Že by slušivý pruhovaný obleček pro „demokrata“ Porošenka? Novinky z Ukrajiny.


napsal  Ernest doplnil vlk

Vlkův  úvod:

Jsem  kolegovi  Ernestovi vděčen, že  stále  bedlivě  monitoruje  dění na  Ukrajině. Je  nad  mé  síly  tenhle  zamrzlý  konflikt  a jeho peripetie  sledovat.

Nicméně,    v komentářích  před  a po  ukrajinských prezidentských volbách jsem si dovolil předpovědět,  že  Poroš  hraje o život, respektive  o kriminál.

A  právě k  tomu se mi ozval s dnešním krátkým  příspěvkem, přeloženým z  ukrajinského provládního serveru Korrespondent.net,  Ernest. Podívejme, co zjistil.

 

Státní úřad pro vyšetřování otevřel  Porošenkův  případ.

SBU zahájil vyšetřování proti Porošenkovi a několika nejvyšším státním úředníkům . Šetření se týká událostí 25. listopadu 2018, kdy se ukrajinské lodě pokoušely proplout Kerčským zálivem a byly zastaveny ruskými ozbrojenými silami.

Státní úřad pro vyšetřování zahájil řízení proti vysokým úředníkům státu podle paragrafů o zradě a zneužívání služební pravomoci. Tyto informace byly zveřejněny na internetových stránkách Státního úřadu vyšetřování v úterý 21. května.

„Vyšetřovatelé ústředí SBU dne 21. května 2019 reagovali na oznámení A.V. Portnova   a vložili do databáze  Jednotného rejstříku přípravných řízení informaci o možném spáchání trestných činů úředníky, kteří jsou ve zvláště odpovědném postavení ve státních orgánech Ukrajiny, pro trestné činy podle paragrafu 109 trestního zákona ( akce směřující k násilné změně nebo svržení ústavního systému nebo zmocnění se státní moci), paragrafu 111 trestního zákona (velezrada) a 426-1 trestního zákona (zneužití moci vojenské osoby nebo překročení služební pravomoci)„- píše se v prohlášení.

Mluví se o událostech z 25. listopadu 2018, spojených s pokusem skupiny lodí ukrajinských ozbrojených sil Ukrajiny proplout  z Černého do Azovského moře v Kerčském průlivu.

Oznámení Státnímu úřadu vyšetřování v předvečer podal Andrej Portnov, bývalý zástupce ředitele administrativy  exprezidenta Viktora Janukovyče. Oznámil to na svém účtu  na  sociální síti  Telegram. Portnov ve svém prohlášení obvinil Porošenka z řady trestných činů souvisejících s událostmi 25. listopadu 2018.

Bývalý spolupracovník Janukovyče, Andrej Portnov opustil Ukrajinu před více než pěti lety. Minulý týden  se  vrátil do země. Po svém návratu prohlásil, že „je čas stavět a obnovovat“.

Tolik Ernest. Ještě  jednou  díky moc.

Tohle  je  ovšem  jenom  slabý začátek. Jestliže  Poroše  nezachrání  parlamentní  volby,  aby  měl respektu hodnou parlamentní sílu, bude  mu mnohem a mnohem  hůř.

Není to jediný  odhad, který  se  stává realitou.

Dále  jsem odhadoval, že  nový  ukrajinský  prezident narazí  na  staré  struktury, zejména  ze  západní  části  země – prostě  nacionalistické  ultras. I  tohle  se bleskově  splnilo!

Zelenskij pochopitelně  okamžitě  rozpustil parlament  na vypsal předčasné  volby. A  chtěl  dosáhnout  rezignace  hlavních  členů  vlády  – premiera, ministra  vnitra, ministra  obrany, myslím, že  i generálního prokurátora a  šéfa  SBU.

Pochopitelně. V prezidentském systému musí  být  hlava  státu obklopena  svými lidmi. Zejména  na silových rezortech.

Dále  chtěl zreformovat  ukrajinský  volební  systém pro volby  do parlamentu. Podle  současného se volí polovina  ze  450 poslanců poměrným způsobem,polovina  většinovým. Kočkopes.

Zelenskij chce prosadit  stoprocentně  poměrný. Nebudu  řešit , jestli je  to objektivně  dobře  nebo špatně. Jisté  je  jedno,  že  chce využít  své současné popularity maximálně  a v poměrném způsobu  maximalizovat  zisky, získat  možná  i   ústavní většinu a  z ostatních udělat politické trpaslíky. Jasný, logický a pochopitelný  kalkul. Jenže  temná strana  síly  vrací  úder. Změnu volebního systému  ukrajinský prezident nemůže  nadekretovat. To je  kompetence  parlamentu. A  ten se vzepřel -prostě návrh  odmítl projednat.  Ignoroval  ho. Místo toho   se skupina  poslanců  rozhodla  napadnout   prezidentův  dekret  o  rozpuštění sněmovny  u  Ústavního  soudu. Opět – navýsost logické. Příští  volby  většinu z těch stávajících vymetou  z parlamentu. Od  pohodlných a  dobře  zásobených koryt. Málo kdo z nich obhájí mandát a vrátí se. Takže  útok! A Zelenského předlohy volebního zákona  byly  ignorovány. Jakoby  nic nepředložil.

Budoucí vývoj je podle názoru ukrajinských komentátorů těžko předvídatelný. Analytička Anna Stešenková na serveru LB.ua napsala, že poslanci de facto Zelenskému vyhlásili válku. Já bych  dodal,že  válku o koryta. To je  vždycky  nejtvrdší  a nejrozhořčenější  boj ze všech možných.  I tady  bych  to odhadoval  stejně  jako u  toho stíhání Poroše  – jde jen o první, celkem nevinný  šťouchaneček.Bude hůř.

Ministr  obrany  sice podal demisi, v souladu se Zelenského přáním, ale už jí zase stihl  vzít  zpět. Zda tak učiní i premier nikdo momentálně  netuší. V každém případě  – u Ukrů bude živo. Velmi živo.

Protože mi vychází  i předpověd  třetí  – totiž že  Zelenskij  bude hrát  noty  podle  oligarchy Kolomojského. Jmenoval už šéfa své administrativy. Stal se jím jeho právní poradce Andrij Bohdan, který je zároveň osobním právníkem oligarchy Ihora Kolomojského.  Ještě  si pamatujete, že  ten kdo podal podnět  ke stíhání  Poroše  -Portnov, byl zástupcem šéfa  Janukovyčovy  administrativy,  tedy  velký  papaláš  jako  Bohdan,  nynější  ředitel téhož  u  komika?  Fajn.  Ukrajinská média  upozorňují, že Bohdan působil v době vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyče jako vládní zmocněnec pro antikorupční politiku a podle lustračního zákona nemůže do roku 2024 zastávat funkce ve státní správě. Zastává. A Portnov  se  v klidu  vrátil z  exilu?

Přesně  jako vystřižené  z Limonádového Joea!  Gauner nebo hrdina, všichni jedna  rodina!  Poroš  byl ministrem a šéfem  Národní banky  za minulých  vlád, Zelenskij byl  zvolen  jako Limonádový  Joe, aby  vymetl  žlutomodrý  megachlív. Takže  jeho  pravou rukou  je  Kolomjského  právník a před  tím člověk, který  dělal  … neuvěřitelné.  antikorupci pro Janukovyče!

Můžeme  se  tomu  smát  nebo  Ukrajincům posmívat.  Jenže  s Babišem  se  k tomuhle  dopracujeme  co by  dup! Tohle  je totiž  ráj  každého oligarchy!  Jen  český  volič  má problém si něco takového připustit!

Ovšem na  Facebooku  Kosy  jsem měl možnost se přesvědčit,  že  jsou  našinci, kteří by zřejmě  ukrajinské poměry  chtěli mít  nejlépe  do dnešního večera  i  v  Česku.  Babiš  prý je stejně nejlepší!  Ano,vlastně  ANO!  Ten nám tu Ukrajinu skutečně  zařídí. O  tom rozhodně nepochybuji!

Trvalo mi  skoro  deset  dní, než tenhle  článek na Kose vyšel. Aktuálnější  věci jej stále posouvaly  a posouvaly. Omlouvám se Ernestovi. Chápu, že je to demotivující. Na  druhé  straně – to posunutí  umožnilo vložit  do něj  další  informace, které  dorazily  v mezičase  z Ukrajiny, které byste  měli znát a jež  vám mainstream zaručeně  nedoručí, nehodlá  vás  jimi obtěžovat. Protože se jaksi nehodí  do  obrazu, který nám o Ukrajině  už  nějakých  5 let  zprostředkovává. Takže  to Kosa musí  vzít  za něj.

Byl jsem upozorněn  na  UKRAJINSKY  server strana.ua Plným právem. I když není  zrovna  lehké  se  s ním vypořádat. Vychází  totiž v  ukrajinštině. A  to pro lidi, kteří  už  mají  jen chatrné zbytky  ruštiny, jako já, není  zrovna  žádná ideální, nýbrž  docela  dřina. Nick  FJB mne upozornil na následující  text

„Теперь можно предъявить обвинения любому военному“. Как экспертиза ГПУ признала незаконным применение армии в АТО

v  českém  překladu

Nyní  je možno sdělit  obvinění libovolnému  vojákovi aneb jak  expertíza  ukrajinská generální  prokuratura přiznala  NEZAKONNE  ZAPOJENI UKRAJINSK0  ARMADY do války na  Donbase.

Už nápis  říká všechno podstatné.

Ve zkratce:

Ukrajinská generální prokuratura  si  měla  udělat  právní  analýzu  k  nasazení  armády  proti  obyvatelstvu  Donbasu.

A  „překvapivě“  jí  vyšlo následující:

Použití  armády proti vlastnímu lidu je  v rozporu s  ústavou. Konkrétně  článkem 17!!!!!

Po  5-ti létech  války, desítkách tisíc  mrtvých a gigantických  škodách pro  celý  stát!  No  až  přijde čas,  že  postaví  opravdu Poroše  před  soud, tak za  rozkaz  armádě na dobití  Donbasu mu  uštrikují  pořádnej  štráf  než  stačí mrknout. Pokud  rovnou včas  neuteče.

Jako to, podle  ukrajinského listu  Elise Journal , udělal se svou  rodinou expremier  Jacenuk  – jedna  z ikon  Majdanu.  Podle  tohoto  zdroje  už  není  občanem  Ukrajiny, nýbrž  tichomořského státečku Vanautu. Stejně jako jeho manželka. Obě  dcery, otec, matka  i sestra mají  rovněž  americké  pasy. Všichni moc  dobře  vědí proč!

Když  už   jsem ale byl,  na  ukrajinské poměry, na  velmi nevšedním  webu Strana .ua , tak mi přišlo divné, neporozhlédnout  se, co píše  o  novém ukrajinském prezidentovi  Zelenském.

Nebylo třeba  hledat  dlouho. Tohle na  mne  vyjuklo na  první dobrou:

„Боятся разочаровать Парубия“. Почему Зеленский отрекся от соратника, заявившего о мире с Россией

Přeložil bych  to  jako

Bojí se vyprovokovat  Parubije. Proč  Zelenský  odřekl schůzku, kd e s emělo jednat  o míru s  Ruskem.

V  článku se  popisuje interview, které  komusi  dal  jakýsi Boris  Šerif,  takto bratr  osobního asistenta  prezidenta  Zelenského.

A  popisuje  v něm jednak  velké  výhrady  nové  hlavy  státu  k  totální  ukrajinizaci  Ukrajiny podle právě  přijatého, těžce diskriminačního jazykového zákona  na Ukrajině a  také  naznačil,  že se zvažovala  možnost  jednání s  Ruskem o nalezení  modu vivendi pro nějaké  vzájemné  soužití.

Nakonec  Zelenský  zařadil  zpátečku, protože  na  něj  zaútočili tzv. POROCHOBOTI. Což je zřejmě  terminus  technikus  pro nejtvrdší  jádro   nacionalistů  pod komandem   nacisty  Parubého…

Ukrajina  se má na  co  těšit.

A mám  ještě jeden kousek, který  nesmí  zapadnout a  jenž  souvisí  s  ukrajinskou  válkou  více než  kterýkoliv  jiný.  Čerstvé stanovisko /z  30,05,2019/  malajského premiera  ke  stavu  vyšetřování  incidentu s  letadlem  MH  17. Pro jistotu  dodám, že  letoun s označení  MH  17 provozovaly  Malajské  aerolinie.

Článek je  naprosto  čerstvého data – z 30,05.2019 a  vyšel  na  serveru  MalayMail.com

Což  není  žádný pokoutní  web, nýbrž  jeden z největších a nejrenomovanějších v  zemi.

Podle  této informace  na  tiskovce  premiéra Mahathira Mohamada se před  novináři  nechal šéf  tamní  vlády slyšet že:

-Malajsie  nepochybuje o tom, že  MH 17 byl sestřelen raketou  vyrobenu  v  Rusku, ale  nemá  žádné  důkazy  o  tom, že  byla odpálena  Ruskem

-takže  ji klidně mohla  vypustit  Ukrajina

-že má  silné pochybnosti, že  by  za sestřelem stála  ruská  armáda, kde  panuje  tvrdá  disciplina a  která  disponuje  pevným hierarchický  systémem velení

-konstatoval,  že  Malajsie  dlouho neměla  přístup k vyšetřování, že  nedostala  k vyhodnocení  černé  skřínky  a vše korunuje  prohlášením

„Nevíme, proč jsme se od samého počátku nebyli  součástí vyšetřování. Incident a  vyšetřování jsou výrazně   zpolitizovány. Dělá  to dojem, že hlavním cílem nebylo zjistit, jak se  to stalo, ale obvinit  z   tohoto  zločinu  Rusy. To není neutrální vyšetření,

Velmi brisantní prohlášení představitele  státu, který  je  v  téhle   šílené  kauze  hlavním podezřelým!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Ernestova svodka, Hodina vlka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.