Tady to je a bude Babišovo! Aneb co se do včerejší analýzy nevešlo.


Včerejší  analýzu   krajských  voleb  jsem  psal  až  do nedělního rána. Materiál  byl  v konečné  verzi zredigován až  kolem 03,00 ráno.  A  to bych mohl  psát  klidně  nějakých  dalších  4-5 hodin.  Včera jsem  řešil, jestli ta  témata  a podklady, související  s pátečním a sobotním  hlasováním,  zahodit nebo  je  zpracovat a dát  jako  pokračování  analýzy.  Netuším  totiž, jak kosířská  veřejnost  přijme  další  povolební  rozbory. Jestli není právě  dost. Nicméně, zjistit  to lze  jediným způsobem – napsat  tenhle  článek a  vydat  ho. A  počkat  si na  čtenost a případné  reakce.

Začnu  grafikami,  které nejspíš  neznáte,  ačkoli  byste  měli. Prezentovala  je  ve  svých povolebních  speciálech ČT  a jde o  exkluzivní průzkum,  který  si  objednala  u  agentury  Medián. Chtěl jsem minimálně  jednu, tu  úplně nejhlavnější /první co vám dnes nabídnu/ dát  už  včera, ale dokud  celý pořad  nebyl v archivu  ČT, nešlo ji stáhnout.  Bohužel  pro mne  i pro vás ČT  trvá na  své  exkluzivitě  z tohoto  průzkumu tak,  že  pořízené screenshoty  nelze  udělat  dostatečně  kvalitně  ani velké. Což mne nesmírně  mrzí. Proto  vždycky  přidám  určitý  komentář, kterému buď budete muset  věřit /nemám proč  bych  klamal/ nebo  použít  silné zvětšení přes lupu. Nebo si  z archivu pustit  příslušný  speciál a  najet  na  časy  ze  screenshotů

První dvě  grafiky  naleznete  v  archivu  ČT  zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10997918455-mimoradne-porady-ct24/216411033140001-volby-2016

Graf nespokojenosti s minulými  krajskými  reprezentacemi

volby31

Když  tohle  Moravec  odprezentoval,nebylo  sečteno ještě  ani procento odevzdaných  hlasů. Nicméně  už  v  té chvíli  mi bylo jasné,  že klidně  mohu  začít  psát  článek  o Babišově  triumfu a  totální prohře  Sobotky  a Filipa!  Respondenti  referenčního průzkumu  totiž odpovídali  na otázku  –  myslíte, že  současné vedení kraje  by mělo být vyměněno?    Zelená  barva  označuje  ty, kteří si přáli změnu vedení kraje, červená ty, co byli s krajskou vládou spokojeni a žlutá  část  reprezentuje  odpověď  nevím. Je  to podle  jednotlivých krajů.

Na mně  to  zapůsobilo jako bomba, protože  vše  jasně  ukazovalo, že  soc  dem drtivě  prohraje. A KSČM  také.  A pokud  není  do teď  někomu  jasné, proč  třeba  Hašek  dostal těžký nářez, tak zde najde odpověď. Vysvětluje  to i  vítězství  soc dem na Vysočině a v JČ, ale  nikoli  prohry  obou levicových stran  na Pardubicku, Plzeňsku a  Karlovarsku… Které se jevily jako kraje  s největší  spokojeností  s prací  krajských představitelů… Nicméně  prohra oranžových a třešní, aniž  by  bylo třeba  čekat na výsledky  byla  jasná.  Už šlo jen o to, jak velká  bude.

Grafika  důvodů  neúčasti u krajských  voleb

volby30Aby Moravec  nějak  zaplnil  čas  do příchodu prvních  tvrdých  dat, věnoval se se  svými hosty signalizované  nízké  účasti. Z mého hlediska  podružná  otázka.Prostě   máme  volební právo, nikoli povinnost, kdo přijde, přijde. Volby  by platily, i kdyby  se  dostavil  jen jediný  hlasující.   Ten  graf  je zajímavý  jen pro ty  z politikářů, kteří  svůj debakl omlouvají  tím, že  nepřišli  jejich  voliči…  Opravdu jejich  voliči nepřišli, nebo  lžou sobě i nám? Skoro polovina  z těch, co zůstali doma, říká  – já na  volby   kašlu vždycky    nezajímají mne. Druhá,  skoro stejně početná  skupina  říká – nevím, koho volit!

Zbylé odpovědi  – překážky typu nemoc, cesta  , atd. atd.  jsou  marginální v celkovém součtu!!! Kalouskovo , ale  i Sobotkovo tvrzení  o tom, že  zrovna jejich  voliči  z nějakého neuchopitelného důvodu  nehlasovali  jsou prostě  vycucané  z prstu. Nebo je vylhaný  ten průzkum  ČT. Jedno nebo  druhé! A dokáži vám dále, že  by plná  účast pro ně byla doslova pohromou.

následující dva  grafy lze nalézt     zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10997918455-mimoradne-porady-ct24/216411033140002-volby-2016

Vysvětlují proč  volby  dopadly  právě  tak, jak  dopadly.  Tvrdá fakta  a žádné kecy  Kalousku, Lidový  dome  a KSČM!

Graf ukazující  jak se  nyní  chovali  voliči , kteří danou stranu podpořili ve  volbách  v  roce  2013

volby32

Velmi mi vadí, že  vám speciálně  tohle   a  ten následující nejsem schopen  dát v lepší  kvalitě. Žlutá  část  sloupce  u každé strany  volila  stejně  v roce  2013 i  nyní.  Oranžová  část přešla  k jinému  subjektu.Růžová  jsou ti, kteří tentokráte  si dali od hlasování  pauzu. Všimněte  si že  ty sloupce pro  první tři -ČSSD, ANO, KSČM  jsou  v podstatě  stejné! Totéž platí pro ODS /pátý subjekt odshora/. A potvrdilo se, co jsem psal včera, že  lidovci mají  zdaleka nejdisciplinovanější  základnu.

A proč  podstatná část  voličů  změnila  dres?  Tak to se dozvíte z následujícího  grafu. Který je, bohužel, skoro nečitelný.Škoda.

Proč  voliči  odešli od své původní strany

volby34takže  sem  ty jednotlivé  důvody  napíši v pořadí jak jsou  od shora dolů

  • moji oblíbení kandidáti  byli u jiných stran
  • ztratil jsem ve stranu důvěru
  • strana se v kraji  chová nedůvěryhodně
  • strana nemá zajímavý krajský program
  • chci volit někoho jiného

Nejčastější  důvod pokládám za  hloupou  výmluvu, aby  dotyčný respondent  nemusel napsat , že  mu původní strana  leze  krkem. Stejně  jako  ta  hláška  o programu! Kdo čte  nějaké programy?!  Podle mne  výmluvy.  Faktické  důvody pro změnu  strany  jsou  ty, které jsem  vyznačil  tučně!  Říkat  socanům  že neměli  krajské programy? Při osmi létech, více  méně  dobrého fungování?  Nebo snad  jejich hejtmani a další  krajští  funkcionáři, kteří byli před  4 roky oblíbení, přeběhli jinam? NE a zase NE! Je  to  o  partaji. Částečně  celostátní, částečně  konkrétního kraje! To platí pro všechny poražené. Prostě  ztráta  důvěry  voliče! Tohle je  důvod  těch špatných  výsledků!  Přirozeně,  další  otázkou je, jestli ta důvěra  zmizela  oprávněně  nebo třeba  a zejména díky  manipulacím  Babišova propagandistického kombajnu, kterému vydatně  sekundoval Zeman. Tohle  téma  ještě v  detailu rozeberu  dále. Osobně  si myslím, že  jde poškození  pověsti u oranžových  díky  jejich neschopnosti prodat  svou politiku a  hlavně  proto, že  nejsou  schopni čelit  Babišovým mediálním pohůnkům. Své  sehrává  i  nedostatek  charisma   hlavních  tváří  strany. Právě   charisma podle mne  udělalo  potřetí hejtmanem  Zimolu. To je  obličej   pro  hlavní  stránky  magazínů!  To volič  registruje! Je mi líto, ale  je  to tak.  Nebo  si myslíte,  že  takový  Babiš  se přestal od léta  holit   jen tak  z rozmaru? Vsadím  boty,  že  mu  to poradili  jeho píáristé. Aby vypadal jako odhodlaný  drsňák!  Že  to  u  voličů zaboduje.  Ti, kteří  pamatují z  reklam bájného Marlboromana mi rozumí. Kvůli němu  a podobným byla  zakázána  reklama  na  cigarety!   Prostě  volby nejsou  o programech  a  osobnostech. Volby  dneška  jsou   stejná záležitost  jako reklamní  letáky  kteréhokoli  řetězce. Jen místo  jogurtu  se  prodává  správa  státu.

Tím bychom měli  za  sebou grafiky. Jakkoli jednu si  ještě  šetřím, pro jinou  kapitolu.

Ale když  už  jsem se dotkl jména  Zeman…

Včera  jsem předpověděl, že si nepochybně  kopne  do Sobotky. To  opravdu byla mimořádně  snadná  věštba. Proto se s ní nijak nechlubím. Zeman mne  opravdu nemůže  ani překvapit, ani zklamat. Budu  ho citovat:

Za propad ČSSD v krajských volbách nemůže špatná práce regionálních vlád, důvod musí být spíše na celostátní úrovni

Předpokládal jsem to. proto jsem s předstihem zveřejnil  to  o jeho, ještě  větší prohře  v krajských  volbách  2000…

Nicméně  kvůli téhle  lehké  vzpomínce na minulost  Zemana  nezmiňuji.  Spíše  jsem  celý  den přemýšlel  o  tom,  jestli je nějaká korelace mezi  těmito  a jinými  dalšími  volbami. Nemám momentálně  na mysli  ty parlamentní, zde zní  odpovědˇ jasně  – ano a budu se tím také zabývat  v  dalším.  Ale  jde mi  o to,  jestli je nějaká  souvislost  mezi  tímto votem do krajů a  prezidentským za  rok. A když  ano, tak jaká ta souvstažnost  je. A  vyšlo mi, že  spolu  souvisí. Ačkoli se to nezdá a  dokonce více  než  by vůbec  koho napadlo.

Ke  stejnému  závěru ostatně dospěl i  Erik Best. Který  prohlásil že  Zeman je pro něj  vítězem krajských  voleb. Ale  ujištuji  vás, že já  od něj neopisoval. V tomhle  sem měl jasno už  včera v noci. Jen do toho rozsáhlého článku  to už nemělo smysl cpát. Takže  první odpověd  máme. Erik Best  i vlk  říkají jedním hlasem, že krajské a  prezidentské  volby spolu souvisí! A souhlasím s Bestovým názorem, že  vítězem hlasování  o krajích je  vlastně prezident.  Takže  nutné podat  vysvětlení  proč.

Základem tvrzení  je  názor, že elektorát Zemanových  voličů  se velmi kryje s  tím, který  dal hlas  ANOšéfe, Okamurovi a  komunistům.  V tomhle  trojspřeží / záměrně  si odpouštím  termín  ruská trojka, jakkoli  se to nabízí, protože  mne nelákají laciné ale nepodložené  bonmoty/    jsou  dva  ze  čtyř  vítězů  z víkendu a jeden poražený.  Osobně  se  navíc  domnívám, že  slušný počet   budoucích  Zemanových  voličů  je  i  u Gazdíků. jakkoli by  to jejich lídr  vyloučil. Ale  na  rozdíl od  těch, co hlasují pro ANO, Tomia a Filipa pro to nemám dostatek  indicií.  Jen  pocit.

Nicméně Zeman si může  gratulovat. Jeho minulí  i budoucí  voliči  hlasovali pro  strany, které  mu, když ne konvenují a vyslovují podporu, tak   aspoň  nekonkurují, natož, aby  se  proti němu vymezovaly! Všimli  jste  si, že jediný politický  subjekt o kterém mluví  Zeman  s  uznáním  je  ANO a  Babiše  zásadně nekritizuje  ani při jeho zjevných přešlapech? A platí to i opačně -Babiš  se vymezuje  proti kde komu, ale  Hrad  zásadně vynechává. A  stejně  funguje  v podstatě i  jeho tisk!

Ne že by o  Zemanovi a  lidech kolem něj  nepsal  vůbec.  Ale sršatost  i  u mimořádně  vděčných témat  typu  Peroutka  a jeho článek  je  mimořádně  umírněná. Ačkoli  každý normální  psavec  si něco takového  vychutná se  vší parádou…. To určitě není náhoda.   Zkrátka  jeden  respektuje  sílu  druhého a vědí, že  mají  většinu společných  dodavatelů  volebních  hlasů.  Tak  proč  po sobě  jít,  když  ty pro ně důležité  volby budou příští  rok v jednom  termínu!Potřebují se.  Tudíž  jestliže  vyhrálo  ANO a Babiš, vyhrál i Zeman. Naopak prohráli  skoro  všichni, které opravdu  nesnáší  – současná  soc  dem  a proto to kopnutí do Sobotky, Kalousek, ODS, atd.  Ale už nyní jsem zvědav, na to jestli ta  nepsaná a neformální  aliance  Hrad -ANOšéfe  vydrží  i po presidentských  a parlamentních  volbách  s předem odhadnutelným  výsledkem. Pro sebe  si ji mírně  ale podstatně  upravuji na jinou – jak dlouho  tahle  vazba  přežije?  Zeman v  druhém období  bude naprosto neřízená  střela. Už nebude nikoho potřebovat.. Pak si s ním i Babiš  užije. Ostatně – bude  premier a toho  současný i budoucí prezident  nebude mít  důvod  šetřit, když bude chtít  ukázat  svou velikost a jedinečnost. A  to rozhodně bude! Ale zatím  to  bude mezi nimi selanka  a splynutí  duší. Mají stejné  voliče , jsou  nejsilnějšími  hráči, tak proč  proti sobě  jít.

Když už  jsme  u budoucích  voleb – vrátím se znovu  k tvrzení na hlavu  poražených, že  jejich  voliči  zůstali  doma.   Prostě  to není pravda! Už  jsem to vyargumentoval výše. Troufnu  si tvrdit,  že  kdyby  se k volbám dostavili  všichni ti, co hlasovali  v  roce 2013, byla  by prohra  soc dem a komunistů ještě  větší, totéž  platí pro  ODS a  a  rozhodně  ani  lidovci  by už  nepatřili  mezi  vítěze.  Naopak vítězství  Babiše by  bylo  ještě  daleko vyšší  a nabylo by skutečně  dramatický  rozměr.  A  Kalousek by sice byl poraženým,  ale nikoli na hlavu poraženým, protože  by  si polepšil a to docela významně. Tohle  na první pohled  hodně  odvážné tvrzení  stavím na  dvou  faktorech:

1- faktor  Praha

2- průzkum, jak  by hlasovali ti, kteří tentokráte  zůstali  doma, kdyby  přece jen  šli volit.

Začnu tou Prahou. Ta  tentokráte  nevolila  vůbec /senátky nehrají  roli/. Tady prostě  dominují Babiš  s Kalouskem. Mají zde zdaleka  nejvyšší preference  a vzhledem k  počtu  hlasujících  v  hlavním městě  je to podstatná  část  celkového výsledku.   Ostatní  v Práglu  nemají  nárok. Jen paběrkují.

A jak by  hlasovali ti,  co  nevolili. Tak  to  je na této grafice:

volby36jpg Zkrátka  Babiš  by  všechno a  všechny   přejel!!! Ten elektorát  nehlasujících  není  Kalouskův  nebo Sobotkův, ten je  Andyho!!!!! A při  dopočítaní   preferencí nehlasujících    voličů   a  aproximaci  jak by  to  asi  dopadlo  při  účasti nějakých celkových  60%  celostátně    a vlivu  výsledků v  Praze   mi to vychází pro Babiše na nějakých  35%  celostátně. Zatímco u  soc dem na 15%….. Se započtením odhadu  propadlých  hlasů.Tohle  jsou  vážení  sociální  demokraté  a ostatní  tvrdá  fakta! Jinými  slovy  – Babiš  vyhrál  vlastně  velmi málo. Co s  tím asi tak hodláte  udělat?   Zabýváte  se tou hrůzou  vůbec?   Já  bych na vašem  místě  vůbec  nespal!

Jenže  v Lidovém  domě  se řeší  hlavně  možnosti povolebních  koalic a  psáči a  intervjůci  typu Jakuba  Železného pak  hlavně  to  jestli  a jaké  důsledky  z toho vyvodí Sobotka a jestli není  čas  u oranží  přepřahat. Na Zimolu.

Když  už  jsme  u  vyvozování  odpovědnosti  za  výsledek  – tu  otázku  dostal postupně  Kalousek, Hašek  i Sobotka a  myslím, že i Filip s  Dolejšem. A  všichni, unisono,  nevidí  důvod, proč  by měli snad  rezignovat. Kalousek se sice při tom potil jak v sauně, Železného  v přímém přenosu seřval jak  uličníka, ale na věci, že  jeho sebereflexe je, ve srovnání s politickými standardy na  západ  od nás,  stejně jako u  Haška, naprosto nulová  a jsou  teflonoví to nic nemění. Nakonec z Kalouska  vypadlo, že  se tedy spolustraníků  přeptá.

To takový  Hašek  ani  udělat nehodlá.  Ten o sobě  nemá pochybnosti. K tomuhle  podivnému  mužíkovi  mimořádně  ohebného charakteru jen tolik, že mi přišlo docela  dost reakcí  k výsledkům  voleb, ale pokud  někdo komentoval Haška, pak s  uspokojením  že  dostal výprask. Všichni mu  to přáli….  S ním  se soc dem opravdu nikam neposune.

Filip  se  z  toho  svou  obvyklou kluzkostí a  obraností vykecal, když  vzorově  ukrajoval  čas  tím, že  děkoval  voličům, protože věděl, že  Železný  je limitovaný časem a tu děkovačku mu ale zarazit nemůže  a Dolejše  nemá  smysl  řešit. Malá  šarže.

Takže  se  věnujme  dilematu  – měl by  Sobotka  jít a měl  by  místo něj přijít  Zimola?  Ostatně  na jaře  bude volební  sjezd  ČSSD a  tam  si to  socani  rozhodnou mezi sebou. Uvidíme. Kdybych  ovšem  byl  dotázán  o  názor, zda  ano  či ne, poradil bych jim, aby  to nedělali. Ne proto, že  jsem  Sobotkovým  fandou a stejně  tak  ne proto, že  si myslím  že  současný premier  je  schopen obrátit  trend a navést partaj na vítězný  kurz.  S  ním  soc  dem  zcela jistě prohraje. Jde jen o  to, jak moc.  A bojím se, že  to bude docela  hodně.   Asi  si myslíte, že  si odporuji.  Ale  vůbec  ne.  jen si konstatuji, že  momentálně  soc  dem nemá  náhradu, že prostě nemá  lepšího. či spíše  vhodnějšího. A že v těch příštích  parlamentkách, pokud se nestane  něco o čem nyní nemáme  tušení,  dostanou oranže  nakládačku  v  každém případě. S Frantou, Pepou nebo Bohoušem.  Naděje  se upínají  k Zimolovi.  Ke  klukovi  s tváří pro obálky  časopisů.    Mám dva  důvody, proč  bych  z něj  lídra do příštích  parlamentních  voleb  rozhodně nedělal

  • je  to lokální politik  z jižních  Čech. Jinde momentálně nemá co říci.
  • pokud soc dem dopadne, jak předpokládám a bude těžce poražena, bude potřebovat novou neokoukanou tvář  při svém restartu. Řekněme  – nějakého takového svého Bělobrádka. protože  nějaký  nový Paroubek  není a  nebude. Pro tuhle  úlohu bych  šetřil Zimolu!!!  Nikdo jiný, pominu li Chovance, už   u socialistů není.  A  Chovanec? ten  je  a bude pod   palbou  babišovských  psáčů nepřetržitě.  hraje  zlého  muže, oranžový  bič na Babiše. Zimolu je nutno ušetřit  na  zlé  časy!

Když  už  jsme  u personálií , je  třeba  se jimi opravdu  vážně  a z  gruntu zabývat. I když  to není  to úplně  nejdůležitější, či  by oranžový UVV měl řešit. Protože propadly  i její těžké  váhy.  O  poslanci Humlovi jsem psal už  včera, ale  debakl  utrpěl  na Ústecku  i  Jarda  Foldyna.  Řekněme  – lidový  bard.  Ani jemu  už  obyčejný  volič  nijak nevěří.  Zdrcující  zjištění!

Jestli se  soc dem  chce  zabývat  personami,  pak  by měla  udělat  zásadní  výmet  svých  funkcionářů na Ústecku, Liberecku, Ostravsku /prohrát  drtivě  v Ostravě  to je  fakt pro levicovou partaj  ponižující!!!/, Olomoucku, Hradecku  a Brněnsku.Prostě  všude, kde se objevily  nějaké  skandály.  A  udělat  to důkladně. tak  aby  si  toho co nejvíc  lidí všimlo. Že  je  velký  úklid  a je myšlen  vážně. Ale  tohle  nestačí.  Obávám  se, že  Sobotka  bude muset  velmi  říznout  i  do svých řad.  Že jestli nechce být zcela  bez  šancí, bude muset obětovat  Jířího Dienstbira ml.  A možná  i ministryni  práce a  sociálních  věcí  Marxovou – Tominovou….

Tyhle dva  totiž  volební potenciál  soc dem chápe  jako sluníčkáře. A to je  hrozná  nálepka.  Bez ohledu na všechno  ostatní. protože  o paní ministryni  si například  myslím, že  svůj  rezort  vede velmi  dobře. A vezmu  v ochranu  i Dienstbiera. kvůli  jeho zásadnímu  odporu  nechat zmrzačit  služební zákon.  Ale  co jsou  důchody  a služební zákon proti  nálepce sluníčkář?

V politice totiž nezáleží  ta  tom,  jestli  u důležitých  věcí rozhodujete  správně, jestli si stojíte  za  principem ani na tom jestli vůbec  něco děláte. Ale na  tom, jak  se prodáte  veřejnosti.  A  to socialisté umí obecně  špatně  a tihle  dva  vůbec. A když – tak  si  škodí!  A  Sobotka bude také muset změnit  rétoriku  vůči  Bruselu.  To je zřejmé.  Je  chápán jako prodloužená  ruka  Merkelové.  Ačkoli to  není pravda. Jen  Sobotka  prostě provozuje  reálpolitiku, která  říká,  že  mlátit  do stolu při jednání  s  šéfkou země, na které jsme ekonomicky  závislí  jako nikdy v  dějinách,  je prostě  šílenost.  Že není  v pozici  ani Zemana , aby  Babiše,  aby  dělal laciná frajerská  gesta. Nemůže  je dělat. Na  rozdíl od těch  dvou má  totiž zodpovědnost za  fungování státu.

Abych  vám to přiblížil  – nepochybně  jste  mnohokrát zažili, že  váš  šéf  vám tvrdil naprosté  bludy.  Kdo  z vás  měl  odvahu  prásknout  do  stolní desky  a  říci mu  do tváře  – kecáš, je  to úplně jinak!  Takhle  takhle  a  takhle, vzpamatuj se a  začni  to dělat pořádně!  Odpovídat  nemusíte… A  ve  stejné  situaci je předseda  vlády České  republiky  vůči  šéfovi německé  vlády.  Ať  už  v těch úřadech bude kdokoli.  Pochybovače  odkazuji  na proslulý  summit  NATO ve  Walesu,  kde  si Zeman  první den dovolil veřejně  nesouhlasit  s názory  na ruskou  roli na Donbasu a druhý  den  kajícně  přilezl  ke křížku…

Nicméně  zpět  k Sobotkovi – podle mne  bude muset provést  korekci, minimálně  rétorickou  k  Bruselu a  Berlínu. A  to bleskově, než mu  tohle  téma  vyfoukne   Babiš. Je to záležitost  hodin, maximálně  dnů.  A kdybych mu měl poradit  něco opravdu konkrétního,  pak  bych mu doporučil  kvaltovní zorganizování  stejného referenda, které  prosadil Orbán. Jakkoli  vím, že  nemáme  zákon o obecném  referendu. Ale řešil bych to urgentním  speciálním  návrhem o jednorázovém referendu  v parlamentu. Ačkoli netuším,, jakou  by  šanci takový  horký  zákon  měl a jak dlouho by trval legislativní proces.

Ale  těch korektur  budou muset  v Lidovém  domě  udělat  daleko více.  Pobavilo mne , že  se budou muset  podívat  třeba  na agendu  Pirátů…  U mladých mají trvale  deficit. A  jako  pseudopiráti to nevylepší. Tohle  není  to pravé ořechové, ačkoli  ne úplně  špatné.   Oslovit  mladé  je prostě  otázka  budoucnosti. Jenže  to nebude fungovat, dokud  česká  mládež  bude považovat  pravicovost  za  cool.  Což bude ještě  hodně  dlouho. Protože  slova jako práce, rodina,  povinnost, odpovědnost je neoslovují.  Nejsou in.  To si neužijí a  není  to hustý. A hned  tak nebude.

Uvědomuje si  vůbec premier a jeho poradci, že  tyhle  volby  prohrála  ztráta  tradičních  voličů, kteří  chodí k volbám?!  Tihle přijdou i příště? Na  rozdíl od  těch pirátských. Ty je třeba  oslovit. A  to není  o digitálním světě!  Ten je  až v nějakém pátém či šestém plánu!   Soc  dem musí hledat  témata a  důvody, které  by jim přihrály  zpět  minimálně  část  bývalých příznivců. Tím, že  začnou mluvit  jejich  řečí a  řešit  to, co  řeší oni!  Jakkoli jsou to pseudokauzy. A rozdávat třeba koblihy a.. a.. a… No je  toho hodně.  Ovšem  limituje  je  to, že nemají  Babišův  propagandistický  kombajn…..  Který pojede proti nim. Na plné pecky.  Tohle  překonat  je  skoro nemožné.  Dokud  i volič  Kobliha  nepochopí,  že  Babiš prostě  jeho zájmy nikdy  hájit  nebude. Což  se sice stane, ale  v historicky  dlouhé  době. protože Kobliha není zrovna  nejbystřejší. A pravidlo chléb  a hry na něj  funguje  dokonale.!

Už jsem zase dlouhý jak týden před vejplatou… Ale ještě  jedno téma musím  dát, protože i to ukázaly  poslední  volby – téma  vůdců.   Začínáme  být  konfrontováni  s  upadající  demokracií. Je  to zjevné. Lidé  cítí, že  je  to stále více jen vyprázdněná  skořápka.  A hledají  jak  z  té šlamastiky ven.  Řeší  to tak, že se pídí  nikoli po více demokracie, nýbrž  po vůdcích.  Kteří by  zvládli  ten  marast  kolem místo nich!

 Nic  nového, jak všichni víme. Tohle  dělá  Zemana, Babiše, Okamuru a  konec konců i Gazdíka.  tedy všechny  víkendové  vítěze. Ale  například  i  Čunka.  On je  pro demonstraci dokonalý!  Je fenomenem  krajských  voleb.  A proč  to?  Z jednoduchého důvodu – kdysi  vystěhoval  z centra  Vsetína  nepřizpůsobivé do kontejnerů  za městem a  zavedl jim tam  režim. Neohlížel se napravo nalevo, nebraly ho protesty  profesionálních protestantů a potížistů.  Z tohohle  bude žít  a profitovat  celý  svůj politický  život. Bez ohledu na své průšvihy a na  to, že kdyby  ho nebyl  zachránil Topolánek  a totální ohnutí  justice, tak skončil dávno v base. Krajské  volby ukázaly, že  opravdu je  žádán vůdce.  Kdo tak nepůsobí  má  smůlu.  A  jeho strana nebo seskupení také.  Babiš  nemusí  dokazovat  že  jím je. Vybudoval imperium. Jasná a srozumitelná  informace. Zeman také  ne. Okamura   je evidentní  vůdčíček.  Gazdík také. Ale Fiala, Filip, Sobotka? Takže proto, soudruzi, proto!

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.