Ukrajinská svodka ze dne 03.05.2015


https://vlkovobloguje.wordpress.com/ napsali Ernest,  MP , Mireček, JF a vlk  s přispěním dalších

 

Ernestova část – převážně  z opolčenských a ruských zdrojů:

 Všechny texty bez uvedení zdroje jsou převzaty z    vk.com/strelkov_info

http://korrespondent.net/ukraine/politics/3510711-obse-boitsy-azova-zanialy-nabluidatelnyi-post-myssyy-u-shyrokyno

OBSE: Vojáci z Azovu obsadili kontrolní pracoviště mise v Širokinu
Z Korrespondent.net dnes 23:17

I přes varování, že tento objekt je regulérně používá pozorovatelská mise, odmítli opustit post.
Vojáci dobrovoln
ického praporu Azov obsadili pozorovatelnu zvláštního monitorovací mise (SMM) OBSE na Ukrajině, v blízkosti obce Širokino. To je uvedeno ve zprávě zveřejněné v sobotu 1. května „1. května sedm údajných členů dobrovolnického praporu Azov obsadilo pozorovatelnu SMM 4 km severozápadně od obce Širokino. I přes varování, že objekt regulérně používá SMM, a přes následný zásah ukrajinských důstojníků ze společného Centra pro kontrolu a koordinaci příměří, odmítli opustit své místo, „- řekla OBSE.

http://korrespondent.net/ukraine/events/3510714-moschnaia-kanonada-slyshna-v-donetske

Mohutná kanonáda je slyšet v Doněcku
Z Korrespondent.net dnes 23:33

V centru města Doněcku je slyšet silná dělostřelba z těžkých zbraní, uvádějí uživatelé sociálních sítí.
„Ministerstvo obrany“ DNR tvrdí, že ukrajinská armáda zaútočila na „opolčence“ u obce Spartak.
Večer 2. května tiskové středisko ATO uvedlo, že od půlnoci do 18 hodin v sobotu je situace v zóně protiteroristické operace neklidná. Podle siloviků, nepřítel 35 krát porušil příměří, včetně 14 ti použití minometů.

02.05.15 Video dopisovatelů.

„Oděsa večer oživla. Lidé, navzdory obrovskému množství okupantů, kteří přijeli do města potlačit nesouhlasící s vládou, se shromáždili u Domu odborových svazů na Kulikovo poli a začal křičet slogany proti kyjevským úřadům. V Oděsa je dnes přeplněná a to navzdory obtížím se vstupem na její území – náměstí je střeženo oddíly policie a vojenskými jednotkami. Oděsa je okupovaná. Lidé, kteří přišli uctít památku zabitých občanů, skandují „fašisti“ a rozvinují plakát s požadavky „Porošenko odstup“. Jenom podle oficiálních údajů 2. května 2014 v Oděse, podpálením Domu odborových svazů, bylo zabito 48 lidí. Kyjevskou juntou řízení policisté nezveřejnili konečné výsledky šetření, které, soudě podle všeho, nebudou zveřejněny, dokud zločinec proamerická vláda v bude vládnout v Kyjevě. „

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tr2JowAEglg

http://vk.com/video-57424472_171357844?list=247c73a3a57a4442ab

03.05.15 Přidal novináři.

„Ukrajinská armáda v oblasti Luganska se při hledání vodky v noci vloupává do domů místních obyvatel. Ukrajinští vojáci v části luganského regionu, kontrolované Kyjevem, ignorují tam nedávno vyhlášený zákaz guvernéra Gennadije Moskala. Hsí to obyvatelé luganské oblasti novinářům. „Poté, co guvernér Moskal vyhlásil „suchý zákon“ v pohraniční oblasti, a z prodejen  byl odstraněn alkohol, vojáci ukrajinské armády hledají alkohol v domech místních obyvatel.  Lidé se nyní zajímají, kde si stěžovat. Moskal zakázal prodávat alkohol vojákům ukrajinské armády po sérii velkých trestných činů vojáků, kteří byli ve stavu opilosti. Nicméně, obnově disciplíny v ozbrojených silách Ukrajiny to nepomohlo.“

03.05.15 Přidal pozorovatel Boris Rožin.

„Uvádí se, že v LLR po květnových svátcích pro místní ministerstva vnitra začne vydávat pasy Luhanské lidové republiky, ale vydávat je budou promyšleně. Kompletní výměna cestovních pasů nebude, pouze pro ty, kteří ztratili své dokumenty a jsou nyní na území LLR bez dokladů, ale chtějí se stát občany republiky. Nový pas LLR namísto ukrajinského pasu, obdrží mladí lidé od 16 let.
Pro mládež pasu bud
ou zdarma. Zbytek při získání pasu budou povinni zaplatit poplatek – 245 hřiven za nový pas, nebo asi 500 rublů podle místního kursu. V podstatě průměr.
Kompletní výměna pasů
všech obyvatel nebude, ale ve skutečnosti, dostat cestovní pas může kdokoliv v případě prohlášení o ztrátě ukrajinského pasu . Ve skutečnosti, tento mechanismus umožňuje postupnou registraci obyvatelstva LLR s postupným poklesem počtu občanů bývalé Ukrajiny na území republiky. Zdá se, že za základ byla vzata abcházsko-osetinská varianta s postupnou registrací, bez halasné jednorázové akce s výměnou pasů. Zvlášť pokud si vzpomínáte na Krym s jeho masivní výměnou pasů, která se změnila v  dlouhý příběh s frontami. V Novorossii by to teoreticky, bylo ještě horší. Je tedy pochopitelné, proč si vybrali takový kompromis. Ve skutečnosti, volba toho, jakým pasem bude člověk prokazovat totožnost – pasem LLR nebo Ukrajiny, je o důvěře občanů republiky. Ve skutečnosti, každý nový pas LLR, který obdrží občan republiky, bude spojení Donbasu s Ukrajinou i nadále ukončovat. „

03.05.15 Přidali dopisovatelé.

„Noc v Doněcku z 2. na 3. května byla napjatá, uvedl úřad starosty v Doněcku. Údaje o škodách a zraněních zatím nejsou specifikovány. K 08:30 ve městě byly slyšet salvy těžkého dělostřelectva.  Přišly zprávy, že v noci v okrese Petrovskij byla likvidována ukrajinská diverzní skupina, která střílela na město minometem ráže 82mm. V předvečer ukrajinské síly zahájily palbu, včetně  těžkých zbraní, na pozice domobrany DNR v oblasti obcí Spartak, Písky, Jasinovataya, letiště Doněck, a severní oblasti Doněcku. Bylo oznámeno, že ukrajinské síly z oblasti Avdějevky střílejí z dělostřelectva „NATO“ ráže 155 mm. Informace o obětech se zjišťují. Podle místních obyvatel, několik granátů zasáhlo oblast školy číslo 57 v Doněcku. „

3.5.15. Přidala dopisovatelkaKoškina„.

„Nerad mnoho mluvím a neumím psát , já jen chci, abyste viděli na svět mýma očima! Přesně před rokem jsem, stejně jako mnoho dalších, sledoval s hrůzou události v Oděse, teď beze strachu, ale nepopsatelnou úzkostí a bolestí nejen já, ale i celý Doněck, a spolu s celou  zemí, uctili památku těch zabitých v tom pekle … „

http://vk.com/album-74318800_215075825

03.05.15 Zpráva předsedy jasinovatského rajonu Jurije Korsara.

„Město Jasinovataya v DNR bylo v průběhu noci vystaveno těžkému ostřelování ukrajinskými silami. Ostřelovali jejdo 5 hodin ráno. Ostřelování bylo provedeno děly ráže 120 mm. Také zjišťujeme informace o mrtvých a zraněných mezi civilním obyvatelstvem. Při ostřelování ukrajinská armáda také použila tankové zbraně a minomety. Zejména byly ostřelovány kontrolní body na okraji města. „

Zpráva šéfa administrativy rajonů Kujbyševskij a Kyjevskij, Ivana Prichoďka:

V rajonu Kyjevskij v Doněcku, který včera v noci byl vystaven hustému ostřelování ukrajinských sil, byly zjištěny vážné škody v obytné zástavbě. Na místě dopadů projektilů často došlo k požáru, přitom ostřelování trvalo několik hodin „.

03.05.15 Zpráva Dmitrije Stešina.

“ Doněck okupanti ostřelovali z dělostřeleckých systémů západní výroby. Vskutku, neobvyklý zvuk výstřelů a výbuchů a rychlost nabíjení je zcela odlišná.“Banderovci“ napsali, že se mi to zdálo. Podle protibaterijní obrany kalibr byl 155 mm, takovou ráži v post SSSR nikdo a nikdy neměl. Teď zadokumentuji krátery. Palba v noci se zastavila pouze po ultimativním telefonátu Lavrov OBSE. V twiteru je mimořádné oživení platných ukrblogerů, stejná písníčka, že námemukázali„.

Zpráva vedoucího administrativy rajonů Kyjevskij a Kujbyševskij v Doněcku, Ivana Prichoďka:

„V současné době je známo, že v důsledku přímého zásahu ukrajinských granátů bylo poškozeno asi 20 bytových domů a škola číslo 58.

03.05.15 Přidal dobrovolník s volacím znakem „Jan“.

„V historii již existuje něco takového jako „podivná válka„, která se vztahuje k období druhé světové války, a myslím si, že bude i nová koncepce – „podivné příměří“.
Během několika posledních dn
ů se situace na frontěnila z napjaté na velmi napjatou. V některých oblastech střety  mají konstantní mírný charakter – to je Gorlovka a Širokino.
Na severním okraji
Gorlovky nepřítel pokračuje v ostřelování našich pozic ze směru od Šumů a od úpravny vody kanálu „Seversky Doněc – Donbass“v Majorsku. Ukrajinští nacisté používají těžké dělostřelectvo (152 mm.), Tankové zbraně, minomety (120 mm.), Jen v poslední době, byly rezidenční čtvrti Gorlovky  podrobeny těžkému ostřelování – jsou tam mrtví civilisté, poškozená infrastruktura.

Nepřítel je nejvíce aktivní v oblasti Majorska, odkud s konstantní frekvencí střílí z minometů a tankových zbraní na areál osady 6/7, také v tomto směru útočí jeho pěchota, podniká pokusy o vysazení svých diverzních a průzkumných skupin.
Na mariupolském úseku nepřítel pokračuje v ostřelování Širokina, Pavlopolu, Piščeviku a oblasti mezi obcemi Sopino a Lebedino. Sachanka (je poničena infrastruktura, ztráty na životech mezi civilním obyvatelstvem). Nepřítel používá těžké dělostřelectvo, minomety, zřídka raketomety, dělostřeleckou palbu provádí převážně od sídliště Vostočnoje a od Talakovky. Před několika dny jedna z těchto baterií ukrajinských nacistů byla zničena, když vybuchl muniční sklad.

Doněcká část fronty je neklidná v oblasti letiště, Žabunků, Pís, Spartaku, Jasinovaty, Oktjabrskoj, poněkud klidněji je v rajonu Petrovskij – v těchto oblastech naši obrany kyjevští okupanti používa těžké dělostřelectvo a tankové zbraně, minomety, PTUR, KPVT, 30-mm. AP; Bohužel civilním obětem se nedaří vyhnout. V oblasti Žabunky, Písky, Spartak, Jasinovatský kontrolní bod, nepřítel podniká útočné akce motorizovaných pěších jednotek podporovaných tanky. V těchto oblastech ukrajinští nacisté také používají diverzní průzkumné skupiny, z nichž některé byly zničeny.
Útoč
akce nepřítele se setkaly s tuhým odporem, okupanti mají ztráty. Podle předběžných údajů o padlých a raněných nepřítel ztratil více než dvě čety vojáků a nejméně patnáct kusů různých typů techniky; bohužel i my máme ztráty.

Kromě toho, nepřítel ztráty v důsledku vnitřních konfliktů mezi svými teroristickými jednotkami (ukrajinské armády s územními prapory), zde nemáme žádné přesné údaje; konflikty vznikají dokonce i hluboko za frontou – před několika dny v důsledku konfliktu na čugujevském letišti asi deset lidí bylo zraněno, tři z nich jsou v kritickém stavu.
V některých
oblastech Novorossii, obsazených ukrajinskými nacisty, se kona cvičené střelby a výcvik bojových taktických skupin. Síly domobrany také provádě cvičení.
Nepřítel i nadále blok
uje obrat zboží na hlavních silnicích v okupované části Novorossii, se snaží převzít kontrolu nad vedlejšími silnicemi. Současně pokračuje nahromadění nepřátelských sil ve směru na Gorlovku (od Artemovska, Dzeržinska), na Doněck (z Avdějevky), na Dokučajevsk (od Volnovachy) a na Mariupol.

Od Volnovachy, ve srovnání s jinými horkými místy, nepřítel ostřeluje málo, poněkud neklidno je poblíž Elenovky. Ve všech oblastech střetů, stejně jako v Doněcku, Gorlovce a Širokinu, kyjevští okupanti aktivně používají malá bezpilotní letadla. Během posledních několika dnů ztratili asi dvanáct těchto strojů. V nikolajevském, dněpropetrovském a čugujevském letišťi provádě výcvikové lety bitevních a stíhacích letadel, vrtulníkového letectva a dopravního letectva nepřítele. To je také zapojeno do cvičných letů a dopravy nákladů vojenského charakteru.

03.05.15 Zpráva republikového trauma centra, od Alexandra Opriščenka.

„Tu noc k m  dopravili šest zraněných domobranců. Pět lidí bylo zraněno lehce. Byla poskytnuta nezbytná lékařská péče a byli propuštěni k ambulantní léčbě. Další domobranec, s poraněním očí, byl hospitalizován v nemocnici. Minulou noc rajon Kyjevskij a část Petrovského v Doněcku byl těžce zasažen palbou ukrajinských sil. 20 bytových domů bylo zničeno, utrpěla kotelna a škola. Tři civilisté byli zraněni při nočním ostřelování Doněcka a Jasinovatoj ukrajinskými silami v minulou noc. Do nemocnice byli dopraveni dva muži z Jasinovatoj a žena žijících v Doněcku.

03.05.15 Přidal Anton Bočarov.

Granát dopadl do skladu zemědělského podniku Šachťor„. Mám pocit, že celou noc střílelo těžké dělostřelectvo. , Myslel jsem si, že snad tam někde naberu vodu. U nás, na Blagověščenské ulici jsme bez vody Ulice Prokatčiků je zablokovaná domobranou a policií. Tam nikoho nepouštějí. Jezdí tam jen „ambulance.“ A v budova obecné školy No. 58 (foto), je zcela rozbitá stěna. „

Přidal obyvatel rajonu Kujbyševskij.

„V 00:00 se Ukři uklidnili, ukázalo se, že to způsobil telefonát Lavrova OBSE., Ale za půl hodiny od Opitnoje přiletěly 120-mm minometné granáty. Pak konečně nastalo ticho. Ráno bylo ticho do 10:00 hodin, a od 10:00 do 12:30 byly jednotlivé výbuchy, řídké jak to obvykle bývá.

03.05.15 Zpráva Eduarda Basurina.

„Za poslední den 36 krát porušili příměří, bylo ostřelováno devět obcí DNR. Pětkrát území DNR ostřelovalo dělostřelectvo, 16 krát minomety, třikrát byla použita bojová vozidla pěchoty a obrněné transportéry. Kromě toho bylo šest ostřelování z tankových zbraní, pět z ručních zbraní a granátometů, jeden případ použití protiletadlové zbraně. Pod palbou bylo devět obcí, včetně Doněcka, přičemž bylo zaznamenáno ostřelování čtyři horkých míst.  Ukrajinská armáda také napadla Jasinovatuju, Gorlovku, Širokino, Novomarevku, Nikolajevku, Spartak, Sachanku a Grigorovka. Při společné inspekce s OBSE pozorovateli v rajonu Kyjevskij, jsme zaznamenali více než sto výbuchů. Ostřelováním bylo poškozeno více než 20 budov. Palba byla vedena z oblasti osady Opytnoje a Avdějevka. Krátery odpovíd kalibrugranátů NATO“. Nicméně, pro konečné závěry bude potřeba další analýzy. Zdá se, že ukrajinské síly použily šrapnelové munice zakázané konvencí. „

http://korrespondent.net/world/3510845-komorovskyi-parad-pobedy-v-moskve-symvol-nestabylnoho-myra

Komorowski: Přehlídka Vítězství v Moskvě – symbol nestabilního světa
Z Korrespondent.net dnes 15:07

http://korrespondent.net/ukraine/events/3510820-eksperty-obse-prybyly-na-mesto-obstrela-v-donetske

Odborníci OBSE dorazili na místo ostřelování v Doněcku
Z Korrespondent.net dnes 13:14

Odborníci zaznamenávají škody v Doněcku a sbírají střepiny.

http://korrespondent.net/ukraine/events/3510883-v-donetske-prekratylys-obstrely

V Doněcku skončilo ostřelování
Z Korrespondent.net dnes 18:58

V Doněcku skončilo ostřelování a v městě je relativní klid, uvádí tisková služba doněcké radnice.
„V 17.00 hodin
nastal v Doněcku relativní klid, aktivní boje neprobíhají. Zprávy od obyvatel o incidentů nejsou hlášeny“ – řekli na městské správě.

http://korrespondent.net/world/3510828-ssha-pora-volnovatsia-yz-za-zolotykh-zapasov-rossyy-Washington-Times

USA – je čas obávat se ruských zlatých rezerv – Washington Times
Z Korrespondent.net dnes 13:55

Rusko se zásobuje zlatem – předzvěst budoucí změny, píše americký list.
Tento týden, Centrální banka Ruské federace zveřejnila na svých internetových stránkách zprávu, že v březnu Rusko koupil
o asi 30 tun zlata, a teď celkové množství svých zlatých rezerv 1238 metrických tun. Podle Mezinárodního měnového fondu se dnes Rusko řadí na páté místo na světě, pokud jde o zlaté rezervy. A to je jen zlato, z němž Rusko informovalo svět, píše The Washington Times.
Stejně jako v Číně, Rusku, je pravděpodobné, že Mezinárodní měnový fond,
který řídí Spojené státy, nabízí neúplné informace o svých zlatých rezervách. Západ se také musí starat o to, že Čína se také nyní zásobuje zlatem, ale to je téma na jiný článek.
Proč je to takový problém pro Západ? To není problém, pokud vezmeme v úvahu tuto skutečnost
bez ohledu na události, které se probíhají ve světě. Nicméně, pokud vezmeme v úvahu současnou geopolitickou historii, Rusko, zásobující se zlatemto je předzvěst budoucí změny. Navíc, skutečnost, že Ruské hromadí zlato, nám umožňují do jisté míry pochopit myšlení ruského prezidenta Vladimira Putina.
Je třeba se podívat na fiskální a měnovou politiku naší (americké – pozn.) nynější administrativy, a pochopíte, že náš astronomický státní dluh, bezohledné plýtvání penězi a rostoucí zranitelnost národní měny nás nakonec přivede ke katastrofě. Každý objektivní pozorovatel chápe, že naši soupeři hledí do budoucnosti a pokusí se využít našich slabin. Vojáci tomu říkají říkají asymetrická válka. Ale osobně tomu říkám rozumná dlouhodobá strategie.
Rusko, i přes  jeho autoritářství a xenofobi
i, má jednu pozoruhodnou kvalitu: Rusko dělá to, co je nejlepší pro Rusko. Dělá kroky, které, podle Kremlu,  zvýší jeho moc. Nesnaží vyhovět nebo potěšit idealistický, optimistický a příliš politicky korektní západ. Rusko to již , zkusil a  nevyšlo to. Říkalo se tomu Svaz sovětských socialistických republik. A já nechápu, proč Západ se nemůže učit z jeho  zkušenostech.
Rusko už není socialist
ická, nebo komunistická země. Jsou nacionalisté. V jistém smyslu v Rusku je kapitalismus volné soutěže, dokonce na vyšším stupni než na Západě. Tam není dostatečně silný systém sociálního zabezpečení, a v zemi vládnou oligarchové. Často říkám, že v mnoha ohledech Rusko v jeho vývoji zaostává za Západem 150 let. Prochází éru loupeživých rytířů, potýkají se všemi problémy spojenými s takovou společností.

Moskva hromadí zlaté rezervy, protože podle jejího názoru, to zvýší hodnotu rublu a udělá jej více stabilním. Stejně jako Čína, Rusko začalo dlouhou hru. Rusko vidí, že ekonomická síla Západu se snižuje, a připravuje se na den, kdy se změní role.
Na Wall Street tvrdí, že úrokové sazby jsou nízké
do té doby, dokud se nezvýší. V současné době, základní úroková sazba Ruska je dostatečně vysoká, a Rusko měří úroky dvojcifrným číslem. Centrální banka byla nucena zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu, a to navzdory škodám pro ekonomiku, aby zachránila národní měnu. Fungovalo to. Rusko však nemá prakticky žádné dluhy. V USA skoro nic neuděláme, abychom splatili dluh, jehož výše, se blíží 20 bilionům dolarů.
N
áš Federální rezervní systém zasahuje, aby držela úrokové sazby na nepřirozeně nízké úrovni. Zvýšení úrokových sazeb i o  1%, bude mít za následek stovky miliard dolarů zvýšených nákladů na dluhovou službu a to si prostě nemůžeme dovolit. A v tuto chvíli rubl, podepřený zlatem vstoupí do hry.

Rusko to ví. Celý svět to ví. V kombinaci s nedostatkem silného vedení, naše ekonomická slabost se proměnila ve vojenskou a geopolitickou slabost v globální aréně. Stačí se podívat na to, co se nyní děje. Nebezpečné země  se bojí reakce USA – jsme v troskách! A to je jen začátek. Machiavelli řekl:Je lepší když se bojí, než když milují„. Obávám se, že dnes Ameriky již nebojí a navíc ji nemají  rádi.
Naše nezodpovědnost, jejíž příčin
ou byla nedostatečná finanční kázen v obou dominujících politických  stranách, povede k vážným, katastrofální důsledkům. Myslím, že se blíží velmi těžké časy. Vážně, mladší generace Američanů na  vlastní  kůží  pozná tvrdé poučení z minulosti. A mohou být zcela nepřipraveni na tyto zkoušky.
Dali jsme naši
m ekonomickým a případně vojenským protivníkům ekonomickou zbraň. Je to časovaná bomba. V určitém bodě, Fed ztratí kontrolu nad trhem dluhopisů. Naše národní měna bude mít cenu ne vyšší než papír, na kterém je vytištěna. A západní těžkopádné, socialistické státy všeobecného blahobytu se zhroutí svou vlastní vahou.
Rusko čeká na
ten den, kdy se Amerika probudí a uvědomí si, že Rusko je země, jejíž národní měna je podepřena zlatými rezervami. Přes své současné ekonomické problémy a to navzdory skutečnosti, že náš prezident hovoří o jeho údajném minimálním vlivu na světové scéně, Rusko čeká na den, kdy bude moci odsunout USA do pozadí. Vzhledem k naší současné trajektorii, je to jen otázka času.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/3510879-hlava-myd-ytalyy-vystupyl-za-predostavlenye-avtonomyy-donbassu

Italský ministr zahraničí vyzval k udělení autonomie Donbasu
Z Korrespondent.net dnes 18:43

„Situace na Ukrajině je velmi nestabilní <…> Itálie podporuje Kyjev a Kyjev musí provést nezbytné, bolestivé ekonomické a ústavní reformy, včetně poskytnutí autonomie Donbasu“ – řekl ministr zahraničí  v rozhovoru s turínským deníkem La Stampa, zveřejněném v neděli.
Podle
Gentilloniho, to je to, o čem bude mluvit s prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem během své návštěvy v Kyjevě v úterý 5 května.
Když už mluvíme o vztazích s Ruskem, ministr řekl, že Itálie v souladu s evropskou strategií, uvalila sankce vůči Moskvě, ale stálo ji
to „velkou cenu.“

http://korrespondent.net/ukraine/politics/3510867-liashko-potreboval-ot-hermanyy-zaplatyt-ukrayne-po-schetam

Ljaško požadoval, aby Německo zaplatilo Ukrajině „účty“
Z Korrespondent.net dnes 17:41

Německo musí zaplatit Ukrajině za ztráty utrpěné během druhé světové války.
To naps
al vůdce radikální strany Ukrajiny Oleg Ljaško na Facebooku. Podle politika Německomálo zná svoji velkou historickou vinuvůči Ukrajině jako „jednomu z nacisty nejvíce postižených evropských národů.“
K uctění památky milion
ů lidí, kteří zemřeli vinou Německa, by kancléřka Angela Merkelová měla dorazit 10. května do Kyjeva a Minska, nikoli do Moskvy, řekl Ljaško.
„Německo
se na nás velmi provinilo, a je čas platit historické účty Ukrajincům a Ukrajině„, – řekl politik.

Podle něj, zejména od Merkelové Ukrajinavpravdě očekává pomoc“ na ochranu územní celistvosti a nezávislosti“ a „všechnu spolupráci a další evropské modernizaci a integraci„.

http://korrespondent.net/ukraine/3510813-boitsy-donbassa-zaiavyly-o-vvode-dopolnytelnykh-syl-v-shyrokyno

Bojovníci praporu „Donbas“ informovali o zavedení dodatečných sil do Širokina
Z Korrespondent.net dnes 12:47

Prapor řekl, že plně kontroluje všechny pozice.
„V souvislosti s plánovanou rotací sil a odchodu pluku „Azov“ prapor „Donbas“ přivedl další jednotky do osady Širokino a plně kontroluje všechny pozice“ – uvádí tisková služba praporu na Facebooku.
Velitel praporu „Donbas“ Semjon Semenčenko také potvrdil, že Širokino je obsazeno ukrajinskými vojáky.

Děkuji Erneste!

 

Část MP – převážně z ukrajinských zdrojů:

 

Komentář k Vlkové ukrajinské vojenské mapě.

Boj i mrtví v oblasti ATO: zveřejněna aktuální mapa.
03.05.2015, 13:22
http://obozrevatel.com/crime/63714-boi-v-zone-ato-opublikovana-aktualnaya-karta.htm

Situace v zóně ATO zůstává napjatá.

Protivník provádí ozbrojené provokace a používá těžké zbraně, nehledě na podmínky příměří, oznamuje informačně-analytické centrum SNBO.

Podle informací, které předložil na tradičním denním briefingu v UKMC zástupce prezidentské administrativy Ukrajiny pro ATO, plukovník Andrej Lysenko, 2. května nelegální ozbrojené skupiny použili 16 x 120mm minomety, 8 x 122 mm
dělostřelectvo, dvakrát silnější dělostřelectvo ráže 152 mm a jednou systém „Grad“, ze kterého radikálové ostřelovali ukrajinskou armádu v oblasti Avdějevky.

V Doněcku, pokračuje konfrontace v prostoru letiště, zejména v Marince, Avdějevce, Opitném, Pískách, a u šachty Putilovská a také u Majorska, které je v blízkosti Gorlovky. Radikálové 2 x ostřelovali pozice sil ATO z těžkého dělostřelectva u Karlovky. Kromě toho, ukrajinští vojáci odrazili pokusy o útok poblíž Marinky.

Díky koordinovaným akcím sil ATO, žádný z ukrajinských vojáků nebyl zraněn.

(* Řekl bych spíš, jen díky tomu že stříleli pouze Ukropové..)

V Mariupolské oblasti horkým místem je Širokino kde ozbrojenci sužovaly naše vojáky palbou z minometů malých ráží a střelných zbraní. Také v oblasti obce Mirnoe pro-ruské skupiny použily 120 mm minomety.

V Luhanské oblasti se místy bojových dějství staly osady Štěstí a Krymskoe a v oblasti města Zolotoe, Popasnjanského okresu pracoval nepřátelský odstřelovač. Také v důsledku drzého ostřelování radikálů šachty Proletářské, Novotoškovského okresu zahynula místní obyvatelka. Takto, útoky ruských žoldáků vedou k novým úmrtím mezi civilním obyvatelstvem.

Ukrajinští vojáci zaznamenali 4 nepřátelské drony podél linie kontaktu.

Za posledních den v bojích kolem půlnoci byl jeden ukrajinský voják zabit a šest jich bylo zraněno.

Jak uvádí „Pozorovatel“, aerorozvědka zaznamenala desítky ruských tanků v blízkosti škol v Doněcku.

Aerorozvědka zaznamenala desítky ruských tanků v blízkosti škol Doněcku: Videofakt.
03.05.2015, 12:57
http://obozrevatel.com/politics/74569-aerorazvedka-zasekla-desyatki-rossijskih-tankov-vozle-shkol-donetska-videofakt.htm

Aerorozvědka pluku „Dněpr-1“ s pomocí dronu objevila, kde teroristé v Doněcku ukrývají tanky a další vojenskou techniku.

Odpovídající video pluk představil na Facebooku :
https://www.youtube.com/watch?v=7dM1F2n9JbU

Podle videa, se v Doněcku vojenská technika nachází v blízkosti školy a školky, rovněž v průmyslové oblasti. Zejména, v blízkosti dětských škol ukázalo, 18 tanků, jedno BVP, 46 Uralů a 2 BTR-y.

Přitom jedna z největších koncentrací vojenské techniky, byla objevena na ulici Prokofjeva 10, v Buděnnovském okrese Doněcku.

Kromě toho, objevili nahromadění nové techniky, označené rozlišením dronu podle principu „přítel či nepřítel“.

* Jak již víte, v noci z 2. na 3. května došlo k masivnímu ostřelování Doněcka,salvy dopadaly na město celou noc. Informaci od opolčenců přinesl Ernest již včeraa ráno o tom krátce a svým způsobem informoval i „Pozorovatel“.

„Dlouho už jsme nic takového neslyšeli!“ Doněck se otřásal od salvami: mapa ostřelování.
03.05.2015, 09:21
http://obozrevatel.com/crime/38041-davno-takogo-ne-slyishali-donetsk-tryaset-ot-
zalpov-foto-i-video-ochevidtsev.htm

Pozdě večer v sobotu 2. května v Doněcku a okolí začala silná palba.Pod palbu padly obytné čtvrti města, které jsou ovládané teroristy.To hlásí uživatelé sociálních sítí.Kdo střílel, to svědci nemohou říct.Místní obyvatelé hlásí, že  město dostalo mnoho zásahů.

* První obrázky z nočního ostřelování

http://i.obozrevatel.ua/8/1717172/gallery/704600.jpg
http://i.obozrevatel.ua/8/1717172/gallery/883238.png

a z jeho důsledků:
http://i.obozrevatel.ua/8/1717216/gallery/609454.jpg
http://i.obozrevatel.ua/8/1717216/gallery/913681.jpg

Byla slyšet práce minometů a „Gradů“

* Mapa ostřelů Doněcka – ta z „Pozorovatele“ :
http://i.obozrevatel.ua/8/1717172/inner/642495.png

+ trochu lepší z Cassadu :
https://pp.vk.me/c621718/v621718496/257e5/jyFAxuNFkDs.jpg

* Tolik článek ke včerejšímu ostřelování na „Pozorovateli“..

Přidám tedy vlastní vstup a pár videí a fotografií z „Pekelné noci“ na 3.května z
Doněcku, převzato z YT a Cassadu:

– Řev kanonády v centru města Doněck : https://www.youtube.com/watch?v=QT69NIiuQ9I

                                https://www.youtube.com/watch?t=14&v=hJjJ2EWK85U

                                https://www.youtube.com/watch?t=10&v=Rviy8zNUg7g

– Dopad granátu :       https://www.youtube.com/watch?v=NDSPSNW85_Y

– Ostřelováni Doněcku, Putilovka : https://www.youtube.com/watch?v=DxOymlUokLQ
– Záře nad Doněckém, přibližně kolem půlnoci na 3.května :
https://pp.vk.me/c543107/v543107464/8b82/6lveOfuQ8wQ.jpg

– Makaevka video snímáno směrem k letišti, kde probíhá boj :
https://www.youtube.com/watch?v=_dLGKJwFXp0

– Reportáž z Kyjevského prospektu, hovoří se v ní o bojích na letišti a u Volvo-
Na závěr varování z Cassadu, chunta se snaží rozšířit tento snímek, vydávající ho
za současnost, k ospravedlnění nočního ostřelování města :
http://s017.radikal.ru/i429/1505/6f/e44307fbb21a.jpg

Tento snímek však byl pořízen již v loňském roce!

* Zpět na „Pozorovatele“

„Ne ten kalibr, pane!“ Sociální sítě se vysmívali Lavrovi a Co., za výmysly o Doněcku.
03.05.2015, 09:50
http://obozrevatel.com/curious/34960-ne-tot-kalibr-ser-sotsseti-vyismeyali-lavrova-i-ko-iz-za-vyidumok-o-donetske.htm

Uživatelé sociálních sítí se vysmáli ruským propagandistům, kteří tvrdí, že ostřelování v Doněcku poslední noc bylo provedeno ukrajinskou armádou s granátů tzv. „NATO-vského kalibru 155 mm“.

„Lže mírotvůrce“ Lavrov stěžující si OBSE na Ukrajinu: strachující se o Doněck.
03.05.2015, 02:20
http://obozrevatel.com/abroad/10865-kto-kto-donetsk-obstrelivaet-lavrov-nazhalovalsya-v-obse-na-ukrainu.htm

Ministerstvo zahraničních věcí Ruska tvrdí, že Doněck údajně ostřelovala ukrajinská strana. Přitom o tom neexistuje žádný důkaz.

Jak oznamuje tisková služba ruského ministra zahraničí, Sergej Lavrov si již stěžoval OBSE.

„V souvislosti se zprávou, že ozbrojené síly Ukrajiny začaly ostřelování Doněcku z velkorážných zbraní, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hovořil telefonicky s předsedou OBSE, ministrem zahraničních věcí Srbska I.Dachichem a vyzval ho, aby  použil jeho pravomoci k tomu,aby zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině požadovala od Kyjeva, aby okamžitě zastavil flagrantní porušení Minských dohod, „- uvádí se ve zprávě Ruského ministerstva zahraničí.

* Propagandisté kyjevké chunty se mezitím odpoledne probudili a jejich zpráva je opět úžasná – opolčenci v noci v Doněcku vlastně ostřelovali sami sebe..!

Teroristé ostřelovali jimi okupovaný Doněck.
03.05.2015, 16:56
http://obozrevatel.com/crime/32716-terroristyi-obstrelyali-okkupirovannyij-imi-donetsk.htm

Rusko-teroristická vojska ostřelovala jimi okupovaný Doněck v noci na neděli 3. května za účelem provokace.

Uvedl to generál-major Andrej Taran, uvádí se na webových stránkách Ministerstva obrany Ukrajiny.

V minulosti už byly případy provedení provokativních teroristických útoků s použitím dělostřeleckých systémů, řekl.

„Byly provedeny po obytných oblastech kontrolovaných ilegálními ozbrojenými skupinami. Fakta takových provokací byly, zejména, potvrzeny zástupci OBSE a i společného centra.“, – Řekl Taran.

„Neoficiální informace o ostřelování rezidenčních oblastí Doněcku, které byli údajně prováděné Ukrajinskou armádou by neměla být důvodem pro oficiální prohlášení ministrů zahraničních jiných zemí“, – shrnul generál-major.

Jak uvádí „Pozorovatel“, ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že Doněck údajně ostřelovala ukrajinská strana.

V Německu, byl  zabit uprchlík z Ukrajiny.
03.05.2015, 11:11
http://obozrevatel.com/abroad/49316-v-germanii-zarezali-bezhentsa-iz-ukrainyi.htm

V Německu, v uprchlickém centru v průběhu drama, byl zabit občan Ukrajiny.

O tom oznamují „Podrobnosti“.
.
„Zástupce státního zastupitelství uvedl, že zabitý je asi 40-letý ukrajinský muž. Tělo našli ve čtvrtek v noci na chodbě ubytovny pro uprchlíky. Ukrajinec zemřel na bodné rány,..“ – píše se v prohlášení.

Momentálně není jasné, kolik lidí byl zapojeno do boje a zda zabitý byl obyvatel domu.
Dříve bylo hlášeno, že v dubnu byly v hostelu rovněž nepokoje.

Sen numizmatiků: v Luhansku vyplácejí penze ve vzácných a cenných rublech – fotofakt.
http://obozrevatel.com/politics/70123-mechta-numizmata-v-luganske-pensii-vyidayut-redkimi-i-tsennyimi-rublyami-fotofakt.htm

V okupovaném Luhansku vydávají důchody a platy v rublech, které mohou být žádané mezi numismatiky.

Fotografie vzácných bankovek zveřejnil na své stránce na Facebooku jeden z uživatelů:

http://i.obozrevatel.ua/8/1717240/gallery/381128.jpg
http://i.obozrevatel.ua/8/1717240/gallery/562738.jpg

Přídavek z ruského tisku:

Vladimir Putin ratifikoval dohodu o dodávkách zemního plynu do Číny.
http://bloknot.ru/politika/vladimir-putin-ratifitsiroval-soglashenie-o-postavkah-gaza-v-kitaj-217702.html

Dohoda rovněž stanoví osvobození od DPH, cel a poplatků položky pro logistické účely.

Oficiální právní informační portál oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin ratifikoval dohodu o dodávkách plynu do Číny východní cestou.

– Byla ratifikována dohoda mezi vládou Ruské federace a vládou Čínské lidové republiky o spolupráci v dodávkách zemního plynu z Ruské federace „východní“ cestou, – píše se v dokumentu.

Kromě toho, jak informovala RIA Novosti, dokument upravuje řád (postup)překračování rusko-čínské státní hranice u personálu a techniky, postup celních operací, při pohybu přes hranici přepravních a technických prostředků, také stavedních materiálu a zásob potřebných pro projekčně-průzkumné práce, výstavbu a provoz přeshraničního plynovodu přes řeku Amur.

Dokument byl schválen Radou federace 29. dubna.

Děkuji MP!

 

Mirečkova část -denní svodka OBSE:

 

Stručný překlad a přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině  dle informací obdržených do 1. května 2015 19:30

Mirečkovy komentáře jsou napsány kurzívou. Odhad všech míst, která ve svodce uvádím, je založen na mapě http://militarymaps.info/. Jedná se sice o zdroj opolčenecký takže není nezaujatý, ale žádný podobný vládní zdroj pro konfrontaci neexistuje. Berte proto moje odhady s rezervou. V případě že nejde s dostatečnou jistotou určit zdroj, neuvádím radši nic.

(Odkaz na původní článek – http://www.osce.org/ukraine-smm/154771)

SMM i nadále pozorovala porušování příměří na Doněckém letišti a v jeho okolí a v okolí Shyrokyne. SMM také zaznamenala porušení příměří v množství dalších izolovaných oblastí. Z okraje Mykolaivka (UKR) SMM viděla 3 tankové střely vypálené z pozice zhruba 2km severně. Následovala příchozí střela, která dopadla zhruba 400m severně od SMM pozice. SMM také slyšela dělostřelecký granát, který dopadl 10km severně od pozice v Molodizhne (LLR).

1. května zhruba 7 členů dobrovolnického batalionu Azov zabralo pozorovací stanoviště SMM 4km severozápadně od Shyrokyne. Přesto, že byli informováni o tom, že toto stanoviště je pravidelně používáno SMM a přes následnou intervenci Ukrajinských dústojníků z Joint Centre for Control and Co-ordination (JCCC), členové batalionu odmítli opustit stanoviště.

Tak nejprve pár dní dozadu si DLR jednotky využijí vozidla SMM, aby se mohly bezpečně stáhnout, a teď Azov využije bezpečí místa, kde se pravidelně zdržují pozorovatelé z OBSE. SMM by tohle měla nějak hodně brzo velmi „agresivně“ řešit jinak ji hrozí, že se bude její bezpečnostní situace v oblasti zhoršovat. Na druhou stranu si myslím, že klukům z Azovu tam přistane granát velmi brzy vzhledem k tomu, že tato zpráva už byla vydána a DLR tedy o tom ví, že tam jsou.

30. dubna LLR cvičí v oblasti Krasnyi Luch včetně dělostřelectva a tankové střelby.

V Sverdlovsku (LLR) se SMM setkala s představitelem ruskojazyčných místních novin. Dle něj LLR platí 16% nákladů novin, což prý nemá vliv na jejich nezávislost.

1. května se SMM účastnila tiskové konference vyššího důstojníka SBU v Charkově. Dle něj bylo nedávno zadrženo 24 záškodníků a 8 teroristických útoků bylo překaženo. 5 lidí bylo zadrženo ohledně útoku z 29. února. V Charkově 28. dubna byla zajištěna skrýš zbraní, ve které se nacházely granátomety, útočné pušky a plastické trhaviny. 18 kg plastické výbušniny bylo zajištěno ve Valkách.

29. dubna představitelka Nezávislých Odborů Médií sdělila v Kyjevě SMM, že vražda žurnalisty Olese Buzyny 16. dubna nebyla spojena s jeho žurnalistickými aktivitami. Dále SMM sdělila, že členové její organizace (1500 žurnalistů po celé Ukrajině) se necítí nijak zvlášť v ohrožení kvůli tomuto incidentu. Naopak zmínila mnoho obav ohledně průhlednosti vlastnictví medií a finančních omezení ovlivňující mediální odvětví a i přímo osobně novináře.

No nejsem si upřímností této dámy nijak zvlášť jistý. Třeba mluví jenom za těch 1500 novinářů, kteří drží hubu a krok na pokyny SBU. Zaráží mně také její znalost toho, že ví, že za vraždou nejsou Buzynovy novinářské aktivity. Jak by to mohla vědět, tedy pokud by v tom sama neměla prsty? Žádné oficiální informace o tom jaký byl motiv Buzynovy vraždy nebyly zatím zveřejněny, pokud se nepletu.

29. dubna SMM pozorovala shromáždění asi 50 členů Pravého Sektoru, všichni v uniformách a 30 z nich i v kuklách. Stály před Chersonským oblastním policejním velitelstvím a dožadovali se propuštění 4 policistů, kteří podle nich jsou separatisté. 8 uniformovaných policistů dohlíželo na shromáždění, které poklidně skončilo.

1. května se v Oděse SMM zúčastnila venkovní instruktáže asi 3000 policistů, policejních těžkooděnců, národní gardy a členů speciální jednotky Ministerstva Vnitra. Na místě také bylo 5 obrněných transportérů některé s  kulomety. Na následující tiskové konferenci oblastního velitele policie bylo sděleno že 2600 policistů a 500 členů národní gardy bude patrolovat v Oděse 2 května v očekávání možného násilí vhledem k prvnímu výročí událostí v Oděse.

Kontroly úložišť těžkých zbraní:

2 úložiště DLR – vše v pořádku. Na třetím úložišti chybělo 8 z 12 houfnic.

Na jednom úložiště UKR nebylo SMM povoleno vstoupit, na druhém vše v pořádku a na třetím chyběly 4   152mm děla, které dle hlídače úložiště byly použity na cvičení. Na dalším ukrajinském úložišti chybělo 18 152mm děl, dle hlídače také na cvičení a na posledním kontrolovaném úložišti chyběl jeden ze 4 Gradů (také na cvičení dle hlídače).

Demonstrace a shromáždění u příležitosti mezinárodního svátku práce:

30 motocyklistů (někteří se symboly Nočních Vlků) vjelo do Luhanksu s vlajkami připomínající konec druhé světové války.

150 lidí se shromáždilo v Starobilsku (UKR), shromáždění mělo za cíl podpoření/požadování reforem a podpoření jednotné Ukrajiny. 10-15 policistů na místě.

400 lidí většinou starších se setkalo na shromáždění organizovaném Komunistickou stranou v Kyjevě. Zhruba 250 policistů a 80 členů národní gardy dohlíželo nad bezpečností.

100 mladých lidí v Kyjevě nesoucí anarchistické vlajky a lesbické, gay, bisexuální a transsexuální transparenty. 80 policistů.

60 lidí většinou mladých mužů se zúčastnili antikapitalistického shromáždění v Kyjevě. Dle jednoho ze zúčastněných nejsou spojeni s Komunistickou Stranou. 200 policistů.

35 starších lidí strany Práce a Komunistické strany se sešlo v Charkově. Přes slovní přestřelku s 25 mladými pro-Maidanskými aktivisty shromáždění proběhlo pokojně. 100 policistů

40 pro ukrajinských, většinou mladších aktivistů, se pokojně sešlo v očekávání shromáždění Komunistické strany, ke kterému ale nedošlo.

100 lidí, většinou starších mužů, se sešlo v Dnepropetrovsku na shromáždění zorganizovaném Komunistickou stranou. Na místě bylo více policistů než shromážděných. Další menší shromáždění organizovaném odbory, se účastnilo 16 mužů a 8 žen nesoucí transparenty, některé se symboly strany Batkivshchyna a strana Svobody, další se slogany volající po zvýšení mezd a bezplatném školství a zdravotní péči. Dohlíželo na to 70 členů SBU.

50 většinou starších lidí se účastnilo pokojného shromáždění Komunistické strany v Oděse, na které dohlíželo 20 ozbrojených policistů. Na jiném místě Oděsy SMM pozorovala 50-60 většinou starších lidí pokojně slavících mezinárodní svátek práce, nesouce červené vlajky pod dozorem asi 80 policistů.

Přes tvrzení o stažení těžkých zbraní byly pozorovány tyto zbraně v oblasti:

  • LLR – 1 T-72 a 6 houfnic (120 a 122mm)
  • UKR – 82mm minomet (netuším proč to SMM uvádí, to dle Minsku není zbraň která by neměla být u kontaktní linie) a 1 Uragan (raketový dělostřelecký systém)

Děkuji Mirečku!

Mapy:

Ukrajinská:

Бои и погибшие в зоне АТО: опубликована актуальная карта - фото 1

Opolčenská:

Picture

Interaktivní komentovaná:

Z informací komentátora:

Potvrzuje velké ostřelování zejména  severních částí Doněcka. Podle něj zapojili Ukři do té dělostřestřelby  všechny  těžká ráže , kterými disponují, a to včetně proti pevnostních supertěžkých houfnic Pion. A  také potvrzuje, že podle doněckých úřadů  Kyjev použil děla  ráže  155 mm, které mohl získat jen ze států NATO. Totéž  už s e stalo v lednu v Gorlovce! Kosa tenkrát zveřejnila  průkazné fotky zbytků 155 mm granátů.

Po dělostřelbě následoval útok pěchoty na mnoho cílů na frontě – od Jasynovaty  až po Písky. Všechny byly odraženy.

Další vlna  útoků – Písky, letiště , Spartak přišla včera v podvečer.

Gorlovka

palba  zde byla vedena  ze  samochodných děl a velkorážných minometů.  Komentátor tvrdí, že  Ukři jsou zde připraveni k široce vedenému pokusu o průlom fronty.

Luhanská fronta 

Zde je situace přeci jenom klidnější. Ukři sice vedou palbu, ale mnohem méně intenzivní. Ale nelze  jejich záměry podcenit. Ukrajinci vlastně po celé linii zdejší fronty vedou rozvědku bojem a testují slabá místa  v obraně povstalců.

Mariupolská fronta:

Klasika. Palba zejména  v Širokynu  a okolí. Ale podle toho, že  Ukři stahují k Širokynu zálohy, musí domobrana počítat s  tím, že přejdou do velkého útoku.

Relativní klid  je  na linii Dokučajevsk – Jelenovka, ačkoli i tady Ukři pálí  z dělostřeleckých systémů.

 

Výběr JF z angloamerických zdrojů:

 Dneska  ze  zásilky od  JF vyberu klíčový materiál – předpověd Stratforu pro rok 2015 se zaměřením na Rusko a Ukrajinu:

Stratfor Annual Forecast 2015

(předpověď vývoje v roce 2015, Rusko, Ukrajina a vztah k nim)

https://www.stratfor.com/sample/forecast/annual-forecast-2015

Vydáno 12.1.2015

Některé výroky:

* Napětí mezi Ruskem a Západem přetrvá ale bude se postupně snižovat

* Rusko se bude snažit zmrazit konflikt na východě Ukrajiny a zachovat možnost obnovit ekonomické a politické napojení východu na zbytek země

* Západ se bude snažit nezahánět Rusko, jadernou mocnost, do kouta.

* Je nepravděpodobná další eskalace sankcí v tomto roce, po jejich vypršení v létě už nebudou obnoveny, přes odpor Polska a baltských států.

* NATO nebude ve střední a východní Evropě zvyšovat objem svých zbraní nad již dříve naplánovanou úroveň. Ukrajina, Moldavie a Gruzie nebudou přijaty do NATO, i když se USA budou snažit navázat dvoustranné dohody o pomoci, včetně prodeje zbraní

* Snahy USA o navýšení množství strategických zbraní nad úroveň studené války zůstanou jen na rétorické úrovni

* Nutnost ekonomických změn v Rusku vytvoří sociální a politické tlaky na Kreml

* Míra inflace v Rusku stoupne na dvouciferné hodnoty a Rusko oficiálně upadne do recese. Kurs rublu se bude dále chovat chaoticky a trvale klesat.

* Hlavni ruské podniky se budou masivně zadlužovat a budou vyžadovat státní podporu.

* Špatná ekonomická situace vyvolá demonstrace po celém Rusku ale vláda tyto obtíže ustojí.

* Rusko mírně zvýši výdaje na zbrojení ale hlavní zbrojní programy odsune na další roky

* Zhoršující se ekonomika zhorší vztahy mezi Kremlem a oligarchy, ale Putin se zaměří zejména na podporu státních strategických podniků a bude se snažit jednotlivé oligarchy rozeštvat navzájem

* Ukrajina bude mít vážné ekonomické problémy ale MMF a Světová banka ji udrží na nohou, za cenu reforem a snížení sociálních výdajů, které vyvolají určité protesty

* Krajně pravicová vojenská uskupení zůstanou aktivní a budou vytvářet tlak na vládu

* Východoukrajinští rebelové rozšíří své aktivity v teroristickém stylu i do oblastí uvnitř ostatního území (Charkov, Oděsa, Mariupol) ale jen v omezeném rozsahu a účinku

* Kvůli neshodám dojde k občasným výpadkům v dodávce ruského plynu na Ukrajinu. Výpadky se nebudou týkat Evropy

* Členství Ukrajiny v EU a NATO nepřichází v úvahu.

* Konflikt na východě zůstane zmražen a Ukrajina nepodnikne žádné vojenské pokusy o znovudobytí Donbasu ani Krymu

* Pobaltské státy se budou snažit získat energetickou nezávislost na Rusku, která by jim umožnila nezávislejší manévrování vůči Moskvě. V pobaltských státech zůstanou přítomny síly NATO v rámci cvičení a pravidelné obměny. Případné proruské protesty nebudou mít velký dosah

* Zrušení Jižního Proudu vyvolá snahy ze strany Ruska i Evropy jej něčím nahradit. Rusko proto naváže bližší styky s Tureckem, Evropa se bude snažit jednat s Azerbajdžánem a Turkmenistánem ale nepředpokládá se rozvinutí nějakého projektu ještě v roce 2015

* Evropská unie nebude tlačit na zvyšování napětí s Moskvou. Pokud bude Moskva spolupracovat, budou v půli roku zrušeny některé sankce

* Německo se bude snažit udržet dosavadní úroveň komunikace s Ruskem. Berlín však bude od Ruska očekávat, že v uvolňování ukrajinské krize udělá první krok, což Rusko pravděpodobně učiní.

Děkuji JF!

Vypátrali kosíři:

 Z dnešní chacalovy zásilky jsme vybral toto:

Denník N píše aj o tom, že fínska spoločnosť Sanoma predala podiel v novinách kritických voči Kremľu:

https://dennikn.sk/119138/fini-predali-podiel-v-novinach-kritickych-ku-kremlu-ten-nechce-aby-media-vlastnili-cudzinci/

Pridám ešte článok z denníka N. Článok sa týka očakávanej vojenskej prehliadky na Červenom námesti a ukázaní nových, resp. vylepšených typov vojenskej techniky RF. Samozrejme, autor si neodpúšťa narážky o tom, ako je to všetko skopírovaná technológia západu atp. Ale nech si každý posúdi sám:

https://dennikn.sk/119936/ake-nove-zbrane-ukaze-putin-9-maja-a-cim-su-nebezpecne/?ref=tit

Na záver pridám ešte jednu agentúrnu správu z denníka N z druhého konca sveta a aj odkaz na originálny článok:

Human Rights Watch obvinila arabskú koalíciu, že pri útokoch v Jemene použila zakázanú trieštivú muníciu, ktorú jej dodali Spojené štáty. USA, Rusko, Izrael či Sýria sa k dohovoru o jej zákaze z roku 2008 nepripojili.

http://www.hrw.org/news/2015/05/03/yemen-saudi-led-airstrikes-used-cluster-munitions

Môj komentár: Keď sýrska vláda zbombarduje civilné objekty, civilistov, tak tam chcú vytvoriť bezletovú zónu. Keď americká armáda a spojenci omylom pri boji s ISIS zasiahnu na sýrskom území nevinných civilistov v dedine, tak sorry, stalo sa. A keď spojenci z arabského sveta bombardujú zakázanou muníciou Jemen, tak je všetko v poriadku. Aj Vy máte pocit, že keď dvaja robia to isté, tak nikdy to nie je to isté? Je mi zle z tohto dvojtvárneho sveta.

Od paní Cagan přidám:

Niečo zo slovenského HNonline a Pravdy na tému ropa a plyn…

http://finweb.hnonline.sk/spravy-zo-sveta-financii-126/produkcia-ropy-v-rusku-zostala-na-postsovietskom-maxime-749997
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/353924-unia-chce-turkmensky-plyn/

Ináč, na Slovensku akoby postál čas a Ukrajina takmer na chvíľu
zmizla..

Asi tři kosíři současně mne upozornili na článek Lenky Procházkové z Parlamentních listů:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Lenka-Prochazkova-Fasada-evropskeho-domu-je-rozpukana-od-Jugoslavie-a-ted-se-bouraji-nosne-zdi-373491

JK k tomu přidal ještě další link na Parlamentní listy:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Psum-psi-smrt-CT-se-pry-pri-prvnim-vyroci-pekla-v-Odese-opet-vyznamenala-373475

Skvělý  materiál mezinárodní vyšetřovací komise  IGCP k masakru v Oděse  objevil na síti JMVčetně úplné forenzní vyšetřovací zprávy

Zpráva z ohledáni oběti je k dispozici zde:
Je zde na cca 400 stranách rozepsána oběť po oběti.
S překladačem na Yandexu se to dá přečíst i pro neruštináře.
Úvodní sumář je na 3 stranách. U poslední z obětí  – Jevgenij Lukič Losinskij – jsou popsána i střelná zranění. Možná i u dalších, ale neprocházel jsem text celý.
Kosířka rybamar se vrací ještě  k pietními shromářdění na Hradčech. Sice poslalai fotografie, ale jsou obsahově  stejné s těmi, které už jsou v Germanicově reportu. Zajímavější mi přijde těch pár řádek komentáře  k celé akci:
včera jsme se s mužem zúčastnili pietního aktu na Hradčanském náměstí.  Víceméně již vše napsal Germanicus. Jen bych doplnila, že jeden z řečníků, tuším, že to byl ep Ransdorf, řekl, že má informaci, že v Kyjevě se stejného pietního aktu zúčastnilo cca 5 tisíc lidí, což vyvolalo potlesk. Kromě již zmiňovaných tam krátce vystoupil i poslanec Ondráček, který řekl, že na Bartuška podal v úterý trestní oznámení. Na konci akce byli všichni vyzváni, aby přišli v pondělí odpoledne před úřad vlády s tím, že kauza Bartůšek prostě nesmí vyšumět.
A  kosířský výběr ukončíme varováním před  falzem ve vztahu k MH17, které příšlo současně od  PB a  AS :
Internetem začal kolovat údajný důkaz sestřelu B772 nad Ukrajinou kanónem. Po zhlédnutí videa jsem ale dospěl k přesvědčení, že se jedná o manipulaci s obrazovým záznamem. Ano, střela je z kanónu, ale jedná se o záběry natočené po sestřelu ukrajinského Su-25, což dokládá patrný ukrajinský znak na zbytku konce křídla tvaru typického pro Su-25. Namixováním se záběry trosek letu MH17 pak vzniká dojem, že to bylo natočeno na místě pádu B772 9M-MRD. 
Jen jsem chtěl varovat před případným předáváním téhle dezinformace dále…

http://www.globalresearch.ca/malaysian-airlines-m17-canon-bullet-discovered-in-mh17-wreckage/5446724

Vlkův výběr:

Zajímavý článek o školství a zejména vysokém školství na  povstaleckých územích přináší rakouská Die Presse:

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/4722402/Universitaet-Donezk_Mit-russischen-Diplomen-gibt-es-Zukunft

Většina studentů vidí svou budoucnost v Rusku.  University v Lugansku a Doněcku trpí vším možným. Vedle naprostého nedostatku financí také tím, že  část vyučujících fakult i kateder  je  nebo vyvandrovala na kyjevskou Ukrajinu. Prostě   něco, co si neumíme představit. Přesto to školství i ve válce nějak funguje…

Na Die Presse je také další velmi zajímavý článek k tématu Ukrajina. Autorem je rakouský ekonomický filosof Erich Kitzmüller

Ten s e se současnými evropskými politiky  vůbec nemazlí. Akci Merkelové ohledně uspořádání věcí na Ukrajině označuje jen za   současně komickou a  tragickou personalizaci a hlavně za- ilusi.

Evropským politikům vyčítá to, že  EU  prostě dále neinstitucionalizovali, ale že to ponechali jako prostor volného obchodu bez centrálních struktur. Takže současní Evropa mocensky vlastně není nic, jen protektorát Spojených států. Kde navíc  menší státy nemají proti globálním firmám žádnou šanci.

Ohledně  války na Ukrajině, píše, že západu jd eo jeho vlastní zájmy, které ukrývá do hesel o lidských právech.

Putin podle Kitzmüllera má , v každém možném scénáři , horší karty než Západ, nicméně konstatuje, že  není horší varianta, než mít eventuálního poraženého s jaderným arzenálem. A  že nikdo neví, jak dlouho bude Putin prokazovat racionalitu jednání, která ho zatím provází.

A končí tím, že  v Putinovi má Západ, zejména  Evropa ideálního hříšníka – je natolik jasný pro její elity, že  svou existencí je nenutí nic dělat a hledat nějaká smysluplná řešení směrem do budoucnosti, aby byla víc než jen protektorát někoho jiného.

Podle http://www.voanews.com/content/carter-pleased-with-russia-embrace-of-minsk-agreement/2743389.html

se měl americký exprezident Jimmy  Carter vyslovit proti dodávkám amerických zbraní Kyjevu a  měl naopak Obamovi doporučit, aby se snažil ukrajinskou válku vyřídil diplomatickými prostředky.

Ibermenš  Bartuška  si onehdá pochvaloval, jak Saudové sáhli na nerv Putinvi, když dosáhli svou cenonovou a težební  politikou dramaticky  srazit ceny ropy  a tím připravit Rusko o příjmy. Kdyby  četl tenhle  duševní  „gigant“ Kosu, mohl se zde dočíst, že  politika  Saudů je krajně nepříjemná pro Rusko, ale ještě nepříjemnější pro  frackingové naftařství  USA. Které nepracuje  se záložními rezervními fondy pro zlé časy, vytvořenými v časech hojnosti, ke kterým mají přístup ruské ropné koncerny, ale  s dluhovým kapitálem. Který očekává odpovídající  cash flow. A když to začne chybět, tak… tak se prostě stane, že  počet funkčních ropných vrtů  z říjnových  1.609  klesne na  současných 734… Takže  americký ropný miliardář T. Boone Pickens konstatuje, že  americký břidlicový boom musí respektovat skutečnost, že  Saudi prostě svou politiku nezmění…

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/03/oel-firmen-in-den-usa-schliessen-ihre-bohranlagen/

Zdroj: Jak že to nadčlověk Bartuška  říkal – děkujme  Saudům????

DWN informují, že  Evropská komise  reaguje  na informace o tom, německá BND pomáhala  americké NSA  špehovat evropské politiky , včetně bruselských, tím, že prý   hodlá podřídit nově vytvořené  organizaci Europolu pro boj proti terorismu…..

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/05/03/rache-an-merkel-eu-will-nationale-geheimdienste-kontrollieren/Tím bych pro dnešek skončil. Tak zase zítra!

Příspěvek byl publikován v rubrice Ernestova svodka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.