Trenky nahoře a trenky dole


napsala Nora

 

Vlkův úvod:

Něco takového, co budete číst dál,  ještě Kosa nikdy neměla! A řekl bych,ani mít nemohla. Kousek od autorky Nory totiž překonává možnosti všech autorů , kteří dosud publikovali a to ve všech ohledech Vidlákem počínaje  a mnou konče. Nebo opačně, chcete li. Nikdo z nás  totiž  neni licencovaný okultista  natož čarodějnice. To není nějaký vlkův špílec, nýbrž oznámení. Přesněji – oznámení skutečnosti!

A jak se čarodějnice může dostat na Kosu?  Docela snadno.Sedne a napíše vlkovi, že  by jako taky, když má zrovna psavou si střihla nějaký ten komentář. A pochlubila se, že má jako svůj portál. Takže jsem ho projel, a zjistil, to, co jsem vám právě sdělil. A  Noře napsal, že mne to poněkud zaskočilo, že si neumím představit průnik Kosy a čarodějnického webu. A že jako s tím mám určitý problém. Ale  že bych rád viděl nějaký článek.  prostě byl jsem za opatrného suchara. Dnes se docela stydím za to,že mi včas nedoklaplo, že v zemi, kde ministrem financí může být nejméně 13x vyšetřovaný chemik nebo druhý největší oligarcha,ministryní obrany devótní  příležitostná popěvkyně nebo komediant, má absolutní právo o politice psát každý.Včetně čarodějnic, věštkyn a zaříkávaček. Ostatně – ministra obrany z téhle branže  už  jsme také měli…. Zejména tehdy, když ze svého čáry márování řádně platí daně.

Ale než jsem to rozdejchal, tak  za dva dny mi přišel od Nory  další mail, že to čarodějnictví, detaily viz na záznamu z návštěvy Nory na červeném gauči u Jana Krause

https://www.youtube.com/watch?v=MHRcblATUlw

  ještě není všechno.Zkrátka mail ve snyslu – jo vlku,mohlo by být ještě hůře, protože mám také erotické fotky na webu. A protože  jsem zvědvej suchar, jak ostatně se v článku důrazně dozvíte, zeptal jsem se, kde  jako jsou k nalezení. Vzápětí přišel link, po jehož rozbalení jsem málem spadnul ze židle!

Náramné čtení!  K těm tolik diskutovaným červeným trenkám, k sucharovi vlkovi, k vlastnímu životu na plný pecky, k vášni, k… A všechno ošperkováno fotkami!

Má to šmrnc a má to tedy pořádný říz. Ti, kterým piji, z toho či onoho důvodu,krev zajásají -vlk je tam v podstatě za blba. No jsem , no. Ale o mne nejde. Byl bych docela rád, kdyby tenhle matroš  někdo doručil oněm Sto výtrusům, co osobě tvrdí, že jsou umělci. Konstatuji s gustem, že  proti Nořině invenci mají oni jen malé pindíky, za to, co se týče ega, jsou velcí chujové.      Ten  Nořin kus mne dostal natolik, že ho  nejen proti svým zásadám přebírám,ale dokonce neváhám otevřít diskusi a to přesto,že jsem mimo dosah a nemohu ji nijak zmoderovat, pokud to bude třeba. Ale zajímá mne odezva! 🙂

Sděluji, že  pokud kohokoli chytí, z nějakého důvodu spamový filtr, nebudu ho moci uvolnit, takže mi ani nepište. Nikdo, s výjimkou několika případů , jako je psychopat Višnovský, není blokován, takže  si to neberte osobně. nebudte za suchary.  No a nyní už Nora. Hvězdy nechám na vás. Jsem moc zvědav, kolik jich nadělíte. Tohle byl poslední článek,který jsem stihl zredigovat před odpojením.

Jednoho dne ráno mne vzbudil neodbytný pocit, že bych měla napsat politickej komentář.

Pak jsem si s rozčarováním uvědomila, že pokud já budu chtít napsat politickej komentář, budu do toho muset nějak dostat sex. Toho dne zavlály nad Hradem rudé trenky a mně proběhlo hlavou, že to nebude nijak těžký.

„Já jsem taky nosil červený trenýrky,“ konstatuje fotograf. „Z vlajky Sovětskýho svazu. Ušila nám je babička, jelikož měla kvalitní bavlnu. Na prdeli jsem pak měl takovou tu žlutou hvězdu,“ konstatuje svůj přetrvávající postoj ke společenskému zřízení.

„Tomu říkám ryzí českej pragmatismus.“

A tvoje dekadentní umění. Bo víme oba, že by sis tu hvězdičku odpáral, kdybysi chtěl, ale to ty ne, bo jak se vyskytne někde péro, kundička, prdel nebo možnost je do toho zakomponovat, tak přišla tvoje chvíle, komentuju telepaticky, že jsem všechno pochopila.

Nahá žena v červených trenýrkách, Foto: Petr Jedinák, Model: Nora

„Umělci v roli užitečných blbců zase povedou národ do prdele,“ nevydržím to při četbě zpráv. „A to ještě je ta lepší varianta. Že nejsou zaplacený.“

„Já ty kluky znám, oni jsou opravdu tak blbí,“ konstatuje fotograf. Většinu osobností z veřejného života zná, protože je fotil. A možná protože je fotil, je jeho víra v lepší společnost nulová. Fotograf je zcela apolitickej, protože už je starej, na to aby znovu opakoval nadšení pro média a lepší zem. Takže když se ptám, jaká byla Sametová revoluce, dostanu z něj jen lakonické: „Holky dávaly zadarmo a bez optání.“

„Počkej, a sedmnáctej listopad?“

„Jsem prošukal v ateliéru.“

Snaha o nápravu marná. Čtvrt století mezi námi způsobuje, že začínám vidět hlubší pravdy, ke kterým bych se jinak dostala zřejmě až pozdě. Tomasova životní filosofie, bytostně propletená s kundou, se celá stočila kolem zpodobňování a uctívání kundiček. Je v tom cosi utěšlivého. Dokonce mírotvorného. A hlavně mu začínám rozumět:

Většina lidí tu má fundamentální problém s kundou.

„Takže ti kluci zhasli srdíčko a chtěli se penetrovat do Národní galerie cihlou… poté co se jim vztyčil atomovej hřib?“

„Přesně tak.“

To, že mají problém s kundou muslimové, je snad příliš levné rozvádět.

A dobrovolnice, co je vítají, ty ho mají taky.

„Všechny jevy civilizace se daj zredukovat na problémy kundy a péra,“ osvěžuju léta studia, strávená plodným filosofováním na jedný z nejneplodnějších vzdělávacích institucí západního světa.

„Členové umělecké grupy Ztohoven sdělili národu nanejvýš to, že chovají hluboké pochybnosti nad smyslem vagíny a milostných vztahů, když zhasnuli bordelove srdíčko a nahradili jej otazníkem. Jejich nevybouřená agrese nalézá ventil v penetrativním aktu, útočícím na všeobecné autority, ať už jím byla Národní galerie odpaněná cihlou nebo Pražský hrad. Figury přitom volí otcovské, v případě prezidenta, nebo mateřské, jako byla Národní galerie. V posledním erektivním aktu se vyrovnávají s kolektivním mindrákem českého muže: dalo by se lapidárně říci, že pod obrovskýma agresivníma trenkama, vztyčenýma nad symbolem státní moci, schovávají svoje malý péra.“

„Hahaha. Někdy je mi fakt líto, že už nežeru feminismus – jelikož je to škodlivá Američanama dovážená ideologie,“ osvětluju svůj politický vývoj, „a tak už nepíšu feministické recenze. Ale občas fakt nemůžu odolat,“ pravím, a zatímco se mé moudro vypublikovává, přidávám lapidární bonus:

„Kolektivní penis naší civilizace ochabuje.“

„Budeš hrát ve videoklipu,“ usmívá se fotograf. „Už jsem to vymyslel. Uděláme tu scénu v autě na parkovišti, jak jsme ji chtěli fotit.“

Má nepochybně na mysli scénu z našeho sexuálního života, kterou se nepodařilo vyfotit, jelikož se nám oběma vybil mobil a byli jsme příliš nadržení na to, aby někdo z nás vylezl z auta do kufru pro foťák.

„Je to postpunk. Zpívá se tam o světle pouličních lamp a prej je to milostná píseň,“ uvádí mne. „S frontmanem jsem měl zajímavej rozhovor na téma, jak se teď všechno zakazuje a monitoruje. Bojí se, aby nezakázali sex třeba. A lidem z toho nehráblo,“ objasňuje mi skrytou politickou rovinu našeho točení.

„No to by jim hráblo,“ konstatuju, a vzpomínky z období celibátu se derou na povrch.

„Všechny členky Strany byly stejně frigidní!“ ocituju s velkým gustem nepřesně pasáž z Orwellova románu. A když vjedeme do temného lesa, přidávám chutě další. „Vždycky, když odjela za město a setkala se s milencem, měla pocit, že dělá Něco Velkého.“

„Budu se ho muset zeptat, jak moc velký detail penetrace by se tam snes,“ vrací se k novému projektu.

„Cože my to tam budem doopravdy dělat?!“

„A cos myslela?“

„No že to budem jenom točit,“ prozrazuju svůj neúplný postoj k umění. „Ale zas je třeba vystrčit se ze své komfortní zóny,“ motivuju se a v duchu se tetelím, jak jsem to hezky napsala. Do prospektu, že v jeho očích umění nás má „občas postrčit z komfortní zóny.“ Tak to by v tom byl čert, abychom se vlastních výzev nedrželi

„Přijde mi obtížný vysvětlit laikům, že to, co tady děláme my, je umění, kdežto trenky nejsou,“ svěřuji fotografovi své obavy, poté co čtenářská obec nepřijala s vděkem mou brilantní feministickou interpretaci jejich aktuálního idola. „Tady tvoje bejvalá mi zrovna píše, že to je daleko víc umění, než – cituji záhyby dámského přirození, které by většina lidí řadila do oblasti pornografie – a žes docela ztratil soudnost.“

„Já to nechápu,“ praví umělec, „ukázal bych ti archív fotek, co jsme dělali spolu.“

V našem věčném boji s cenzurou a záplavou bývalých milenek, co ji najednou podporují, když nejsou ve světle reflektorů ony, se mi celý problém záchrany civilizace a světa jeví v piktorekním světle. Jako bysme coby umělci byli odsouzeni šukat proti systému nebo šukat za mír.

Nevzdávám se nicméně, a po krátkém průzkumu bojem přichází triumfální chvíle: „Rozhodla jsem se bojovat proti všeobecnému marasmu svým perem,“ pravím ledva co dosednu v autě a fotograf si tázavě přeměřuje moje nohy. Vidím, jak měří v duchu záběry pro plánovaný videoklip a konstatuje, že k boji perem je mých nohou a jiných částí škoda.

„Přihlásila jsem se do skupiny bloggerů, kteří zveřejňujou nezávislé zpravodajství,“ pronáším hrdě, a dmu se vlasteneckou pýchou.

Než mi večer přijde jejich odpověď.

Bohužel jsem to odeslala z firemního mailu. Záchránce národa má, co dělat, aby vymanévroval z té šlamastky, že jako známá šarlatánka přecejenom nemůžu u nich publikovat, jelikož chápete, já ezoterikou neopovrhuju, ale mnozí ano a nechceme, aby se o našem portále řeklo, že jsme se dali na konspirace.

Kurňa, to jsem si nemyslela, že se ta politika hraje už takhle na mikroúrovni.

„Ale to je omyl,“ reaguju, „já jsem se chtěla přihlásit jako Nora P., to je mý umělecký jméno. Nora píše a fotí erotiku.“

„Aha…. tak, to by nás zajímalo!“ zatetelil se zachránce národa. A že prej ať jim něco pošlu. Že by to ještě zvážili. Nějakou esej, samozřejmě. Přemýšlím o ní od té doby celý den.

„Kundy z EU“

„Nora P. sekunduje stálým autorům“

„Vojebávky komisaře Unie“

„Patnáctitisícový hlav pičuje v centru Drážďan“

„Kundičky za mír“

Žena se staženýma kalhotkama, Foto: Petr Jedinák, Model: Nora

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

73 reakcí na Trenky nahoře a trenky dole

  1. Narcis (už poněkud senilní) napsal:

    Myslím, že to nestojí za to pohanění Vidláka a dalších kvalitních autorů.

  2. Maneca napsal:

    Hmmm…. Tak trenýrková akce 100hoven mi přišla trapná, ale tohle ji předčí, tohle je čistě ekelhaft.

  3. L.C. napsal:

    Většinou nekomentuji. O to je to nyní horší, protože tento komentář vskutku nebude příliš hezký. Při vší úctě Vlku, chcete srovnávat někoho jako je Pan Vidlák s tímhle? Hluboké životní znalosti a zkušenosti Moudrého Muže (opravdu obě M jsou velká) s čím že to vlastně?

    Magie je pro mě velmi zajímavý obor. Je to tajemný svět za zrcadlem, do kterého velmi opatrně a jen tu a tam nakukuji. Nepochybuji, že slečna/paní Nora může být dobrou čarodějkou. Řekl bych ale jedním dechem zároveň, že by se měla věnovat právě tomuto oboru spíše, než politickým komentářům, protože ty jí, při vší úctě, nejdou. Mimochodem, mohla by zkusit zapracovat na vnímání a intuici. Ty by jí mohly prozradit, co je pan Kraus vlastně ve skutečnosti zač.

    Upřímně se ještě přiznám, umění jsem nikdy nijak zvlášť nechápal. Někdo se zkrátka vyzná ve vdolcích a někdo zase v něčem jiném. Takže je možné, že mě v pochopení předchozího něco opravdu velmi dalece minulo.

  4. okolojdoucí napsal:

    Vlku, proč to nenapsat, mám Vás rád. A důvod, když se vlastně neznáme? Ve Vás se nádherně snoubí velkorysost se špetkou ješitnosti, názorová otevřenost se zarputilou zásadovostí, rozvážná analýza s okamžitou empatií plnou emocí, přitom jste za všech okolností na straně normální obyčejné (tedy té jediné pravé) lidskosti. No, a to vše stvrzujete tím, že občas trochu přestřelíte. To je mně, jako člověku veskrze omylnému, prostě takové sympatické 🙂

    Milá Noro, píšete opravdu svižně a vtipně, ale máte to těžké. Když Boudelaire napsal svoji Mršinu, Duchamp obrátil svůj pisoár, nebo Bukowski vzpomínal (J)ak se šukalo v Burbanku, tak šlo o PŘEVRÁCENÍ tehdejších hodnot. Na četné následníky těchto pionýrů už zbylo opakované ZVRÁCENÍ takto převrácených hodnot, další mnohočetnou replikací jsme se dostali spíše ke ZVRACENÍ. Prezentovaná „kundologie“ mně osobně zavání rezignací, přitom zrovna teď se ledy hnuly a doba si žádá akci. A když jsme u toho, proč i obrazový doprovod „rezignuje“ na jakýkoli náznak erotiky? To se na nadrženost zúčastněných při focení asi svést nedá 🙂

    Patrně jsem poněkud nezdvořilý, tak na omluvu přikládám link na kapelu z Hanspaulky, jejíž muzika a texty by Vám, a hlavně Tomasovi, mohla sedět. http://www.woodenshoes.cz/

  5. dols napsal:

    KONEČNĚ se i tento blog stal světově naučně poulárním (blesk opět zezelená závistí).
    Jedno se musí nechat, kdyby vítěz voleb a ministři(stryně) museli předvést své „náčiní“ veřejnosti a v PS by se šermoval kalous s koblihou ,tak přes všechny problémy by jsme se aspoň od srdce zasmály a vo tom to je

  6. Admirál napsal:

    Ať žije dekadence! Gelner nebo Kafkova přítelkyně Milena by z Vás měla radost. I když, jak jak čtu, v každém patře spirály vývoje má to samé jiný odstín a osobitost.

    Trenýrky na hradě? Bez dalších návazností by se do této škatulky daly zařadit. Lehká, dekadentní recese. ALE. Ale nebýt těch návazností. Předpřipravená „spontánní“ reakce masmédií, televizní besedy o významu trenek. Tím de to celé posunulo do škatulky „Soutěž pražské kavárny v politické angažovanosti umělců“.

    Hodně blbá kategorie. Taková podobná (zase ta zatracená spirála vývoje) tu byla za komunistů. Což také nepřímo určuje, v jaké části obrátky se nacházíme a dává tušit, jak daleko jsme od toho, co musí nutně následovat.

    • Karel Rossmann napsal:

      No teda, Admirále. Článek ani trenky nestojí za komentář, asi vlk odklikl omylem, balíc kufry, nebo aby velký bratr ochabl v pozornosti. Ale safra, vyprošuji si, aby se kdokoliv navážel do mého taťky Kafky a jeho zapeklitých lásek. 🙂
      Šalom.
      KR

  7. Bob napsal:

    Nevím, čím to je, že Vidlákovy texty mě vždy zaujmou a ten od Nory nikoliv.
    Ba co víc mě se to nelíbilo.
    Ale je to jako s jídlem.
    Když mi něco nechutná, neznamená to, že je to špatné.

    • tata napsal:

      BOB
      podepisuji………mě to nezaujalo,naopak,asi už sem starej abych tomuto rozuměl takže palec dolu

    • Edita napsal:

      Také souhlas. Příliš vulgarismů v textu nakonec vždycky omrzí. Navíc ten text postrádá
      souvislost v podobě té myšlenkové niti, která např. Vidlákovi, a mnohým dalším, nikdy nechybí. Ta rozkouskovanost textu jde na nervy a současně zakrývá jeho nicotnost.

      • anita napsal:

        Připojuji se k názoru, že už jsem stará a nemusím rozumět všemu. Nová doba mě však stále častěji ukazuje, že zaujmout a strhnout pozornost jde nejlépe vulgaritou, Nakonec ani na Kose to tu ještě nebylo, má tohle přilákat větší pozornost mladších. Chtěl jste názor, Vlku nejsem puritánka, ale mě jste zklamal. Pro příště si prosím nějaký vymakaný tělo s pořádně nabroušeným pérem ve smyslu, že s ním dokáže pěkný kousky napsat na Kosu

  8. Aldo napsal:

    Vidím v tom svérázný výsměch všech rádoby umělců a jejich politické angažovanosti. Čtení trochu drsné, ale to bývají i Lidovky nebo i Dnes, i když jiným způsobem a s absencí vtipu. Autorka má nepochybně talent. Škoda že někteří nepochopili, a to ani Vlkovu předmluvu.

    • tata napsal:

      ALDO
      Bohužel nepochopil jste VY ,KDYŽ NĚKDO nemá něco rád těžko to bude chápat,prostě to není jeho šalek kávy……je celkem hloupé pak psát že to nepochopili……..je plno věcí co nemusím,dobře Vám TO PŘIPADÁ jako sverázný humor na to máte právo ,na co nemáte právo kritizovat že to pro někoho humor není………to je ta jemnost slušnosti……..mě nevadí že VÁM SE TO LIBÍ,nevypisuji každý k svému,mě pobuřuje že to nazvete nepochopením

  9. baribalka napsal:

    Nu…asi jednou větou. Ta přemíra vulgarismů u mě způsobila obrovskou nedůvěru, takže i kdyby v článku Nora popsala funkční návod na výrobu perpetuum mobile, nebudu to brát vážně. Asi všeho moc škodí.
    P.S. A upřímně – slovo „kunda“, které Nora s takovou náruživostí používá pro mě značí obrovskou neúctu k ženám, ale možná jsem v tomto směru pomýlená a zpátečnická :oD.

  10. Bob napsal:

    Fakt nevím, zda jsem to pochopil.
    Kladu otázku:
    Rozuměla by si Nora s Pussy Ryot?
    Já odpovídám, že ano.
    Já bych si s nimi, a tedy ani s Norou pravděpodobně nerozuměl.
    I když za určitých okolností nemám nic proti bourání mýtů

  11. kchodl napsal:

    Vlku, pan Okolojdoucí to napsal naprosto přesně, nemám co dodat. Snad že Vám musím vyjádřit úctu za odvahu a nekonformitu. A, jak by řekli nepochybně výše uvedení kundologisté, o ochablosti se ve Vašem případě nedá mluvit. 🙂

    Nedivím se, že dnešní Nořin textík prolezl Vaším redakčním filtrem, protože je svěží, provokativní, legrační, správně absurdní a mile výsměšný – a na rozdíl od děl „uměleckých idiotů“, zmíněných v článku, mi připadá nadmíru chytrý. Krásně těm všem namyšleným pseudo-uměleckým dementům „nastavuje zrcadlo“. Je to tak dobré, že jsem v první chvíli uvažoval, jestli nejde o mystifikaci některého z Vašich autorů, známých svých břitkým perem (ech, … pérem ?). Připadá mi to až Woody Allenovské, když si Allen dělal legraci z humanitních intelektuálů svými detektivními povídkami ve stylu Chandlera, Hammetta, etc. I Bukowskému by se to učitě moc líbilo.

    Milá Noro P., jelikož se jevíte skutečná, doufám, že rozvinete témata, zmíněná na konci – to by konečně mohlo vnést do mnoha dnešních událostí ono „světlo poznání“ a pochopení. I v té nejdemokratičtější echt nejsvobodnější zemi „výjimečných a nepostradatelných“, kteří tak rádi všem „kroutí ruce“, byl nejsvobodnější časopis jistý Hustler, jakkoliv to jeho (porno)vydavatele stálo pár let vězení.
    🙂

    • Lex napsal:

      Zkusím to znovu, protože po vložení komentáře s dvěma odkazy mi systém hlásí, že komentář čeká na schválení, a při vědomí, že vlk bude k mání až 10.10. by se tam ten komentář nedostal vůbec, nebo s křížkem po funuse.
      Takže uvidíme, pustí-li to systém bez těch odkazů, konec konců, sami jste ty články už asi četli.
      Tak tedy znovu:
      „Kchodle,
      kdybych v sobě našel tu sílu přečíst článek do konce, možná bych reagoval podobně, jako Vy. Ale tu sílu jsem neměl, tak jsem zůstal ochuzen.
      Naproti tomu mě oslovil Váš komentář, protože je – podle mého názoru – excelentní, jako – zase musím přidat – podle mého názoru – většina Vašich komentářů nebo i článků.
      Také vím, že pro většinu zdejších čtenářů teď ponesu dříví do lesa, ale jistě jsou i takoví, kteří nebudou vědět přesný význam Vašich slov o „kroucení rukou“, dovolím si doplnit, že zjevně máte na mysli tenhle citát, tyhle věty, které prezident jedné země, kterou si ani nedovolím jmenovat, Barack Obama pronesl k lidu té země prostřednictvím rozhlasové stanice VOX – „Musíme mít nejsilnější vojenskou sílu na světě a musíme, příležitostně, zkroutit ruce zemí, které by nedělaly to, co potřebujeme, aby dělaly.
      We´ve got to have the strongest military in the World, and we, occasionally, have to twist the arms of countries that wouldn´t do what we need them to do.“

      No, a k doplnění těchhle slov doplním jen něco titulků z dnešních „novin“ – „Rusko vidí ve všech soupeřích Asada teroristy, řekl Obama“, a hned na to „Bombardovali jsme v Kunduzu nemocnici Lékařů bez hranic, připustili Američané“

      Co myslíte, nosí ten „Barack“ slipy, boxerky nebo trenky (natož červené)?
      Třeba to bude vědět autorka článku. Ta se to mohla dovědět od Krause, vlezdoprdelky těch, co tomu kroutiči rukou lezou přímo tam. Ti to vědět musí, protože tu překážku jistě překonávají. Nevěřím totiž, že ON chodí „naostro“.“

      • kchodl napsal:

        Lexi, vždy se těším na Vaše články a poznámky, jelikož mají mimo svou brilantní obsahovou stránku také krásnou formu, úhel pohledu a další skvělé atributy. Ano, právě to „kroucení rukou“ jsem měl na mysli.

        Nevím, co nosí Obama – z toho co dělá a říká mám dojem, že nejvíce by mu slušel onen oranžový obleček, co nosí v „zemi svobody“ místo pruhovaných šatů hodně velké procento populace – nejvíce na planetě, případně takové ty šaty z dubového dřeva.

        Krause považuji za natolik odpornou kreaturu, že nejsem schopen nahoře odkazované video sledovat, ale jak je vidět, občas má zajímavé hosty, kteří se dokáží elegantně vysmát oněm „kavárenským“ šmokům. Transpozicí celé situace do porno oblasti a vpravdě geniálními formulacemi jako „odpanění Národní galerie cihlou“, tomu se směji doteď. Perfektní !

        • Gerd napsal:

          Jan Kraus se mně nejvíce líbil jako princ Jiří, když bojoval s medvědem alias Valdimírem Menšíkem v pohádce Jak se budí princezny. 🙂

        • Lex napsal:

          Kchodle,
          já bych mu a jemu podobným, co rozesrali řád fungování tohoto světa založený na existenci svobodných a nezávislých států, když mj. poslali do horoucích pekel mezinárodní smlouvy upravující tyto vztahy, mezi nimi též Závěrečný akt Helsinské konference – apropós – 1. srpna uplynulo 40 let od jeho podepsání a jaksi se žumpalistům a presstitutům nehodilo /kromě keců o lidských právech, ale to je jiná kapitola/ zmínit, co se tam evropské státy a Kanada a USA zavázaly respektovat a dodržovat – raději připomenu –

          1.svrchovaná rovnost, respektování práv vyplývajících ze svrchovanosti,
          2.zdržení se hrozby silou nebo použití síly,
          3.neporušitelnost hranic,
          4.územní celistvost států,
          5.pokojné urovnávání sporů,
          6.nevměšování do vnitřních záležitostí,
          7.respektování lidských práv a základních svobod včetně, svobody smýšlení, svědomí, náboženství nebo přesvědčení,
          8.rovná práva a sebeurčení národů,
          9.spolupráce mezi státy, a
          10.poctivé plnění závazků mezinárodního práva.

          Výsměch, co!?
          Nuže, já bych tomu „Hlavnímu“ hybateli těchto neřádů, jakož i jeho přicmrndovačům u nich za Velkou louží i po celém světě, rád dopřál té první kategorie Vámi zmíněných pobytů. Jenom namísto oranžového oblečku bych jim přál růžové spodky v Tent City Jail Joa Arpaia v Arizoně http://lucieamaliesulovska.blog.idnes.cz/c/362144/Nejtvrdsi-serif-Ameriky-aneb-Pekelne-vezeni-Joa-Arpaia.html . Doživotně.
          Asi by se světu oddechlo.

          • NavajaMM napsal:

            Pane, Lex, skvelé, že ste to pripomenuli. A to som si pred štyridsiatimi rokmi myslel, že sa deje veľká vec.

          • Lex napsal:

            Stejně jako „zemědělci“, NavajoMM
            Příště (bude-li nějaké), bez toho „pana“, příteli. 🙂
            L.

      • zemedelec napsal:

        Pane Lex.
        Musím Vám vyseknout hlubokou poklonu.
        Četl jsem jinde na blogu,Váš pojednání o utečencích,předložila to jedna nicka.
        Jinak si myslím,že Nořím článek má něco do sebe a vlkův úmysl trochu odlehčit trauma z utečenců.

        • Lex napsal:

          Příště (bude-li nějaké), bez toho „pana“, příteli.
          🙂
          L.

          K autorčinu článku („Nora“, ale u toho trouby na kanapi „Noira“) stanovisko nezaujímám. Mě prostě neoslovil, což může vypovídat stejně jak o ní, tak o mě.

          • Oto Les napsal:

            A to jsem si myslel, že jsem tady sám. Ale těch nadšenců je tu stejně dost. Jak uvidí červené trenýrky na babě, tak se z nich stanou ti co běhají s toreadorem po aréně.
            Ale ten Váš příspěvek o utečencích, co vložila, pokud se nemýlím, Alena Vrbová na Aktuálně pod jakýmsi blogem, ten byl opravdu skvělý. Díky zaň.

      • Gerd napsal:

        Barack Hussein Obama je jen hlásnou troubou jiných kruhů v pozadí plných pošahaných hlupáků se zvrácenou morálkou.

    • kchodl napsal:

      Přečetl jsem si to ještě jednou – a je to mistrovský textík, opravdu. Je to buď mystifikace, od někoho s vypsanou rukou, který takové věci dokáže sekat jak Baťa cvičky, když se „dobře vyspí“ a zrovna má poblíž svoji můzu – nebo je Nora P. budoucí raketa literárního nebe.

      Skladba textu – od expozice po závěr, střídání popisných a dějových pasáží, do toho glosy „vypravěče“, používání sdělení postav, … Až po rytmus textu, gradaci k závěru, pointování. Vážně výborné, z literárního hlediska.

      Proto mi to asi připomnělo Allena, je to vážně velmi kvalitní. Ale mnoho lidí to zjevně nevidí, protože se zaseknou na provokativnosti obsahu.

      • tata napsal:

        KOCHDL
        Ano nevidí,KAŽDÝ JSME JINÝ,prostě vulgaritu někdo nedokáže tolerovat,dobře to napsal BOB………PUSY taky někdo muže považovat za to co popisujete,kde jsou ty hranice,ano mám je jinde než VY……….TO NEZNAMENÁ že je někdo z nás má lepe nastavené…ne jen že je máme každý jinak……….asi jako nechápu ABSTRAKTNÍ UMĚNÍ …Picasso…….pro mě to jsou většinou geometrické vzorce……….problém je kde ty hranice nastavit……….podle mě je že Pusy ty hranice přešli tato autorka ne

        • kchodl napsal:

          Souhlasím s Vámi, jako téměř vždy.

          Ale viděl bych značný rozdíl mezi bezúčelnou sprostotou oněch „Pussy Riot“, která měla za účel jen prázdnou provokaci, případně očernění Ruska, a tímto článkem, který je perfektním výsměchem právě těmto provokačním snahám, maskujícím se za umění, jakkoliv používá stejné prostředky.

          I formálně je to výborně udělané. Třeba ten „článek v článku“, ona feministická recenze, použitá ke zesměšnění oněch „umělců“.

          Vypadá to jako psané ad hoc, lehkou rukou a za pár minut – ale kdoví, kolik za tím je hodin editace a cizelování. Přitom je to krátké, bez okecávání. Prostě takové věci vznikají, když někdo opravdu umí psát a zrovna má tu správnou chvilku, ale také to může být výsledek mnoha a mnoha hodin práce.

          Každopádně, náhodou, jako že postava, do které se autor/ka stylizuje, to jen tak rychle „nasmaží“ a pošle Vlkovi, tak kvalitní text – byť provokativní a obsahově pro mnoho lidí „za čárou“ – nevzniká.

          • NavajaMM napsal:

            Ale, pane kchodle.
            Rád čítam Vaše príspevky, obvykle majú hlavu a pätu a máte schopnosť vidieť za obzor. No zdá sa, že tiež na Vás funguje kúzlo erotických sirén…

          • kchodl napsal:

            V tom to není, hlavně mám rád absurdní komiku, ve stylu třeba toho WA, Twaina, … Celá společnost, film, literatura, je zachvácena sexualizací a stupidním pseudo-psychologizováním. Freudovštinou, feminismem, genderismem a dalšími pavědeckými – do značné míry – nesmysly.

            Proto se mi moc líbilo, když to někdo použil, pěkně provokativním způsobem, proti těm provokatérům. Pěkně to těm „uměleckým“ idiotům vmetl do ksichtu. A navíc formou, která si nezadá s klasiky žánru – třeba s tím zmíněným Woodym. Napasovat na ty kavárenské šašky takhle pěkně genderismus a brutálně se jim vysmát, to nemá chybu.

            Provokační útok, vedený ad-absurdum, jejich vlastními metodami.

          • NavajaMM napsal:

            Áno, takto podané to hlavu a pätu má. 🙂

          • Narcis napsal:

            Na druhé čtení, k němuž jste mně vyprovokoval, souhlasím, že jde o dobře propracovaný text. Vynikne to ve srovnání s příspěvky v Čarovném zrcadle, které autorka vydává a kde jsou texty velmi srozumitelné, kultivované a informativní. Jen, asi jako většina čtenářů, na Kose očekávám příspěvky s jasným sdělením autorových myšlenek a podle možnosti i věrohodně vystihující autorovy názory a ne text plný narážek a jinotajů zamaskovaný opakováním několika vulgárních slov (nemám s nimi žádný problém, jako ho nemají už předškolní děti). Ač tedy uznávám literární kvality předloženého textu, mám problém věřit, že vyjadřuje skutečné názory autorky. Není to tedy to, co na Kose hledám. K publikování podobných děl je řada vhodnějších webů. A vás kchodle docela obdivuji, jak jste schopen porozumět smyslu podobného textu a možná i odhalit třetí, čtvrtý a další plán.

        • Antonie napsal:

          Ano, každý jsme jiný. A všechno je nám dovolené, ale ne všechno prospívá. V řádu zcela jistě existují morální hranice života a smrti.

          Bible je jedna, křesťanských církví a rozdílných výkladů Bible je mnoho, ale Bůh je jeden, Ježíš je jeden. Souborem pravidel života křesťanů i Židů je desatero. Ježíš nezrušil Starý Zákon, jenom ho naplnil Láskou, která druhému neublíží a jedním z přikázání lásky je: NEZABIJEŠ!

          Korán je také jeden, Islámských odnoží a různých výkladů je mnoho, ale Alláh je jeden a Mohamed je jeden. Souborem pravidel života muslimů – šária a džihád, TO JSOU PŘÍKAZY K NÁSILÍ A VRAŽDÁM.

          A v současném ohrožení než nepřekonatelně zákonem nastavené hranice tyranů a otrokářů, tak raději svobodu svévolníků bez hranic. I když mnohé zlo pro křesťanský způsob života nepřijatelné, je v civilním životě člověku dovoleno, např. rozvod, interupce, homosexualita, eutanázie, důležité je, že není přikázáno. Bůh stvořil člověka svobodného.

          Hrozí nám však vedle kapitalistické totality navíc ještě otroctví islámské. Potřebujeme takový vládnoucí systém, v němž každý by měl svobodu vlastního rozhodnutí mezi dobrem a zlem. Kdo nelže, nekrade a nezabíjí, ten má právo myslet a dělat svobodně úplně všechno, co chce. A dobrý strom se pozná po ovoci.

          • kchodl napsal:

            Pravdivé a krásné, děkuji.

            Islám nejen že dovoluje zabíjet, on to dokonce striktně přikazuje, v případě neislámců.

            Není to náboženství, je to zvrácená politická ideologie, vylezlá ze samého pekla, horší nacismu a všech dosavadním -ismům, i těch nejvražednějších. „Tolerovat“ existenci islámu je absolutně neslušné a amorální už z podstaty. Islám je nelidský, protože místo lásky požaduje vraždění a otroctví.

            Importu a šíření islámu je nutno se postavit s absolutní razancí a nasazením. Není důležitějšího boje.

          • Antonie napsal:

            Ano, přesně tak. A nejde už o soutěživé přetahování politiků zleva doprava, zprava do leva, ale o život. Jakkoli jsem proti demonstracím a nepřeji si občanskou válku, zlu je nutné se postavit přímo. A věřím, že zdravý rozum zvítězí, že to opět zvládneme bez násilí dohodou.
            http://nlydia.blog.cz/1509/je-nejvyssi-cas

  12. Tacit napsal:

    Milá pani Noro,
    něco tomu schází. Hodně tomu schází.
    Tacit

  13. Geordyn napsal:

    Vlk měl jisté meze. Nevím proč je překročil. A zdůvodnění v úvodu není pro mne, i když rozumím žertu, dostačující. Pokračování v tomto duchu, by už bylo beze mne. Věnoval bych se opět tomu reálnějšímu, jako dříve. Asi se vlk zalekl služebních uší. Byl ostatně již před dvěma lety varován.

  14. Antonie napsal:

    Souhlasím s okolojdoucím a s kchodlem.
    Přečtla jsem úvod důvěryhodného pana Vlka a nasdílela si text na fb na později, až budu mít čas číst. Když jsem se začetla, text jsem odstranila, ale jen proto, že se k němu v průběhu dne vyjádřím a pak si ho tam zase vrátím 🙂

  15. Edita napsal:

    Trenky nad Hradem mne pobavily (ač jsem Zemanova volička a jsem za tuto svou volbu stále ráda), pobavilo mne také to, že „kominíci“ lezli po lešení a nikomu z ochranky to zřejmě nepřišlo, alespoň ze začátku nijak divné. Ani to, že pevnými palivy se na Hradě už asi mnoho desetiletí netopí. Pobavením myslím vylepšení momentální blbé nálady, za což jsem vděčná. Podobně mne kdysi pobavil atomový výbuch v Černém dole. Tohle se může dít jen v Čechách. Ale článek paní Nory mne nudil.

    • Edita napsal:

      Dodatek: dobře však dovedu pochopit, proč mnohé pány ten článek nenudí 🙂

  16. Antonie napsal:

    „Není pochyb o tom, že sexu se zneužívá a že nezdravá posedlost naší kultury sexem je škodlivá. Nicméně musíme uznat, že za tímto velkým zájmem společnosti o sex se skrývá volání srdce po lásce, zoufá snaha nalézt smysl života. Rakouský psychoterapeut Viktor Frankl řekl: „Když společnost ztrácí smysl své existence, v touze najít lék proti emoční bolesti se zuřivě vrhne na sex“. Frankl soudí, že pokud společnost ztrácí smysl své existence, obrací se na sex a přetváří jej v cosi, čím by nikdy neměl být – v odpověď na naši vnitřní prázdnotu.“

    http://pravyprostor.cz/prichazi-cas-zlomu/

    „bezpečnost v naší – zdůrazňuji v naší zemi, neboť tato země patří nám, obyčejným, ale hrdým lidem, kteří jsme desetiletí a staletí těžce pracovali na tom, aby tato země směřovala k prosperitě, aby život v Čechách byl na slušné a důstojné úrovni, aby se občané nemuseli bát o své zdraví, životy a majetek.

    A nyní v tomto okamžiku, odkládám veškerou rétorickou slušnost, protože jsem zjistil, že Vy se už vůbec slušně nechováte. Občané České republiky nejsou žádné stádo hovad, či beztvará hmota, dobytek, či materiál, se kterým se dá orat, jak se komu zlíbí. My jsme národ, který má své dějiny, svou hrdost na to, co jsme vydrželi a dokázali. Jsme smíšenina slovanské a keltské kultury, ze které vzešla obrovská duchovní síla, kterou jen tak něco nezničí.“

    A lépe než psycholog bych to neřekla:

    „Vykopávání vlastní duše je především svého druhu kanalizační prací. Jen tak veliký idealista, jako byl Freud, byl s to věnovat této nečisté práci celoživotní dílo. Nezpůsobil ten odporný zápach, ale zavinili jsme to my všichni, my, kteří si připadáme tak čistí a dobří. Což není dojemné, když například vidíme, jak se v tlustých svazcích shromažďuje i nejpochybnější neřádstvo duše? Odkud se bere ten zápal? Odkud se bere to téměř fanatické uctívání nechutnosti? Je příliš mnoho lidí, kterým je Freudova psychologie bližší, než evangelium. Jak je možné, že něco, co všechny epochy zavrhovaly, by teď najednou mělo být zajímavě?

    Svitla mi myšlenka, že erós a mocenský pud jsou jako rozdvojení bratři a synové jednoho otce, jedné motivující duševní síly, kteří se – jako pozitivní a negativní elektrický náboj – projevují ve zkušenosti v protikladné formě: jeden jako patiens – trpící, erós, druhý jako agens – činný, mocenský pud a vice versa. Erós požaduje mocenský pud právě tak silně, jako mocenský pud požaduje erós. Kde je jeden pud bez druhého? Člověk na jedné straně pudu podléhá, na straně druhé se ho pokouší přemoci. Freud ukazuje, jak objekt pudu podléhá, a Adler zase, jak člověk pudu využívá, aby objekt znásilnil.
    Nietzsche, který se vydal svému osudu a podlehl mu, si musel vytvořit „nadčlověka“. Freud – tak jsem usuzoval – musí být pod tak silným dojmem moci erótu, že ho chce povznést jako náboženské numen dokonce na dogma – aere perennius. Není žádné tajemství, že Zarathuštra je zvěstovatelem jakéhosi evangelia a Freud ve svém záměru kanonizovat poučky soutěží dokonce s církví. Nedělal to ovšem příliš hlasitě, zato mě však podezříval z úmyslu, že chci být považován za proroka. Vznáší tragický nárok, a zároveň ho stírá. Tak si člověk většinou počíná s numinozitami a je to správné, neboť v jednom ohledu jsou pravdivé, v druhém ohledu nepravdivé. Numinózní zážitek současně povyšuje a ponižuje.

    Kdyby Freud vzal poněkud více v úvahu psychologickou pravdu, že sexualita je numinózní – že je to bůh i ďábel, pak nezůstal vězet v úžině biologického pojmu. A Nietzsche by se svým přeháněním patrně nepřepadl přes okraj světa, kdyby se byl více držel základů lidské existence.“

  17. Gerd napsal:

    Kdyby autorka napsala svůj text a vydala jej v New Yorku, byla by za mediální hvězdu. Pro zdejší kotlinku jde o téma značně kontroverzně pojaté.

  18. jezevec napsal:

    bývaly časy, kdy předmětem umění nebylo šokovat ani „vzbuzovat diskusi“ – ale povznést duši a potěšit. stýská se mi po nich – a 6x kunda ani prvoplánově odhalená ňadra mi fakt nepřipadá ftipnější než trencle na hradě.
    ale každému co jeho jest.
    mimochodem, ty červený trenýrky,z kvalitní bavlny vlajky Sovětskýho svazu jsem v sedmdesátých letech nosil taky. bez hvězdy, aby se to v tělocviku nepoznalo.

    • Antonie napsal:

      I to je dobře, že se Vám stýská po kráse umění 🙂 Dokud jsme definitivně neotupěli, tak žijeme. Život je krásný a stojí za to o něj bojovat , když už ne pro nás, tak pro ty budoucí

  19. Germanicus napsal:

    Kolegové kchodl a Lex mě jednak předeběhli, jednak to vyjádřili určitě lépe než bych to zvládnul já.
    No, já jen dodám, že pí Noira má zajímavý repertoár a je levnější než JUDr. Klára Samková. Uvažuju, že začnu šetřit (omezím návštěvy vinotéky, farmářských trhů, minipivovarů a pod.). Mě zajímá hlavně voodoo. Jenže z talk show s Krausem vyplývá, že ve vraždách nejede. No, tak nevím…
    http://www.animanoira.cz/cenik/

    • Edita napsal:

      Díky za ten ceník, ten dává jednoduchý a neomylný obraz o paní Noře 🙂

  20. NavajaMM napsal:

    „Většina lidí tu má fundamentální problém s kundou…“
    Ten fundamentálny problém je v tom, že je na ňu človek sústavne upnutý. Keď ju má človek sústavne v hlave a pred očami, čo mu asi vychádza spod rúk a z úst?
    Paní Noro, ak ste nerozpoznali ten klam (alebo ho klientom schválne zamlčujete), nesvedčí to priaznivo o Vašej čarodejníckej kvalifikácii.
    Platí „ako hore, tak dolu“. V prirodzenej zdravej prírode má sex svoje miesto, účel, zmysel a krásu. To len pre neslobodné zvieratá, žijúce v zajatí a chované na úžitok, je sex večne nenaplnenou túžbou. Okázalý sex v politike, v Bielom dome rovnako ako v starovekom Ríme, je len príznakom našej duchovnej chudoby a neslobody.
    Tak nejako tuším, že „tudy cesta nevede…“

    • Edita napsal:

      NavajaMMe, mrkněte na ten ceník na linku od Germanica a hned budete doma, proč asi paní Nora stojí o publicitu.

      • NavajaMM napsal:

        Paní Edito, s tými peniazmi je to veru v duchovnej sfére veľmi ošemetná záležitosť. Výsledok od nich prakticky nijako nezávisí. Pritom, ak má človek veľký problém, nedal by za jeho vyriešenie aj viac ako 2 – 3 tis. Kč? Veru dal a často aj musí. A nielen peniaze. Cenník je trh, úplne iná sféra a mám zábrany hodnotiaco sa k nemu vyjadrovať. V každom prípade účinne pani Nore filtruje klientelu.

        • Edita napsal:

          Ba ne, právě naopak, závisí zásadně. Každý, kdo se těmito věcmi zabývá ví, že komu jde opravdu o věc, tedy o pomoc bližnímu, dělá to zadarmo. Příklad: léčitel pan Zezulka, o němž svého času běžel nádherný dokument v TV: https://www.youtube.com/watch?v=hHED32KotoM

          • NavajaMM napsal:

            Áno, tak nejako ako Vy som to tiež myslel, paní Edita. Proste biznis je len biznis a duchovno je úplne iná záležitosť.
            Je zaujímavé, ako múdro nám o týchto veciach a súvislostiach hovoria aj staré ľudové rozprávky.

  21. Martin Ngare napsal:

    Paní Noře (Noiře) Lucii Křížkové bych rád potřásl rukou k provokativnímu počinu tady na Kose, k publikování trenýrek a zároveň přidal malé podivení. Pokud se zabýváte nižším stupněm magie – čarodějnictvím – proč se rozptylujte vulgaritkami a nesoustředíte se pouze na JEDINOU cestu?

  22. okolojdoucí napsal:

    Tak jsme se nakonec „propracovali“ k ceníku 🙂 Tohle pochopí jen skuteční tuzemci. Musíme tu imigraci zastavit, udělejme to pro lidstvo i pro sebe!

  23. Petr K napsal:

    Lůca trefila hřebíček na hlavičku a frigidní homoopy do vercajku. Undergroundováinterpretace Freuda je zdařilá a hlavně, Freud neomrzí a neonosí se, k zlosti mnoha psychoušů stále platí a bývá citován. Že je text možná až monotónně prošpikován kundami, lze připustit, jsou to však právě vulgarismy, na nichž se zdánlivě homogenní masa homoopů tříští na dva proudy, na frustráty a jebálisty. A zatímco jebálisté si vesele užívají trtkaček, frustrát nachází své životní naplnění ve vyjebávání se světem kolem sebe. Rovněž tedy děkuji Vlkovi za jeho skvělý úsudek a počin, díky němuž jsem si mohl přečíst velmi vtipný a přínosný článek, který mi navíc připomněl, že bych si již měl také řádně zacvičit s frndou. Rovněž mě těší, že autorka je stvoření se značným charismatem a přefiknout jí, je prostě čirá radost.
    Ave, Petr K.

  24. kopelman napsal:

    Noro, brilantní analýza současné politiky! Vážně, bez ironie. Dámy prominou, chápu, že je to nezvyk, že když lítají textem kundy jak na slet čarodějnic, tak to mezi členkami sdružení pro povznesení obecné morálky lomcuje jejich mravností nade vše a chladná racionalita uvažování jde do …

    Pro mě jste dokázala jádro problému současné politiky a nakonec i celé společnosti shrnout do jednoduché věty: „Kolektivní penis naší civilizace ochabuje.“ To je naprosto přesná definice a dovoluji si ji převzít do svého repertoáru. Ani možná netušíte, jak přesně jste to trefila.

    Já v kolektivním penisu vidím i mnoho dam. Např. taková Angela v něm má alespoň centimetr, nebo šéfová velké „byznys junity“ korporace, kde se nechávám vykořisťovat, minimálně několik milimetrů. Skupinová stupidita vládne světem. I takový analytický guru Pjakin, kdyby uměl česky a četl kosu, by zbledl závistí, protože pojem globální prediktor není natolik pregnantní jako váš kolektivní penis.

    Člověk má každý den udělat dobrý skutek. Před týdnem jsme naložili do auta mé rodiče a objeli s nimi Habsburské lokality v Rakousku a okolí. Táta je totiž fanda do historie šlechtických rodů. Po cestě jsme v autě diskutovali o invazi uprchlíků. Táta působil velmi blízko brněnské politice a jen ze slušnosti o ní nehovoří, protože by těžko hledal slušná slova.

    Táta přesto trval na svém stanovisku, že Němci musí mít pro přijímání uprchlíků nějaký racionální důvod. Můj názor je naopak velmi podobný, jako v diskusích popisuje Kchodl nebo herně-teoretickým slovníkem docent Valenčík. Táta pořád opakoval, že přece není možné, aby politická reprezentace národa, který tak viditelně ctí pořádek a má úctu k zákonům, jednal iracionálně.

    Nemohu si ještě odpustit komentář k umění. Podle mě umění v Česku umírá. A ne jenom proto, že většina umělců jsou tak blbí, že pro pár zlatých a trochu pochybné slávy ochotně stimulují kolektivní penis. Z větší části je to podle mě proto, že většina lidí je tak frustrovaná z pracovního života, že hledá odreagování v zábavě. A čím stupidnější ta zábava je, tím je oblíbenější. Taková „veledíla“ jako Ozák, Uvolněte se, Ordinace, Vinaři, nebo Doktor Martin, považuji za mentální pornografii.

    Právě jsme se vrátili z Ostravy, kde se včera v Divadle Antonína Dvořáka hrála opera Ohnivý anděl od Sergeje Prokofjeva. Úžasné představení. Bulharka Jordanka Derilová jako Renata a Martin Bárta jako Ruprecht byli skvělí. Orchestr byl sehraný. Pojetí režiséra Jiřího Nekvasila bylo střízlivě moderní, řekl bych takové německé. V Mnichovské státní opeře by to byla událost roku. Ne tak v Ostravě, kde bylo poloprázdné hlediště a dokonce někteří během představení odešli.

    Přemýšlel jsem proč. Do očí bijící byla věkový struktura diváků. Naprostá většina jich byla ve velmi zralém důchodovém věku. Téměř absolutní absence třicátníků, čtyřicátníků a padesátníků. Tedy s výjimkou několika exotů, jako jsme my, nebo kdy je fanda opery jeden z páru. Např. s manželkou tam byl můj vrstevník v luxusních hadrech, který i během představení honil svůj ukazovák po skle velkého mobilu. Typický elektronický onanista (že šuká mobil). Překvapením pro mě byla přítomnost většího počtu velmi mladých lidí kolem dvacítky.

    Můj závěr? Stejný jako Nora popisuje větou: Většina lidí tu má fundamentální problém s kundou. Ptáte se, jaký problém? Projevuje se tak, že lidi se více věnují té našminkované, která je zneužívá slibem kariéry a bohatství, než té, která za nimi přijde do nemocnice, až z nich ta první vysaje život.

    Ještě drobný detail k červeným trenýrkám se žlutou hvězdou. Pro mě jediná vada na kráse Ostravského představení byla, že v něm tři postavy oblečené „moderně“ v oblecích mávaly červenými knížkami se žlutou hvězdou. Někteří se tomu pochechtávali, ale byla to obyčejná trapnost. Taková, která prodlužuje kolektivní penis.

    • Germanicus napsal:

      Ježíšmarjáá kopelmane, to je dobrýýý!!!
      Včetně připomenutí toho jurodivého Pjakina z Altaje!
      Díky!!!

    • Oto Les napsal:

      Ano, disciplinovaný národ, tedy jeho vedení, s fanatickým smyslem pro ordnung, nemůže jednat bezdůvodně tak, jak to vidíme nyní. Zvláště, když víme, co totálnímu ordnungu obvykle předchází.

  25. Artur napsal:

    TRAPNOST nic víc.Pro mne je to zpověď zamrzlé puberťačky,no a ještě si dovolím podotknout,že dle mého,laického,takřka panického pohledu,kozy milostivé paní taky nic moc,ale pořád lepší než článek.Snad nám z toho obého holka vyroste.Držím jí palce.

  26. Sal napsal:

    Naprosto perfektní článek. Vzhledem k tomu, že autorka je „čarodějnice“, bych chtěl všechny, které nezaujal či urazil, požádat, aby jej brali jako alegorii a obrazy. Vulgární výrazy jsou zde pouze jeden ze způsobů, jak zakrýt skutečné sdělení.
    Epizodní je zde zmínka o trenkách na Hradě. Jediné, co si z textu vybrat, je, že pánové ze Ztohoven trpí komplexem malého pindíka.
    V Magii je pohlavní akt a nejen akt, jakákoliv zmínka o pohlaví, reprezentací plodivé síly Universa: mužská (penis) a ženská (vulva) se navzájem spojují v Aktu Tvoření. Slovo na K naznačuje, že si ženské síly nevážíme. Což není nic nového, to se děje už od doby, kdy ve Starém Zákoně zrušili Bohyni Lilith, původně manželku Hospodina, a udělali z ní démona.
    Doporučuji všem přečíst znovu, najít si významy Velkých Arkán v Tarotu a pokusit se rozluštit skrytý význam 🙂

  27. Skag napsal:

    Toto je můj neoblíbenější blog a zůstal jím. Jsem rád, že sem Vlk článek dal. Líbí se mi, je jiný, ne vše jiné je dobré, ale občas je dobré přinést jiný pohled, třeba proto, abych se ujistil, že ten můj je pořád ještě nejlepší:-). Domnívám se, že náš „národ kosířů“ je maličko obstarožní, proč ne názor relativně mláděte, to je, myslím také důvod, proč Vlk píše, že tohle ani zlaté jádro kosířských autorů nedá, prostě je staré, jsme staří, mám čtyři děti, od 38 do 16 let, i ta nejstarší již žije v jiném světě jiný život, tomu nejmladšímu už nerozumím ani jazyk a to i když tvrdí, že mluví česky, takže díky Vlku a těším se na další a jak se někdo otřel o ta prsa, tak já bych řekl, že to jednak z pohledu mé kulturní archeologické vrstvy nebylo fér a že – velice dobrý.

    Skag

  28. Karel Rossmann napsal:

    Lexi, než se to tady uzavře: Vás považují za intelektuální i morální (byť právník ☺) top špici tohoto kosáckého prostoru. Ale k tomu článku _ dle mého názoru slabotka nemající ambicí Vámi přisuzovanou. Takových je hafo. Můj názor. To jen na margo, jinak podepisuji vše Vámi napsané. Jako obvykle. Díky.
    V úctě
    KR

  29. Karel Rossmann napsal:

    oprava: považuji (já)

  30. fotrák napsal:

    Dva krásné dárky z venku jsem dnes dostal: lahev pravého domácího olivového oleje řeckého od jedné staré paní a tuto diskusi. Před spaním soustředěně poděkuji.

  31. Váš jířa, jinak Kefalín, typický troll a mainstrémový vědec, na další honosné tituly se těším napsal:

    Trochu mi vadí ta krásná a vznešená oslava lidství.
    Dospěl jsem k názoru, že nejen u nás, ale i jinde je 60 procent vlastizrádců a idiotů, kteří tu rozumnou menšinu vždycky převálcují.
    Jistě je i v Německu.
    Pak se to s těmi imigranty dá pochopit.

    • okolojdoucí napsal:

      S těmi procenty to nesedí. To by si pak ti vlastizrádci s idioty vzali vždy tu „vlast“ jaksi sebou. Lidi ani lidství bych nepodceňoval, memento Zeman. Problém je spíš s „médiátory“ reality a „kanalizátory“ názorů té skutečné většiny lidí. Uznávám, že s postupující „reformou“ našeho doposud stále ještě převážně humanistického vzdělávacího systému to asi bude horší a horší. Prostě, Kalousek je „démon“, ale takového Dienstbiera s Valachovou či Marxovou-Tominovou se bojím mnohem více.

    • L.C. napsal:

      Bohužel je to spíše tak, že ti vlastizrádci a idioti aktuálně sedí ve vládách, dozorčích radách a řídících funkcích. Řekl bych, že to krásně vystihl pan doktor František Koukolík ve svých přednáškách o stupiditě.
      Dobří lidé pak většinou nedělají nic. Bohužel. Proto zlo vítězí. Otázka pak je, co ale mohou skutečně dělat, protože zlo dobrem zničit nelze a pokud začnou ničit zlo zlem, stanou se tím zlem zase oni sami. V jistém kontextu dobra a zla má totiž zlo prakticky neomezenou životaschopnost, kdežto dobro je ve své nejčistší podobě mimořádně křehké a zranitelné. Je to samozřejmě na dlouhou diskusi.

Komentáře nejsou povoleny.