Tak to vypadá na plnou zaměstnanost


napsal Vidlák

Kdo čte Vidláka pravidelně, ten ví, že mám tu větší půlku příbuzenstva na Ukrajině. Současné dění mě proto nenechává lhostejným. Už proto, že se ke mně dostávají zprávy přímo z centra dění. Pěkně se jim to tam sype… Už to není jen prezident versus demonstranti, demonstranti se nám nějak vyvrbili,mají více frakcí, prezident už také není sám – ozývá se armáda, že chce pořádek, kdo ví, jestli už otěže moci netřímá nějaký generál (co nejspíš pamatuje sovětskou éru). Dneska se odtrhl Lvov – to už je od našich, co by kamenem dohodil. Rusové z Krymu volají nepokrytě po návratu do staré dobré ruské náruče. Evropská unie už chystá sankce, Amíci si hodlají také přihřát polívčičku na spáleništi a z druhé strany to bedlivým okem pozoruje LiliPutin, jehož stín je mnohem delší než jeho postava.
Přidejme si ještě strategické zájmy Číny, která na Ukrajině obdělává víc hektarů, než by se mohlo zdát, ruský plyn za hubičku a velkou hubu (ale malé ruce) západní Evropy a máme mišmaš, který se hned tak nevidí.
Národ čítající pětačtyřicet milionů obyvatel (z toho devět milionů neukrajinců) se dokázal rozdělit skoro půl na půl. V Kyjevě házejí kameny Ukrajinci a proti nim střílejí jiní Ukrajinci. Rumuni, Rusové, Tataři, Moldavané, Rusíni a další menšiny někam zalezly a nevystrkují nos. V Charkově Ukrajinci fandí prezidentovi a ve Lvově Ukrajinci fandí Kličkovi. Moc pěkně se jim to povedlo. Ve jménu lezení do západní řiti se bojuje proti lezení do východní řiti a naopak. Jeden národ…. teď už ne.
Moji příbuzní jsou srdcem se svými spolubratry na barikádách, třesou se o osud demonstrantů, ale zatím ještě do boje nevyjeli. Můj dědeček jim dal pořádnou školu o tom, jak to vypadá, když se válčí. Zatím tedy jen deklamují svoji podporu a sedí doma. Ten děsný a zlý Janukovyč….
Moje maminka je z nich nešťastná. Pokusila se jim vysvětlit, jak se na ně u nás třesou, jak se u nás těší, že jim vykoupí za babku půdu i továrny a budou jim vozit drahé šunty, které u nás nikdo nechce ani zadarmo. Nepochopili to. i přesto, že tu byli gastarbeitři, i přesto, že tu byli tolikrát okradeni, stejně si malují naši zemičku jako ráj na zemi a mají pocit, že EU jim tohle všechno dá. Jen ten Janukovyč v Kyjevě tomu překáží.
Nu ode dneška už není Janukovyč v Kyjevě. Teď jim vládnou jiní… ze Lvova. I ti poslední policajti zmizeli z ulic a před velké baráky prominentů vylezli černí šerifové. Vláda prezidenta Rusomila skončila a nastupuje vláda Většího samopalu. Důchody stály za houby, ale ještě byly. Teď už za chvíli nebudou. Doktoři stáli za houby, ale byli. Teď budou mít práci hlavně se střelnými zraněními. Na silnicích zase nebudou moci zastavit kamiony, aby je někdo nevybral. Celý pokrok za dvacet let bude za půl roku zadupaný do země.
Ne, nebude žádný evropský ráj… bude opět vláda silnějšího, akorát místní TOSka se bude jmenovat Siemens a zkrachuje ve jménu umenšení německé konkurence.
A nebo to dopadne ještě hůř… zapojí se západ i východ a střílet se bude vlastně na našich bývalých hranicích. To už bude kurňa blízko. Ukrajina dostane zase své tradiční místo v dějinách – jako nástupní prostor pro jednu nebo druhou stranu. Jo, to už budeme ohroženi. To se najednou najde v rozpočtech peněz. To už opravdu dostanou naše elity strach. To se najednou zjistí, jak moc se dá vyrábět zbraní i obrany. To půjde nezaměstnanost dolů…
Jo, když se jeden národ rozdělí na dva a prakticky bez vměšování, na základě vnitřních politických problémů, to nevypadá vůbec dobře. Můj táta začal přemýšlet, kam když tak to naše příbuzenstvo ubytuje, až budou utíkat… Já bych měl s rekonstrukcí baráku taky pohnout…
Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

67 reakcí na Tak to vypadá na plnou zaměstnanost

  1. Admirál napsal:

    Tenhle je dobrej:
    „Jednou se takhle na ukrajinském náměstí Nezávislosti shromáždili… Velvyslanci USA, Francie, Španělska, Německa, Dánska, představitelka vlády USA Victoria Nuland, senátoři USA Chris Murphy a John McCain, ministr zahraničí Německa Guido Westerwelle, ministr zahraničí Nizozemska Frans Timmermans, vrchní komisařka pro zahraniční vztahy a bezpečnost EU Catherine Ashton, bývalý prezident Gruzie Mikheil Saakashvili, europoslanec Jacek Protasiewicz, litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius, mluvčí litevského parlamentu Loreta Grauzhinene, bývalý premiér Polska Jaroslaw Kaczynski, český senátor Jaromír Štětina…

    …a obvinili Rusko z vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny“

  2. Laco G. mlynář napsal:

    O jaké konkrétní dopady by se v případě Ukrajiny nejspíš jednalo, pokud by podepsala asociační dohody s EU ?

    – Zvýšily by se zahraniční investice ze Západu ( jeden z hlavních cílů EU ), ale zároveň by došlo k poklesu investic domácích ( řada místních firem by zanikla ) a investic z Východu. Tato změna by se tudíž nepromítla do nárůstu HDP, v průmyslu by došlo ke ztrátě až několika milionů pracovních míst .

    – Ukrajinské zemědělství by rázem přestalo být konkurenceschopné a sektor by přišel možná o milion pracovních míst.

    – Zvýšila by se závislost ekonomiky na trzích zemí EU včetně ještě většího využití levné ukrajinské pracovní síly.

    – Došlo by k růstu produktivity práce, ale vzhledem k transferu zisků investorům, by se nikterak nezlepšila nízká životní úroveň obyvatelstva.

    – Pro zemi se slabou strukturou ekonomiky by nebylo přínosem, že má jakýs takýs přístup na západní trhy, s ohledem na smluvní omezení by Ukrajina ztratila část své ekonomické suverenity a nemohla by téměř vůbec samostatně rozhodovat o národohospodářské politice. Zcela jistě by byla zbavena této části suverenity, pokud by byla přinucena čerpat půjčky MMF.

    – Rusko by patrně zavedlo pro ukrajinské obyvatelstvo vízovou povinnost a na hranicích nastavilo přísnější celní bariery. Roční vývoz Ukrajiny do Ruska by se snížil ze současných 17 miliard USD jistě na polovinu.

    – Pokud by i přes to integrace Ukrajiny s EU pokračovala a to stále více do politické oblasti, Rusko by bylo nuceno reagovat v oblasti bezpečnostní ( například nájem námořní základny na Krymu ) i v ochraně početné ruské menšiny.

    – Podle posledních informací, dohody prezidenta Janukoviče a prezidenta Putina ze dne 17. 12. 2013, lze prý v budoucnu kdykoliv změnit, včetně možnosti ruského věřitele uplatnit požadavek na okamžité vyplacení nakoupených ukrajinských dluhopisů a možné čtvrtletní změny cen plynu. Důležitý to vzkaz ukrajinské opozici pro případ, že by se chtěla dostat k moci.

    • Xaver napsal:

      Pane Laco, velmi správné postřehy! Ale zkusme to obrátit: Když se Ukrajina „přivine k tomu tam velikému dubisku“,
      – bude Rus ochoten investovat stamiliardy?
      – zvýší se podstatně HDP ?
      – zvýší se životní úroveň?
      – sníží se nezaměstnanost?
      – uklidní to situaci v zemi (a regionu)?
      Takových podobných otázek je možná víc, a nejsem si jist, zda Moskva i Brusel dnes do hloubky uvažují, co s nimi „den poté“.

      • Puck napsal:

        Scénář vypadá jako pokračování studené války.
        Jenže, tady už nejde o ideologii. Rusko je stejně kapitalistický stát, jako třeba USA,a v Rusku je podobný prezidentský systém.
        Tak o co jde ? O souboj bohatých, komu bude potenciální bohatství Ukrajiny sloužit. Čína už pochopila, že sloužit může i bez války jen prostřednictvím peněz. Pochopí to i Rusko, EU i USA ?
        Ukrajina je největší evropský stát, a svou rozlohou, přírodnímu podmínkami, nenasyceným trhem, má dobrou perspektivu pro budoucnost. Uvidíme, jestli je člověk homo sapiens. Nejlepším řešením by bylo společné sezení Ukrajina, Rusko, EU. Společným zájmem je přece prosperující Evropa.

      • Laco G. mlynář napsal:

        Pokud jde o HDP na obyvatele je na tom Rusko a Ukrajina za rok 2012 takto :
        Rusko 11,120 € Ukrajina 3,005 € . Ruská ekonomika je téměř 4 x produktivnější než ukrajinská ( mimochodem asi během 5ti let bude na tom stejně jako ta česká, to bude pohana pro rusofily).
        Navíc má Rusko cca 510 miliard USD uložených ve fondu blahobytu vytvořeného v minulých letech z příjmů za export ropy a plynu za ceny nad plánovanou úroveň příjmů státního rozpočtu.

        Kolik má volných prostředků ve fondu blahobytu Česko a kolik EU?

        Takže jistě, Rus bude ochoten investovat do Ukrajiny a hlavně má na to, ale samozřejmě musí mít své investice pojištěné. To chce samozřejmě každý investor.
        Prezident Putin po podepsání smluv s Janukovičem vloni v prosinci konstatoval, že současnou úroveň ročního exportu Ukrajiny do Ruska je možné „několikanásobně zvýšit“.

        Je ochotna EU akceptovat „několikanásobné zvýšení exportu“ zboží Ukrajiny do EU? Obávám se, že spíš chce násobně navýšit svůj export na ukrajinský trh.

        Pokud by se Ukrajina spojila s Ruskem do celní unie, nepochybně by vzrostla s růstem ekonomiky i katastrofálně nízká životní úroveň obyčejných lidí. Naopak po podepsání asociačních dohod se životní úroveň obyčejných lidí nezvýší, spíš ještě zhorší. Důvody jsem popsal výše. K propadu by došlo po dobu, než by Ukrajina byla přijata za řádného člena EU. Potom by mohlo dojít k obratu.
        Ale kdy by to mohlo být?
        Určitě ne dříve než za 10 let. Příjetí Ukrajiny do EU by byl projekt, který by unii stál obrovské peníze, na které nyní EU nemá. Má jen na:
        – sliby,
        – transfer vládního know how,
        – investice na ovládnutí ukrajinského trhu.

        Takže, pokud se Ukrajinci neshodnou na tom, že budou dalších 10 let dřít ještě větší bídu než dosud, je jejich jedinou šancí velké dubisko.

        • Laco G. mlynář napsal:

          Oprava ne rusofily, ale rusofoby samozřejmě.

        • Jan Čermák napsal:

          Velmi, velmi zajímavé. Byl bych to líný hledat.
          Co si myslíte o perspektivním členství Ruska v EU?
          P.S. Byl bych za, byť za dlouho.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Pane Čermáku, od jaktě živa na diskusních fórech píšu, že EU od Lisabonu po Vladivostok je jediné dlouhodobé a rozumné řešení pro oba celky, ostatně copyright na tuto myšlenku má de Gaule.
            Jenže hlavním problémem je NATO, resp. USák.
            Kam vleze EU, tam za ní přihučí tato agresivní imperiální firma a pak je konec se vší dobrou vůlí. Jsou jen hned statisíce mrtvých, spálená země, napakovaný USák a nová pobočka Al Kajdy.
            Takže reálné to není, alespoň dokud se nedostane Evropa ještě do větších problémů a nedostane rozum, bohužel.
            Zatím je tu jenom další kolo studené války.

          • Jan Čermák napsal:

            Díky. Asi jsem nedával pozor. Ale dělá mi Váš názor radost.
            Třeba se po Snowdenovi a spol trošku osamostatníme, hrany se obrousí. A určitě se budem všichni vyvíjet, USáci, my, i Rusáci.
            Hezký den.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Obávám se pane Čermáku, že Vaše přání nemá v současné době jakýkoliv reálný základ. Pokud byste měl čas, doporučuji video z Bezpečnostní konference z Mnichova ( Műnchen ), která se konala o prvním únorovém víkendu a ve videu je zaznamenáno jak reagovali přítomní na ukrajinskou problematiku ZDE : https://www.securityconference.de/en/media-library/single/video/panel-discussion-global-power-and-regional-stability-a-focus-on-central-and-eastern-europe/

            Tento panel řídil Fűle, ale v obecenstvu byl i Schwarzenberg, ale taky McCain, na pódiu Kličko, ministr zahraničí Ukrajiny v demisi, ale také Zbigniew Brzezinski. Fűle si se všemi tykal, byla to taková kámošská schůzka, málem se objímali, až na to, že od pondělí 3.2.14 to začalo, u nás primátor Hudeček okamžitě zaútočil ( Schw. ho hned instruoval ) a také přitvrdili nacisti na euromajdanu. V Műnchen všichni dostali instrukce, tvrdě do toho!

            ZDE pár fotek z konference : http://lacogroessling.wordpress.com/2-co-zajimaveho-se-stalo-od-1-1-2014-a-moc-se-o-tom-nepise/ .

          • Plsik napsal:

            …“EU od Lisabonu po Vladivostok je jediné dlouhodobé a rozumné řešení pro oba celky, ostatně copyright na tuto myšlenku má de Gaule.“…

            De Gaule by ovsem nikdy nepripustil EU v tehle podobe a integraci, vzdyt vetoval vstup UK – perfidni Albion, ti se tam dostali teprve tehdy, kdyz uz nebyl u moci.

            Ten si to spis predstavoval jako spolupraci a la OSCE, ale hlavne timhle drazdil USA v ramci studene valky, ze.

        • ernest napsal:

          Ani po vstupu Ukrajiny do EU by se nic nezměnilo. Stačá se podívat do Rumunska a Bulharska. A POKUD by se něco změnilo, tak to budou přájmy horních 10000 a pro ty dole nic. Stejně jako u nás.

  3. Qiedo napsal:

    Většina účastníků různých diskuzí v TV věří a doufá, že pokud se konflikt utiší, budou spolu Ukrajinci opět moci v poklidu dál spolunažívat. Jsem k tomu skeptický. Nedokázali to v bývalé Jugoslávii, bylo mezi jednotlivými zeměmi mnoho nezapomenutých křivd, i v tomto prostoru jsou dosud nezapomenuté „dluhy“ z 2SV. Vytyčit hranice (nebude i o ně ale rvačka?) a zvolit nové představitele.
    Dovolím si znovu sem vložit odkaz na článek už sem daný pod Vlkovým, před pár dny uveřejněným článkem „Když se Vlk stydí-aneb Ukrajina“. Opravdu stojí za přečtení.
    EU vznikla (dle mého naivního názoru) proto, aby předcházela možným konfliktům v tomto evropském prostoru. Pokud se jí něco s bídou daří, je to max. jen hašení problémů, na něž zadělala. Vnuknout lidem myšlenku, že budou všichni žít, jako v bývalé SRN, byl nesmysl, už proto, že vlastně šlo jen o získání dalších odbytišť nablýskaného herberku. Takové větší letadlo, ale jak je vidět, i tady se počet účastníků letu bude limitně v čase blížit nule.

    • Rys Ostrovid napsal:

      Pán Qiedo,

      veľmi dobrý postreh. Súhlasím s vami, tá krajina už „normálna“ nikdy nebude. Zahynuli ľudia, nie vo vojne s niekým cudzím (i keď ako sa to vezme, však?), ale na námestiach vlastného hlavného mesta. Tá rana už zostane navždy.

      Zároveň pevne dúfam, že toto dianie sledujú všetci „blázni a poloblázni“ v slovenskej a českej politike (a aj verejnosti), ktorí by radi radikálne menili spoločenské pomery.

      Krajina nesmie nikdy začať „púšťať krv“. Nikdy nesmie ukázať, že si nevie sama usporiadať vnútorné pomery, že sama seba nezvláda. Pretože naokolo je priveľa dravcov.

      • Jan Čermák napsal:

        Nic netrvá věčně. To je jeden z mála obecně platných axiomů…

      • Qiedo napsal:

        Pane Ostrovide, víte, jak jsem rád (asi nebudu sám), že zůstalo jen u těch pár rajčat nebo vajíček, na Havla, tenkrát v Bratislavě. Byť by si za ty sliby („..budou vás strrrašit..“) zasloužil víc. Ale je dobře, že jsme se v klidu rozešli, každý můžeme jít svou (???) cestou. Já vím, že mohu klidně jet do svých milovaných Tater, nebo Středohoří a mohu se tam cítit jako doma. Kdyby tenkrát došlo mezi námi k něčemu horšímu, už by to jistě neplatilo.

  4. Laco G. mlynář napsal:

    Jen tak hodně hrubě na kalkulačce, co by to znamenalo v tvrdých penězích ročně pouze ve vztahu k Rusku.

    – Návrat cen plynu ( dohadují se čtvrtletně ) z „bratrské“ ceny 268 USD na „západní“ 360 USD =
    ročně – 10 miliard USD.
    – Zavedení cel a omezení dovozu ukrajinského zboží do Ruska na 50 % = 17 miliard / 2 = – 8,5 miliardy USD
    – Ztráta násobně navýšit exporty do Ruska, dejme tomu dalších – 10 miliard USD.

    K tomu náklady plynoucí z kolonizace ukrajinské ekonomiky Evropskou unií viz. výše.

    Prostě ekonomika Ukrajiny je jedna velká černá díra, ani EU ani USA nemají sílu ji saturovat. Cesta z bryndy vede prostřednictvím jednání Ukrajiny, EU a Ruska. EU pyšně řeklo v prosinci loňského roku, že Rusko k jednání nepřibere, tak nepřibere a bez něj nevyřeší.

    • hans napsal:

      Zapomínáte na podmínky „pomoci MMF“: zvýšení cen energií o cca 40 %, osekání sociálního systému, osekání výdajů na vzdělání a zdraví…

      • Skogen napsal:

        Tady se asi srazíte s Hladisem, protože ten tvrdí, že MMF by Ukrajině nabídl pomoc, jaké není rovno…

        • Hladis napsal:

          http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/212856-ukrajina-zada-mmf-o-pujcku-rusko-ji-ztizilo-situaci/

          ……a jen tak mimochodem, vkladate mi do klavesnice, co jsem nikdy nenapsal 😉 Ukrajina si jaksi nemůže moc vybirat.

          • Hladis napsal:

            PS: Rusko je charita k pohledani 😀

          • hans napsal:

            Ano, Rusko je skutečně charita. Bez ironie. V listopadu-prosinci Ukrajinci prosili EU o záchranu před bankrotem, byli odmítnuti, prosili Čínu, byli odmítnuti. jako poslední možnost poprosili v Rusku a ruská charita jim bez jakýchkoli podmínek dala obrovskou charitativní slevu na plyn a ještě požadovanou 15 mld půjčku. Rusko za svou charitu chce toliko dodržování svobodně podepsaných smluv a řádné platby podle nich. Váš odkaz to potvrzuje. Pro českou televizi je ovšem poctivé plnění dobrovolně sjednaných smluv „ruský podraz“, nemyslitelný v civilizované Evropě.

          • hans napsal:

            Jo, a děkuji, že jste odkázal na článek, v němž i obdivovatelé MMF z české televize potvrzují jeho snahu o rozvrat ukrajinské ekonomiky.

            Komické je rovněž jejich naivní lhaní (…Experti tvrdí, že nečekaná platba může činitele v Kyjevě přinutit, aby byli při jednání s MMF vstřícnější…. které v následujícím odstavci vyvrátí: jak může být platba nečekaná, když je podle roky známých podmínek smluv?)

        • Laco G. mlynář napsal:

          Janukovič to zkouší kde se dá, jako každý bankrotář, není se čemu divit. MMF otevřel Ukrajině úvěr 15 miliard USD už v roce 2011, ale jak už to tak bývá, protože je MMF znám jako charitativní organizace non plus ultra, naordinoval si podmínky. Protože je toho mínění, že Ukrajinci si žijí nad poměry, nakázal zrušit dotaci státu na ceny plynu pro obyvatelstvo, zvýšit nájemné ve státních bytech, zmrazit platy stáních zaměstnanců a další dobrůtky. Janukovič chtěl být zvolen i v roce 2015 a tak na podmínky nepřistoupil a Ukrajina úvěr nečerpala.
          Putin daroval Janukovičovi roční bonus na ceny plynu v úhrnu za 10 miliard USD + 15 miliardovou linku ručenou státními obligacemi za 5 % per annum, bez jakýchkoliv podmínek. Splatnou koncem roku 2015. Zatím Rusko pustilo vloni z onoho rámce 15 miliard USD 2 miliardy, zbytek měl být uvolněn během prvního pololetí 2014. Navíc Putin garantoval dovoz zboží z Ukrajiny ročně za 17 miliard a bude-lie se Ukrajina snažit, násobně nákupy na Ukrajině navýšit.
          Jenže jenom za rok 2013 stále dluží Ukrajina Rusku za plyn po lhůtě splatnosti něco přes 3 miliardy USD a rovněž za letos odebraný plyn již za nižší ceny neplatí. Plus ona aféra 7 miliard za neodebraný, ale objednaný plyn z dřívějška.
          Od krize 2008 nabrala Ukrajina do konce loňského roku deficit zahraničního obchodu za 70 miliard USD. Nakoupili, ale není čím platit, protože neprodali.
          Jó nebude to mít Jaceňuk, Kličko a ten Banderovec lehké.

          15 miliard od MMF je jen kapka do černé díry, ale je fakt, MMF je dobrodinec, taková charitativní organizace.

  5. Věra Říhová napsal:

    Na sledování mezinárodních situací nemám dost času a podle zpráv českých médií si člověk přehled neudělá. Takže Vám Vlku moc děkuji za Vaše články psané tak, že to pochopím i já – naprostý laik v mezinárodní politice.
    Ukrajinu dnes sleduje hodně našich lidí z jednoho důvodu. U nás už to začíná v lidech vřít, ale všichni dobře víme, co dokáží mnozí Češi – ničit, zapalovat, zabíjet nebo posílat na smrt, zášť a msta jsou v našich genech zakotvené. Stačí jiskra a mrtvé bychom nestačili počítat, všichni to vnitřně cítíme. Na druhou stranu všichni víme, že po dobrém se té mafiánské smečky nezbavíme, dobrovolně neodejde.
    Rozhodně tím nechci srovnávat situaci u nás a na Ukrajině, i já chápu, že je to nebe a dudy. Mluvím jenom o těch občanských důsledcích. Pořád ještě žijí pamětníci poválečného odsunu a občanské msty, pamětníci 50.let a pamětníci čistek 70.let. Máme u nás tolik extrémistů, pro které by bylo uchopení pochodně jenom adrenalinovým zážitkem, tolik frustrovaných ubožáků, kteří by si rádi na někom schladili žáhu a povznesli tak své sebevědomí, tolik naštvaných lidí, kteří by se nezúčastnili, ale souhlasili by. A proto si necháváme na sobě dříví štípat a doufáme v nějakou vyšší mezinárodní mocnost, která za nás problémy vyřeší. Na Ukrajině vidíme, jak se to dělá.

    Pište, prosím, Vlku, dál. Hltám každou Vaši informaci a jistě nejsem sama.

    • jezevec napsal:

      chápu to dobře, že je vám líto, že u nás taky není válka?
      polemizovat v zemi ve které se konají volby, jak někdo „dobrovolně neodejde“ už je skoro na hraně trestného činu. to jako myslíte vážně, že vítěz voleb ve svobodné zemi má „dobrovolně odejít“ když to „vře“, aby ho lůza „naštvaných lidí“ nesmetla v gerilové válce?
      sledujete vraždění na ukrajině s dychtivostí, co se dá dosáhnout pouličním násilím?

      • Věra Říhová napsal:

        Správně položená poslední otázka. Já určitě s obavami, aby se toho nechytl někdo u nás. Kolik našich lidí sleduje tyto události s obavami a kolik s dychtivostí ? Bohužel těch dychtivých znám víc a těch, kteří vykřikují o zbabělosti národa, který se bojí postavit moci je na internetu nepřehlédnutelné množství. Stačí se podívat, kolik lidí obdivuje Mašíny.

        • jezevec napsal:

          na ukrajině se nedemonstruje proti diktátorskému režimu, ale proti režimu, který byl zvolen ve svobodných demokratických volbách, a to je přeci něco jiného. nebo ne?

          • ernest napsal:

            Kdyby volby mohly cokoliv změnit, dávno by je zakázali. Viz dnešní povolební koalice. Spousta „protikladných“ politických stran, ale vládnou sponzoři, kteří jsou titíž.

  6. Anonymní napsal:

    Zajímavý pohled na události, díky za něj. Aby je tam ještě humanitárně nevybombardovali czech.ruvr.ru/2014_02_21/Klicko-vyzval-zapadni-staty-k-vojenske-intervenci/.

  7. Skogen napsal:

    Hravý dotaz: Mohl by být Kličko hypoteticky v Německu souzen za vlastizradu, pokud by se jako německý občan dopustil spolupráce s cizí mocností, která by poškodila zájmy Německa, tzn. s Ruskem?

    A něco o radikálech: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=800098

  8. Admirál napsal:

    Včera jsem psal Hladisovi

    „Ale ono to vypadá podle prohlášení, že tam ani nic řešit nechce. Nastolila situaci, kdy konflikt nekontrolovatelně eskaluje bude první volat po zásahu zvenčí.“

    A už to tu máme.

    Kličko řízený z Berlína volá po zásahu z venčí.

    Takže jasný tah na Syrský scénář. Rozvrtat, zapálit, volat hoří a přihlásit se dobrovolně k hašení. Samozřejmě humanitárně.

    Kličko, nový Ukrajinský Bilak. Tak vypadá vlastizrada v praxi.

    Poučení: Dál od Německa.

    Poučení: Porozhlédněme se, kolik nám tu běhá potencionálních Bilaků. Jsou momentálně dobře vidět. Je dobré o nich vědět.

    Poučení: Mediální prostor se nedá definovat jako svobodný a pluralitní. Je ovládán, vlastněn. V takovém prostoru nemůže existovat demokracie, pouze diktatura. To je třeba vzít na vědomí a
    zařídit se podle toho.

    • Hladis napsal:

      Vase záliba v konspiracnich teoriích a podivnych konstrukci je koukam hlubšího charakteru.

      • Admirál napsal:

        Ano mám zálibu neuzavírat se v ve schématech, která jsou mi podsouvána, vnucována a používat kritické myšlení.

        Vyplatí se to.

        Koneckonců, můžete klidně vypnout mozek, pokud je to vaše ctěná libost a dáváte tomu přednost.

    • Tony napsal:

      Do budoucna Vám to může být Putna …

  9. Kanalnik napsal:

    „…i přesto, že tu byli gastarbeitři, i přesto, že tu byli tolikrát okradeni, stejně si malují naši zemičku jako ráj na zemi a mají pocit, že EU jim tohle všechno dá.“

    No, možná prostě mají pocit, že přes to všechno život tady je stabilnější a optimističtější, že korupce a ztrácení peněz je tu menší. Což je, dle mého názoru, pravda, takže se jim nedivím. Druhá strana mince ovšem je, že takové, jaké si to udělají, tak takové to budou mít, ve změně věcí domácích jim EU moc nepomůže, i když k tomu může Ukrajinu vést (viz. Janukovyčovo odmítnutí podepsání dohody s EU napodzim, v té prý něco takového bylo). To je jak u nás, tady si národ také neumí moc vládnout, a EU to za nás neudělá. Přeci jen ale má EU na určité věci u nás vliv.

    • Hladis napsal:

      Nemuzete takovy vyroky brat vazne. Samozrejme ze pro Ukrajince je Cesko ve srovnani s Ukrajinou nebe a dudy.

    • hans napsal:

      … ve změně věcí domácích jim EU moc nepomůže ….
      Ale pomůže. Tak jako pomohla na Balkáně. Stačí srovnat si nezaměstnanost, životní úroveň, fungování státní správy v Bosně, Kosovu před „pomocí EU“ (tj. roku 1991) a dnes. Ukrajinci mohou pořádat zájezdy do Tuzly a Sarajeva, uvidí svou budoucnost.

      Také Libyjcům EU výrazně pomohla. Syřanům ještě pomáhá.

      • vonrammstein napsal:

        Poněkud cynické, ale pravdě blízké.

      • tresen napsal:

        Nevím, jestli by se s vámi Bosňáci shodli. Řekla bych, že za tristní stav Sarajeva Evropu neobviňují.

        • Hladis napsal:

          Neobvinuji Evropu. Tam je problém s nekonkurenceschopnými a zastaralými podniky a s jejich privatizaci a bankrotem, coz jde ruku v ruce s nezamestnanosti.

    • Laco G. mlynář napsal:

      No, když si porovnám, že produkce HDP celkem je v ČR s 10ti miliony obyvatel ročně 152,926 M.€ a na Ukrajině se 45 miliony obyvatel jenom 137,020 M.€ , tak je jasné, že to tady pro ně musí být ráj, 5 x vyšší životní úroveň.
      JENŽE nevidí, že je to tady jen navoněná bída, protože už porovnání státního dluhu na obyvatele je u nás podstatně horší a to 5 x vyšší v ČR 6,651 € na obyvatele, Ukrajina pouze 1,125 € na obyvatele.

      JINÝMI SLOVY, POKUD BYCHOM SE CHTĚLI RYCHLE DOSTAT NA STEJNÉ ZADLUŽENÍ JAKÉ MÁ NYNÍ UBOHÁ UKRAJINA A SVŮJ DLUH ZAPLATILI, BUDEME NA TO JEŠTĚ HŮŘ, NEŽ DNES TA UKRAJINA.

      Jenže to samozřejmě nikdo zde není ochoten vidět, slyšet, natož o tom mluvit.
      Ale vyčítejte to obyčejnému Ukrajinci, ten vidí a chce taky navoněnou bídu.

  10. ujo napsal:

    Aby si EU byla s Ruskem bližší chtělo by to společného nepřítele.
    Potenciálně tu jeden je- Čína.
    Jak to kdysi říkal Mao (tehdy myslel USA a Sověty): budeme z hory pozorovat zápas 2 tygrů a pak.. ?
    A pak je tu ještě jeden moment: je skutečně USA až tak velký přítel EU?

  11. Laco G. mlynář napsal:

    No těžko je USák kámoš EU, ta sprostá náměstkyně zamini USáka pravila do telefonu Fuck EU, což naše média přeložila schválně milosrdně jako Do prdele s EU. Ve skutečnosti je správný překlad Mrdat EU. To jsou slova prý dámy, prý náměstkyně ministerstva zahraničí toho našeho největšího vzoru. A z Rusnoka se jim protáčely panenky, když řekl Ty vole, děsím se, že tam ( do JAR ) pojedu.

    • mongol napsal:

      prekladat ustalena slovni spojeni a nebio idiomy doslovne neni ve skutecnosti spravny preklad 🙂 mozna se podivejte do vykladoveho slovniku

      • Xaver napsal:

        Správně! Výkladů je vícero.

      • Laco G. mlynář napsal:

        To spíš mongole řekněte Vy jak byste přeložil „Mr..m EU“.
        Každopádně, ty vole Rusnoka je takové milé pohlazení, proti té USácké staré hajtře z ministerstva.

  12. Admirál napsal:

    K dění na Ukrajině se vyjádři i V.Klaus:

    „Postavit Ukrajinu před volbu – Východ, nebo Západ, znamená ji rozbít. To se, zdá se, bohužel děje,“ bojí se Klaus. Zároveň ale připomíná, že země je do značné míry umělým útvarem, který existuje teprve od roku 1991. Jeho složitý historický vývoj nutně vede k rozdílným představám občanů o orientaci a směřování země.
    „Jistá umělost tohoto státního útvaru a rozdílné představy jeho obyvatel o jeho budoucnosti a směřování paralyzovaly jeho politický život od samého počátku. I z Prahy jsme to dobře viděli. Své vykonala i nezvládnutá transformace země, tíživé dědictví komunismu i ekonomický a politický chaos posledních dvaceti let,“ vyjmenovává Klaus problémy Ukrajiny.
    Podle něho je přizená její závislost na Rusku, a to už proto, že právě ona je historickou kolébkou ruské státnosti a kultury. „V této situaci představa některých lidí v Evropě, a zdá se i předních představitelů EU, reprezentantů dnešní České republiky a hlavně politických aktivistů, že je možné připustit střet o orientaci Ukrajiny a vést boj o její směřování na Západ či Východ, ignoruje realitu. Zemi to vede do neřešitelného konfliktu, který může skončit pouze tragédií,“ varuje exprezident.“

    • est napsal:

      „Své vykonala i nezvládnutá transformace země, tíživé dědictví komunismu i ekonomický a politický chaos posledních dvaceti let.“
      O kom že to mluví?

      • zemedelec napsal:

        Pro est.
        Řekneme to upřimně,Ukrajina už má všechny rozkrádačky za sebou.Také můžeme říci,že Ukrajinu vysávalo Rusko,podobně jako nás Německo,pod hlavičkou EU.Také se nedivím,že hledají záchranu na všechny světové strany.

        • est napsal:

          Ano, rozumím tomu stejně. Jen mi přišlo, že onen citát hezky pasuje i na naši drahou vlast. Tíživé dědictví komunismu ve formě veksláků a bývalých prominentů transformovaných v „úspěšné“ podnikatele, stejně jako imperativ Kdo nekrade okrádá rodinu.
          Průmysl, zemědělství, zdravotnictví, školství atd. , vskutku vše úspěšně transformováno.
          Ekonomický a polit. chaos? Škoda mluvit.

  13. Skogen napsal:

    Temná vize 🙂 http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=801948

    Možná spíš doktrína… Tak si říkám, nakolik v uskutečnění hrálo roli dokončení Nord Streamu.

  14. Řezníček z Brna napsal:

    Zhruba před 14 dny jsem měl dlouhý rozhovor s ukrajinským řeckokatolickým knězem, který mě požádal o určitou technickou pomoc ohledně humanitární sbírky. Heslovitě cituji bez komentáře jeho názory:
    + Podporuje demonstranty, protože Janukovyčův režim je zločinný
    + Janukovyč sám je zločinec, několikrát soudně trestany, lid ho zvolil ve svobodně volbě, lid je blbý, neměl ho volit.
    + Na Ukrajině panuje příšerná korupce, je normální že podnikatelé musí platit výpalné mafii, která je napojena na státní správu. Takový režim vy si tady v Česku neumíte ani představit.
    + Jsem kněz, ale schvaluji násilné akce demonstrantů, protože kdyby pouze mávali vlajkami, tak k žádné změně nedojde, Janukovyč sám dobrovolně neodejde
    + Věřím EU, to je budoucnost pro Ukrajinu.
    + Kličko nemá masovou podporu veřejnosti
    + Odhaduje, že 60% občanů Ukrajiny je pro vstup do EU
    + Je přesvědčen, že celá situace skončí občanskou válkou.

    • bathory napsal:

      Přesně toto říkala dnes naše Iryna. 35-letá ukrajinská sanitářka v pražské nemocnici s minimálním platem, původně však IT specialistka (u nás jí neuznali diplom). Říká, že korupce na Ukrajině je tak tragická, že bylo jen otázkou času, kdy dojde k masivnímu průšvihu. A že zpívání na náměstích a mávání vlajkami by v jejich situaci nebylo k ničemu. A přestože celý den brečí, tvrdí, že „to“ muselo zákonitě přijít.

  15. janhladik napsal:

    Ukrajinská ekonomika byla do konce roku 2013 v recesi. Trh swapových kontraktů ještě před nepokoji vsázel na 50 % šanci ukrajinského bankrotu. To by se ale nehodilo velkým investorům, především do indexu EMBI Global (J.P.Morgan Emerging Markets Bond Index Global); bankrot Ukrajiny by způsobil velký a nežádoucí propad celého indexu, a tedy ohrozil především evropské bankovní domy a jejich portfolia (na záchranu těchto bank nemá EU peníze). Investoři vsázeli na ukrajinskou dohodu s EU, která se týkala politických a obchodních závazků. Ukrajina jí však v listopadu 2013 odmítla a označila za sebevražednou. Věřitelé spolu s IMF (Mezinárodním měnovým fondem) hodlali po podpisu dohody Ukrajině poskytnout potřebné záchranné půjčky. Odmítnutí dohody tedy vytvořilo dalekosáhle složitou situaci pro spoustu zúčastněných aktérů.

    Ukrajina oplývá cca 28 mld tun železa, 39,6 triliony kubíků zemního plynu (využívá jen část, nemá kapacity na jeho zpracování), 47,1 mld tun černého uhlí, apod. Na tomto bohatství stojí i východní těžký průmysl, kde převažuje ten ocelářský (Ukrajina je světově desátá v ocelářské produkci, Německo pro srovnání sedmé): především společnosti Metinvest, AzovStal, Ilyich Steel & Iron Works, atd. Tato dítka privatizace jsou úzce navázána na prezidentův režim a rozhodně se svých aktiv nehodlají vzdát.

    • Laco G. mlynář napsal:

      Kolik pak ti věřitelé hodlali Ukrajině půjčit ? Azarov chtěl alespoň 20 miliard Euro a Fűle se mu vysmál a nabízel 600 milionů Euro. Pouze MMF 15 miliard USD, ale za totálně drsných podmínek, jenže to všechno je nic. O ničem jiném nikdo neví, možná, že Vy ano,

      • janhladik napsal:

        Ovšem, že jde především o ty drsné podmínky.

        Ihned po dnešním zveřejnění dohody o příměří to nebyl nikdo jiný, než silně exponovaná banka, kdo vyjádřil první znepokojení:

        RBS analyst Tatyana Orlova noted the country was still in dire financial straits. „This is not the end of the story. What I am reading is there is a deal but the devil is in the detail … The urgent need is for a technocratic cabinet that could take steps to avert default“

        Bude se půjčovat a bude se vytvářet scénář nikoli nepodobný tomu, co už jste nastínil výše.

  16. XY napsal:

    Vidláku, přeji vašim blízkým aspoň chvíli relativního klidu a hodně štěstí, ona ta rvačka bude jistě záhy pokračovat. Už jsem měl za to, že není cesty zpět, naštěstí se to aspoň na chvíli uklidnilo. Třeba je ještě na Ukrajině taky rozum.
    A klidný víkend všem!

  17. pepík napsal:

    pohled od zákulisí „světové“ politky: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26079957

  18. pepan napsal:

    „Pusťte Juliji!“ skandovali poslanci. Davy lidí na kyjevském náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan, na rozhodnutí parlamentu zareagovaly jásotem a ovacemi.

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/ukrajinsky-parlament-odhlasoval-osvobozeni-tymosenkove-pm7-/zpravy-svet.aspx?c=A140221_175121_ln_redakce_ebr

    nějak si nedovedu představit, ryze theoreticky, jak by dav autentickej prodemokratickejch demonstrantů v Práglu pod koněm skandoval „pusťte Kalouska (popřípadě Klause, Ratha, dosaďte si jméno dotyčného mučedníka dle libosti)

Komentáře nejsou povoleny.