Kdo umí, ten umí – aneb o svěřenských fondech…


Tak jsme po Vánocích a  zase v  české realitě.. To je  co?  No  abyste z  ní moc nevypadli, tak to zase  na  vás navalím  natvrdo.

Bývalá  vláda NečasKalousků  vydávala  za  své   velké činy také  tzv. konec  anonymních  akcií na  doručitele a  pak  dílo všech právních  věd – nový  Občanský  zákoník.

Ten první zákon – ono „zrušení“  anonymních  akcií na  doručitele  už jsem  tady  komentoval.  Klasický  český legislativní  bastard.  Žijeme  v době  elektronizace veřejného sektoru.  Dokonce i  hladové  dávky, řečené  sociální, musely  být  za  minulé  vlády povinně elektronizovány. Aby  prý o nich  byl lepší přehled  a nedocházelo k plýtvání..Ovšem  anonymní  akcie  společností, co  drží, pro  své, zatím neidentifikovatelné  vlastníky buď  obrovské majetky nebo  jedou  průběžně  v miliardových  kšeftech, či  leckdy  – obojí?  V  době, kdy máme  elektronický  akciový registr?

Jeden  by řekl  – nic  snazšího – zákonem tak o  třech  či čtyřech  paragrafech by se  zkrátka  nařídilo,  že  současné  akciové společnosti s  papíry na  doručitele,  by povinně,  například během příštích  6-ti měsíců tyto  akcie , s jejich  současnými vlastníky,  je nechali povinně zanést  do tohoto  registru a  bylo by.  Více by nebylo třeba. Věc  by  byla transparentní  a  průhledná  jako voda z  horského potůčku. Ne tak v zemi, kde bačují  Kalouskové a jim podobní.  Takže  na  101 nám prošel zákon, který  totéž  řeší  tak, jak  jsme  zyvklí – akcie  nebudou  registrovány  někde, kde by byly  přístupné veřejně, kdykoliv  a  každému, tak  jako například  firemní rejstřík nebo katastr,  ale  budou  přesunuty  ze  soukromých trezorů  do jiných  podobných.  Tentokráte  trezorů  tzv. depozitářů.

Policie  a daňový  úřad  se k nim  dostanou, ale nikoli  hned nebo kdykoli, ale  jen s patřičným a nemalým úsilím.  Které  si vyžádá  určitý  čas  a  značnou námahu.  Takový  vypisovatel  veřejných zakázek  bude vždycky  naprosto  druhý.  Opět bude stačit,  když  těsně  před veřejnou  soutěží  akciovka, která  má  o zakázku  zájem, na  dobu platnosti tendru účelově změní  majitele  a město se nikdy  nedozví,  že  firma, která  podesátě  za  sebou vyhrála  městskou zakázku  patří  ve  skutečnosti  starostovi.

Tak takhle  vypadá  ono velké protikorupční  opatření  podle  NečasKalouska.

Na  druhou stranu,  je pravda  že  klienti  bývalé  famiglie  utrpěli  určitý,  byť  spíše kosmetický  šrám…Jsou vystaveni  určitému nepohodlí….  Za  co si vlastně  ty  NečasKalousky  platí?  Když je  tohle možné?

Netřeba  zoufat!  Přiznávám, že  jsem  dlouho  nechápal proč  vznikl  nový  Občanský zákoník!  A byl takový  tlak na jeho  rychlé přijetí..

Proč  bylo  vůbec  nutné přijímat novou normu takto  zásadního  charakteru…. A  jít  při tom doslova  přes  mrtvoly.  Nechci  vůbec tvrdit, že  současný  Občanský zákoník, který  bude účinný  ještě  čtyři dny  byl bez  chyby.   Experti tvrdí,  že  byl zastaralý,  že  spoustu  nových věcí  snad  vůbec neřešil a  hlavně – prý byl poplatný komunistickému chápaní práva.

Ten poslední argument je  opravdu  úsměvný.  To je  asi stejná  logika, jako  že  se nesmí v Praze jezdit  přes  Nuselák, protože  byl postaven za komoušů.  Nebo  že  je potřeba  zrušit  všechny  technické normy , přijaté v  té  době, které ještě  platí. A  tak podobně.  A  navíc  – každý  bere  jako  jasnou věc,  že  evropské  kontinentální právo  je  postaveno  na právu  římském.  Které ovšem  vzniklo v  době,  kdy  otroctví  bylo  prostě  zavedenou společenskou  normou.

Takže bude nový Občan.  Velmi rozsáhlý.  Který prostě  téměř  v ničem, jak  jsem si přečetl na  několika  expertních  serverech, nenavazuje na  toho bývalého. Od  1.1.2014  nás všechny  čeká  základní právní  změna  ve  všech  ohledech našeho   života. A  obávám se, že  z  tohoto  stavu budou profitovat  opět  zejména  grázlové  všeho  druhu.  Už proto,  že  nový Občan  má v  řadě  oblastní  daleko volnější  výklad  než ten starý,   leckde zcela  obrací  důkazní a procesní pozici a  hlavně  – NEEXISTUJE  k  němu  judikatura. A  znalci se shodují,  že k jejímu vytvoření  bude potřeba  asi tak deseti let.  Jestliže  teď  byl  normální  občan  jen kavkou,  kterou bylo potřeba  oškubávat, tak nyní  je jeho pozice nesrovnatelně  horší.  Zato právníci –  o kterých měla  moje  babička  velmi trefné  úsloví – že  nejdražší kapka potu na světě  je  ta, kterou  spatříte  na čele  vašeho advokáta..tak  ti se teď,  rádi, budou potit  ve  velkém. Oni sice nebudou  ani náznakem  tušit,  zdali  vaši při vyhrají,  ale proč  by  si to, za vaše peníze na  vás  neodzkoušeli?

Nicméně  –  proto bych  asi  dneska  tenhle  blog  nepsal. Kdybych  byl  před několika  dny  nenarazil  na  tenhle článek  v Lidovkách:

http://byznys.lidovky.cz/jak-vyprat-penize-po-novem-roce-obcansky-zakonik-zavede-trusty-psm-/firmy-trhy.aspx?c=A131220_173815_firmy-trhy_mev

dám sem z něho podstatný  kus. Zbytek si přečtěte  na linku:

Kdo jásal, že od příštího roku skončí ukrývání vlastníků firem za anonymními akciemi, bude zklamán. Nový občanský zákoník v Česku od příštího roku zavádí institut dosud neznámý – svěřenský fond, ve světě nazývaný trust.

Jde o nástroj, jehož prostřednictvím lze skrýt vlastnictví jakéhokoli majetku. Krom jiného tak může posloužit jako elegantní náhrada od nového roku rušených akcií na doručitele, respektive anonymních akcií.

„Z hlediska výsledku je úplně jedno, dojde-li k zakrytí vlastnické struktury prostřednictvím akcií na majitele nebo vložením akcií do svěřenského fondu,“ říká advokát Jan Petřík.
Důvod je jednoduchý. Svěřenský fond je de facto souborem majetku, který nikomu nepatří.

K pochopení této zdánlivě nesmyslné formulace je třeba ozřejmit roli tří osob, bez nichž se fond neobejde: zakladatel, správce a beneficient. Zakladatelem je osoba, která fond založí tím, že do něj vyčlení část svého majetku, stanoví mu správce, určí, k čemu má být majetek použit, a rozhodne, kdo bude beneficientem čili tím, kdo z fondu něco dostane a za jakých podmínek.

trust

V praxi to může vypadat třeba tak, že se otec rodiny rozhodne, že by jeho pozůstalí neměli majetek v podobě firmy a nemovitostí jen tak zdědit, ale měli by dostávat plody z tohoto majetku. Tudíž z majetku udělá trust, ustanoví správce a pozůstalí po jeho smrti budou dostávat podíl ze zisku firmy a nájemné z pronajatých nemovitostí.

Jenže jakmile ustanovený správce převezme svou funkci, přestává majetek patřit zakladateli. Vlastnická práva vykonává správce, ale ani on není vlastníkem. Třeba v případě nemovitosti by byl v katastru jako majitel zapsán právě správce. Ovšem s dovětkem, že jde pouze o svěřenského správce.

Zakladatel ani beneficient přitom nefigurují v žádném veřejném rejstříku, takže původ majetku není snadno dohledatelný.

No řekněte, nevymysleli  to kluci, pod  vedením  toho  šikovného,  usměvavého Pospíšila  dokonale?  Prý jde o  obdobu  podobného uspořádání, jak to mají  v kanadské provincii  Quebeck…

Že  EU se snaží  dostat  nebo  aspoň omezit  pozici  trustů v právním systému  členských zemí?  No  my  jsme  velmi opatrně „zrušili“ anonymní  akciovky.  Abychom  nyní umožnili  dokonalou  anonymizaci  majetků.  například  proto, kdyby  někdy v budoucnu byla  přeci jen  zavedena  majetková  přiznání!  Že musí  být  vráceno to, co  bylo ukradeno?  Tak  to holenkové platí jen někdy! My  tu máme  trust a  šmytec. Vrtá mi hlavou, jak  jsme  to bez něj  do teď  mohli přežít.

Ale  věřte  – s  novým Občanem  si  nejspíš  „užijeme“  až se nám budou panenky  protáčet.

Normální  člověk  přistupuje  k nějaké  základní  změně  v  podnikání nebo soukromém  životě tehdy, když má přiměřenou míru  jistoty,  že  nový  stav  je  výrazně lepší  než ten starý nebo,  řečeno slovy  jednoho z mých  kdysi bývalých  šéfů  ještě  za komoušů- reorganizace  a podobné násilné  akty, je  možno  dělat  jen tehdy,  když najisto víme,  že  to nové  aspoň nebude  horší než  to staré.. Zlatá slova,  zlatá  slova!

Dodatek:

jakkoli tento příspěvek čtete  až  28. 12. byl psán ještě  dost  hluboko před  Štědrým  dnem. V diskusi pod  včerejším sloupkem , který se  zabýval  Zemanovým  vánočním poselstvím, dal  nick  Admirál  tenhle  link:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Znamy-advokat-zminil-realnou-hrozbu-pro-existenci-CSSD-A-pridal-souvislosti-298187

Vřele  doporučuji k  pečlivému prostudování  všem, kteří mají o  materii  církevních restitucí a  nového OZ  zájem.  A zejména  pak  těm, kteří se k jednomu nebo  druhému  hodlají v  budoucnu  jakkoli  vyjadřovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

68 reakcí na Kdo umí, ten umí – aneb o svěřenských fondech…

  1. Soumar napsal:

    Vím, že se budu opakovat, ale stejně to napíšu. Představte si soukromníka (třeba zrovna Vás, Vlku), který potřebuje opravit střechu svého domu. Záleží Vám na tom, kdo je majitelem firmy? Vůbec ne. Záleží Vám pouze na poměru cena / kvalita; proto si nevyberete řemeslníka nejlevnějšího, ale takového, kde máte dobré reference.
    Mám blízko k některým výběrovým řízením a vidím, jak současné podmínky nutí zadavatele volit firmu, o níž dopředu ví, že je nespolehlivá, ale zadavatel ji nedokáže jakýmikoliv předběžnými podmínkami z výběrového řízení vyloučit. To je problém mnohem závažnější, než „malá domů“ starostovu synkovi, ale vůbec se o něm nemluví.

    Potenciál pro korupci by bylo především záhodno omezit tím, že se omezí počet aktivit, v nichž figuruje stát / kraj / město. A tam, kde to nejde, jde dát do podmínek výběrového řízení, že účastník bude mít právní formu a.s. a bude ochoten kompletně rozkrýt svou majetkovou strukturu.
    Proč by tak měla činit firma, která se státem neobchoduje, nechápu.

    • Občan napsal:

      Péťa Machů by Vás hezky pohladil po hlavičce a pochválil před nastoupenou jednotkou.
      Jen FYI zmíním, že v privátu kvete korupce úplně stejně. Zvlášť v dobách, kdy je málo zakázek, protože prachy kamsi zmizely směrem od „lidu“ do pryč – do zahraničí nebo do kešení všehoschopných. To pak každá menší firma či živnostník rádi máznou, aby se dostali alespoň jako kontraktoři subsubdodavatele k drobečkům větší zakázky. Forma zadavatele nehraje roli.

      Patrně se budete divit, ale i soukromníci (ti poctiví) si docela fest prověřují, s kým budou obchodovat. Protože by neradi odvedli práci/zboží/služby někomu, kdo nezaplatí, ohrozí jejich zaměstnace nebo to je obecně profláknutý gauner.
      Rovněž potenciální i stávající zaměstnanci si stále víc prověřují, co je zaměstnavatel zač. Zvlášť ti, co už mají nedobrou zkušenost v podobě neplacení mezd nebo strhávání, avšak neodvádění odvodů zaměstnavatelem.

      Svěřenství (fideikomis, ale také fiducia) v tom všem dokonale zabrání. Eliáš totiž není žádný blbec a o své klienty se vzorně postaral. Použil starověký a středověký právní titul k bezpečné legalizaci i těch nejšpinavějích peněz.
      Fideikomis a fiducia jsou totiž prastaré způsob zajištění a správy majetku třetí osobou – kdysi zcela čestný, ale od konce 18. století totálně profláknutý, protože sloužil gaunerům zejména z řad předlužených šlechticů k ukrytí majetku před věřiteli. Proto je Masaryk nechal v r. 1924 zrušit. Eliáš ovšem je jiného názoru a tak fideikomis shňácnutý dohromady s fiducií zaujmou v NOZ funkci pračky peněz; jiný smysl oba tituly nemají, protože feudalismus v Evropě neexistuje.

      Ono totiž svěřenství (ať už fideikosminí, nebo fiduciální) znamenalo od starého Říma do konce 18. století něco úplně jiného než potom. Šlo o správu části nebo celého majetku pověřenou osobou po dobu nepřítomnosti vlastníka nebo pro případ jeho smrti a současně nezletilosti dědiců nebo po dobu trvání dluhu ři jiného závazku. Dále pak o správu majetku ohroženého například rozdělením v případě dědění nebo v případě nezodpovědnosti či nezpůsobilosti některého z potenciálních dědiců. V takovém případě majitel vyvedl část majetku smluvně do správy někoho, komu věřil (fidekomis, fiducia – „věrná ruka“).
      Po celou dobu správy nakládal správce s majetkem jako by byl jeho a některé nebo veškeré výnosy z něj patřily jemu. Jediné, co nesměl, bylo zcizení – tedy prodej – a zadlužení; za to ručil hrdlem a veškerým majetkem. Naopak musel s majetkem zacházet tak, aby vynášel – směl jej proto půjčovat, ručit výnosy z něho za úplatu apod.

      Nic z toho dnes již nexistuje – ani feudalismus, ani patrimonium, ani dědění podle pořadí sourozenců či vyloučení z dědictví dle pohlaví, ani „nedíl“, ani panovnická odúmrť. Fideikomis ani fiducia nemají v moderním právu žádnou oporu a budou sloužit skutečně pouze k zašívání majetku a k praní špinavých peněz.
      Hlavně v rámci církevních „restitucí“ a v rámci českého lumpenkapitalismu.

      • Občan napsal:

        Ještě jsem zapomněl uvést, že paskvil, který do NOZ zavedli Eliáš s jeho hejčkánkem Marečkem Bendů, nemá vůbec žádnou oporu v kontinentálním právu. Jde o „trust“ dle anglosaského práva – tedy o totální anonymizaci majetku.
        V Evropě nemá obdobu, protože civilizované země mají účelové svěření majetku řešeno neanonymními nadacemi a obligacemi.

      • zemedelec napsal:

        Pane Občan.
        Děkuji,přemýšlel jsem,jak to budou muset udělat mnozí,jak z legalizovat nepřiznaný majetek a ono se to vyřeší NZ,prima.

        • Občan napsal:

          Ještě je k tomu dovětek – „Ještě jsem zapomněl uvést, že paskvil, který do NOZ zavedli Eliáš s jeho hejčkánkem Marečkem Bendů, nemá vůbec žádnou oporu v kontinentálním právu. Jde o “trust” dle anglosaského práva – tedy o totální anonymizaci majetku.
          V Evropě nemá obdobu, protože civilizované země mají účelové svěření majetku řešeno neanonymními nadacemi a obligacemi.“ – ale čeká z neznámého důvodu na schválení.

          NOZ bude pro občany veliký malér, na kterém se neskutečně napakují advokáti, notáři a gauneři.

      • Soumar napsal:

        Korupce v privátním sektoru ovšem nemusí trápit nás, coby daňové poplatníky, ale pouze její aktéry. Problém se státním sektorem je v tom, že nikomu na ničem nezáleží a každý předpokládá, že na rozhodovacím pašalíku vydrží jen několik let; a to je ZCELA ideální motivace pro to, podlehnout korupci. Nebo jen šlendriánu.
        Podstata veřejného vlastnictví je špatná sama o sobě; ve státech s nízkou morálkou, jako je ČR nebo vlkem zmíněný Mosambik je to jen více vidět.

      • Soumar napsal:

        Ještě k tomu strhávání, avšak neodvádění odvodů – vždyť tohle by bylo také zcela ideálně řešitelné prostým vyplácením celé „superhrubé“ mzdy zaměstnanci s tím, že on sám si bude financovat povinná pojištění.
        Levice se tomu vždy bránila, protože by i prostší zaměstnanec viděl, jak sakra drahá je u nás sociální a zdravotní péče a zamyslel by se nad tím, jestli mu to stojí za to.

    • vlk napsal:

      Milej pane, až bud e mít na Britských panenských ostrovech sídlo pokrývačská firma ze sousedství a nikoli firma konzultační, která o z oněch Britských panenských ostrovů „domlouvá“ soukromé tiskárně v Praze kšeft, aby mohla tisknout jízdenky pro pražský dopravní podnik, tak s e zase přihlášte a já se, možná, zamyslím nad tím nesmyslem, co jste vyplodil. Dokud t ovšem bude, tak jak to je , zůstanu u svého. A vy si klidně myslete, že vám a vám podobným s e děje křivda. Noa až si někd y vezmete k ruce žebříčky korupce, pak zjistíte, že vaše mantra o co nejmenším veřejném prostoru jako zaručenému receptu na korupci, není nic jiného než těžký blábol.Nejméně korupc e je ve Skandinávii. Trvale. Ačkoli veřejný sektor je tam vůbec největší ze všech zemí. Naopak, nejzkorumpovanějšími zeměmi svět a jsou Mosambik, Afgh a tak podobně. Kd e veřejný sektor je naprosto minimální. Ale proč byste bral na vědomí doložitelná fakta, že?

      • Soumar napsal:

        Mně osobně se křivda neděje; všude, kde vystupuji v reálném světě, vystupuji pod svým jménem (a to je jeden z důvodů, proč nevystupuji pod svým reálným jménem zde). Jen ty tanečky, které legislativa kolem výběrových řízení vyžaduje, nám zbytečně ztěžují život. Všem.
        Korupce souvisí především s morálkou; pokud by ve Skandinávii zrušili sociální stát (k jeho omezení postupně dochází), neznamená to, že korupce poroste, ba právě naopak. Stejně tak pokud by v Mosambiku začal stát vydírat 55% daní, neznamenalo by to, že korupce poklesne. Zaměňujete koincidenci a kauzalitu. Nad tím se zkuste zamyslet. 🙂

        • Jan cermak napsal:

          No ale vy taky, kdyz tvdite, ze omezenim statu korupce klesne. To je zjevna nepravda, a ty priklady to jen dokazuji. Je to hezke, ze uznate, ze se mylite. A krom te osobni moralky je samozrejme dulezity funkcni stat. To je taky rozdil mezi svedskem a afrikou. A to je nas nejvetsi problem primo a schvalne a ideologicky zpusobeny minulou garniturou. Oz nam je bude dlouho pripominat…

          • Soumar napsal:

            Omezením státu korupce jistojistě klesne. Proč? Předpokládejme, že v dnešním státě je 20% státních zakázek rozkradeno. Jestliže snížíme počet státních zakázek na třetinu, myslíte, že bude rozkradeno 60%? Nikoliv.
            Ty příklady dokazují jen to, že jsou státy, kde je rozkrádáno jen malé procento státních zakázek i za předpokladu, že je jejich objem vysoký. Veřejné financování vytváří prostředí ke korupci, nikoliv korupci samu.

  2. jezevec napsal:

    dokud bude existovat:
    a) alespoň jedna firma kdekoliv na světě, umožňující vlastnictví právnické osoby právnickou osobou (tedy firma firmou) – a
    b) alespoň jedna firma kdekoliv na světě, umožňující anonymní vlastnictví obchodního podílu – a
    c) u nás povoleno cizincům a zahraničním firmám nějaká forma vlastnictví

    pak je UPLNĚ U PRDELE, jestli jsou akcie anonymní a kolik jakých je u nás svěřenských fondů. a přiznejme si, že pod kategorii (a) to je nyní většina zemí na světě, zemí kategorie (b) bude taky vždycky dostatek a to i v evropě, a že kdyby se někdo pokusil od nás vyhnat režim (c) tak do pár dní odejde většina větších firem a všichni investoři, takže to nenapadne ani zemana.
    ale divil bych se, kdybych zrovna tobě musel vysvětlovat.
    jinak souhlas se soumarem – bude-li firma starosty nebo topolánka nejlevnější a nejlepší, pak nechť si slušně vydělá, a nechť je do toho každýmu hovno komu firma patří. problém není v tom, kdo vydělává – problém je v tom, jak a za jakých podmínek vydělává.

  3. Řezníček z Brna napsal:

    Díky Vlkovi za otevření zajímavého námětu, škoda, že už se zde prakticky neobjevuje LEX, jeho názory by byly zajímavé. Jenom bych k tématu dodal, že založení svěřeneckého fondu bude formou veřejné listiny, která bude na katastrech, pokud bude fond o nemovitostech, pokud bude pouze o financích, tak to nevím. Zakladatel fondu ztrácí vlastnická práva k fondu, tedy k majetku do něj vloženému. Účelem založení fondu může být daňová optimalizace, ale také snaha o vyhnutí se dědického řízení, to je další zajímavý námět.

    • Soumar napsal:

      Ano. A ve snaze vyhnout se před nepříznivými důsledky nespravedlivých zákonů se vymýšlejí další a další právní kličky a složitosti, které slouží jen k živení se právníků. Nic proti nim.
      Oč by bylo jednodušší mít systém, kde si každý platí přímo, nebo prostřednictvím nepovinných komerčně nabízených pojištění své záležitosti, volně disponuje se svým majetkem, stát funguje pouze jako nezávislý dozor a obránce.
      A tento stát by byl, protože máme demokracii s rovným hlasovacím právem, financován rovnou paušální daní. A byl by velmi levný.

  4. Jan cermak napsal:

    Extremismus. To je slovo, ktera mne napada s timto stredovekym zakonikem, a lidmi co ho prosadili. Za chybna rozhodnuti se plati. Volby v roce 2010 vrhly tuto zemi o staleti zpet. Jsem velmi zvedav co pro ni budou znamenat ty soucasne.tipuju, ze nic podstatneho v tomto smeru.

  5. Aldo napsal:

    Byla by škoda zapomenout že na úplném počátku celého díla stálo jeho veličenstvo Václav Klaus I.

    • zemedelec napsal:

      Pane Aldo.
      Výborná trefa.
      Najednou tvrdí konec polistopadového vývoje,jak rád by se s toho vyvlíkl,co podělal,ani se nechce hlásit k ODS,která mu to všechno umožnila.

  6. Puck napsal:

    Tak se dovídám, že nějaký Eliáš je autorem NOZ.
    Zároveň se dovídám, že v roce 2009 se stal proděkanem na právnické fakulty v Plzni.
    Není to náhodou ta doba, kdy se začaly v Plzni rozdávat tituly ? Marek Benda složil rigorózní zkoušku právě v roce 2009 v Plzni. Jak vypadala jeho rigorózní, která byla jej přepsáním jeho magisterské práce stylem, že noty na buben jsou kvylitním těsnopisem, je všeobecně známo.
    A Mareček se dále snaží. To on dělal zpravodaje k zákonu o restitucích církvím.

    Ale o něj teď nejde. Jde o autora Zákoníku. Jak je možné, že člověk, který si nedokázal zjednat pořádek na pracovišti, a který je přímo odpovědný za levárny, které se v Plzni udály, je hlavním aktérem při vzniku tak důležitého zákona ?
    Neměl by být takový člověk nejprve potrestán za to, že především jeho špatnou prací byla ničena úcta občana k zákonům, k právu, a také k těm, kteří se právem živí ?

    • prirodovedec napsal:

      Konecne zase nenudne cteni 🙂 budu-li mit cas. Pokud ovšem vyjdu z myslenky, ze cilem mnoha z věrchušky zivit se vlastní cinnosti je obcany okrast o drivejsi soucasne i budouci a zadluzit je navždy a znevolnit, mnohe je zcela logicke. Pak je skogene i ten bankrot ozdravny nejen podle neo- ale i zdravého rozumu.

      Puck: Doporucuji hlubsi resersi. Vase naznacene dle mne neplati. Mel to byt spise rytir na bilem koni (Pospisluv). Byl dle mne volbou tam odmitnut. Ma to ale radu vrstev, kterými ji tezke se prokopat. Nicmene, ze OZ bude u Vas divočina mi naznacovali mnozi znali. Skoda, ze uz necte a nechodi Lex, jeho pohled bych VELICE uvital.

      • pražák napsal:

        Musím vám moc poděkovat za tu včerejší třešinku na dortu.

      • wiki napsal:

        prirodovedec napsal: …Skoda, ze uz necte a nechodi Lex …

        Nasmeroval bych Vas jinam, ale nejspis bych se tim dostal do konfliktu s https://vlkovobloguje.wordpress.com/pravidla-prostoru/

        A jeden OT dotaz: Postrehl jste „vynikajici“ 😉 prirodovedny vykon budouciho UP rektora v diskusi pod Winklerem na CP?

        • Karel Rossmann napsal:

          Zkuste,prosím, to nasměrování. Je nás dost, kteří Lexe hledáme.
          V úctě
          KR

          • Anonymní - Občan napsal:

            Odpovězte si v duchu:
            1) Krátké texty, sloužící k zapamatování vyslechnuté přednášky
            2) Rod erbu střely

          • Anonymn - Občan napsal:

            Odpovězte si v duchu:
            1) Krátké texty, sloužící k zapamatování např. obsahu přednášky
            2) Rod erbu střely

      • Skogen napsal:

        Možná nejsem sám, koho by vaše teorie ozdravného státního bankrotu šířeji zajímala 🙂 Jelikož průměrný blog nepřesahuje délkou asi tak tři vaše průměrné komentáře (což mi nevadí, vás nikdy nevynechám, to jen k realizaci), nechtěl byste to spíchnout? Osobně by mi ani nevadilo, pokud by to byla úvaha a ne studie, jestliže byste tedy ani vy nežádal klasickou oponenturu 😉

        Netuším totiž, jak by asi v dnešní době mohl státní bankrot působit ozdravně, Zdali by jeho ozdravění mělo majoritně generovat vnitřní prostředí, co by mělo vyloučit opakování nežádoucích strategií a zdali by ozdravená společnost měla opět působit v kontextu současných politickoekonomických principů a vazeb… Zkrátka, jak takový model vývoje ozdravného bankrotu směrem k ozdravení z pohledu jedince v rámci onoho systému ve vašem pojetí asi tak vypadá…

  7. Eddie napsal:

    Jen technicka, podle meho skromneho nazoru nelze srovnavat miru korupce a podil verejneho sektoru mezi tak kulturne odlisnymi zememi jako je Mosambik a Ceska republika. Pripada mi to trosku unfair srovnavani.

  8. český maloměšťák napsal:

    Zdravím všechny soumary i lenošící. Jak v privátním sektoru /eh, kdyby tak mnohdy banky raději lenošily a nedělaly nic , kolika jen obrovským škodám ve společnosti, v civilizaci – poměrně trvalého charakteru – by se tak podařilo zabránit…/, tak ve státním /nerozumím tomu, jak tkzv. manifestní pravičáci volají po co nejměnších regulacích v privátním sektoru – a co ve veřejném ??? – také neviditelná ruka v podstatě pozdně středověkého myslitele A. Smithe ?…trochu absurdní, ne ?, měřteúroveň IQ a EQ svého rodu Homo sami sebou a pokud jste aspoň trochu objektivní tak budete volat po tvrdých regulačních opatřeních, milí floutci/.

    Hrádelův text jsem četl , docela mě jímá podobná hrůzá jakou zažívá pokusný králík nebo morče, nebo-li věc se má zhruba tak, jak naznačil Vlk.
    .
    Přidám odkaz na jiný text.
    V posledních dnech mě hodně zaujal blog V. Urbana /mj. člen Pirátské strany/ na bakatualně.cz, jednak svým obsahem …ale i vedlejšími konotacemi /nakolik je překlad Bible snad i záměrně udělán tak, aby výklad aramejských, řeckých a hebrejských textů stal se mnohem jednoznačnějším, dogmatičtějším, zřejmě se překladatelské autority cítily být něčím vázáné, možná se nechtěly pustit na tenký led relativizace, kdoví…každopádně je to zajímavé čtení, doporučuji se prolouskat i těmi odkazy…/. Doporučuji.

    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-urban.php?itemid=21926

    Aldo
    Zajímavější a hrůznější je ale zjištění, že se tam ten šizuňk udržel tak dlouho ( jak někteří komunističtí pohlaváři kdysi, trumfne ho snad jen Husák) a dokonce byl OPAKOVANĚ /jednou ano, chybička se vloudí – ale DVAKRÁT za sebou ??!!/ zvolen za prezidenta – to je důkazem, že něco je špatně na konstrukci zvané “ lid“ – jak nachází, konstituuje své zástupce a jaký má na ně vliv, potažmo jak je může kontrolovat či volat k zodpovědnosti, tam je ta alfa a omega, nevěřím totiž tomu, že lid jako takový je jen amorfní spolek mamlasů, grázlů a duševních lenochů /vždyť se podívejte jen sem – kolik inteligentních, pracovně aktivních, odpovědných a ušlechtilých lidí sem píše : např. dobrý katolík vonrammstein, politologická vědma a prognostička – pracovně velmi aktivní S.Š., kritickým rozumem (jednosměrně hledícím) přeobdařený Hladis či za každých okolností myšlence osvícené monarchie věrný Václav P/, ne – lid je moudrý, odpovědný atd. , pouze ta konstrukce je chybná, nesprávná, coby milovníka paradoxů mě vzrušuje to, že za takovouto konstrukci “ lidu“ není odpovědný nikdo jiný, než…… a nyní si držet jarmulky , burky i fezy…než onen „lid“ sám/.
    Celé je to absurdní a jako takové to nemá východisek jiných než provést reformu toho tkzv. “ lidu“, vždyť on ani není za ten ksindl co tam nahoru pravidelně navolí ani nijak odpovědný !!! On dokonce nemá ani tu imaginární politickou odpovědnost – tu, kterou se zštiťují “ jeho“ zástupci !

    Lid je zdrojem veškerých průserů ve státě, vykonává je prostřednictvím orgánů, které mu ke schválení předloží Mafie.

    Na závěr jeden moc hezký citát – sedí jak na to státní, tak privátní , tak trochu sedí i k tomu odkazovanému blogu :

    „Chybí-li spravedlnost, co jiného je suverenita než organizovaná loupež ?“
    (sv. Augustin)

    • vonrammstein napsal:

      Běž do prdele.

    • Soumar napsal:

      “ jak tkzv. manifestní pravičáci volají po co nejměnších regulacích v privátním sektoru – a co ve veřejném“

      Ještě jednou. Volám po tom, aby žádný veřejný sektor ve smyslu ekonomiky prakticky neexistoval. Aby se stát stal tím, co být má; arbitrem a garantem svobod jak ekonomických, tak osobních.
      Pár veřejných zakázek samozřejmě zbyde – pendreky policajtům, křesla poslancům a soudcům a houfnice vojákům :-). Ale tohle minimum bude ohlídatelné podstatně lépe a navíc rovným financováním by odpadl ten základní zdroj konfliktů mezi občany; jeden laje druhému, že přispívá málo, druhý třetímu, že se snaží se daňovým povinnostem vyhnout.

      • Občan napsal:

        Proč by měl stát nějakému daňovému vykukovi zajišťovat bezpečnost?
        Pokud zrušit veřejný sektor, tak důsledně. Bezpečnostních agentur je skoro jako prostitutek na E55, takže Soumar si jistě rád zaplatí privátní hlídání své kuličky.
        Stejně tak si jistě rád zaplatí firmu, která mu postaví jeho soukromou silnici. Na cizích silnicích zaplatí mýto, které se bude lišit obec od obce či majitel od majitele.
        Vlakem ani autobusem, předpokládám, nejezdí.
        ČEZu nebo jinému dodavateli zaplatí dráty z Temelína nebo jiné elektrárny rovnou ke svému baráku; nebo si postaví vlastní fotovětrogeoelektrárnu. Dtto voda a čištění odpadních vod. Dešťovou vodu bude muset bzezbytku jímat, aby neobtěžovala sousedy.
        Mám pokračovat ještě asi tak 40 cm?

        Proč by měl stát být zadarmo arbitrem nějakému soukromníkovi? Plaťte si vlastního arbitra, který za Vás povede případné spory doma i v zahraničí.
        A proč by zrovna Vám měl nějaký stát cokoli garantovat? O své svobody se musíte postarat sám a za své.

        Připravte si dlouhý prachy, Soumare, protože totální individualismus je docela drahé hobby.

        • Soumar napsal:

          Mno, Občane, a kdo tyhle věci (minimálně některé, jejichž užitečnost je nesporná) platí dnes? Nepadají snad shůry.

  9. český maloměšťák napsal:

    VáclavP
    Omlouvám se, myslím si, že je to pan Soumar, ne Vy – kdo volá po monarchii. Tak nějak jsem si to propletl, sám nevím proč …
    Ale taková malá absolutistická monarchička, docela úplně malinkatá…hodila by se možná i Vám, ne ?
    A kdyby v jejím čele stál nebo seděl osvícený Klaus ?

    • Eddie napsal:

      sjel jste je pekne, o tom zadna, ale jakou alternativu nabizite Vy ?

      • český maloměšťák napsal:

        Nabízím Vám mnoho alternativ – kterou nyní chcete probrat…. a proč zrovna tady ?
        Koho že jsem to sjel ? Upřesněte Vaše stesky.

        • Eddie napsal:

          No vsechny nad Vami, ja jsem teda zadne realne navrhy nepozoroval. Ale nedelejte si s tim starost, me je to vicemene stejne fuk 😉

  10. Qiedo napsal:

    Celých těch 24 let od sametu se část populace, jež usoudila, že je ta, která bude mít na dění příštích časů vliv, pozvolna a po jednotlivých krocích, snaží veškeré dění i právně legitimizovat. Nemůže to být jen tak nahodile chaotický vývoj, i ta plzeňská fakulta práv a její produkti- to vše jistě slouží k snadnějšímu uskutečnění tohoto cíle. Babička říkávala, že čert vždy se..re na velkou hromadu. Tak celý ten dvě desetiletý vývoj má jediný cíl- postupně vytvořit skupinu vševlastnící a většinu, jež bude v podstatě vykonávat funkci sloužících, časem možná i otroků. Vidíme, jak je snadné dnes přijít kupř. o byt, dům, či se octnout na ulici. K tomu stačí jedno lejstro (např. upomínka k zaplacení) je jedno, že ve skutečnosti nic nedlužíte a že jste do ruky žádnou upomínku ani nedostali. Je to čím dál propracovanější systém. Tu poslouží jeden odsouzený politik, jindy zase „zamilovaný“ premiér, či president, který nechápe, proč dávno není prezidentem celé galaxie, když on všude už byl a ví, jak je to s tím oteplováním.
    Zdánlivě nesovisející s tématem blogu? Asi ani ne, pokud se jen zeptáme, komu to slouží. Je sice chválihodné, že nás vlk seznámil s tím, co nás za pár dní čeká, relevance této informace je pro mne jako značka na silnici, že kdesi ze stráně nad námi padá kamení. Jak se tomu vyhnu ani v jednom případě nevím.
    Nevím jediné. Řada osobností před schválením tohoto NOZ varovala, či žádala alespoň odložení jeho působnosti. Ani vláda odborníků se k tomu neodhodlala.

  11. Firefly napsal:

    proč větší než malé ryby uniknou i bez trustů :
    http://www.vasevec.cz/clanky/jsem-opravdu-standardizovany-padouch

    neboli, akcionář v HongKongu, jednatelé z Panamy, vše spravované firmami na „spravování“ firem.

    Zjevně je pro některé levičáky vše košer.

  12. Jan cermak napsal:

    Soumar. Vyvracite sam sebe. Tvrda data ukazuji, ze mezi velikosti statu a mirou korupce neexistuje korelace. Nesouhlasi to s vasi virou, date prednost vire. Prima, ale vedecke to neni. Muzete si foukat tabakovy dym do umyvadla, jste soucasti neoliberalniho navratu do stredoveku. Ja davam prednost konci dvacateho stoleti, kdy jsem vyrostl. Zapominate, na nejpodstatnejsi vec. Korupce neni vazana na statni byznys, v soukromem sektoru jen kvete. A kdyz jsem se tu ptal na konkretni omezovani statu, dostalo se mi v odpoved jen extremistickych blabolu. Takze chcete snizovat nase uz tak male duchody? Nebo uplne prestat stavet dalnice, coz se vam prakticky podarilo ? Nebo zrusit statni fond kinematografie a verejnou televizi, prima misto na sezreni. A co zrusit verejne zdravotni pojisteni? A stavebni sporeni? A veterinarni spravu ? Moznosti k setreni je rada, snizit vydaje statu o 20 procent neni problem, v recku se to dobre povedlo….

    • wiki napsal:

      Proč hned tak silná slova?

      Soumar jen očividně nepostřehl (resp. odmítá ?) existenci tzv. welfare state http://en.wikipedia.org/wiki/Welfare_state

    • Soumar napsal:

      Nejde o víru, ale o logiku. Když za určitého morálního stavu společnosti snížíte podíl státu na životě člověka, sníží se i podíl korupce. Jak už jsem psal výše, korupci v soukromém sektoru si každý sám ohlídá (je k tomu motivován).
      Konkrétní omezování státu? Důchodový systém odstátnit, není důvod, aby ho provozoval stát. Dálnice a silnice jsou financovány dálničními známkami, silniční daní a daní z paliv – není důvod, proč by toto nešlo nejprve od státního rozpočtu oddělit (a poté v budoucnu možná i odstátnit?). Státní fond kinematografie zrušit bez náhrady, ČT privatizovat. Zdravotní pojištění je taky financováno separátní daní (zdravotním pojištěním) – a dovedu si představit ponechat státní pojistný systém a paralelně soukromé pojištění. Pro začátek. Stavební spoření zrušit bez náhrady, resp. ponechat na bankách, jaké produkty nabídnou samy. Ve veterině se nevyznám; možná tam jsou potřebné jisté úřady k prevenci přenosných nemocí, takže k tomu se nevyjadřuji.
      Přidám však další – nemocenské pojištění také nemusí povinně financovat stát. A další – sport si na sebe může vydělat a nemusí jít skrz stát. Podpora podnikání (13G Kč) může být ihned zrušena. Není třeba skrze stát sponzorovat divadla, kina, zoologické zahrady, bazény, … Statistický úřad.
      Ale hlavní gró úspor by bylo ve zrušení sociálního/welfare státu, který jak píše níže wiki neodmítám, ale považuji za chybnou cestu.

      • Občan napsal:

        Z Vás by, nešťastníku, hráblo i Misesovi a jiným libertariánům.
        Kupte si pustý ostrov a uchylte se tam – sám. Můžete si budovat absolutní privát až doaleluja. Nebo si pořiďte kus pozemku, zataraste přístupové cesty a předveďte, co úplně sám dokážete.

        Předpokládám, že sám sebe nahlížíte jako některého ze statutárů těch zprivatizovaných institucí.

        • Soumar napsal:

          Špatně znáte situaci na pravém břehu politické krajiny. Tam platím za umírněného minarchistu, pravověrní zastánci ať už ancapu (anarchokapitalismu) nebo velmi zajímavého objektivismu Ayn Randové jdou ještě mnohem dále.
          Ale to je vedlejší.
          Nepleťte si dobrovolnou spolupráci individualit (nikdo nechce nic dokazovat sám) s kolektivismem, který do této spolupráce chce zahrnovat všechny, včetně těch, kteří nic rozumného nepřináší.

      • Puck napsal:

        Podle Vás máme ten stát na dvě věci.
        Nakonec to tak možná dopadne, ale nevěřte tomu, že se Vám to bude líbit. 🙂

        • Soumar napsal:

          Podle mého názoru je stát z podstaty způsobu výběru svých vůdců na dvě věci. Proto by měl plnit jen nezbytné funkce dohledu a dozoru.
          Ono to tak časem dopadne, ale abych se toho dožil. 🙂

      • wiki napsal:

        Soumar napsal: ….Ale hlavní gró úspor by bylo ve zrušení sociálního/welfare státu, který jak píše níže wiki neodmítám, ale považuji za chybnou cestu….

        Pokud si to člověk správně ideologicky 😉 vyloží, tak i takový Otto von Bismarck byl (krypto)komunista … 😆

        http://euro.e15.cz/profit/otto-von-bismarck-duchody-od-kanclere-901434

        • Soumar napsal:

          Komunista nikoliv, ale kolektivista.

          • wiki napsal:

            Dotaz do googlu indikuje, že identita Bismarck = kolektivista je pravděpodobně čistě CZ pohled .

            Tj v hledání slepých cest (resp. Občanových “ pustých ostrovů“ ) Vás asi nejspíš ZATÍM (? 😆 ) mnoho nebude…

          • Soumar napsal:

            Google, google… co se tak zamyslet nad významem slov?

          • wiki napsal:

            Soumar napsal: Google, google… co se tak zamyslet nad významem slov?

            Někdo hledá vlastní slepé cesty, někdo se poučí z empirie…

            „Empirie (z řec. empeiros, zkušený) je zkušenost získaná pozorováním, případně pokusem (experimentem). Slovo se používá tam, kde chceme zdůraznit cílený a řízený způsob získávání zkušeností. Empirické vědy jsou vědy založené na opakovatelných a ověřitelných experimentech….“

            http://cs.wikipedia.org/wiki/Empirie

  13. tresen napsal:

    To, že by podle NOZ mohl člověk o trochu volněji než dosud nakládat se svým majetkem, což je právě případ svěřeneckých fondů, je pro někoho zřejmě noční můra.
    Je samozřejmě jasné, že se to všemožní šizuňkové pokusí zneužít, stejně jako doteď zneužívají všechny možné lidumilné /či bohumilé, jak se komu zlíbí/ záměry a pravidla.
    Ale to podle mne není důvod, aby to, co smějí užívat lidé v mnoha zemích světa, mělo být Čechům odepřeno.
    Ta volnost se otevírá zejména v nakládání s majetkem vzhledem k rodině. Dává možnost klást podmínky, za kterých se její členové k majetku dostanou, dává možnost zabezpečit ho před svévolí nezodpovědných jedinců.
    Dává ale taky možnost část majetku vyčlenit a určit ho na účely neinvestičního charakteru, třeba na podporu charitativní činnosti, kultury a podobně, a to za podmínek, které může původní majitel vymezit podle vlastní libosti.
    Podle všeho nebude založení takového fondu ani jednoduché, ani laciné. To samé platí i pro zánik svěřenectví, i to bude pravděpodobně citelně zdaněné, takže tato svoboda vyjde celkově asi dost draho.
    Nakonec jedna kontrolní otázka:
    Jestlipak tušíte, který český premiér se zasazoval o zavedení institutu svěřeneckých fondů?

  14. Řezníček z Brna napsal:

    Tipoval bych Petra Nečase. Mě se líbí, že osoba, která by měla těžit se svěřeneckého fondu (po splnění určitých podmínek) je v zákoně nazývána OBMYŠLENÝ. To jsou výrazy jako z doby obrozenecké, pár právníků je zná, zbytek v tom bude plavat. O to jde. Snad v Prachaticích na radnici je latinský nápis, který přeložen zní asi takto: Právo je pavučina, velký brouk jim proletí, ale malá muška se do něho zamotá.

    • Občan napsal:

      Protože Eliáš obšlehl feudálního Občana z r. 1811, aniž se zabýval jeho terminologií (Všeobecný zákoník občanský – Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch für die gesammten Deutschen Erbländer der Österreichischen Monarchie, zkratka ABGB). Ale možná použil tu archaickou terminologii úmyslně, aby jeho používání běžným lidem ještě víc znepříjemnil a aby jeho klienti měli ještě lepší kšefty. Protože až ta prasárna začne platit, tak si bez advokáta nekoupíte pomalu ani boty.

    • tresen napsal:

      Byl to Špidla.

      • Občan napsal:

        Jenže to je, milá Třešni, něco úplně jiného než „svěřenské fondy“ podle NOZ 😆

        Špidla měl na mysli státní fond, do něhož by stát složil ročně nemalou částku ve prospěch dětí, kterou by mohly po dosažení plnoletosti čerpat na přísně vázané účely (studium, opatření si prvního bydlení, zvýšení kvalifikace či rekvalfikace, výuka jazyků apod.).

        Jenže proč byste si k tomu něco zjišťovala, když plivnout je tak snadné, že…

  15. Karel Rossmann napsal:

    Protože to už nejde tam nahoru technicky vložit, tak dávám sem, s omluvou ostatním.
    Děkuji Anonymnímu 17:28. Zafungovalo, díky.
    KR

  16. Skogen napsal:

    I toto je nesmírně výživné: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/iva-bezdekova.php?itemid=21813

    Vždy znovu a znovu jsem přiveden k úžasu, kdo může rozhodovat o lidských osudech. Vždyť i ten politicky odsouzený mukl dříve věděl, že revoltou něco dobrovolně riskuje, tady jde o automatické, nepodmíněné odsouzení ke koloběhu frustrací a deprivací, které vzhledem k zátěži nemůže než generovat psychosociální problémy.

    Skutečně si „odborníci“ v čele s kebersadistou Drábkem myslí, že „drátěné matky“ mohou uspokojivě vyřešit problematiku dětí bez rodin?

    Nečekal jsem, že je v naší realitě něco takového možné. Že se tak otevřeně půjde proti poznatkům. Jsme na tom hůře, než jsem si myslel.

    Je nezbytné si pamatovat, co vše zrůdného Nečas s Kalouskem protlačili.

  17. Gerd napsal:

    Po zavedení platnosti nového obč. zák. doporučuji pravidelně kontrolovat vlastnictví Vaší nemovitosti v katastru nemovitostí. Může se totiž lehce stát, že o nemovitost přijdete podvodem několika dalších osob.

    Pokud někdo jedná v důvěře v pravdivost a úplnost zápisů ve veřejném seznamu, musí právní řád jeho dobrou víru chránit. Osoby, jimž dobrá víra svědčí, totiž nenesou žádný díl odpovědnosti za důvody pro odstoupení ani neplatnost smlouvy uzavřené mezi právními předchůdci.

    Pokud by bylo upřednostněno vlastnické právo původního vlastníka, mohl by rozvrátit i celý řetězec následných smluv. Tím by došlo k zásadnímu zásahu do právní jistoty kupujících, což je v rozporu se základními principy spravedlnosti.

    Nový občanský zákoník proto dobrou víru nabyvatele chrání. Není-li stav zapsaný ve veřejném seznamu v souladu se skutečným právním stavem, svědčí zapsaný stav tomu, kdo věcné právo nabyl za úplatu od osoby, kterou na základě zápisu ve veřejném seznamu považoval za osobu k tomu oprávněnou (§ 984).

    Ochrana dobré víry nabyvatele v NOZ ale není neomezená. Jejím cílem je, aby vlastníci dbali svých práv, tj. i sledovali, jestli ve veřejné evidenci nefiguruje namísto nich jiná – k tomu neoprávněná osoba.

    Pokud se např. skutečný vlastník věci dozví, že zápis v evidenci neodpovídá skutečnosti, může požadovat odstranění nesouladu a zápis tzv. poznámky spornosti (§ 985 a 986 NOZ). Musí však prokázat, že se již domáhá svých práv u příslušného orgánu (zpravidla u soudu). Pokud se dotčená osoba neobrátí na soud do dvou měsíců, bude poznámka spornosti vymazána.

    Poznámka spornosti má plnit upozorňující funkci ve vztahu k případným nabyvatelům věci, jíž se zápis týká. Jestliže má tedy někdo zájem o koupi věci, u níž ve veřejném seznamu taková poznámka figuruje, měl by zpozornět. Později se totiž nebude moci odvolávat na to, že doufal v oprávněnost osoby věc převést.

    Takže pravidelně si hlídejte zápisy v katastru nemovitostí!

    • Skogen napsal:

      Vida. A já bych řekl, že v meritu věci je správní poplatek za onen dobrovolně-povinný zájem vlastníka, jenž se z něčí dobré vůle může lehce stát nevlastníkem. Už chápu, proč stál u zrodu dneška absurdní dramatik.

      • Gerd napsal:

        Ono je to ještě složitější, tak poíši jeden hypotetický případ. Majitel nemovitosti ztratí občanský průkaz. Dojde k výměně fotografie (nebo i bez ní za účasti notáře) a někdo vydávající se na základě ztracené občanky za majitele nemovitosti uzavře kupní smlouvu. Nový majitel prodá nemovitost nějakému s.r.o. To na sebe vezme několik takových nemovitostí a vyhlásí úpadek. Likvodátor nemovitosti prodá ve veřejné dražbě. Nový nabyvatel je již získá v dobré víře a původní okradený majitel nemá už nic. Maximálně může žádat finanční náhradu.
        Existuje obrana. Majitel se domluví se svými příbuznými a uzavře smlouvu o úvěru nebo půjčce na nějakou bagatelní částku, třeba 1000 Kč, která nebude nikdy splacena. Dojde k zápisu zástavního práva do katastru nemovitostí a tím dojde k přerušení řetězce.
        Druhou možností je několikrát ročně dojít na katastrální úřad (nejlépe osobně) a zkontrolovat si stav svých nemovitostí.
        Obě možnosti znamenají nárůst práce pro katastrální úřady, ale zase nový obč. zákoník jim měl umožnit méně práce a méně odpovědnosti za stejné náklady, tak bych je nijak nelitoval.
        Celý paskvil je záměrný, dojde k vyvlastňování nemovitostí těch, kdo nebudou chtít levně prodat. Dříve byl Divoký Západ, dnes máme Divokou ČR. Gauneři všeho druhu vítejte, vládne právo silnějšího konta.

        • Skogen napsal:

          Tak především nevím, proč v době IT technologií není možné ověřovat platnost dokladů totožnosti. Míním, zda aktuálně není doklad evidován jako ztracený či zcizený a tudíž zneplatněn. Spolu s lhůtou pro nabytí právní moci uzavřené kupní smlouvy by mohlo být takřka vyřešeno a nemuselo by se a) nechat lidi okrádat b) tahat z nich čas a další peníze.

          • Skogen napsal:

            P.S.: Uvědomuji si, že toto byl pouze jeden konkrétní případ pro představu. většinu situací ale obdobně řešit lze.

        • tresen napsal:

          „…dojde k vyvlastňování nemovitostí těch, kdo nebudou chtít levně prodat..“
          Mohl byste to doplnit o nějaké konkrétní souvislosti s novým OZ, aby bylo zřejmé, jak jste dospěl k tomuto závěru?
          Napadlo mě taky, že třeba máte na mysli církve, ale zdá se mi to nepravděpodobné.

        • Soumar napsal:

          Proti tomuhle je docela dobrá obrana datová schránka. Nevím, jestli úplně spolehlivá.

  18. Ty a já napsal:

    Zajímavé názory……ale trochu skutečně „české“ hledání komplikované cesty vedoucí k nějaké nápravě hlouposi. Pamatuji si na Martina Mrňku běhajícího podél vagónů – cisteren s označním LTO…. miliardy tekly bokem, životy bílých koní končily násilnou smrtí…..stačilo „selským rozumem“ reagovat, příjmout zákony a byl by problém v zákoně narovnán…..ale tady jde o tvoření zákonů, které nejsou službou lidem a státu, ale které jsou tvořeny pro cílené skupiny…. A tak vidímě výběrová řízení, nové zákony (OZ) a Bůh ví co, o čem normální člověk se ani nedozví, ale zaplatí …jak to vše vsupuje do našich životů a ze slušných lidí dělá životní tragedie…. Podníkám, jsem pod tlakem zákonů a nařízení, a mojí povinností je tvořit zisk….a tvořím jej…a to i přes to, že ten, kdo mi to diktuje a legitimně nařizuje tvoří … http://www.verejnydluh.cz/ ….Já nesu zodpovědnost za každou korunu má dati dal, a ten, kdo káže s úsměvem dláždí cestu všech do pekel….bez trestu a osobních následků…… politik odsouhlasí paskvil, jež zmrzačí lidem život, zákony, o kterých vlastně ani neví, neb má poradní tým, soudce rozhodne proti zákonu s úsměvem a nemá zodpovědnost…..je to prostě prostá demokracie…nebo sprostá?……a to vše je rukách vládnoucích a smrdí to totální destrukcí systému za účelem svého obohacení……známe to již z naší historie….desátky, „železná kráva“, odpustky…

    • Soumar napsal:

      Ale co je na tom nejkomičtější je situace, kdy ti nejvíce nespokojení s paskvily politiků chtějí takový systém, který politikům dává co nejvíce moci nad životy a penězi lidí.

      • Skogen napsal:

        Nejde jen o paskvily politiků, protože ty paskvily musí být šity na míru jiným, kteří nejsou politiky. A kteří by si to, co chtějí, vzali rovnou, jestliže by nemuseli obtížněji prostřednictvím politiků. Na paskvily se nadává právě proto, že jsou to paskvily. A my jako občané nemůžeme činit odpovědnými ty anonymní zájmové skupiny, jímž paskvily vycházejí vstříc. My musíme hledat odpovědnost u těch politiků a snažit se je vybírat a motivovat tak, aby skutečně stáli mezi zdroji a lobby a nebylo v jejich zájmu paskvily vytvářet. Zatím to u nás nefunguje. Jinde ano.

Komentáře nejsou povoleny.