Slovenské buzkaši


Dostávám v poslední  době hodně  mailů, které nějakým způsobem reagují  na  situaci na  Slovensku. Některé  mne  upozorňují na  cosi, co by mi nemělo uniknout, jiné  mi  cosi  vyčítají a  další, zejména  ty  úplně  poslední,  mi  nepokrytě  sdělují, že  jejich autoři  jsou  velmi  zklamáni,  že  Kosa nepřinesla  žádné  stanovisko k  dění u  sousedů….

Za  každý  mail  jsem vděčný a  na  každý  se snažím odpovídat. Podle  svých  časových možností.  Ale  ten nával,  co zažívám, řekněme  od minulého čtvrtka,  je prostě  obrovský  a já  nestíhám. Dokonce  ani číst. Natož  ještě  odpovědět.  Takže  prosím všechny, kteří zatím ode mne nedostali žádnou  reakci, aby mne  omluvili. Zejména  paní Zuzana,  od  níž mi ve  frontě  stojí  4 maily.

Ti  z  vás,  kteří vedle  Kosy poslouchají  i  Hodinu  vlka  nebo Dualog na   Slobodném   vysielači  vědí, že  se nechci  k  aktuálnímu dění u našich  sousedů  vyjadřovat. Mám  k tomu  dva  velmi dobré  důvody:

1- ačkoli  hlavní informace  o  tom, co se  u sousedů děje  mne  nemohou  minout, protože  to zkrátka není možné,  nemám  dost  dalších, doplňujících  každodenních reálií,  které nutně potřebuji, abych si utvořil nějaký  obraz, za  kterým si mohu  stát a  jenž mi  dovolí,  abych napsal  článek tak,  jak  mám  ve  zvyku a  za  nímž  si budu moci,  bez zaváhání,  stát. A hlavně  u  kterého  bude dostatečně vysoká pravděpodobnost, že se nedopouštím nějakého  trapného omylu. Jen pravděpodobnost, nikoli jistota. Ta není nikdy.

2- na Slovensku  mají  dlouhou historickou  zkušenost se zástupy  našinců,  co  věděli a rozuměli Slovensku lépe  než  samotní  Slováci.  Odmítám se  do tohoto  houfu zařadit.

Nicméně nazrál  čas,  abych  se  k té  mele  za  řekou Moravou  nějak  vyjádřil.  Už proto, že  tomuto  tématu  byla  věnována  páteční Hodina  vlka na Slobodném vysielači /pro zájemce  zde/, takže  tabu  bylo prolomeno a  když  už jednou tak i podruhé. V tomto  článku.  Předesílám, že  si jsem vědom toho,  že  nejsem nejchytřejší na světě,  že  článek nemůže  být  vyčerpávající / jedině tak délkou/ a  už  vůbec ne  vodotěsný a neprůstřelný.  Jde  spíše  o  jakýsi  sumář  mých  roztříštěných  dojmů.

Než  se pustím  do  dění na  Slovensku, dovolím si objasnit,  co znamená  termín  buzkaši v  nadpise.  Neb soudím, že  značné procento z  vás  se  s ním dosud  nesetkalo.  Wikipedie jej popisuje  takto:

buzkašī, doslova „braní si kozy“ je tradiční hromadná hra považovaná za národní sport Paštůnů v  Afghanistánu. Hry se účastní dvě družiny jezdců , které nejsou od sebe odlišeny oděvem či jinými znaky, jejich kapitáni (čapandāzī) s turbany  a černými plnovousy  sa kalašnikovypo boku. Počet ani výběr účastníků není nijak omezen ani předem stanoven, během hry se mohou k již hrajícím družinám přidávat další závodníci. byly zaznamenány zápasy, jichž se účastnilo na tisíc jezdců. Úkolem soutěžících z každé družiny je zmocnit se za jízdy ze středu vyznačeného kruhu v centru bojiště (hrací pole je zhruba dva kilometry dlouhá část stepi) na zemi ležícího těla kozla bez hlavy (v některých zemích i bez končetin), objet s ním dokola bojiště a vrhnout ho do „branky“, kterou představují na zemi vyznačené kruhy. Úkolem závodníků soupeřící družiny je odebrat trofej protivníkům, objet s ní kolem dokola bojiště a vhodit ji do kruhu soupeřů. Hra může trvat až několik dní.

Dříve bývalo při hře místo kozla používáno i tělo zabitého otroka, v současnosti se často místo těla mrtvého zvířete používá objemného pytle z jehněčí  nebo telecí kůže .

Kromě výše uvedeného rámcového scénáře hra nemá žádná pravidla, nemá ani rozhodčí – jedinými soudci jsou hráči sami. Hra je velmi tvrdá a nebezpečná, potyčky jsou krvavé. Povoleno je bití koní nebo jezdců často v zubech drženými bičíky, bodání, strhávání z koně, neexistují žádná napomenutí nebo tresty. Závodníci musí ve hře prokázat mimořádnou fyzickou zdatnost, zručnost, odvahu a především dokonalé jezdecké umění. Pro vítězného jezdce je nejvyšší odměnou vysoká sociální prestiž a úcta, které požívá do konce svého života, někdy vítěz získává cenného koně.

Když se podívám  na  současné  Slovensko, tak  lepší přirovnání  pro to , co  tam  vidím, bych  najít  nemohl.   Jen je  to  buzkaši  v  daleko větším měřítku a  na  daleko větším prostoru.  A zatímco v  Afghu  už  dnes  sem tam nehrají  ani s tou mrtvou kozou, u  sousedů  se vrátili  až  k té původní  barbarské variantě  se zabitým člověkem.

Slovensko je  rozděleno  evidentně  na  dva  tábory, kterému  sice nevelí kapitáni s plnovousy a  s turbany  na  hlavách,  ale  střelné zbraně v  akci  prokazatelně  byly.. Neplatí žádná pravidla, je  dovoleno cokoli,   s cílem  mrtvolu  donést  do soupeřovi branky.  Hra také, shodně s  originálem, nemá žádného soudce. Ten, který  by ji měl plnit, protože  v  Evropě  jsme  jaksi zvyklí soudce  mít,  se  stal  hráčem jednoho z mužstev a nemohu  ani vyloučit, že  dokonce  převzal  roli  kapitána.

Kdybych měl  dost  rozumu,  tak  bych v tomto okamžiku skončil.  S vědomím, že  jsem po  dlouhé  době napsal  krátký, ale mimořádně  úderný  článek,popisující  vlastně  vše  důležité.  Jenže  to bych nejspíše zklamal  některé  ze  svých  čtenářů, kteří  už mi nějaký ten  den ohledně  Slovenska  píší.   Například  pány KM a  JK.

Obou  si vážím,  hrají otevřenou  hru a  snaží se argumentovat.  Reprezentují pro mne dnešní rozervané  Slovensko.

Jeden  z nich  zastává  názor,  že  ta  vražda  je natolik odporný  zločin a míra napojení  na současnou  vládu  a její   korupce  a kopa   prohřešků  jsou  už  takové, že  je  nejvyšší  čas  se jí zbavit. Ten  druhý  naopak je  toho názoru, že  jde  o předem připravenou  akci  mezinárodních  elit,  které pokud  tu vraždu přímo  nenastrojily, tak jí určitě  chladnokrevně  využily  k tomu,  aby  Slovensku  vnutily  automatické rozdělování  emigrantů,  ještě  více ho připoutaly  s  EU  a  NATO, rozložily  odpor  V4 a  tak podobně.

S oběma  vedu  už několik  dnů  mailový  dialog a  oba  jsou nepochybně zklamaní,  že  s nimi v  podstatě  nesouhlasím. I  když  vidí, že  v některých aspektech  jim  dávám za pravdu. Oběma. Ano,  dle mého nejlepšího vědomí, oba mají částečně  pravdu. Ale  řekl bych, že  v  souhrnu se oba  mýlí. Pokusím se  to vysvětlit.  Což  je pro mne  vlastní  smysl dnešního textu.

Oba  pány, ale nejen je, bych velmi  rád  dovedl  k  jednomu zásadnímu postulátu,  který  by měl  být  nadřazen všemu ostatnímu, neb  mám za   jisté, že  oběma  jde  v konečné  fázi o totéž – chtějí  zdravé, prosperující, svobodné a demokratické  Slovensko,  kde se jeho obyvatelům bude dobře  žít.    Jenže  nejsou  schopni se domluvit, jak toho dosáhnout. Tak jako  celá společnost.  Ačkoli  tohle je, pro nápravu poměrů,  to vůbec  nejdůležitější!

Pan  KM nemůže  zvítězit  na  panem JK a  naopak,  jestli se má jejich země  někam pohnout. Musí se  domluvit, jinak to nepůjde! Což znamená odhodit  ideologické , ba  dogmatické  brejle  a  zabývat se jen  tím, na  co si můžeme  sáhnout.

Po Slovensku  letí  vlna  demonstrací.  Pod  hesly  mafii tu nechceme!  Fico jsi  mafián, odstup! Vražda novináře  je  vraždou nás  všech! Atd. atd, atd.

Z tohoto  nemůže  být nikdo  šokován. Ačkoli by nemělo,  je  to „normální“  a bohužel  běžný  postup  politikářských  elit   v  našem prostoru.  Čeští  čtenáři nechť  si vzpomenou na  to, co se u nás  dálo a děje  v  kauze  lithia.  To byl a je  jeden  velký podvod  na  voličích,  kdy  se  z naprosto  neškodného memoranda vytvořil  obrovský zástupný problém,     který překryl  Babišův  akutní  malér a kterého využil  navíc  ještě  Okamura  s Filipem. Kde se nikdo nezajímal o podstatu věci.

A  stejné je  to teď  na Slovensku.Současná opozice a mainstream a  z mého hlediska – bohužel i prezident,  vycítili  příležitost  si to  konečně  s  Ficem  vyřídit a zadupat  ho do země.  Jakkoli  jim  k  tomu dal  dost  dobrých  důvodů, je to prostě  špinavá politická  hra.  Nyní soudím, že  budu  jedním z  obou pánů  obviněn,  že  i  já, stejně  jako Kiska, jsem zaujal  stranu a tahám  kozla  do  jisté  branky.

Netahám.  Dovolím si tvrdit,  že  kdyby  onen nešťastný  novinář  psal proti prezidentovi  a kontakty  na  ty podivné Italy  z  východního Slovenska  šly  do  blízkého prezidentova okolí,  postupovala  by  druhá strana  vůči  Andreji Kiskovi  úplně  stejně  jako  je dnes  standardem  vůči  slovenskému premierovi. Jen by  se role obrátily.

Hrálo by  se  stejné  buzkaši.  Stejně  špatné, ba odporné.  Ale taková je v  našem prostoru -politika. Tohle by  nemělo nikoho překvapovat. Každý  využije příležitosti nasadit  svému oponentovi psí hlavu, kdykoli může.Aniž by  byl schopen  myslet  politicky  dál než  do dnešního večera. Že také  zítra se  musí dělat  nějaká politika  a že  dnes vykopané příkopy  mohou být už  zítra příliš  hluboké, než  aby  je  šlo překročit, ačkoli to bude nutně  třeba?  To  teď  nikoho nezajímá. Vidím do dnešního večera. Zítřek zašlapu  do země! Hlavně  chcíplou kozu  dopravit  do  soupeřovy  branky! Jakýmkoli způsobem!!!

Přesně  tohle  podle  mne  provozují  ti, co se umanuli  na trivální „logickou“  variantu:

Kuciak novinář = vražda kvůli tomu  co psal= psal o  italské  mafii= byl zavražděn  italskou  mafií  nebo těmi z vysoké slovenské politiky,  kteří se  s těmi Taliány  stýkají !

Nad touhle  konstrukcí  mi rozum  zůstává  stát.  A  ještě  více  nad  těmi, co ji rozhicovávají, co jim  síly  stačí  a  hustí ji  do veřejnosti. Aniž  by  si uvědomovali, co  vlastně  Slovensku  způsobují.

Když jsem  četl  ten poslední Kuciakův  článek,neříkám, že  mne nepřekvapil.  Hlavní  poradkyně  slovenského premiera a  dříve  partnerka  jednoho  z těch Kalábrijců?  Tajemník bezpečnostní rady  státu a  jeho  obchodní partner? Velmi neobvyklé. Ale  nikoli zásadně  neobvyklejší  než takový  Mynář  u Zemana!  Nebo než  Babiš  a  Čapí hnízdo! Aby  mi bylo správně  rozuměno- nehodlám nic bagatelizovat. Obojí mám za  průšvih. A velký- jak Mynáře  a Babiše, tak  tu Ficovu ehm.. poradkyni a  toho bezpečnostního tajemníka.

Navíc  se záhy  ukázalo,  že  Kuciak neučinil  ani v tomto ohledu žádný převratný  objev.  Všechno,co  stojí v  jeho  posledním  nedopsaném textu  už na  Slovensku publikováno  bylo. Dokonce  před  drahným časem  -v  letech 2015 a  2016!  Skutečně  si  ti,  co jsou  dnes  v ulicích a  žádají pád  vlády  a  ti, co je  k  tomu motivují,  mají   za  to,  že  dva  roky staré a publikované informace  jsou  důvodem  k dvojnásobné  vraždě?  A  že  na  tom,  třeba jen  pasivně má nějaký podíl  současná   vláda? Jak by jí to asi tak mohlo  uškodit, když už  to  dávno bylo  uveřejněno?  Totéž  platí  o těch  mafiánech! Zkratka  přirozeně  funguje  dokonale.  Každý  z nás  viděl přece Cattaniho v  Chobotnici! Mafiosi se nerozpakuji zavraždit pro  křivý pohled…. Takže  jasně  mafie!

Ale  proč potom  nevraždili už  v roce 2015 nebo 2016? Proč  až  nyní?  Mimochodem  – tenkrát  to bylo poměrně  těsně před  slovenskými parlamentními  volbami a  tehdy  Fico ,  viděno  touhle optikou  mohl cosi“získat“!  Dnes  nikoli.  Že  by  ti  Taliáni nevěděli co  roupama  a chtěli si  zajistit publicitu? Ano,  tihle  zločinci  jsou krajně  nebezpeční, brutální a  kdo ví  jací, ale   že  by to byl   to spolek naprostých idiotů,  co  se  chovají   jako opilý  venkovský  chasník, co platí za  celou hospodu, aby  všichni viděli, jaký je  frajer???? Naopak, jejich  doménou je přítmí a ticho. A   najednou vyrazí přes  celé Slovensko kohosi zastřelit!? Včetně  novinářovi  snoubenky….

To není zdaleka  všechno,  kde tahle  varianta  totálně  selhává.

Dejme  tomu, že by byla pravdivá.  Že  to, co v  tom rozepsaném  Kuciakově  článku  chybí, byl opravdový, zatím nikde nepublikovaný  dynamit. A  opravdu  vraždila  mafie.  Pak to znamená  jediné –

že  musela  mít  velmi  úzké přímé  spojení  dovnitř  redakce  Aktuality.sk!!!!!

Jestlipak  ti,  kteří  dnes  tuhle  kampaň  ze slovenského mainstreamu  hecují si to  vůbec  uvědomují?  Že  někdo z nich  zkrátka práská  mafii ačkoli mu muselo  být jasné, co  svým udavačstvím  na kolegu  asi tak způsobí?! Už začali  tu krysu ve  svých řadách hledat?

Jo jistě –  je tam přece  propojení  mezi  kalabrijskou  mafií a  vládou.  Takže  tu informaci  také mohly  získat  /ne/bezpečnostní složky  státu a předat  mafiánům, že….????

Jak to,  že  takovýhle komplot zatím  slovenský  mainstream  nedokázal odkrýt,  ačkoli  získal, ohledně  fungování  Ficovy  vlády  nejeden  supertajný  materiál? A  skutečně  si myslí,  že  by  Fico nebo Kaliňák byli schopni takového do nebe  volajícího svinstva? Pro mne  jasná paranoia!

Nejvyšší  čas  přehodit  výhybku a věnovat se  protistraně  a  její snaze  hodit  tuhle  smrdutou  kozí  mrtvolu  do  protivné  branky – tedy pojednat  teorii, že  vraždu si objednal Soroš  nebo struktury napojené  na něj, na  Brusel, z nich pak  nejpodezřelejší jsou mimovládky, NATO, NWOO a  tak podobně, aby  svrhnuly  statečnou  slovenskou  vládu , odolávající přílivu migrantů a  Bruselu  vůbec. Jejímž  cílem  bylo Fica a jeho vládu  zdiskreditovat a dosadit  místo něj  poslušné  loutky.

Přiznávám, že  mne tahle  varianta  šokuje. V prvé  řadě proto, že  většinou, co jsem si  zatím stačil všimnout, tak tohle  přichází od  těch,  kteří ještě  včera neměli pro současného premiera  dobré slovo a  mluvili  o něm jako o bruselském kolaborantovi a  zaprodanci,  co  stejně  Slovensko prodá  a migranty  přijme! Aby  v  Bruselu  získal nějakou tu trafiku!  A dnes je to úplně jiný  Fico- Fico hrdina  a vzdor pur!

Vedle toho  znovu opakuji, kdyby  bylo Slovensko v  ruské  zoně  vlivu, tak  jako v roce 2015 Ukrajina,  neměl bych s touhle  variantou  žádnou potíž. Nicméně  ono je, navíc  drahně  let, jak v NATO, tak v EU. A  dokonce v  eurozoně, tedy  v jejím  jádru.  A  Fico osobně nedávno v Bruselu potvrdil, že  jestliže  se bude EU dělit  vícerychlostně,  Slovensko  bude  rozhodně  opět  patřit k tomu  nejrychlejšímu  jádru!!!

Iracionalita  této  verze  je natolik zřejmá,  že  se mi skoro příčí  o  ní psát. Neumím si totiž, ani ve  střednědobém  horizontu, představit  slovenskou  vládu,  která začne  přijímat  ve  velkém migranty, aniž  by nebyla okamžitě  obyvatelstvem smetena.  Tak jako si  to nedokáži představit  v  ČR. Ale mám ještě  další  argument,  který si dovolím předložit  později.Který s  Ficem nesouvisí.

Zkrátka, tyhle dvě varianty  jsou  pro mne  pouze  rubem a  lícem jedné a té samé, naprosto falešné mince!

Jen  její  používání  je  buzkaši, jaké si ani  vousatí islamističtí  primitivové v Afghanistanu  neumí představit. A  Slovensku páchá obrovské a nevratné  škody.

Nevěřím, že propojení  italských  mafiosi  stojí  za vraždou  Jána  Kuciaka a  jeho snoubenky.  Nevěřím  na to, že  to byla  slovenská  verze  nacistické provokace  v Gliwicích, kterou si objednal Soros, Brusel, nevládky, atd..

Podle mne  motiv  byl  určitě  jiný.  Jaký to nevím a  vědět nemohu. Ostatně,  neví to nikdo. Co je mi známo, objevily  se zatím tyto teorie:

1- italská  mafie

2- Baštrnák a další  slovenští  Mynářové a jejich  kšefty

3- podivnosti kolem  rozsudků  slovenského Nejvyššího soudu

4-nějaký  nový, neupřesněný   motiv, sledovaný  slovenskou policií

5- nějaká  jiná   kauza na které  pracoval  Kuciak v  minulosti nebo kterou měl  rozpracovanou

já osobně  jsem si k tomu přidal  v  pátek  další  dva

6- osobní  záležitosti  Jána  Kuciaka /například  spojené  s  financováním  domu, v  kterém byl zavražděn/, tedy  s jeho povoláním nic  společného

7- ta  vražda  byla opravdu  účelově  naplánována, aby na  Slovensku vznikl obrovský  zmatek a  tím se přikrylo nějaké obrovské  svinstvo,  které  je  nyní v  běhu a bude velmi rychle  nevratně  dokonáno a  zpečetěno. Ke  škodě Slovenska.

Snažil  jsem se  na slovenských serverech možnost  té  varianty  č. 7 alespoň zhruba  ověřit. Neměl jsem  ale  dost trpělivosti ani zručnosti, abych  něco, co by mi přišlo  dost  případné, vyšťoural. Takže  tohle  asi také ne.

Nicméně jeden  z dalších  slovenských kosířů  mne  upozornil na  jednu  zajímavou  skutečnost  – nikde  nejsou  žádné informace  a Kuciakově  snoubence. Ta  stojí  zcela  mimo  zájem  těch, co o vraždě referují!

Má pravdu.  Vedle  jména, věku a  obce, z  které pochází,  víme  už jen to, že  byla pohřbena  ve  svatebních  šatech! Přesto, že  zemřela jako první!  Navíc  u počítače,  kam si sedla  když  její  budoucí  manžel odešel  do garáže zkontrolovat, zdali  autobaterie  je  už  nabitá a  když  nalila  hostovi,  který  asi vraždil, stejně jako sobě a  Kuciakovi  kávu….  A nikdo se o ní nezajímá! Proč? Jak to?   To si nikdo neumí představit  například  vraždu  ze  žárlivosti?  A co takhle  nějaký  její  průšvih z minulosti, který  vyhřeznul  až  do střílečky?  Je to opravdu  takové sci fi, že  to nikdo  ani nezvažuje?

Jen tak mimochodem,  jestli  střílel  ten, pro  koho bylo to třetí  kafe,  kdo manipuloval s pistolí tak,  že  vyházel několik ostrých  nábojů,  troufnu si tvrdit,  že  policie  by měla  mít  k dispozici stopy  jeho DNA. Jestliže  není  úplně  dementní nebo  v  tom  sama nejede. Což by  výrazně mělo ulehčit  pátrání.

Je  to fakt  buzkaši, o kterém si  v  Afghanistánu  mohou nechat jen  zdát. Tam  sice kapitáni obou družstev mají  kalaše,  ale  když  je jasný  vítěz, tak se  nejspíš  rozejdou a dojednají  si termín příští  tahanice o mrtvou kozu. Na  Slovensku,naproti  tomu probíhá a bude probíhat studená občanská  válka. Kde není možná  domluva  a kde obě  strany  znají jen  jednu  možnost  – potřít  a vygumovat  tu druhou.

Nejsem  občanem Slovenska, neplatím tam  ani daně a mohlo by mi  být úplně jedno, co se tam děje a  říkat  si –  fajn, že  žiji v  Čechách!  Jenže mi to jedno není.   Už proto ne,  že jsem tam kdysi vojákoval, že jsme měli společný  stát a  že  Borísek  je můj osobní  přítel a  slovenské  kosíře  beru jako  svou rodinu.  Proto, jsem se dnes  vydal  na tuhle, pro mne hodně kluzkou  výpravu.

Opozice a  slovenský  mainstream, včetně prezidenta, zaujali  velmi tvrdou  nekompromisní  pozici – vláda musí  odstoupit  protože  je napojená  na  mafii, protože  mafie  vraždí  novináře, protože Kuciak  byl zavražděn za  všechny  slovenské  žurnalisty, co kritizují  současné  vládní  odpudivé praktiky!!!!

Zní to  logicky. Ale jen na první pohled!  Já bych si takovýhle  přístup nikdy nedovolil. Ani na svém  blogu, natož  ve velkém  mediu!

Zajímalo by mne, co  protagonisté  téhle  masivní  vlny  budou dělat  v případě, že se  ukáže,  že  vražda Jána Kuciaka a  jeho snoubenky  s kalabrijskou  mafií  neměla  a nemá  vůbec  nic  společného,  že to byl hrubý omyl.  A už  vůbec mi nedochází,  co  by  tihle,co  ukřižovávají  Fica  za  živa,    budou  říkat,  když by se nakonec potvrdil můj nesmělý odhad, že  jde  buď  o tzv. domácí zabíjačku  kvůli  čemusi  ze  soukromé  minulosti  jedné z obětí nebo,  že  šlo o  vyřizování  účtů kvůli nějaké jiné  kauze z minulosti, na které Kuciak pracoval, ale  nesouvisející se  současnou  vládou… Což si snadno umím  představit, neboť  po  vraždění  ve  Velké Mace dostala okamžitě  tady v  ČR policejní ochranu  Pavla Holcová, s  níž  Kuciak pracoval na rozkrývání slovenské stopy  v kauze  tzv. Panama papers….Ta policejní ochranka byla Holcové přidělena okamžitě PČR.  Dost  divné, že?

Rozehrávat  takovouhle  brutální  hru,  zničit  si navíc  jakékoli  ústupové  cesty hned na  začátku a  vsadit  jen na jednu z mnoha  verzí,  která navíc  už  nyní dostala obrovskou trhlinu když policie  zatčené  Kalábrijce musela  pustit z cely předběžného zadržení,  je absolutně neodpovědné!   A  to hned  z několika  důvodů“

-vede to k  dalšímu a ještě  hlubšímu  rozdělení  slovenské  společnosti

-je  to proti všem pravidlům  skutečné a solidní  žurnalistiky

-je  to proti smyslu  funkce prezidenta  republiky

– povede  to  k další a nevratné ztrátě  prestiže  slovenských  novinářů  jako  celku a mainstreamu zvlášť, jestliže  se  prokáže,  že kalabrijská  stopa  byl omyl.   Jak si  v  takové  situaci  asi tak  představují dámy  a pánové z  velkých slovenských sdělovadel, že  jim  budou  lidé cokoli  dalšího věřit?

Nyní, zejména po nedělním televizním příhovoru  Andreje  Kisky a jeho ultimátu, že požaduje

-buď  velkou rekonstrukci  současné  vlády

nebo

-předčasné  volby

se  evidentně  hraje  o  existenci  současného  kabinetu a  Roberta  Fica  osobně. Když  to  ovšem sleduji,  opět  je  to jen  další  totální  buzkaši.  Stejně mizerné a   zpackané.

Nicméně, než ho popíši,musím se vrátit  k osobě  slovenského premiera.  Poctivě přiznávám, že  mi celkem konvenoval.  V mnoha ohledech si počínal  daleko lépe, chytřeji a obratněji, ohledně slovenských zájmů,  než  jeho české protějšky. Počínajíc  Topolánkem a  konče  Babišem. Nicméně dnes  už  mne neinteresuje.

Od  zveřejnění Kuciakova  článku  ho  mám už jen za  klasického tuctového papaláše  se splašenými  hormony,  který si arogantně  myslí, že  všechno může,  všechno mu projde. Ano, myslím  tu aferku  s jistou Troškovou. Ta, která  před  tím, než se  stala  oficiálně jeho hlavní poradkyní,  byla partnerkou  jednoho z  údajných  mafiánů.  Získal jsem si o ní základní údaje.

Vystudovala univerzitu v  Trenčíně, obor  management. Vedle  toho pak  zejména dělala modeling,  fotila plavky  a prádlo a  taky  akty  pro Playboy. Soutěžila o Miss Universe. Pak měla  toho  Itala a  následně dělala poslaneckou  asistentku  onomu  tajemníkovi  slovenské bezpečnostní  rady, co  měl také  obchodní kontakty na  Kalábrijce. Je jí dneska  30 let…

Marně  hledám něco, čím by mohla  Robertu  Ficovi přispět a co by mu  mohla rozumně poradit, co on  neuzná nebo neumí.  Nepředpokládám, že by  se  chtěl věnovat modelingu a fotit  pánské spodní prádlo. Do soutěže  krásy  asi také kandidovat  nebude. Dělat  ne  třetiřadé, ale  nějaké jedenáctiřadé  kšeftíky  s  gangsterskými  šmíráky nebo poslaneckého asistenta,  tak to lze  bezpečně  vyloučit. Jediné,  čím mu mohla  být  užitečná, je  abych tak řekl –  udržování  jeho hormonální  rovnováhy.

Nehodlám kázat  žádnou  morálku.  Fico není  ani první  a už  vůbec ne poslední chlápek po  padesátce, co  si něco takového pořídil. To mne nijak nešokuje a  naprosto ho kvůli tomu nehodlám soudit.  Jen jsem ho měl za  dostatečně  chytrého,  aby  podobnou  záležitost  řešil decentně. Prostě  Troškové opatřil nějaké  velmi  slušné  existenční zajištění,  aniž  by s ní, po téhle  stránce, mohl být  spojován.  Pro něj  jistě  jen otázka  jednoho telefonátu  správné protistraně.

Jenže on místo toho  z  ní udělá  svou  šéfporadkyni!!  Aby  všichni  viděli,  že on může  všechno a  že ho nikdo nezajímá. Arogantní nabob non plus  ultra. Pro mne  nepochopitelná  hloupost.  A nic na tom nezměnil  ani po článcích  z před  dvou, resp.  tří let…. Naopak!

Vůbec mu, v jeho samolibosti, nedošlo,  že  si vytvořil svou věčnou a univerzální, nikoli Achillovu, nýbrž  Ficovu  patu,  která  ho může kdykoli zabít.

Je mi líto, ale  k chlápkovi, co  má  rozum  také  občas jen v kalhotech, nemohu  vzhlížet s obdivem! Tohle  je trapná politická  šmíra. Roberte  Fico, jsem neskonale  zklamán! Jakkoli  vám to může  být jedno, protože  nemám na  Slovensku volební právo. Ale měl byste pochopit, že jiní,  stejně smýšlející jako já,  ho mají a  o to více vnímají přešlapy  vašich  administrativ!  Rozhodl jste  si  o tom sám.

A´t  už  tahle  bouře  skončí jakkoli, Fico a Smer z ní  vyjde  vážně  poškozeni a  na to, že  by  příště  sestavovali  vládu  mohou zapomenout. Pro mne  příliš  velký  účet  kvůli  jedné animírce.

Ale je  čas  se vrátit  podrobně ke  slovenskému buzkaši.  Nyní už zcela nepokrytě nejde  o  nějakého zastřeleného novináře a  jeho snoubenku.  To je už  jen záminka k  dalšímu  koli buzkaši pro davy. Vše se kanalizovalo a  já dodávám – podle mého očekávání, do  snahy  sestřelit  současnou  vládu.

V poslední Hodině  vlka  jedna  ze závěrečných otázek zněla,  zda Fico bude  sesazen nebo ne. Odpověděl  jsem popravdě – všechno to má v  ruce šéf  maďarské strany Híd -Most-  Béla  Bugár. Jestliže ten se rozhodne opustit  koalici,  žádné jiné  řešení  než předčasné  volby není možné. Docent Marman konstatoval a   správně, že  o  tom  ani tak nemusí  rozhodovat  Bugár, stačí, když  vládní většinu opustí  číst jeho poslanců a předčasné  volby budou  také.     Udělá to?Udělají to? Při pohledu na poslední  průzkumy  veřejného mínění na  Slovensku si o tom dovolím  pochybovat!  Most -Híd, jak se můžete  přesvědčit  na  této  stránce, sice u všech  čtyř výzkumných  agentur překračuje  potřebných  5%, ale  vždycky jen  velmi těsně. Jeho maximální  zisk  je  procent  šest.  Už  vidím  jak zásadoví poslanci Mostu  -Híd  dávají všanc  své poslanecké  mandáty. Když nemají  žádnou jistotu, že příště  vůbec budou na  volitelných místech kandidátky a  když  ano, že  se jejich partaj do parlamentu nakonec  vůbec  dostane!  Ale třeba budu překvapen a nové  volby opravdu budou.  Jak  na  to tlačí opozice , media  a prezident! AMost  -Híd  vydá  svoje stanovisko  už za týden, kdy bud e mít  mimořádný sjezd. S e zájmem si počkám na jeho verdikt.

Takže  se pojďme  trochu  zabývat  tím, co  ony nové  volby mohou  vygenerovat pro Slovensko. Osobně si troufnu tvrdit,  že  dobrého nic. Ani, co by  se za nehet  vešlo. A  nechápu  ty, co tak usilovně  tlačí na pilu, aby  šel Fico od  válu, jakkoli jim věřím,  že  ho mají plné zuby a  dost  důvodů, aby mu  to spočítali.

Jenže se domnívám, že  jejich pocit  zadostiučinění     velmi rychle vyprchá,  až  budou oznámeny  výsledky. Nepochybuji,  že  po posledních  skandálech  Fico nemá žádnou  šanci sestavit  po  příštích  volbách nějakou  vládu. Stala  se z něj persona non grata.Někdo, s  kým  slušný  člověk nemluví. A politická  partaj nejedná.  OK:  Problémem ovšem je, že  není  sám. Další, s kým  „slušný“  člověk a  „slušná“ partaj nejedná  je přirozeně  Kotleba a jeho Luďáci.  Borsíkem a a docentem Marmanem  jsem byl  navíc  ještě  poučen, že ve stejné pozici je  ještě  i  spolek  jménem  Sme rodina  jistého Borise Kolára.

Rozklikl jsem si na  výše uvedeném linku  všechny  čtyři  tam uvedené  únorové průzkumy.  A  vyšlo mi z nich, že ti s kterými se nemluví nebo mluvit  nebude,  dají dohromady  vždycky  44%  procent hlasů. V jednom případě dokonce  47%.  Což znamená, že  budoucí  vládu  by musely  ustavit všechny  zbývající  parlamentní strany.  Mimořádně  těsná  většina  o  1-2 hlasy  vychází  i tehdy, pokud  by  ta nejmenší z nich  byla rovněž  v opozici.

Zajímalo by mne, jestli si  tohle uvědomují  ti, co Slovensko tlačí do předčasných  voleb!!!  Že to může  unikat  obyčejným lidem  chápu. Ale  prezident a  novináři, které  komentování politiky  živí?  Ti  by  sakra  měli umět  počítat, než  rozpoutají politickou  bouří a  sestřelují  vládu!  Koalice  5-6 stran  generuje  všechno možné.  Kromě  solidní, kompaktní a  akceschopné  vlády.  Co  přinese zcela jistě  budou vnitřní spory a  spory a  spory. O koryta, kompetence, osobní  důležitost, prachy.  Opravdu právě  tohle potřebuje  současné Slovensko ze  všeho nejvíce? Odpovědět na  to  si musí  naši  sousedé  sami. Já  jim nic radit nebudu.

Jenom  určitě  vím,  že  Sulíkovi  liberálové ze  SAS  jsou naprosto nekompatibilní  s národovci ze  SNS.  Ostatní, přiznávám, neznám a neumím posoudit. Ale  podobný  multistranický  slepenec  tu byl už  za  Ivety  Radičové a snad  si ještě  všichni pamatují,  jak skončil.  Ten měl také  jedinou  jednotící  ideu  – nepustit  k moci znovu Fica. Zoufale málo pro  nějakou  funkční politiku!

Jako bych  slyšel  co nyní  říkají pánové  KM  a  JK .  Jeden z nich  namítá

– je to jedno, ale hlavně  že  Fico bude  pryč

a  druhý

-Brusel a Soros  se budou radovat a migranti  vtrhnou  na Slovensko.

Je mi líto, ale  oba  se mýlí

Jeden  v  tom, že příští  vláda bude proimigrantská.  Viděl jsem  šéfa  SAS  na  ZDF  v  nesmírně  tvrdé a  nekorektní diskusi  s proimigrantskou fanatičkou a  spolušéfkou německých zelených  Katrin Göring-Eckardtovou.  Kdy  Sulík  důsledně obhajoval  postoj  V4 a  ona  do něj  bušila  všemi  možnými prostředky, včetně těch podpásových.  Bylo to  až nechutné. Sulík si svůj pohled  nedal  vzít.Ačkoli  s ním  v Německu, na veřejnoprávní TV nemohl nic  získat.  Myslím, že  hádám správně, ale  právě  Sulíka bych  viděl  jako nejpravděpodobnějšího  slovenského  premiera po dalších  volbách.   Neumím si představit, že  by  otočil. Zejména tehdy, když  by musel mít ve  vládě SNS.  Ne, ten argument o Sorosovi a mimovládkách nefunguje. Končí na  Sulíkovi.

 

Druhý diskutující se mýlí  v  tom, že  hodnota  sama  o sobě  je odstranění  Fica od moci. Je mi  líto, ale předčasné  volby, dle mého přesvědčení, vygenerují  jen  chaos a trvalou krizi.  A  nejspíše  ve svém  důsledku povede  v budoucnosti / a já se bojím  že  docela  blízké/ k destrukci  slovenské demokracie.

Ti, kteří  jsou  v ulicích a volají po demisi, chtějí nápravu poměrů. Zejména odstranění  korupce  a zcivilizování poměrů!  Nedivím  se, rozumím jim.  Tohle  chtěli na  Majdanu nebo my  v  Čechách… A  vždycky  to skončilo stejně.

Nechápu,  že   si nikdo nechce uvědomit  jednoduchou  skutečnost  –  na  Slovensku nebo  u nás  se  nic volbou  nějaké strany  zásadního změnit  nemůže. Ne, pokud  by  to současně nebylo provázeno novým totálním  znárodněním. Což nebude nikdy.

Slovensko  fatálně  neohrožují  nějaký  houfeček italských  mafiánů.  Slovensko je   zcela  v područí  několika nejbohatších  klanů  typu Penta  nebo J and T.  Tihle  ovládali, ovládají a  budou  ovládat  dění u našich sousedů. Stejně  jako v  Česku. Oni předepisují  politikům, co  smí a  co nikoli.  Ne nějaký Soros  nebo mimovládky. Za  Moravou  to ještě  dělají přes politické prostředníky. U  nás a  na Ukrajině  už na přímo, bez nich. Abych  to  zejména  slovenským  kosířům přiblížil  – měli  jste  skandál jménem  Gorila. obrovský skandál. A  co se po něm změnilo?  Odpovím si  sám -nic. Penta  je stejně mocná  jako před Gorilou, či spíše  mocnější.  Jistě namítnete, že  za  to může  Fico a  že právě jeho selhání  v této věci  je  důvodem k jeho odstranění! Nesouhlasím.  Žádná možná  budoucí  vláda s  Pentou a  Gorilou nic neudělá!  Opět budete  zklamáni a podvedeni.   Jen  široké  vrstvy  obyvatelstva  začnou   volat po  autoritativní  vládě silné  ruky,  která zavede  pořádek!

Ta nakonec  přijde, ale  ani ona  nic  sPentou nebo Gorilou  neudělá. Jen vy budete  mít  daleko méně  svobody. Takového závěrečného účtu  se na  Slovensku dočkáte,  jestli  bude  Fico nyní odstřelen pod tlakem  demonstrantů a prezidenta… Politiky  současné slovenské opozice  chápu. Na jejich místě  bych dělal totéž.Chtějí moc, proto  v politice  jsou.   Stejně tak  to mám  s obyčejnými  Slováky – demonstranty.Ti chtějí lepší Slovensko.

Co  nechápu  je  buzkaši ze  strany  prezidenta  a novinářských profíku  z hlavních  slovenských medií.  Jsou tak  krátkozrací  nebo tak  pomstychtiví, že  nevidí  dál  než  právě  k těm předčasným volbám?! Že  neuvažují nad jejich,  Dokonce  zřejmě jediným možným  výsledkem?  Fantaskní a bizarní krátkozrakost!

A mám ještě  jednu neodbytnou  otázku – zajímalo by mne, co  by se  asi tak  dálo,  kdyby byl  obětí  nějaký  alternativní  žurnalista  a  jeho snoubenka?  Také  by  se za něj  také  tak  všichni brali?  Bránili by  stejně  svobodu jeho   názoru a byl by  pro ně  a  demonstranty  hrdinou a důvodem vyjít  do ulic?   Nebo by  to byla podružná noticka, někde na  15. straně? Troufám si  říci, že  ano. Mám  velmi  nutkavé podezření,  že  není  život jako život a  novinář  jako novinář.

Z mého  hlediska je  nyní  vůbec   nejdůležitější  tu  odpornou vraždu  vyšetřit a  zjistit kdo  střílel a  hlavně proč  střílel a  kdo si to případně objednal. Tohle  by  měli nejen  požadovat mluvidly, ale skutečně  CHTÍT na  Slovensku  úplně  všichni!  Kteří to s ním  myslí  dobře. V zájmu celé  země. Problém je, že  dnešní protestující tábor se už upnul jen  na  jednu možnou  variantu a  troufnu si předpovědět,  že  žádný jiný  výsledek  vyšetřování nebude  akceptovat! Protože  prezident  i  mainstream  ztratili  věrohodnost.Jen pro úplnost  dodávám, že  volby kompaktnímu vyšetřování příliš  nepřejí. Po nich by  určitě  došlo  ke  změnám ve vedení  ministerstva  vnitra, velení policie,  tajných služeb, na prokuratuře u  soudů.  Tohle  vyšetřování paralyzuje, nikoli podporuje.

Borísku, je mi Slovenska  líto. Buzkaši  u  vás  je  něco,  nad  čím  by  v  Afghanistanu  oněměli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.