Hlasy z Německa: kdo je Angela M.?


napsala veverka

(1. část)

Otázka prostá, odpověď nesnadná.

„Nejmocnější žena Evropy.“ „Šílená kancléřka.“ „Žena, která přivede Německo i celou Evropu do záhuby.“ Její počínání i výroky – naposledy o megavýzvě pro celou Evropu, kdy na sjezdu bavorské CSU opět odmítla stanovit strop pro přijímání imigrantů v Německu v r. 2016, ale požaduje, aby se o ně s Německem podělila Evropa  – šokují značnou část veřejnosti domácí i zahraniční a spekuluje se o motivech jejího jednání.

Základní životopisné údaje: narozena 1954 v Hamburku, vyrůstá ale v NDR. Maturita 1973, následuje studium fyziky na univerzitě v Lipsku. 1977 sňatek se studentem fyziky Ulrichem Merkelem. 1978 promoce a nástup do výzkumného ústavu akademie věd NDR v Berlíně. 1982 rozvod. 1986 doktorát v oboru přírodních věd. 1998 sňatek s profesorem dr.Joachimem Sauerem (kvantový chemik, má dva syny z předchozího manželství). Politická dráha: 1990 členkou CDU, 1991 – 1994 ministryní pro ženy a mládež, 1994 – 1998 ministryní životního prostředí. Od 22. listopadu 2005 spolkovou kancléřkou SRN. Hovoří plynně anglicky a dobře rusky. Bezdětná.

Angela Dorothea Kasner byla prvním dítětem evangelického teologa a učitelky latiny a angličtiny. Několik týdnů po narození dcery se rodina stěhuje do NDR a otec se stává farářem v Braniborsku. V roce 1957 se rodina opět stěhuje – do Templinu (kraj Uckermark, Braniborsko, 90 km od Štětína). Tam se narodí Angelin bratr Marcus (1957) a sestra Irena (1964).

AM má mimochodem i polské kořeny: její dědeček Ludwig Kazmierczak žil v Poznani, později přesídlil do Berlína a přijal příjmení Kasner. Pracoval jako policejní úředník.

Postavení a chování rodiny Kasnerů bylo v mnohém ohledu neobvyklé. Zvláštní byl především dobrovolný odchod ze SRN do NDR, kde byli faráři víceméně jen trpěni jako historicky překonaná instituce a v souladu s tím také bídně placeni. Horst Kasner, otec AM, měl ale například – zcela netypicky – k dispozici dva automobily, jeden služební a jeden soukromý. On sám, pro své vyhraněné levicové názory zvaný též „rudý Kasner“, a jeho skutečný vztah k východoněmeckému režimu zůstávají dodnes předmětem nejrůznějších úvah a spekulací.

Herlind Kasnerová, matka AM, srdečná, veselá a přívětivá paní, nesměla v NDR coby manželka faráře působit jako učitelka, zůstala proto ženou v domácnosti. Jejím dětem to prospělo: jednak se jim mohla dostatečně věnovat, jednak – vědoma si nevýhod spojených s tzv. třídním původem svých dětí – motivovala potomky k co nejlepším studijním výsledkům.

Velmi mírně řečeno neobvyklé bylo i to, že Horst a Herlind Kasnerovi směli z NDR cestovat do nesocialistických zemí (dokonce včetně USA) ještě před dosažením důchodového věku; o tom drtivá většina jejich spoluobčanů mohla jen snít.

Holčička a později studentka Angela nikdy nežila stejně jako většina jejích vrstevníků. Nechodila do jeslí a do školky, z Hamburku přijížděli často na návštěvu příbuzní a přiváželi balíky potravin a ošacení, takže AM „prakticky nikdy nemusela nosit východoněmecké hadry“, jak kancléřka dodnes uvádí. Rodina vlastnila rozsáhlou knihovnu, jejíž součástí byla i literatura „nepovolená“. Na rozdíl od naprosté většiny mládeže v NDR, která absolvovala tzv. občanskou konfirmaci (Jugendweihe), byla AM r. 1970 konfirmována v templinském kostele. Naopak na rozdíl od naprosté většiny dětí pocházejících z rodin farářů byla AM členkou jak pionýrské organizace, tak později FDJ (obdoba čs. ČSM / SSM). Lze říci, že během svého dětství a dospívání musela AM neustále hledat způsob, jak vyhovět požadavkům socialistického státu na straně jedné a církve na straně druhé.

AM vždy vynikala vysokou inteligencí a výbornými studijními výsledky (zejména v ruštině a v matematice); maturovala s výslednou známkou 1,0. (Poznámka pro mladší čtenáře: ve všech zemích „tábora socialismu“ byla ruština povinným školním předmětem; u nás počínaje 4. třídou základní školy.) Na gymnáziu byla AM bezkonkurenčně nejlepší studentkou. Přitom žádný „šprt“, nýbrž vždy ochotná ostatním poradit a pomoci. Spolužáci i učitelé pokládali AM za nenápadnou a „v kolektivu oblíbenou“. Pokud někdy s některým školním předmětem měla určité potíže, šlo výhradně o tělocvik, kreslení a dílny (manuální práce).

Po maturitě se AM rozhodla pro studium přírodních věd, konkrétně fyziky. Její nadání pro jazyky bylo sice nesporné, ale povolání učitelky nebo tlumočnice bylo pro ni jakožto dceru faráře prakticky nedosažitelné. Fyziku vystudovala na univerzitě v Lipsku, jež ovšem přijímala jen děti rodičů režimu mimořádně oddaných. AM navíc patřila k těm nemnoha studentům v tehdejší NDR, kteří měli možnost studovat v zahraničí (určitou dobu studovala fyziku i v Moskvě a Doněcku).

Ve výzkumném ústavu fyzikální chemie akademie věd NDR v Berlíně pracovala AM v letech 1978 – 1990 (pak už nastoupila kariéru politickou). V osmičlenném vědeckém týmu byla jedinou ženou, na dosti privilegovaném pracovišti vládla příjemná, uvolněná atmosféra. AM s chutí využívala kulturní nabídky hlavního města, její vkus však zůstal konzervativní. I nadále četla knihy k režimu kritické – mj. díla Andreje Sacharova a Alexandra Solženicyna – a pomáhala je dál šířít.

Po určitém období odcizení se manželé Merkelovi r. 1982 rozvedli. O dva roky později navázala AM vztah s Joachimem Sauerem, který byl v té době ještě ženatý a měl dva syny. Vzali se pak až v roce 1998.

AM se v NDR neangažovala v opozičním hnutí občanském ani církevním, nebyla členkou SED (obdoba KSČ) ani jiné politické strany. V době své práce pro akademii věd byla však nadále aktivní v FDJ – podle svých vlastních slov jako kulturní referentka, podle zdrojů svého životopisce Gerda Langgutha byla vedoucí funkcionářkou v oblasti agitace a propagandy.

Téměř současně se získáním doktorátu (1986) dostala AM trvalé vízum, které jí umožňovalo kdykoli vycestovat jak do Spolkové republiky a Západního Berlína, tak do veškerého dalšího „západního“ zahraničí.

Po pádu berlínské zdi nastoupila AM v r. 1990 dráhu profesionální političky.

K osobnosti AM lze říci toto: o příčínách její strmé politické kariéry se hodně spekuluje, ale jedno je jisté – všichni, kteří se s AM blíže seznámili, se shodují na tom, že není radno AM podceňovat. O tom se ostatně přesvědčili všichni ti, kteří ji zpočátku pokládali jen za „Kohlovo děvče“ a „šedou myšku z Východu“. Rovněž ti, které na své cestě nemilosrdně a bezohledně politicky zlikvidovala.

K nelibosti bulvárního tisku si AM důsledně chrání své soukromí. Občas nějakou drobnost prozradí – ráda vaří; miluje klasickou hudbu, zejména operu; ráda pobývá v přírodě. Podle lidí z jejího nejbližšího okolí se AM umí i srdečně smát a vášnivě hájit svůj názor.

Jako politička dokáže AM bezvadně skrývat, co si opravdu myslí, a nikdy nedá najevo své pocity. V začátcích své veřejné kariéry se od politiků západních spolkových zemí výrazně lišila právě schopností hovořit otevřeně, jasně, věcně, nazývat věci pravým jménem; bylo patrné, že umí bleskově analyzovat a racionálně uvažovat. Postupně se ale přizpůsobila a dokonale si osvojila zákonitosti a pravidla politické činnosti. Pochopila podstatu zápasu o moc a zatím ještě stále hraje první ligu.

prameny: http://zpravy.idnes.cz/merkelova-odmitla-kvotu-pro-uprchliky-je-to-megavyzva-pro-celou-eu-1ft-/zahranicni.aspx?c=A151120_213020_zahranicni_fer https://cs.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkelov%C3%A1#.C5.BDivotopis https://de.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel#Elternhaus_und_fr.C3.BChe_Kindheit_.281954.E2.80.931960.29

http://www.chronik-berlin.de/news/merkel.htm http://www.fembio.org/biographie.php/frau/biographie/angela-merkel/

Příště: bílá místa v životopise AM

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.