Forbes se ptá: kam zmizela 115. brigáda ukrajinské armády?


Když  se  mi dostal  na  sklo  článek  z Forbesu,  který  vám  vzápětí  předložím,  chtě nechtě  se mi vybavil  francouzský  film s názvem  Kam se poděla  7.rota?

šlo  o klasickou  francouzskou  komediální  taškařici , zasazenou  do rámce  událostí na francouzsko německé .  frontě  v  roce  1940.

Pro ty,  co  už  tohle  velmi průměrné  dílko  nepamatují, protože  není  opravdu  žádný  důvod  si je pamatovat, přidám  stručný  obsah,  stažený  z webu ČSFD.cz

Vojáci francouzské armády Chaudard, Pithivier a Tassin dostali v létě roku 1940 rozkaz zřídit pozorovatelnu a udržovat spojení, tak, aby jejich armáda mohla co nejlépe a nejrychleji prchat. Německé divize totiž začaly obsazovat Francii mnohem razantněji, než se čekalo. A tak se stalo, že tento „výkvět“ francouzského vojenského spojařství zůstal odtržený od své roty, která se dostala do zajetí. Bez velení a bez touhy po hrdinských činech se toto trio rozhodlo připojit k prchající armádě. Ale mezitím se už všude začali roztahovat Němci.

No a takhle  podobně  pro mne  vyznívá  následující  text  amerického Forbesu.  Jakkoliv  to vůbec  není sranda a  člověk  se při něm  ani trochu nezasměje. Protože  tohle  není  kašírovaná  válka  pro stříbrné plátno, nýbrž  absolutní  tragedie se stovkami tisíc  padlých a  nevratně  zraněných a obrovskými materiálnímu  škodami!

A Ukrainian Brigade Disappeared, And A Russian Brigade Almost Broke Through: How The Battle For Ocheretyne Upended The War In Ukraine This Weekend

podle překladače

Ukrajinská brigáda zmizela a ruská brigáda málem prorazila: Jak bitva o Ocheretyne tento víkend ukončila válku na Ukrajině

Co se stalo se 115. mechanizovanou brigádou ukrajinské armády?

47. mechanizovaná brigáda je jednou z nejlepších brigád ukrajinské armády. Je vybavena obrněnými vozidly americké výroby a vycvičena podle standardů NATO a bojuje jako nejlepší bojové brigády NATO: rychle, tvrdě a často v nocizároveň

Ale tato schopnost je požehnáním a prokletím pro 2000 vojáků brigády. Ukrajinské velení chce, aby 47. mechanizovaná brigáda byla všude tam, kde dochází k nejtěžším bojům.

Brigáda tedy v červnu vedla jižní ukrajinskou protiofenzívu. A když ruské pluky v říjnu zaútočily na ukrajinskou posádku ve východním městě Avdiivka, 47. mechanizovaná brigáda se přesunula z jihu na východ a posílila město – zdržela nástup, i když nezabránila případnému ústupu posádky.

47. mechanizovaná brigáda bojuje téměř rok bez přestávky. Jeho vojáci jsou unavení; jeho praporům docházejí jejich nejlepší bojová vozidla M-2 Bradley a tanky M-1 Abrams. Brigáda potřebuje přestávku – a tento týden ji málem dostala.

Ale tato plánovaná přestávka byla pozváním pro ruské polní armády k útoku  kolem ruin Avdiivky – příležitostí uštědřit Ukrajincům takovou velkou porážku, jakou Ukrajinci zasadili Rusům na severu kolem města Charkov koncem roku 2022.

Když se 47. mechanizovaná brigáda tento víkend stahovala z frontové linie východně od obce Očeretyne, Rusové zaútočili – a téměř prolomili ukrajinské linie do 20 mil širokého  vlomu nechráněného terénu oddělujícího důležité  město Pokrovsk od přední linie.

115. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády měla zaujmout místo 47. mechanizované brigády podél frontové linie. Ale něco se pokazilo. Podle Mykoly Melnyka, slavného velitele roty 47. mechanizované brigády, který během letní protiofenzívy přišel o nohu , „některé jednotky se prostě posraly“.

Ruští průzkumníci a operátoři dronů, kteří dohlíželi na pozice, které kdysi držela bitvami zocelená 47. mechanizovaná brigáda, očekávali, že ve stejných zákopech najdou nové vojáky ze 115. mechanizované brigády. Místo toho nenašli… nikoho.

Pro 30. motostřeleckou brigádu ruské armády to byla šance vrhnout se po železniční trati vedoucí na západ od Avdiivky a zachytit úzký výběžek, který na mapě vypadá jako pět mil dlouhý nůž zabodávající se do ukrajinské linie. bod leží v polovině cesty do Ocheretyne.

Ruský průlom mohl zhroutit celou ukrajinskou linii západně od Avdiivky – a donutit desítky tisíc ukrajinských vojáků a potenciálně statisíce civilistů uprchnout z Doněcké oblasti. Ukrajinský průlom kolem Charkova na podzim roku 2022 vedl k velké porážce ruské armády.

Jediný důvod, proč Rusové tento víkend nepostoupili hlouběji do ukrajinského týlu, je ten, že se stahující se 47. mechanizovaná brigáda otočila a znovu se zapojila do boje. „47. mechanizovaná brigáda je zpět v boji,“ napsal Melnyk.

Během několika příštích dní Rusové mírně rozšířili svůj výběžek, ale nepostoupili dál na západ. Katastrofa pro Ukrajinu prozatím odvrácena.

Ale bitva stále zuří. Pokud se Rusům podaří přesunout rezervy do výběžku, možná se jim ještě podaří prodloužit svůj postup. Stojí za zmínku, že poblíž je 90. gardová tanková divize ruské armády, která v současnosti není v boji.

Pokud se divize dokáže přesunout na západ a zpevnit výběžek, mohlo by to – přinejmenším – zkomplikovat jakýkoli ukrajinský protiútok. V nejhorším případě pro Ukrajinu by tanková divize mohla být schopna přinutit unavenou 47. mechanizovanou brigádu k ústupu na západ.

Dobrou zprávou pro ukrajinskou armádu je, že se chystá získat spoustu munice – a údajně i velkou novou zásilku M-2 pro 47. mechanizovanou brigádu – nyní, když je Kongres USA konečně připraven schválit nové USA. pomoc Ukrajině po šestiměsíčním zpoždění, které zavedli republikánští zákonodárci naladění na Rusko.

„Zdá se, že ruské síly usilují o široké proniknutí ukrajinských linií severozápadně od Avdiivky,“ poznamenal Institut pro studium války ve Washingtonu , „ale jejich schopnost tak učinit bude pravděpodobně otupena  dodávkami  z  USA a další západní pomoc.“

Špatnou zprávou je, že cokoli se pokazilo u 115. mechanizované brigády, se zdá být poněkud systémové. Je to druhá ukrajinská jednotka, která zkolabovala na východní frontě za posledních pár týdnů.

První jednotkou, která selhala, byla 67. mechanizovaná brigáda, která bránila nejexponovanější čtvrť nejzranitelnějšího ukrajinského města – Chasiv Jar, 20 mil severně od Avdiivky – kde  krize vyvrcholila až do vnitřních sporů v rámci velitelského štábu brigády, z nichž mnozí byli členy  pravicového  polického uskupení, což donutilo ministerstvo obrany v Kyjevě k likvidaci brigády .

Ukrajinské pozemní síly mají jen asi 100 bojových brigád a mnoho z nich je vyčerpaných měsíci či roky nepřetržitého boje – například 47. mechanizovaná brigáda.

Kyjev si teď nemůže dovolit ztratit dvě celé brigády – a nemůže si dovolit nadále přetěžovat své nejlepší jednotky. Miliardy dolarů v  nových zbraních jsou na cestě, ale tyto zbraně jsou k ničemu, pokud není dostatek rozmístěných, spořádaných a dobře odpočatých jednotek, které by je mohly použít.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.