Euro jako globální měna feldkuráta Katze?


Dnešní  číslo Kosy  je  věnováno klíčovému  faktoru  dosavadní  světové  dominance  našeho Západu.  Tím  jsou jeho dvě  hlavní  měny – dolar  a Euro,  světové  rezervní  měny  č. 1 a  č.2.   O  novém a dost  možná  fatálním problému  zeleného   papíru  píši v paralelním  textu.  Tenhle,  z produkce  ECB!!! jsme  našel na  svém oblíbeném finančním webu  Kurzy.cz  a popisuje,  z mého pohledu  až  hystericky, situaci  Eura.

Why Europe must safeguard its global currency status

podle překladače

Proč si Evropa musí chránit svůj status globální měny

Více reforem je zapotřebí Má-li si euro udržet a posílit svou roli uprostřed geopolitických změn, . Evropa potřebuje dále rozvíjet infrastrukturu pro provádění přeshraničních plateb v eurech s klíčovými partnery.

Poslední čtvrtstoletí euro bylo klíčovou světovou měnou, hned po dolaru . Prokázala svou odolnost navzdory pandemii koronaviru, ruské válce na Ukrajině a tragickému konfliktu na Blízkém východě. Odhadovaný podíl eura na používání mezinárodní měny činí více než 19 procent, což je úroveň, která zůstala v posledních pěti letech víceméně stabilní.

Nicméně místo měny na globální scéně nelze považovat za samozřejmé, jak ukazuje nedávná zpráva Evropské centrální banky o mezinárodní roli eura . Je zapotřebí více reforem  .

Stále významnější role Číny v globálním obchodu podporuje používání její měny. Do roku 2023 se podíl renminbi na čínské obchodní fakturaci zvýšil na přibližně jednu čtvrtinu u zboží a jednu třetinu u služeb. S eurem závodí  o to, aby se stalo druhou nejpoužívanější měnou pro financování obchodu [ 1 ] .

Historie ukazuje, že vývoj globálních měn je hluboce propojen s vývojem globálního geopolitického řádu. Ve stále více multipolárním světě existují známky toho, že fragmentace globálního měnového systému již není vzdálenou možností. S riziky, které centrální banky – v čele s čínskými – hromadí Aby se diverzifikovaly a chránily před geopolitickými dopady roste  zlato nejrychlejším tempem od druhé světové války. A neoficiální důkazy naznačují, že některé země zkoumají způsoby, jak více používat své vlastní měny v mezinárodních obchodních transakcích namísto těch, které země sankcionují Rusko.

Nikde jinde však nejsou rizika fragmentace globálního měnového systému viditelnější než u mezinárodních plateb. V době, kdy bychom měli integrovat platební systémy, abychom snížili jejich složitost a náklady pro uživatele, některé národy záměrně vytvářejí samostatné platformy jako alternativy ke stávajícím globálním infrastrukturám.

Například Čína, Írán a Rusko vytvořily své vlastní přeshraniční platební systémy pro zasílání zpráv, zatímco členové BRICS začali diskutovat o „mBridge“ platformě pro propojení digitálních plateb a zúčtování. Tento vývoj by mohl potenciálně narušit hladký tok kapitálu a snížit efektivitu globálního finančního systému.

Vzhledem k těmto posunům existují přesvědčivé  ekonomické a politické důvody pro snahu zachovat status globální měny eura. Tento status přináší evropským občanům hmatatelné výhody, jako jsou nízké směnných kurzů výpůjční náklady na mezinárodních kapitálových trzích a ochrana před kolísáním . mezinárodní měny eura V roztříštěném geopolitickém prostředí navíc status poskytuje strategickou autonomii tím, že chrání Evropany před vnějšími finančními tlaky.

Interně je přitažlivost eura pro zahraniční investory závislá na zachování důvěry v jeho stabilitu, podpořené dobře ukotvenými očekáváními cenové stability a zdravé hospodářské politiky. A jeho přitažlivost závisí na velikosti a likviditě trhu s bezpečnými dluhovými cennými papíry denominovanými v eurech a na odolnosti základních tržních infrastruktur, zejména jako útočiště v dobách stresu. Většina oficiálních správců rezerv vyjádřila zájem o zvýšení držby eura , ale poznamenává , že atraktivitu měny brzdí nedostatek vysoce hodnocených aktiv a centrálně emitovaný dluh. [ 2 ]

Proto je nezbytné vybudovat stabilní, technicky odolný a hlubší trh pro mezinárodně akceptované v eurech denominované dluhové cenné papíry . Aby byl tento trh spolehlivým útočištěm v dobách stresu, mohl by být podpořen silnou a flexibilní nabídkou společných nástrojů. [ 3 ] BBylo by zásadní také poskytnutí širšího souboru eurových bezpečných aktiv , která by fungovala jako evropský bezrizikový benchmark.  Budování skutečné evropské unie kapitálových trhů proto musí jít ruku v ruce s úsilím o další posílení fiskálního rozměru EU . hospodářské a měnové unie

Navenek musí Evropa dále rozvíjet infrastrukturu pro provádění přeshraničních plateb v eurech s klíčovými partnery. To by mohlo například zahrnovat propojení rychlého systému Target Instant Payment Settlement v eurozóně s platebními systémy v jiných jurisdikcích, buď prostřednictvím dvoustranných spojení, nebo připojením ke společné multilaterální platformě. Takové kroky by mohly posílit obchodní a finanční vztahy s klíčovými partnery, včetně rozvíjejících se ekonomik, zejména tam, kde jsou právní předpisy o boji proti praní peněz a financování terorismu plně v souladu s mezinárodními standardy stanovenými Finančním akčním výborem. Mohly by také připravit půdu pro budoucí použití digitálních měn centrální banky k provádění přeshraničních plateb.

Robert Mundell – zesnulý mezinárodní ekonom, jehož práce oceněná Nobelovou cenou tak ovlivnila vytvoření evropské jednotné měny – jednou o euru řekl : „Ve všech aspektech, ve kterých se od něj očekávalo ekonomické zlepšení, si vedlo okázale. .“ [ 4 ] Posílením bezpečnosti, likvidity a konektivity můžeme zajistit, že euro bude nadále posilovat jako základní kámen globálního měnového systému.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

A tohle  vydala  ECB!!§ Máme  problémy,  které  způsobilo více  Evropy  a šílených společných  plábnů?  Fajn!  Tak je  vyřešíme  tím, že  si dáme  ještě  více  Evropy  a  ještě  šílenějších společných plánů!§  Z  toho  vyjímám  jedinou  nosnou  myšlenku  – společný  a jednotný  kapitálový  trh.  Mikroskopická  burza  v  Praze  je  naprosto přesvědčivým  důkazem.  A  i největší  evropské finanční  parkety  jsou  jen  slabým odvarem  NYSE, Nasdaq nebo Chicagské  komoditní  burzy!   Tohle  by  skutečně pomohlo  a  mělo smysl a podpořilo  Euro!  všechno ostatní  je  vlhký sen  jižního křídla  EU a  zejména  Francouzů, Italů  a Španělů.

Problém  Eura, ale i dolaru  leží  totiž, vedle  zcela  jejich  nesmyslného  a idiotského použití  jako zbraně  ve  válce  s Ruskem  a  tím  vystrašení  zbytku  světa  ohledně používání  obou těchto měn, leží totiž  někde úplně  jinde!!!

Kde?

Tak na  to odpoví  jiný  článeček  z  Kurzů. cz , tentokráte  z jejich redakční produkce:

IIF: Globální zadlužení narostlo v 1Q o 1,3 bilionu USD na celkových 315 bilionů USD

Podle pravidelného reportu Institute of International Finance (IIF) se globální zadlužení v 1Q roku zvýšilo mezikvartálně o dalších 1,3 bilionu USD na celkových cca 315 bilionů USD. Zadlužení v 1Q obnovilo růst poté, co klesalo v předchozích 3 kvartálech.

Zhruba 2/3 celkového zadlužení generují již rozvinuté státy v čele s USA a Japonskem. Rozvíjející se země dluží cca 105 bilionů USD a jejich zadlužení se zvýšilo na rekordních 257% celkového HDP.
Největší část generují Čína, Indie a Mexiko.

59,1 bilionu USD dluží domácnosti, 164,5 bilionu firmy (z toho 70,4 bilionu finanční sektor) a 91,4 bilionu USD jde na vrub veřejnému sektoru.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Takže  2/3 světového dluhu  vytváří  země  platící  dolarem a  eurem….  Přibližně.  A  ten borec  z  ECB  radí  jak  euro  rozšířit!  V podstatě  nabádá, aby  těžce  zadlužený  závislák  emitoval  ještě  více svého dluhu! Jistě  ho  bude  zbytek světa  nadšeně  kupovat!  Tohle, jak známo  z klasické  literatury, praktikoval  jistý  feldkurát  Otto  Katz.  Jenže  ono  to lze  jen nějaký  čas. Než  si  jeho okolí  všimne,  že  jeho směnky  jsou jaksi  bezcenné. A  stejně  tak  vidím  eurozonu.  Zatím  ještě  svět  nějak  EuroKatzovi  věří. Zatím. I když  zatraceně  méně  než  před 24.2.2022  a následným zmrazením  ruských  aktiv. A  Evropská  uHnie, je  jen  Evropská uHnie.  žádné  USA  a jejich  skoro  7x  větší trh a zcela  dominující  finanční  systém.  UHnii  lze  ignorovat  už  dneska. Tohle  je  ten klíčový problém pro  Euro!!!!  Který  nemá  jak překonat!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.