O tom, jak Finsko hrdinně odmítlo zaplatit Rusku za plyn v rublech


Co Putinovi zkoumat netřeba, je  hrdinné odmítnutí  Finska,  že  v žádném případě Putinovi nepůjdou na  ruku a  plyn v  rublech  nezaplatí, i kdyby  se na hlavu postavil a odrážel ušima!  Cituji:

„Ve vládním výboru pro hospodářskou politiku jsme rozhodli, že Finsko nebude přijímat platby v rublech. Rozhodnutí již padlo na začátku dubna,“ řekl finský ministr pro evropské  záležitosti Tuppurainen.

Přiznávám, že  mi to přišlo podivné. Finsko  a jeho závislost  na   dodávkách ruského media  je stejně  fatální jako ta  česká. Možná ještě  větší, protože my celá DVĚ procenta spotřeby  pokrýváme z vlastní těžby. Oni, pokud  vím  -nic. Podle  grafiky  z Reflexu  by energetická bilance  téhle země dostala  vážný  zásah  už při přerušení ruských dodávek na jeden měsíc! Jako jediná  v Evropě.

Divné, moc  divné!  V téhle pozici Finsko řekne NE!???  Vážně?  Nebo je to jinak a  existuje  jakési neznámé perrpetuum mobile, které  Finsko vynalezlo a  střeží před světem?

Tahle  šaráda mi nedala. Až jsem  si vzpomněl na jednu  poznámku mého syna, když onehdá byla  řeč  o burze. Konkrétně o německém energetickém gigantu Uniper!  Totiž, že  ji  před  časem ovládli .. no schválně , hádejte kdo? Pokud je  vaše odpověď  – Finové, hádáte  správně: Dovolím si citovat z oficiálních webovek Uniperu:

Výstřižek

Tak takhle  vypadá  akcionářská  struktura  Uniperu!!!  Ovládají ho z více než 3/4 Finové!!  Konkrétně  společnost Fortum Oyj: takže  jasný pokyn, prozkoumat co a kdo je  ta  finská společnost. Její  web rychle  odpověděl. Nejdříve  na otázku

CO JE  Fortum Oyj – tohle:

Výstřižek1

Omluvte  můj překladač,  místo slova  generátor   je  správně PRODUCENT… Ale jinak  mimořádně zajímavé, že – 3. největší producent  elektřiny v  Evropě a  RUSKU!!!!

3.největší producent  energie  z  jádra v  Evropě. Já dodávám – přirozeně  že  s podílem ruských reaktorů a jedoucí na ruském uranovém palivu

4. největší evropský provozovatel plynových zásobníků v  Evropě!!!

 

A nyní je potřeba  zjisti –KDO JE FORTUM Oyj a zejména – komu patří. Web firmy  sdělil i toto:

Výstřižek

Takže  naprosto MAJORITN9M A  ROZHODUJ9C9M AKCIONÁŘEM  je FINSKÁ VLÁDA!!!  Prostřednictvím kanceláře  premierky  drží necelých 51%. Fortum, je  tedy pod kontrolou finckého státu a ten jejím prostřednictvím kontroluje německý UNIPER!!!

Proč je to důležité? Protože  já  si na  Reuters  ohledně  platem za  plyn v rublech, jak chce  Putin, předevčírem přečetl, v souvislosti s  Uniperem toto:

  •  

Possible to pay for Russian gas while complying with sanctions – Uniper

překladač:

Možnost platit za ruský plyn při dodržení sankcí – Uniper

FRANKFURT, 25. dubna (Reuters) – Uniper (UN01.DE) , hlavní německý dovozce ruského plynu, v pondělí uvedl, že bude možné platit za budoucí dodávky bez porušení sankcí Evropské unie, přestože Moskva požadovala platby v rublech.

Požadavek Ruska na platby za plyn v rublech byl velkým bolehlavem pro evropské zákazníky, zejména kvůli neprůhledné povaze požadavku a jeho potenciálu porušit stávající sankce EU vůči Rusku.

 

„Podle prvotního, a tedy stále nezávazného posouzení, stále považujeme za proveditelné budoucí zpracování plateb v souladu s předpisy,“ uvedl Uniper v e-mailovém prohlášení.

Uniper uvedl, že je nezbytné, aby německá společnost jednala v souladu se zákonem o sankcích a že je v této záležitosti v úzkém kontaktu s německou vládou, aniž by poskytla další podrobnosti.

Evropská komise v pátek uvedla, že společnosti z EU by mohly být schopny obejít ruský požadavek na platby v rublech, aniž by porušily sankce. Přečtěte si více

Uniper minulý měsíc uvedl, že nebude v Rusku provádět žádné nové investice ani uzavírat nové dlouhodobé smlouvy na dodávky zemního plynu v zemi, ale bude nadále plnit stávající smlouvy. Přečtěte si více

Takže  si to shrneme!

Finsko tvrdě a jednoznačně odmítlo vyhovět  vyděračskému Putlerovi. Za nic na  světě  mu v rublech nezaplatí!!!  To radši Finové hrdinně  v zimě  zmrznou!!! Ne a ne  a ne!

Ovšem jakási německá  energetická společnost  v rublech zaplatí. A určitě jen naprostou náhodou  ji vlastní finská  společnost a  tu zase finský stát…..ten s ní jinak nemá  vůbec nic  společného!

Takže  Finsko své slovo dodrží.  A nejspíš  přes Uniper  si zajistí dostatek plynu na zimu,  pochopitelně že  z Ruska, aby  to odhodlání hrdinně  zmrznout, Putinovi na  truc, potvrdili Finové i skutkem!

A já  si myslel,  že  Fiala  je jediný, co nelže  svým občanům. A  že zejména ve  Skandinávii  by nikdy  nic  takového nepřipadalo v úvahu!!!

Jen dodávám, že  pro ČR  je  to dobrá zpráva! Když  doveze  Uniper, bude plyn nejspíš  i tuzemských trubkách. Otázkou ovšem je  – za kolik!  Uniper má sice dlouhodobé smlouvy za pevné ceny, ale  vůbec nepochybuji,  že tupounským Čechům prodává za ty  aktuální světové!!!  Tupce je  třeba oškubat. V  rámci  té sdílené evropské energetické soldoriti!   Finská  vláda přece  také potřebuje  čím dál více love. A Fortum jí  je přes Uniper za ruský plyn ZAJISTÍ! Česká republika je  něco jako obrovský a hloupý Kloéndike pro zahraniční firmy ve vlastnictví  zahraničních vlád!!! O tom jaký gigantický vejvar  v ČR  realizují Maďaři a Poláci přes  rafinerie a prodej PHM psala Kosa v týdnu. Mají nás  za osla, co se otřásá, jak potřebují. Takže  teď i Finové, co Putlerovi v rublech určitě nezaplatí…. Takhle  si opravdu představuji jak žulovou zásadovost a věrnost hodnotám, tak tu solidaritu, co nás před Ruskem zachrání!!!!

Tohle o  Bulharsku  a jeho prezidentovi  nebo a  zejména o Finsku platbách za plyn v  žádném západním mainstreamu, natož  českém nedočtete. Tím vás nikdo obtěžovat  nehodlá. Proč  taky?

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.