Nizozemsko je pokusnou laboratoří. Koronaviru otevřelo dveře dokořán


převzato z webu aazdraví.cz

Vlkův  úvod:

Vždycky jsem nerad přebíral cizí věci. V poslední době je  to velmi často a v podstatě  už  asi rutina. Nestydím se za  to.  Zejména u koronaviru a jeho souvislostech ne. Neb jsem vyděšený  laik,příslušník ohrožené skupiny.   Takže  hledám a  hledám. A  když naleznu něco,co by mělo, podle mého názoru vědět i širší publikum – převezmu na Kosu.Nikoliv, abych parazitoval a cizí práci a snadno přišel k dalšímu  článku, nýbrž kvůli edukaci,když to nazvu  intelektuálně.

Včera jsem psal , že Johnson původně  hodlal aplikovat  Darwinovu teorii. Prostě nechat koronavirus  napadnout  plošně  obyvatelstvo,které jednak neonemocní zcela, jednak z velké většiny, podle statistik přežije, až tedy na   ty, co budou mít  smůlu a  představují kolaterální ztráty. Jak se  v takových případech tihle mrtví označují. Nyní od  toho , minimálně  částečně  – odstoupil.

Ovšem není sám, kdo razí tuto strategii. Dalším takovým „generálem“   je holandský ministerský předseda Rutte.  Jak si to představuje a co sdělil národu? Tak o tom je  převzatý  článek z  webu  aazdarví.

Zatímco většina evropských zemí se rozhodla pro klasický přístup v případě epidemie, který obsahuje dnes už dobře známé uzavírání restaurací a obchodů nebo zákaz vycházení kromě cest do práce a na nezbytný nákup, některé země se rozhodly pro opačný přístup. Přestože podobná strategie Borise Johnsona ve Velké Británii sklidila drtivou kritiku a pomalu se od ní upouští, v případě Nizozemska na ní vláda stále trvá. Tato země se rozhodla, že bude nejlepší, když se koronavirus rozšíří v celé populaci, a ta si na něj vytvoří protilátky. V projevu k národu to uvedl holandský premiér Mark Rutte.

Premiér promluvil k národu

Pravdou je, že v blízké budoucnosti se velká část nizozemské populace tímto virem nakazí,” prohlásil Rutte. “Můžeme šíření trochu zpomalit, zatímco si budeme kontrolovaně budovat skupinovou imunitu.” Podle něj to může trvat měsíce. Myšlenka skupinové imunity proti nemoci známé jako Covid-19 je rozhodně zajímavá, ale velmi kontroverzní. K jejím nejhlasitějším zastáncům patří švédský státní epidemiolog Anders Tegnell a hlavní vědecký poradce britské vlády Patrick Vallance. Nicméně Světová zdravotní organizace (WHO) tento přístup zpochybnila.

Nemáme dostatečné vědecké poznatky o tomto viru. Není v naší populaci tak dlouho a nevíme, jak se v imunologickém směru chová,” uvedla mluvčí WHO Margaret Harris. “Každý virus funguje v těle trochu jinak a stimuluje odlišný imunologický profil. Můžeme se bavit o teoriích, ale aktuálně skutečně čelíme situaci, kdy je třeba jednat.”

Čtěte také: Nejúčinnější obrana proti koronaviru překvapí. Není to rouška ani antibakteriální gel

Opatření v Nizozemsku proto nejsou tak přísná jako v jiných zemích. Prioritou je chránit starší občany, ale zdejší vláda zkrátka přiznává, že to bude poměrně divoké. Počet případů v zemi rychle roste, ale vzhledem k tomu, že jsou testováni jen ti, co mají nějaké příznaky, není možné říct, jak moc je v zemi nákaza rozšířená.

Čtěte také: Většina lidí používá roušky špatně. Naučte se využít je na maximum

Jak to vidí Češka v Nizozemsku

Ne všem v Holandsku se ale blahosklonný přístup vlády k šíření viru líbí. Situaci na své sociální síti popsala Češka, která v zemi dlouhodobě žije. “Sem tam tady na FB zahlédnu, jak lidi pindají proti současným opatřením v ČR. Já jsem druhým rokem v Nizozemí a místní vláda si z nás nyní udělala pokusné králíky. Nizozemská strategie je nakazit celý národ, aby si sám vytvořil imunitu. Jinými slovy prohnat virus národem, zbavit se tak legálně důchodců a lidí s podlomeným zdravím, procházející léčbou, notabene kuřáků, když ten virusek napadá plíce. Zdravotnictví i důchodové fondy tak ušetří majlant a uvolní se spousta bytů pro odolnější a zdravější daňové poplatníky. Byť já nejsem primární cílová skupina tohoto viru, jako hostitelka mu posloužit můžu a on mi za to doživotně zjizví plíce, způsobí nekrózu srdeční svaloviny a zmenší slezinu. Prostě taková chřipečka verze 2.0.

 

Vlkův dovětek:

Zdá se, že  to Holandsku myslí  vážně. Je  v  téhle  strategii nějaké  racio? Nebo  je  to doopravdy  čirý cynický Darwinismus s  těm podtexty, o nichž se píše naše krajanka  z Nizozemí?  Tedy ušetřit  do budoucna  na  nákladech na zdravotnictví, důchody, protože  populace  se výrazně zmladí? A k tomu  dojde možná  i k vyřešení bytové krize, která všude  v západní Evropě  buší na  dveře? Neboje  v tom nějaké rozumné  racio, které tento postup ospravedlní?

Než  budete  číst  dále, chci zdůraznit, že nejsem cynik ani trochu. A  jak už konstatováno včera, patřím do ohrožené skupiny  a mám strach. Přesto mi stálo  se nad holandským přístupem zamyslet a prozkoumat  ho  tak dobře, jak to jenom lze.

My v  České republice  volíme opačnou strategii. Karanténu  + izolaci. Čínský příklad ukazuje, že  to funguje. A  dost. Problémem  je, že  v Číně  a dalších asijských zemích, kde je kánonem respektování  autorit a  v Číně  speciálně je  vše ještě podepřeno silovým příkaznickým režimem, který u  jedinců, nehodlajících autoritu a  její nařízení respektovat, rigorozně,rychle a tvrdě zasahuje. Výjimky  se nepřipouští! Nikdy a pro nikoho!

Tohle zabralo v ČLR. Srovnejte  si to s tou těžce  soft verzí  v Česku. všechno na bázi  dobrovolnosti, spousta  výluk z opatření pro  kde koho – za nejtragičtější považuji ovšem

1- časový limit do kterého se  z Itálie a později Rakouska a Německa mohli  vrátit  dovolenkáři, aniž  by  automaticky  šli do karantény

2- pendleři a možnost  jejich dalšího denního cestování do zahraničí a zpět.

3- neochota  státu vynutit  dodržení i těch  velmi měkkých /ve  srovnání s Wu chanem/ opatření  občany.

Když  to sečtu,  jsme  tak trochu těhotní a tak trochu ne. Může  s etak narodit zdravé dítě?

Ukazujeme na  Itálii, kde ovšem k tomu přistoupili  více méně  – stejně.

Jak to tam vypadá, vidíme.

Takže  nic  moc.  Koronavir  zasahuje  další a  další  lidi. Počet nakažených stoupá a  hravě  překonává  Čínu. V  absolutních  číslech!   A pokud  provedete  přepočet počtu momentálně zasažených  nemocí na milion obyvatel?

No radši to nepočítejte. Protože  zjistíte,  že  v  tomto parametru  má číslo 500 a Čína jen 50!!!!!

Plus další a zásadní parametr – zdravotní systém každé  země má jen určitou  – dodejme, že  pro pandemii – velmi malou kapacitu. Které je  poměrně  rychle  dosaženo.

Dále je tu  čínské specifikum  – ohnisko nákazy!  To byl Wu chan a ta jedna provincie. To uzavřeli. a drželi v izolaci. Postavili tam bleskově  dvě velké nemocnice a  nahnali zdravotnický personál z ostatních  částí země. A především  -armádní zdravotníky. Kterých bylo, na naše poměry -nepředstavitelně mnoho. My nemáme ani náhodou nic takového.

Navíc  – vzhledem k výrobní infrastruktuře,  disponovali dostatkem ochranných prostředků jak pro lékaře a sestry, tak pro pořádkové a jiné síly. Izolací Wu Chanu se jim podařilo  většinu ostatního území před  pandemii uchránit. Nejen, co se  týče lidí – ale  také ekonomiky!  Zdraví lidé= běžící národní hospodářství  všeho druhu. Takže  Čína  zásobuje  plošně nejen svou zemi vším možným,  ale také zbytek světa ochrannými pomůckami. Tím ostatním později, až  na to přijde řada.

Evropa nebo Česko?

Nemá  žádné primární epicentrum  -nějaký svůj Wu chan. Aby byl izolován a zbytek země/kontinentu zůstal „čistý“ a intaktní.  To byla  snad  v prvopočátku Lombardie. Tady  snad ještě  šlo  použít  úspěšně  čínskou cestu. Snad. Šance  se nejen promeškala, ale dokonce  úplně  zmršila  a obrátila v neprospěch  Evropy. Zrovna , jako na potvoru do toho plošně  přišly jarní prázdniny a  do Itálie  se nahrnuli dovolenkáři…. Přece nemůžeme lidem napříč  Evropou nic  zakazovat…..

Takže  ti nabrali v  Itálii vir  a hurá s ním domů. A nikoli do nějakého jednoho města v  každé  zemi, ale  pěkně  se vždycky rozprostřeli napříč konkrétním státem. Stejně jako u nás. Takže  nikde v Evropě není Wuchan, který by mělo smysl izolovat.

Abych byl fér – i kdyby nikdo do té Itálie  ze zbytku Evropy nejel, dopadlo by  to stejně. Virus  by  sem dorazil jinými cestami globalizovaného světa. Jen později.Viz  USA.

Jen pro informaci  – když  přepočítáte  Wu chan na  zbylou  Čínu, vyjde  vám, že  v  českém měřítku se jedná  o město Stříbro tady  u Plzně. Takže  v čínských poměrech vypadlo a bylo izolováno právě jen  a pouze  to „Stříbro“  + „pár vesnic“ . Zbytek země  se zadrhnul, ale postupně najíždí. Lidé jsou  fit a ekonomika naskakuje. My jsme potrefeni po území celého státu.  V Číně nepotřebovali odstavovat  firmy  ranku Škoda VW. I nás  je „peleší morovou“  Praha. A tu nikdo do izolace Wu chan nedá. Zbytek země by šlo zatím chránit. Kdyby Pražáky  zavřeli na  dva  měsíce pod lígr.

Nikdo neví,  jak dlouho bude tenhle  evropský přístup bojovat, než  koronavir  skončí. Stejně tak neví v jakém stavu  pak nalezneme  státní finance  jednotlivých států a jejich národní ekonomiky. A  asi to nebude nic pěkného. Speciální článek, či spíše  seriál na tohle  téma mne  ani nenapadne  psát.

Takže tady je  základ  uvažování  dua  Johnson-Rutte a jejich  opravdu drsného řešení.

Může  být, že  vycházejí  z úvahy,  že  at se bude postupovat , jak chce, tak stejně nakonec  nemoc  zasáhne  nějaké, dost významné procento populace, tak jako  výrazně přesahující  možnosti zdravotního systému. K tomu i jim je jasné,  že  zdravotnického materiálu ani pro lidi v první linii nemají a nebudou mít  dost.

Tudíž, že  když nezavedou žádná omezení, tak  prostě přijde  sice obrovská vlna  se strmým náběhem, ale ta  se  také strmě zlomí a odezní, protože  vit  způsobí sám od sebe  „proočkovanost“  populace a  tím i její následnou  imunitu.
Velké lidské ztráty?  Jistě! Ale kdo může zaručit, že  při tzv.“regulovaném průběhu“ nedosáhneme v konci stejných  či podobných  čísel?

Evidentně kalkulují s  efektem rychlého odeznění, což  by znamenalo, že  jejich ekonomiky  se pak také rychle vzchopí. A kdo bude,vedle  Číny  „včas na trhu“ ovládne prázdný  trh, vydělá majlant. Tak jako Amerika po obou světových  válkách.

Vedle toho nebudou pumpovat  do hospodářství obrovské sumy  peněz, které stejně nic nepřinesou. Což pak použijí jako kapitál pro nový rozjezd.

Tak takhle nějak  čtu Rutteho a Johnsonovy úvahy….

Je to špatně nebo dobře?

Netuším. Absolutně. Ten přístup má svou logiku. Ale také jasně obrovský  náklad. A  také  riziko, že  to prostě nevyjde. Třeba  proto, že ta nárůstová vlna  bude tak strmá, že  se  stát a jeho základní systémy, jako energetika,bezpečnost a zásobování  zhroutí úplně.Vedle  toho  – vydrží občané  nápor smrtelnost, kdy  například zemře  každý  12- 16  spoluobčan a  nevypukne  anarchie? A nejspíš i mnohá další!  Opravdu netuším.

Ale úplně  mimo to doopravdy není. Ale pokud se mne  zeptáte – chceš, aby to tady zavedl i Babiš?

Odpověd je  -NE! Mám strach stejně jako kdokoli jiný. Ne o sebe, ale o své blízké. Já už mám život,tak jako tak, za sebou. Nicméně nemohu vyloučit,…no nic..už  jsem vás  i sebe  nejspíš vyděsil dost a  dost.

Ale  jsou jiní  tuzemci, kteří  sdílejí natvrdo  Rutteho představy a filosofii.  Například bývalý guvernér ČNB Tůma  a viceguvernér  Hampl. Ti přepočítávají  lidský život na penze, kolik jako unese  současný zdravotní systém a jeho finance. A  nad  rozpočtovanou  částku by nešli. Ani náhodou. A přenechali by   řešení koronaviru přírodě, aby  přeživší  měli snazší ekonomický start.

Zajímalo by mne, jestli jsou sami připraveni zemřít. Nebo nechat zemřít své nejbližší. Já chápu jejich logiku.  Ale ta platí jen tehdy,když  řeknou – klidně i s rodinou  natáhnu bačkory. Abych  vám ostatním zachránil budoucnost. a stvrdí to vlastnoručním  podpisem. Já tohle, přes  určitou racionalitu Rutteho  vidění světa – nedám. Nejsem toho schopen.

Oni?  Netuším. Ale v análech bude, že  už tenkrát  říkali….

Originální článek Tůmy  a Hampla je bohužel placený. Ale tady  naleznete  komentovaný výtah

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka, Hosté se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.