Politico: „Možná jsme hloupí, ale nejsme tak hloupí,“ říká evropský úředník nad plánem navrhované půjčky pro Ukrajinu


Myslel  jsem,  že  dnes  to opravdu  bude jen o jednom  článku.  Ale  když  se mi objevil  na  skle  bruselský  oficiální  web  Politico,  nezbylo,  než promptně  tenhle  úmysl  bleskově změnit.

Tenhle  článek

US-EU spat derails push for $50B Ukraine loan using Russian assets

podle  překladače

Spojené státy a EU rozhádal  tlak na půjčku 50 miliard dolarů Ukrajině s využitím ruských aktiv

Je to opravdu počteníčko,  jak se  patří! Protože  jsme přece HODNOTOVÍ  bratři!

– Mezi vládou USA a evropskými vládami se objevila velká roztržka kvůli plánu na zajištění velké půjčky pro Ukrajinu – jednání se přesunula  k  finálnímu vyřízení tento týden na summit G7 a ještě  více  se nebezpečně přiblížila americkým volbám.

Zatímco lídři skupiny sedmi vyspělých ekonomik se ode dneška scházejí v Itálii, Američané doufají, že setkání bude sloužit jako výkladní skříň západní podpory Ukrajině, protože její válka s Ruskem se protahuje do třetího roku, vypadá to, že  by mohla  být  přerušena kvůli rostoucímu evropskému podráždění.

„Washington navrhuje: ‚My [USA] si vytvoříme  půjčku, Evropa na sebe vezme veškeré riziko, vy [Evropa] zaplatíte úroky a my [USA] použijeme peníze pro americko-ukrajinský fond,“ konstatoval  jeden vysoký evropský diplomat. „Možná jsme hloupí, ale nejsme až tak hloupí.“

Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz, čerstvě po prohraných evropských volbách minulý víkend, řeknou prezidentovi Joe Bidenovi, podle informací od  šesti vysokých  diplomatů a úředníků, že odmítají americký návrh, aby Evropa  se  stala  výlučnými  ručiteli za tuto půjčku.

V evropských vládách panuje hmatatelný hněv ohledně plánu USA, což by podle nich znamenalo, že by byly na forhontě  splatit půjčku, kdyby se s ní něco pokazilo – zatímco americké společnosti by mohly potenciálně nejvíce těžit ze smluv na rekonstrukci Ukrajiny, které by z ní  byly  financovány.

Vlády  tlačí  čas nejen proto, že Ukrajina zoufale potřebuje peníze, ale také proto, že neexistuje žádná jistota, že by prezidentský úřad Donalda Trumpa tuto iniciativu podpořil. Konečná dohoda bude nyní podle tří úředníků odložena minimálně do podzimu. A  USA jdou k volbám 5. listopadu.

I když se očekává, že lídři G7 v Puglii podpoří širokou myšlenku půjčky Ukrajině, je nepravděpodobné, že se shodnou na všech nutných  podrobnostech.

Kdo nese riziko za půjčku

Zatímco Ukrajina se snaží zaplatit za své válečné úsilí, USA lobbují u evropských spojenců, aby hledali způsoby, jak zajistit hotovost pro Kyjev, v obavách, že případné znovuzvolení Trumpa za  amerického prezidenta by mohlo zastavit západní podporu Ukrajině.

Aby se tato pomoc poskytla předem, navrhl Washington dát  Ukrajině půjčku ve výši 50 miliard dolarů, která by se každý rok splácela ze zisků generovaných imobilizovanými ruskými aktivy. EU a USA se na tomto plánu teoreticky shodují – ale nesouhlasí s tím, kdo se stane  platícím, pokud se něco pokazí.

Klíčovou otázkou je, kdo bude právně odpovědný za splacení úvěru, pokud třeba maďarská vláda nakloněná Rusku bude vetovat prodloužení sankcí EU proti Kremlu, které musí být ze zákona každých šest měsíců obnovovány – a tím by  došlo  k rozmrazení  aktiv ruské centrální banky.

Mezi další rizika patří ruská aktiva, která již nevydělávají dostatečně nebo jsou/budou eventuálně  předána zpět Rusku v rámci mírového urovnání.

USA navrhly, že evropské země by měly nést hlavní břemeno finančního rizika, pokud se něco z toho stane, a navrhly, že země by měly být odpovědné úměrně množství zmrazených ruských aktiv, které drží.

Washington uvedl, že zaručit se za půjčku penězi amerických daňových poplatníků by, podle informací  od tří úředníků, znamenalo zapojení Kongresu do ratifikace dohody. To naráží na  obavy, že odpor republikánských zákonodárců prodlouží proces  za listopadové prezidentské volby.

I když jsou představitelé EU vůči těmto obavám vstřícní, zdráhají se souhlasit s něčím, co jde na úkor jejich vlastních daňových poplatníků.

„Kdyby to bylo naopak, řekli by, že jsme blázni,“ komentoval  americký návrh představitel EU.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.