Kšeftuje se na Ukrajině s orgány nebo ne?, část III:


napsal Navajamm – díl I.

Dnes dostává slovo kolega Navajamm. Odvedl gigantickou práci a jakkoli si dávám ve svých článcích záležet na zdrojování, pak konstatuji, že Kosa ještě neměla  lépe zdrojovaný článek, než je ten , který vám, ve třech dílech, budu postupně nabízet. Navajam odvedl naprosto fantastickou rešeršní práci.  A  samozřejmě, že  hned  v úvodu  zaujímá stanovisko  k blogu Josefa  Antaly a jeho námitkám. Věcně  a korektně. A nyní už Navajamm.

Dokumenty o nelegálnom obchode s orgánmi na Ukrajine a o súvislostiach s ATO -I.

Hneď na úvod chcem odradiť lovcov senzácií a rozptýliť obavy citlivejších pováh. Celkom chápem a zdieľam Mirečkov odpor k sledovaniu zbytočného utrpenia vo svodkách a tak som sa s touto témou vysporiadal nekompromisne, ale bez farbistých detailov. Všetky pripojené odkazy preto môžete otvoriť bez obáv z náhleho šoku. (Neručím za následné odkazy v odkazoch.)

Ďalej ešte pripomínam, že sa striktne držím vlkovho kritéria – žiadny z uvádzaných zdrojov nie je „proruský“. Hoci som pomerne rýchlo našiel takéto proruské zdroje, ktoré veľmi podrobne opisujú obchod s orgánmi na Ukrajine a záujem vrcholných ukrajinských politikov na jeho hladkom priebehu, nepoužil som ich.

K téme o obchodovaní s ľudskými orgánmi na Ukrajine sme sa dostali cez svodku zo 17.4., kde pani EJ cituje medializovaný výrok Juraj Smatanu o tom, že info o kradnutí orgánov na Ukrajine je „jasná dezinformácia, dokázaná“.

Učiteľ Smatana považuje informácie o obchode s orgánmi na Ukrajine za navždy vyvrátené pravdepodobne aj na základe tohto blogu, resp. na základe zhodnej argumentácie: http://antala.blog.sme.sk/c/366347/obchod-s-ludskymi-organmi-zbran-najtazsieho-kalibru-v-informacnej-vojne-o-ukrajinu.html

1

Najznámejší príbeh (komunikácia Semenčenko-Vlasenko-Wieber) je tiež presvedčivo vyvrátená na portáli zameranom na demaskovanie lživej proruskej propagandy: http://www.stopfake.org/en/the-lie-the-former-tymoshenko-s-lawyer-traded-in-organs-of-wounded-soldiers/

Hneď na začiatku chcem zdôrazniť, že Jozef Antala ako pešiak v informačnej vojne odviedol dobrú prácu, uviedol niekoľko príkladov lživej propagandy a pomocou spoľahlivých zdrojov ich vyvrátil.

Ako zvedavého človeka ma však neuspokojuje zaoberať sa len vybranými informáciami. Chcel som zistiť, ako sa veci majú a na základe čoho mohla takáto dezinformácia pôsobiť dôveryhodne.

A ešte pred Antalovým blogom som narazil na alarmujúce materiály.

Nasledujúci link sa ku mne dostal od Lea_K: http://www.bbc.com/news/world-europe-27993547

2

Ide o článok uverejnený v BBC 26.6.2014 a je o prvých utečencoch z Donbasu do Ruska. Novinár S. Rosenberg píše, že ich vtedy bolo 14 000. Medzi iným v článku píše:

„…skupina utečencov ma bombarduje hrôzostrašnými sťažnosťami. Tvrdia, že zástupy poľských ostreľovačov strieľajú do civilistov, že sa unášajú deti a prepravujú ich do Ameriky, kde im odoberajú orgány, a že ukrajinská armáda zabíja utečencov, ktorí sa pokúšajú zachrániť.

O týchto rozprávaniach sa vyjadruje ako o neoverených historkách a vyvodzuje z nich len silnú nedôveru ku Kyjevskej vláde. Je to posledný článok reportéra renomovanej spravodajskej agentúry priamo z terénu.

Všimneme si, že príbeh, ktorý reportérovi BBC rozprávali utečenci v Rusku, sa výrazne odlišuje od príbehov, ktoré vyvrátil Antala. A ďalej si zapamätajme, že orgány údajne putujú do Ameriky.

Na ukrajinských zdrojoch sa dokonca našiel materiál (z 5.3.2015): http://ukr-online.com/en/crime/14738-na-vostoke-ukrainy-oruduyut-rossiyskie-voennye-transplantologi-a-gumkonvoy-ispolzuyut-dlya-vyvoza-organov-na-prodazhu-18.html (pozor 18+)

3

V tomto materiáli sa tvrdí, že nelegálne odoberanie orgánov vykonávajú proruskí separatisti a odobraté orgány posielajú do Ruska v humanitárnom konvoji. Postupmi, ktoré použil Antala, by sa s úspechom dalo dokázať, že tiež ide o cielenú dezinformáciu, lebo niektoré fotografie, ktoré sú v článku použité ako autentické, použila aj ruská propaganda v svojich článkoch a bolo dokázané, že pochádzajú z iných skorších konfliktov.

Na tejto správe je zarážajúce, že jadro pôvodnej „ruskej propagandistickej dezinformácie“ nevyvracia, ako to robia Smatana s Antalom, ale obviňuje druhú stranu. Máme teda prvý prípad v ukrajinskom konflikte, kde sa bojujúce strany vzájomne obviňujú z niečoho, čo zatiaľ považujeme za neexistujúce.

Nebolo to prvé takéto obvinenie. V septembri (září) 2014 prebehla podobná obviňujúca kampaň v ukrajinskej televízii a to tak alarmujúcim spôsobom, že OBSE na východe Ukrajiny uskutočnilo špeciálne vyšetrovanie a vydalo nasledujúcu správu: http://www.osce.org/secretariat/126186

4

Záver správy hovorí: „OBSE nemá k dispozícii žiadne dôkazy týkajúce sa údajného odoberania orgánov na východe Ukrajiny. Špeciálna zástupkyňa OBSE a koordinátorka pre nekalé zaobchádzanie s ľudskými bytosťami počas bojov preto nemôže potvrdiť, že by na Ukrajine dochádzalo k nezákonným transplantáciám, a ani podobné obvinenia neprichádzajú do úvahy. Naviac, špeciálna monitorovacia misia OBSE na Ukrajinu nemá k dňu tohoto vyhlásenia žiadny dôkaz o nekalom obchodovaní s ľudskými orgánmi v Doneckej a Luhanskej oblasti.“

Tu stojí za zmienku, že správa OBSE výslovne svoje negatívne stanovisko obmedzuje na Doneckú a Luhanskú oblasť, čo zahrňuje povstalecké územia a celú zónu ATO.

Pripomeňme, že vládna ukrajinská tlač bez problémov ako ruskú propagandu negovala napríklad použitie kazetovej a fosforovej munície, obkľúčenie Debaľceva alebo priamu účasť poľských žoldnierov v ATO. Je zaujímavé, že sa rovnako nevysporiadala s chýrmi o obchodovaní s orgánmi. Ako keby platilo „každý to ví“ z odkazu na rozprávanie priameho účastníka z vlkovej svodky https://vlkovobloguje.wordpress.com/2015/04/17/ukrajinska-svodka-ze-dne-16-04-2015-dnes-s-vlkovou-velkou-zadosti-o-pomoc/.

5

No na ukrajinských aj zahraničných zdrojoch som našiel informáciu o tom, že Rusi si nič nemuseli vymýšľať a informácie dostali priamo od ukrajinského poslanca: https://www.wsws.org/en/articles/2014/07/25/ukra-j25.html http://antikor.com.ua/articles/9892-u_radi_zchinilasja_bijka_cherez_simonenka/search/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE

6

V obidvoch správach sa tvrdí, že predseda ukrajinských komunistov v rozhovore pre RIA Novosti kritizoval ukrajinskú armádu, že má na svedomí prekvitajúci obchod s orgánmi. Niektorých poslancov strany Sloboda to tak rozohnilo, že sa s komunistami priamo na rokovaní pobili. Video je priložené v ukrajinskej správe.

Túto informáciu zatiaľ neberme ako smerodajné potvrdenie. Jednak rôzne zdroje rôzne informujú o tom, čo sa povedalo, a za druhé je to komunista a nacionalisti ho obviňujú, že je piata kolóna.

Táto bitka sa však odohrala vo veľmi napätom čase a objavilo sa okolo nej veľa zaujímavých informácií, ktoré však už priamo nesúvisia s našou témou. Sľúbil som vlkovi, že ešte spracujem zvláštny článok o tom, že v Ukrajinskom parlamente ide informačná vojna aj na päste a o tom ako nacionalisti vyhrali.

Pozrime sa, čo o probléme vedia alebo sú ochotné prezradiť medzinárodné inštitúcie.

V októbri (říjen) 2014 vydala Centrálna európska univerzita správu o prieskume na túto tému vo vybraných krajinách (Ukrajina, Maďarsko, Spojené kráľovstvo) s názvom Objasnenie povedomia verejnosti a jej vzťah k zneužívaniu ľudských bytostí. http://lastradainternational.org/lsidocs/3119-Public-knowledge-and-attitudes-towards-thb-2014.pdf

7

Správa je obšírna a zahrňuje všetky druhy zneužívania vrátane prostitúcie, nútenej práce a únosov detí. V správe je veľa zaujímavých údajov, napríklad Ukrajinci si oproti zvyšku Európy málo uvedomujú, že zneužívanie je porušením ľudských práv a že majú nárok na ochranu a pomoc aj európskych inštitúcií.

Pre nás je však zaujímavý nasledujúci odsek zo strany 15:

Ďalším zistením … je relatívne vyšší (oproti Maďarsku a Británii) podiel respondentov, ktorí označujú odoberanie orgánov ako jav alebo vektor zneužívania ľudí: 9 % respondentov z Ukrajiny v porovnaní s menej ako 1 % vo Veľkej Británii a 3 % v Maďarsku. V kontexte existujúcej legislatívy a stratégie opatrení proti zneužívaniu ľudí na Ukrajine má odoberanie orgánov stále nízku prioritu. V posledných rokoch sa však v ukrajinských masmédiách objavilo množstvo senzačných príbehov o odoberaní orgánov, v ktorých sa tvrdilo, že zdravotnícki pracovníci, polícia, súdnictvo a kriminálne skupiny organizujú reťazce na ilegálne odoberanie orgánov a tkanív a ich export za hranice.“

Po tejto vete ma hneď napadlo, že stačí niektorých členov kriminálnych skupín zaradiť do dobrovoľníckych bataliónov, uvedomiť si, že darca musí zomrieť relatívne zdravý a predčasne – a obrázok máme hotový, ale berme to zatiaľ len ako indíciu. Autori správy vysvetľujú vyššie uvedené zistenie práve vplyvom správ z masmédií a najmä pôsobením ruského bulváru, ktorý šíri informácie o odoberaní orgánov padlým a raneným vojakom.

Nuž, dovolím si zapochybovať o miere významu tejto poslednej interpretácie. V ďalšom texte správy sa totiž píše, že drvivá väčšina respondentov vo všetkých troch krajinách sa o týchto javoch dozvedela z televízie, na Ukrajine zo správ a dokumentárnych filmov. Vo svodkách na Kose sa už písalo, že Ukrajina už od straty Krymu obmedzuje vysielanie ruských televíznych staníc. Naviac zo svojej praxe z marketingu viem, že takáto bohatá asociačná sieť, akú preukázali Ukrajinskí respondenti, sa nevytvorí za niekoľko týždňov.

Napokon, jeden z tých dokumentárnych filmov, ktorý vytvorila jedna z ukrajinských televíznych staníc, si záujemca môže pozrieť na tomto linku: http://112.ua/obshchestvo/ukrainskiy-zhurnalist-razoblachil-mezhdunarodnyy-koridor-torgovli-chelovecheskimi-organami-152404.html

8

Ide v ňom o fiktívnu ponuku žurnalistu na predaj obličky, pričom televízny štáb zdokumentoval celú cestu darcu v tomto prípade do Turecka. Niektoré prvky spolupráce lekárov a kriminálnych skupín sú v dokumente zobrazené veľmi názorne.

Na naše účely je tento dokument len ilustratívny. Vojna sa tam spomína len okrajovo ako časové zaradenie.

25.3.2015 sa v Santiago de Compostela konala konferencia Európskej komisie špeciálne venovaná nelegálnemu obchodu s ľudskými orgánmi. http://www.humanrightseurope.org/2015/03/jagland-new-anti-organ-trafficking-treaty-will-stop-desperate-people-becoming-bodies-with-price-tags-attached/

Táto konferencia bola prípravou na zostavenie novej konvencie o boji proti nelegálnemu obchodu s orgánmi a Generálny sekretár EK Thorbjørn Jagland mal na nej povedať aj toto:

„Tento čierny obchod deklasuje ľudské bytosti, ktoré sú v núdzi, na púhe cenovky na častiach ich tela. Z obchodu s orgánmi najviac ťažia kriminálne skupiny, ktoré pôsobia v Kosove, Turecku, Srbsku, Rumunsku, Nemecku, Španielsku, Ukrajine a iných štátoch, ktorých sa týka obchod s ľudskými orgánmi. Čierny trh s ľudskými orgánmi sa v poslednom období stal svetovo najvýnosnejšou oblasťou protizákonnej činnosti, pričom celosvetovo generuje nelegálne príjmy v celkovom objeme 1,2 miliardy USD ročne…

9

V nasledujúcej správe z workshopu žurnalistov o darovaní orgánov a transplantáciách z 26.11.2014 sa dozvieme, že v roku 2013 z 588 mil. obyvateľov Európy čakalo 86 000 na čakacom zozname na vhodného darcu orgánov, pričom za ten istý čas sa uskutočnilo 30 685 transplantácií, z toho asi 1/4 od živých darcov a 3/4 od zomretých. V tom istom čase 6 000 pacientov zomrelo, kým ešte čakali v zozname. Počet čakateľov v zozname dlhodobo z roka na rok rastie, lebo počet darovaných orgánov nepokrýva potrebu.

Podľa ďalších zdrojov: http://www.placidway.com/treatment-detail/36/Organ-Transplant-Treatment-Abroad https://www.kidney.org/news/newsroom/factsheets/Organ-Donation-and-Transplantation-Stats http://www.lhsc.on.ca/Patients_Families_Visitors/MOTP/Organ_and_Tissue_Donation/Report46.pdf

10

V USA je vyšší počet čakateľov na transplantácie, menší podiel vykonaných transplantácií ročne, vyššia úmrtnosť čakateľov, odhady do budúcnosti sú pesimistické.

PokračováníNavajammovy  části zítra.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.