Jak to je u Korejců/ tedy v Nošovicích/


napsal  XXXX

 mám vždy velkou  radost, když  mohu na Kose uvítat nového psavce.  Mám radost  i  dneska, nicméně s  tím vítáním je  to vachrlaté. Máme  sice nového autora, s  docela  zásadním  článkem, nicméně –  nedám ho ani pod  nickem. Protože  jak  si věci  stojí  a  leží,  lehce by se tenhle  příspěvek mohl  obrátit proti jeho tvůrci.  Plně  by  to odpovídalo  mentalitě  českých poturčenců,  pardon  pokorejčenců  v  cizích  službách.   A na tohle  tu Kosa rozhodně  není.

Proto  jsem  jsem  se snažil článek  totálně  odperzonalizovat,  tak, aby  případní  služební ohaři  neměli  žádnou stopu.

Což  není žádný  důvod pro to, aby jste  šetřili hvězdami pro nováčka. Předem děkuji.

U korejské firmy Hyundai pracuji už řadu let, zpočátku byly podmínky opravdu velmi tvrdé a vlastně jsou stále, jen už tomu velí Češi a co neuměli, to se naučili a „upravili“ k obrazu svému.

Korejec je k nadřízenému loajální, neodporuje, nadřízený je to autorita a očekává se navíc, že pracuje pro firmu, tím pádem  -co nadřízený nařídí, podřízený splní, nediskutuje  a pokud se tak nestane, je potrestán. Je  to železný  zákon.

Většinou je přeřazen na jinou a podstatně horší práci (fyzicky. Na  jedné  z linek  je to třeba nošení sedaček do automobilu. Nosit sedadla celou směnu je opravdu namáhavé. Nutno říct, že korejští manažeři tuto práci znají a  umí, (při  protestních akcí zaměstnanců – „divoká stávka v době přesčasu“ a pak odmítnutí práce v sobotu většinou operátorů na Assembly – montáži) takže Korejci v sobotu prostě nastoupili a montovali. Linku si v  taktu zpomalili aby   stíhali, ale na rozdíl od Čechů, pracujících na pozicích manažerů a i group leadrů, práci na lince bezpečně ovládají…( být mladý není v Koreji jednoduché a než se mladoch vypracuje, tak si užije…)

Korejci taky měli problém s bezpečností práce.Pravděpodobně  mentální. Několikrát nutili podřízené (manteinance – údržbu) aby chodili do tzv. zakázaných prostor (smrtelný úraz Korejce v Žilině). V současné době si to už hlídají, globalizace postoupila i v tomto směru, což je v pořádku. Asi před dvěma roky se stal smrtelný úraz v Brazilii. Výsledkem bylo, že se celosvětově, tedy  i  v Nošovicích, podepisovala příslušná směrnice. Ale  i tak byl  další  smrták  loni v Koreji.  Ovšem tohle  je  údaj bez  záruky. Mají v tomto směru stále problém pochopit, že pracovník by při práci neměl být vystavován nebezpečím, souvisícím s jeho zdravím nebo dokonce  životem…Prostě  – mentální problém.

Korejec ctí starší osobu. Takže  čeká až starší  osloví mladšího. Má  to  dost neobvyklé  důsledky. Tedy  z českého pohledu – mezi Korejci můžou být přátelé jen  stejně staří. Starší se  nemůže  přátelit  s mladšími, jinak vznikají kulturní problémy. Tyto měli hlavně mladí muži v Hyundai, Korejec to mohl považoval za neslušnost a často také považoval….Výsledkem tohoto střetu  kultur byla  napomenutí a vytýkací dopisy. Používali je   hodně často…. Být  v Koreji  mladý  opravdu  není jednoduché!

Ale  Korejci  mají  i  svou  druhou stránku.

V současné době s korejským manažerem do styku nepřicházíme, jen pokud čekají návštěvu z HQ. V tom případě vyběhnou a začnou sami uklízet! Dříve zastavili linky a uklízeli jsme všichni, v současnosti uklízejí sami a nebo se vypíše pracovní sobota. Popřípadě si najmou uklízecí četu. Největší rozdíl je v přístupu k zaměstnancům. Korejec není arogantní k běžnému operátorovi, bohužel Čech dělá velké rozdíly a občas padají i vulgarismy.

Korejci velmi dbají na údržbu okolí firmy, vysazují květinové záhony, stromy byla vykopány s kořeny a ty byly založeny a znovu zasazeny do půdy. Vlastně podobně to vypadá i v Koreji, tak jsou celé parky a jezírky a s koi kapry. Bohužel volná příroda, jako je zde, tam není. Buď je zastavěn, nebo zemědělsky využívána. Korejec rozhodně nekrade, lidé jsou  to  přívětiví a slušní.

Dlouho jsme nevěděli, že v Hyundai v J.Koreji  jsou velmi silné odbory! Až po divoké stávce, kdy se řešilo jak nás potrestají, se čeští odboráři konečně rozhoupali a začali zjišťovat co a jak. Tehdy se rozjížděla výroba KIA Venga a byli tam Korejci, kteří pomáhali z rozjezdem výroby (vždy když jede nové auto, jezdí z Koreje z Namyangu (http://www.auto123.com/en/news/hyundais-namyang-research-and-development-centre?artid=136903 ) pracovníci, kteří měli na starosti vývoj). A ti nějak pustili našincům, kteří se s nimi domluvili (všichni anglicky nemluví),  aby  zkusili navázat spolupráci s odbory v Ulsanu.

Od té doby víme zcela  bezpečně a  to  i  na základě  osobních zkušeností těch,  co  se služebně  dostali  do Koreje, že si Korejci vůbec nedovolí ve své domovině vůči osazenstvu  na linkách , to co si lajznou tady!

Odbory v Koreji řeší vše, nadřízení nesmí vytknout nic zaměstnancům bez povolení odborů. Ne jako v Nošovicích, kdy je zaměstnanec popotahován i za takové  tričko (pokuta 500 kč, nebo podobná pitomost)! Jde  o naprosto konkrétní  případ -jednalo se, v létě v době veder, o oblečení – lidé na linkách si nesměli   vyhrnout nohavice, triko muselo být  zásadně s dlouhým  rukávem. Na linkách byla teplota běžně 31°C a i více, nikoho to moc nezajímalo a „takt time“ byl stále udržován ve stále stejné rychlosti 60 sekund (to je doba, po které se montuje určitá accute operace a také doba, kdy sjede z linky nový  automobil, t.j   60 kousků za hodinu.

Teoreticky v době, kdy jede linka, se lze  jít  napít, ovšem musí být pracovník,  určený  jako střídač, volný a dost často tomu  tak vůbec není.

  Vrchol představuji někteří group leadři -Češi. Ti  zakazují operátorům chodit na wc. To by si v Koreji nikdo nedovolil! V době veder to je prostě  hnus…..Na  druhou  stranu je nutno zase  říci, že jsou lidi, kteří  si v době přestávek, místo aby se šli napít, si jdou raději zakouřit a pak se diví, že omdlí. Přestávky jsou vždy po dvou hodinách 10 minut, hlavní přestávka je 25 minut Že je naprostý nedostatek wc pro ženy jen dokresluje  situaci, jak to vypadá  v moderním  podniku  ve  střední  Evropě  v  21.století.  Korejci totiž nepočítali s tím, že na montážních linkách bude tolik žen.

Od ledna se vedení rozhodlo omezit počet zaměstnanců na linkách. Důvodu  sotva  uvěříte! Výroba  naprosto  bezvadně  klape, co  do kvality! Nejsou chyby,  nač zaměstnávat tolik zaměstnanců? Ony ty chyby nejsou z toho důvodu, že i poslední model jede ( je na lince vyráběn) už více než rok a půl. Nových lidí je minimum, takže každý zaměstnanec ví precizně  co a jak.

Ale  to není  ni zdaleka  všechno! Na přelomu roku 2012/2013 se vedení rozhodlo, že operátoři, kteří dva roky předtím získali třídu 3 a nepracují na montážních linkách, buď předou na montáž a nebo, pokud převážejí auta (řidiči), musí se vzdát třídy 3 a vzít zavděk třídou 2, kde je asi o 1400 kč méně…Někteří, tedy hlavně některé ženy šly raději na montážní linku, aby si třídu 3 zachovaly….

V současné době tyto ženy vadí některým group leadrům.

 A tak se stalo, že například jeden pan BOS –  group leader, nenápadně řekl, že musí jeden zaměstnanec z kola ven… Popovídal si s opatrně s kolegy o tom koho vyrazit, rozhodl se, že udělá v týmu menší rošádu. Jenže mu to nevyšlo (dobrý kolektiv je asi velký problém v době týmové spolupráce). Tak se rozhodl“zájmovou“ osobu, kterou  měl  nejvýš na  seznamu, potrestat a poslat  na jinou linku na horší práci na dva, tři dny.  Prý ten dotyčný  byl  drzý,  ba  dokonce se zastával nevhodných lidí ( kolegyň s třídou 3). – Jen si říkám, co bude vadit vedení další rok, co si zase najdou… Nepřipadá  vám  to jako obdoba  slavné  školní poznámky  – drze  se mi  směje  do  očí, když se  k němu  otočím zády?

Ten“ přeložený“  na  onom druhém pracovišti vydržel dva dny.  Pak pro modřiny na nohách musel vyhledat  lékařskou pohotovost – POPRVÉ V ŽIVOTĚ!  Lékař  z pohotovosti měl dost velký problém pochopit,  že ty modřiny jsou od lezení do auta ( hrany plechů)  a nikoli  od  těžkého pádu  se schodů! A dost se divili i  operátoři na onom  druhém pracovišti, že se nejspíš  někdo zbláznil, že je to pozice, kde nechce nikdo chodit, protože  je tam značná  svalová  zátěž,  která prostě  vyžaduje  naprosto jasné  fyzické  parametry.  A ten  „trestanec“  je  neměl , což  bylo každému zjevné na  první  pohled,  ani náhodou!

Dodejme, že noční směna začíná v pondělí a končí ráno v sobotu…

K té svalové zátěži – spousta zaměstnanců má velké problémy s karpálními tunely (syndrom karpálního tunelu), vedení to řeší většinou propuštěním s odstupným. Bohužel drtivá většina zaměstnanců dojíždí z Bakalova, jak oni říkají Karviné a z okolí , Havířova. A jinou možnost zaměstnání nemají, řeší tohle postižení operací, někteří ani nejdou po operaci na nemocenskou a s operovanou rukou dělají lehčí pozice (které chce vedení postupně zrušit). Hodně zaměstnanců je agenturních a těm je vyhrožováno vyhazovem, pokud budou ve stavu  nemocných. Tak tam uklízejí zaměstnanci s rukama v sádře. Na některých pozicích stojí zaměstnanci s vyvrtnutými kotníky a pajdají. Někdy to tam vypadá jako ve vojenském lazaretu…

Prostě  vítejte  v pekle. Nebo  aspon  v jeho  předsálí.

Takže nějak tak se pracuje ve fabrice vlastněné Korejci. Korejci si nikdy nepostaví fabriku v místě kde je dostatek práce, půjdou tam, kde je velká nezaměstnanost a kde mohou pomocí Čechů udržovat zaměstnance v napětí..

Kolektivní vyjednávání odborů s vedením- opisuji z dřistáku HMMC Express:

Ve dnech 13. a 20. ledna proběhla setkání zástupců obou odborových organizací a společnosti HMMC k návrhu znění Kolektivní smlouvy, která by měla platit od 1.4.2014. Na prvním setkání byly dohodnuty záležitosti týkající se počtu vyjednávačů a organizace společných jednání..

Mezi novými požadavky odborových předáků jsou např. uvolnění obou předsedů odborových organizací na plný úvazek s náhradou jejích mezd pro výkon odborových aktivit, dvojnásobné navýšení počtu hodin uvolnění pro odporové předáky s náhradou  mzdy v kalendářním měsíci, navýšení počtu dní pro účast na odborářských školeních, zajištění a financování kanceláří pro každou odborovou organizaci zvláště  nebo navýšení příspěvku společnosti na činnost odborů o 100%.

Vedle těchto požadavků byly projednány i body. kterými odbory požadují výrazně rozšířit své pravomoci nad rámec Zákoníku práce.

Další dřistáky nemám, ale stále je tam psáno, že požadavky odborů jsou nevyvážené..

Teď z Odborářského občasníku:

V pondělí 17.2.2014 proběhlo již šesté kolo kolektivního vyjednávání.

A jak probíhalo? Shrnul bych to do jedné věty, naprostá fraška….

Návrh HMMC: nejprve se dohodnout na sporných bodech z první části a teprve až poté se věnovat části mzdové.

Návrh odborů:

nezdržovat se spornými body z první části a přejít na mzdovou s tím, že k těm sporným se později vrátíme a to i s ohledem na vývoj jednání o navýšení mezd. Tak to fungovalo po tři roky zpětně, takže nechápeme, proč je to najednou problém? Nutno dodat, že každý protinávrh Společnosti je horší, než je uvedeno ve stávající kolektivní smlouvě. Copak ochrana pracovních míst, ať u nás v budoucnu nepracuje 90% zaměstnanců pod agenturou, místo kmenového stavu, je nějaká výhoda pro odborové předáky? Copak skutečnost, že i nadále preferujeme uzavírání smluv na dobu neurčitou je výhoda pro odborové bafuňáře? Odmítáme uzavřít obecnou část bez naprostých změn a ochudit tak naše kolegy o zlepšení jejich pracovních podmínek a jistot. Na posledním jednání jsme měli nachystanou prezentaci pro podporu našich mzdových nároků, nicméně jsme se k ní nedostali. ( Odpory požadují navýšení platu o 1700 kč)

Proč nám mají tolik přidat?

Operátoři v sesterském závodě v Žilině mají platy vyšší o 12.231 kč než je průměr v Žilinském kraji (Společnost HMMC totiž tvrdí, že zaměstnanci HMMC mají nadprůměrné platy v Moravskoslezkém kraji)

Konkrétně průměrná mzda zaměstnanců KIA je 31.266 kč (kurz 1€ = 27 kč). Tady nejde o to dohnat závod v Mladé Boleslavi, ale o to dohnat sesterský závod ze Žiliny …

http://www.odboryhmmc.cz/

Prostě  -vítejte  v  peklíčku jménem Nošovice.

Vlkův  dodatek:

už  chápete, proč  dneska nebude ani nějaký nick?  Kosa  zná  autora, proto tenhle  článek otiskla.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

124 reakcí na Jak to je u Korejců/ tedy v Nošovicích/

  1. jezevec napsal:

    skutečně by korejským soudruhům vadilo znát autora tohoto textu? vždyt podobné podmínky jsou ve všech montovnách. někde i horší.

    • Kanalnik napsal:

      mozna ze Korejci by jmeno autora zvladli, mozna ne…. otazkou take je, jak by to zvladli fabrikovi Cesi ve vyssich pozicich, tam bych to moc neriskoval, takze dobre, ze autor zustal v anonymite 😉

    • vlkp napsal:

      jestli by to korejským soudruhům nebo spíše jejich pokorejencům tuzemské provenience vadilo, nevím.
      O naprosté anonymizaci jsem rozhodl já sám. Pro jistotu. A zkusím ti vysvětlit rozdíl mezi novinářem a zaměstnancem v konkrétní firmě. Zjevně nejsi sám schopen dovodit ten zásadní rozdíl, když na někoho nemůžeš a u sebe zaměstnaného člověka si můžeš zpracovat lžičkou na kafe…
      Takže norníku – cizí novinář je ten, na koho nemáš. Vlastní zaměstnanec je naproti tomu trhací kalendář. Už jsi pochopil?

      • jezevec napsal:

        oba patříme mezi ty, kteří využívají možnosti internetu být na něm kýmkoliv chceš. takže budiž na síti každému dostatek anonymity, s tím já problém nemám.
        jen že mi ten článek nepřipadal tak třeskutý – kdyby někdo popisoval, jak řediteli nachcal do pití, či objel auto korunou, nebo svolával k rozbíjení strojů, chápu že má důvod být skryt – že by ale výše uvedený popis reality pro někoho mohl být překvapením, to by bylo překvapením spíš pro mně, že je někdo překvapen – nebo že by korejští soudruzi byli překvapeni, že o jejich podmínkách „se ví“ i za branami provozovny? práce v montovnách je v jakémkoliv státě a sociálním zřízení blbá a blbě placená, kdo má na víc tak při první příležitost mizí za lepším. ti co si zbydou pak nemají moc na výběr, což platí ve smyslu činném i trpném.
        přesto si vždycky mohu hlavu ukroutit, že u nás existují zaměstnavatelé, kterým nestojí za to vytvářet pracovní podmínky, za kterých by pro ně lidi pracovali rádi. skoro nic to nestojí, a kšeftu to pomůže. alespoň tedy v jezevčí noře. člověk, jehož jedinou motivací je padla a výplata, pracující s nechutí a s myšlenkou na pomstu svému zaměstnavateli, nebo přinejmenším jak ho vojebat, něco si vymoct a prosadit – to neustálé vytváření antagonismu až třídní nenávisti, myslel bych, že to musí firmě vadit i u řemesel na pásu.
        zaměstnavatel potřebuje lidi na práci, lidi potřebujou tu práci a jeho prachy. není o moc složitější ani dražší, shodnout se na společných zájmech a dělat to kooperativně. zaměstnanci jezevčí nory by mohl vyprávět ….

        • JANK napsal:

          Bohužel jsou (byli a nejspíš i budou) i tací lidé, kteří se snaží urvat co největší „žvanec“ s co nejmenší námahou a nezáleží jim na „bližních svých“, a to na obou stranách prac.procesu. Ideální by bylo, kdyby ti poctiví zaměstnanci pracovali jen pro ty poctivé zaměstnavatele a naopak, možná by pak k pozitivním změnám došlo na obou stranách, jenže to není reálné.. Zaměstnavatel má však lepší pozici v každém případě, to on udává, jak to ve své firmě chce mít.

          • jezevec napsal:

            za komunismu se říkal takový ftípek, když se dělnické třídě nechtělo makat: může bejt ředitelskej rád, že mu sem chodíme, šak komu by jinak řediteloval?
            dneska to už není vtipné, více se to přiblížilo realitě. vykořisťovaný jedinec se může vklidu (a často za nikoli_výrazně_menší peníze) válet na sociálních dávkách, pracovat nemusí. nicméně zaměstnavatel žádnou reálnou alternativu nemá, žádný podnikatel se bez zaměstnanců neobejde. že přitom tahá za delší konec, když musel vydělat na výrobní prostředky a sám nese veškerá rizika, to mi vůbec nepřipadá nefér.

  2. Fagan napsal:

    Omlouvám se za Off topic, ale než jsem to dopsal, tak se o pár minut vlákno s „Proměnami“ pana Xavera uzavřelo a mě je líto odpověď nicku Leo K. neposlat. Snad mi autor článku a redakce odpustí, nicméně ve své předchozí úvaze jsem sám zmínil fakt, že u nás máme „zaměstnavatele jako je Hyundai“ a že i přes naši nabídku pracovních míst jsou země, kde stejné (špatně placené) místo nezajistí stát, ale musí si ho tam lidé sami shánět obživu jako živnostníci tyjící takřka jen výhradně z cestovního ruchu.

    ****

    Panu Leovi K. jako replika na jeho reakci z 22.49

    Myslím, že váš průměr je dosti pochybný, nicméně není podstatný pro vyvracení toho, že sám fakt, že jet do nějaké asijské země se dá pořídit i s nízkými příjmy, dokonce i „zadarmo“ či svépomocně, jak ostatně dokládá již za komunistů vydaný cestopis, který jsem asi jako desetiletý četl a který se jmenuje „Autostopem do Nepálu“. Pominete-li fakt, že většina lidí se podívá do vzdálenější destinace za zábavou, nikoli za poznáním, pak je pořád nemálo těch, co si za své celoroční úspory mohou dovolit pobývat v Indii třeba několik měsíců (tomu, kdo chce poznat skutečně poznat Indii, ostatně nic jiného nezbývá, protože ta se za pár týdnů poznat prostě nedá, stejně jako třeba Spojené státy – tam už ovšem potřebujete buď značné úspory anebo zvolit nějakou formu placené dovolené tím, že tam budete střídat cestování s krátkodobými zaměstnáními – já jsem něco takového zakusil na studiích na počátku 90.let, a věřte, že to bylo moc fajn, i když si člověk neužil hotelového komfortu na jaký je zvyklý našinec na Kanárech nebo v Egyptě, kam se už podívalo dost našich spoluobčanů, podstatně více než je těch dnešních 10% nezaměstnaných).

    Můj postřeh tedy byl o tom, že jednou ze zásadních proměn našich zkušeností, budeme-li to měřit generační zkušeností, takže dnes 23letý student za dobu svého plnoletého života (někdy i bez pomocí rodičů i předtím) procestoval podstatně více zemí a má zkušenosti se zahraničními politickými poměry, kulturou, mentalitou lidí a může pak lépe srovnávat a uvědomit se kulturní a společenské rozdíly mezi naší zemí a zahraničím aniž by se jeho o generaci a více starším rodičům (min. v těchto letech) určitě ani nesnilo.

    A že to obohatilo více celkovou úroveň poznání více společenských souvislostí bez toho, že by musel mít zkušenost odkojenou jen českými luhy a háji a celkový narativ tak bude nejen jinačší, ale bohatší než jsou jen TV zprávy o záplavách v Indonésii nebo o vojenské juntě na Barmě i když jak se říká lidově v Česku – nebylo mu 50 a nebyl v Rusku (míněno SSSR).:-)

    A že nejen pojmy jako demokracie, lidská práva nebo státní důchody znamenají nějaké články v naší Ústavě a že když Německo je má vyšší, že u nás demokracie snad není nebo že jsou porušovány základní lidská práva, když se nám zdá, že se máme materiálně hůř než na západě. Nicméně třeba takový ostrov Mauritius má svobodné volby od r. 1947 a parlamentní demokracie tam byla zavedena už v r. 1886. Samostatnost na Británii získal jen o pár let později než třeba evropský Kypr. Indická většina jeho obyvatel směla zakládat své parlamentní strany, které si pak vymohly i vlastní suverenitu na Británii pokojnou politickou cestou.

    V indexu demokracie /The Democrasy Index/ vyhodnocuje míru demokracie 167 zemí na této planetě. Je vypracováván na základě 60 ukazatelů, seskupených do pěti různých kategorií: míra politické volby a pluralismu, občanská práva, funkčnost vlády, politická spoluúčast a politická kultura. Tento index byl poprvé vytvořený v roce 2006. Mauritius je na 24.místě za např. hned za Belgií a Českou republikou. Ovšem platy a životní úroveň se jistě s většinou zemí, co tomuto žebříčku vévodí, nemůže srovnávat. Ovšem, je otázkou, jestli by tamní občané měnili třeba s Čínou nebo Ruskem, které je svým platovým mediánem výše, ovšem v tomto žebříčku jsou o hodně hlouběji než pro nás, tento exotický ostrov „pro bohaté“.

    Proč to celé píšu? Že není až tak důležité, kolik lidí má na dovolenou a kolik ta u průměrného Čecha stojí v nominální částce ročně (podle ACK vycestovalo organizovaně do zahraničí už bv r. 2002 přes 2 mil. Čechů – viz – http://hn.ihned.cz/c1-11139630-v-turistice-se-muze-cesko-merit-se-zememi-eu), ale s tím, co je pro něho tou hodnotou, za kterou je ochoten při této kratochvíli, tyto peníze utratit. Jestli za hotelový servis s animačním programem pro děti nebo za poznáním, jaké učinili už mnou zmínění Štefan Rybát a Ondřej Hejma někdy na konci 70.let při svém putování do Nepálu.

  3. Věra Říhová napsal:

    Silná káva před spaním, moc hezky popsané. Bohužel čistě české firmy se tyto metody už naučily také. Čím je vyšší nezaměstnanost, tím více stoupá šílená šikana a pracovní podmínky likvidují zdraví i mladým lidem. Což teprve my nad 50 let. Většina z nás je totálně odepsaná. Plotýnky, „krpály“ , klouby a kloubní vaziva, močové cesty a ledviny, chronické záněty žaludku a střev, ženy mají spadlé dělohy a ucpané vejcovody, máme přecpané psychiatrické ambulance a léčebny. Bezpečnost práce v českých firmách ? V některých to klape bezvadně, jinde si s tím hlavu nelámou. Neproplácené přesčasy a záměrně zadržované mzdy, někde nevyplácené vůbec.
    A většina podnikatelů vysmátých, komu se to u nich nelíbí, může jít, kam chce.

    Na druhou stranu čest všem výjimkám – slušným firmám.

    • Gustavson napsal:

      Přesně tak, paní Říhová. Já bych to jen trochu zkrátil. Asi takhle: Vyšší nezaměstnanost => vyšší tlak (finanční, buzerace) => menší plat zaměstnance = větší zisk podnikatele => menší růst ekonomiky = vyšší nezaměstnanost ==> ….. a na konci? Pár absolutně bohatých lidí, několik státních úředníků a miliony chudých a bezdomovců. Já k těm chudým nepatřím, ale přesto mě to děsí.

  4. Alex napsal:

    Nu v Čechách jsou lidé různí.
    http://zavladsky.blog.idnes.cz/c/334916/Ideologicke-odbory.html
    Ten článek jsem si kdysi schválně založil. Jaké názoru tu jsou možné.

    • Vidlák napsal:

      Sytý hladovému nevěří… potřeboval by pár dní spát pod mostem.

      • Leo K napsal:

        Kdepak, pár dní pod mostem už spálo pár exhibicionistů „aby si vyzkoušeli…“ Houby si vyzkoušeli. Věděli hned od začátku, že se vrátí do řádné postele a ráno si sají sprchu. Ti páriové tuhle perspektivu nemají. Chtěl jsem napsat postrádají – jenže to není pravda. Už ji nepostrádají a aby to nějak přežili (a aby tu perspektivu nepostrádali), opíjí se tím, co je zrovna nejlevnější. Opilému je všechno krásně jedno.
        Jenom nás, těm šťastnějším, by měly svrbět duše.

      • Alex napsal:

        Vidláku, víte, že tohle nepokládám za to nejvystižnější. Pro mne je to doklad naprosté blbosti a u toho pána (v jeho věku) i o nepoučitelnosti. Zřejmě vůbec netuší, proč odbory vznikly a stejně tak netuší proč vzniklo socialistické a nakonec komunistické hnutí. A chce si doslova jako debil projít všechno znova.
        Víte, když se vrátím k článku – v těch automobilkách jde o dost blbou jednostranně fyzicky zatěžující práci. Manželka pracuje v oboru rehabilitace. Takže od ní vím, že jsou i automobiky, které si vyžadájí rehabilitačního odborníka, stejně jako vím, že třeba Japonci doma v těch automobilkách právě pod odborností té rehabilitace denně v továrně cvičí kompenzační cviky. I proto nemám rád českou pravici ani ty liberály – působí na mne spíše jako anarchisti, kteří nemají ponětí o čem – a prakticky ve všem – mluví.
        A tu rehabilitaci (tam, kde je), můžete brát klidně ze dvou hledisek – zaměstnavatel má zájem, aby mu vyškolený lidský materiál déle vydržel anebo jako humanizaci práce z hlediska lidského. Už z toho vylývá nějaká potřeba rovnováhy – a tedy jak potřeba odborů, tak skutečnost, že odbory jsou samozřejmě i politické. Ono to má dalš aspekty – pro důchody – kdy do důchodu takovéto profese třeba. To napadne Špidlu, Kalolouska, Topolánka či klause ani náhodou. Ale socialismus jako pojem je holt parchant, aniž mnohý ví, co že to vlastně je. Pro mnohé je to jen synonymum pro komunismus a ještě v té nejvulgárnější podobě. Českého pubertálního managera vyškoleného Ševčíkem nevyjímaje. Ono nejde jen o konkrétní automobilky, podbné je to v mnohých hypermarketech nebo u firem operátorů, kde za trest při neplnění požadovaných výkonů sedí třeba ve spodním prádle a ataktéž nesmí běžně na WC – o prodloužených směnách dokud nezískají pro firmu dva zákazníky denně ani nemluvě. A skutečně v mnoha případech za těmi šikanami stojí mladý ševčíkovský soudruh. Holt člověk musí uznat, že na svůj plat defakto nepotřebuje ani vš vzdělání. Drábovina postačí.

        • Vidlák napsal:

          Jo, naprosto s Vámi souhlasím. Proveď vola světem… volem zůstane. Takovým aparátčíkům se nejdřív musí zhroutit jejich bublina života, aby pochopili… Je to ošklivé, ale zrovna tomuhle šmejdíkovi to fakt s chutí přeju.

  5. Vidlák napsal:

    Opět podotýkám… když zaměstnanci sami nebudou bojovat, prostě s nimi budou každý zametat. Odborová organizace ve firmě je, 90% problémů je vyřešených. Můj děda vyprávěl, jak ve třicátých letech v Německu chodil pravidelně na příkaz odborů házet kameny do oken mistrů a majitelů firmy. Sem tam se ve večerních uličkách blýskly i nože, strašilo se všemožným způsobem. Otravní zaměstnanci byli vyhazováni a zase se vraceli, protože byly stávky, protože ti němci za sebou stáli tak pevně, že vyhodit jednoho bylo jako vyhodit všechny. Na křivdy se nezapomínalo ani za dlouho, arogantní šéf dostal každou chvíli do držky někde po cestě z hospody. Furt byli na hraně zákona i pravidel, ale drželi spolu a proto byli vždycky o krok před vedením firmy.
    Tohle se musíme naučit. Držet spolu. Když se stávkuje, tak ti co nestávkují se do fabriky vůbec nesmějí dostat a když tak jen za cenu pořádného pracovního úrazu. Když máme arogantního šéfíčka, musí dostat deku. Auta vrcholového vedení musejí být permanentně objetá korunou a s hřebíky pod gumami a musejí vědět za co jim to udělali. A tak dále a tak dále.

    Dokud budeme krotce vyjednávat a čekat, že za nás někdo něco udělá, tak prostě budou o krok napřed ti druzí. Kdo nebojuje, ten nevyhraje.

    • kočka šklíba napsal:

      Máte pravdu, jenže se vžijte do kůže někoho, kdo, když přijde o práci, nenakrmí děti,a to nemluvím o tom, že je mnoho jiných nutných výdajů, na které nezaměstnaný nemá. Je to strašně těžké. Ty lidi lituji, nemyslím to zle, oni v podstatě nemají východisko. Ano novodobí otroci, nic jiného mně nenapadá. Ne že bych si slibovala od roku 1991 něco skvělého od tohohle režimu, stačilo poslouchat Klause, ale že to bude takhle hrozné, to mě ani ve snu nenapadlo.
      Pak jsou všechny ty kecy o svobodě a demokracii jen prázdné žvásty .Když nejste ekonomicky svobodný, nejste svobodný vůbec.

      • Leo K napsal:

        Za tu poslední větu – ruky políbení. Ano je to tak. A už jenom proto bychom měli podporovat myšlenku nepodmíněného základního příjmu. I když narazíme na ještě tužší odpor než v případě referenda. Všech těch, kterým se bordelu (*pardon) dobře žije.
        Díky Šklíbo!

  6. Hudec napsal:

    Zkusím to z druhé strany.
    Mám třetího „korejce“ v řadě:
    1. Hyundai Accent, výroba 2003, vyroben prý v Koreji (?). Čtyři roky jsem s ním byl naprosto spokojen, prakticky bez závad.
    2. Hyundai Accent, výroba 2007, vyrobený v Turecku. Pět let jsem s ním byl naprosto spokojen, prakticky bez závad.
    3. Hyundai i30 combi, výroba 2012, vyrobený v Nošovicích. Zatím zcela spokojen, zcela bez závad. Vynikající poměr cena/výkon. V plné výbavě cca o 100 tisíc levnější, než srovnatelná Škoda Octavia.

    Neumím posoudit, nakolik nesnesitelné pracovní a platové podmínky v Nošovicích ovlivňují cenu vozu. Kvalitu, zdá se, nikoliv. Zde vidím ten základní rozpor – já jako zákazník jsem spokojen, jako občan se dnešním textem cítím pobouřen.
    Co s tím?

    • Laco G. mlynář napsal:

      Asijská auta mají děsný design a huyndaiská k tomu ještě o pár let zastaralejší technologii uvnitř, vysvětloval mi jeden prodejce aut na příkladu jakéhosi integrovaného kabelu.

      • Hudec napsal:

        Já už z dřívějška vím, že nemáte „korejce“ rád. Ale vaše reakce není ani náznakem odpovědi na moji otázku.
        P.S.: Zastaralá technologie? To neumím posoudit. Fakt je, že jsem odmítl tzv. „parkovacího asistenta“ a další věci. Potřebuji auto, které mi slouží podle mých , představ a potřeb. Nikoliv auto s automatickým řidičem a dalšími počičandami, které už bych stejně nezvládal a stejně by mě jen obtěžovaly. Integrované kabely (nevím co to je), mě v této souvislosti nezajímají vůbec. A design? Auto je spotřební předmět a design mi u něj hraje roli spíše podružnou. A navíc se mi ta moje i30dokonce líbí, ovšem s vědomím, že auto snů je Ferrari 🙂 .

    • Evix napsal:

      Kvalita je v Nošovicích zásadní pro koncern Hyundai, je údajně až o 30% lepší než výroba v J.Koreji…

    • VaclavP napsal:

      Nejvíce mě zaráží když si někdo koupí nečeské auto, nečeské potraviny, nečeský nábytek a pak nadává na vládu, že ten stát vede blbě. Tímto ale nemyslím pana Hudce, to je obecná poznánka.

      • Hudec napsal:

        Hyundai je stejně nečeské auto jako německá Škoda. Vy ještě znáte nějaké „české“ auto? Třeba jsem něco přehlédl…. 🙂 .

        • čtenář napsal:

          největší česká automobilka je Kaipan.
          a také Gordon,alespoň si to myslím,že ještě existuje,z Plzně.

  7. Laco G. mlynář napsal:

    Prostě vítejte v pekle. Nebo aspoň v jeho předsálí?

    Hm, hm, tomu tedy nerozumím. V jakém pekle? Tak jak to popisuje autor to naprosto správně chodí ve správně vedeném kapitalistickém podniku. Takhle nějak to popisuje moje babička, že to chodilo u Bati.
    Vždy, když někdo bečí, že je to stejně jako u Korejců v Nošovicích špatně se jej zeptám.

    A CINKAL´S ?
    Ano? Tak na co si stěžuješ?
    Jako teď si pamatuji jak z balkónu Melantrichu vyřvával Havel, že budou potíže, že si budeme muset na čas utáhnout opasky zfanatizovaný dav mu odpovídal, „Nevadí, nevadí, nevadí.“
    Tak, že by už vadilo?
    Jo a ještě vyřvával, že dá úkol ekonomům, aby nebyla nezaměstnanost. Ha, ha, ha, tak takoví to tu vedli posledních 25 let a výsledkem je, že Česko upadá nejhůř ve své 100leté historii.

    Jen víc Korejců v Česku!
    Není to tak dávno co se probíralo převzetí ČSA Korean Airlines. Zajásal jsem a popisoval, jak jsem při poslední návštěvě ruzyňského letiště viděl vycházet bordel posádku ČSA, každý jinak ustrojený. Poté posádku Korejců, málem šli ve dvojstupu jako vojenská hlídka, vzorně ustrojeni. Tak ke komu byste si raději sedli do letadla?
    Jen více Korejců v Česku, jen více žluťáckých odborů v Česku!
    Možná potom cinkálisti po 25 letech dostanou rozum. Ale tvrdý výcvik Čecháčkovi vůbec neuškodí.
    Jó třídní boj néní žádná brnkačka.

    • Michal napsal:

      „Ale tvrdý výcvik Čecháčkovi vůbec neuškodí.“
      A když se takoví tři čtyři „Čecháčci“ z Nošovic postaví proti vám, řeknete jim to do očí? Nebo se jim budete jenom „odvážně“ vyšklebovat na netu?

      • Laco G. mlynář napsal:

        Takovým Čecháčkům, kteří mají problém makat, jsem pravdu do očí vždy říkal a to za reálného socialismu i kapitalismu.

    • Věra Říhová napsal:

      Laco, nezlobte se na mě, nebo klidně zlobte, ale s tím cinkáním je to dnes po čtvrtstoletí už trapnost. Dnešní mládež nikde necinkala a necinkala ani většina občanů v 89. To je takové klišé jako pravičácký náhled na socialismus. Pokud se dobře pamatuji, nejvíce cinkali soudruzi, kteří se chodili na náměstí dívat na ty novodobé „hrdiny“ a kteří začali jako první podnikat, protože jenom oni měli správné a včasné informace, měli peníze a majetky na rozjezd, měli známosti na úřadech a měli k dispozici pracovníky, kteří jim zpracovali privatizační projekty.
      Máte pravdu v tom, že většina národa, včetně mě, naivně věřila, že se to rozjede tržně a hlavně jsme neviděli dál nežli k těm zadrátovaným hranicím. Průšvih nastal v době, kdy Klausova vláda začala rozprodávat továrny zahraničním investorům a likvidovat zemědělství. To už mnozí procitli a pochopili, že soudruzi kapitalisti kašlou na svůj národ a na svou zem a v duchu globalizační ideologie pracují pro finanční okupanty.

      Laco, upřímně, vy jste v 89 věděl, co na postsocialistický blok chystají globalizační finančníci ? A odkud asi ? Já například jsem se až v r.1991 dozvěděla o politické struktuře zvané „MOSTY“, kterou vedl Horáček s Kocábem a která tady pracovala od r.1985, kdy Horáček s Kocábem zprostředkovávali rozhovory mezi Havlem a Adamcem, že „revoluce“ v 89 byly vyvolané mezinárodními organizacemi. Vy jste to před r.89 věděl ? A to já jsem tehdy bydlela kousek od Havlova Hrádečku a viděla jsem jezdit oficiální kolony aut se soudruhy z ÚV KSČ i zahraničních návštěv. Bylo to snadné poznat, po každé když jela na Hrádeček oficiální návštěva, byla naše vesnice obklíčená estébáky. My jsme věděli, že se něco chystá, ale nikdo neměl ponětí, co to může být.

      Tak si tady nehrajte na nějakou vůli lidu. A že byl někdo naivní ? Proč se jim posmíváte ?Já jsem cinkat nechodila, stát v jednom houfu s komunisty, se kterými jsem byla na štíru, mě bylo proti srsti a navíc mi připadalo absurdní, že protikomunistickou revoluci dělají soudruzi z KSČ. To jsou historická fakta.

      Jen více Korejců ? To je to samé, jako když ultrapravičáci volají po tom, že neschopní mají jediné právo – včas pochcípat.

      • Laco G. mlynář napsal:

        Paní Říhová, já to tu napsal již asi 127 x, v Česku si za reálného socialismu každý vysokoškolák, ale nakonec i mnohý středoškolák, o vojácích základní vojenské služby nemluvě, prošel školením marxismu-leninismu. Tam se všechno to o čem píšete, že jste nevěděla, probíralo.
        Ke své škodě si dost velká část školených myslela, že školitelé žvaní, když jim Svobodná Evropa říkal pravý opak.
        Nežvanili, o kapitalismu říkali komunisté pravdu, holou pravdu.
        To víte, když se někdo fláká, chodí za školu, tak potom oprávněně ostrouhá.
        Proto, více korejských zaměstnavatelů v Česku, více žlutických odborů v Česku.
        Jinak se Čecháčkovi v palici nerozsvítí, musí nejdříve rýt držkou zem.

        • Michal napsal:

          Už jste si s Višňovským podali ruce? Takhle přehlížívý pohled na lidi, kteří si dovolí nedosahovat vámi stanovených měřítek, se totiž ak často nevidí. Určitě byste si měli, co říct…

          • Laco G. mlynář napsal:

            Michale nerozumím Vám.
            Vždy jsem poctivě pracoval za reálného socialismu i poté za toho současného, spíš podstatně víc, než do výše platu.
            Neměl jsem problém si popovídat s každým, kdo se zaměstnavatelem vyčůrával tehdy i nyní. A že těch vyčůránků bylo tehdy i nyní.
            To není o přehlížení lidí, to je o tom, že oblbováním se nikam nedojde, politickým i pracovně profesionálním. Většině takových vyčůránků a kverulantů připadá obyčejné vyžadování štábní kultury a disciplíny jako šikana. Ne není to šikana.
            Právě proto, že to minulý režim dovolil, také skončil a právě proto ten současný degraduje ekonomiku Česka nejhůře za posledních 100 let. Jsou o tom statistiky.

        • Alex napsal:

          Laco, ale to přece ale vůbec není celá pravda. Víte, když jste tu defakto společně s Lexem dali a dáváte vplen jako řešení ono vlastnictví výrobních prostředků, rozuměl jsem Vám oběma a myslím si totéž. Jenže. Komunistům se skutečně podařilo uskutečnit beztřídní společnost, v to máte pravdu. Jenže jaksi zapomněli včas tu beztřídní společnost také reflektovat u sebe samých. A tak i už po vytvoření té beztřídní společnosti vládli i nadále pomocí diktatury proletariátu a KSČ, což obnášelo vůdcovský princip Bilaků, Jakešů. Vytvořili společnost založenou na protekci, stvořili společnost, kde neschopný debil řídil a určoval. A co více, vytvořili společenské klima neproduktivní práce a lenosti. Vytvořili společenské klima, které bylo charakterizováno rčením – kdo nekrade okrádá vlastní rodinu. Kde myslíte, že se vzali ti čeští kmotři jen trochu měkčí obdoba východnějších oligarchů. Vždyť to byl systém v zásadě tentýž v tomto punktu a setrvalý. Pokud by bylo možno vrátit se v čase, i s nynějšími zkušenostmi, lidé by cinkali znovu a stejně. Dle mého. Víte, ono je houby platné, že Vy či Lex jste kritizovali nemakačenky i tenkrát. To společenské klima takové bylo. A nejen takovéto, oni ti Bilakové a Jakešové sice vyzývali k aktivitě lidí, ale přitom ji zároveň prostřednictvím svých kádrů dusili, kde se takříkajíc dalo. Dosáhli stavu, kdy jsme sice třeba měli nejlepší legislativu v oblasti životního prostředí, ale kyselé deště likvidovali celé krejinné celky a do řek byl pouštěn téměř veškerý odpad ze všech sídel ještě v roce 89. Ano pouštěli už těsně před rokem na některé vysoké posty i odborníky ovšem prakticky jen tam, kde to takříkajíc řvalo. Vytvořili prostředí a klima, kde zedník defakto poroučel stavbyvedoucímu. Nechtějte, abych Vám tu začal psát romány a tisíce příkladů osobně prožitých, jak likvidovali oni sami i tu ekonomiku včetně životního prostředí.
          Že se k moci dostali defakto jen jiní Bilakové či Jakešové – jiného ražení? Ona v tom přece jen jakási kontinuita je a z něčeho i vyrostla. V jakékoli společnosti, má-li být úspěšná, je nutná co nejvyšší sociální mobilita – tj na odpovídající místa i člověk odpovídajících schopností a morálních kvalit. Zase to souvisí s tím klimatem ve společnosti. Všestranně. Zapomínáte na okersní tajemníky – defakto oligarchy (byť trochu jinak a nejen pro Vás daleko měkčími – myslím ohledně třeba kradení z veřejného – v míře, jenže s naprosto katastrofálními důsledky pro všestranný stav společnosti. To klima charakterizované tím kdo nekrade okrádá rodinu stejně jako protekcionismus zapřít lze jen těžko. A jediné, co ím dnes jistě je to, že ten stav ve vlastnictví výrobních prostředků dle Vašich představ je díky klimatu, které komunisté vytvořili zatím nemožný. Mj i proto, že to klima tu je zatím stále vpodstatě totéž. Nebylo by-li, asi by nebyli Řebíčkové, retigové atd, atd.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Alexi, semlel jste páté přes deváté. Ale v zásadě i pro vás platí to co jsem před chvílí napsal Michalovi.
            Tato země ekonomicky a následně i jinak upadá. Možná se někomu líbí natřené fasády v Praze, které si fotí turisté, ale upadá, protože dosahuje nižšího rozvoje než konkurenční země. Upadá již 100 let a nejhůře v posledních 25 letech.
            Žumpálisté a politici jako Kalousek říkají, že se máme nejlépe jak jsme se měli kdy v historii. Je to samozřejmě bohapustá lež, jednak všechna ta navoněná bída je jenom na dluh a z darů, takže nevydělali jsme si na ni a jednak i přesto, že jsme se zadlužili, jiní se rozvíjejí podstatně rychleji.
            O příčinách tohoto zaostávání je třeba vést širokou celonárodní diskusi, ne si lhát do kapsy.
            Korejci v Česku? Sláva, že tu jsou. Disciplína, štábní kultura, skromnost a pracovitost jsou vlastnosti, které jsou základními předpoklady degradaci národa a státu zastavit. Ale nejen tyto vlastnosti.

          • Alex napsal:

            Tu úvodní Vaši větu nechám tak. Myslím, že jste svým způsobem sám odpověděl.
            Jen snad k té poslední větě. Víte něco na ní k souhlasu je, ale když ono se mi to zase jeví trochu jinak a koneckonců i z Vidlákova textu. Když to vedli ti Korejci, narazili na sebe jiné kultury, ale když to z ti Korejci svěřili českému potažmo „mladému“ ševčíkovskému managmentu, teprve to dostalo ten správný sociální říz. Ale mohu se mýlit.

          • Evix napsal:

            Pěkně je to popsané v blogu pana Žáka, sice je to o Rusku a ČR je to samé jen v modrooranžovém (nemám na mysli Ukrajinu) http://blog.aktualne.cz/blogy/vaclav-zak.php?itemid=22413
            A v jednom komentáři je napsáno tohle:
            Jen dodávám, že mně bylo hned divné, když syn ministra zahraničního obchodu ČSSR, se stal vysokým vedoucím pracovníkem General Motors ihned po převratu.
            Tento případ nebyl zdaleka jediný.

            Co pak asi mohlo vzniknout v naší zemi, když do r.1989 privilegovaní měli po r. 1989 otevřené dveře do lůna kapitalistické oligargie, kterou -tak údajně- do roka 1989 kritizovali a proti ní bojovali.

            Myslím, že se ten syn i ministr jmenovali Barčák.

          • Ernest napsal:

            Alexi, nemáte pravdu.Víte, proč lidé jako Řebíček, Dalík, Rittig, Janoušek, kradou ve velkém? Protože MOHOU. A proč mohou dnes a dříve nemohli? Protože současný „svobodný“ režim jim beztrestně dovoluje užívat plody jejich „práce“. To dříve nemohli. To jim umožňuje institut SOUKROMÉHO VLASTNICTVÍ VÝROBNÍCH PROSTŘEDKŮ. Jak jinak by zdůvodnili svůj obrovský majetek, kdyby nebyli soukromými VLASTNÍKY firem a nemohli neomezeně rozhodovat o prostředcích těchto firem?

          • Alex napsal:

            Ale jistě Erneste. To přece vůbec nepopírám. oni si to dokonce ještě usnadnili. Ale odkud se vzala ta jejich morálka – špičkových kádrů komunismu, veksláků a těch, kteří za toho komunismu neuspokojeni chtěli nahoru za každou cenu?

        • Věra Říhová napsal:

          Lacovi – Vždyť to tady píšu, že informace měli pouze soudruzi, tedy ti, kteří chodili na školení. Všechno, o čem píšu se na žádném školení určitě neprobíralo, tomu nevěřím, že by se tam přednášeli nějaké konspirace nebo plány do budoucna ? Tomu snad nevěříte ani Vy.

          Proč myslíte, že chodili lidé cinkat klíči ? Že by toužili po kapitalismu, o kterém se učili na nějakou ideologickém školení ? To by mě dnes opravdu zajímalo, co si mnozí cinkálisti opravdu představovali.

          Michalovi – K tomu „Most“u , je pravda, uklepla jsem se, ale mám doma knihu o této aktivitě a tam je uvedeno, že počátky sahají do r.1985. Ale nebyla jsem u toho, takže skutečnost neznám. Černé limuzíny s doprovodem VB si ale před r.89 opravdu pamatuji. Nekontrolovala jsem, kdo uvnitř seděl, zase pouze čerpám z polistopadové literatury. Možná by bylo dobré zjistit, které prameny jsou pravdivé a které ne. Budu po tom pídit.

        • Z Vysočiny napsal:

          A zabezpečení penzistů jako v Koreji smradlavej dědku – to bys pak chcípnul hlady.

      • Michal napsal:

        Paní Říhová, MOST, nikoliv MOSTY, byla v podstatě soukromá iniciativa pánů Horáčka a Kocába a vznikla teprve v roce 1989 právě kvůli zprostředkování dialogu mezi opozicí a vládní mocí. Skutečně přivedli k jednacímu stolu V. Havla a L. Adamce, nicméně tím to taky skončilo. Nějaké spiknutí za tím hledat netřeba.
        Nicméně bych si dovolil pochybovat, zda na Hrádeček jezdily oficiální delegace z ÚV. Případné kontakty se nejspíš řešily velmi delikátně, protože v ÚV bylo pořád hodně těch, kteří jenom čekali, až budou moci ty realističtěji uvažující dostat ze sedla.

      • Laco G. mlynář napsal:

        A ještě to Vaše:
        Dnešní mládež nikde necinkala a necinkala ani většina občanů v 89.

        Dnešní mládež má zase možnost si nastudovat pravdu a nenechat se oblbovat. Obávám se, že se většinově oblbovat nechá a volí Schwarzenberga, tak opět, dobře jim tak, protože konají stejně jako jejich rodiče, cinkálisti.

        • tresen napsal:

          Až budete velet na rozřazovací rampě, vaše stěžejní kriterium zřejmě bude cinkal-necinkal. 🙂

          • Laco G. mlynář napsal:

            Třešni já nikdy na žádné rozřaďovací rampě nebudu a pokud jsem na nějaké někdy byl, platilo kritérium loajální/neloajální, chce/nechce.

      • Hudec napsal:

        Paní Věro (Říhová),
        jen drobnou poznámku. „necinkala ani většina občanů v 89“.
        Ale cinkala, jen se k tomu teď nerada hlásí.

      • Ernest napsal:

        Věro. kdo CHTĚL vědět, věděl. Neříkali vám komunisti nic o nezaměstnanosti? A Nebrali jste to jako lež? Odpovězte si upřímně.

      • Fagan napsal:

        Inu, asi jste zila v jinem state nez ja pani Rihova. Mozna nekde v Horni Dolni nikdo moc necinkal, protoze na vesnici o 50 cislech i ten cinkot nejak neni slyset kdyz pres naves projede traktor. V Praze ale opravdu cinkala vetsina. Moje generace rozhodne. Zavreli jsme VS a stavkocali s herci jako PRVNI a vsichni jako jeden muz. Na Letne bylo pul milionu lidi. Jestli uz chcete lhat mym detem, tak aspon nelzete nasi generaci co ji v te dobe bylo onech krasnych devatenact, dvacet let.

        • Firefly napsal:

          Letnou bych sem netahal. První týden o neco šlo, ale už před Letnou bylo jasno a proto Letná byla už jen vítězný mainstream s nabalenýma překabátníkama.

          • Fagan napsal:

            Tak to zkusme opacne. Jestli na Letne uz o nic neslo, pak zacatek bych ja posunul do doby kdy jeste geronti z UV trimali moc pevne v rukou, do doby kdy jsme se v chladnem lednu chodili sprchovat na demonstrace v tzv. Palachove tydnu. Pak jsme mohli byt svedky hromadneho uprku „Enderaku“ pres Prahu na Zapadonemecke velvyslanectvi.

            Ano, byli jsme s Rumuny posledni skanzen komunisticke totality v Evrope. Jen ty Rumuni poslali sveho Parteigenosse ke zdi a ti „Enderaci“ do teplaku. Ovsem ze se u nas dnes lide ve veku a s minulosti Babise mohou dostat az do vlady bohuzel, je mozne jen u nas a v Belorusku a dale na Vychod, kde byt St(KG)Bakem pro jejich zubozene obyvatele tou nejlepsi kvalifikaci jak se stat jeste ubozejsimi. Ovsem s narodni hrdosti na svou „slavnou“ minulost. Moje maminka co uz ma hodne pres sedmdesat rika, ze tohle musi odejit prirozenou cestou, a az od nasi generace muze nastat nejake zlepseni, spise vsak od mych deti. Protoze jestli tady v kazde drhu rodine byl aspon nejaky komunista, ulpiva to na lidech celozivotne jako cejch na zenstine povetrne nebo na kapsari co obira pricinlive mestany o jejich vydelek.

          • Firefly napsal:

            Nemyslel jsem to až tak zeširoka. Pouza narážím na fakt, že v prvním týdnu na Václaváku nikdo nevěděl, co bude a jestli se bude kropit nebo střílet.

            A ten den a noc, co do Riegrovejch sadů navezli (aspoň prý) po zuby ozbrojený milice, to vskutku nebylo v technickým centru do zpěvu.

          • Fagan napsal:

            Strileni si nikdo moc nepripoustel, protoze vsude okolo nas si nejenze vladnouci garnitury nic takoveho nedovolily, ale naopak sami se ( snad v pudu sebezachovy ) liberalizovaly natolik, ze na rozdil od nasi KSC mohly odejit ze sceny a prerodit se do obnovenych socialne demokratickych stran. Nakonec i na Slovensku dnes jsou uz komunisti prominenti demokratizovani natolik, ze po obskurnich stranach typu Slotovych nacionalistu a Meciarovcu maji na rozdil od nas dominantni socialni demokracii proevropskeho typu.

    • Z Vysočiny napsal:

      Laco G. mlynář

      Máte to špatně – správně je vítejte v nebi. Pekla, v podobě například provozů na výrobu kyseliny sírové, eternitových krytin či superfosfátů tu již zaplaťpámbu nejsou.

      Takže jak sám vidíte, cinkání bylo namístě.

      • Leo K napsal:

        Tak to jste na omylu. Je vidět, že neznáte Spolek pro chemickou a hutní výrobu v Ústí nad Labem, konkrétně provoz Polotovary nebo Rozpustné amíny. I výroba vápnodusíku Ca(CN)2 není procházka růžovou zahradou – i když ta je jinde. Byl jste někdy ve výrobně karbidu vápníku? To je teprve peklo. Výroba kyseliny sírové je srandička pro výrostky.

        • Laco G. mlynář napsal:

          Ona práce v lakovně moderní automobilky taky není procházka růžovým sadem.

    • anita napsal:

      Laco položte si otázku jinak.
      Jak se cítíte lépe, ležérně pohodlně nesešněrován a nebuzerován nebo s oblekem v jednom šiku s řadou upjatých kolegů, ostražitý nad každým vašim pohybem a pomyslným bičem nad vaší hlavou. Jaký výkon jste schopný vydat pod velmi důsledným dohledem v psychickém napětí.
      Tak pro mně volba s jakým řidičem či pilotem bych se nechala dopravit je zcela jasná. Záleží na dovednosti, odbornosti, bez zbytečných stresů začínající škrtící kravatou až k upjaté psychické sešněrovanosti ve zbytečných zátěžových situací, vyvíjejících tlaků k úzkosti až k poblití

  8. majka napsal:

    Tak já jsem četla, že korejští piloti se museli odnaučiovat bezpodmínečné poslušnosti a neodporování nadřízeným. Protože jihokorejské aerolinky měly nejvyšší počet nehod a příčina byla právě ta, že se pilot upozornit kapitána, že dělá chybu.

    • majka napsal:

      …že se pilot bál upozornit kapitána…

      • Laco G. mlynář napsal:

        Majko, ano částečně máte pravdu. U aerolinek býval problém s uplatňováním vojenských pilotů na civilních letech. Lufthansa například odmítla zaměstnat piloty bývalé DDR Armee právě s tímto odůvodněním, ale šlo spíš o to, že byli levnou konkurencí pilotům z NSR.

        Nebo máte nějaký odkaz na relevantní zdroj osvědčující Vaše tvrzení, že Korejci mají vyšší nehodovost u civilních aerolinek? Nebo je to jen takový výmysl.
        Nicméně ono nejde jen o piloty, ale o celou štábní kulturu firmy jakou jsou aerolinky, kde všechno musí perfektně klapat, protože na konci jsou stovky životů pasažérů.
        Vždy mně čílilo, když Češi říkali, že ano, oni jsou trochu bordeláři, ale vše vyváží schopností improvizovat. To mě vždycky čerti brali.

        • majka napsal:

          Je o tom pasáž v knize, kterou budu mít po ruce až večer.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Těším se na odkaz. Stále dokola opakuji, že české mýty o zlatých ručičkách a o schopnosti improvizovat jsou jen výmluvy líných a nedisciplinovaných, předem odsouzených v současném světě k úpadku.

          • Alex napsal:

            Laco, to nebyly až takové mýty. Přečtěte si Wericha, knižní rozhovor s Janouškem. On tam říká něco o tom, aby se šel Janoušek podívat na ty zahrádky lidí. Dokumentoval tím, že pracovat lidé ve většině umějí, jen je někdo nesmyslně buzeroval v práci. A na veškerých úrovních. Viděli i nesmyslnou práci, nebo že to jde dělat jinak a mnohem lépe. On ale v mnoha takových přpadech rozhodl okresní tajemník od stolu a politicky v duchu Donutilových Černých baronů. Znám okresní 30-ti tisícové město, kde ten okresní tajemník nabídl vyšším orgánům v bytové výstavbě úsporu na zemních pracích vytažením baráků o půl patra výše a tam, kde měly být služby, rozhodl o dalších úsporách zahuštěním zástavby dalšími bytovkami – ovšem s původními parkovacími kapacitami. Jo, jo to byla věru doslova škola ekonomiky a efektivity. Proč se tedy divíte Tvrdíkům, Stehlíkům, Koláčkům či Mackům. Vyčůranost byla v tehdejší době hlavním ekonomickým vkladem. A tuhle vlastnost si tito lidé přenesli prostě do nových dob. Jen je fakt, že si to ta vrstvička nově vyvolených ještě více usnadnila. Tu historii ale už znáte.

          • Alex napsal:

            Ten konec je spíše pro pana Hudce. Lidi ale obecně pracovat ve většině uměli, ne že ne. Ale doma a v rámci možností. V práci byli ale hodně od nějakých smyslných aktivit docela spolehlivě odrazováni. Že výjimky existovali? Ale jistě, ale kolikpak jich bylo? Přečtěte si vzpomínky Štrougala – u Čuby to šlo a nebyl zaražen a rozprášen jen proto, že se vymkl z rukou. Absurdní na tom bylo, že se vymkl až tak, že se tal tedy holt výstavní skříní.

    • Evix napsal:

      V současné době je Korean Air jedna z nejbezpečnějších leteckých společností na světě.Mají 44 % akcií Českých aerolinií za 67,5 milionu korun. A jsou na pražském letišti opravdu vidět…

      • Hudec napsal:

        Ano, „mají 44% akcií Českých aerolinií za 67,5 milionu korun“ a tedy de facto za nulu, vzhledem k původní hodnotě té firmy.
        Tož ono to bylo tak, že když profík Kůla vytáhl ČSA do černých čísel a stabilizoval je, přišlo politické rozhodnutí tehdy vládnoucí ČSSD a do jejich čela se slavnostně postavil Jára Tvrdík. Hned a bez váhání naleasoval letadla pro dálkovou flotilu, uzavřel smlouvu s leteckými odbory CZ ALPA (tak nějak se jmenovaly, nechce se mi to hledat) o vysokých platech, všem kapitánům letadel nakoupil služební Audi A4 atd. – prostě začal typicky socansky podnikat. Nepochybuji, že na tom on osobně ani socani nezchudli (celkem se v tom točily desítky miliard), ale stejně tak nepochybuji, že se jim to nepodaří prokázat.
        Že tím poslal ČSA do kytek je smutná skutečnost.
        Tolik tedy jen drobný příspěvek, jak to tady rozkradli bývalí komunističtí funkcionáři či jejich potomci. Rodokmen Jarouška Tvrdíka, Stáni Grosse, Roberta Sýkory a dalších socanů mi není znám, ale myslím, že k těm zlodějnám vyrostli sami i bez komunistického podhoubí.
        Tož tak nějak asi.

        • vonrammstein napsal:

          Ajaj. Myslím, že v následujících hodinách tady nebudete patřit k nejpopulárnějším diskutérům 😀 Navíc když v Americe zase bijou černochy. Jak říká Jiří Suchý v jednom představení: „To nesmíte, takhle pravdu lidem rovnou do ksichtu!“

        • Alex napsal:

          Pane Hudče, a nevyrostli náhodou také z veksláckého podhoubí? Z té tehdejší šedé ekonomiky? A nejde to také za tím režimem? Ta odpovědnost? A i ti, které máte na mysli, nevyrostli z toho, že tu prostě privilegovaní byli? Já myslím, že je to souhrn vícera věcí či aspektů. Ono když jste byl na správném místě s správnými kontakty – prostě jste mohl. Ti privilegovaní to opravdu měli snazší. Třeba jen s úvěry. Obyčejný človíček ten kapitálek dohromady prostě nedal. Ani do holandských dražeb u vyšších sum. Přestože stačil jen úvěr na jistinu, která se tehdy skládala, chtěl-li jste dražit. Musel jste ale vydražit řádově na úrovni max cca 30%. Pak to šlo i bez kapitálu doma. Ne každý měl k zastavení rodinný domek a na ty lepší věci to na tu jistinu nestačilo. Ta se Vám vrátila po vydražení a za uvedených podmínek se dal splácet i úvěr s tehdejším závratným úrokem kolem 20%. Myslím úvěr na vlastní koupi privatizovaného objektu. A to nemluvím o těch, kteří buď nespláceli anebo kupovali řetězově a úvěry umořovali daleko dražšími prodeji bonitní povětšinou cizině. I tohle vyrůstalo z té morálky. Nikdo sz těhle pánů ani na okamžik nikdy neuvažoval o takovém majetku jako veřejném, všech. Když k tomu ještě nastrčíte podmínky tak, aby pan ředitel nějakého podnik měl v klidu a takřka veřejně stejnou firmu soukromou byl dolova nucen pasiva sušit ve státním a aktiva strkat do svého. Co myslíte, nebyl by takový ředitel blbec, kdyby to neudělal?´Kór z dnešního odstupu? A takoví poctiví blbci také byli. Ale spočítal byste je na prstech jedné ruky.
          Kdepak, všichni bez výjimky vyrostli v tom tehdejším ovzduší. Opravdu se nepamatujete? Nekonkurence schopná ekonomika (vzato paušálně), touha po luxusním zboží a zejména ta vrstva socialistických managerů byla zvyklá si brát z toho státního. Nechávali si tak stavět baráky, udělat domů nábytek na míru, ba pan ředitel si i pro kozačky zajel v rámci soudružské naávštěvy a výměny zkušeností jen třeba propagačních pracovníků. Dotčený pracovník si odvezl klíčenky a odznáčky, ten ředitel kožený kufr a ty kozačky. opravdu to nemělo na nikoho z těch, co popisujete Vy žádný vliv?

          • Laco G. mlynář napsal:

            Ale Alexi, tak to nebylo. Do poloviny devadesátých let, pokud jste měl rozumný nápad jak s majetkem naložit a byl tu dostatečně vysoký odhad na kupovanou nemovitost, tak jste mohl v té době dostat úvěr třeba 200 – 300 milionů a minulost v tom nehrála žádnou roli. Znám příklad mnoha lidí, kteří žádné konexe z minulosti neměli a úvěry dostali. Po roce 1997, kdy to Klaus přivedl do kopru to už bylo horší.
            Spíš šlo o to že spousta lidí si na to netroufla. Tehdejší režim byl rád, že si někdo uvázal tu odpovědnost na krk.

          • Hudec napsal:

            Jára Tvrdík byl po převratu vojákem z povolání, důstojníkem „volarézy“ (Vojenská lázeňská a rekreační zařízení). Jaká tam už za minulého režimu mohl dělat nebo nedělat šméčka netuším, ale nic moc dramatického to být nemohlo. Stáňa Gross byl koloťuk nebo co, tam toho moc nevyvexloval. A o Robertovi Sýkorovi, který dělal nejdříve šéfa kabinetu a potom náměstka Grérovi, netuším, co dělal v době před převratem, ale vzhledem k věku asi nic moc.
            Načichlí minulým režimem jsme byli všichni a přikrádal si nějak kdekdo. Já třeba jezdil rozhlasovou Škodou 105 jako se svou vlastní jak se mi chtělo – to jsem byl ale pijavice….
            🙂 .
            Tohle jsou nekonečné diskuse bez výsledku – co je dědictvím minulého režimu (který skončil – sic! – před čtvrt stoletím a půlka populace už ho ani nepamatuje) a co jsou nové varianty zlodějny zcela moderního střihu.
            Ředitel podniku před převratem si mohl jet pro kozačky, jak píšete, a na stavbu domu mohl ukrást náklaďák cihel. Ale těžko mohl jako Ivan Kočárník zašantročit Českou pojišťovnu a pak si u Kellnera sednou do křesla předsedy dozorčí rady. A my teď máme děsný strach, aby Kellner nepřišel o peníze v Rusku… 🙂 . Prej „české investice“ ! Co je na nich českého? Jsou to Kellnerovy investice.
            Hlavně mi netvrďte, že všechny ty kauzy dejme tomu po roce 2000 (a že jich je, ani se mi je nechce vypisovat) jsou dědictvím minulého režimu. Prdlajs! To už jsou zlodějny čistě popřevratové a s nějakým komunismem nemají nic společného.
            „Boj proti komunismu“ je dnes bojování minulé války.

        • Laco G. mlynář napsal:

          Odtialto to pán Hudec tak vyzerá na toho Tvrdíka, nesjpíš ale ke krachu ČSA přispěla i krize, pochcípaly onačejší Éro firmy, než ČSA a pochybuji, že tam měly Tvrdíky.

          • Hudec napsal:

            Jasně, Jára nic, Jára muzikant. ČSA by stejně skončily v žumpě, tak si na nich aspoň fofrjarda pomoh. Tak je to spravne a tak to ma byt…

        • Alex napsal:

          Laco, zase – asi jak kde. Mluvím o osobní zkušenosti – nám ručila politická strana na onu jistinu potřebnou jen k dražbě, pak už jsme je nepotřebovali. Ale nemít ono ručení, neměli jsme šanci se ani zůčastnit. Šlo o 10-ti milionový objekt. Měl jsem to všechno spočítané na korunu, včetně toho, kam až můžeme jít.

          • Laco G. mlynář napsal:

            Tak, tak, jak kde. Osobně jsem se zúčastnil tří privatizačních dražeb jako poradce hlavního zájemce, jedné dokonce v Plzni. Nebyl problém se tam dostat, tedy až na tu Plzeň kdy mi vstup do dražební místnosti po přestávce před klíčovým dražením zastoupil takový plzeňský chasník, ale vzbudit rozruch si nakonec netroufnul. A pokud by dražbu vyhrál můj klient, nebyl by problém získat úvěr, tedy pokud by ekonomika vycházela. V té Plzni to nakonec vyhrál místní chasník za nesmyslně vysokou nabídnutou cenu.
            S politikou, tedy pokud nešlo o Škodovku, nebo Ocelárnu na Kladně, nebo Tatru to nemělo tehdy nic společného. Mohl každý, kdo chtěl.

  9. čtenář napsal:

    jsem naprosto v šoku z toho,že v Koreji nesmí nadřízený vytknout zaměstnancům nic bez povolení odborů.
    Jak to funguje?

    Ne že bych byl nějaký antiodborář,ale nějaký ten pátek odpracováno za bývalého(k zaměstnancům spravedlivého) režimu totiž mám a nějak si nemohu vzpomenout,že když mě potřebovoval nadřízený zdrbat jak malého kluka,že by se šel před tím poradit s odboráři jestli si to může dovolit.

  10. Věra Říhová napsal:

    Vidlákovi.
    Ono se to snadno řekne, já jsem neměla nikdy problém chodit pro facku daleko a mnohé věci jsem si vyříkala ručně a stručně. Já už jsem tu jednou podotkla, vyrostla jsem v klučičí pouliční partě, tam se to člověk naučit musel. Ale dnes, kdy má téměř každá firma na parkovišti kamery, zkuste si objet korunou drahé auto, nejenom že vás vyhodí z práce, ale ještě vám dají k úhradě opravu metalízy a to exekučně. Dát někomu facku v době, kdy u soudu má pravdu ten, kdo má vyšší postavení nebo dost peněz na úplatky či „dobrého“ advokáta ? Tak bych si rozmyslela i já.

    Já vidím hlavní problém v minimální mzdě, kterou se dnes dá těžko uživit, a v nízko stanoveném životním či existenčním minimu, na které ještě ani nemají všichni potřební nárok. Dokud Kalousek s Drábkem nezničili základní princip sociálních jistot, tak nebyly problémy s šikanou tolik rozšířené, byla to opravdu záležitost asijských firem. Dneska to podnikatelé dělají proto, protože vědí, že si to mohou dovolit. Zákoník práce jim dává neuvěřitelné možnosti v rámci pracovních smluv na dobu určitou a možnosti práce na krátkodobé dohody. Úřady práce naženou do problémových firem nezaměstnané pod pohrůžkou vyřazení z evidence, pokud práci nepřijmou, navíc personální agentury lehce doplní stavy zaměstnanců o zahraniční dělníky a příležitostné zaměstnance z řad nezaměstnaných a ještě k tomu dostanou dotace od státu.

    Dnes už můžeme hovořit o obchodu s lidmi, což je základní princip otrokářství, zvláště když mnoho zaměstnanců pracuje doslova za ubytování a stravu, tak jak jsem to na vlastní oči viděla v jednom Krkonošském hotelu. A to už pouhá facka nevyřeší.

    • Vidlák napsal:

      Už jsem na toto téma psal… mzdových prostředků bývá v podniku zpravidla dost. Problém je podle mě opravdu jenom v té konformitě. Zaměstnavatelům se podařilo dost zásadně rozbít kolektiv zaměstnanců, že nedrží spolu. To je ten malér a to je to, co je nutné překonat. Bojovat spolu, bok po boku, věřit si navzájem, dodržet si navzájem úmluvy a ty co je nedodržují, vyštípat a nebo jim namlátit.
      Zpravidla by stačilo, aby si vedení odpustilo jednu mimořádnou prémii a všichni zaměstnanci by mohli mít slušně zvýšený plat. Pokud toho nejsme schopni, pak nezbývá než Lacova metoda – víc korejců a víc rýt držkou v zemi, než to všichni pochopí.

      • jezevec napsal:

        jakou souvislost má prémie vedení se mzdami zaměstnanců?
        mzda není podíl na zisku firmy, ale odměna za vykonanou práci.

        • Vidlák napsal:

          No a stačilo by ten podíl na zisku firmy trochu rozepsat mezi zaměstnance (už je celkem jedno, jestli se to jmenuje prémie a nebo mzda) a mohla by z toho být lepší odměna za vykonanou práci, tedy by se zaměstnanec mohl mít trochu lépe a šéfíkům by zase tak moc neubylo. Prostě prostředků na mzdy je dost… a drzé čelo lepší než poplužní dvůr. Kdo chce a bojuje, ten si vybojuje. Ve firmách většinou nechybí peníze, jen se utrácejí jinde za něco jiného a užívá si jich někdo jiný. Není zase tak těžké si z podílu na zisku trochu ukrojit. Ale… musí se držet pospolu, vyjednávat, někdy i trochu vyhrožovat, trochu stávkovat a nakonec se dohodnout… Ale to trvá, není to jednoduché, předpokládá to disciplínu, spolupráci a to už jen tak někdo neumí.

      • Věra Říhová napsal:

        Souhlasím s obojím, pracovní kolektivy jsou někde skvělé, znám takové, jinde je to hrůza, vyštípají většinou ty, kteří se o něco snaží. Pracovní kolektiv je takový, jaký si ho chová manažer nebo majitel, když si tam nasadí donašeče, milenku nebo nějakého podrazáka, s tím se těžko pak dá něco dělat. Ale řekla bych, že se lidi znovu učí držet pohromadě, chce to silnou osobnost, která umí stmelovat a poradit si s těmi uličníky.
        Co se týká mezd, znám firmy, které mají roční několikamilionové čisté zisky a zaměstnancům vyplácejí 10-15 tisíc hrubého, nebo kde manažeři berou statisícové platy + bonusy a základní zaměstnanci mají do 10.000 hrubého. Takže kdyby se v mnohých firmách chtělo, mzdových prostředků mají dost.

        • Vidlák napsal:

          Taky jsme měli v kolektivu donašečku… majitelovu dceru. (To jsem ještě pracoval v Sokolově u jednoho takového soukromníčka do 100 zaměstnanců). My tedy pohromadě drželi a milá dcerunka si párkrát gecla do bláta… to víte někam se ztratila ta lávka. Několikrát uvízla s autem… ten korejský Hyudai Accent byl nějak podezřele poruchový. Nosila tatínkovi dost rozporuplné informace… zkrátka jako donašečka se moc neosvědčila a když odešla, oddechla si ona podstatně víc než my. Jo, a věděla velmi dobře, za co se jí to stalo…
          My si o zvýšení platu chodili říkat právě ve chvíli, kdy hořely termíny. Kdy bylo zapotřebí každé hlavy i každé paže a nešlo couvnout. Několikrát jsme museli předvést, že v terénu lze celý den dělat a nic neudělat. Předvedli jsme, že se nářadí může rozpadat, nástroje nefungovat, auta nejet a všechno je problém. Majitel to pochopil dobře. Zkoušel s tím něco dělat, zkoušel sem tam na někoho něco hodit, aby ho mohl vyhodit. Zkusil to.. zase nešlo pracovat, zase se nic nedařilo, jen materiál se kazil. Nakonec (a platí to tam prý dodnes) si to sedlo… ze zisku se odečtou náklady a o zbytek se všichni pěkně a celkem snesitelně pro obě strany podělí. Teď už je majitel důchodce a všechno běží v klidu samo, parta maká, protože si vydělá a čím víc odmaká, tím víc má. Každý ví předem, kolik mu z které zakázky ukápne a co stojí každá ztracená hodina… a kurňa jde to. Jen bylo zapotřebí mít stejně velký klacek jako majitel .

          • Ernest napsal:

            Vidláku, to jde jenom u malé firmy. Kolosy jako Nošovice na to nemají. Řešením by bylo, kdyby se domluvily odbory ve VŠECH závodech Hyunday, Volkswagen a pod. Ovšem to globální kapitál, který tyto firmy vlastní, nedovolí. Chtělo by to něco jako GLOBÁLNÍ odbory.

          • čtenář napsal:

            to bude ale asi neřešitelné,když se nedokáží dohodnout ani odboráři sami mezi sebou,navíc na tak malém písečku jako je ten náš.

            Mladá Boleslav – Odboráři ze škodovky, jedna z nejsilnějších odborových organizací v Evropě, opouštějí Odborový svaz KOVO

            „Stalo se tak v reakci na dlouhodobě nulové snahy Svazu Kovo realizovat alespoň dílčí připomínky týkající se modernizace a rozvoje odborů.“

            http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/vystoupime-ze-svazu-znelo-z-jednaci-mistnosti-odboru-skoda-jednohlasne-20130919.html

        • Ernest napsal:

          V tom je právě ten problém. Kdyby byly vyšší platy, měli by vlastníci firem nižší zisky. A „manažeři“ jsou placeni za to, že udrží názké platy a vysoké zisky.

          • Vidlák napsal:

            Erneste – k těm opatřením v malých firmách… on i v Nošovicích rozhoduje maličko vyšší manažerek o prémiích. Píše hodnocení, trestá… Kdyby ti dole drželi spolu, tak ti nad nimi by pěkně doporučovali směrem výš prémie. A donášeli směrem dolů (ne nahoru, ale dolů) který z menežrů se to sprčil a nechtěl pustit chlup. jde to všude… akorát u nás to umí akorát ti ve Škodovce a semo tamo šachťáci a železničáři. ostatní jsou bezzubí a to zcela a plně vlastní vinou

      • tresen napsal:

        V zemi, kde žádná soudržnost zaměstnanců neexistovala přes padesát let, není co likvidovat, je nutné ji budovat od nuly.

        • Evix napsal:

          Přesně tak, jen kdo to bude?
          Mlaďoch, jehož největší sen je se v pátek opít, zhulit, navíc agenturní, tudíž snadno vyhoditelný? Nebo rodič (střední věk)zahnaný hypotékou do kouta? Lidi před důchodem to už nebudou, lidi po padesátce, kterým se věk do vysněného důchodu prodlužuje, ti už taky asi ne….

        • kočka šklíba napsal:

          Neexistovala? Jak to můžete tak kategoricky tvrdit? Na mém pracovišti před rokem 1989 existovala. Ono to je jak se s oblibou říká “ v lidech“. Jak tak sleduji vaše příspěvky, nedivím se, že tam kde jste pracovala vy, neexistovala.

          • čtenář napsal:

            nebude to třeba tímto?
            třeba to může tak kategoricky tvrdit z toho důvodu,že má před rokem 1989 odpracováno daleko více let než můžete mít odpracováno Vy.

            ale i tak tresen nebude mít úplnou pravdu,soudržnost zaměstnanců existovala,ale jen když byl nadřízený hodně daleko,to měli všichni řečí o soudržnosti jako opice blech,až přišlo na věc,tak většina držela hubu a namísto soudržnosti měli 100+1 výmluv proč drží hubu.

  11. český maloměšťák napsal:

    Kdysi se vyvážela nespravedlnost z Evropy do Asie či do Afriky.
    Jen se prostě dováží zpět.
    Otázka stojí takto :
    Kdo na tom vydělával kdysi a kdo na tom prodělává dnes. A proč tomu tak bylo a je.

    Vidlák
    Omezte některé výdaje z hlediska daní ve prospěch výdajů mzdových a mzdy porostou. To není žádný můj vynález, to je zcela normální využití regulace – které znali mnozí ekonomové už na sklonku 19. století. Mnohem lepší a čistší recept na deflaci než singrmafiašvindl.

    • Ernest napsal:

      Proč právě DANĚ a proč ne ZISKY? Daně se přerozdělují mezi lidi a vracejí se do oběhu ve formě SPOTŘEBY, kdežto ZISKY NE!

      • jezevec napsal:

        aha, on kapitalista ty zisky asi sežere, neutratí je. božínku, co vás to na tech pšm učí dodnes? a daně nerozkradou bývalí komunisti, dnes ve státní správě? aha.

        • Vidlák napsal:

          No, takový hodně velký kapitalista především ty zisky z téhle země odveze. Pak za ně třeba koupí dluhopisy Argentiny, protože si myslí, že se mu to hóóódně vyplatí. A pak se mu to prostě škrtne, protože hodnota padne.
          Právě že kapitalista ty zisky žere pane Jezevče. Protože už má dům větší než potřebuje, má aut víc než potřebuje, má jachtu, kurvy, víc než sežere, prochlastá. Má víc. Má víc než potřebuje vracet do podniku, tak to daní v rájích. Pak ten kapitál vezme a protáčí ho v globálním kasínu internetových, realitních a jiných bublin.
          Ve stejnou dobu se ty prachy mohly točit v reálné ekonomice, kdyby je měl ten chudák obyčejný občan, tak si koupil pračku, ledničku, postavil si dům, zaplatil synkovi školu. Trvalo by hodně dlouho a hodně by dokázal nakoupit, než by si šel koupit dluhopis USA případně future na obilí z roku 2019.
          Řekl jste to přesně… kapitalista ty zisky žere.

          • Vidlák napsal:

            Kolik už si ČR, EU a USA napůjčovaly… a pořád je kde brát… Kdo půjčuje? Kapitalista. Ten co si nakýbloval zisky a místo aby měli lidi větší mzdy, tak má kapitalista plný trezor bezcenných cenných papírů… jen to ještě neví.

          • čtenář napsal:

            já tomu tedy až tak moc nerozumím,ale nezdá se mi,že by zrovna třeba ten kapitalista Hyundai ty zisky zrovna nějak moc odvážel.
            Výstavba Nošovic ho stála cca 26miliard a teprve v loňském roce poslal zpět domů 605milionů,nic moc tedy,dle mého laického pohledu.

          • Vidlák napsal:

            povíme si za deset let… Ostatně 26 miliard na odpisech… slušný výsledek 605 milionu

          • jezevec napsal:

            supér – a prosím jich, pane vidlák – kolik tady asi tak máme podnikatelů, kteří mají už úplně všechno, a veškeré peníze posílá do rájů? tucet? dva? je jich víc nebo míň, než oligarchů v karlových varech a centru prahy, co tady utrácejí své jinde nabyté miliony?
            a že jsem taxmělej, pane vidlák – on ten podnikatel, co už má tolik prachů, on jako nežere a nechlastá, chodí nahej a doma má všechno z číny, jeho auta netankujou a nejezdí s nima do servisu, barák nespotřebovává vodu ani energie, nikdo ho nestřeží? podnikatel si sám doma uklízí a sám si seká trávník, vaří mu manželka a stříhá ho dcera – nevytváří tady pracovní příležitosti? a ty kurvy co si platí – ty si nekupujou pračku a ledničku a neposílaj dítě do školy?
            když člověku nenávist zatemní mozek, pane vidlák, pořád ze sebe ještě nemusí dělat tydýta.

  12. Eddie napsal:

    Aby to nebylo tak jednostranne, mohu sdelit svou zkusenost u mobilniho operatora a jeho call centra. Ackoli jsem pracoval v uplne jinem oddeleni, tak mne to zajimalo a tak jsem se zasel podivat.
    Je pravda, ze se tam hlidaly minuty na WC, je pravda, ze se hlidalo za jak dlouho zvedne telefon a jak kvalitne vyridi zakaznika. Neni pravda, ze by nekdo musel neco delat za trest, za trest se sahalo na penize.
    Ovsem ted to nejpodstatnejsi : Samotni operatori byla nejneuveritelnejsi smeska lemplu, looseru, vecnych studentu a devcat pochybnych moralnich kvalit. Obrovska fluktuace, zasivani, ojebavani, okradani … fakt vykvet. Bez hodne tvrde ruky by se to tam rozpadlo. Takze asi tak.

    • Laco G. mlynář napsal:

      Pravda, pravda, mám podobné zkušenosti. Jednou jsem byl pro zavedení píchaček kuřákům na rauch pauzy, protože už to nešlo tolerovat, najednou přestali kouřit.

      • Z Vysočiny napsal:

        Nepovídejte:))))

        Několikrát jste tu prohlašoval, že jste pracoval sám na sebe, jako OSVČ a to prakticky od roku 1989. Sice nevím jak, když jste nikdy neměl živnosťák, ale budiž. Takže by mne zajímalo, jako jaký právní subjekt jste co navrhoval?

    • Alex napsal:

      Eddie, Eddie – právě jste otaxoval mou dceru, která v takovém call centru také pracovala. Už nepracuje. A minimálně svou dceru přece jen trochu znám. Faktem je, že zákoník práce kdysi zaznamenal novinku – 150 hodin přesčasů za spíše nepodmínek. Dalo se toho využít i ve prospěch celku – zaměstnavatele i zaměstnanců. Ovšem v drtivé většině na to doplatili jen ti zaměstnanci – včetně doktorů. A ti přece jen trochu lépe – neb to měli alespoň placené – byť jako šidítko zakrývající vnějškově dlouhodobě neřešené neadekvátně nízké platy.
      Popisovanou šikanu tam nezažila – ale jiné radůstky ano. Víte – oni sami tam měnili zaměstnance z hlediska ekonomického – omlazovali třeba, aby udrželi nízké platy. Výkon na to neměl vliv. Aby byla informace úplná – neodešla sama a ani výpověď nedala – rušila se celá pobočka. Ne všude se takové věci dějí, ale jsou místa, kde se dějí. Myslím ty tresty.

      • Eddie napsal:

        Drahy Alexi, nebyl jsem osobni a videl jsem co jsem videl, ostatne to byl rok 1998.

        • Alex napsal:

          Eddie, jsou dvě věci, které namítám. Jednak paušaizace – že všude je to stejné, jak se to na jednom pracovišti jevilo Vám a druhak, že ten důvod poměrně častého omlazování existoval někde i na straně onoho zaměstnavatele. Veřte či ne.

    • český maloměšťák napsal:

      http://byznys.lidovky.cz/psychoteror-v-praci-zamestnanci-musi-za-trest-nosit-oslovske-cepice-1jm-/firmy-trhy.aspx?c=A121119_100309_firmy-trhy_ziz

      V podstatě něco podobného prováděli nacisté /ale i katolíci – např. španělsko/ – ve směru označování židovských bčanů, z jiného titulu, ale bylo to stejně ponižující.

      http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceska-ekonomika/prace-v-kalhotkach-wc-za-odmenu-zazitky-z-call-centra/r~b2ba28d8970611e3ab550025900fea04/

      Bez tvrdé ruky by se rozpadlo mnohé …o čem to ale vypovídá ? Na co z toho lze mj,. usuzovat ? Že je tvrdé ruky zapotřebí ?

      Vy už taky máte dost…

      • Gustavson napsal:

        Vážený maloměšťáku, myslím, že ten článek je hovadina. Nepracoval jsem jako operátor dva měsíce, ale pět let a callcenter jsem prošel několik. Nikde to nebylo takové a ani z doslechu (a musím říci, že za tu dobu jsem poznal hodně lidí „z branže“) jsem se o ničem takovém nedozvěděl. Podle mě si to operátoři (nebo žumpálisti nebo smluvně obé) trochu přikrášlili. Jinak by řekli i firmu, ve které se to stalo. Účel toho je podle mě dvojí – kromě „prodávání“ svého plátku i třeba strašení (mladých) lidí, když už vize nezaměstnanosti nefunguje.

        Ale k těm callcentrům – jediné, o co se v nich jedná, jsou výkony. Pokud je nemáte, nedostanete bonusy. A základní plat o trochu vyšší než MZ je i na studentíka a jeho bujarý život trochu málo. To, že v těchto firmách dochází k velké fluktuaci, není z majoritní části způsobeno „pracovním hulvátstvím“ operátorů, jak tvrdí Eddie, ale přesně jak říká Alex, jsou to podmínky nastavené zaměstnavatelem. Pokud má firma, nejčastěji banka, vlastní callcentrum, pak se jedná o nadstandardní práci, které se nikdo ochotně nevzdá. Pokud je však „hloupé“ volání outsourcováno do exterek (= externích callcenter, pozn. autora), snižují se mzdy a ztěžuje práce, čímž dochází i k oné fluktuaci, a na hýždě zákonitě dostává kvalita, což je všem (kromě samotných operátorů) „šumafuk“.

  13. Skogen napsal:

    Asiatům obecně práce značně přesahuje do osobního života. Zřídkakdy mění zaměstnání a často tráví celý profesní život v jediné firmě. Na oplátku jim firma vytváří určité zázemí a každopádně se k nim nechová tak macešsky, jako naše firmy k nám.

    Obávám se ale, že asijská firma v českém prostředí umožňuje vybrat to nejhorší z obou přístupů. Zvlášť s českým středním managementem, který do principů stanovených asijským vedením vnáší euroamerické prvky. Na jednu stranu je tak vyžadována loajalita a vysoké nasazení, na druhou stranu je zaměstnanec pouhou námezdní silou a neberou se na něho ohledy.

    Onen prvek úcty ke stáří je v podstatě velmi rozumná zásada, nahrávající určitému konzervatismu, který chrání před lehkomyslným neověřeným experimentováním, ačkoliv nelze říci, že by asijské firmy nebyly progresivní. V našem prostředí se až na vysoce specializované a odborné posty naopak s věkem dostavuje jakási méněcennost a zkušenost nepřináší kredit, nýbrž handicap. Jistá nejmenovaná velká dopravní firma si např. při modernizaci řízení provozu určila pro obsluhu nového centra věkovou hranici do 40 let. Jedná se o práci fyzicky nenáročnou, zato zkušenost zde hraje roli docela podstatnou…

  14. Firefly napsal:

    Již několikrát jsem psal, že existuje podstatná část obyvatel, která je díky svým morálně volním vlastnostem „absolutně“ nezaměstnatelná.

    Nezapomeňme ale na statistiku – předpokládáme-li u „zaměstnatelnosti“ normální rozdělení, pak je mnohem větší část lidí zaměstnatelná s výhradami. Zaměstnavatel prostě musí zavést a nastavit takové procesy, které motivují (pozitivně i negativně) tyto lidi k práci.

    Případ z blogu je jedním z příkladů takového nastavení. Je třeba jej chápat jako systém, očekávají a pracující s jistým typem lidí. Sám o sobě je speciální, neuniverzální, ovšem ve specifických případech má svoje opodstatnění.

    Nevím, jestli je v Korei tento systém aplikován třeba i na vývojáře software či na vědce. Nemyslím, že by to fungovalo, i když kultury jsou opravdu rozdílné.

    Netvrdím, že bych v podobném systému chtěl pracovat. Nemusím, v tom je kouzlo možností.

    • Leo K napsal:

      Zaměstnatelnost – musím se podržet stolu. Takovýto atribut neexistuje, ten jste uměle vytvořil, aby zdůvodnil vaše tvrzení…, že existuje podstatná část obyvatel, která je díky svým morálně volním vlastnostem “absolutně” nezaměstnatelná.
      To je podpásový úder nejhrubšího zrna. Vždyť práce je přirozenou činností člověka. Jeho základní lidská činnost společenské povahy má uspokojovat celou škálu lidských potřeb. Zároveň je zpětně ovlivňována celou řadou motivů. Prací rozvíjí člověk i svou vlastní přirozenost, schopnosti, které v něm dřímají a hru těchto sil podrobuje své vlastní moci. Lidská aktivita je předpokladem utváření a rozvoje lidské osobnosti, ale i konečným cílem, výsledkem tohoto rozvoje. Určujícími silami lidské aktivity jsou lidské potřeby.Práce jako nejdůležitější činnost zasahuje do celé naší osobnosti, do našich vztahů. Motivy pracovní činnosti nejsou jen základní ekonomické potřeby. Lidé pracují, i když to pro ně není z finančního hlediska zapotřebí.Viz třeba Miloslav Kaláb, který pracuje zdarma i ve svých osmdesáti letech. Mnozí pracovníci odmítají přejít na lépe ohodnocenou práci, která se jim z jiných důvodů nelíbí. Špatné pracovní podmínky nemusí prakticky působit na morálku pracovníka a na jeho postoj k práci, naproti tomu i při dobrých podmínkách dochází k špatné pracovní morálce.
      Prostě vlastnost „zaměstnavatelnost“ neexistuje a proto se nemůže řídit křivkou normálního rozdělení. Nejprve by bylo třeba dokázat, že něco podobného existuje, ale v okamžiku, kdy se začneme zabývat takovou otázkou, bylo by dobře aby nás někdo nakopl, že otrokářství už jsme v podmínkách Evropy cirka 1000 let propásli.
      Nelze vytvářet umělé kategorie a predikovat jim statistiku. Ta totiž vzniká teprve hromaděním číselných údajů o nichž lze rozhodovat, kterou statistikou se řídí.
      Zajímalo by mě hodnocení, které jste dostal při zkoušce z finitní matematiky. Každopádně Váš příspěvek je neslýchaně drzý.

      • Firefly napsal:

        Přeložím pro Vás sám sebe do češtiny. Jak jsou zaměstnatelní lidé, kteří kradou, lžou, jsou násilní, líní, nedisciplinovaní, hloupí nebo třeba nešikovní ? Zejména „vhodná“ kombinace těchto vlastností může člověka učinit absolutně nezaměstnatelným.

        Přičtěte si závislé na alkoholu a drogách.

        Definici zaměstnatelných s výhradami si už z výše uvedeného odvodíte, že ?

      • Hudec napsal:

        Práce je přirozenou činností člověka?
        No, dejte bacha, abyste nebyl obviněn ze znevažování etnika, jehož jméno se nesmí vyslovit. Řekněme, toho, „které se do práce fakt nehrne“.
        🙂

        • Leo K napsal:

          Hudče, vážím si vás jako znalce vína. Ale s těmi „nevyslovitelnými “ pravdu nemáte. I oni pracují a to i ve chvílích, které za práci nepovažujete. I oni „vychovávají“ děti (k čemu – je jiná kapitola), i oni vaří, aby uspokojili svoje žaludky (vychovatelé a kuchaři – to je profese, že ano) a konečně jsou tací, že i kradou, ale i to je práce.
          Ale dost legrace. Když potřebujete překopat silnici – kdo to dělá? „Nevyslovitelní“ nebo Ukrajinci. Kdo v Lomnici nad Popelkou vydláždil náměstí?
          Oni pracují, ale jenom tam, kde je někdo zaměstná. A to už je zase je zase na delší povídání.

          • Hudec napsal:

            Jasně, však jsem trochu žertoval. Fakt jsem se nesnažil o sociologický rozbor. Ostatně – co je mi do nich?!
            Od té doby co se (nuceně) odstěhovali z domu, kde žiji, a nedávno dokonce i z toho sousedního (kde dýlovali drogy), jsou mi celkem ukradení. Žijem si tu od té doby jak na zámku.

  15. kacíř napsal:

    žmoulám v ruce čepici a prosím, protože jsem závislý na kose, pro utřídění názoru v dnešní džungli příspěvků, ať se uvádí věk přispěvovatele, aby člověk věděl, s jak mladým hovadem diskutujem. Děkuji za poslání do prdele.

    • Hudec napsal:

      Mně je šede… A vám, že jsem tak smělý?
      Děkuji taktéž.

    • vlkp napsal:

      Ještě jednou butete psát jak z kanálu a už si a ni neškrtnete. Je to jasný?

    • Michal napsal:

      A co tak začít u sebe, hulváte?
      Ale jinak není zač, rádo se stalo a neváhejte se tam zdržet. A hlavně už to nepijte, ani ředěný!

  16. kacíř napsal:

    hm. 56.

  17. kacíř napsal:

    nemyslel jsem to ve zlém, ale vím, že házet perly mladým a dnes silně uvědomělým lidem, je ztráta času a nervů. Mám tři děti.

    • Michal napsal:

      A jsou ty tři děti taky mladá hovada? A vědí, že takhle bezdůvodně nadáváte jejich (a mým) vrstevníkům?

  18. kacíř napsal:

    no. Už maj kristova a dostávaj rozum. Jsou po tatovi. A že jim nadávám – to vědí a kašlou na to. A vy Michale ( jejich vrstevníku ) taky prozřete.

Komentáře nejsou povoleny.