Ukrajinská svodka ze dne 12.03.2015


https://vlkovobloguje.wordpress.com/ napsali Ernest,  MP, Mireček a vlk s přispěním dalších

Dneska svodka poprvé vychází jinak do ted. V autorském podtitulku se objevilo nové jméno – Mireček.  A na  starost si vzal denní výtah  z pravidelných denních hlášení pozorovatelské mise OBSE na  Ukrajině. Což byl nápad , za který dlužím poděkování jednomu z kosířů, který mi poslal mail na toto téma minulý týden. Bohužel jsme zapomněl konkrétní jméno.  V každém případě – děkuji jemu za nápad a Mirečkovi za jeho realizaci.

V této souvislosti nebude od věci překopat také zavedenou posloupnost jednotlivých  částí svodky.

Začínat bude  klasicky, se svým přehledem, zejména z ruských zdrojů -Ernest. Prostě  ctím jeho právo svodkařské mázy na první slovo.

Za ním půjde  další služebně už také dávno  zajetý  -MP se svou dávkou zejména z Ukrajiny.

A nakonec  obé  zkoreluje, spolu s mapami, z neutrálního zdroje  – od OBSE  Mireček. Tak abychom měli globální přehled.  Chci, aby Kosa byla  ve svodce  pro vás pramenem různých informací z různých zdrojů.

A  co bude s mou vlastní částí? No dnes ještě určitě bu e součástí svodky. Ale protože  čekám, že  se dostaneme  přes nějakých 7 000,  což klidně může  být nějakých 16 stránek!!!! textu, budu to muset nějak pořešit. Dnes ovšem Vlkova  část vyjde  až úplně na závěr.  Věřím, že ti, co „chodí na zelenou“ se s tím vypořádají  🙂

V každém případě – vítám Mirečka  na palubě a dnešní vaše hvězdy  budou patřit jen jemu. Ukažte se – díky za hvězdopád.

Ernestova  část- výběr zejména  z opolčenských a ruských zdrojů:

 Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z     vk.com/strelkov_info

11.3.15. Poslal voenkora s volacím znakem „Samur“.

„V Doněcku, lidé očekávají zhoršení situace na frontě. Informace přicházející od rozvědky, potvrzují tyto obavy. Hovoří se i o konkrétních termínech ukončení“příměří“. Do třech  dnů. Například.

Ve dne v noci, v Doněcku, ukrajinští okupanti ostřelovali z minometů osadu Okťjabrskij v kyjevském rajonu a osadu Spartak a pozice domobrany nedaleko letiště. Kyjevská junta Donbas potřebuje pouze v „očištěné“ podobě. Pokračuje a přitvrzuje ekonomickou blokádu, zvyšuje koncentraci vojenských seskupení v oblasti Artemovska, Gorlovky, Kramatorska. Současně s tím je možné, že kyjevská vláda začne v Kyjevě nějaké tajné jednání s dezertéry z Doněcku z bývalých regionálů a kolaborantů, například s bývalým starostou Doněcka Alexandrem Lukjančenkem„.

Přidal dobrovolník s volacím znakem „Varjag“:

„Za posledních den v Doněcku nebyla příliš obtížná situace. Ukrajinská armáda provokuje domobranu, stále zahajuje palbu na její postavení. V obci Širokino příměří není zvlášť cítit, stále se bojuje.“

11.3.15. Poslal milice a obyvateli LC.

„Obyvatelé Štěstí oznámili, že nepřítel pravděpodobně 15 března plánuje provokace proti LLR, možná to bude útok, nebo ostřelování. Ukrajinská armáda ve městě žádá místní občany, aby opustili do 15 března nebezpečné rajony. Obyvatelé Stanici Luganskoj oznámili, že ukrajinská armáda umístila raketomety „Směrč“ a „Uragan“ přímo v blízkosti bytových domů. Jsou zaměřeny ve směru na Lugansk. Domobranci, kteří brání Nikolajevku, oznámili, že nepřítel se zjevně chystá vyhnat domobranu z Sizogo a Bolotenogo, a pak překonat řeku řeku v oblasti Pioněrskoje – Nikolajevka. Domobrana ujišťuje, že nepřítel nemá sílu, aby prorazil naši obranu. Nepřítel nepodnikne rozsáhlý útok, chce se pokusit vytvořit nástupní prostor – síly mu stačí jenom na to. MO LLR má zprávy o koncentraci nepřátelských sil v oblasti Bachmutky, nehledě na zdánlivé „útočnémnožství vojáků nepřítele, jejich velení má jasně čistě taktické cíle: obsazení 29., 31. a 32. kontrolního bodu a také Doněckého a Želoboku. LLR síly v této oblasti jsou připraveny nejen odrazit útok, ale také v případě potřeby vyhnat nepřítele z některých obcí nebo opevněných oblastí„.

11.03.15 Zpráva Centra pro operativní spolupráci.

„Od 21:00 v Doněck ze směru od Písků střílejí zápalnými granáty na rajon Putilovskij, oblast nákupního centra „Metro“, hald šachty Panfilovskaja, 2. nástupiště, východní okraj obce Písky. Artěmovsk: POZOR, na základě zpráv rozvědky, je zde vysoká pravděpodobnost provokací ukrofašistů – ostřelování vlastního města. Je to možné ze směru od Kodema a několik dalších míst, kde jsou dislokovány dělostřelecké baterie nepřítele. „

11.3.15. Rozhovory s místními obyvateli.

„V lese u Debalceva se dosud skrývají bojovníci „Pravého sektoru“, Kteří byli součástí sil ATO a kteří neměli dost štěstí, aby se dostali z obklíčení. Podle místního občana, je těch „skalních pravoseků“, kterým se nepodařilo utéct a ocitli se v hustém obklíčení 280. Sedí v lese, bez jídla a munice, obsadili rekreační oblasti jednoho z podniků a lokomotivního depa. Pravoseki se bojí vzdát se nepříteli a plánují prorazit k ukrajinským pozicím, které se nacházejí v blízkosti města Artemovsk, v marné naději na pomoc Porošenka. Objasňuje, že z jejich pozic do Artemovska je cesta dlohá 70 km. Navíc, místní obyvatel sdělil šokující informace, že v okolí Debalceva, u umělého jezera s charakteristickým názvem „Kozljačej stavok“ zakopali okupanti stovky svých kolegů, kteří byli zabiti během bojů. Hromadný hrob byl objeven, a nyní s pomocí bagrů se mrtví exhumují, řekl občan. “

http://vk.com/video-57424472_171297153?list=3e4d6d53702e15987b

11.03.15 Video novinářů.

„Slavjansk. Ukrajinský novinář se zeptal, komu věří místní obyvatelé a dostal nečekanou odpověď. Ukrajinská „veřejnoprávní televize Donbasu“ provedla průzkum mínění v ulicích Slavjansku, okupovaného ukrajinskou armádou. Jak přiznáva zaměstnanci ukrajinských médií,“výsledek průzkumu, mírně řečeno, šokoval novináře“, Otázka, kterou položil novinář, byla jen jedna: „Komu věříte: Putinovi nebo Porošenkovi„. Ve zveřejněném videu je vidět, že všichni respondenti důvěřují Putinovi a nevěří prezidentovi Ukrajiny. Ukrajinská média falešně komentovala výsledky průzkumu.:
„Ale spravedl
ivě je třeba poznamenat, že toto odpověděli důchodci s lopatovým způsobem myšlení, pro které je Putinův nápad oživit Sovětský svaz manou nebeskou„.
„Můžeme předpokládat,
že tito lidé zvolí místní úřady. Zejména takoví exaltovaní dědové a babičky se masivně se podíleli na uchvácení místní správy, čímž pomohli povstalcům
„- zřejmě novináři naznačují potřebu dalšího zpřísňování totalitního režimu na okupovaných územích.
Ve skutečnosti lež ukrajinsk
ých médií je viditelná pouhým okem – na videu je jasně vidět, že mezi dotázanými protivníky Porošenka je značné procento mladých žen.
Nabí
zíme čtenářům podívat se na výsledky této ankety. „

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GAXuedxYgUk

12.03.15 Přidal novináři:

Novinář holandských novin „AD“ navštívil Krym a ke svému překvapení zjistil, že rok po „připojení“ jsou Krymčané velmi rádi, že jsou součástí Ruska. Název článku: „Na Krymu je dobrý život.“
A autor
hovořil nejen s místními, když mezi nimi nenašel ty, kteří jsou zklamáni sjednocením s Ruskem, ale také s holandským podnikatelem s bydlištěm v Sevastopolu. Ten si stěžuje pouze na jednu věc: válku sankcí, které mu ubližuje osobně v podnikání. Přitom Holanďan řekl, že nezná mezi svými obchodními partnery nikoho, kdo by nebyl spokojený s „připojením“.
Kromě toho (absolutně poslední hřebík do evropských šablon!)
sevastopolský Holanďan říká, že důsledky sankcí udeřily na Holanďany, na Krymu se nyní prodává argentinské maso a on má možnost jíst chutnější steaky, který tam předtím nebyly.
Ukrajinsk
ým divákům to neříkejtepro ně to je ještě větší rozbití šablon, vytvořených TSN a 5 kanálem.

http://cs625517.vk.me/v625517596/23dd3/JZ0bnt2h9ro.jpg

http://cs622123.vk.me/v622123569/2084a/Qr4iNWk4YN8.jpg

12.03.15 Zpráva z okupované Oděsy.

V Oděse ve čtvrtek v noci došlo k výbuchu v budově strany Samopomoc“. Je to ukrajinská strana v čele se starostou města Lvov Andrejem Sadovym. V poslední době se počet výbuchů v Odesse zvýšil. V noci 5. března v jednom z domů v Oděse, došlo k výbuchu v budově, která patří radikálůmPravého sektoru„. Nikdo nebyl zraněn. Exploze byla kvalifikována jako teroristický čin. Další silná exploze otřásla Oděsou 17. února v domě na ulici Velká Arnautská, nebyly žádné oběti . Přístroj explodoval v suterénu, kde bylo servisní centrum, které patří vůdci oděsského „AutoMajdanu“ Eugenii Rezvuškinovi a také kancelář „AutoMaidanu„. Policie to označuje za teroristický čin. 6.března v centru města byla objevena taška s výbušninou„.

12.03.15 Přidali novináři.

„Tepelná elektrárna Lugansk, která se nachází ve městě Štěstí, dne 11. března kolem 22:30 zcela přestala fungovat kvůli požáru na transformátoru. Žádný z energobloků nefunguje – elektrárna nevyrábí elektřinu. V TES Štěstí hoří 3 transformátor. Je zřejmé, že nevydržel přetížení. Hašení se zúčastní několik hasičských sborů. „

Zpráva brigádyPrizrak„.

„50 lidí vyjelo dne 11. března z Jekatěrinburgu do Luganské lidové republiky – to je největší místní skupina dobrovolníků od začátku vyhlášení příměří. V podstatě veteráni specnazu, polovina už na Ukrajině bojovala„.

12.03.15 Video bloggerů.

„Služba v ukrajinské armádě, je sebevražda. Podívejte se na toto dokumentární video a přemýšlejte. A pokud jste občan Ukrajiny podléhající mobilizaci, zamyslete se dvakrát.“

http://vk.com/video-57424472_171296744?list=ef9f6b50901fc86ebb

12.03.15 Poslal Eduard Basurin.

„Počet útoků ze strany APU dramaticky vzrostl, za den – 51 porušení příměří Za poslední noc se obce dostaly pod palbu 30 krát. Celkem za den bylo zaznamenáno 51 ostřelování. Ukrajinská armáda střílela na obce Veseloje, Gorlovku, Spartak, Okťjabrskij, Širokino a také na letiště v Doněcku z tanků, minometů a ručních zbraní“.

Zpráva domobrany:

„Situace v hlavních městech lidových republik se dále vyostřuje. Včera večer a dnes ráno obyvatelé Doněcka slyšeli střelbu, která přicházela ze severu, hlásí tisková služba radnice hlavního města DNR. Místní obyvatel z Doněcku hlásí: “ U nás se na letišti od rána bojuje, je slyšet minomety a dělostřelectvo. Domobrana zatím neodpovídá. Stále to bouchá a různé ráže, připomíná to intenzitou začátek ledna“. Obyvatelé Luganska dnes ráno také slyšeli zvuky výbuchů a dávky samopalů. Slyšeli to nejzřetelněji v centra a v jižních čtvrtích. Pravděpodobně to bylo z oblasti města Štěstí. Kromě toho Lugančané hovoří o rozbité nacistické skupině ve Stanici Luganskoj, nedaleko od východních čtvrtí„.

12.03.15 Zpráva premiíra LLR Igora Plotnického.

„V případě, že ukrajinská strana neodvede všechny své těžké zbraně na demarkační linii, LLRjí to pomůže udělat. Jejich dělostřelectvo zůstalo na svých dřívějších pozicích a vypadá to, že se nechystají ji odvést. Víme o tom a řekli jsme to OBSE. Na frontě ukrajinská strana soustředila nejlepší dělostřelectvo, jaké má.

Zráva Vladislava Dejnego.

„Selhání mírového procesu se nelze vyhnout, pokud k 14. březnu Ukrajina neprovede 4. odstavec dohody z Minsku„.

12.03.15 Video od domobrany.

„Díky Obamovi a ukrajinské armádě: Trofejní US termokamery, obrněné transportéry, tanky a BRDM v Širokinu. Vojáci ruské pravoslavné armáda získali ​​trofeje pro boj pod Mariupolem. V osadě Širokino pokračují tvrdé boje jednotek domobrany DNR a ukrajinských okupačních vojsk. Bojovníci pluku Azov, praporu Donbass a ukrajinské armády mají ztráty a nejednou nechají domobraně cenné trofeje. Například v poslední době vojáci RPA získali obrněné transportéry, včetně moderního BTR „Bucephalus“, tank, BRDM, drahé noční vidění NATO, které stojí 529 000 hřiven, nebo 29 000 dolarů, Zaměřovače s nočním viděním v hodnotě 20000 US dolarů“.

http://vk.com/video-57424472_171297673?list=e310008a86b1872ff5

http://vk.com/video-57424472_171297672?list=37a116290b2e39a06e

http://vk.com/video-57424472_171297671?list=ca30d99a73b3d8cdd1

http://vk.com/video-57424472_171297670?list=81dbf0932f14ebed76

http://vk.com/video-57424472_171297669?list=f02bb436206f3fec0e

12.03.15 Poslal dopisovatel s volacím znakem „Asket„.

„Podle místních obyvatel, v Melitopolu asi 8:30 (MSK) z letiště odletěl AN-26. Také hlásili, že na letišti se celkem zvýšil počet dopravních letadel a bitevníků Su-25 „Grač„. Kolem 12:00 v Mariupolu slyšet zvuky aktivního pěchotního boje (s použitím automatických granátometů a minometů) od Širokina. Kolem 11:30 (MSK) byly slyšet výbuchy u osady Trechizbenka a Slavjanoserbska. V artěmovském směru, také, bylo neklidno. 11 krát byla zahájena palba, odveta šla na ukrajinskou armádu, která se nachází v blízkosti obcí Kamyševacha, Luganskoje, Lozovoje, Majorsk a Leninskoje. Bylo použito dělostřelectvo, ručních zbraně a minomety. Horkým bodem je oblast Širokina, tam neustávají intenzivní srážky. Navíc dnes kyjevští okupanti začínají cvičení s ostrou střelbou na severozápadě od Gorlovky – v obci Majorsk„.

12.03.15 Zpráva od velitele 1. kozáckéhoa pluku Platova, Pavla Dremova.

„V oficiálním dopise OBSE uvedlo, že ukrajinská vláda neodvádí těžké zbraně. Oni odmítli odvést těžké zbraně, na rozdíl od nás. O žádném míru nemůže být řeč. Ukrajinské úřady musí na něco svést jejich chybné kroky v ekonomice, proč i nadále drancují rozpočet. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je svést to na válku, na „separatisty“ a „teroristy“, kteří jsou tím vším vinni a přivedli ukrajinskou ekonomiku do tohoto stavu. Ve skutečnosti ukrajinská vláda, tak, jako v prvním příměří, jen dělá přípravu, přesun vojsk a posiluje své síly pro další útok. Potřebují jen válka, oni nepotřebují mír. Zatím co my odvádíme těžké zbraně v přítomnosti pozorovatelů OBSE, o stejné akci ukrajinské strany nemůže být ani řeči. Když se na ně zástupci OBSE obracejí, jen říkají, že nemají žádné rozkazy a nic jim neřeknou. Kromě toho stahují síly, upevňují své pozice tanky, obrněnou technikou a tak dále. „

12.03.15 Poslala starostka Pervomajska Olga Iščenko.

Ostřelování Pervomajska pokračuje. Ukrajinská okupační vojska neodvádí z frontové linie jejich těžké zbraně. Teď nás ostřelují z minometů, ale soudě podle toho, v jakém množství okupanti stahují techniku, brzy se zase můžou použít „Grady“ a další klasické těžké dělostřelectvo.“

12.03.15 Zpráva Eduarda Basurina.

Domobrana DNR pozoruje odvod těžkých zbraní ukrajinské armády z fronty. Navzdory tvrzení orgánů Kyjeva o úplném dokončení stažení těžkých zbraní z první linie i nadále dostáváme informace o posilování pozic ukrajinské armády podél linie kontaktu, stejně jako existenci dělostřelectva a raketometů v demilitarizované zóně. Výrazný nárůst skupin ukrajinské armády byl zaznamenán v oblasti Mariupolu a u osady Písky. K frontě z týlových oblastí jsou zjevně přisouvány nové motorizované jednotky ukrajinské armády s obrněnými vozidly, konvoje munice a stavebních materiálů k posílení pozic sil ATO. V Doněckém směru severně od obce Starý Krym byla rozmístěna nová dělostřelecká palebná postavení pro baterii raketometů BM-21 „Grad“. Další raketomety BM-21 „Grad“ v současné době jsou rozmístěny 6 km severovýchodně od obce Starognatovka. V mariupolském směru nedaleko vesnice Gnutova je soustředěna četa raketometů v počtu čtyř BM-21 „Grad“.

12.03.15 Poslali vojáci a obyvatelé LLR.

„MO LLR uvedlo, že ukrajinská armáda neodvádí zbraně. Okupanti dnes několikrát ostřelovali. Zatím se tvoří přesná „mapazásahů. Dnes síly LLR byly pouze v osadě Bolotenenoje ostřelovány z minometů 6 krát. Od našich jednotek přicházejí zprávy o ostřelování číslovaných kontrolních bodů a osad na Bachmutce tanky, minomety a ručními zbranemi a také o útoku nepřítele na 29. kontrolní bod a Želobok. Také byla ostřelována osada Veselaja Gora a Charošoje. Obyvatelé osady Krymskoje oznámili, že v oblasti 31. kontrolního bodu se bojovalo, totéž v oblasti 29. kontrolního bodu. Byly tam použity tanky a minomety a těžké zbraně ukrajinské armády. Domobrana hlásí, že nepřítel soustřeďuje vojska v Popasnoj – aby vytlačil domobranu z okraje města a zahájil útok na Pervomajsk. Na rozdíl od Stanici Luganskoj a Štěstí. – zde nepřátelské vojsko bude útočit. Naši vojáci ujišťují, že kozáci, „Prizrak“ a domobrana jsou dostatečně silní, aby odrazili úder a dokonce obsadili město Popasnaja. Ale to zatím je nepravděpodobné, nechtějí velké ztráty. Musí nejprve vysílit nepřítele. „

http://korrespondent.net/business/companies/3490095-rade-predlahauit-natsyonalyzyrovat-pryvatbank

Rada navrhla znárodnit PRIVATBANK
Korrespondent.biz, včera, 18:08

V Parlamentu byl registrován návrh zákona o znárodnění banky Kolomojského.
Nejvyšší radou
byl zaregistrován návrh zákona o opatřeních zaměřených na znárodnění veřejné akciové společnosti komerční banky Privatbank, který je ve vlastnictví oligarchy a hejtmana kraje Dněpropetrovsk Igora Kolomojského.

Můj komentář: Je Privatbank před krachem! Opět nastupuje známý scénář privatizace zisků a socializace ztrát!

http://korrespondent.net/business/economics/3490065-v-mynfyne-rasskazaly-o-planakh-po-restrukturyzatsyy-dolhov

Ministerstvo financí informovalo o plánech na restrukturalizaci dluhu
Korrespondent.biz, včera17:08

Ministry financí Ukrajiny doufá, že se dohodne se zahraničními věřiteli na restrukturalizaci ve lhůtě dvou měsíců.Ministerstvo financí v pátek 13. března začíná konzultace s věřiteli o restrukturalizaci dluhu a plánuje dosáhnout rozhodnutí ve lhůtě do dvou měsíců, řekla ministry Natalia Jaresko, uvádí Interfax-Ukrajina.

Restrukturalizací dluhu se  rozumí, že věřitelé odpustí Ukrajině  část dlužné částky. Přesněji podstatnou část!

 

Děkuji Erneste!

Část MP -výběr zejména z ukrajinských zdrojů:

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Publikováno aktuální mapa ATO.
12.03.2015, 11:15
http://obozrevatel.com/crime/67498-opublikovana-aktualnaya-karta-ato.htm

Informační a analytické centrum SNBO Ukrajiny vydalo aktuální mapu zóny ATO na východní Ukrajině k poledni 12. března.

* Toť vše, celý komentář z SNBO. Dnes bez inspirace v Uropovsku..

Radikálové ostřelovali Širokino ze 120mm minometů – Ministerstvo obrany.
12.03.2015, 17:38
http://obozrevatel.com/politics/61874-boeviki-nachali-obstrel-shirokino-iz-minometov-kalibra-120-mm-minoboronyi.htm

Dnes ve čtvrtek, 12 března ve 14:51 Ruskem podporovaní radikálové obnovili ostřelování vesnice Širokino, která se nachází v blízkosti Mariupolu, Doněcké oblasti.

Uvedla to tisková služba ministerstva obrany Ukrajiny.

„..Pro-ruské nelegální ozbrojené skupiny, opět začaly ostřelování vesnice Širokino. Ignorujíc mírové dohody, teroristé používají 120 mm minomety. Podle  Minských dohod, tyto smrtící zbraně měli ozbrojenci již dávno stáhnout z demarkačních linii na dané vzdálenosti,“ – říká se v textu.

Na ministerstvu obrany připomněli, že proces stažení těžkých zbraní by měl probíhat v souladu s „plánem kontrol pro koordinaci a provádění souboru opatření pro provádění Minských dohod“ podepsáným v centru pro kontrolu a koordinaci příměří a postupnou stabilizaci dělících linií fronty.

„Tento dokument byl schválen osobami, které se podílely na podepsání Minské dohody. Podle tohoto plánu, měli být odvedeny zbraně současně oběma stranami konfliktu pod dohledem pozorovatelské mise OBSE. Ukrajinská strana striktně dodržuje tyto požadavky a bez problémů umožňuje pozorovatelům přístup do těchto míst“ – říká se v textu, tiskové služby ministerstva obranyUkrajiny.

http://i.obozrevatel.ua/8/1696977/inner/888318.png

Vlkův vstup: Mirečkova  sekce -zprávy  OBSE přicházejí fakt jak na zavolanou. Tak se dozvíte, jak to s tím Širokinem i odvodem ukrajinské těžké výzbroje doopravdy je!

Partyzáni „Stíny“ hovořili o atentátu na „Motorolu“: zranili ho, ale nezabili.
12.03.2015, 05:00
http://obozrevatel.com/crime/40739-partizanyi-teni-rasskazali-o-pokushenii-na-motorolu-ranili-no-ne-dobili.htm

Na jednoho z vůdců bojovníců tzv.“DNR“, „Motorolu“ byl spáchán atentát.

To oznámil na Facebooku velitel partyzánské skupiny „Stíny“ Alexandr Gladkij.

Podle něj, se „likvidace“ ozbrojence konala 10.03.2015 v 18:20 u východu z banky v Doněcku, ul.Mira 8.

„Jedním výstřelem z budovy přes ulici z třetího patra byl Motorola zraněn do hrudníku, byl bez ochr.vesty, okamžitě byl obklopen, takže nebylo možné provést kontrolní výstřel . Stříleli bez optiky na vzdálenost více než 200 m. Nástroj byl ponechán na místě, zůstal jako trofej. Bývalý majitel pušky „Vitjaz“, zmizel kanalizací – napsal.

Dodal také, že potvrzení smrti „Motoroly“ dosud není.

Jak uvádí „Pozorovatel“ dříve doněčtí partyzáni rozstříleli jeep ochranky Motoroly.

Vlkův vstup:

Inu, už ve včerejší svodce  jste  si na Kose mohli přečíst, že Motorola  je  živ  a zdráv a nikdo na něj nestřílel. Tedy alespon ne tam,  kde  udává Kyjev. Ale  chápu, že  původce  té zprávy  zmizel v kanálu. Kvalita informace tomu odpovídá.

Přídavek z Cassadu:

Stručně o důležitém.
http://colonelcassad.livejournal.com/2084682.html
11. března 12:51

1. Pokud jde o informace – http://colonelcassad.livejournal.com/2084443.html Gleba
Bobrova o severo-luhanské frontě-  od dostatečně kompetentních osob se podařilo
získat informace potřebné k vyjasnění této otázky. U Stanice Luhanské a Štěstí dochází skutečně k hromadění sil. Během posledního týdne se nepřátelské síly v této oblasti zvýšily o 2,5 tisíce osob + výrazný přesun kolem 150-170 kusů různé techniky. V této fázi, se nepřítel v podstatě připravuje na obranné činnosti – vybavuje se přídavnými palebnými pozicemi, kopou zákopy a bunkry, vytvářejí další minová pole. Obrana je založena na rotných opevněných bodech. Odvod dělostřelectva se ve skutečnosti neprovádí, na rozdíl od LNR, kde většinu z těžkého dělostřelectva skutečně stáhli v rámci Minských dohod. Obnovení nepřátelských akcí se očekává v dubnu. Úroveň připravenosti chunty k útoku na Luhansk na tomto místě je hodnocena jako nízká. Úroveň připravenosti pro obranu, jako dostatečně vysoká.

2. Mezi Uglegorskem a Lozovoi dnes 2 nepřátelské tanky (T-64) vyjeli na okraj linie a spustily palbu na pozice VSN, poté po navedení od našeho průzkumu byly zničeny,  část tankistů zahynula. Nedávno, byl minometnou palbou zničen SAU (samohybné těžké dělo) nepřítele. Obecně platí, že tyto střety vypukají pravidelně, aniž by přerostly v rozsáhlé boje. Nejvíce jasně toto potvrzuje povyk pod Širokinem a Písky, kde přetrvává a nepřestává nepřátelství denně.

3. Na hranici se zkomplikovala situace s dodávkami léků, náklad s nimi uvízl na hranicích. Dodávky léků budou pravděpodobně centralizované a bez příslušných povolení od oficiálních orgánů, vozit je bude obtížné. Také lze v příštích měsících na územích DNR a LNR očekávat posílení boje proti zneužívání humanitární pomoci. Také stojí za zmínku problémy nemocnice pro zraněné vojáky VSN v Doněcku, které jsme pomáhali, která zůstala MO DNR nezajištěná a  která byla nedávno předmětem článku –http://voicesevas.ru/news/yugo-vostok/10845-pomosch-voennomu-gospitalyu -v-donecke.html v Donětských zprávách. Více než 160 zraněných vojáků a důstojníků z různých jednotek armády DNR zůstalo bez zaopatření.

4. Před vypuknutím bojových akcí lze očekávat posílení boje proti trestné činnosti a zneužívání ve vládě DNR a LNR a další personální změny (nedávno byl nahrazen ministr vnitra, také byl jmenován nový policejní šéf Doněcka –
http://voicesevas.ru/news/ Yugo-Vostok / 10864-naznachen-Novyy-glava-policii-donecka.html

Se zaměřením na konsolidaci republikových orgánu a života obyvatel republiky, ukazující, že proklamovaný boj proti zločinu a bezpráví nezůstane jen na papíře. V DNR, je pravděpodobné, že to půjde úspěšnějí, protože v LNR stále existuje dvojvládí, kdy je vláda Luhanska nucena smířit se s polo-autonomní Vševelkou Donskou armádou Atamana Kozicyna.

5. Media chunty pravidelné distribuují zvěsti, že „Motorolu“ zastřelil odstřelovač. Předpokládá se, že se jedná již o 10. virtuální smrt „Motoroly“. Sám „později“ v blízké budoucnosti opět vyvrátí tuto špatně skrývanou touhu chunty vidět ho mrtvého.

Díky moc MP!

Mirečkova část – přehled  z denních zpráv mise OBSE:

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE na Ukrajině  dle informací obdržených do 10. Března 2015 18:00

(http://www.osce.org/ukraine-smm/144511)

Na Doněckém letišti (pod kontrolou DLR) byla SMM (Speciální Monitorovací Mise) přítomna při vyproštění 14 těl mrtvých ukrajinských vojáků za přítomnosti „záchranářské služby DLR“ a Mezinárodního Výboru Červeného Kříže. Červený Kříž později poskytl OBSE informaci o celkovém počtu 16 vyproštěných těl.

SMM na Doněckém letišti pozorovala celkem 27 porušení příměří mezi 10:00 a 14:10. Na západ a sever od letiště padaly minometné granáty, oboustranná palba z minometů a lehkých zbraní byla pozorována na západu a jihozápadu a další palba z minometů, lehkých zbraní a kulometů byla vedena od letiště směrem severozápadním. Severně od Písků (pod kontrolou Ukrajiny) byl pozorován kouř od 19 dopadlých střel z minometů.

Většina budov v osadě Písky je poškozena bombardováním a SMM neviděla žádné civilisty. Dle ukrajinské armády probíhají boje v noci, dle oficiálních představitelů Ukrajinou kontrolovaných obcí Hyrnik a Ukrajinsk bylo slyšet minulou noc výbuchy od osady Písky.

SMM byla svědkem těžkých bojů v okolí Širokyne. Členové DLR sdělili SMM že DLR ovládá zhruba polovinu města ale SMM tuto informaci nemohla ověřit protože DLR odmítla povolit vstup mise (z důvodů pokračující výměny palby v oblasti). SMM z kopce nedaleko Berdianske byla svědkem probíhající bitvy. Bylo slyšet intenzivní palbu dle odhadů více než 100 minometných a tankových střel plus střelba lehkých zbraní vedena z oblasti pod ukrajinskou kontrolou. SMM také pozorovala několik tankových a alespoň 20 minometných střel vypálených z oblasti pod kontrolou DLR směrem na ukrajinskou stranu.

Mireček:takže tohle by potvrzovalo že v Širokynu se snaží Ukrajinci vytlačit zakopaná opolčence a ti moc neopětují palbu buď z toho důvodu aby nebyli viněni z porušování příměří, nebo prostě proto že nemají dostatek zdrojů k odvetě tipoval bych spíš to první

Ukrajinští ozbrojenci kontrolovali státní příslušnost členů OBSE před umožněním průchodu checkpointem. Prý dostali od velení nové pokyny, jak mají zacházet s SMM kontrolními týmy.

Mireček: nejspíš vyřadit ruské členy z kontroly zbraní na ukrajinské straně

SMM byl povolen přístup na sedm míst, kde byla shromážděna ukrajinská těžká technika. SMM zkontrolovala podle výrobních čísel techniku na těchto místech a ve většině případů se jednalo o stroje, které byly pozorovány při přesunu techniky od kontaktní linie. V některých případech zaregistrovala techniku, která nebyla zaznamenána při odsunu od linie dotyku. V jednom z míst byla  4 samohybné děla, která dle SMM chyběla už od 7. března byly stále nezvěstná.

Mireček: v originále self-propelled artillery tedy se může jednat o jakýkoliv dělostřelecký systém, jestli tomu dobře rozumím tedy jak samostatné dělo, tak i raketový systém typu grad

SMM UAV (drony) provedly dva operační lety v oblasti linie dotyku. Bylo zpozorováno několik tanků, obrněných vozidel pěchoty, z nichž některé byly „zakopané“.

Mireček: škoda že už neinformovali na které straně fronty

V Luhanské oblasti SMM provedla kontrolu tří lokací, kde by měla být skladována těžká technika Ukrajinské armády. Na jednom místě byla kontrola v pořádku, na druhém místě nebyla ona očekávaná těžká technika přítomna a do třetí lokace nebyl OBSE povolen přístup (prý pro to že daná technika nebyla na listu poskytnutých OBSE ukrajinskými ozbrojenými silami). SMM sledovala také tři skupiny strojů stahujících se z linie dotyku. První skupinu sledovala až do cílové destinace ale u druhých dvou skupin bylo OBSE zamítnuto další pokračování jejich sledování (bez uvedení důvodu).

Obyvatelé osad Blahivka a Bobrykivka (LLR) sdělili, že kvůli konfliktu je stálých obyvatel alespoň o 40 procent méně. Dále bylo uvedeno, že důl v Blahivka je zavřený. V Krasnodonu bylo řečeno, že v okolí je 6 uhelných dolů ale produkce dolů se snížila kvůli konfliktu. Ve Frunze (LLR) místní oficiální představitelé sdělili, že čelí nedostatku jídla.

Dále mise OBSE prověřila stav center psychického zdraví LLR DLR které se snaží pomoc lidem trpících post traumatickými poruchami.

V Borova byly auta SMM podrobena velmi důkladné prohlídce na checkpointu /ukrajinském/ a později SMM informoval místní civilní představitel vlády, že extrémní preventivní opatření jsou prováděna z důvodů nedávných teroristických útoků v Charkově.

Díky Mirečku.

 

Mapy:

Ukrajinská:

Опубликована актуальная карта АТО - фото 1

Opolčenská:

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/dragon_first_1/72271520/99994/99994_original.jpg

Interaktivní kometovaná:

nenašel jsem.

Vlkův výběr  z českého, slovenského a  mezinárodního tisku

Už před drahným časem  a navíc   jsem tvrdil, že  Rusko by  mělo docela  vážné hospodářské potíže  bez ohledu na dění na  Ukrajině. Že prostě  cenová válka na ropě by byla tak jak tak a  s ní by stejně  tak přišel pád  rublu a útěk zahraničního kapitálu z Ruska. Prostě tomu se nešlo vyhnout. Klesající ceny  ropy, za které mohou dva faktory

1- břidličná těžba  v USA a  tím pádem samozásobení  největšího ropného spotřebitelského trhu  pro ropu na světě

2-cenová  válka do které se pustili společně Saudové se šejchy  z Kuvajtů a Emirátů, kdy prostě  tlakem na cenu  vyhánějí z ropného trhu dražší producenty nebo ty  co svou produkci  financují dražším cizím kapitálem, který navíc musí přesně splácet a nemají tak možnost absorbovat  nečekaný pokles  cen. Skvělý článek, popisující pro zájemce detaily té současné cenové války na ropě je k nalezení zde:

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2862304/project-syndicate-uskutecnovani-saudskeho-snu.html

Rusy  a jejich ekonomiku by zkrátka zasáhly cenové propady  nafty a kursu rublu  ve stejném čase  a ve stejném rozměru tak jak tak. Netvrdím, že  sankce, zavedené Západem tuto objektivní situaci nezhoršují,  ale troufnu si prohlásit,  že dopad  na Rusko zdaleka není takový,  jak se  nám snaží namluvit. Jakkoli dopady opravdu budou leckdy nepříjemné. Viz například následující graf:

Graf: Objem prodaných ruských firemních dluhopisů v miliardách USD (Zdroj: Bloomberg)

Na  Hospodářskách jsem včera našel dvě hodně  zajímavé informace, týkající se ropy:

nejdříve tuto:

http://zahranicni.ihned.cz/c1-63667560-zlata-ropna-era-pro-norsko-konci-vlada-podpori-firmy-podnikajici-mimo-sektor

Prostě pokles  cen uhlovodíků velmi trefil i Norsko. Dokonce tak, že je v článku konstatováno že  Norsku skončil zlatý věk založený na  ropě. Zhroucení cen postihlo jeho ropný sektor. Ten už odboural 10 000 pracovních míst a  dalších 40 000 bude následovat,což  se nepochybně projeví na trhu práce  velmi značně. Jakkoli norská vláda hledá  programy, jak toto , nejméně  1,5%  ze  všech ekonomicky činných osob do ekonomiky  absorbovat. Ale to je problém Norů a nám to může  býti lhostejné. Ovšem kdykoli se mluvilo o diverzifikaci a nahrazení  ruských dodávek energetických surovin do Evropy , bylo vždycky  v první řadě jmenováno jako zásadní substituce pro UE právě norská produkce. A co že  si v článku přečteme?

Největší norský ropný a plynový producent , Statoil /vlastněný majoritně státem/ musí snížit náklady  o 30%. Což půjde zřejmě převážně na konto investic a rozvoje nových nalezišt.

Norsko kapacitě nikdy nebylo schopno nahradit totální ruský výpadek. Nyní je  schopnost zaskočit bude ještě  menší. Že nic  takového nebude chápat  mainstreamový novinář? Normálka. Týpci jako Štětina  nebo Fištejn si  dokonce myšlení tímto směrem vysloveně  zakázali.Ale  v Bruselu v centrále  EU a ve vládních budovách v  Berlíně, Paříži, Varšavě a zejména  v Praze  by to chápat měli.

Samozřejmě Norsko, jako malá ekonomika navíc  diverzifikovaná a  s menším podílem vývozu energetických surovin zvládne  cenový pád na naftě  snáze než Rusko. O tom není debata.  A jistě  fandové sankcí dodali – také proto, že se může  voně financovat na kapitálových trzích. Na rozdíl od  ruských firem…OK.

Takže si dáme další zprávu z HN:

http://byznys.ihned.cz/c1-63666570-gigant-glencore-ziska-podil-49-procent-v-ropne-firme-rosneft

Zde se  dozvíte, že  švýcarský komoditní gigant Glencore  právě koupil 49% ruského Rosněftu. A  vedle toho drží ještě  za  2 miliardy  USD pohledávek za Rosněftem. Sankce nesankce. Osobně to beru tak, že se budu  muset probrat  daty  Rosněftu a budu silně uvažovat o tom, že bych koupil nějaké jeho akcie. Protože  zpráva  o zakoupení Švýcarů jasně  říká,  že Rosněft rozhodně  nebude trpět nějakým kapitálovým embargem!  To už si Glencore  ohlídá.

Zpravidla nesleduji i Dnes. Přesto vám dnes nabídnu link na  něj:

http://budejovice.idnes.cz/volynsti-cesi-se-zabydluji-u-orliku-db9-/budejovice-zpravy.aspx?c=A150312_2146523_budejovice-zpravy_mbe

Poslal mi ho kosíř  ziss009 a je dobře , že ho dal. Jde o reportáž  z prvních dnů pobytů přesunutých krajanů z Ukrajiny. At se jim tu líbí a daří!

Nick ZH mi poslal, kromě jiného také link na RIA Novosti,

http://ria.ru/world/20150311/1052066281.html

 kde se praví, že mluvčí  Bílého domu měl prohlásit, že  podle názoru Bílého Barracku nemá konflikt na Ukrajině vojenské řešení a proto /zatím/ žádné zbraně/ ze strany  USA  pr Kyjev.

A proč také? když na DWN nacházím informaci, že  ledva  Kyjev dostal první tranši nové půjčky  ve výši  5 miliard  USD  od MMF, tak okamžitě  určil 3,8 miliardy na nákup zbraní a vojenského vybavení. Převážně od amerických firem. Sdělila  to americká šéfka  ukrajinského ministerstva  financí Jareško. Ano to je  ta, které radí Mikloš. Jak orvat už tak zdecimované obyvatelstvo Edino Ukrajiny, aby bylo love na zbraně.

link pro němčináře  je zde:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/03/11/ukraine-plant-milliarden-ausgaben-fuer-waffen-kaeufe/

Nakonec  svého dnešního přehledu dám link na mimořádně zajímavé facebookové stránky. Vlastní je slovenský politický analytik Eduard Chmelár. Já ho zaznamenal  ve slovenských TV při posledních parlamentních a prezidentských volbách. Velmi bystré a trefné komentáře z něj jen padaly. Pak se mi ztratil. Už proto, že  jsem si nepamatoval jeho jméno. Znovu mne na něj upozornila  včera slovenská kosířka  EJ.  Konkrétně na tento  Chmelárův  článek:

https://www.facebook.com/ChmelarEduard/posts/897723480259545:0

celý facebook, který rozhodně není  ztracený čas  sledovat, lze  najít  zde:

https://www.facebook.com/ChmelarEduard?fref=nf

Tím bych pro dnešek skončil – psáno včera odpoledne kolem 17,00 hod. Na večer mám nějaký program. Totéž platí pro zítřejší svodku, kterou , ze své strany také budu muset uzavřít  velmi brzo. Tímto se omlouvám všem, co pošlou maily po 17,00hod. že  na ně nebudu reagovat a brát zřetel. Díky.

Dlouhý, ale mimořádně obsažný  článek o Ukrajině, Majdanu, referování o něm jako o záměrně šířené iluzi a především možnostech dalšího vývoje na  Ukrajině jsem našel zde:

http://www.heise.de/tp/artikel/44/44359/1.html

Je  perfektně  sestavený a ještě lépe  vyzdrojovaný. Všechno ze západních pramenů. Jsme zvědav, jak si  s  ním poradí  paní Mogherini, která byla pověřena  EU vypracovat seznam opatření proti ruské propagandě na území EU.  Dám sem jednu malou kostprobu:

Co se týče  ekonomických svobod- tyto požívají po Majdanu  výhradně oligarchové a zvýhodnění z jejich okolí,  jak informuje ve  své reportáži zde bericht ARD-korespondent Jan Pallokat. Finanční politika  MMF vůči Ukrajině a politika  ukrajinské vlády, spolu se  silnou inflací se  postaraly o to, aby  drtivá většina Ukrajinců měla významně  méně  peněz k volnému použití, což  podvazuje  jejich osobní možnosti.

Tenhle materiál, na který se vás snažím nasměrovat má dvě nevýhody – je hodně dlouhý a  chce  zatraceně dobrou němčinu. Ale  je to perfektní čtení!

No a  nakonec něco pro zasmání! Dvě  věci najendou!

Interpolem mezinárodně hledaný zločinec Saakašvili, který zastupuje  ukrajinské zájmy  zejména ve Washingtonu,  zase zaperlil. Alespon podle  ruského Sputniku:

V jedné televizní talk show  měl doslova  říci:

„Ukrajinci nebojují jen o svou svobodu, jsou poslední obrannou linií mezi USA a Ruskem.“

Kdybyste  si mysleli, že  vlk vás  tahá za fusekli, tak tady je link na německou verzi Sputniku, kde je i příslušné video….A  tomuhle  cvokovi, který je  plně srovnatelná snad jen se Štětinou, naslouchá americký kongres….

Ale i my  tady u nás  v Čechách máme  podobného komika! Komik na rozdíl od  … není žalovatelný výraz.

Pro mne  dnešní cenu  Ukrajinské rolničky   ovšem musí nafasovat  jedině  Mr. Radar – Tomáš Klvana. Za odpoěvd na následující otázku v  rozhovoru, který dal Parlamentním listům:

Nedávno jste psal o výrazném vlivu ruské propagandy u nás s tím, že jí dávají prostor i „bojácná“ veřejnoprávní média a celá země se odchyluje od západní orientace, což je politikům buď jedno, anebo se na tom přímo podílí. Jak s tím ovšem podle vás bojovat, aniž by zároveň utrpěly demokratické svobody, které jsou se západní orientací neodmyslitelně spjaté?

Lze s tím pochopitelně bojovat jen prostřednictvím demokratické soutěže a diskuse. Nikomu nelze upírat právo na názor. Některé věci však nejsou otázkou názoru, ale faktů. Například pan Barabanov v televizi a rádiu ohledně Ukrajiny zcela jednoznačně tvrdil věci, které jsou v rozporu s fakty. Tím pádem není tím „expertem“, který je tam pozván, ale pustým propagandistou a nemá v médiu veřejné služby co dělat. Totéž platí o celé řadě lidí z okruhu Protiproudu, platí to o Vyvadilovi či Bartošovi – oni se prostě nedrží reality.

Myslím, že toto by mělo být velké téma příštích prezidentských a parlamentních voleb. Kandidáti a strany, kterým na naší západní orientaci záleží, musí odložit vzájemné spory a musí kandidovat jednoznačně na platformě naší příslušnosti k EU a NATO. Musí ostře kritizovat prezidenta Zemana kvůli jeho proruské orientaci, musí lidem umět vysvětlit, jaké škody tady dělá, a musí také umět vysvětlit, že váhavá politika koaliční vlády v této věci naši pozici – ekonomickou a bezpečnostní – ohrožuje a oslabuje.

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tomas-Klvana-Pusti-propagandiste-jako-lide-z-Protiproudu-Barabanov-ci-Vyvadil-nemaji-co-delat-v-CT-Nikdy-jsme-nebyli-lokajove-USA-Cina-je-nervozni-z-Putina-365718

Mnozí z nás  si moc  dobře  pamatují, jak nás  , poměrně nedávno Klvana , jako tzv. Mister radar, přesvědčoval, že  americký radar v Brdech je nutný pro naši vlastní obranu  proti iránským a severokorejským rachejtlím, ale  vůbec, absolutně  vůbec   není namířen proti Rusku!

A tenhle  člověk bude cosi plkat o propagandě? Jakkoli velké výhrady proti Protiproudu a takovému Bartošovi rozhodně sdílím.Ale Barabanov a Vyvadil? Jestlipak ten sebevědomý udíleč  nálepek korektnosti  viděl to video z rozhovoru  Vyvadila  s Tvarůškovou, které jsem tu nedávno linkoval? Velmi bych mu ho, v rámci jeho sebevzdělání , doporučoval shlédnout!

Nejen to. Zcela náhodou, když jsem si myslel, že mám tuhle  svodku úplně hotovo, tak mi čirou shodou náhod vyplaval na monitoru tenhle, skoro půl roku starý  článek Parlamentních listů, který  vám odprezentuji celý, protože je krátký. Je  to fakt  pecka!

Vždyť to bylo úplně jinak! Bývalý velvyslanec USA přivezl překvapivou verzi pádu komunismu

12. 11. 2014 9:54

Na X. pražskou bezpečnostní konferenci proběhnuvší minulý pátek zavítal i bývalý velvyslanec USA v ČSSR a v SSSR Jack Matlock. Svou interpretací konce studené války zaujal signatáře Charty 77, pozdějšího zaměstnance BIS Jana Schneidera, který jeho myšlenky shrnul na názorové straně Lidových novin.

Matlockův příspěvek na konferenci je podle Schneidera zajímavý zejména proto, že někdejší velvyslanec podal konec studené války jinak než současní „jestřábi“.

Konec studené války prý podle amerických představ neměl znamenat destabilizaci či dokonce rozpad Sovětského svazu, nýbrž mělo dojít pouze ke změně jeho jednání. Americký prezident Ronald Reagan údajně říkával, že jestli sovětský lid tam chce mít ten režim, je to jeho věc.

Podle Matlocka ve skutečnosti porazil komunismus svými „reformami“ sovětský vůdce Michail Gorbačov. „Nikdo jiný ho ani porazit nemohl. Komunismus nebylo totiž možno porazit zdola ani zvenku – ale pouze shora. Je dobře si tato slova čas od času připomenout,“ dodává k tomu Schneider a přidává, že je dnes pikantní slyšet, že další americký prezident Bush starší opakovaně doporučoval Ukrajině, aby zůstala s Ruskem.

Jediná územní změna, kterou si údajně tehdy Spojené státy přály, se týkala pobaltských států. Dle Matlocka mělo být budoucí Rusko v podstatě Sovětským svazem bez Pobaltí.

Bývalý americký velvyslanec podle Schneidera zakončil svůj projev pozitivně, když uvedl, že svět není místo tak beznadějné. Děsíme se údajně konfliktů, ale neuvědomujeme si například, jak dlouho je v Latinské Americe mír. „Pravda, až poté, co byly více či méně demokratické režimy nahrazeny americkou pomocí dosazenými diktaturami,“ zakončuje Schneider.   

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vzdyt-to-bylo-uplne-jinak-Byvaly-velvyslanec-USA-privezl-prekvapivou-verzi-padu-komunismu-345505

Je  schopen obsah toho krátkého článku takový Klvana vůbec pochopit?  Štětinu bych se neptal.Příčí se mi dělat nesmyslnou práci.

Článek přirozeně přidávám do faktů o Ukrajině.

Příspěvek byl publikován v rubrice Ernestova svodka se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.