Existují řešení migrantské tsunami?


V úterním článku jsem konstatoval, že dle mého názoru, má Evropa nejméně čtyři možnosti, jak zastavit migrační tsunami, pokud ovšem bude chtít a najde k tomu odvahu.  Což vůbec není samozřejmé. Jakkoli už dnes, každému, kdo je ochoten kriticky myslet, je jasné,  že  to stěhování národů není podmíněno snahou zachránit si holý život, jak je nám to účelově prezentováno, nýbrž jasnou vůli běženců změnit rychle  a pokud možno  – bezpracně, svůj ekonomický status.

Tohle víme my a samozřejmě , že to vědí i politické elity. A samozřejmě, že ti pomazaní znají a vědí všechno, co budete číst dále a nepochybně ještě daleko a daleko více, protože netrpím  iluzí, že jsem nejchytřejší na světě a moje znalostní kapacita je větší než ta jejich a zejména jejich podpůrných týmů a všemožných státních a unijních  veřejných nebo utajených organizací, které mají k dispozici.

Na otázku PROČ?– když tedy všechny informace mají, proč podle nich nejednají, jsem už odpovídal několikrát. Nicméně zopakuji to znovu a to co nejjednodušeji:

1- museli  by dělat těžce  nepříjemná, mediálně hrubě nevděčná opatření, která by je stála popularitu

2- ve „starých“ členských zemí EU by proti sobě poštvali voliče z etnických menšin, z nichž se rekrutují noví migranti

3-pro politiky zásadně platí staré, ale osvědčené přísloví, že než se rozhodnout konečně aplikovat řešení funkční, vyzkouší všechna řešení nemožná a nefunkční

4- nejsou ochotni popsat skutečnou příčinu krize, protože  by jednoduše museli přiznat, že migrační vlna je  jen důsledkem jejich předchozích chyb.  Takže  nám věší soustavně bulíky na nos.

Když tohle všechno shrnu, pak tohle všechno zapříčinilo  dnešní stav. A naprosto neúčinné konání, ba selhání elit v klíčové otázce dneška. My  neustále slyšíme o  uprchlících, prchajících před Assadem a Rusy  ze Sýrie…  Je to zvláštní a  je to jedna velká lež.

Válka v Sýrii se vede už pět let. To za prvé.

Rusko se v ní aktivně angažuje nějakých 6 měsíců. To za  druhé.

Před zahájením syrské kampaně ruského letectva nylo v Turecku registrováno řádově 2,5 milionu syrských uprchlíků, v Libanonu něco přes milion a  v Jordánsku skoro milion.  To za třetí.

Migrační vlna zasáhla Evropu minulý rok. Začali to v únoru Albánci a Albánci z Kosova.  To za čtvrté.

Nikdo nenutil Německo otevřít své hranice, bez jakéhokoli omezení, všem migrantům a  tak vlastně ohrozit stabilitu všech států na migrační trase! To za páté.

Zajímavá čísla jsou i co do složení migrantů – nahrubo – 40% Syřané a ti, co se jim daří se za ně vydávat, 25% Iráčané a  20% Afghánci. Zbytek je směs různých národností, s převaho lidí z  Maghrebu, Pakistánu, Iránu,  Nigerie,  Somálsku, Eritrei, ačkoli tam Assad nebo Rusko nemá žádný vliv. Slyšíme a to účelově jen a jen o Syřanech a vytváří se obecné mínění, že za celou migrační krizi může jen Assad a Rusové.Protože je to politicky žádoucí. Je třeba označit viníky a padouchy. To za šesté.

Až do března 2015 se žádná migrační tsunami nekonala. Jen přes migrace přes Itálii.  To za sedmé.

A přidám ještě za osmé – které pro mne představuje včerejší rozhodnutí francouzského prezidenta stáhnout z kampaně proti IS jedinou nasazenou francouzskou bojovou jednotku – letadlovou lod Charles de Gaulle a její letadla. Nevšiml jsem si, že by Islámský stát byl už poražen, stejně tak mi zůstalo utajeno, že by IS byl účastníkem nějakého příměří. Ale  dobře si pamatuji, že  tvaroh Hollande vyhlašoval, že Francie bude bojovat nesmlouvavě proti IS až do jeho úplné porážky…. Po třech měsících je odpískáno. Hollandovo  rozhodnutí naprosto dokonale  naprostý a bezútěšný oportunismus vládnoucích evropských vrstev. Své titulky rozhodného bojovníka proti teroristům už dostal, do nějakých dalších  voleb ve Francii je  daleko, tak to odpískal…

Možná jsem vás  tímhle výčtem nudil. Ale učinit ho bylo naprosto nutné. Abychom si uklidili pomyslný stůl, než se začneme bavit o tom, jestli se  ta migrační hrůza dá nebo nedá nějak řešit. Tedy řešit jinak, než naprostou a bezpodmínečnou kapitulací před stále agresivnější Ankarou, na kteroužto variantu evropští političtí oportunisté v čele s Merkelovou, Hollandem, Tuskem a Junckerem nepochybě a dlouhodobě sází i za cenu osobního ponížení a  zesměšnění. Jen proto, že se při tom nezašpiní,  že si budou moci připsat plusové body, pokud nějako budou a distancovat se  od negativních konotací a  hlavně  a především, že  budou ušetřeni drastických šotů v televizních zprávách.

Má tedy Evropa k dispozici použitelná řešení, která by omezila či skoro zarazila příliv migrantů do Evropy?

Osobně jsem přesvědčen že  ano:

A definuji je takto:

1- vytvoření neprostupné a kontrolovatelné hranice tam, kde to lze, pokud z nějakého důvodu selžou nebo nebudou naplněna jednání s Tureckem a Řecko i nadále nebude schopno, či ochotno účinně chránit svoji námořní hranici

2- Řecko použije  svůj silový aparát k tvrdé a nekompromisní ochraně námořní hranice, tak aby se staly pokusy o její překonání pro migranty příliš riskantní záležitostí

3- Evropa začne ve velkém, organizovaně a především rychle vyvážet ekonomické migranty  za hranice  Evropy a dá tím najevo, že tak určitě skončí všichni, kdo nelegálně vstoupí ne její půdu.

4-Evropa přinutí svou ekonomickou silou Turecko, aby přestalo tolerovat pašování lidí do Evropy.

To pořadí jsem rozhodně nezvolil náhodně. Nýbrž podle toho, jak moc jsou eventuálně  evropští vládnoucí oportunisté každé z nich ochotni ho použít a  akceptovat. Od pro ně nejsnazšího, až po to pro nejméně přijatelné.

Takže si je nyní rozeberme:

1- vytvoření neprostupné a kontrolovatelné hranice tam, kde to lze, pokud z nějakého důvodu selžou nebo nebudou naplněna jednání s Tureckem a Řecko i nadále nebude schopno, či ochotno účinně chránit svoji námořní hranici

Tohle už se vlastně děje. Předpověděl jsem to na Kose před půl rokem. A řešení evidentně funguje. Určitě momentálně. Problémem je, že je obětováno Řecko, že Merkelová a další odmítají toto řešení akceptovat, z vnitropolitických a mediálních důvodů /viz srdcervoucí obrázky z makedonských hranic a řeckých táborů/, ačkoli po tichu, zejména nyní před nedělními německými zemskými volbami si  ho tiše užívají a profitují z něj!   Obávám se ovšem, že příští týden, až budou ty tři německé Landtagy navoleny, uslyšíme z Berlína a Bruselu velmi tvrdou kritiku na Makedonii a země V4, možná i na Viden. V neposlední řadě i proto, že Německo, Brusel a Merkelová si nemohou připsat žádné body k dobru za realizaci tohoto plánu. Který vlastně zorganizovala V4 a nyní si ho snaží přisvojit Rakousko. Nehledě k tomu,  že Řecko se opravdu propadá do nezvladatelného chaosu, protože  neprostupná makedonská hranice ZATIM dostatečně  neodstrašuje příchod nových a nových migrantů do země, ačkoli už musí vědět, že tranzitní štreka je zablokována.

Při znalosti chování elitářských kapitulantů si dovolím předpovědět, že makedonská hranice bude v řádu několika málo dnů, nanejvýš týdnů, opět průchozí. Osobně  si odhaduji, že hned po skončení summitu s Turky.   Pokud se mýlím, jsem si celkem jistý, že by velmi rychle došlo na bod

2- Řecko použije  svůj silový aparát k tvrdé a nekompromisní ochraně námořní hranice, tak aby se staly pokusy o její překonání pro migranty příliš riskantní záležitostí

Zkrátka Řekové by začali, za použití nekompromisní síly, bránit svou námořní hranici. Bez ohledu na oběti, které by si takový postup vyžádal a mediální kampaně, které by to nastartovalo!  Není těžké odhadnout reakci evropských elitářských oportunistů – ti by se začali předhánět v odsuzování řeckých zrůd, které neváhají prolévat krev a media  a všemožní dobrodějové? Má smysl o tom psát?  Tahle varianta chce skutečně obrovskou odvahu a místo kůže nejméně vrstvený pancíř nejmodernějšího amerického tanku Abrams.  Sám za sebe zopakuji, že bych tuhle odvahu k rozkazu- zahajte palbu!- neměl. Nicméně nejsem řecký premier a nejsem odsouzen vládnout své zemi. Ovšem Tsipras už se jednou před Bruselem ohnul. A navíc se objevila v úterý zajímavá spekulace z produkce Financial Times – že by Řecku, v současné situaci, mohla být odpuštěna část dluhů, pokud by efektivně dokázalo zvládat migraci.  Viz

http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/recko-je-opet-pred-bankrotem-ma-ale-novou-sanci/r~87637a92def611e5a457002590604f2e/

To prý by mohlo pohnout Merkelovou, aby s touhle nutnou, nikoli postačující podmínkou  nějaké řecké budoucnosti, konečně souhlasila.

Uvidíme. Osobně si myslím, že dluhy odpuštěny nebudou a Řecko do silového řešení nepůjde, ale že dojde k prolomení makedonské hranice a vše se vrátí do statu quo.

Už proto, že kapitulanti a oportunisté budou volat po svém věčném yetim či UFU s krycím jménem – celoevropské řešení!

Takže kdyby  to mysleli opravdu vážně a nebyli pokrytečtí zbabělci, sáhli by nutně  následná řešení číslo 3 nebo 4.

Zkusme nejdříve trochu pojednat

3- Evropa začne ve velkém, organizovaně a především rychle vyvážet ekonomické migranty  za hranice  Evropy a dá tím najevo, že tak skončí všichni, kdo nelegálně vstoupí ne její půdu.

Velkým, ba kardinálním problémem současné nezvládnuté a nezvladatelné migrace je, v podstatě, nemožnost vracet odmítnuté migranty do zemí jejich původu.Nikoli jen vracet rychle, ale vůbec!  Jednak proto,že oni zcela záměrně zničí své původní dokumenty  – právě proto, aby se nadal určit návratový  stát. Dále proto, že mnoho těchto zemí odmítá prostě  své občany přijímat zpět. Silnému a mocnému Německu v současnosti klade nyní  takový odpor nejméně 17 států!  Jak tohle  řešit? Podobně jako to učinila Austrálie, která se dohodla na odběru nelegálů s Kambodžou   a myslím,že snad  i Papuou -Novou Guineou. Prostě Australané nechtěné migranty důsledně a především rychle  transportovali pryč ze země a bylo hotovo. Efekt se dostavil okamžitě. Cesta na pátý kontinent stojí každého migranta pořádný balík. Aby  ji někdo absolvoval opakovaně a navíc evidentně marně, nato má málokdo. Odstrašující příklad a ekonomické zruinování odradí dokonale! Problém je, že Evropa žádnou svou ochotnou Kambodžu nemá. Nebo snad ano?

Soudím, že se  dají když ne vyjednat, tak určitě získat, nejméně dvě. V této variantě naprosto nepočítám s Tureckem. Znovu opakuji svou zásadní tézi, že Turkům, bez jejich souhlasu, nikdo nevrátí ani nohu. A  Ankara nemá žádný důvod s něčím takovým, ve velkém, souhlasit. Jen nanejvýš s nějakým malým zlomkem, aby ukázala dobrou vůli a zinkasovala své evropské výpalné. A přidávám, že se Turkům vůbec nedivím. Hrají to, co jim ostatní umožní a hrají to rádi. Dělal bych to proti Merkelovým, Hollandům a těm dalším, s gustem, také. Mám pro prezidenta Erdogana velké porozumění.

Jo, ptáte se, kde že vidím ty evropské Kambodže  a dokonce dvě? Tu první v totálně rozvrácené Libyi! Pro mne platí, že s libyjským problémem se Evropa tak jako tak bude muset vypořádat v dohledné době silou. Byla to Evropa, nikoli Spojené státy, kdo si vzala za úkol „osvobodit“ Libyjce od diktátora Muamara. Evropa a zejména Francie s Brity uvrhla tuto zemi do naprostého chaosu. Takže dnes je v Tobruku vláda uznaná Západem, v Tripolisu jiná vláda, která prý má podporu Turecka a aby toho nebylo málo, rozsáhlé části země kontroluje Islámský stát! Země je v totálním rozvalu a někdo tam  nějaké  trochu přijatelné poměry nastolit bude muset. A velmi rychle, jestli se ten zmatek nemá šířit dál.  A z Libye pořád vyrážejí přes moře každý den lodě, naložené dalšími migranty s cílem v Itálii.

Evropa zde, pokud nechce nechat tenhle vřed věčně mokvat a rozšiřovat se, musí zasáhnout vojensky a vytvořit stabilní prostředí. Nikdo jiný to totiž udělat nemůže!  Kdybych to mohl rozhodnout sám, začnu s tím hned zítra. A součástí toho řešení bude vytvoření remigračních táborů v Libyi. Zkrátka ekonomický migrante – v Evropě nemáš co pohledávat, takže šup s tebou do Libye! Domů  dojdi nebo se doprav,  jak chceš! Přesně stejně, jako jsi uměl dojít do Evropy. A denně by do  táborů létala letadla a připlouvaly lodě. Tak jako to dělala Austrálie s Kambodžou. Myslím, že po prvních transportech by  migrační tsunami skončila stejně rychle jako začala.

A Libye opravdu nemusí být jediným takovým řešením. Pořád mám v hlavě výzvu Bašára  Assada, který vyzval Evropu k vracení syrských uprchlíků. Což Evropa s politických důvodů, aby mohla jet na své antisyrské vlně, odmítla. Kdyby byli evropští politikáři co k čemu, už dávno by taková dohoda byla podepsána. Jenže oni si dílem usmysleli, že Assad prostě musí pryč a dílem ho požívají jako hříšného kozla za všechny ty Iráky, Afghanistany, Libye, Somálska a podobně. A  s někým takovým se přece dohody neuzavírají!! My přece budeme radši provozovat propagandu  o řezníkovi z Damašku. A nikomu nepřijde ani trochu divné že rodina Assadů – otec Hafiz a syn Bašar vládnou v Sýrii od roku 1971 a že  až do tzv. arabského jara nikdo ze země, před jejich vládou, masově neutíkal….

Dohoda se syrským prezidentem by se dala uzavřít jednoduše a  rychle a nepochybně by byla okamžitě funkční a splnila by svůj cíl během pár dnů. Umím si představit, že by Assad, minimálně v první fázi, bral i Pakistánce, Afghánce, Iránce, Iráčany. Vedle Syřanů. Syřany by si nechal doma, ty ostatní by odtransportoval na syrské hranice  a nechal na nich, co budou dělat dál. A nebylo by nutno zahajovat válečné tažení, které předpokládá Kambodža v Libyi…..

Jenže nákladem a nepochybně nestravitelným je – uznání Assadovy legitimity a potřebnosti. A také faktické uznání postoje Ruska v syrském konfliktu. Před Tureckem klidně budou evropští politikářští oportunisté trapně  kapitulovat, to jim nevadí ani trochu. Ale dohodnout se s Assadem? Nikdy! Usvědčilo by je to totiž z bezprecedentní a principiální hlouposti.

Takže na tohle řešení můžeme také, v klidu, zapomenout.

A zbývá nám

4-Evropa přinutí svou ekonomickou silou Turecko, aby přestalo tolerovat pašování lidí do Evropy.

Zajímalo by mne, jestli někdo na úrovni evropských hráčů vůbec zkoumá tuhle možnost, že by EU, místo toho, aby Turkům a  jejich ambicím věčně ustupovala, by se jim postavila! S celou svou ekonomickou silou. A do Ankary sdělila, že pokud  příliv běženců ze země půlměsíce nebude do tehdy a tehdy zredukován na stav z března roku 2015, budou proti Turecku uplatněny od XX. YY. 2016 ekonomické sankce. Minimálně ve stejném rozsahu, jaké jsou nyní aktivovány vůči Rusku! Jde o variantu, která nevyžaduje žádné použití síly, nepoteče žádná krev, nebudou žádné drastické mediální záznamy z uzavřených hranic nebo scény z přeplněných táborů.

Turecko by velmi rychle bylo postaveno před otázku – co dál? Protože bez přístupu jeho výrobků na trh EU se obejde stejně málo, jako bez evropských turistů. Zšejména po kolapsu dalšího příchodu ruských rekreantů na turecké pláže by se turistický průmysl Turecka, bojkotem ze strany Evropanů, zhroutil v řádu dnů. Nemluvě o refinancování tureckých bank. Erdoganův  ekonomický zázrak by skončil během měsíce.

Jistě Erdogan by mohl udělat to, čím vyhrožoval, že by migrantům přestal v pohybu do Evropy bránit vůbec, ale to by udělal jen jednou – klasická flinta na jedno použití.  V mimořádně krátkém čase by musel, pod tlakem hroutící se ekonomiky akceptovat svou prohru a začít vyjednávat. A nepochybně brát, ze řetězu puštěné migranty – zpět.

Mně  osobně tahle možnost připadá nejčistší i nejlogičtější. Proč o ní nikdo nemluví? Důvodů může být povícero

-nutnost reálně se připravit na pokus o migrační náraz v řádu 2-3 milionů osob, což by nejspíš znamenalo přechodně opravdu důsledně realizovat body 1 a 2 mé úvahy. A nejspíš i 3.

-obavy z reakcí silných tureckých menšin v Německu, Rakousku, Belgii. Nicméně dříve nebo později ke střetu s Ankarou musí dojít. A tenhle problém bude nutno řešit tak jak tak

-politické důvody. Turecko je přece důležitý /mimořádně obtížný /spojenec v NATO. Takže má generální odpustek

-nutnost získat souhlas  Washingtonu.

Ale přes tohle všechno – tohle je jediná a rychlá efektivní cesta, jak migraci do Evropy přes Turecko vyřešit

-rychle

-efektivně

-lacino

-důstojně

-je celoevropské

Což ovšem není pro zbabělé evropské kapitulanty a oportunisty naprosto žádný důvod takovou cestu nejen nastoupit, ale dokonce o ní třeba jen uvažovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.