vyssou vrstvou som sa nestykal. Z toho co som videl, mozem popisat nasledny stereotyp. Pokial ste v partii s kamosmi, alebo len kolegami v praci, konverzacia zacina pre nas netypickym stylom (vynimky samozrejme existuju, napr. ked sa muz prihovori zene, mlady starsiemu, podriadeny nadriadenemu a pod., tak iba slusne).

Ked sa vsak bavia kamosi, konverzacia zacina tym, ze vas niekto urazi alebo si z vas urobi srandu na verejnosti (metafora – bodne vas prstom medzi rebra). Pre cudzinca to moze byt nieco neslychane, obrovska drzost. Anglicania vsak na to reaguju inak. Ocakava sa, ze dotycnemu odpoviete podobnym stylom (metafora – date mu pohlavok/ za ucho). Obaja sa zasmeju a konverzacia sa rozprudi.

Ako som teda pisal vyssie, je chybou na nich hladiet z nasej mentality. Myslia a robia to jednoducho inak. Co sa tyka beznych ludi, tak na vyhlasenia vlady reaguju samozrejme rozpoltene. Niektori su za, ini su urcite proti. Rozhodne vsak situaciu nikto nezlahcuje, nikto ju nepodcenuje.

Na ulici som mal moznost otvorene hovorit s beznymi ludmi o viruse. Ludia neskryvaju obavu z toho, ako to cele dopadne. Vyjadruju strach o svojich blizkych. Na druhu stranu vsak nikto nepodlieha mizernej nalade a neprepada panike. Zo psychosomatickeho hladiska je to dobry pristup. Potvrdzuju to viaceri psychologovia a psychiatri.

Pre popisanie spravania sa ludi, ktore mam dnes moznost vidiet na uliciach (zivim sa ako kurier na volnej nohe), mi prave napadol dobry priklad.

Videl som video a cital clanky o tom, ako sa na Slovensku ludia v supermarketoch “vyspinili” na ubohe predavacky za to, ze nemali na predaj tovar a regale boli prazdne. Nebrali v uvahu fakt, ze sa posledne dni nakupuje v panike a tak tovar ani nie je na sklade. Ved planovanie a zasoby sa nerobia miestne, ale centralne.

Na druhu stranu dam priklad zo vcera v supermarkete v Anglicku. Cakal som v rade pred pokladnou. Predo mnou bol zhruba 50-rocny Anglican, ktory zacal vykladat jeho plny kosik na pas. Na spodu kosika sa mu objavilo 5 baleni vody (2 litrove flase po sest kusov). Ked to predavacka za pokladnou uvidela, povedala mu, ze je mozne predat iba tri balenia na osobu (pozn. – podobne opatrenia uz zaviedli skoro vsetky obchody).

Pan sa na nu pozrel a povedal: “ Aha, rozumiem. Tak to budem musiet prist znovu zajtra. “ Bez dalsieho frflania a dohadovania, sam vybral dve balenia z kosika, osobne ich zaniesol na policku kde ich vzal, vratil sa, zaplatil za nakup, podakoval sa predavacke, zazelal jej prijemny den a odisiel.

Dalsi priklad ohladom spravania sa obyvatelov mozem dat ohladom miestnych malych obchodikoch na rohu ulice (hokynářství), ktore tu stale funguju.

Hned vedla pokladne, rovno pred ocami platiacich zakaznikov su oznamy, ktore vyzyvaju starsich ludi, chorych a ine rizikove skupiny k tomu, aby nevychadzali von a zostali doma. Zaroven motivuju rodinnych prislusnikov tychto ludi k tomu, aby im robili nakupy a nosili im ich domov. Taktiez ziadaju ludi z rizikovej kupiny, ktori nemaju nikoho, kto by im pomahal, aby kontaktovali miestne komunitne centra, z ktorych dobrovolnici budu nakupovat za nich a budu im nosit nakupy domov.

Osobne som velmi zvedavy, ci ich strategia bude fungovat. Uz som cital vela clankov a vela nazorov na to, ze Britania robi chybu a tiez som cital vela porovnani s tym, co robia vlady na Slovensku a v Cechach pre vlastnych obyvatelov. Jedenu kratku a dobre napisanu uvahu som cital aj dnes na Hlavnych spravach.

https://www.hlavnespravy.sk/dva-diametralne-pristupy-celeni-koronavirusu-europe-dva-rozdielne-vysledky-zvladnu-ludia-brutalny-dopad/2088530

Je to druhy zdroj, ktory mi potvrdil, ze Britania nie je jedina, ktora zvolila podobny postup. Myslim, ze az cas ukaze, ci to bola osudova chyba alebo nie. Momentalne si tvar ruskami zakryvaju iba ludia z cinskej komunity, ale ti ich nosia kazdy rok pocas chripkoveho obdobia. To je zas ich mentalita. Japonci to robia tiez.

Tolik Roman.

Uvidíme, jak to nakonec  bude. Fakt je, že  naprvní pohled  darwinistické řešení je totálbní šílenost. Nicméně…..  No o tom sisnad povíme  trošku zítra. Johnson totiž není  jediný, kdo  míří tímhle  směrem. Jsou i jiní brutální Nikitové, kteří to vidí stejně a  chtějí ordinovat svému národu.

Zítra si o tom povíme  více a  snad i v nějakých souvislostech.

DODATEK z pátečního rána:

Ozval se mi k tomuto článku  další z britskýchz čtenářů Kosy -Michal. A poslal stručný koment tohoto znění:

No tiez zijem v uk teda v seeverno irsku. Inak ako hrubou nezodpovednostou a odtrhnutim sa od reality to ani nemozem nazvat. Posudzovanie aky su briti tu nieje na mieste. Ja s mojou rodinou sme v dobrovolnej izolacii uz od 12marca. V praci som musel dat vypoved, lebo moj sef si mysli ,ze korona je len v taliansku. A to robim ako jediny nebrot v michelin star restaurant. K nam chodia bohaty ludia , ktori si veselo lietaju po svete. Ked idem so synom s ruskom , tak sme len veselou atrakciou pre domacich. Na otazku mojho 7r syna preco ke jediny co ma rusko, marne hladam slusnu a rozumnu odpoved….len tolko pan vlk. A to som bol velmi strucny zatial

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.