Teroristický útok v Moskvě


Je mi to trapné,  jak jen může  být. Prostě  nestíhám. Moje  limity  jsou čím dál  zřejmější  a Kos a ztratila  svou  pohotovost.  Protože  jinak jste  článek k teroristickému  útoku v Moskvě  museli  číst  už  včera, Tak max. do hodiny  potom co  nastal. A místo toho ho vydávám skoro  24 hodin po  akci.  Špatné, moc  špatné….

No nic  pojďme  na  věc.

Když  před  léty  islamističtí teroristé  vystříleli  klun Bataclan  v Paříží  nebo redakci  Charlie  Hebdo, byli jsme všichni  Charlie….

Nyní  ta  sounáležitost  jaksi vymizela.. Napříč  kolektivním Západem.  Ano  přišly  oficiální kondolence, ale  ve velmi sporé  formě. Pokud  se podívám na západní/ naše sdělovací  kanály, pak  celá řada z nich jen tak tak utají  uspokojení  z  té moskevské  hrůzy…. Prostě  Libredi  /liberální  retardi/ nic jiného se na jejich  adresu nedá  říci.

Protože  chci  dostat  na  sklo  s  co nejmenším zpožděním  něco  k tomu masakru,  rozhodl  jsem  se převzít ,  myslím, že  nejobjektivnější a  velmi  solidně  napsaný  článek  k této  věci z mého oblíbeného webu  Strana.au.  Který  se snaží navíc  záležitost pojednat  z několika  úhlů. A  nedělá  jen technický  výčet, nekape  z  něj škodolibost, je  věcný a domýšlí důsledky.

Originál najdete  zde:

„Крокус“ и „украинский след“. Кто устроил теракт под Москвой и какие будут последствия для войны в Украине

podle  překladače

„Crocus“ a „ukrajinská stopa“. Kdo provedl teroristický útok u Moskvy a jaké budou důsledky pro válku na Ukrajině

Rusko včera šokoval rozsáhlý teroristický útok. Ozbrojení lidé vtrhli na koncert v hale Crocus u Moskvy a zastřelili desítky lidí.

Podle posledních údajů bylo zabito téměř 100 lidí, více než sto bylo zraněno nebo zraněno. Počet obětí není konečný. Mnoho zraněných je ve vážném stavu.

Soudě podle informací od ruských bezpečnostních sil, teroristé, kteří již byli zadrženi, jsou občané Tádžikistánu. Západní média píší, že mohou být spojováni s ISIS. FSB už ale uvedla, že se po teroristickém útoku pokusili dostat na Ukrajinu, kde „měli kontakty“.

To znamená, že ruské úřady oficiálně prohlašují přítomnost „ukrajinské stopy“ v největším teroristickém útoku od atentátu Nord-Ost, kdy bylo v koncertním sále zabito 130 lidí.

Ukrajina jakoukoli účast popírá a tvrdí, že teroristický útok organizoval samotný Kreml.

„Strana“ zveřejňuje podrobnosti o tragédii, hlavní verze toho, co se stalo, a jak to ovlivní průběh války.

Průběh útoku a oběti

Vraždění v koncertním sále Crocus začalo pár minut před začátkem koncertu skupiny Picnic, která tam měla vystoupit.

Očití svědci říkají, že z foyeru se nejprve začaly ozývat hlasité rány – jak se později ukázalo jako teroristické výstřely. Lidé v sále si jich původně  nevšímali v domnění, že jde o ohňostroj, ale pak začala postupně narůstat panika.

Ochranka, která v té době již obdržela informace o útoku, začala lidi vyvádět přes jeviště a zadními dveřmi na ulici. Mnozí byli tímto způsobem zachráněni.

Ti, co seděli na  galerii, se ale nestihli dostat evakuovat, protože do sálu vtrhli teroristé a zahájili palbu do publika. Lidé padali na podlahu, snažili se schovat za židle a začali se plazit – někteří směrem k východu, někteří prostě pryč od výstřelů.

Zároveň v hale začal hořet. Navíc, jak říkají očití svědci, kterým se podařilo vyběhnout na ulici, rychle požár pohltil celou budovu. Vrtulníky vyletěly nahoru a začaly na hořící střechu vylévat vodu.

Předběžná verze je, že při vstupu do budovy ji teroristé okamžitě zapálili a použili Molotovův koktejl. Ozval se výbuch.

Uvnitř se mezitím odehrávala skutečná noční můra: na záběrech, které obletěly celý svět, chodili teroristé oblečení v maskáčích a z bezprostřední blízkosti stříleli dávkami bezbranné lidi.

Zdá se, že se to všechno stalo bleskově:  když speciální jednotky začaly vstupovat do Crocusu, už tam nebyli žádní teroristé. To znamená, že odešli dříve, než bezpečnostní složky vůbec stačily budovu uzavřít.

Co je známo o teroristech

Poté, co opustili Crocus, utekli v autě. Na monitorovacích kamerách se objevil bílý  Renault, který byl později, podle zpráv od veřejnosti, zastaven v Brjanské oblasti.

Soudě podle fotografií byla na auto vystřeleno, aby  zastavilo.

Poslanec Státní dumy Alexander Khinshtein nastínil podrobnosti o zadržení prvních dvou teroristů.

„Podle předběžných informací byl Renault, ve kterém podezřelí jeli, objeven v noci u obce Chatsun, okres Karačinskij, Brjanská oblast. Vůz na příkaz strážců zákona nezastavil a pokusil se o útěk.“

Během pronásledování zazněly výstřely a auto se převrátilo. Jeden terorista byl zadržen na místě, zbytek uprchl do lesa. V důsledku pátrání byl přibližně ve 3:50 objeven a zadržen druhý podezřelý… Ve voze Renault byla nalezena pistole PM, zásobník do útočné pušky AKM a pasy občanů Tádžikistánu,“ napsal Khinshtein.

Jeden ze zadržených

Později ředitel FSB Bortnikov oznámil Putinovi, že všichni čtyři teroristé a 11 dalších lidí, kteří by se mohli podílet na zločinech, byli zadrženi. Jsou transportováni do Moskvy.

Den předtím byly na veřejných stránkách zveřejněny fotografie podezřelých.

Soudě podle jmen podezřelých zveřejněných v Rusku jsou to buď občané, nebo rodáci z Tádžikistánu.

1. Faizov Rivozhidin Zokirdzhonovič (narozen 20. května 2004)

2. Ismailov Rivojidin Islamovich (25.09.1972)

3. Faizov Muhammad-Sobir Zokirdzhonovič (20.05.2004)

4. Nasramailov Mahamadrasul Zarabidinovich (21.07.1986)

5. Safolzoda Shokhinjon Abdugaforovich (28.07.2002)

6. Nazarov Rustam Isroilovič (02.01.1995).

Ten nedávno prodal auto, ve kterém teroristé dorazili do Crocusu. Jakoukoli účast na teroristickém útoku popírá.

Verze útoku

Ruské verze .

Dnes ráno Ruská federace oficiálně oznámila spojení mezi teroristy Crocus a Ukrajinou.

FSB uvedla, že teroristé zadržení v Brjanské oblasti měli v úmyslu překročit hranici Ruské federace a Ukrajiny a „měli relevantní kontakty na ukrajinské straně“.

Prohlášení neupřesňuje, o jaký druh kontaktů se jedná (s ukrajinskými vládními strukturami či nikoli), ale je zřejmé, že verze „ukrajinské stopy“ v Ruské federaci se v podstatě stává oficiální.

Tato verze – o zapojení Ukrajiny a Západu – od včerejšího večera aktivně koluje po ruských veřejných stránkách.

Po prvních zprávách o tragédii v Crocusu místní telegramové kanály připomněly, že Spojené státy na začátku března oficiálně varovaly své občany před možnými teroristickými útoky v Moskvě, a to i konkrétně na koncertních podnicích.

Z toho ruská veřejnost usoudila, že západní ambasády o tomto údajném teroristickém útoku věděly a pravděpodobně se na něm samy podílely.

Následně  ruský oligarcha Malofeev konkrétně nastolil téma „zapojení Ukrajiny“.

„Po posledním strašlivém teroristickém útoku „Nord-Ost“ jsme vyhráli v Čečensku. Jsme připraveni znovu vyhrát. Dejme civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny 48 hodin na to, aby opustili města a nakonec tuto válku ukončili vítěznou porážkou nepřítele. Za použití všech sil a prostředků,“ napsal.

Malofejev je považován za představitele radikálního křídla Putinova okolí. Podle zpráv médií to byl on, kdo dohlížel na Strelkova-Girkina a „premiéra“ „DPR“ Borodaie na jaře 2014 na začátku války v Donbasu.

Ukrajinského tématu se dotkl i místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv.

„Pokud se prokáže, že jde o teroristy kyjevského režimu, nelze s nimi a jejich ideologickými inspirátory jednat jinak. Všechny je třeba najít a nemilosrdně zlikvidovat jako teroristy, včetně představitelů státu, který takové zvěrstvo spáchal.“ “ napsal v Telegramu.

A dnes, jak je uvedeno výše, FSB oficiálně oznámila „ukrajinskou stopu“. Poté se to stalo hlavní verzí na poli ruských médií v různých interpretacích: od skutečnosti, že teroristický útok zorganizovaly ukrajinské speciální služby, až po verzi, že Ukrajina údajně spolupracuje s ISIS, když souhlasila s použitím buněk této teroristické organizace. v Ruské federaci.

Ukrajina svou účast popírá a obviňuje samotný Kreml z organizování teroristického útoku (o tom si povíme více níže).

Verze ISIS.

Zrovna včera byla zveřejněna informace, že se k teroristickému útoku přihlásil ISIS.

Část  ruské veřejnosti označila zprávu organizace za falešnou. Přední západní média ale považují tuto verzi za hlavní.

CNN publikuje údaje ze zdrojů, podle kterých „od listopadu neustále přicházejí informace, že ISIS-K hodlá zaútočit na Rusko“.

ISIS-K je ISIS-Khorasan, odnož teroristické organizace působící v Afghánistánu a okolních oblastech (Afghánistán sousedí s Tádžikistánem, odkud podle ruských veřejných informací teroristé pocházeli).

Televizní kanál píše, že americká vláda „sdílela tyto informace s ruskými úřady“.

The New York Times dodává, že „ISIS-K byl v posledních dvou letech fixován na Rusko,“ často kritizuje Putina ve své propagandě. „ISIS-K obviňuje Kreml z toho, že má na rukou muslimskou krev, s odkazem na intervence Moskvy v Afghánistánu, Čečensku a Sýrii,“ píše se v článku.

CBS News s odkazem na zdroje také píše, že „Spojené státy mají zpravodajské informace, které podporují tvrzení Islámského státu o odpovědnosti, a že nemají důvod o těchto tvrzeních pochybovat“.

Americký představitel také řekl kanálu, že Spojené státy poskytly Rusku informace o potenciálním útoku.

Ruská média s odvoláním na zdroj ze zpravodajských služeb potvrzují, že jim byla předána varování ze Spojených států. Ty ale prý neobsahovaly žádná specifika.

Západní média zároveň píší, že neexistují žádné důkazy o účasti Ukrajiny na teroristickém útoku na Crocus.

Ale jak vidíme, v Rusku se ukrajinská verze již stává téměř hlavní. A proto, i když se prokáže, že teroristický útok provedl ISIS nebo jiná islamistická skupina, v Ruské federaci může být klidně spojován s Ukrajinou.

Ukrajinská verze. Kyjev uvedl, že teroristický útok na Crocus zorganizoval samotný Kreml, aby ospravedlnil eskalaci války na Ukrajině.

Hlavní zpravodajské ředitelství uvedlo, že „teroristický útok v Moskvě je plánovanou a záměrnou provokací ruských speciálních služeb na pokyn Putina“.

„Jejím cílem je ospravedlnit ještě tvrdší údery na Ukrajinu a totální mobilizaci v Rusku. Veřejné popravy lidí v Moskvě by měly být chápány jako Putinova hrozba ještě větší eskalace a rozšíření války,“ stojí v prohlášení.

GUR se domnívá, že „nerušený pohyb skupiny ozbrojenců se samopaly v centru Moskvy, stejně jako mnoho dalších nepodmíněných důkazů, naznačují, že střelbu na radnici Crocus organizovaly ruské speciální služby“.

„Mezinárodní ambasády byly také varovány před blížícím se teroristickým útokem,“ stojí v prohlášení.

Rozvědky také naznačují, že „Kreml může vinit Ukrajinu z organizace teroristického útoku a využít popravy svých občanů jako záminku pro ještě brutálnější útoky na civilní infrastrukturu a zabíjení ukrajinských civilistů“.

V podobném duchu učinil prohlášení pro ukrajinské ministerstvo zahraničí a Kancelář prezidenta.

Jaké důsledky bude mít teroristický útok pro válku na Ukrajině?

Jak vidíme, hlavní verzí na Ukrajině je, že teroristický útok provedl samotný Kreml, aby ospravedlnil mobilizaci a další kroky eskalace na Ukrajině.

Na ruských veřejných stránkách, stejně jako mezi ruskými politiky, se již objevují výzvy k nějakému „tvrdému potrestání Ukrajiny“.

Jaké budou ale skutečné důsledky pro válku na Ukrajině?

Poznamenejme, že teroristický útok bude mít dopad na válku v každém případě. „Ukrajinská stopa“ již byla oznámena v Rusku na oficiální úrovni. Reakce Moskvy proto bude bez ohledu na to, kdo ve skutečnosti stojí za tímto teroristickým útokem.

Který z nich závisí na plánech, které Kreml původně měl.

Pokud by se skutečně Putin chystal po volbách vyhlásit novou vlnu mobilizace (o čemž se již delší dobu šušká), pak by se teroristický útok spolu s ostřelováním Belgorodu skutečně mohl stát ospravedlněním tohoto kroku.

Pokud ne, a pokud by měl Kreml jinou strategii, pak by to teroristický útok mohl změnit a přimět Putina k mobilizaci. Ale není pravda, že přesně to se stane. Otázka mobilizace pro Ruskou federaci závisí nejen na připravenosti společnosti na to (která se může po teroristickém útoku ještě zvýšit), ale také na limitech schopností armády a státní mašinérie – ty mobilizované je potřeba vycvičit, vyzbrojit a dát velitele. Navíc ty mobilizované v práci musí někdo nahradit. Což by mohlo nedostatek pracovních sil ještě prohloubit. Kromě toho, pokud mluvíme o mobilizaci jako o „reakci na teroristický útok“, pak ti Rusové, kteří na takovou reakci čekají, na ni zpravidla čekají v režimu  „tady a teď“. A pokud mobilizace ovlivní situaci na frontě, bude to o mnoho měsíců později.

Co se týče dalších forem eskalace vojenských akcí, současná válka samotná je již ultimátní formou eskalace ze strany Ruské federace. A akce Moskvy na Ukrajině jsou omezeny pouze vojenskými schopnostmi ruské armády a silami odporu ukrajinských ozbrojených sil.

Jediné, co tedy Ruská federace ve válce ještě nepoužila, jsou jaderné zbraně. Může být teroristický útok důvodem k jeho použití nebo k předložení ultimáta s hrozbou použití jaderných zbraní proti Ukrajině a Západu? Zatím tomu nic nenasvědčuje, pokud nevyjdeme z verze, že se Moskva rozhodla dát takové ultimátum ještě před 22. březnem, a proto využívá teroristický útok jako záminku.

Reakce Ruské federace přitom nemusí být vyjádřena mobilizací nebo nějakou eskalací. A například v co nejtvrdším zesílení rétoriky vůči Ukrajině a Západu – pokud se verze jejich „angažovanosti“ stane v Rusku hlavní.

Cílem by mohlo být minimálně zpomalit pomoc Kyjevu a odložit myšlenku vyslání jednotek NATO (z čehož mnozí na Západě stejně nadšení nebyli).

A maximálně přivést Ukrajinu a Západ k jednacímu stolu za podmínek Kremlu.

Ale pro posílení tohoto signálu je možné, že budou následovat nějaké akce. Včetně války na Ukrajině.

Bude také signifikantní, jakým způsobem budou ruské úřady interpretovat „ukrajinskou stopu“ na oficiální úrovni. Obviní přímo Kyjev z přípravy teroristického útoku nebo ze spoluúčasti na něm? Nebo se omezí na vágní narážky na přítomnost určitých „kontaktů na Ukrajině“.

ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Strana .ua  se  s touhle  záležitostí vypořádala  celkem slušně.

Ano  existují dvě  hlavní  verze pozadí atentátu:

1- ukrajinská

2- islamistická

Třetí, prosazovanou Kyjevem a  těmi nejostřejšími  válečnými štváči kolektivního Západu,  tzv. ruskou verzi, která  říká,  že  si to oficiální ruská  moc  zorganizovala  sama , aby odůvodnila  mobilizaci, si můžeme  klidně  škrtnout. Už proto,  že  před  masakrem  včera  ráno, tedy o několik hodin  dříve, Putinův  mluvčí  Peskov oznámil,  že  z  ruského pohledu  už se na  Ukrajině nejedná  o speciální  vojenskou operaci, nýbrž  o válku!  Po tomto sdělení už  Rusko nepotřebovalo  k mobilizaci, jestli se pro ni rozhodne, žádnou záminku a  navíc  vůbec  ne takovouhle!  Ostatně, Rusko už  jednou mobilizovalo a rovněž  bez  podobných příšerností. Ruskou stopu  klidně můžeme prohlásit  na  kyjevskou , velmi odpornou propagandu.

Takže  nám zbývá  ukrajinská  nebo islamistická..

Já  včera  v Hodině  vlka preferoval  tu  islamistickou.  Mimo jiné proto,  že  tohle  není  ani zdaleka  první  úder  islámských fanatiků  na  Rusko- viz  screenshot, který jsem před  chvilkou udělal na francouzském  zpravodajské kanálu France  24:

Výstřižek

Některým odnožím ISIS  je prostě  Rusko trnem v oku. Přidejme  si k tomu  například  výbuch  ruského turistického letadla  v  Egyptě, který  měl stejné pozadí.

ISIS  vypadá, alespoň  z mého pohledu, jako  nejpravděpodobnější  verze.

Ale  ruská  veřejnost a  zdá se,  že  i FSB  hrají především ukrajinskou  kartu. Zase tak moc  se  jim nedivím.  Po  vyhození  Darji Duginové  náloží, po  atentátu v  kavárně, kdy  zemřel ruský válečný bloger Vladlen Tatarskij,  vraždě velitele ruské ponorky Krasnodar Stanislava Ržického a po řadě  dalších podobných incidentů v  Rusku, mi  to přijde  jako celkem  pochopitelná reakce.

Nic na  věci nemění  ani okamžitá  reakce  amerických úřadů.  že  nic nenasvědčuje  podílu  Ukrajiny  na  činu. Mně osobně  přišla jako až  příliš  rychlá. Buď  Američané  vědí kdo, co a jak, pak  by bylo na místě  poznatky  předat  Rusku a  to kompletní  nebo  jde jen o vypouštění  mlhy  s  cílem vyvinit  předem  Zelenského a  spol.  Zvláštní ovšem je,  že  v případech  Duginová, Tatarskij a Ržický  Američané  mlčeli….. Navíc, tyhle  nezpochybnitelně  kyjevské  atentáty svým mlčením  vlastně, podle přísloví  – kdo mlčí, souhlasí!  vlastně požehnaly.

Uvidíme, co přinese  vyšetřování.

Ale  přesto  bych si v tuto  chvíli  vsadil spíše na  islamisty než na Ukrajinu.

Nicméně  nemohu  ani vyloučit  tzv. kombinovanou  verzi.  Že Ukrajinci a  islamisti  spojili  svoje  síly, aby  se  dílo dokonale podařilo. Ukrajina poskytla, dejme tomu  informační servis,, třeba  i nějakou logistickou pomoc  v Rusku….. Tohle  nevypadá  ani trochu na nějakou sci fi. Jak známo, nepřítel mého nepřítele  je můj  přítel.

Opět, nezbývá  než  počkat, co se  dozvíme.

Zarazila  mne ovšem jedna  věc,  vlastně  drobná  informace  ze  Strany.ua:

Den předtím byly na veřejných stránkách zveřejněny fotografie podezřelých.

Jestli  překladač  pracoval správně  a já  jeho výtvor  správně  chápu,  pak  ruské  úřady  o  přípravě  atentátu věděly  a dokonce  už  znaly  i  pachatele. Jen se je nepodařilo včas  zatknout….JEN…..Je i tom  tak, pak je musely  nějaký  čas pozorovat, což  znamená,  že  cosi vědí  o pozadí  akce!  Počkáme,  uvidíme.

V  každém případě, tenhle   atentát  je  hodně  špatná  zpráva  pro  Ukrajinu i pro kolektivní  Západ. Rusko pojede  ještě  více  na  válečné  vlně.

Okamžitý  dodatek:

Dodatečné informace  se už  hrnou!

Opět Strana.ua

Полмиллиона рублей за теракт в Москве. Опубликовано видео допроса террориста

podle překladače

Půl milionu rublů za teroristický útok v Moskvě. Video z výslechu teroristy zveřejněno

Ruské veřejné stránky ukázaly záběry bezprostředně po zatčení údajných teroristů Crocus.

Objevilo se celé video z prvního výslechu údajného teroristy. Říká, že nedávno přijel z Turecka.

Muž říká, že úkol „zabíjet lidi“ zadal asistent „kazatele“, kterého poslouchal v telegramu. Za teroristický útok dostal půl milionu rublů.

Za účast na teroristickém útoku bylo zločinci slíbeno zaplatit pět set tisíc rublů. Polovina částky byla převedena okamžitě. Kontaktoval kanál kazatele, kde obdržel rozkaz. Terorista dostal podrobné instrukce a informace o místě činu.

Prostě  podpora  islamistické  stopy…

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.