Bída pravdaláskařů aneb jak Jan Kačer zasklil Veselovského


Byl jsem ve  čtvrtek  nahnán  na  trhání  rybízu. Naštěstí máme na  naší  miniaturní zahrádce  jen  jediný  keř. Ale  i  tak dal  4,5 kila červených kuliček a  trvalo mi docela  dost  dlouho, než byly   všechny  očesány.  Když  říkám všechny, tak myslím všechny. Karkule  mi  lajdáckou práci netrpí. No a  abych u  téhle nulově tvůrčí prácičce přežil, bylo mi souputníkem minirádio a  já poslouchal a poslouchal. Parádní  relax. Takže  zase  jednou možnost slyšet  20 minut  Martina Veselovského.

Hostem byl  herec  a režisér  Jan Kačer.  Téma?  Rathův proces. Kam Jna  Kačer  dochází pravidelně  každý  den. A netají se sympatiemi k  hlavnímu obžalovanému ani pochybnostmi o některých  postupech  v celé téhle  kauze.

Martin Veselovský  je   naprostou  špičkou  mezi  českými žurnalisty.  Jeho interview mají šťávu a  svému hostu nic  neodpouští. netuším, jak si připadal  po skončení natáčení s Janem Kačerem, ale  myslím, že  si uvědomil, že  dostal právě  pořádnou lekci. Řekl bych  – z lidskosti, vlídnosti a  nadhledu.  Takové  koncentrované pravdy lásky.

Slovo pravdaláskař je  tady i jinde na internetu  mnohými  bráno  jako cílená nadávka. Tady  zejména  těmi, co věří v nevinu  Davida  Ratha.  Velmi bych  doporučoval  zejména jim, aby  si přečetli následující  rozhovor  pánů  Veselovského a  Kačera, ba  udělali by moc  dobře, kdyby  si pustili audiozáznam. protože  tam  jsou ve hře i emoce přes intonaci hlasu. Najdou jej  zde:

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2945965

Aby  měli jasno,  že  Jan Kačer nestaví  žádnou prázdnou pozu, ale je o  svém pohledu na  věc naprosto přesvědčen. A  dále,  až příště  zase budou  chtít použít  slovo pravdaláskař  jako nadávku, si uvědomili,  že  Jan  Kačer  a  Táňa  Fischerová  jsou rozhodně  jedni z nejviditelnějších nositelů  tohoto  přízviska. A také jedni z mála , co se  dali  osobní záruku za propuštění  Dr. Ratha.  že prostě na  rozdíl od hrdinů  Jediné  víry správné , byli ochotni  za Rathem stát  až, tak říkajíc  – do hrdel a statků!

Martin Veselovský se snažil Jana  Kačera  dostat. Prostředky, kterými  drtí politiky.  Flagrantně  neuspěl a prohrál. Skončil  na  lidství Jana  Kačera. Nádhera! Proto  to  dávám na Kosu.  Kvůli tomu nefalšovanému lidství a  čisté  duši. ten  rozhovor  je skutečně  naprosto úžasný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Abych si to na začátek úplně ujasnil, vy máte o vině a nevině Davida Ratha jasno?

Jan KAČER, režisér, herec:
Samozřejmě, že ne, já bych si nikdy nedovolil tvrdit, jestli někdo je vinen nebo není vinen. Já se jenom zarážím nad věcma, který jsou mně divný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Které jsou vám divné?

Jan KAČER, režisér, herec:
No, je mně hrozně divný, že tam seděl dlouho rok a 4 měsíce a k tomu jsem žádnej zvláštní důvod neshledal teda.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jenom, vy to určitě víte, ale ve vazbě v České republice podle právního řádu může člověk být za určitých důvodů daleko delší dobu, vysoký manažer developerské společnosti Skanska sedí ve vazbě už téměř 3 roky například.

Jan KAČER, režisér, herec:
Tak tohle, pane Veselovský, přesně nevím, ale ty důvody, pro které by bylo možný tuhle tu ochrannou vazbu prodloužit, ty jsme několikrát vážili a soudce, kterej mně v tom smyslu napsal docela hezký psaní, shledal vlastně podezření, že by pan Rath vzhledem k své inteligenci tušil už předem, že jeho vina bude tak veliká, že dostane tolik, že by případně jeho další existence byla ohrožená, to znamená, že už se nebude moct vrátit ani do svého profesního oboru jako lékař, ani jako poslanec, ani jako hejtman, že prostě využije všech možností a inteligence k tomu, aby si případné peníze, které možná má někde deponovaný, ukryl a aby tam utekl, a to je spekulace tak vážná a zároveň vlastně mě to varovalo, protože to vypadá, že Rath je mimo jiné souzen taky za svou výjimečnou inteligenci, a to se mi taky zrovna moc nelíbí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jenom pochopil jsem to správně, že pan soudce, který s vámi nějak tedy komunikoval, vám vysvětloval svůj postoj k tomu, proč dále nechává Davida Ratha ve vazbě?

Jan KAČER, režisér, herec:
On mi napsal už 2 dopisy, velmi slušně mně odpověděl na to, proč neakceptuje moji snahu zaručit se za Ratha, protože mně samozřejmě, aby to nevypadalo špatně, já si vůbec neosobuju právo rozhodovat o vině a trestu, i když mě to zajímá. Shodou okolností můj první, moje první velká role byla Raskolnikov ve Zločinu a trestu a já se tímhle tím problémem zabývám dlouho a, pane Veselovský, já tím, že jsem už poměrně starej pán, já si strašně vážím času a když si představíte, kolik nádherných hodin, vteřin, minut může prožít člověk za rok a čtvrt a kolik těch zmarněných minut může být v případě, že nejsem vinen, protože až doposud on je nevinen, v tom je mimochodem taky ten hroznej paradox, že my vlastně soudíme nevinnýho člověka, i když ho už rok a čtvrt činíme vlastně vinným.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pardon, pane Kačere, jenom, abych se vrátil k té argumentaci pana soudce tak, jak vy jste ji interpretoval.

Jan KAČER, režisér, herec:
Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak ta vám přijde úplně nepravděpodobná?

Jan KAČER, režisér, herec:
Ne, z jeho hlediska mi přijde pravděpodobná, ale neprokázala se, že jo, prokázat se nemohla. Nicméně, když potom přijdete na ten proces, na kterej já chodím prostě proto, abych to viděl strašně zblízka nezprostředkovaně, protože ten náš život je tak strašně zprostředkovanej, my vlastně už původní zážitky vlastně ani nemáme. A víte, co mě hrozně překvapilo, ten soud je uprostřed Prahy a bylo tam asi 100 novinářů a kamer a fotografických aparátů a když zavolali, že první může vstoupit do síně veřejnost, tak jsem se vztyčil a byl jsem úplně sám. Jako veřejnost jsem tam byl sám, protože veřejnost se spoléhá na to, co se jim sdělí, a přitom vlastně ten bezprostřední dojem, ten je přeci taky důležitej, jak toho člověka vidím, jaká ta atmosféra je a najednou tam přivedou 3 lidi zavázaný v řetězec, a to se opakuje i v každý přestávce, že přijdou, přijde 10 policajtů, daj mu řetězy a odvlečou ho. Mně se tohle to prostě zdá nadbytečný a nedovedu si představit, jaká ostraha by musela bejt, kdyby tam skutečně vedli nějaký vrahy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozumím. Já si zase, pane Kačere, nedokážu představit, že by u všech řekněme důležitých kauz pro českou společnost byly houfy veřejnosti, která za normálních okolností pracuje a právě se možná spoléhá na ty novináře, kteří tam jsou a informují z místa.

Jan KAČER, režisér, herec:
Pane Veselovský, tahle ta kauza shodou okolností byla tak mediálně nabubřelá nebo zvětšená a já si myslím, že tady nejde jenom o soud nad jednotlivým viníkem, jehož vina ještě není prokázaná, ale že to je soud nad morálkou tohohle státu a nás a já si myslím, že v tomhle tom případě, kdybych já bych občan úplně běžnej jako jsem, a měl bych malou příležitost se tam na to podívat, tak bych tam šel. A já si myslím, že spousta lidí a přátel a spolupracovníků, kteří dřív s Rathem spolupracovali, možná i nějak zneužívali jeho postavení, že prostě zalezou doma a předstírají, že se jich to netýká, a to je taky jeden z důvodů, proč já tam chodím, protože to chci na vlastní oči vidět a zdá se mi, že se tam nesoudí jenom jeden případ nebo jeden z mnoha, ale že se tam soudí i do jisté míry pocit přátelství, solidarity, cti, kamarádství.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A ještě jedna doplňující otázka, neberte si to nějak osobně, pane Kačere, ale není to prostě tak, že vy jste se …, nebo že vás v podstatě náhodou zasáhl právě tento případ, protože nezlobte se na mě, to, že někdo někde byl chycen s úplatkem, s domnělým úplatkem v ruce, to není úplně neobvyklý případ, akorát se o nich tak často nepíše, že prostě o těch dalších mnoha jiných, které jsou možná podobné, nevíte?

Jan KAČER, režisér, herec:
Samozřejmě, že to tak může být, ale, pane Veselovský, vy přece víte a my se dokonce známe, že já jsem se o společenské věci zajímal vždycky. Jestli jsem měl vždycky dobrej odhad, nebo jestli jsem byl u všeho, to samozřejmě ne, ale když se vám stane, když potkáte něco, co se vám jaksi vnucuje jako problém, tak si myslím, že jako spoluobčan máte do jisté míry povinnost se o to zajímat, nehledě k tomu nějaká ČTK napsala nebo vyhlásila, že já jsem někde prohlásil, že si myslím, že on je nevinen, to vůbec není pravda, ale …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Proto jsem se na to ptal jako na první věc, aby mi to bylo jasné.

Jan KAČER, režisér, herec:
A moji tady příbuzní říkaj okamžitě to dementuj, táto, musíš to dementovat. A já jsem si potom říkal, když všichni, které jsem tam viděl a celej ten aparát státní a těch policistů spousty, všichni jednoznačně tvrděj, že on je vinen, proč by jeden člověk takovej bambula jako jsem já třeba nemohl říct, že si tak úplně není jistej.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Počkejte, pane Kačere, jako ti všichni, kteří tam u toho soudu jsou, pokud se nepletu a pokud jsem to já sledoval, tak neříkají, že on je vinen, to bude říkat pravděpodobně státní zástupce, a ten to má v popisu práce.

Jan KAČER, režisér, herec:
Ano, ale kdybyste tam, pane Veselovský, byl, tak byste tu atmosféru vnímal. A právě to je jeden z důvodů, proč já se třeba nepřesně vyjadřuju, ale to přece není tak úplně možný, abyste přišel sám po roce a čtvrt, kde jste sám sobě nechanej ve svých vzpomínkách, svým pocitům viny, já nevím co všecko a přijdete v řetízkách a najednou jste obklopenej životem, kterej mezitím nějak uplynul, všichni jsou tam domluvený, ráno se vykoupali, dali si svou snídani a vy tam jste přivedenej v řetězech a máte bejt úplně rovnej, máte být zcela nevinnej postavenej před naprosto objektivní soud. Copak je to vůbec možný?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Dvě poznámky, jednak tam jsou obhájci, kteří pracují ve prospěch například Davida Ratha, a potom ta otázka je, jak byste to udělal jinak, pane Kačere?

Jan KAČER, režisér, herec:
Já bych samozřejmě velice vážil každou minutu tý vyšetřovací vazby. Každá vteřina lidskýho života má cenu a musím říct, že dokonce bezvýznamná mnohdy skýtá v sobě ten objev toho života a mně je prostě líto, jestliže, jestliže vznikne třeba jenom vteřinová pochybnost, tak je mi líto, že jsme ji nevzali v úvahu. Abyste mi rozuměli, já se zločinů vůbec nezastávám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To já tomu rozumím. Jenom, pardon, není mi na tom úplně jasné, vy byste vyměnil při té jenom drobné pochybnosti, tak byste vyměnil tu řekněme osobní svobodu člověka, že by nebyl v oné vazbě za to riziko, …

Jan KAČER, režisér, herec:
Pane Veselovský, …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
… že by se sebral a utekl a ten proces by prostě neproběhl, maximálně v jeho nepřítomnosti?

Jan KAČER, režisér, herec:
Pane Veselovský, tam sedí 6 lidí přede mnou, kteří tam přijdou úplně svobodně, ti jsou stíháni takzvaně na svobodě. Před nima jsou 3, kteří jsou přivedeni v těch želízkách. Pak je tam stranou jedna paní, která za začátku vypadala, jako že tam nepatří, která se na nikoho nepodívá a oni se nepodívaj na ni, čili jsou tam 4 kategorie vlastně obviněných. Takže ono nějaký detaily a jemnosti těch procesů se přece dají dělat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A jenom pardon to, jak říkáte, že tam před vámi v té řadě sedí někteří obvinění, kteří jsou na svobodě, není to právě důkaz toho, že soud myslí i na ty vteřiny života, které vy popisujete, jako že jsou prostě drahá, je potřeba na ně myslet?

Jan KAČER, režisér, herec:
Samozřejmě byl bych rád a já jsem rád, pane Veselovský, že mně v podstatě kladete odpor, ale protože vás znám a znám spousta lidí vám podobných, myslím, že by bylo docela dobrý, kdybyste někdy sám tenhle ten pocit prožil, je to třeba vidět, je to třeba vidět na vlastní oči. A já si dokonce myslím, víte já jsem v tomhle tom smyslu nesmyslnej romantik a pamatuji si třeba jednu dětskou básničku, když starýho krále Václava věznili a oni mu poslali kanárka v kleci, aby tam nebyl sám a on řekl, pustil toho kanára ven a řekl syn Otakarův dar ti vrací s díkem, on může být vězněm, nikdy žalářníkem. A to jsou věci, ze kterých já jsem vyrostl, a pro mě prostě pocit zavřít člověka vinnýho nebo sebemíň …, že je tak strašně riskantní, že bych to vážil na vahách přímo lékařských.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu dnes s hercem a režisérem Janem Kačerem. Zkuste mi ještě, prosím, pane Kačere, vysvětlit svůj názor, který jste teď tak jemně řekl, když jste mluvil o té paní, která při soudním líčení sedí stranou. To je spolupracující svědkyně nebo se dřív říkalo korunní svědkyně Ivana Salačová, která spolupracuje s vyšetřovateli. A proč na vás působí tak zvláštně?

Jan KAČER, režisér, herec:
Protože tak působí. Víte, on ten život se jaksi podobá pohádkám nebo pověstem. Tam můžete, když jste, jak vy jste se snažil být objektivní, tam přijdete a zjistíte, že to drama před váma má zvláštní pravidla. A já jsem z divadla zvyklej na pravej opak. My z divadla vlastně ze slov se snažíme stvořit živý divadlo. A tady vidím, že se z živýho divadla vlastně mění v písmena, mění se v reprodukovanou skutečnost. A když se na to takhle koukáte, tak vidíte 3 lidi, z nichž třeba jeden je vám víc sympatickej, ta druhá paní vás dojímá, ten třetí je vám trochu lhostejnej, tam ty ostatní vlastně nevnímáte, a pak stranou je někdo, kdo se dívá do země a říká takzvaně pravdu, ale ve skutečnosti je zrazuje. A i kdyby existovaly nějaký váhy po spravedlnosti, tak najednou začíná to, ta vaše sympatie se klonit k tý legendě, jaksi k tomu prazákladu toho rituálu, prostě je tam někdo, kdo ve vlastním zájmu zrazuje ty ostatní a můžete dělat, co chcete a být na straně práva, ale tenhle ten pocit ve vás prostě je a bohužel já jsem člověk, kterej žije z emocí, čili tohle to takhle vnímán.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu úplně rozumím, myslíte si, že by soudce si mohl nebo měl dovolit připustit k sobě emoce například tak, jak vy jste je teď popsal?

Jan KAČER, režisér, herec:
Já myslím, že pan soudce je velice kvalifikovanej a myslím si, že je to perfektní profesionál a dokonce se zastává někdy těch vypovídajících a uvádí je na správnou míru a já mu plně důvěřuju. Já jsem dokonce nic jinýho nechtěl, pane Veselovský, než aby on měl právo na spravedlivej soud, kterej by měl proběhnout brzo a toho se mu teďko dostává. Čili já proti tomu soudnímu líčení v podstatě nic nemám a chodím tam vlastně proto, abych si tenhle ten pocit důvěry ve spravedlnost posílil. Mně spíš vadí to, co bylo předtím, ten humbuk a to všecko, nehledě k tomu, že stalo se to vlastně najednou, že tenhle ten proces, kterej vypadal jako vrcholovej, najednou, jako kdyby ztrácel zájem, už tam pomalu nikdo nechodí, protože mezitím už vzniklo tolik afér, že se zavírá jaksi na úřadu vlády, že padá vláda kvůli hloupostem, že nemáme vládu, že nakonec tahle ta Rathova událost se začíná jevit jako epizodní, ale on to odskáče hodně, a to jsou takový dějiny, maléry. Já bych to chtěl prostě vidět vlastníma očima.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A vám se to do té doby, než jste zasedl do lavice na tom soudu, nedařilo vidět vlastníma očima? Tak, jak to popisujete, promiňte, mám pocit jako že aspoň já jsem žil někde trošku jinde než vy, protože je tady prostě nějaké podezření na spáchání trestného činu za nějakých okolností a teď se prostě se vší úctou ke státnímu zástupci, obhájcům a soudci prostě čeká na to, jak to soudní líčení a ten soudní proces dopadne.

Jan KAČER, režisér, herec:
Pane Veselovský, já vám strašně přeju, abyste, protože jste velmi úspěšnej ve svý profesi a já vás sleduju a vidím, že se snažíte vidět svět, pokud možno bohatě, ale prostě každej jsme trošku jinej. Já se snažím vidět ten život a možná tím, že jsem už bohužel hodně starej, tak mám i ke státním institucím a k obvyklým pořádkům jistej druh podezření a taky jsem už zažil a četl a mnohokrát byl účastnej omylům všelijakejm a vím, že každý člověk je vlastně omylnej a každý člověk je svým způsobem ovlivnitelnej, proto strašně jsem dbal na to, aby se to v tomhle případě nestalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Řekněte mi, pane Kačere, ještě jednu věc, když jsem četl v Literárních novinách vámi sepsaný článek tuším o tom prvním dni …

Jan KAČER, režisér, herec:
Ano, ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
… procesu, kterého jste se účastnil, tak z něho celkem jasně vyplývalo vaše řekněme rozladění nebo nechuť k tomu, že ty věci jsou v podstatě jen interpretováni novináři a že nejsou interpretovány dobře. V čem spočítá ta vaše výhrada k tomu, že tam je, jak vy jste psal, smečka novinářů, kteří o tom procesu píšou?

Jan KAČER, režisér, herec:
Mimochodem dneska, co teď o tom mluvíme, jsem napsal druhej článek do Literárních novin včetně kresby, kterou tam dělám, protože se tam nesmí ani fotografovat, takže to je trošku jako doplněk k tomu. Pane Veselovský, já nevím, když to vidíte na vlastní oči, nikoho samozřejmě z účastníků neviním a nemám na to právo. Jsou to kluci většinou, který si říkaj strojníci, který držel ty kamery 10kilový a čekaj prostě na jakýkoliv pohyb a jsou většinou provázený redaktory, kterým je tak kolem 30, většina jich je takovejch mladejch dívek, který možná taky jsou tam proto, že zrovna jsou prázdniny a nikdo jinej nemůže, já je vůbec nepodezřívám z toho, že by chtěli dělat něco špatně, ale ten, jaksi ten jejich životní pocit je tak strašně různej a život se jich ještě vůbec nedotknul, takže já, když vidím ten proces a potom těsně vedle toho slyším, co oni vysílají do televize, ono je to skoro stejný, ale není to stejný. Chybí tomu prostě ten prožitek a ta empatie, nevím, nechci říct soucit nebo velkorysost, je to prostě suchá zpráva, která je nějakým způsobem vždycky nějak je motivovaná nějakým prostě prospěchem. Já jsem dostala za úkol podat tuto zprávu, já musím napsat tuto zprávu. Jsou to prostě lovci, který loví zvěř.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já, nedá se jinak, než abych hájil jméno Radiožurnálu, asi jste neviděl na našich webových stránkách online reportáž z téměř každého dne toho procesu, která mapuje téměř po minutách, co se tam děje bez jakéhokoliv řekněme osobního vkladu a jen se popisuje či přepisuje, co tam kdo řekl.

Jan KAČER, režisér, herec:
Pane Veselovský, já vůbec nevidím žádnej a jsem rád, že hájíte svůj rozhlas, já mám rozhlas rád a prosím vás, vůbec to tak neberte, že se hodlám uchýlit ke kritice novinářů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Ne, jenom, abyste rozuměl, proč se na to ptám, protože minimálně z vaší, z vašeho názoru tak, jak ho píšete nebo jak ho říkáte, tak to vyplývá, že prostě ta interpretace toho, co se u toho soudu píše, je do značné míry zavádějící a …

Jan KAČER, režisér, herec:
Ale, pane Veselovský, ale to je vždycky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Samozřejmě. A já proti tomu kladu jenom řekněme určitý protinázor, že přece jenom nějaké kanály, jak si udělat dobrý obrázek o tom, co se u toho soudu děje, aniž by tam člověk byl, tady jsou.

Jan KAČER, režisér, herec:
Samozřejmě. Pane Veselovský, já, když budu režírovat Othella a budu se dívat na představitele Othella, tak ho budu tisíckrát interpretovat. A přitom ten základ toho jeho jednání a to, co napsal ten Shakespera, je tam na to napsaný, ta interpretace, to znamená to osobní vidění přece je rozhodující v tom základním dojmu. A pravda se vždycky skrývá v detailu. Čili ta, já vůbec teďka, vy jste mě spíš k tomu přinutil, ale já vůbec nekritizuju sdělovací prostředky, já jsem z nich živej, já na to koukám ve dne v noci, protože nemůžu všude bejt, ale ta jemnost právě, ten poznatek, ta vůně toho života, ten dotyk, ten tam prostě nemůže bejt a o tenhle ten dotyk já jsem celej život usiloval, čili pro mě je to taky osobní proces, protože já sám si vedu svůj proces se svou morálkou, se svým selháním, se selháním svých sousedů a vidím to dnes a denně. Dneska přijela holka s autem a ukradli jí značku na autu, včera mně ukradli tady vozejček na maltu s lopatou, ten soud je prostě morální o tomhle, co se u nás děje a já to tak beru.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pane Kačere, děkuju, že jste si udělal čas na Dvacet minut Radiožurnálu.

Jan KAČER, režisér, herec:
A já vám děkuju za spoluúčast, pane Veselovský.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Na shledanou.

Jan KAČER, režisér, herec:
Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Hostem Dvaceti minut byl herec a režisér Jan Kačer. U mikrofonu byl také Martin Veselovský. Přeji dobrý poslech.

Zdroj:http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/dvacetminut/_zprava/1246647

Vlkův  dodatek:

Mimochodem – sdílím k procesu s  Davidem Rathem přesně  stejný postoj  jako  Jan Kačer. Jen  to neumím tak dobře vyjádřit jako on  a ani nejsem schopen a ochoten s ním sedět  ty dlouhé hodiny  v jedné soudní. Jakkoli by se to rozhodně  slušelo. Děkuji pane Jane  Kačere! Za podobné jako jsem já.

Přeji Miroslavu Kalouskovi  rychlý, ale spravedlivý proces!

Bůh ochraňuj Ivo Ištvána a Lenku Bradáčovou!

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

89 reakcí na Bída pravdaláskařů aneb jak Jan Kačer zasklil Veselovského

  1. Kanalnik napsal:

    Je v tom citit krasne bohatstvi zivota. Nadhera.

  2. Hladis napsal:

    Rekneme takovy filozoficky jiny pohled, kdy Kacer vnima detaily, které jiny nevnima. On tam není kvůli fakticke (strojove) casti, ale kvůli atmosfere a lidskym pocitum. Tohle asi není pro každého a ne každý to dokaze ci pochopi. Troufnu si rici, ze většina lidi ten proces proste bude vnimat povrchove a zprostredkovane. Kacer proste chtěl nasat atmosféru primo bez zprostredkovani a citit emoce. Nekde u televize by toho totiž schopen nebyl. Je to stejne, jako zprostredkovana smrt nekoho nekde v dali a smrt, která se vas dotyka. Asi takhle to chápu. Mozna to někdo pochopi, mozna někdo mavne rukou, mozna si nekdo pomysli o tom kolik ma asi volneho casu, mozna někdo něco rekne o pitomym pravdolaskari……..ja vcelku rozumim jeho motivaci, ikdyz osobne bych tam nesel.

    Jinak Veselovsky asi byl pripraven Kacera utopit a hned to na nej vybalil, ale Kacer mu sebral vitr z plachet a vzal to do rukou.

  3. Blbíš napsal:

    S Kačerem naprostý souhlas!
    Ano, jen starý (nebo těžce nemocný) člověk si p l n ě uvědomuje plynoucí čas, smutek a zděšení nad každou zmařenou vteřinou. Jenže vysvětlujte to současným „Veselovským“. Ani kdyby si znovu několikrát zpětně Kačera přehráli, myslím, že by jim jemnost Kačerem sdělovaného stejně unikala! K tomu poznání se totiž musí člověk, bohužel, p r o s t á r n o u t (pokud tedy zrovna nemá osobní prožitky takové Jourové)!

  4. tresen napsal:

    Jana Kačera mám moc ráda a tady mu od první chvíle, co se začal vyslovovat k případu Rath, usilovně držím palce. Aby zůstal u svého citlivého vnímání lidské situace obviněných a aby si dokázal uchovat jistou distanc od otázky viny a neviny. Aby z toho nebyl druhý případ Selvinův.

  5. Bob napsal:

    Úžasná moudrost.
    Nelze, než se vším, co p.Kačer pronesl souhlasit (což bohužel neznamená, že disponuji moudrostí p.Kačera …:-)
    Mnohokrát a to už před procesem s Dr.R jsem si kladl a nyní kladu otázku, týkající se spolupracujícího obviněného.
    MOHL BY ZE MĚ BÝT SPOLUPRACUJÍCÍ OBVINĚNÝ ? (třeba v tomto konkrátním případě)
    Na jednu stranu chápu snahu orgánů spravedlnosti dobrat se nějakého výsledku.
    Na otázku kterou si kladu neumím jednoznačně odpovědět.
    Vím, že bych se strašně, ale strašně za sebe styděl, takže doufám, že bych na něco takového nepřistoupil….

  6. Jeff napsal:

    Cože, tak on Rath už není gauner non plus ultra? Jak je to možné? Musí přijít Pravda&Láska osobně? Jsou tady 4 komentáře a jeden lepší než druhý. Aby bylo jasno, Kačer je u mě naprostý frajer, stejně jako Fischerová. V případě Davida Ratha jde přece o naprosto elementární věc spravedlnosti a komu všemu je to jedno a proč.

    • vlk napsal:

      No na Rathovu vinu odpověděl Jan Kačer zcela jednoznačně: Je to tam také.

    • Blbíš napsal:

      Je mi líto, pane Jeff, podstata sdělovaného Vám, bohužel, unikla! Jako bych to výše nevytušil.

  7. Laco Grőssling, zemaník a zemanista napsal:

    Nejdříve k pojmu Pravdoláska. Na něm samotném není nic špatného. Špatně je to tehdy, kdy někdo káže Pravdolásku a činí opačně. Nebudu uvádět příklady, každý je zná z naší minulosti. Potom je z Pravdoláskaře Pokrytec. Nebo druhý příklad, stejně odpudivý, když Pravdoláskař káže hraběcí rady, ale od té špinavé praktické politiky uteče jako voják od praporu a zavře se do své věže ze slonoviny, ze které pokračuje v udílení hraběcích rad.

    Pan Kačer je jistě obdivuhodná osobnost jako občan i jako umělec – herec. Potud je všechno OK. Problém nastává ve chvíli, kdy se tito lidé, kteří vidí svět přes jistě úctyhodné ideály, dostanou buď do praktické politiky, nebo třeba podnikání. Stejné je to s paní Táňou Fischerovou. Pokud vím, stará se jako máma o postižené dítě a ještě se věnuje charitativním věcem. Obdivuhodné.

    Oba dva si prošli reálnou vysokou politikou jako poslanci. V té reálné politice nic kloudného nedokázali a oba z ní prchli. A nebyli sami, zástupy herců a jiných umělců, kteří dělali revoluci a věděli přesně jak řídit stát lépe než bolševik by asi vytvořili nejméně prapor. Z nich v nynějším Parlamentu zůstal asi jenom pan Jandák. Čím to, že paní Třeštíková utekla po pár dnech z funkce ministryně. Vždyť nám tak názorně pravdoláskařsky říkala jak se to má dělat. Nevydržela. A tak je to se všemi těmi Havloidy, pokud jde o reálnou politiku. Pozor, asi ne se všemi, pokud jde o reálný občanský život, nebo uměleckou tvorbu. Jenže politika, ani podnikání není umělecká tvorba a bohužel ani ne občanský život.

    Kurňa čím to ? Říká si zvídavý čtenář Kosy. V rozhovoru s panem Veselovským to řešení našeho rozporu nám napověděl pan Kačer. Nejspíš to bude tím, že politické a hospodářské poměry u nás nejsou kompatibilní s ideály Pravdolásky. To bude jádro pudla, tam bude pes zakopán. Prostě, pokud je stát řízen ve prospěch buržoazie, je řízen ve prospěch říše Císařovy a ne říše Ducha, kterou sice ctí a hlásají Pravdoláskaři a za kterou dělali kontrarevoluci v roce 1989 a za kterou se z nich stali VolímKarlové, jenže tím jak konali popírali to co hlásali. Proto v reálném politickém životě Pravdoláskař = Pokrytec . A na příkladu umělců, kteří jsou zvlášť citliví k věcem říše Ducha je tento rozpor vidět zvlášť vypoukle.
    Prostě Pravdoláska není kompatibilní s Kapitalismem a Buržoazní Demokracií.

    K samotnému procesu s panem MUDr. Davidem Rathem. Předně jsem si téměř 100 % jist, že poměry při zadávání veřejných zakázek byly takové jak jsou popisovány paní Salačovou vždy i za hejtmana Bendla. Jenom se změnou vlády v kraji začaly peníze téci ve prospěch jiných firem a jiných politiků. Tato změna byla také roznětkou celé kauzy. Už zakázky a peníze netekly do firem kamarádících se s ODS.
    To, že pana Ratha, Kotta a paní Pancovou drží ve vazbě je samozřejmě jeden ze způsobů jak je dohnat k přiznání, protože důkazy ve věci, zejména proti panu Rathovi asi budou chabé. Dovedu si představit co svým dvěma klientům radí obhájce superlotrů Sokol. Pokud promluvíte, dostanete 2 x tolik. A tak je drží za katrem, aby změkli. To takový šíbr Dalík, kterého viní z desetinásobku v penězích si klidně brouzdá s hafánkem Prahou, i když má různé azyly po celém světě nejspíš. To je jistě ostudné.

    A závěr ? Řekl to dobře pan Kačer, tady se soudí současné české politické a hospodářské, ale nakonec i mezilidské poměry.

    • vlk napsal:

      Ach tak – pravdoláskař= pokrytec? A v politice selhali? A kdopak není v politice pokrytec, z těch dnešních? A kdopak neselhal? nějak si nemohu na nikoho vzpomenout. Třeba svýjimkou paní Třeštíkové, které když začali nutit náměstky, tak jim řekla, aby si to dělali sami. Nikoho jiného neznám.
      Ještě pak paní Táňu. Ta se také partajní disciplinou nenechala zlomit.
      Ale za to si vzpomínímna jednoho, co vyhlašoval Čisté ruce a pak je vyhandloval za generální pardon pro všechny gaunery , když jako bude mít funkci.

      • Majka napsal:

        Je to v případě paní Třeštíkové selhání?

        • vlkp napsal:

          Majko, V ypřece víte, že ne! Prostě jim na lumpárnu nešla. Zachoval asi charakter.

          • Majka napsal:

            Taky si myslím. Prostě nepřistoupila na to, že „když to nebudu dělat já, přijde někdo horší“.

      • Akela Vlková napsal:

        Asi selhali v politice proto, že nebyli pokrytci. vlku, jinak místo abych vypadla do města na nákup, aby moje rodina nestrádala, sedím tu, peněženku v ruce, tašku u nohy a čtu. Dočetla jsem a až se vrátím z lovu na potraviny, dám si tvůj článek ještě jednou, doufám, že v klidu, pokud ovšem nepříjde vnuk Kuba, který převrátí mé chtění a celý byt naruby. Jana Kačera jsem měla tu čest vidět u nás v okresním městě, spolu s Janem Třískou a Rudolfem Hrušínským. Co k tomu dodat ? Nádherný zážitek.

        • vlkp napsal:

          Akel, udělej něco jiného. Pusť si místo čtení ten zvukový záznam!§ To je prostě nádhera. Přepis nedává emoce, intonace hlasu , jeho barvu, pomlky, nic z toho. Ale ten záznam ano. Fakt nádhera!Já ani nevěděl, že češu nějaký rybíz!

      • Laco Grőssling, zemaník a zemanista napsal:

        A kdopak není v politice pokrytec, z těch dnešních? Napsal také Vlk.

        No jasně Vlku, souhlas, vždyť o tom tu píšu a totéž říká i úctyhodný Mistr Kačer.
        Problémem je systém. A střet idejí Pravdolásky s politickou a hospodářskou realitou.
        V Říši Císařově nemohou fungovat ideje Říše Ducha, o tom to celé je.

        A Ty hned na mně se Zemanem. Fakt mi někdy připadáš jako kovboj z Pravého poledne, nejdřív vystřelit a potom řešit.

        • Laco Grőssling, zemaník a zemanista napsal:

          A ještě dodatek, pokrytec ( v horším případě trouba ) se z Pravdoláskaře stává, když tvrdí, že říši Ducha, jejíž je stoupenec, lze smířit s říší Císaře, jíž je nedobrovolný obyvatel.

          • vlk napsal:

            To si myslíš jenom ty. My někteří to vidíme poněkud jinak. Ovšem také platí že Listopad pro nás není kontrarevoluce. Jen příležitost, co jsme si , zejména vlastní vinou nechali ukrást.

      • Jos napsal:

        Konec vaší repliky v 7.56 Vlku je čistokrevný úlet. To vás ten Zemana furt tak bere?

        • vlk napsal:

          A copak na něm neštymuje? Copak není pravda?

          • Jos napsal:

            Je to nelogické. Zeman vyhlásil akci Čisté ruce, a dokonce dal zavřít jednoho ministra. Klaus o řadu let později vyhlásil generální pardon pro všechny gaunery.

          • hans napsal:

            Není to pravda. Zeman nijak nemohl vyhlásit pardon pro gaunery. O tom, který gauner se bude nebo nebude honit rozhodoval Kubice coby šéf ÚOOZ. Rozhodl se je nehonit. Kubiceho politicky kryl Ruml a Havel, nikoliv Zeman. Není vina Zemana, že už od rumové aféry Ruml (s Havlovou podporou z pozadí) gaunery kryl a dosadil Kubiceho za tímto účelem do ÚOOZ a že Havel vší mocí Kubiceho bránil.

            Zkrátka Zemanův i Klausův vliv na ÚOOZ byl roven nule, proto žádná jejich dohoda (připustíme-li konspirační teorii o její existenci) nemohla šetření gaunerů zabránit. A žádná dohoda Zemana s kýmkoliv nemohla zabránit Kubicemu, aby nashromážděné důkazy o gaunerech napojených na oposmlouvní strany nepředal státním zástupcům, opozici (která byla v době oposmlouvy nejmocnější za posledních 100 let české politiky) a tisku (který byl poprvé za 100 let české politiky z 99% protivládní, takže kontrola vlády byla nejsilnější vůbec za celé období českých dějin). Nepředal nic. Zjevně nebylo co.

          • vlk napsal:

            Josi
            součástí dohody o oposmlouvě byla tolerance anevyšetřování zlodějen v privatizaci. Nic více nic méně. Projevilo s e to naplno v procesu s Liborem Novákem ml. který šel před soud pro daňové úniky v souvislosti se sponzor y typu Bacs, Singha, Pepa z HongKongu. Kdy ho soud osvobodil , když došel k překvapivému nálezu, že sic e byl statutárním zástupcem ODS , ale jeho podpis na daňovém přiznání partaje, které bylo vylhané, nezavdává důvod k jeho odsouzení! Ať to někdo zkusí jako statutár s.r.o. nebo a.s. a uvidíme.
            A státní zástupce se ani neodvolal. Pročpak?

          • vlk napsal:

            Hansi a teď tu o perníkové chaloupce. Tu já moc rád. Karkulku prosím neee.. Nebo aspoň o Koblížkovi, jo?

          • hans napsal:

            Co máte vlku proti faktům?

            Popíráte, že Kubice byl Havlův muž na vnitru? Že stál v čele ÚOOZ? Že úkolem UOOZ je honit gaunery? To fakt považujete za pohádky? Tak to vám řeknu novinku – jsou to triviální všeobecně známé informace.

            Kdopak podle vás dosadil Rumla a Kubiceho na vnitro? Kdopak je zodpovědný za to, že Kubiceho postoj k honění gaunerů byl stejný před příchodem zemana, za zemana i po odchodu zemana?

            Popíráte, že za Zemanovy vlády bylo 99% tisku nenávistně protivládní? Popíráte, že za zemanovy vlády měla opozice (4koala) takový přístup k médiím jako žádná jiná opozice nikdy předtím ani potom? Že koalice Havlových/Rumlových lidí na vnitru, 4kolaly a 4koaličních novinářů (cca 90% novinářů byli stoupenci US) mohla snadno znectít/dostat do tepláků jakéhokoliv korupčníka aniž by s tím Zeman mohl cokoliv dělat? Proč to neudělali?

          • Jos napsal:

            Vlku,
            Sorry, ale už se nezobrazila odpověď a tak reaguji zde na vaši repliku v 11 18. Vlku, můžete mi sdělit, který z deseti bodů opoziční smlouvy byl „tolerance a nevyšetřování zlodějen v privatizaci.“? Plky pravicových novinářských šmoků z různých Respektů, Reflexů atd. mne fakt nebaví. To, že tu máme hromadu prodejných soudců jako je Kučera, to snad ani není Zemanova vina.

          • vlk napsal:

            Hansi,
            zksute radši tu o Koblížkovi. Zdá s e že máte naprosto nedostatečnou paměť.
            Ruml se stal ministrem vnitra ČR za Klausovy první vlády. Z tohoto titulu prohlašovat, že ho tam dosadil Havel je naprostá trapárna. Klaus by NIKDY neakceptoval, aby mu Havel kohokoli dosazoval do vlády.
            Takže Ruml byl Klausův a nikoli Havlův člověk.Ať před tím ve federálu dělal cokoli. Ohledně toho, kdo kam dosadil Kubiceho víte kulové, stejně jako já.
            Jediné co víme spolehlivě, je, že Kubice zasáhl na straně ODS do voleb 2006. A to opět zcela nepochybně nemá s Havlem co společného. Ale určitě víme, že Nečas za to odměnil Kubiceho ministrováním Opět -Havel s tím neměl nic společného..
            Tisk zaZemanovy ery je ohledně honění lumpů a generálního pardonu pro všechny přešlapy ODS při privatizaci naprosto nevýznamný. bezpodstatný. Protože AKce čisté ruc e s eNEKONALA. Al etřeba mi dokážete, že ano.
            Zavření tehdejšího MF nebylo nic jiného než součást stranické čistky. Navíc, jeho obvinění bylo z valné části vykonstruováno. Protože stejnou metodu použila soc d em vlád a při záchraně zbytků Škodovky. Zcela vědomě. Zkuste si o obou případech něco najít, přečíst a pak teprve diskutujte.
            Zbytek – tedy koalic e Ruml a novinářů, která mohla dostat do tepláků kohokoli, je čistý blábol.Naprostý blábol. A dokonce ani o rozložení tisku nemáte přehled. Část tisku anikoli malá byla proklauzovská. Takže příště zkuste fakt Koblížka.

          • Hladis napsal:

            wow. konspiracni teorie hadr. Tak on Kubice dosazeny Havlem za vse muze…….to me tedy pobavilo. Nastesti mam jisty vysoce postaveny zdroj, který do toho tehda videl a byl vysoce postavenou soucasti na policii. Dnes uz dela u soudu a chysta se na „duchod“ v Thajsku. Ja rikam dlouhodobe, ze se myli s Kubicem Vlk a Kubice jen naletel a udelal uzitecneho idiota, ale myli se i ti, kteří mysli, ze akce ciste ruce snad probehla, ci ze snad se v te věci něco dělalo. Naopak se zametalo o sto šest. V celem systemu bylo dost loajálních lidi a tehdejsi společnost fungovala stále na principu ruznych vazeb, co z toho kapne a jaky zajem kdo haji. Vysetrovat se moc nedalo, jelikož to vždy skončilo na loajálních lidech se spravnymi kontakty a vazbami. Prave obdobi opozicni smlouvy cely systém uplne zaspuntovalo. Nastesti dnes se cela situace odšpuntovala a zaby na prameni většinou odstraneny. Stále tam ještě jsou, ale uz to není obsancovane cele. Ani si nedokážete představit, jak jde clovek určitými metodami znicit a policie byla pouzivana i na dehonestaci nepohodlných ci primo na vydirani………ale radsi o tom ani nemluvit.

    • juvel napsal:

      Dle mého názoru je Váš názor nejrealističtější. V západní demokratické společnosti probíhá neustálá tvrdá ekonomická a politická soutěž, kde do určité míry účel světí prostředky. MUDr. Rath se politického boje naplno zůčastnil. Hrál na hraně, snad i za hranou a v tomto boji momentálně prohrává a je v situaci, jaké je. Myslím, že p. Kačer raguje příliš přecitlivěle, nerealisticky a neprakticky. Pomohlo by mu, kdyby hlouběji porozuměl křesťanskému poselství.
      Na rozdíl od Vás si nemyslím, že každý „pravdoláskař“ je pokrytec. Např. pí.Třeštíková jistě v dobrém úmyslu přijala nabídku na místo ministra, ale když poznala způsoby politické soutěže včas odstoupila. To snad z ní nedělá pokrytce. Pí. Třeštíková i pí. Táňa Fišerová jsou asi kvalitní lidé, velmi užiteční okolí ve kterém žijí, lidé, se kterými je asi radost spolupracovat, lidé, díky kterým je život i v tomto tvrdě soutěživém světě snesitelný či příjemný. Ale na vrcholná politická místa se nehodí.
      Zde jsou na místě lidé, jako je např. p. Zeman, kteří mají vcelku přijatelnou a příznivou vizi pro většinu občanů a kteří se umí v politické soutěži pohybovat v přijatelných mezích.

      • Laco Grőssling, zemaník a zemanista napsal:

        Tak, tak souhlas, Třeštíková tím, že utekla od praporu jen dokázala nekompatibilitu Pravdolásky a reálného politického a hospodářského života za kapitalismu. Tím pádem není pokrytec, tedy nevím co teď káže, pokud by byla například VolímKarel, tak ano. To by jen řekla myju si ruce.

  8. Puck napsal:

    Pohled pragmatický :
    Vinen. nevinen, nedovedu posoudit. Víc mě zajímá, kdo si celou akci objednal.
    Málo se mluví o tom, že Ratha udal bývalý policista, Libor Gregor, který v době udání působil coby soukromé očko. Nepředpokládám, že Ratha osobně znal, a že měl osobní důvody k tomu, aby Ratha udal. Také se dost rozčílil, když se veřejnost dozvěděla z tisku, kdo má udání na svědomí.
    Udání je docela důležitá okolnost. Bez něho by nebylo možné nařídit sledování a odposlechy, tedy dodatečné schromažďování důkazů.
    Z toho všeho – zprostředkovaně 🙂 – soudím, že objednávka musela existovat.
    Hádejte, čí to mohla být práce ?

    • Puck napsal:

      Bojí mě z té hrubky oči. 🙂 „shromažďování“ Nezlobte se !

    • Jos napsal:

      Pokud si dobře vzpomínám, Gregor nejednal za sebe, ale za někoho „anonymního“,kterým údajně byl „pověřen“ a jehož totožnost údajně neudal. A zatím nebyla zveřejněna. To jsou hodně divné okolnosti pro zahájení monstrozní akce.

    • Jos napsal:

      Pokud si to dobře pamatuji, nejednal Gregor za sebe, ale byl údajně „pověřen“ k udání kýmsi, jehož totožnost nesdělil. A neobjevila se.Hodně divné okolnosti pro zahájení monstrozní akce.

      • Puck napsal:

        Nepředpokládám, že někomu ležela na srdci prosperita Středočeského kraje. Udání naopak kraj silně poškodilo tím, že dotace z EU byly zastaveny.
        Takže, kdo mohl mít zájem na likvidaci hejtmana ?

        Především bývalý hejtman Bendl. Rath měl přístup k dokumentům o hospodaření kraje v minulém období a k udání by jistě stačilo zjištění, že se v něm Rath přehrabuje.
        Pak jsou tu přátelé ze sněmovny. Kalousek, Nečas, Kubice, Benda, …

        Můj závěr je, že objednávna byla politická. A dobře promyšlená. Cílem nebyla jen likvidace politického odpůrce. Cílem bylo i zastrašení opozice a ukázka moci. Všimňete si, jak rychle ČSSD přistoupila na Rathovo vydání sněmovnou. Stejně tak, dlouhou vyšetřovací vazbu nejsnáze vysvětlíme politickým zadáním. Hejtman není jen tak někdo, je to známá osobnost, a její pobyt v base vypovídá také o straně, přes kterou se na funkci dostal.

  9. VáclavP napsal:

    Vlku měl bych protiotázku, která vlastně odpoví i panu Kačerovi, myslíte, že Rath ocení, že s ním někdo zůstal ? Že Rath ocení, že tam pan Kačer chodí ? Nebo si řiká, co sem ten děděk leze, já oslovuju veřejnost a k tomu potřebuju novináře.

    • vlk napsal:

      Václave P.
      do hlavy mu nevidím. Ale řekl bych, že momentálně to ocení. Spousta lidí od něj dalo ruce pryč / nedivím se jim/. Takže bude vděčen teď z a každého sympatizanta.
      Nicméně, až bud e po představení a zejména, kdyby pro něj dobře dopadlo, tak bych si tipnul, že Jan Kačer bude mezi prvními, na které zase zapomene. Tak nějak bych Ratha šacoval.

    • Antonie napsal:

      Podivná otázka. Proto tam pan Kačer nechodí, aby to Rath ocenil. Lidskost se nekupuje ani neprodává. Tu si člověk v sobě musí pěstovat a chránit, a když v nouzi potká člověk člověka, musel by to být pořádný tupec, aby upřednostnil pranýř před lidskostí.

      • VáclavP napsal:

        Chtěl jsem tim říct jestli když Kačer chodí podpořit Ratha, jestli to Rath bere jako podporu. Jestli má nějakou sebereflexi. Já to chápu tak, že Kačer , když viděl jak se na njě všichni vykašlali, tak ho podpořil i když je přesvědčenej o jeho vině. Nejsem ale přesvědčenej jestli Rath takovou podporu ocení.

  10. Slim napsal:

    Vlkův komentář je zmatený, ale proti době před rokem se to zlepšuje.

    • vlk napsal:

      Vážně?

      • Gerd napsal:

        Tento blog líčí trudný život vlka, jehož nesvědomitý domovník (spíše domovnice) nutí nosit dopisy a trhat rybíz. Sekvence ze slavného filmu zde:

        Inspektor Pane kolego – prosil bych nějaký překlad do latiny…nějaké stručné větičky.
        Lejsal Ó prosím, pane zemský školní…tak chlapci, přeložte panu inspektorovi třeba…třeba
        Benetka Vlk nese domovníkovi psaní.
        Inspektor To je těžká věta a nedává dobrý smysl.
        Lejsal Jaký smysl má ta věta, Benetko?!
        Benetka Básník líčí trudný život domovníka za polárním kruhem.
        Lejsal Proč za polárním kruhem? Z čeho tak soudíte?
        Benetka Soudíme tak podle vlka, jenž nese dopis.
        Boukal (přihlásí se) Prosím, domovník mohl být také v zoologické zahradě.
        Lejsal Pravdaže, ovšem! Básník tak líčí trudný život kohopak, Peterko?
        Peterka Líčí trudný život vlka, jehož nesvědomitý domovník nutí nosit dopisy.
        Lejsal Ačkoli by si mohl poslat například…? (k Benetkovi)
        Benetka Například tuleně. (smích třídy se zesiluje)
        Lejsal Nesmějte se, když je váš spolužák zkoušen! -Mohl by tuleň nosit i jiné předměty?
        Benetka Mohl. Například dýmku.
        Lejsal (otírá si pot) Jak bude nyní znít ta věta?
        Benetka Tuleň nese domovníkovi dýmku.
        Lejsal Přeložte do latiny.
        Inspektor Pardon, pane kolego, ale ta věta bude snad činit žákům obtíže…
        Lejsal Promiňte, pane zemský školní inspektore, mně je nevolno… (odporoučí se)
        Inspektor Ale pane kolego!… (odchází za ním)

    • Slim napsal:

      Fakt, vlku. Zlepšujete se.

      Ještě 2 roky a 3 rozsudky a přestanete si plést Poslední Soud nad člověkem Rathem, s určitou trestní kauzou. V níž je URČITÉ obvinění a pouze to se prokazuje. Nebo se taky ev. neprokáže.

      Držím Vám palce v učení. 😀

      • vlk napsal:

        Ale jděte? A na to jste přišel při studiu veverek? gratuluji. Netušil jsem , že i ve vašem případě lze dále růst.
        Jsem rád , že máte tak širokou duši a pochopení pro exčleny ODS chycené s krabicí plnou prachů, kdy policie má ještě odposlechy. Protože doufám, s e spoustou ostatních, že takovýhle procesů s nimi výrazně přibude. Ale nebud e na škod, když někdo, třeba jako vy, bud e stát na jejich straně.

  11. český maloměšťák napsal:

    Parkanová nejen že je vyšetřovaná na svobodě, ale dokonce žovialně zveřejňuje přepisy dialogů, výslechů z vyšetřování…
    Dále – vzpomeňte na okolnosti kolem Rathova vydání “ světskému rameni“ a na hysterii kalouskovitých ohledně vydání Parkanové.
    Co kauza Daňhel ?
    To jsou také velké rozdíly v přístupech justice /možné ovlivňování svědků např./, zde také vznikají velké pochybnosti, to jetaké ta informační hodnota – tkví v rozdílech, to tam Kačer naznačuje /nejen to, of course , jeho citlivá duše vidí i další rozměry, nám – suchopárům skryté/
    Dále : Rath může utéct, Dalík ne atd atd…./ale i taková maličkost, jako že Schwarzenberg zpupně před TV kamerou odmítá se vůbec zabývat programovým prohlášení Rusnokovy vlády (co kdyby tam byl záměr znárodnit lesy, louky a polnosti ???) a odůvodňuje to, že tím, že je nelegitimní, přičemž on sám ale v tkzv. 2. Topolánkově vládě seděl několik měsíců aké ve vládě, která neměla důvěru parlamentu/

    http://zpravy.idnes.cz/parkanova-muze-do-vazby-0sq-/domaci.aspx?c=A130815_153423_domaci_jw

    Víte komu je tohle všechno nejvíce k smíchu ?
    Krejčířovi, Pitrovi , Rittigovi apod. Ti mají jedno velké jasno : „Soudy ? Ty jsou k smíchu, přines nám ještě jednu….“
    ———————————————————————————————————————-
    Všecko zkousnem, za čas budeme s chutí cucat i kozí bobky, i to se naučíme. Nic nového – v České kotlině, oslavíme 600-sté výročí upálení Husa vodkou, slivovicí či whiskou a budem zas cucat, mňam, mňam…a neděli co neděli k ušní zpovědi – a je to v cajku.
    Co nám po kačerovi, už jej za sebou netaháme leta, jsme přeci dospělí.

  12. Miluše napsal:

    Jan Kačer napsal před deseti lety knihu „Jedu k mámě“. Mám tu knihu moc ráda. Je to kniha vzpomínková, a to nejen o divadle. Jeho přemýšlení o životě je velmi upřímné a citové.. JEMU tu Pravdolásku věřím. Ale zároveň souhlasím, že takoví lidé se do politiky nehodí.
    Na poslední návštěvě mu maminka vytkla, že na řadu lidí ve sv é knížce zapomněl.
    „Málo mluvíš o Nině, celý život ji obdivuješ. To se stydíš? Asi ano. To je u nás taková choroba. Zdánlivě se zajímáme o všechny kolem, a o své nejbližší ne. Měl bys jim to říct, že jsou nad všecko. Nestyď se. Na světě je tak málo chvály. A lásky. To pozná každý, až přijde stáří.“
    A protože jsem už také stará, tak Vás, vlku, chválím nejen za ten načesaný rybíz, ale i za tento článek. 🙂

  13. hans napsal:

    malý off topic:
    Titulek na Novinkách: „Kdo bude narušovat jednotu ČSSD, toho nevezmu do vlády, varuje Sobotka“. Dobrý vtip. Že by Sobotka zapomenul, kteří osamělí jednotlivci narušovali jednotný kladný postoj ČSSD k Rusnokově vládě?

  14. avespasseri napsal:

    Tak jsem na netu zapátrala, proč že jsou Pravdoláskaři taková nadávka. Co jim kdo vyčítá? To, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí? No, bylo to naivní, o pravdu a lásku nejde (já vím, že to víte). Jde o pocity nadřazenosti (cituju jednu diskusi:“ militantní křídlo havloidních veleknězů, přesvědčených o vlastní nadřazenost“i), o zaprodanost USA a Izraeli, elitářství, o kritizování Havla (notorik? Viděl ho někdy někdo opilého? Já ne, ale možná jsem jen byla jako mladá zaslepená právě tím obdivem k člověku, který se komunistům nepodřídil a skončil ve vězení. Stále ho k němu mám. Mýlím se???), o prosazování režimu, který není pro Čechy a obyčejné lidy, ale pro elity. Nepolitickou vládu, ale vládu odborníků (těch zasvěcených a vyvolených), vlastně popření demokracie. Zaznívají tam konspirační teorie o vlivu zednářů na svět, jistota toho, že za dvojčaty nestojí Qá’ida, atd., atd. Já jen kroutím hlavou… Jak moc lidí tomuhle věří? Tolik, že z pravdoláskařství je už nadávka? Je snaha stát za ideály svobody (Kačer! dissent) a pravdy hodna opovržení? Je to jen obrana většiny lidí, kteří se zcela pochopitelně snaží žít, jak nejlépe umí, uživit rodinu, zabezpečit děti, a měli zcela oprávněný strach se režimu postavit? A teď místo toho, aby si to přiznali, hází špínu na „elitáře“? Já nevím, já tomu fakt vůbec nerozumím….

    • vlk napsal:

      avespasseri
      protože máte přístup do admministrace blogů na WP, nejeďte si někdy na pořadí českých blogů.
      Hodně vysoko tam naleznete blog od nějaké Baslové nebo Bastolové. Jestli tedy opravdu chcete vědět, čemu všemu lidi dokáží uvěřit! To je fakt síla! A lidi to, zdá se, čtou.

      • avespasseri napsal:

        Já vím. To je fakt síla. Nejvíc mě překvapuje, jak vysoko ten blog je… jak moc ho lidi čtou! Ale Blesk je prý také nejčtenější deník v zemi…

        • hordubal napsal:

          Jde o to zda pořadí není třeba zmanipulované…Na Aktualně tak běžně Stejskal zvyšoval čtenost apod. u blogů, které mu konvenovaly

          • vlk napsal:

            hordubale
            tomu nevěřím. Zkuste to dokázat. Mám ke Stejskalovi x výhrad, ale tohle neprokážete.

          • hordubal napsal:

            vlku…Já už to dokázat nemohu. Ty blogy už jen prolítnu. Ale kdysi jsem se setkal s tím, že „přečtenost“ skákala po dvaceti..třiceti za secundu. I jsem na toto téma pod jakýmsi blogem zavedl diskuzi ale je to dávno. Pamětníci si možná vzpomenou…

          • avespasseri napsal:

            Nevím, jak ta pořadí přepočítávají na wordpressu. Přijde mi to automatizované, podle nějakého algoritmu, koneckonců na wordpressu jsou blogy z celého světa. Ale návštěvnost si lze i uměle nahnat různými websurfy…

          • vlk napsal:

            avespaseri
            stejně jako já vidíte na vnitřní počítadlo blogu. To pokládám osobně za velmi spolehlivé a přesné. Jak co do počtu unikátních IP, tak ohledně kliků na článek.
            Takže to srovnávají podle mne na ty unikátní IP.
            jinak máte pravdu. Jde to různými generátory nahnat. Ale nikdy jsem to se svým blogem nezkoušel a rozhodně to ani zkoušet nebudu. A proto také nechci na blog reklamu. Chci ho takový jaký bude sám od sebe. Vám to ale nemusím vykládat. Vaše stránky jsou pohlazením pro duši.
            hordubal
            20-30kliků za sekundu? Na Akt.cz Při jejich dneska obrovské čtenosti a spoustě vynikajících autorů? To mi nepřijde nijak mimořádné.
            nevěřím prostě tom, že by Stejskal takhle honil čtenost. Znám ho osobně. Několikrát jsme se potkali. Takhle mi nevychází.
            A kdyby Kosa neměla tak široký autorský kmen, velmi pravděpodobně bych ji byl zavřel a šel zpět na AKtuálně. Tentokrát jako autor. Psal bych tehdy, když bych chtěl a měl slinu. Už jsem to zcela vážně zvažoval.

          • Skogen napsal:

            On v tom, vlku, ani nemusí být úmysl, a já Vás rozhodně nepodezírám, že byste sám čtenost zkresloval, ale… Čím je váš blog čtenější (pro jednoduchost to formuluji takto), tím je atraktivnější pro vyhledávače. A to nejen pro ty hlavní, ale pro velkou spoustu méně významných i lokálních vyhledávačů, které po desítkách lezou na web a brnkají vám o linky ve snaze indexovat obsah, což je pro vás primárně dobře. Jenže pro podobné utilitky, jako jsou počítadla a hlasování, je to docela peklo. Hodně slušný vyhledávač respektuje nofollow, slušný respektuje robots.txt a tzv. zlému botu je všechno šumák, leze kam se mu zachce, takže vám v nějakém intervalu sám čtenost „nabrnká“. A dokonce už prý ve snaze najít i tvůrcem-nešikou zašantročený obsah, čtou i javascript. Přičemž nevím, jak máte své počítadlo čtenosti napsané, takže je možné, že počítá úplně všechno a rázem máte místo lidí i docela početné čistě softwarové „čtenáře“.

            Ale to má i konkurence, takže relativním srovnáním svůj úspěch uvěříte 🙂 Jen na absolutní čísla bych nespoléhal.

    • Leo K napsal:

      Hmmm, termín pravdoláskař vyšel z dílny pravicových sociálních inženýrů, když se veřejnost přesvědčila, že V. H. je slabý. Že píše a káže velmi dobře a dojímavě o morálce… a kromě různých podezřelých existencí ho shodí Landovský (i s tím alkoholem – pro avespasseri). Že je to prostě jenom člověk. A chyba těch, kteří zastávají toto vysmívané stanovisko? Potažmo – bolestná chyba p. Kačera, kterého já obdivuji – citové bohatství, morálka, emoce jsou SEKUNDÁRNÍ znaky uspořádané společnosti. Jsou to představy a principy na jejichž základě společnost posuzujeme. Sebevražedný a vypjatý individualismus, který neguje jakékoliv poučení z historie je ale to, co napadá a kálí na každý pojem, který označuje, co vůbec dělá z jednotlivců společnost. Vygeneroval také pojem pravdoláskař.

      • Majka napsal:

        Při vší úctě k panu Landovskému, nepokládala bych ho za slovo boží.

        • Leo K napsal:

          To jistě ne. Ale on to prohlašoval i při návštěvách V.H. – Pamatuješ jak jsme chodili za holkami? Nebo jak jsme se vožrali a …. Ty vulgarity nechci ani citovat. A jsou z toho záznamy, protože u toho byli i novináři. Prostě V. H. byl úplně normální člověk s běžnými chybami a slabůstkami jako všichni ostatní. Já mu to nezazlívám. Jenom protestuji proti jeho podobě vybájené ikony. Za svou víru v jinou společnost byl ve vězení – a o dost déle než Havel – třeba Gustáv Husák. A jako ikonu ho docela určitě nemáme.

  15. kočka šklíba napsal:

    Hansi Vaše argumenty v 11:12 a dalším příspěvku jsou velmi pádné. vlk v tuším v 11:19, kde nejsou argumenty přichází okopávání? Čekala jsem protiargumenty. A odpovědí na Jose vlku mělo být, že Zeman nebo Klaus nebo oba ovlivnili soudce? Já to nevylučuji, jen jste nedodal odkud máte tuto informaci nebo z čeho tak soudíte?

  16. pražák napsal:

    Docela by mě zajímalo, když Kačerovi soudce tak detailně vysvětlil, že je Rath velmi inteligentní a očekával zatčení a připravoval si v zahraničí možnosti existence, proč udělal tak fatální chybu a nesl si prachy v hotovosti, když každý třetiřadý korupčník zná možnosti, jak se tohoto vyvarovat. Na něco je příliš inteligentní a na něco je příliš pitomý?

    • Puck napsal:

      Soudce si zřejmě myslí, že nosit v kabici milióny je také vysoce inteligentní počin. 🙂

  17. Hana napsal:

    Pane Vlku děkuji.Nádhera nádhera.Lidství,po kterém vlastně prahneme téméř všichni.

  18. Blbíš napsal:

    Pane Laco (k příspěvku 7:24 hod),
    semlel jste toho, že Vám myšlenkově těžko stačit, ale mám pouze jednu otázečku. Zamyslel jste se někdy, proč ti Vámi nazývaní Havloidi tak brzy prchají od těch Vašich Jandáků a spol. a nechtějí mít s nimi nic společného (a kdyby jenom od těch Jandáků)?
    Poznámka:
    jsem si jist, že Vy byste byl opravdu přínosným přispěvovatelem Ústavu pro jazyk český, soudím dle toho, jak lehce tvoříte nová slova (Havloid apod.), není to náhodou následek Vašeho žití v té Vámi neustále připomínané a omílané permanentní kontrarevoluci?

    • Skogen napsal:

      Dovolím si odpovědět za pana Laca, který jistě odpoví i sám.
      – Protože na ně nestačí.

  19. Jos napsal:

    Pozoruhodné. Jak se píše zde
    http://beranovaadela.blog.idnes.cz/c/355991/MUDr-David-Rath-zaznelo-u-soudu.html
    Ratha nesoudí žádný zkušený harcovník, ale stážista z okresního soudu. Opravdu zvláštní. Na nejdůležitější případ roku nasadit začátečníka co soudil dopravní nehody. Obávám se, že pan Kačer bude nakonec panem soudcem trpce zklamán.

  20. Bouše napsal:

    Aby bezesporu velmi inteligentní člověk přebíral úplatek v krabici, o půlnoci, nemůže být argumentem, uplatněným v trestním řízení, v soudním rozhodnutí a jeho odůvodnění. Nicméně, pro mne tato skutečnost (výjimečná inteligence obžalovaného v kontrastu s „krabicovým důkazem“) si zaslouží velikou pozornost a samotný skutek se z tohoto pohledu jeví jako ne pravdě podobný. Příčetnost obžalovaného před inkriminovaným činem, ve vazbě ani v průběhu trestního řízení, zatím nelze zpochybnit. Myslím, že právě proto pan Kačer byl a zřejmě bude přítomen při projednávání údajného trestného činu.

  21. skag napsal:

    Trošku s odstupem. Pan Kačer má pravdu, že informace zprostředkovaná médii vlastně nic neříká, často naopak, léta jsem tam pracoval a všem velmi doporučuji americký film „Vrtěti psem“, shlédněte a uvěřte mu, tak to je.
    O procesu s MUDr. Rathem tedy já jako člověk nevím nic, vše je přes média, jak jinak, chycení s krabicí, chtěl či nechtěl ji vydat atd. Nevím, nevěřím mediálním obrazům nikoho, tedy ani politiků, pokud nemám možnost s nimi mluvit, dívat se jim do očí, klást otázky, prostě bavit se s nimi.
    S panem Rathem jsem tu možnost měl, sledoval jsem v oblasti zdravotnictví se zájmem „jeho stopu“. Závěr k němu mám tento – kdyby se panu Zemanovi podařilo prosadit před lety majetková přiznání, měl by dr. Rath velký problém dokazovat legální původ svého majetku, tím jsem si jist, jeho legální příjmy jsou zjistitelné, a viditelný majetek (nemovitosti), což je jistě jen zlomek, ten tyto příjmy mnohonásobně převyšuje.
    Nevím, zda je vinen v této soudní věci, vím, že bych neměl soudit a tak nebudu, jen jsem asi ošklivý člověk, protože na rozdíl od ostatních diskutujících nelituji jednoho lumpíka za katrem, ale lituji, že jich tam s ním není mnohem víc.
    Ale zlobím se na sebe, neboť – „kdo jste bez viny, hoďte první kamenem“.

  22. Rams napsal:

    Vlk, když použil sousloví pravda a láska v příběhu soucitu starého „komedianta“, tak obrazně použil červený hadr. Zdá se mi, že se vytrácí to o co jde. Že zatčení Ratha ve značné části společnosti vyvolalo nadšení – byl předem vinen. Samozřejmě to může evokovat vzpomínky na monstrprocesy v pol. 20. století.
    Měli bychom si konečně zvyknout, že jeden či více nebude souhlasit s většinou a může o tom podat „minority report“ .
    Takže bylo by dobré přestat hanět a ostouzet či dokonce vyhrožovat těm, co mají jiný názor a začít je respektovat. Ta oponentura je dobrá pro demokracii.

    P.S.: S Ráthem jsem se svého času nepohodl v hodnocení osoby Františka Josefa I., ovšem vždy jsem byl dalek z něho udělat „sprostého podezřelého“

  23. Skogen napsal:

    S pravdoláskou a pravdoláskaři se to má tak, že obé vzniklo z Havlova okřídleného „Pravda a láska zvítězí…, atd.“ no a ono se zjistilo, že prd, protože v tom buď byl rovněž notný kus nekaloty, anebo alespoň neupřímnosti a nepravdy, anebo bylo umožněno jiným, aby tu nekalotu a přímo lež šířili a zneužívali, anebo možná, že nám to jenom na světě onom už bude úplně stejně prd platné, i kdyby to nakonec fungovalo, protože bychom to rádi ještě na světě vezdejším. A ani slovo o tom, že spousta věcí ještě na světě vezdejším vyřešit šla, ale pravdoláskařům to kvůli demonstrativní pravdě a lásce proteklo mezi prsty. A tak z té nesmírné naivity a pro praktického jedince až idiotské víry v jakousi modlu božích mlýnů vznikla „pravdoláska“ a „pravdoláskaři“, jako karikatury skutečného lidství, které je i přes to možné.

    Ono totiž, Jan Kačer se poslouchá tak dobře, jak dobře se poslouchal i Václav Havel. A já když poslouchal Havla, tak jsem byl z té pravdy a lásky docela unešený, dokud jsem se zase nesrazil s realitou, protože pak mi došlo, že aby mohl člověk prosazovat dobro, nesmí se bát být občas i zlej, což ví moc dobře každý, kdo kdy vychovával, anebo něco odpovědně řídil. A Havel chtěl být jenom dobrý a v porovnání s realitou už on sám bohužel tu pravdu a lásku zkarikoval, takže ji stačilo jen vhodně pojmenovat. A jsem přesvědčen, že dnešní doba, zejména v politice, není stavěná ani pro Havla, ani pro Fišerovou, ani pro Kačera. Tito musí bojovat v občanské společnosti, ale v politice musí být někdo, kdo chce dobro a nebojí se být občas sám zlej, jinak vyprodukuje jakýsi stínový svět idejí, který je však v reálu prd platný.

    Takže jsem rád, že Jan Kačer chápe v čem je jeho síla, že ví, jak ji prosazovat a kde nejlépe je jeho místo.

    • avespasseri napsal:

      Naivita a nepraktičnost, může být. Kdo vychovává a řídí jistě ví, že nutné je nastavit hranice a za nimi si stát. Nevím, do jaké míry byly hranice v těch 90.letech nastavené… byla jsem ještě mladá a takové věci mě nezajímaly vůbec… jen z toho, co se vykládá (což je asi tak stejně relevantní jako jedna paní povídala), prý moc ne. Nevím. Ono dodnes je to se zákonodárstvím prapodivné. Nebo už u nás funguje to, že když se dvě strany na něčem dohodnou, může si jedna strana být jistá, že když ta druhá smlouvu poruší, dojde brzy zadostiučení? Nebo ta druhá strana dopředu počítá, že jí to projde???? Hmm. Asi tak. Další věc je, že důsledná politika nenásilí (gándhí, dalajláma?) není nijak rychlá. A i na Gándhího jsem už četla kritiky, že ve skutečnosti nebyl tak úžasný. No, oni Číňani dalajlámu také nemusí. Ale kdo ví, jak to všechno doopravdy je.

      • Skogen napsal:

        Ono se nakonec asi váží, čeho bylo dosaženo oproti tomu, co bylo a co, pokud možno reálně, být mohlo. Nevím jak pro Gándího, ale trošku problematické třeba u Mandely. U nás bych byl nyní asi radši, kdyby polistopadový vývoj vedl Valtr Komárek a ne Havel s Klausem.

        • avespasseri napsal:

          To je nejspíš ten hlavní důvod, proč se dnes do Havla s Klausem tolik lidí naváží. Protože, bohužel, všichni vidíme, že mohlo být i jinak a lépe…

          • kočka šklíba napsal:

            No, to co jste napsala se dá vyložit dvojím způsobem, a to, že jednak, kdyby tam byli jiní, mohlo být lépe nebo kdyby oni se chovali a činili jinak, že mohlo být lépe. Z Vašeho příspěvku jsem nepochopila, co jste měla na mysli.

  24. Respirateur napsal:

    Pan Kačer možná ani netuší, jak medvědí službu panu Ráthovi svou péčí dělá.
    Pan soudce také není dnešní a kdyby chtěl Ráthovi uškodit, tak ho z té vazby propustí.
    Mělo by to pro Dr. Rátha nepříjemný důsledek v tom, že by mu vazba pak nebyla započítána do případného výkonu trestu. Hrozí mu 12 let. Jako prvotrestaný dostane max. 8 let. 2 roky bude mít z vazby a po třech letech za dobré chování je venku. Propuštěním z vazby by si Dr. Ráth mnoho nepolepšil do budoucna.

  25. milo napsal:

    To : Vlk

    Souhlasím s postojem pana Kačera a vaším.
    – tato causa se zdá být selektivní
    – předváděcí procedury jsou poněkud africké
    – mediální vliv je znepokojující a nevím, jak by to dopadlo u porotního soudu
    – nechtěl bych to zažít
    – to, co říká p. Kačer je lidsky moudré a soucitné. Přeji všem, kdo to odbudou mávnutím ruky, aby od světa moudrost a soucit nikdy nepotřebovali.

    Děkuji za upozornění na tento rozhovor.

  26. kočka šklíba napsal:

    Vlku, nechci Vás urazit, proto nepoužiji vaše urážky (blábol), které jste použil Vy k Hansovi. Ale pokud si myslíte, že Ruml byl člověk Klause, Kubice rovněž, tak jste opravdu mimo mísu. Oba dva byli lidé Havla, a poté přijali koryta od Klause, ale do vysokých funkcí na vnitru je přivedl primárně Havel. To snad víte i Vy. Ano, dále oba dva sloužili i Klausovi, lokajové za pár stříbrných(pěkných pár zřejmě).
    Zeman s jejich ukotvením na MV neměl nic společného
    Dále jste tu nevysvětlil Vaši odpověd Josovi, myslíte, že Zeman, Klaus, měli podplaceného soudce, případně jinak zainteresovaného soudce, v kauze Novák?. Pokud ano, na základě čeho jste o tom přesvědčen? Nemohla to být jen lokajská podpora tohoto člověka pravici, v té době ODS?

Komentáře nejsou povoleny.