NEVĚŘ OSTNATÉMU DRÁTU, BYŤ SE STOKRÁT TVÁŘIL JAKO STONEK RŮŽE


napsal Tacit

Chlapi nebrečí

 

V tiskárně jeho dědečka v Sudetech v Neu Titschen (Nový Jičín) vydávali v pravidelných edicích Čapka, Halase, Nezvala, Floriana, Demla a s nimi se jeho dědeček stýkal a též čile komunikoval. Po osmatřicátém před nacisty přemístili tiskárnu do Kroměříže a pak jeho tatínek vedl podnik po celý protektorát, udržel tisk proti i navzdory gestapu, podařilo se tisknout tituly, kvůli kterým se spolehlivě končilo na šibenici. A tehdy v dubnu čtyřicátého čtvrtého se narodil syn Karel. Tiskárna přežila konec války, ale ne vítězný únor. Otec šel na nucené práce a Karel s maminkou, se sestrou a bratrem do malé přízemní místnosti. O rok později sledoval, jak pod dohledem rudých gard, rozbili sazbu a stroje jejich tiskárny odvezli na šrot do Nové hutě. Nebreč, řekl mu táta. Chlapi nebrečí.

S buržoazním původem se Karel dostal na keramickou školu v Bechyni, z chování míval za dvě až za tři, tady napsal svou první písničku a po absolvování školy byl umístěn do fabriky na záchody a sanitární keramiku v Teplicích. Tady poznal Miloše Zapletala a poprvé si přičichl k divadlu. K divadlu poesie. Jako individualista snášel vojnu velmi osaměle, opuštěně a kázeňsky nevalně. Kromě nové zkušenosti z absurdity prostředí si v polovině let šedesátých z vojny přivezl i několik písní s velkým pé: Nehažte kamení, Pieta, Anděl, Tráva. Ty patří k jeho nejlepším.

Další čtyři roky jsou horečné. Divadlo na zámku v Teplicích, nespočet večírků a mejdanů. A setkání s Mirkem Kováříkem, recitátorem a tehdy ředitelem Divadla poezie v Litvínově, ten Karla zařadil do pořadu text-appeal a poprvé zaznělo: „V ponurém osvětlení gotického sálu / kupčíci vyděšení hledí do misálů / a houfec mordýřů si žádá požehnání / vždyť prvním z rytířů je Veličenstvo Kat.“ Kovářík Karla dovedl do rozhlasu v Ústí a k prvním nahrávkám.

Pak krátce Olomouc a Ostrava, zde opět M. Zapletal, to už redaktor ostravského Mikrofóra, uvádí občasně Karla v zdejším rozhlasu. A pak návrat do Nového Jičína k rodičům.

Pražské jaro bylo na spadnutí, Karel se v lednu 1968 stěhuje do Prahy, má práci v televizi jako jakýsi asistent asistenta a v Praze si užíval s mnohými známými osobnostmi „ten ohromný výbuch svobody“. Srpen prožil na Moravě a jednadvacátého se vrací do Nového Jičína, už obsazeného bratrskými vojsky. V řádu okamžiků napsal dvě velké písně. „Tak vás tu máme bratři / z krve Kainovy / Poslové noci která / do zad bodá dýku“. A samozřejmě stěžejní… „Bratříčku nevzlykej to nejsou bubáci / vždyť už jsi velikej, to jsou jen vojáci, / přijeli v hranatých železných maringotkách“.

Bratříčka po počátečním váhání vynesla rozhlasová hitparáda Houpačka Jiřího Černého na první místo a Karel Kryl se stal přes noc slavným. S Černým připravil své první LP Bratříčku, zavírej vrátka, ale to už byl rok 1969 a normalizace v plném proudu. Po odmítnutí v Supraphonu, zbývalo vydavatelství Panton, víc jich tehdy nebylo. A tady, zázrak, to elpíčko nakonec vydali. Na černém obalu ten kluk sedící na pankejtu, s namalovaným bílým terčem na zádech, to byl symbol pro celou naši puberťáckou generaci, co pak velmi rychle dospěla.

A to bylo pro nás na dlouhých dvacet let od Karla skoro vše. Pak už tady nemohl nic. A v záři odjel na písničkářskou akci do Německa, na hrad Waldeck a už se nevrátil. Ti šťastnější se ještě dostali k LP Rakovina -1969, nebo k LP Maškary – 1970, obě vyšla venku a sem se dostávala tajně a těžko. Včetně těch dalších.

Jen mrtvé ryby plavou s proudem

Karla Kryla budu mít navždy spojeného s tou dobou, kdy jsem ho slyšel prvně. To jsem ještě nechápal tu celou jeho básnickou a hudební velikost. To hlavní a nejdůležitější, co tryskalo z jeho Bratříčka, byly neskutečné emoce. To nebyl nějaký brekot zamindrákovaného a rádoby intelektuálního písničkáře ve stylu – tady jsem já – a vy mě laskavě pochopte. Tohle byla přesná střelba melodií a slov přenášená z duše do duše a my jsme se stávali jeho přímou

součástí. Nijak moc nevěřím v nějaké mluvčí generací, ale tady nešlo váhat: „Všude křičel do té hrůzy / ve válce že mlčí Múzy / Muži by však mlčet neměli“. Bylo to všechno jak v horečnatém snu, ty čtyřakordové písničky jsme se rychle naučili a cítili se jejich rozsévači. V létě 1969 jsme s kamarádem na chmelové brigádě ty písně naučili skoro všechny studenty gymplu a s úžasem pozorovali, jak planou oči: „Byl hrozný tento stát / když musel jsi se dívat / jak zakázali psát / a zakázali zpívat / a bylo jim to málo // Poručili dětem / modlit se jak si přálo / veličenstvo Kat“… Trvalo to jen několik měsíců, možná jeden rok, ale pak už ten pocit postupně zeslábnul.

To už nebylo jednoduché hrát Kryla veřejně. V klubu strojařů na Karláku, nebo ve studentském divadle na Strahově jsme za hluboké normalizace veřejně zpívali Krylovy písně, no ale ty, co nikdo neznal, samozřejmě bez uvedení autora, jistě ve strachu a v předposranosti, jak řekl L. Vaculík. Hráli jsme Gulášovou polívku, Tragédii s agentem – a tak. Chtěli jsme dostudovat, přiznávám. Postupně to vyprchávalo.

Pamatuji, že ještě někdy v sedmdesátým šestým, jednadvacátýho srpna odpoledne jsem šel po Dejvicích, byla sobota a klid. A do toho ticha se z jednoho okna naplno rozlévala Krylova Píseň Neznámého vojína. Přímo proto Obvodnímu výboru se neslo: „Nasrat. Jó nasrat!“. Ale to bylo velmi výjimečné a odvážné.

Ne, že bychom si Kryla nezpívali, ale ta naše krylovská parta postupně zakládala rodiny, chodila do zaměstnání, měla „své“ starosti. Taky z „venku“ chodily různé zprávy, že Kryl umřel a tak. Asi desinformace, ale i zárodky beznaděje. Hlavně to vše začínalo být hodně vzdálené.

A tak se Karel Kryl stal legendou. Přestože kdesi venku naplno žil, tvořil, pracoval, miloval, ženil se i rozváděl. Zpívali jsme si ho míň, a mysleli si, že jsme zůstali jeho generace. A to už dávno nebyla pravda. Tak nějak se ta legenda na dlouhou dobu skoro všem hodila.

Nenechat si ukrást revoluci

Pak se ale stalo něco neskutečného. Karel Kryl přijel po sametové revoluci do Prahy a v prosinci 1989 se objevil před sto tisíci lidmi na balkonu Melantrichu. Do té doby byl pro mě ten samet takový velmi zmatený sen, ale teprve když jsem uviděl Karla Kryla, tak jsem tomu všemu snad konečně uvěřil.

První, co mě zarazilo, ne hned, ale časem, že Karel to nadšení davů ze svých nových vůdců tak nějak naplno nesdílel. Když poprvé vzkázal, že lidi mají své politiky kontrolovat a ne je oslavovat, to jsem tomu ještě nevěnoval moc pozornosti.

Karel Kryl dál vystupoval na mítincích, koncertoval před vyprodanými sály a všude plno nadšení. Stal se jedním z (nechtěných) symbolů revoluce. Vycházely mu desky i nové kompilace, byl hrán v televizi a rozhlase, dával rozhovory. Na druhé straně mi bylo divné, že stojí stranou mimo politiku. V elitách ve vládě se objevilo dost umělců v čele s panem presidentem, tak proč ho tam taky nevzali? Dost se to vyjasnilo, až po jeho smrti, mnohem později, ve vzpomínkách. Nepotřebovali kritika a taky postupně přicházeli jiní další, kovanější. A ti už věděli. A tak se Karel Kryl vrátil k tomu, co dělal vždy před tím: psal, zpíval a byl kritický. Ale taky zahořklý a smutný: „Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou / Ti, kteří kradli po léta dnes dvojnásobně kradou / Ti, kdo nás léta týrali nás vyhazují z práce / A z těch kdo pravdu zpívali dnes nadělali zrádce“.

Velmi těžce nesl, jak dva aroganti, aniž se koho zeptali, rozdělili Československo. Těžkoslovensko, jak říkával. To už začal velmi intenzivně uvažovat, že emigruje podruhé.

Přístup k emigrantům se tou dobou začal v Česku též měnit. Karel proto napsal následující ostré věty: „Exil je cílevědomá práce za osvobození země, ze které jsme odešli, povětšinou nedobrovolně – ale s úmyslem přijít zpět a udělat pro to maximum. Lidé o kterých mluvím, přijeli po Listopadu s otevřeným srdcem – a byli odmítnuti… Je to skandální, ostudné a zahanbující…. Exulanté odešli z důvodu svého přesvědčení. Pro svou zemi bojovali a pracovali víc než devadesát procent těch, kteří tu zůstali.“

Ale zatím natrvalo neodešel. Naopak zesílil koncertování. Už nebyly tak přeplněné sály, o to víc bylo diskusí po koncertech. Nikoho neodmítl, podepisoval do noci, i nějakého toho panáka s fanoušky vypil. Strava, jak se dalo, nebyl čas, spaní po ubytovnách.

Oslavy svých padesátých narozenin chtěl v Čechách. Když se 2. března 1994 s manželkou v vracel Mnichově z procházky, dostal srdeční záchvat a doma pak upadl do bezvědomí, ze kterého se už v nemocnici neprobral. Ráno 3.března 1994 svůj boj vzdal.

V den Krylovy smrti se ulomilo z průčelí Vinohradského divadla křídlo anděla…

Znovu legendou

Jestliže v osmašedesátém bylo jasné, koho Karel Kryl oslovuje, pak po své smrti se stal legendou, protože se to téměř všem jaksi hodilo. Teď už nebyla totalita, abychom s Krylem a díky jemu přežili, či přežívali a taky abychom se tu i tam více zastyděli za svá selhání a slabosti. Teď už začalo Krylovo poselství z poslední doby jeho života mnohým vadit. Bylo proto lépe jej vystrkat o pár pater výše, na piedestal slávy, než s jeho odkazem soužít. A z legendy si přece může kde kdo i trochu uloupnout, případně se přiživit.

Taky se časem zapomíná. Ti mladí z r. 89 vlastně Karla Kryla moc neznali. Byl pro ně nový. A byl s nimi vlastně jen pár roků. Měli a mají jiné vzory. Necítí to tak vyhraněně. Když Kryla zupácky přezpívá třeba Daniel Landa, oni v tom nevidí svatokrádež. Možná jim Kryla znovu přiblíží až ti, kdo se narodili po jeho smrti. Věřím, že jej přinesou čistého a nezištně. Jen nevím, jestli se mi pak také vrátí to mražení v zádech, velmi spolehlivé, kdykoliv si Kryla pustím.

Někdy v roce 1992 jsem v úplně prázdné pražské restauraci v Repre uviděl u stolu v rohu sedět Karla Kryla u piva. Šel jsem k němu, pozdravil a dovolil si o přisednutí. Dal jsem si taky pivo. Nikdo z nás nepromluvil. Jemu to vůbec nepřišlo divný, alespoň nic takového nenaznačil. Pak jsem se zase slušně rozloučil a odešel. On pak zůstal sám.

Včera, 12.dubna by se Karel Kryl dožil 70-ti let.

Příspěvek byl publikován v rubrice Tacitův facit se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

99 reakcí na NEVĚŘ OSTNATÉMU DRÁTU, BYŤ SE STOKRÁT TVÁŘIL JAKO STONEK RŮŽE

  1. Alex napsal:

    Tacite, paráda. Jen snad drobnost – Bratříčka prý už napsal Kryl dlouhou před srpnem 68. Podle jeho kamarádů.

  2. Bob napsal:

    Superčlánek!!!!! Děkuji za něj
    Osobně jsem přesvědčen, že k předčasnému úmrtí KK došlo vzhledem k obrovskému zklamání, které jako člověk s citlivou uměleckou duší vnímal mnohem intenzívněji než normální smrtelník.Paradoxně jeho kritické songy, když už nebyly zakázané poslouchalo a hlavně jim naslouchalo málo lidí.Přesně v té době, kdy umřel.Neumím to vyjádřit, ale v době úmrtí KK byl stav společnosti takový, že jeho písničkám se sluchu nedostávalo.
    Myslím, že kdyby se dožil dnešní doby, tak by nám nastavil zrcadlo a těm mocným by to ukázal.
    Karla Kryla je věčná škoda
    ..

  3. kchodl napsal:

    Karla Kryla jsem potkal v jedné ošklivé hospodě v Myslíkově ulici, takový temný lokál s dubovým táflováním, ale měli tam slušnou Plzeň, někdy v roce 1992 nebo 1993 to bylo. Poslal jsem mu vizitku, kam jsem napsal „Děkuji“ a on mě pozval ke stolu. Moc jsme nemluvili, ale zarazilo mě, coby mladého nadšeného budovatele kapitalismu, jak je otrávený a demoralizovaný až negativistický. Měl ve všem, co tehdy říkal pravdu, vzpomínám, že jsem mu optimisticky odpovídal, že přes všechny vady to je přece jenom obrovská změna k lepšímu a že politici jsou vždy a všude prolhaná verbež. Nemůže čekat, po tom bolševickém marastu, nějaké anděly – jsme pořád na Zemi. Že mladší zcestovalá generace už jim to žrát nebude. Nakonec se nálada přelila docela do plusu.

    Kdyby neumřel, myslím, že by byl dnes mezinárodní hvězda, protože co by napsal za písničky, to by si za vizitku establishment určitě nedal. Pokud by žil částečně v Německu, tak třeba o jejich zeleném běsnění s OZE by to byla určitě dost temná záležitost. Nebo o humanitárním bombění a Kosovu.

    Co je zajímavé, mám kamaráda, co jako by Krylovi z oka vypadl – úplně stejná postava i obličej – vypadá jak jeho bratr či bratranec. A má stejně rezolutní povahu i názory. S tím má samozřejmě velké problémy – ještě že nebásní a nehraje na kytaru, to by taky nepřežil.

    Ohledně Landy, neviděl bych tak negativně, byl jediný, kdo si dovolil Kryla vytáhnout do mainstreamu, jinak by dělali, že Kryl nikdy ani nebyl – evokuje moc nepřípustných otázek.

    Čemu by se určitě Kryl hořce smál, jak ho dnes oslavuje i establishment. Včera jsem někde proběhl kolem zapnuté televize a měl jsem pocit, že to musí být nějaká alternativní realita – fakt tam byl Dluhoslav Sobotka a řečnil na Krylově tryzně ? A střední proud zpívá v Lucerně Kryla ?

    Nic zvláštního, to se děje všude. Jak z té písničky Píseň neznámého vojína, docela přesně.

    • Bob napsal:

      Napsal jste to lépe než já,
      Chtěl jsem chěl říct vlastně jediné. Že tady Karel Kryl dnes strašně chybí.
      A vyjádřit mu obrovskou úctu

    • jvf napsal:

      ad OZE – používat Kryla, který se nemůže bránit, k vlastní agitaci je jednoduše chucpe.

      • kchodl napsal:

        To byl jen příklad. Doplňte si cokoliv dle Vašeho gusta.
        Cokoliv, co by se básníkovi mohlo třeba nelíbit a o čem vláda lže jako když tiskne.

        • jvf napsal:

          Nechci si nic doplňovat, beru Kryla takového, jaký byl, nepotřebuju si ho účelově aktualizovat.

  4. Řezníček z Brna napsal:

    Díky za krásny článek. Chybí nám Karel Kryl, ale chybí mě taky protest songy, kreslený vtipy, týdeník Mladý svět. Kam se to všechno podělo? Zbyla jen snaha zaplatit složenky a klepat se aby nás nevyhodil soudruh manažér z práce.

    • Zdena napsal:

      Některým Mladý svět nahradil Reflex a kreslené vtipy „úžasný“ Zelený Raul, ale co my ostatní….
      Z Karla Kryla se stala legenda. Kdyby tu byl, tak by za nás ostatní zpíval..

  5. Levandule napsal:

    Karel Kryl se mnou byl celá léta jeho emigrace a na jeho písničky se nedalo zapomenout. Docela jsem sdílela jeho obavy po roce 1989, zvlášť , když jsem viděla na našem malém městě, kdože tu zavádí demokracii a kdo se chopil vesla. Bohužel už nám nic nového nezazpívá a že by měl o čem. Svět, ve kterém se pomalu vytrácí lidství a spousta lidí si neuvědomuje, že to nejdůležitější, zdraví, lásku a přátelství si za peníze pořídit nemůže. Vlku, dík za vzpomínku!

    • Jan cermak napsal:

      Mily reznicku i levandule. Nebojte se. Nasi mrtvi jsou tu s nami a nikdy vlastne nejsme sami….to je Honzik Skacel.svet neni tak strasny jak se Vam prave jevi. Nakonec to ze ho strednaci zpivaji pred vyprodanou Lucernou je dobre znameni. Myslenky jsou memy.

    • vlkp napsal:

      Levandule,

      poděkování patří Tacitovi!

  6. Jan cermak napsal:

    Diky.
    I nase generace ho hrala u taboraku. V 86 mi jeho pisnicky prisly moc cerne, real socialismus uz nepopravoval ….. Jak to prasklo a ja bral rozum dosel jsem k tomu, ze je genialni , a pisne presne. A dnes je videt, ze skvely text lze interpretovat ruzne, a ty jeho se hodi i pro reflexi dneska …je k placi rec, jez mluvi frazemi, protoze slov a vet se boji, je k smichu rad jez ziskan v zazemi, zatimco chlapci v palbe stoji,jestlize dusledek je pricinou a volnost cidi mrize pasti, je rodna zeme otcinou, vsak neni vlasti….. Pro meho patnactileteho synka je Karel panbu a brumla v aute porad, spolu s tim Landou….nemyslim, ze vyvoj by byl lepsi , kdyby se Karel stal presidentem. Jen by jsme na nej nevzpominali s takovou laskou. Karel byl rebel, rebel za kazdeho rezimu. Takovi nebyvaji vladci…KK je to co po nas zbude, KK je duvod byt Cechem a dava smysl narodnimu obrozeni….ted uz jen orat a sit a nechat zapomenout srdce bolavy….

  7. Laco G. mlynář napsal:

    Byly v Čechách doby, kdy si národ vážil špičkové umělce. Protože mluvili za něj a protože žili jako on a nevyvyšovali se nad něj.
    Ty doby jsou pryč a už se nevrátí. Kryl mezi takové jako jeden z posledních patřil. Nepatřil by do snobské pražské kavárny, která maká leda za prachy.

    • Jan cermak napsal:

      Mily laco, jenze v tech dobach byl KK v emigraci, tady by byl nejspis v krimu. Ale jinak mate pravdu, jsou to paradoxy…

      • Laco G. mlynář napsal:

        Já to myslel takhle:
        Dovolím si ocitovat část z knihy Adolfa Branalda „Živé obrazy“.

        Pokud mu zdravotní stav dovolil, navštěvoval básník na revanš i své přátele. Jistě jich bylo víc, a starší, a vzácnější, ale dostalo se té cti i mně. To léto, když přijel do Kerska, pršelo už celý měsíc, cesta byla nesjízdná, auto se bořilo. Šel jsem za předsedou národního výboru do Hradištka, prosím tě, něco s tou cestou udělej, zítra má přijet pan Seifert, víš, kdo to je, ne?

        Maminka, řekl stručně předseda, usedl na kolo a jel do nymburské výtopny. Přijede k nám pan Seifert, potřebuju škváru. Pro pana Seiferta všechno, řekl šéf lokodepa, přijeď si ráno v pět. V šest dorazil předseda s valníkem do naší uličky. Složit a rozházet si to musíš sám, já musím na úřad. Oběhl jsem sousedy, v deset přijede pan Seifert, potřebuju píchnout. Chlapi a kluci přišli s lopatami, ženy s hráběmi. V půl desáté projel soused Sedláček autem několikrát cestu, aby ji udusal. V deset přivezl mladý Seifert tatínka. Dívali se za plotem, kluci ze stromů, starý pan Škvor z mansardy kukátkem, jak jede český básník po jejich cestě. Někdo pak tam dal na břízku cedulku VIA SEIFERT.
        Kolik žijících básníků známe dnes?
        Pro kolik z nich bychom šli místo natahování červeného koberce rozházet škváru na příjezdovou cestu?

        Ještě by se našlo dost těch, kteří by pro Kryla šli upravit cestu.
        Ale jiní pro které?

        • Vidlák napsal:

          Já Kryla objevil až po roce 89. Nikdy jsem ho nepotkal a když umřel, byl jsem právě tak ve věku, aby mi jeho texty začaly něco říkat. Seznámil jsem se s ním obráceně. Bratříčka či Veličenstvo Kat jsem ještě neznal, ale broukával jsem si Karavanu mraků, Haninu, Lilii, Varhany v Olivě. Až později došlo na Marata ve vaně, Rakovinu, Pochod Gustapa či Branibory v Čechách. Ano, věděl jsem, kdy a proč byly napsány, ale ke mně promlouvaly už do mé doby a neměl jsem pocit, že by to bylo méně aktuální.
          Pak přišel Anděl, Jeřabiny, Morituri te salutant, Martině v sedmi pádech… pak dlouho nic a pak teprve jsem objevil jeho porevoluční songy. I pro pána Jána, i pro pána Klause…, demokracie zavládla, bez nás a pragmaticky. Jo taky mi z toho bylo nanic a měl jsem z toho srandu a chtělo se mi jódlovat z hranic tu slávu fátrlandu.

          Ale s jednou věcí bych nesouhlasil. Karel Kryl nebude nikdy tiše sobě zahnívat na smetišti dějin. Na to jsou jeho písně příliš klasické a příliš odolávající zubu času. Jen příčiny pro které se budou zpívat dostanou nová jména.

          • kchodl napsal:

            Přesně tak. Takový Francois Villon je také pořád aktuální, už více než 500 let.
            A další.

          • babaluba napsal:

            Jojo kchodle, mám obavu, že vlky z lesů vyžene hlad už brzo.

        • Anonymní napsal:

          Rozumim a souhlasim.
          Co Jarek?
          Myslim, ze jemu by i dnes vyasfaltovali….
          Jinak ta promena Celebrit v „celebrity“ v case je pozoruhodna vec a o dobe asi neco rika.

  8. zZz napsal:

    Také děkuji za pěkný článek.

    Kryl zemřel zcela nečekaně, určitě v tom hrál velkou roli pocit že je nepochopen společností (tedy námi – národem).
    _ _ _

    Z písně „Žalm 71“

    Tři černí mravenci
    topí se v slze srny
    Nápisy na věnci
    a na koruně trny
    Padáme pod tíží
    a snažíme se dolézt
    vlekouce na kříži
    svou samotu a bolest
    . . . . . . . . .

    Nebe je růžové
    Po cestě křížové
    snad konečně spočinem
    jak pšenice v klásku
    Spočinem bez hněvu
    přirostlí ke dřevu
    Vždyť nejtěžším zločinem
    je – hlásati lásku. . .

    • Antonie napsal:

      ano, Karel Kryl, ten věděl, že hlásat lásku prázdným slovem bez skutků je zločin, za který vláčíme na kříži svou samotu a bolest proto, že prosazujeme sebe a upíráme druhému právo myslet jinak.
      Paradoxem pak je, že „ zakázali psát a zakázali zpívat“, a teď, ač máme už „svobodu zpívat a hrát“ přesto se dodnes většinou hrají a zpívají písničky vzniklé v dobách zakázaných, než ty současné, kdy všechno je už dovoleno. I toto: http://www.diskografie.cz/reznik/vzestup-zla/ta-holka-v-mym-sklepe/
      A právo na svobodu projevu tohoto umělce prosazoval i Tomáš Klus.

      • zZz napsal:

        Svoboda má nejen plusy ale taky bohužel své mínusy. Potom už záleží na postoji každého. Ostatně jako vždycky.

        Ano, stále se hrají staré písně. Na rozdíl ode dneška měla dříve hudba pro lidi mnohem větší význam než dnes, důsledkem čehož dříve vzniklo tolik nadčasové hudby. V komunistických zemích v ní lidé často hledali a nacházeli i to, co režim zakazoval. Někdy pocit západu, ameriky, rebelství a svobody, někdy pravdivé sdělení jako u Kryla.

        • Antonie napsal:

          Někdy mi přijde, jakoby všechno to nejhezčí už bylo vytvořeno, ve výtvarném umění, v literatuře, v poezii i v hudbě, ale myslím, že umění má pro člověka pořád stejný význam. Touha po kráse v člověku možná teď trochu usnula pro nedostatek času i peněz, ale pořád je a bude živá a horoucí.

    • Antonie napsal:

  9. vlkp napsal:

    Bylo by bývalo stylové, aby tenhle článek vyšel včera, v sobotu. A původně jsem o tom tak i přemýšlel. Ale pak mi docvaklo, že dávat memoriální článek o jedinečném zjevu jménem Karel Kryl v čtenářsky nejslabší den Kosy by bylo jaksi buranstvím. Takže proto až dnes. Navíc – bez obecné krylovské hysterie, kdy o něm mají zapotřebí mluvit i ti, kteří by jej v reálném životě ani nepozdravili. Tolik na vysvětlenou.

  10. vlkp napsal:

    A ještě drobnost.
    První signál, že asi u nás něco není dobře a že to začíná po Listopadu jaksi drhnout byl také s Krylem. Hned ve dnech Listopadu. A na balkonu Melantricha.
    A a to tehdy, když byl Karel Kryl pozván, aby zazpíval před plným Václavákem státní hymnu…
    Uměl jsme si představit, že ji bude zpívat sám Karel Kryl. Abylo by to dobře. Ustál bych, kdyby ji zazpíval Karel Gott sám, Netvrdil bych, že by to bylo úplně dobře, ale ustál bych to.
    Nejsem antigotovsky naladěny, Kája je prostě dokonalý profík a dělal vždycky naprosto perfektně svou práci. Tak jako pekař, zámečník nebo třeba holič. Nejsme jezuita typu Jan Rejžek.

    Ale ti dva dohromady? Rebel z principu a perfekcionistický konformista spolu? V klíčové převratné dějinné chvíli? Tehdy poprvé se to ve mně zadrhlo a říkal jsem si – něco je hochu špatně. Ale rychl e jsme to vytěsnil. Rád jsem to vytěsnil.

    • kchodl napsal:

      Pro někoho je sklenice poloprázdná, pro někoho poloplná.

      Mě se to naopak líbilo, že zpívají spolu. Bylo by to samozřejmě špatně, kdyby Gott byl nějaký režimní šašek, zpívající o sepětí s bolševikem a vymetající ty různé festivaly politické písně, jako mnozí jiní – ale takový nebyl, byl důsledně naprosto apolitický.

      To, že spolu zpívá absolutní profík a „amatérský“ protestní bard s kytarou, pro mě naopak bylo vyjádření spojení všech lidí a národní vůle ke změně. Mě se to prostě moc líbilo a nic negativního jsem v tom neviděl, právě naopak, nadchlo mě to a dojalo.

      Ale chápu, že někdo mluví o „spálené zemi“ a někdo vidí kvetoucí jabloně a krásné holky v mini. A spokojené usmívající se lidi, opravené domy, nová auta, maminky s kočárky.
      Sakra, vždyť toho škarohlídství je i tak dost, ne ? Jo, život je převážně těžký a smutný, politici lžou a psi koušou. Život je takovej a jinej nebude (František Moravec alias Lou Fanánek Hagen, Tři sestry).
      🙂

      • kchodl napsal:

        Tím jsem nemyslel nic proti Vám, chápu ten pocit.
        Ale ještě jedna věc, on Kryl byl člověk bez kompromisů – znám jednoho velmi podobného člověka, jak jsem psal – je to co se týče fyziognomie a asi i povahy jak jeho dvojče. S takovými lidmi se dá velmi obtížně spolupracovat, ale jsou neocenitelní jako kompas a varovný systém dohromady. Takže celkem chápu, že nový režim neměl pro Kryla místo a „odkopli ho“, aby jim nerušil kruhy.

        • bara napsal:

          Bez kompromisů? Snad jen sám vůči sobě. ..

          Copak je tady slyšet nějaký jed, nenávist či nesmiřitelnost?
          Vasil:

          Azbuk:

          Dívka havířka:

          • kchodl napsal:

            To jsem se asi blbě vyjádřil. Měl jsem na mysli, že věcem říkal pravými jmény. A taková upřímnost se moc nenosí a ve styku s lidmi většinou nehodí, když se říká nehlas.

          • bara napsal:

            No, ale s takovejma lidma se někteří nebaví z jednoduchého důvodu: nejvíce nemaj rádi ty, kdož je nachytali při něčem špatném.
            Já s KK nemám problém a obecně mi lidé, kteří nazývaj věci pravými jmény vyhovují mnohem víc, než „diplomati“, byť by „každé druhé jejich slovo mělo být sprosté a kidně občas mohou i ta slušná vynechat“ ( Prcek z Nebeských jezdců). A zrovna KK dokázal nazývat věci pravými jmény krásnou a SLUŠNOU češtinou.

          • kchodl napsal:

            Přesně, má nádhernou češtinu a hrátky se slovy. A úplně snovou představivost, lepší než Kainar. Fakt paráda.

          • kchodl napsal:

            Ohledně Nebeských jezdců, to je jeden z nejlepších leteckých filmů všech dob. Natočil Jindřich Polák, největší profík mezi režiséry, dost opomíjený. Také dělal Pana Tau a všechny ty ostatní věci pro děti. A Hrzán, samozřejmě.

          • bara napsal:

            Myslíte ty, co natáčeli na Rožmberku s jedním letadlem? Ten jsem viděla někdy těsně před Plyšákem ve filmovém klubu, ten se snad ani nikdy moc nepromítal…
            Kdosi někde psal, že Tmavomodrý svět je novodobej remake 🙂 Nevím, Tmavomodrej svět jsem neviděla. Knížka je moc pěkná a i ten starej film byl dobrej.

          • kchodl napsal:

            Nevím kde to natáčeli, ale slyšel jsem, že bombardér Wellington je tam udělaný z civilní Dakoty DC-3 (Li-2). Na rozdíl od Tmavomodrého světa je to mnohem komornější film – příběh jedné posádky a nic víc. Udělaný víceméně na koleně – a není to poznat.

        • bara napsal:

          Tohle je ale jiný kafe:

      • vlkp napsal:

        nemám problém. Nemám žádný nutkavý pocit, že každý musí věc vidět stejně. Ale mně to bylo a je proti srsti.

        • kchodl napsal:

          OK.

          Nebral jsem umělce i „umělce“ jako morální vzory – jsou to jen lidé, takže mi některé věci, které někdo může brát na hraně, nevadí. Třeba že Gott dostal medaili od kolaborantského režimu. A zpíval o lásce; když lidi hnili za politiku v kriminálech, tak si jezdil mercedesem a kupoval vily. No a co. Nikomu, pokud vím, neublížil. Ani se nedostal nahoru přes politiku a lezení mocným do zadku – jen přes to, že něco uměl neskonale lépe než ostatní. A byl konformní, to je pravda, držel hubu a krok.

          Takže mě na opačnou stranu nevadí jít na Cimrmany, ačkoliv Svěráka si nevážím od jeho angažmá v pravdolásce. Nebo si pustím Carl Orffa, zkouknu film Leni Riefenstahlové, i když měli hodně moc s náckama. Klaus Kinski byl prý celkem odporná stvůra, ale pan herec. Atd. Umění a umělci jsou dvě různé kategorie.

          Ovšem Karel Kryl byl jednolitý, ten dvojí život neměl.

          • Věra Říhová napsal:

            Jenomže Gott reprezentoval nomenklaturní elitu (to nemá s jeho písničkami nic společného, já si některé sama zpívám) a svým společným výstupem s Krylem na revoluční demonstraci symbolizoval zachování moci nomenklaturních kádrů. Jeho vystoupení, stejně jako společné vystoupení Havla s Adamcem, dalo jasně najevo, že se komunisté nevytratí, jenom se překabátí a pojede se dál. Jinými slovy, přece se nebudeme spolu prát, podáme si sametově ruce, my si necháme svoje a vy – občané se svobodně starejte. Takhle jsme to vnímali. A takhle o tom Kryl zpíval.

          • bara napsal:

            Ono bylo tenkrát sporný, co a kdo se vlastně má vytratit…
            KK velmi brzo uviděl odkud vítr vane, nicméně nikdo ho neposlouchal. Monology byly ve své době ležákem.

        • Věra Říhová napsal:

          Já jsem to vnímala stejně jako vy a nebyla jsem sama. Moc dobře si pamatuji, jak jsme byli zaražení z Gotta i ze spojení Adamce s Havlem. Kamarád Honza pronesl památnou větu, že je to průser, že se těch papalášů nezbavíme a ještě jim vykřičíme svobodu, aby se jim lépe kradlo a vládlo. Proto jsme na žádné manifestace nechodili a necinkali. A pak se do OF nahrnuli kariéristi a hladovci po majetku, kteří převálcovali ty, co opravdu chtěli pracovat ve prospěch společnosti. Hezky to ukazuje Sylva Šporková na BL článkem „Lidé kapitalismus chtěli“, je jednou z těch, kteří dokonce věřili, že to, co chtějí sami, chtějí i ostatní, ale hlavně byli zahledění do svých cílů a vůči okolí slepí a hluší. Chápala jsem Krylův zármutek, cítili jsme ho také – beznadějný ubíjející boj, neustálé posměšky a arogance, to byl pocit těch, kteří chtěli vidět a slyšet.

          • kchodl napsal:

            Z vystoupení Gotta s Krylem jsem špatné pocity neměl. Za to jsem měl špatné pocity z instalace Havla a následně z vystoupení Havla (s kýmkoliv), protože jsem věděl, co je charta za estébáckou bolševickou chátru. Měl jsem letní zkušenost s domácí vězně svědomí Jirky Wolfa, kde jsem měl pronajatý byt (střídal jsem v něm Wolfa). Komunistka, jedna z těch z 50. let, do 1968 vysoce postavená sekernice marxismu-leninismu na FF UK. Nyní vedoucí síla, už od července se těšící na skvělé kšefty – jen se nevědělo, kdy přesně se to spustí. Takže o té „revoluci“ jsem neměl nejmenší iluze.
            A nakonec, pár let svobody jsme si – převážně díky Klausovi – užili. A nedopadli jako Ukrajinci, ale o dost lépe.

            Ale Gott, ba ani Kryl, za to nemohli. Kryl to nicméně věděl hned jak to začalo – a veřejně to říkal, takže místo aby se třeba jeho Monology někdo zabýval, celou svou propagandou to zatloukli. Kulturáky odříkaly jeho vystoupení – odpovědní se báli, že by měli malér. Lidi chodili pořád, až do konce. Dokonce i když mu bojkotovali propagaci. Takže třeba někam přijel a po městě nevisel jediný plakát. Ale lidi přišli.

          • standa.e napsal:

            V jedné věci musím stoprocentně souhlasit – že to naše rozdělení (ano, i díky Klausovi, ale i díky nám všem) dopadlo bez střílení a (minimálně z naší strany) bez extrémní nevraživosti.
            K sakru, když nad tím tak přemýšlím, dosáhli jsme v dějinách něčeho úžasného – v podstatě přátelského rozvodu (I když je otázka, zda by to bylo možné bez toho, že České země a „Horní Uhry“ se v dějinách téměř nepřekryly, tudíž jsme nemuseli řešit „mé a tvé“. I přes tu „Divnou notu“, hranice z ostnatého drátu jsme od Čadca k Dunaji nakonec nepostavili. Jen v reklamně na stolní olej.

    • Tom napsal:

      Někde jsem od Kryla četl nebo viděl, že se tenkrát docela rozmýšlel jestli tam má s Gottem jít, ale pak si řekl, co jsme oba Čechoslováci a národ teď nepotřebuje žabomyší války. Byla to samozřejmě chyba. V té dané chvíli to ale bylo lidské rozhodnutí, málokdo z nás tehdy tušil co přijde.

  11. Anonymní napsal:

    pane TACIT
    Kté vzpomínce jen smeknout není co dodat.
    Jen se mi vybavuje srovnání s dnešní uměleckou smetánkou….a když to srovnáte sním je to propastné…….žívit se musíme všichni…..hold někdo má žaludek na vše……..myslím tím na jedné straně kazaní o morálce a na druhé neštítit se jakékoliv reklami na cokoliv

  12. Anonymní napsal:

    omluva Anonymní napsal:
    Duben 13, 2014 v 8.09
    sem byl já tata/Hrabě

  13. český maloměšťák napsal:

    Dnes je opět mnohem populárnější Karel Gott, než byl , je a zřejmě i bude Karel Kryl.
    ———————————————————————-
    Článek je velmi pěkně napsaný.

    P.S. Ve „veveřejnoprávním“ rozhlase , v Radiožurnálu /o jejichž hudebních redaktorech a jejich jukeboxu si myslím, že jejich výskyt je dán snad nějakou atmosferickou poruchou či čím to – ve veřejnoprávním rozhlase by měli hrát jak Hašlera, tak Ježka, tak Boney M, Boba Dylana, King Crimson ….(probůh jen to techno nééééé !!!)/ Kryl v originále nezazněl snad nikdy, zato sraček tam je na dva vlaky estébáky. Nyní se prý leccos změní, byly natočeny nějaké covery dnešními “ „populárními umělci“….sakra nevím jak vy, ale podle mě není nad originál, zkuste napodobit Jana Wericha nebo Hendrixe, nejde to.

    Pošlu Krylovi do rebelantského nebíčka /prý sousedí s nebíčkem dobrých katolíků na jedné straně a s nebíčkem maloměšťáků na druhé, rebelové si tam do těch dvou nebíček chodí pro inspiraci, to je fajn, občas se tak s Krylem potkám/ písničku. mám ji rád. líbí se mi, je dosti aktuální téměř v každém čase.

    “ And is one, two, three…What are we fightin for? Don’t ask me-I don’t give a damn. Next stops is Ukraine…“

    • bara napsal:

      Tož na ČRo Brno občas Karla hrají. Ale furt dokola ty odrhovačky z Bratříčka, asi nemaj na jiné chuť či licenci.

      • bara napsal:

        Ovšem právě teď dohráli čísi remake na Kamilu a musím se smutkem konstatovat, že dotyčný interpret nikdy neslyšel originál, úplně jiná melodie 😦 snad jen pár taktů bylo správně. Asi to má z x-té ruky někde od ohně.

    • Zdeněk napsal:

      maloměšťáku. jako příznivci pokleslé kultury mi ten nápěv něco připoměl a z dlouhé chvíle nedělního podvečera jsem našel na trubce Maxim Turbulenc – Šenkýřka. Ještě se mi honí hlavou nějaké šlapeto, ale místo hledání si raději pustím tvůj originál znovu.

  14. pepanov napsal:

    Bohužel, dnes se skoro jako dřív Kryl moc nehraje (mimo posledních pár dnů, kdy se na něj jakoby vzpomíná). Jeho písně se opět nehodí do krámu neboť v nich bouřil a popisoval skutečnost (Demokracie, Timur a jeho parta), tu druhou tu jsem slyšel naposledy tak před dvaceti lety. Je to asi tím, že je to píseň o nedotknutelném“ majiteli letiště“.

    • kchodl napsal:

      Jo, to by asi „kulturní fronta“ nevydýchala. Tak daleko pieta nesahá.
      🙂

  15. český maloměšťák napsal:

    K tomu ostnatému drátu…
    http://www.answers.com/topic/bekaert-s-a-n-v

    „…The outbreak of World War II cut short further international growth; nonetheless, under the German occupation, the company was able to continue and even modernize and expand its production throughout the war years. This led the company to come under investigation for economic collaboration following the war; Bekaert was ultimately cleared, however….“

    (Bekaert patří dnes k docela solidním zaměstnavatelům na Ostravsku, v Bohumíně)

    Mimochodem I.G. Farben spoluzakládal (přes BASF) asimilovaný žid – Heinrich Caro,Dresdner Bank Eugen Guttman, také žid, k založení Deutsche Bank si také přizvali žida – Ludwiga Barmbergera, podobně byli židé zakladateli mnoha významných novin. Mimochodem – nakolik vynález umělého indiga a kaučuku mohl napomoci úpadku britského imperia a vzestupou Německa, to nechám na fantazii těch, co by se tím chtěli zabývat. Něco málo na tom bude.
    Byli to v mnohém vzdělaní židé, kteří pomohli Německu dostat se nahoru…Hitler Němcům lhal.
    Ale i cyklon B v podstatě vynalezl žid, nositel Nobelovy ceny Haber /Nobel byl vynálezcem dynamitu, nicméně i tak se uděluje Nobelova cena míru…/, mající ale velké zásluhy na tom, že díky hnojivům vyráběným na základě jeho výzkumů, mohlo dojít k zatímnímu popření teorií antihumanisty / avšak „dobrého“ anglikána a profesora dějin i ekonomie / Malthuse, který mj. psal : “ Pokud člověk, jenž se rodí do světa, který už někdo obsadil, nemůže dostat od svých rodičů výživu, kterou od nich smí chtít, a pokud společnost nepotřebuje jeho práci, nemá žádné právo žádat sebemenší porci jídla, z čehož plyne, že je na přírodní hostině přebytečný.“
    Na základě jeho výzkumů ale došlo i k masovému zabíjení lidí /Yprese 1915, Haber je povýšen na kapitána…/.

    http://www.bbc.com/news/world-13015210

    Dějiny jsou paradoxním místem – co se týče porozumění jim. Věčně neuzavřená nejistota, plná absurdních tvrzení pokládaných za pravdu a ještě absurdnějších činů – pokládaných za rozumné, dobro mnohdy vytváří zlo, zlo se tváří jako dobro…
    Na jedné straně výbušniny, bojové plyn a na straně druhé hnojiva – takhle se mává, takhle se bije.
    Peníze pak dokáží nemnožné – mění ve víno jak vodu, tak krev.

    Promiňte mi tu příliš rozvětvenou glosu, někdy totiž neudržím myšlenku. Jenom se mi tak nějak zdálo, že i Kryl přemýšlel o tom, odkud že se ty války berou….a teda že i díky výrobě ostnatého drátu se dá solidně expandovat a zaměstnávat lidi, umožňovat jim vydělávat si na živobytí, a vychovávat děti – například k tomu, aby byli odhodláni bránit svou vlast, svou rodinu, svou firmu…svůj pohled na svět, svou svobodu…svou kulturu, svou civilizaci a svou peněženku.
    😦

  16. tata napsal:

    ale není uplně pravda že GOT byl apolitický….nedávno jsem našel odkaz…..kde bylo natočeno jeho vystoupení proti CHARTĚ…..dost mi to překvapilo do té doby jsem si myslel že on žadná vyjádření vtomto smyslu neměl….

    • český maloměšťák napsal:

      Žádný umělec , který tkzv. baví tkzv. „lid“ není apolitický, legitimizuje danou vládu, vláda bez takovývh způsobů legitimizace by dlouho nevydržela, legitimizace pouhým násilím je velmi nákladná. Zábava či poplácení vyjde levněji.
      I ty vesměs neškodné plky, ono tkzv. “ nastavování zrcadel“ a “ tít do vlastních řad“ legitimizovaly tehdejší režim. Kryl do něj vrtal, prostřednictvím poezie.
      Tkzv. komunisti jak byli chytří a mocní, tak byli hloupí a blbí, podle mě stačilo zmírnit cenzuru /například zákaz vydávat Mein Kampf či pornografie by lidé spíše kvitovali/ a pustit lidi na cesty….a lidi by se zabavili a neprotestovali, nebo když tak jen v rámci povolených manifestací – tak jako je tomu dnes, povolte lidem revoluci a ona se s největší pravděpodobností vůbec neodehraje.
      Jenže to by pak nemohli přijít k tak obrovským majetkům, nejen komunisté v Číně, to by vyvolalo bouře nevole, hlásat rovnost a hromadit najetky téměř císařského rozsahu….. takže vlastně hloupí nebyli, jen někteří, ti tkzv. pěšáci, ale i ti si zobli.

      Přeci byste nemohl chtít po Gottovi, aby dělal třeba elektrikáře a zpíval jen ve volný čas ? To by bylo mrhání talentem, na to byli jiní, aby dělali elektrikáře a ve volný čas lidem hráli a zpívali. To je to samé jako byste chtěl např. po Bakalovi aby mrhal svým podnikatelským talentem, kam bychom se takhle dostali ?!?!!

      • kchodl napsal:

        Stejně tak legitimizoval režim každý inženýr, který správně spočítal a postavil most nebo barák, takže nespadl. Případně každý doktor, který přišil utržené ucho na správné místo, kam patří a ne na čelo nebo na zadek.

        Někde jsem slyšel, že žijeme v nejlepším z možných světů – obávám se, aby to nebyla nakonec pravda. Co kdyby Bakala dělal třeba krejčího, jak je vyučený, kdoví jak strašně bychom pak dopadli.
        🙂

        • tata napsal:

          MYSLÍM že je trochu jiné co jste napsali o legitimizalici režimu prací …….

          • kchodl napsal:

            Kdo z „kulturní fronty“ nepodepsal ? Bylo jich jen pár. A někoho si vybrali, aby promluvil na kameru. Jo, kolaborovali téměř všichni ti umělci.
            Jako dneska. A kdo se odchýlí – třeba Dejdar, má problém.

          • bara napsal:

            :))
            Bylo jen pár vyjímek, jak píše Kódl.
            Ovšem Goťák mě celkem mile překvapil, jako jedinej se u toho dokázal chechtat, měl na to.

        • český maloměšťák napsal:

          Vaše úvaha má jednu, podle mě podstatnou vadu.
          Na člověka pracujícího u rýsovacího prkna nebo na zedníka se těžko přijde podívat několik tisíc lidí najednou. Málokdy má hodinové vystoupení v televizi , stejně tak velmi zřídkakdy je hodinu co hodinu vysíláno jeho zábavné poselství masám v rozhlase, dokonce i v bulvárních magazínech se málokdy objeví – sdělujíc v nich čtenářům, že život je nyní krásný, zábavný…nač se hned škaredit, lamentovat nad mailičkostma, proč si raději nezazpívat, u dobrého vínka, s kamarády, s rodinnými příslušníky, se soudruhy na pracovišti – tu u soustruhu, jindy v kravíně, ondy zase u operačního stolu nebo při svatbě či kremaci?
          Ale ve všem ostatním máte jinak samozřejmě pravdu.

          Nemyslím si to / to o Bakalovi/, vemte si takového Bilaka – já bych si u něj raději nechal ušít kalhoty než rok 1968… a třeba i kdyby byly plandavé nebo s buntkem vzadu, já si myslím, že všem by se nám to i tak vyplatilo.

          • kchodl napsal:

            Souhlasím.

            S tím Bakalou, či Bilakem – to nemůžeme vědět, co by se stalo. Možná by to byly nejdražší gatě ve vesmíru. Nevíme nic o alternativě, třeba svou mrzkou existencí zabraňují, aby to místo neuchvátil někdo řádově mnohem horší.
            🙂

  17. Levandule napsal:

    Vlku, vidíte, jak jsem nepozorná, Tacitovi se omlouvám a ten dík tedy patřil jemu.

  18. jezevec napsal:

    dodávám, že kryl se úzkostlivě vyhýbal politice. od nikoho se nenechal koupit, nikoho nechtěl politicky podpořit, nikdy nikomu nepěl na mýtynku, cíleně se vyhýbal politickým komentářům. a tak myslím, že všechny, kdo dnes říkají, že kryl BY to či ono, s chutí poslal do kšá, a možná přidal i kopanec.
    pro mně jeden z mála, komu jsem uvěřil protest jako princip (a ne bezradnost).
    a co komunisti, kterých se tu na kose prohání jak fašouni za války – jestlipak oslavujete, že kryl je mrtvej? za vás byl ostouzen, zakázán, v rádiu rušen, a děti byly za zpívání jeho písniček bity. jste rádi, že proti vám neskládá nové písničky? pro jistotu upozorňuji na první odstavec – kdo by řekl, že kryl BY dneska zpíval proti demokracii nebo dokonce za komunisty, sám je pukavec.

    • Vidlák napsal:

      To jsou paradoxy co? Byl zakázán, rušen a když všichni cinkali a žrali Klausovi a Havlovi každé slovo, tak on obhajoval socialistické výdobytky.
      Našel druhý domov v Západním Německu a jako první svůj nový domov po revoluci kritizoval.
      Vrátil se domů jako člověk, který se opravdu z emigrace o svou vlast zasazoval, člověk který se neohnul a měl co říct… a uvažoval o emigraci podruhé.
      Ti, proti kterým valnou část života zpíval, ho dnes chválí.
      Nevím za koho a proti komu by dneska zpíval, ale PRAVDA by tam měla čelní místo.

    • český maloměšťák napsal:

      Moc komunistů tu nevidím…. a fašouna jen jednoho.
      Zato echtovního. Naštěstí bez organizace, je tak jen komicky prskavý, než aby mohl být hrůzně vandalozní.
      Hádej, šmudlo, kdo to je…. co normálním lidem nedá pokoje ?

      Hezký zbytek večera.

    • soudruh chameleon napsal:

      Jací komunisti? Myslíte tisíce vyžírků, kariéristů, podlézačů a vyčůránků a podobní? Víte co a kdo je komunista? U nás byli komunisté již za druhé světové vyvražděni. Jen pár, co uteklo do azylu zůstalo. Po druhé světové, díky tomu, že jsme bohužel připadli pod sovětskou moc, najednou se začalo objevovat tisíce soudruhů. A kolik jich bylo, kterým hrozila šibenice pro vlastizradu s paktováním se s fašouny. To se u nás nějako o tom zapomnělo mluvit, že bývalí udavači, pak najednou velkými straníky byli. To byli soudruzi co? No a s touto kreaturou měl být vytvářen nějaký socialismus? Co stálo ve stanovách KSČ? Že všichni lidé jsou si rovni. A jaká byla pravda? Že jen na oko. Že jsou tací, kteří jsou si rovnější. Takže žádný komunismus, žádní komunisté, ale prachobyčejný podvod na lidi, kteří měli tenkrát kapitalismu plné zuby. Oni naši rodiče moc dobře věděli co je to ten kapitalismus zač. Moc dobře věděli co je čeká v kapitalismu. Jen bída a hlad. Co se dělo před druhou světovou? No kdyby nebyla ta obrovská světová krize, těžko by nějaká válka vůbec byla. A co to byla ta velká hospodářská krize? Kým a proč byla vyvolána? Nebo lépe řečeno vyprodukována? A kdo na ní vydělal strašný majlant? Takže o komunismu a komunistech tady vůbec nešlo. Četli jste jistou knížečku Karel Kryl? Takovou malou s červeným obalem. Netuším kdo ji vydal. Koupil jsem dvě a obě pak daroval mladším, aby si ji přečetli. Zdá se mi, že ji pslala paní Krylová, či někdo jeho velmi blízký. Byly tam jeho jak staré písničky, tak i ty polistopadové. No a hlavně tam byl i text o jeho životě. Sice toho nebylo mnoho, ale něco málo co vypovídalo o Krylově povaze a životě vůbec. No a mezi těmi napsanými řádky, byly i slova o tom, jak K. Kryl někdy ve dnech výročí deseti let okupace sovětskými vojsky, coby již exilant žijící na západě dostal pozvánku zpívat krajanům rovněž v exilu. Chystal se jet tam zpívat, ale pak přišla i pozvánka od německých, či švýcarských komunistů, kteří velmi kritizovali tu okupaci našeho státu, a tak žádali jestli by pan Kryl nepřijel a nezazpíval něco. No a světe div se. V tom textu té knížečky bylo napsáno, že pan Kryl si toho nesmírně vážil, že ho oslovili komunisté a přijel tedy raději zpívat komunistům. Ano prosím slyšíte, či čtete dobře. Komunistům. A byl na to náramně hrdý. Tedy to aspoň tak stálo v té knížečce. Což mne hodně překvapilo. Po dalším čtení ale jsem pochopil. On pan Kryl byl totiž obrovský levičák. Co to znamená? No, že ho to muselo hodně bolet, to co viděl co se u nás děje. Jak se ke korytům derou bývalí velcí soudruzi. Jak si vše začínají za jásotu davů tito soudruzi rozkrádat a hulákají do davu, jak ti komouši byli zlí. Jak je komunismus špatný. Vždyť to byli ti samí prevíti, kteří měli být potrestáni a ne že oni zahodí rudé knížky převlíknou kabáty a hurá na největší zlodějiny století. A to za jásotu většiny občanů a dohledu západních zpravodajských služeb. Ano západu se to náramně hodilo, aby u nás byla vyrabována republika. Oni tam totiž měli opět krizi a tak jim nesmírně pomohl pád východního bloku. A kým vlastně byl zinscenován a režírován tento pád? Když si navíc vemete to, že už dva roky se defakto mohlo jezdit i na západ? Kdy už sami soudruzi partajníci odhlasovali, že se u nás bude moci podnikat? Že už bylo jasné, že nejsme pod diktátem SSSR? V roce 1986 podpisem Gorbačova, jsme se stali volní a pozvolna jsme se vydávali cestou svobody. Sice pozvolna, ale zato jistě. A ono ejhle najednou přišlo jaro 89, menší nepokoje, pár stovek demnostrantů na náměstí v Praze. Sice se lidé bouřili, ale ono to nebylo to pravé ořechové. No a tak přišel listopad. A když i tentokrát to vypadalo stejně nejapně, najednou se objeví zpráva, že policisté zastřelili jakéhosi študáka. No a tím to začalo. Pak když už to bylo rozjeté, tak vyšlo najevo, že nikoho vlastně nikdo nezastřelil, ba dokonce vyšlo najevo, že ten mrtví měl být jistý agent STB. To je absurdita. Tak on je mrtvím studentem agent STB. Už toto mělo lidem něco říci, ale bohužel, lidi nějako nezačali rozlišovat, co je špatné a co dobré. Prostě začali vidět rudě a tak byl defakto konec samostatnosti a neutrality tohoto státu. Nyní jsme se stali vazali západu. Ubohými a tupými bez jakékoli vidiny na lepší časy. Naši dědové a otcové v padesátých a šedesátých letech zde vybudovali obrovský průmyslový komplex a my jej nechali během krátké doby zničit. A ještě k tomu za obrovského jásotu. A tohle tedy pan Kryl nějako nemohl pochopit. Nemohl to nejspíš unést, že lidé jsou slepí a tupí a nevidí vlastně komu se začali klanět. Tady začali kovaní soudruzi nahlas vykřikovat jak je ten komunismus špatný a lidi jim na to slepě skočili. Copak to lidi ještě ani dnes nechápete oč u nás vlastně celou tu dobu šlo? Copak tu byli nějací komunisté? Coapk by mohli zapřísáhlí komunisté najednou otočit a jako zázrakem se z nich naopak přes noc stát velcí a zapřísáhlí kapitalisté? Copak to je možné? A vy jim na to skáčete ještě dnes? Copak například soudruh Štětina dnes velký to bojovník proti těm, kteří mu tenkrát dovolili cestovat tam, kam obyčejný ruský mužík ani nesměl vkročit? A dnes jak tento proti nim najednou brojí. Není vám to ani trochu k smíchu? Či k pláči? A co soudruh, Čalfa? Neznáte? A co další a další velcí to dřívější soudruzi dnes to přebohatí páni kapitalisté, dnes najednou štítící se již jen pouhého slova komunista? Není vám to divné? Nevadí vám to, že oni ti kovaní bývalí soudruzi mají miliardy a vy, defakto běháte s holýma zadkama? To byla ale revoluce co? Ti kteří měli viset miliardáři jsou. Ti kteří tu revoluci prováděli žebráky jsou. No hezká ukázka jak se dělají revoluce. Takže asi tak o těch našich bývalých to komunistech. Kdyby v SSSR a dalších státech opravdu byli u moci komunisté, tak to nemohlo vypadat tak jak to vypadalo, a nemohlo by to skončit tak jak to skončilo! Copak by mohl být nějaký hulvát Jakeš komunistou? Toto že byl komunista? A kolik takových tupých hejsků v té straně bylo? A ještě k tomu na jak vysokých postech a přitom takové hrozné kreatury. Kdepak moc dobře to měli páni soudruzi vymyšleno. Pěkně se napakovat za každé situace. Pěkně si nakrást ať je u moci ten a nebo ten. Jak se mohl probůh stát syn továrníka komunistou? A co jich bylo v té partaji. Vždyť a to na to nezapomínejte se do strany vstupovalo jen z prospěchu. Copak jste na to nějako v tom 89 zapomněli? Že se komunistou stávali jen ti, kteří buď chtěli, aby jejich děcka mohli študovat, v tom lepším případě, a nebo měli vyhlídnuté křesílka vytoužená. Sice se našlo několik slušných lidí co tam bylo, ale ti nezmohli nic. Běhěm sedmdesátých byli někteří vyhozeni a pak ještě měli potíže za to, že byli skutečnými komunisty, jiní raději mlčeli aby nedopadli tak jako ti před chvílí jmenovaní. Jo, jo velcí páni to komunisté. Ono se nějako dnes bere za fakt, že každý kdo tenkrát byl ve straně nutně byl i levicově smýšlejícím člověkem, a ti kteří na ten režim nadávali, tak že museli být naopak pravicově zaměření. Ale nějako již nevidí, že většinou to právě naopak bylo. Všichni prospěcháři se nacpali do strany aby z toho měli užitek. Ti komu to nebylo lhostejné, mysleli na druhé a nejen na svůj prospěch, naopak na to nadávali. A co koná vlastně prospěchář? Vždy to, aby mu to co nejvíce prospělo. A co dělá pravicově smýšlející člověk? Buď je tím, nebo podporuje ty, kteří hledají způsob aby jim co nejvíc káplo, aby z toho měli co největší prospěch. Zvláštní, že? Co je vlastně kapitalismus? Podstata kapitalismu? Co je naopak podstata socialismu? Takže takhle se to má. Jak asi potom může vypadat socialismus, když jej řídí taková parta lidí, kteří hledí aby jen oni z toho měli co největší užitek. Samozřejmě nesmí to bít do očí, že to takhle oni myslí, ale zatímco oni do světa vytrubují levicové hesla, tak se mezitím snaží co nejvíc pro sebe vyzískat. Ono toho ale moc nebylo, že. No a tak když se vyskytne šance, hned se ji ti všehoschopní chopí. A máme tu revoluci jak ušitou. Sice již v době, kdy žádná už nemusela být. Sověti nás už dávno v 86 opustili, proto taky mohli tihle kdysi rudí, pak jak zázrakem různobarevní, začít pikle kout, ale na tom vlastně nesejde, protože ačkoli už jsme volní, hloupí lid jim na to skočí. No a ejhle oni si mohou nakrásně nakrást a ještě za obrovského jásotu tupého davu. No a kam jsme se až dostali za čtvrt století? A kam se dostaneme za dalšího čtvrt století? A za dalšího a dalšího? Krásné vyhlídky, že? Banánová republika jak vyšitá!

  19. Skogen napsal:

    Vím, že to sem nepatří, ale chtěl bych upozornit na nešvar v českém mediálním prostoru, totiž cenzuru… Omlouvám se všem, zejména pak panu Tacitovi…

    Jedná se o dikuzi ve zpravodajství Aktuálně.cz, které využívá diskuzní systém Disqus, který sám o sobě špatný není. V mém případě je svázán s Facebookovým účtem, který plní funkci autentifikace. Problém je spíše s moderováním, domnívá se, přímo cenzorstvím.

    Zajímají mě zejména články o Ukrajině, kde se podle mého sbíhají nitky světových zájmů. V diskuzním systému se pohybuje několik zajímavých nicků, z toho jistý „Skynet“, kterého jsem označil za zaměstnance redakce a on toto nijak nevyvracel, spíše náznaky potvrdil. Proč jsem ho označil za někoho z Aktuálně? Skynet je výrazně mainstreamově orientovaný diskutér a v diskuzích zastává konformní oficiální stanoviska. Když jsem se vůči němu argumentačně vymezoval, po čase se začaly dít věci s příspěvky…

    Nejprve bez jakéhokoliv upozornění reakce mizely. Přitom na výpisu v boxu článku, kde jsou vždy výtahy ze tří nejnovějších příspěvků, reakce zařazena byla, t.j. systém ji přebral. Když jsem se tutéž reakci pokusil vydat znovu, systém mě upozornil, že totožný text jsem již postnul, čili musel být uložen do databáze a odtud porovnán, pouze nebyl zobrazen. Když jsem text nepatrně změnil, celá věc se opakovala. Když jsem po čase (v řádu desítek minut) zkusil postnout znovu už jednou vydaný příspěvek, systém ho přijal (i když opět nezveřejnil), což značí, že tou dobou už v databázi nebyl. Tyto anomálie se vyskytovaly v 90 % právě u reakcí na Skyneta…

    Když jsem v samotné diskuzi na problém upozornil a vysvětlil ho, začala se stávat jiná věc – příspěvek byl zadržen a byl označen „ke schválení redakcí“. V naprosté většině případů ke schválení nikdy nedošlo. Opět k tomuto docházelo zejména pod příspěvky Skyneta, na které jsem v případě, že mu došly argumenty, proto nedokázal reagovat. Skynetova vítězná replika tak byla poslední 🙂 Několikrát se vyskytlo přímo: „Příspěvek byl moderátorem odstraněn“…

    Příkladem příspěvku, který nebyl schválen, je tento:


    22. dubna podpoří Jaceňukův režim americký vicepremiér Joe Biden. Už dříve režimu vyslovili podporu Obama, Kerry, Nulandová, Murphy, několik tajných schůzek měl mít v Kyjevě ředitel CIA John Brennan…

    Američanům na Ukrajině o něco jde. O co? Dvě věci:

    – Oslabení Ruska
    – Oslabení Evropské unie

    V prvním případě se jedná o izolaci Ruska od evropských peněz, které Evropa Rusku platí za suroviny, s výhledem dalšího tlaku na někdejší svazové republiky. Cílem je narušit a zdržet rozvoj BRICS, který má založit vlastní světový měnový systém a zásadně tak ohrozit dolar

    Ve druhém případě jde opět o izolaci, tentokrát Evropy od ruských zdrojů surovin. Tím USA dosáhnou dvu efektů. Prvním je ovládnutí evropského trhu se surovinami, kam budou USA dodávat své zdroje, plus americkými těžařskými firmami ovládané zdroje evropské. Jedná se o břidličný plyn, uhlí a jaderné palivo. Vše v podstatě monopolizovaně a v množství, které nedokáže trh nasytit, proto ceny všech energií (provázanost, substituce) vyletí nahoru. Zisky půjdou do USA, kde by měly sanovat katastrofální hospodaření. Druhým efektem je zmaření rozvoje Evropské unie, její ekonomické konkurenceschopnosti a ambicí stát se plnohodnotnou velmocí. Nedostatek všech zdrojů včetně ropy Evropu zastaví v růstu, spolu se zastavením exportu uvrhne do významné recese se všemi doprovodnými efekty pro životní úroveň a nezaměstnanost. V celkovém kolapsu není vyloučena ani válka, která podvakrát vzešla právě z hospodářské krize a bídy.

    V našem zájmu není se od Ruska izolovat! V našem zájmu je udržet si rozvoj a prosperitu, protože izolace nám nepřinese absolutně žádný prospěch, nýbrž úpadek. Nutno říci, že úpadek hospodářský znamená úpadek celkový.

    Vidíte zde prosím cokoliv, co by snad mohlo způsobit zadržení příspěvku (běžně se po krátké prodlevě zobrazují) a jeho neschválení? Já tedy ne. Za vysvětlení děkuji.

    Vrcholem poté bylo, když Aktuálně modifikovalo původní článek „Živě: USA kritizují útoky militantů, na Ukrajinu míří Biden“, kam jsem původně směroval uvedený text, a celou dosavadní (a značně nepohodlnou, protože kritickou) diskuzi prostě smazalo… V systému Disqus jsou totiž výpisy na reakce na vaše příspěvky, kdy vás notifikace odkáže na příslušnou stránku a kotvu. Zde ovšem vede na prázdné místo: „Je nám líto, ale požadovaná stránka neexistuje.“ Aneb 404 not found…

    Ještě jednou se omlouvám, ale zdá se mi to podstatné.

    • Skogen napsal:

      BTW:

      Google pod hledaným textem „Diskuse: Živě: USA kritizují útoky militantů, na Ukrajinu“ článek stále indexuje.

      Pod novým článkem o vyslání armády Jaceňukovým režimem už diskuze není povolena…

    • kchodl napsal:

      Běžné chování „svobodných médií“, co se divíte.
      S Vaším pohledem na UA souhlas. Už teď jsou zakázky z politických důvodů blokovány.
      Brzy to povede k blokování vstupů (surovin a ruských výrobků, např. jaderného paliva), stačí i zdražení a omezení. Cílem je zaříznutí EU, především Německa, které moc konkuruje.
      Ale to patří celkově jinam.

  20. Hudec napsal:

    Přehrávali jsme si s kamarády to jeho elpíčko začátkem 70.let bezpočtukrát. Pak nás to nějak přešlo, život šel jinudy. A taky jsme se přestali scházet.
    Potkal jsem se s ním ve Svobodné Evropě v Mnichově na jaře 1990, přišel mi nějak otrávený.
    Měl jsem ho rád, i když jsem mu to neřekl (připadalo by mi to tehdy jako prdelolezectví).
    Díky za připomínku, Tacite, napsal jste to hezky.

  21. Mičman napsal:

    ——————————————————————————–
    Když Karel Kryl, tak úplně:
    Třeba píseň Rudý kohout na obzoru roztahuje spáry je písnička hodně stará, ale vzhledem k posledním událostem na Krymu pořád aktuální. Karel byl velký vizionář.

    • Mičman napsal:

      A ještě jedna :

      ——————————————————————————–

      Také tehdy zpíval například Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky. Stále aktuální. Určitě by to dnes neměl jednoduché.

  22. tresen napsal:

    Tacite, díky za článek.
    Diskusi tentokrát radši nečtu.
    Patřím do generace, pro kterou Kryl znamenal hodně. Trefil se přesně do našeho zoufalého pocitu z doby, kdy šlo všechno do háje. Byl básníkem, čarodějem, kouzlo slova umocňoval charismatickým hlasem a úžasným osobním nasazením. Čas možná v někom vzpomínku na ohromující rezonanci, kterou Kryl vzbuzoval, utlumil, ve mně ne.
    Jeho návrat jsem vítala s velikou radostí.
    Skepsi, kterou brzo začal projevovat, jsem příliš nechápala.
    Došlo mi to dlouho po tom, co už nebyl.
    „Ne, nejsme na kolenou, ryjeme držkou v zemi.“
    To je klíčový verš. On byl z toho venku, byl pryč ze země, zatímco pro nás ta slova platila dál. Jeho pronikavé nesentimentální vidění mu muselo při pohledu na naše „revoluční“ pinožení po více než dvacetiletém rytí držkou v hnoji způsobovat nevolnost celkem zákonitě. My jsme se nedokázali sami na sebe podívat nezkresleně. Tenkrát a ani dlouho potom.

  23. Soumar napsal:

    Hlavně nezapomeňte zavřít vrátka.

    Nemáme prakticky žádnou armádu, prezidentem je bývalý bolševik, premiérem naprosté netáhlo bez jakýchkoliv životních zkušeností, vicepremiérem komunista a StBák v jedné osobě.
    Za humny houf ruských mužiků obdivující imperiálního vůdce v plné síle, díky naší liknavosti docela slušně vyzbrojený.
    U nás změkčilí liberálové jako já či jezevec, nebo vypatlaní komunisti, zvyklí líbat ruku, která drží bič.

    Nedopadne to dobře, myslím. Ale co vím, je to, na které straně by dnes stál Karel Kryl. Bez ohledu na zloděje v domácí politice.
    Bůh nám buď milostiv.

    • strejda napsal:

      jezevec, Kosa, 2.12.2013: no myslím že krátká krvavá řež pinochetovského stylu našemu polistopadovému vývoji skutečně chyběla.
      Ptám se stál by na straně jezevce a soumara?

      • Soumar napsal:

        Krátce po listopadu ano; jedním ze zdrojů (nikoli zdaleka jediným) našeho současného marasmu bylo i to, že všichni ti tajemníci, členové výborů a socialističtí náměstkové si zachovali majetky a známosti, místo aby aspoň rok či dva kopali výkopy.
        Ale pozdě bycha honit.

    • český maloměšťák napsal:

      Žádný bůh neexistuje, bůh nemá zájem dezintegrovat Ukrajinu a Rusko.
      Ruští mužici na vás serou, co by z vás měli, byl byste jen přítěží, sám tvrdíte , že jste změkčilý.
      ———————————————————————————————————
      Na festivalu Jeden Svět jsem shlédl poměrně zajímavý film :
      http://www.csfd.cz/film/337296-spirit-of-45/

      /nedoporučuji změkčilým liberálům, mohly by se jim začít třást ruce a tikat oči , když tak pouze za dozoru rodičů/

      • Soumar napsal:

        O Boží neexistenci už hovořil Nietzsche. Jinak desintegrace (nebo alespoň neschopnost) Ruska není v zájmu Božím, ale našem. Abychom mohli i my bez obav srát na ruské mužiky, přidržím-li se Vašeho slovníku.
        Změkčilí liberálové se pak uklidní sledováním dokumentu o Margaret Thatcherové, jednoho z mála opravdových chlapů v premiérských křeslech, která socialisty a odbory v UK (resp. spíše v Anglii) vyřídila definitivně. 🙂

    • Martin V. napsal:

      Psal jsem to už nepřímo dole, ale přece jen – myslím, že při vší úctě víte prdlačku. Můžete se maximálně domnívat. Já se domnívám, že KK by si stranu nevybíral – nepotřeboval je a kdyby se k nějaké připojil, musel by hájit jejich svinstva (jsou v každé straně) a to naprosto nebyl Krylův styl.

  24. Qiedo napsal:

    Tacite, já také děkuji!
    Na které straně by Karel Kryl stál, by nám mohl říci jen on. Nikdy jsem jej naživo neviděl, jednou (někdy kolem r. 80-85), jsem se tak pár dní toulal po Mnichově, v tel. budce vyhledal v seznamu jeho číslo, telefon ale nikdo nezvedal, tak z pozvání na pivo sešlo. Dál si ale při šmajdání po kopcích zpívám, že cesta je prach a tér a udusaná hlína a děsně velká bílá oblaka. Když o Vánocích přijde chvilka, tak i dětem zazpívám, jak Ježíšek zavřel očka a tiše spinká. Tady si vždycky vybavuji, jak to v některých chvílích muselo být pro emigranty těžké. Díky Karle!

  25. Tacit napsal:

    Díky všem za příspěvky a za to, že jste nezapomněli.
    Tacit

  26. Soumar napsal:

    S úctou…

  27. Martin V. napsal:

    Tacite, díky moc za článek. (Sám jsem troufale pomýšlel v této souvislosti poslat vlkovi nějaký textík, ale vidím, že je dobře, že jsem to ani nezkusil. Ke troufalosti mě vyprovokovalo kolik kosířů trefilo KK jako autora „Nechej ho spát“, když jsem ho dal do diskuse; jen dodávám.) Díky za info o andělovi z Vinohradského divadla – nevěděl jsem to a je to nádherná symbolika. Jedna z takových „náhodiček“.
    Krylovy písničky jsem mlhavě znal (takové dejme tomu mladší „Husákovo dítě“, podle indicií asi tak o 3-5 více než Vidlák) ze Svobodné Evropy, v plnější šíři až po plyšáku a ještě více pak v době internetu. Ze zpívané hymny s dostrčeným Gottem jsem měl pocti otrávenosti už tehdy v přímém přenosu. A jako jiní, zkoušel jsem ho vytěsnit. Když pak zpíval, že ledy plavou s narkózou do žíly (prý je to z ledna (!) 1990), už jsem s ním souhlasil. A přišly další, už zmíněné Holáryjó, Tekuté písky, Od Čadca k Dunaju a asi nejvíc vypovídající Demokracie. (S tou se mimochodem vypořádával jeden velmi uvědomělý pisatel na NP ještě v roce 2009, kdy se odkazy na ni začaly objevovat v diskusích až nepříjemně často a bylo zřejmě potřeba zaujmout stanovisko a kdy natvrdo přiznal, že KK byl prostě dobrý, dokud zpíval proti komoušům a rusákům, ale po roce 1990 přestal té reálné politice rozumět a byl úplně pomýlený.) Některé písničky jsou krutě nadčasové; mnohé byly zmíněny, tak přidám jen Strejček Strach a teta Obava / praví, že je doba bolavá / … lepší vrabec v hrsti / nežli kulka v srsti …
    Moc by mě zajímalo, jak by KK zpíval o kupování poslanců, o opoziční smlouvě, o bombardování mostů a nemocnic v Jugoslávii, o přepadení Iráku, Libye, Osetie, o Ukrajině, o Islandu, o Skotsku, o bratrech Lehmanech, o OSE a ACTA, o waterboardingu, o Monsantu, o mizení novinářů, o způsobu zpravodajství, o stranách na jedno volební období, o premiérovi mašinfírovi, o premiérech topořivých, o bojůvkách rozbíjejících vajíčky i pěstmi předvolební shromáždění, o stále platných 20 bodech požadavků sudeťáků, o CEO celého státu, o majitelích novin a pravdy, o NSA, o Putinovi, o prezidentské volbě … no těch témat je hodně a ignorovaný, zamlčovaný a posmívaný Karel Kryl tady hodně chybí. (Zatímco jiný Karel, protežovaný, tuze cool a in, ten … no škoda mluvit). Ti, kdo dnes s odkazem na jeho nejranější tvorbu sebejistě tvrdí, že ví, na které straně by KK stál, vědí při vší úctě prdlačku. Mohou se max. domnívat. Já se domnívám, že KK by si ani dnes nevybíral stranu. Nikdy ji nepotřeboval, měl svůj názor a svinstva tepal nalevo napravo nahoře dole na východě i na západě.
    Jinak mi tu dnes velmi, ale opravdu velmi nechyběly příspěvky některých jindy tuze aktivních přispěvatelů a přispěvatelek. Ještě jednou díky za vzpomínku.

  28. vonrammstein napsal:

    Kupodivu tu nezaznělo, že Kryl byl věřící katolík. Pro jeho tvorbu je to dost podstatné.

Komentáře nejsou povoleny.