Řepka není Dalík a Dalík není Řepka!


Ne že by propuštění Marka  Dalíka přesně po polovině trestu  zcela  uniklo pozornosti  medií. Referovala  o něm a dokonce  připomenula  i peripetie Dalíkovy kauzy. Ale přeci jen  ve virválu kolem  17. listopadu a zejména  demonstrace na  Letné  to byla  zpráva 356. ranku  důležitosti.  Prostě  Dalík  je  venku.

Ještě menší  pozornost  vzbudila  o pár  dní  starší velmi podobná zpráva – že  naopak podmínečně  NEBYL z  basy  puštěn exfotbalista  Tomáš  Řepka. Pravda,  Dalík odseděl polovinu trestu,  magor z Letné  jen asi třetinu. To snad  kromě  bulváru  zaregistrovali jen  rudí zoufalci z Letné….

Ale…..  nesmírně mne pobavila  argumentace před oběma  soudy- které rozhodovaly o propuštění. To je tedy  nářez!  A  také dokonalá ilustrace toho,  jak funguje  česká justice a vězeňský  systém. A jak jsme si  všichni rovni, ale někteří jsou si daleko rovnější a dokonce  více, než za  bývalého  komunistického režimu. O tom bude dnešní článeček.

Už to, kde zasedaly  cosi naznačuje. Zatímco Dalík jel do budovy   příslušného soudu, tedy mimo objekt  věznice, ten rohodující  o Řepkovi zasedal v  borské věznici. Velmi pravděpodobně  proto, že  asi  jeho agenda, na  rozdíl od  toho Dalíkova  se neskládala jen z jednoho případu, ale nejspíš  z daleko více.  Nicméně  evokuje    to představu,  že  ten Řepa  je oproti  Dalíkovi fakt nebezpečnej kriminálník. Když ho ještě  nepustili. Fakt hotovej Jack Rozparovač! Konec konců, kdo ví ,jestli při pobytu v Londýně  vod něj něco nepochytil, že?

Dám sem  část záznamu  jak to s Řepkou před  tím odvolacím soudem bylo:

Proti podmíněnému propuštění Řepky brojila také státní zástupkyně. „Když dám vedle sebe čtyři roky, po které odsouzený páchal trestnou činnost, a dosavadních šest měsíců výkonu trestu, mám za to, že je na něho nutné dále působit nepodmíněným trestem. Navíc hodnocení z výkonu trestu je průměrné,“ uvedla žalobkyně.

Dostal odměnu

Upozornila na to, že trestná činnost Řepky postupně gradovala. „Jak chce prokázat polepšení, když se po prvním odsouzení k podmíněnému trestu dopustil další trestné činnosti, která je daleko závažnější,“ řekla žalobkyně s tím, že v průběhu necelých čtyř let byl pětkrát odsouzen a stupeň společenské nebezpečnosti u spáchaných činů se neustále zvyšoval.

Ze zprávy věznice vyplývá, že Řepka zatím žádný problém neměl. „Jeho chování a vystupování je v souladu se zákonem. Dostal jednu kázeňskou odměnu a nebyl pozitivně testován na přítomnost návykových látek,“ citoval soudce hodnocení Řepky.

Jeho obhájkyně uvedla, že si vzal ponaučení z minulosti a povede již řádný život. Sám Řepka při výslechu řekl, že by se v případě propuštění na svobodu živil jako trenér fotbalistů SK Hostivař, kde má zajištěný měsíční příjem 20 až 25 tisíc korun.

Uvedl také, že má dluhy ve výši kolem 150 tisíc, které se snaží splácet. Už také podle svých slov uzavřel dohodu o splácení částky 400 tisíc, která vznikla jako škoda v případu jeho odsouzení za zpronevěru. Tvrdil také, že nadměrné požívání alkoholu je už minulostí. „Už tři roky jsem čistý,“ prohlásil před soudem.

Soudy zpravidla odpouští zbytky trestu odsouzeným, kteří v průběhu výkonu trestu prokážou snahu o polepšení. Vychází přitom z hodnocení věznice, za plusové body platí zejména kázeňské odměny.

V případě Řepky jde o bezproblémového vězně, který si našel i zaměstnání. Byl vybrán do skupiny odsouzených, která pracovala mimo areál věznice v soukromé pekárně.

Dodejme ještě, za  co šel sedět:

  • zpronevěra  vozidla,
  • řízení v opilosti
  • internetové útoky na druhou  manželku

Docela hnus. Obyčejný hnus.

A nyní si  dáme totéž u   Dalíka:

Při jednání zaznělo:

O podmíněné propuštění Dalík požádal v září. Státní zástupkyně v závěrečném návrhu uvedla, že odsouzený splnil zákonné podmínky o propuštění a lze vyhovět jeho žádosti. Délku podmíněného trestu navrhla v rozmezí čtyři až pět let. Vzdala se možnost podání stížnosti, stejně jako obhájce.

„Splnil všechny zákonné podmínky, za této situace jsme vycházeli ze soudních návrhů a bylo rozhodnuté o podmíněném propuštění,“ uvedl předseda senátu Miroslav Nahodil.

Doplnil, že soud bude ověřovat chování odsouzeného, bude mít přehled o jeho životě, a pokud by nastaly problémy, bude rozhodovat o tom, zda Dalík vykoná zbytek trestu ve vězení.

Dalíka zastupuje brněnský advokát Martin Klimo. „Nedopustil se žádných kázeňských přestupků, jeho chování bylo stabilně na vysoké úrovni po celou dobu výkonu trestu,“ uvedl v žádosti o propuštění Klimo. „Jsem si jist, že dosavadní výkon trestu příznivě ovlivnil jeho chování natolik, aby pokračoval v řádném způsobu života,“ uvedl obhájce.

‚Traumatizující zážitek

Doplnil, že jeho klient také zaplatil uložený peněžitý trest, tedy čtyři miliony korun. Soudce četl mimo jiné i zprávu z věznice, stálo v ní, že se Dalík choval ve výkonu trestu slušně a korektně. Z psychologického posudku vyplynulo, že výkon trestu je pro Dalíka traumatizujícím zážitkem.

A připomenu ještě za  co Marek Dalík šel sedět:

Na sezení v pražské restaurace U Malířů z listopadu 2007. Schůzka za účasti tří představitelů rakouské firmy Steyr měla přispět k uzavření kontraktu s českou vládou na dodávku více než stovky obrněnců. Dalík se nabídl, že smlouvu pomůže s kabinetem Mirka Topolánka dohodnout. Jako odměnu si řekl o třikrát šest milionů eur (zhruba 484 milionů korun).

Dalík se původně hájil tím, že  nic podobného z jeho úst nikdy nevyšlo, ale  když zjistil, že  mu v takovém případě  hrozí štráf pro podvod, tak změnil výpověď a přiznal, že žádost o uvedenou sumu padla. Neměl to však být úplatek, ale cena za poradenské služby.

Prostě  velkokorupce, sahající  až k premierovi této  země  a potenciálně gigantický úplatek  za 500 milionů….. Tedy gigantická zlodějna!!!!

Takže  si shrneme  shrneme, vzorný, odměněný  a příkladně  pracovitý vězeň Dalík, docházející  do práce mimo věznici šel domů. Vzorný, odměněný  a příkladně  pracovitý vězeň Řepka, docházející  do práce mimo věznici bručí dál.   Ten nemůže, zatím jít  dom, protože, řečeno slovy  státní zástupkyně … společenská nebezpečnost  jeho činů – připomeňme  si  – internetové útoky na  druhou manželku – gradovala!

Klíčová  slova pro mne  a   tento textík  – jsou  SPOLEČENSKÁ NEBEZPEČNOST!

To je to, oč tu běží a  co mne posadilo ke  klávesnici. Řepka je bezesporu  grázlík. V civilu se choval úplně  stejně, jako na  fotbalovém trávníku – tedy jako naprostý magor. Tam se to vyřešilo tu  žlutou, tu červenou, tu distancí, tu pokutou, ale vždycky obdivem rudých  fandů, jak to těm druhejm nandal!

V civilu, bez  fotbalu,  už  žluté ani červené nejsou a  distanc  si člověk neodsedí  v obýváku na  gauči. Jeho  druhá ex  Erbová si s ním musela  fakt  užít. A prodat  auťák, který mi nepatří?  Podvod  totálně  vygumované hlavy. Prostě  debílek, který nevěděl kudy  kam. Gauneřina, na kterou se okamžitě přišlo.NA úrovni malého podvodníčka z 5.B co když dostane poznámku, tak aby neměl problém, „ztratí“ žákajdu.

Nejhorší z toho jeho rejstříku mi přijde jízda v opilosti a opakovaná. Soudím, že za  tohle  by  se měla odsekávat pravá ruka  nad loktem.Protože  jsou ohroženy  cizí lidské  životy. Nicméně, když  to všechno shrnu-  srovnejme  to  minimálně se snahou, získat  za  významnou státní objednávku  gigantický úplatek, s pozadím, které  vede až k nejvyššímu politickému  představiteli této země?  Jak také  naznačil ve svém rozsudku jeden ze soudů, který o Dalíkovi rozhodoval. Rád bych to byl připojil, ale nějak mi nešlo gůglení.Nicméně je  nezpochybnitelným faktem, že  české pandury  jsou  4x dražší než portugalské . Takže  vznikla, za  Dalíkova spolupůsobení a přičinění  škoda  velkého rozsahu. Bez ohledu na  to jestli si o úplatek řekl či ne. A přesto jde po půlce  trestu  domů. Nechápu, jak je podmíněné propuštění u něčeho takového možné!  Stejně jako jsem to nechápal  a nechápu v případě  Zemanovy milosti pro několikanásobného vraha  Kájínka.

Korupce, zejména  není  ani kybernetický útok na  exmanželku, ani  dementní zlodějna prodeje  cizího auta a  nemůže se s ní měřit  ani opakovaná jízda  v opilosti. Velkokorupce  je  rakovina.Nejhoršího a nejnebezpečnějšího druhu, rozežírá a ničí stát a  systém a  uvolňuje prostor pro získání moci všelijakým  šejdířům a krysařům. Příkladů z reálu  dosti. Co do oné už vzpomenuté   SPOLEČENSKÉ NEBEZPEČNOSTI leží mezi Řepkou a Dalíkem stovky  světelných let. A přece je  čutálistický magor  dál za  katrem a  Dalík, ať už  to byl pokus  o velkopodvod nebo velkokorupci,ve vatě  doma!

Pro mne  oba soudy jen zase jednou konstatovaly, jak to tady máme nastavené!

Jo, drobná zlodějna nebo  manželský cirkus?  Tak to je  superlotrovina non plus  ultra!  Ale  gigapodvod? Tak to je  něco  jako  tzv. kavalírský delikt!  Prostě jako  špatné zaparkování, které se  přece může  přihodit  každému.. A  ten  Marek, ten  měl fakt   ale vošklivej pech!  Chudák jeden malá.

Ano, vím – zákon to umožnil, formální náležitosti  jsou naplněny. I zde je  klíčové slovo – FORMÁLNÍ!  Zákon by  se měl vykládat  tak, aby měl smysl. Bylo snad  záměrem zákonodárce pouštět  po půlce  z formálních  důvodů lidi zkoušející  kriminální konání v nepředstavitelně  velkém rozsahu?  Sotva!  Jen si to zkuste představit, že  ty peníze  byli vyplaceny. Už tohle je  hrůza. Ale  přidejte  si k tomu, že pokud /by/ přitekly,  pak jde  také  o stejně gigantický  daňový podvod. A to hned  dvojnásobný – nezaplacená DPH a  daň z příjmu fyzických osob.Který byl minimálně ve  stádiu přípravy…

Za tohle by  podmíněné propuštění zkrátka  vůbec nemělo existovat!  To je  od nejvyšších představitelů státu -a  Dalík jím fakticky  byl, protože měl roli Topolánkovy pravé /a nejspíš i levé/  ruky!  Sám jsem měl kdysi příležitost vidět zblízka, jak fungovali…., doslova  velezrada státu!

A  Dalík jde po půlce  domů. Oficiálně proto,že  byl vzorný, vzornější a nejvzornější a to všechno najednou. Že by to bylo proto,  jak  bylo kdysi konstatováno před soudem, když  došlo na  propouštěcí zprávu z první fáze  jeho trestu, kterou  pak Přerušil svým výrokem Nejvyšší soud:

„Podílel se na estetizaci prostředí, zajímal se o výtvarné umění, v poslechu hudby preferoval jazzové skladby,“ stojí ve zprávě o chování ve věznici, kterou přednesl soudce Martin Zelenka.

Po nástupu do věznice ve Znojmě se zapojil do úklidových prací. „Zapojil se do činnosti, řádně prováděl potřebné úklidové práce, udržoval pořádek i ve své cele,“ popsala vězeňská správa.

Dalík se prý také věnoval intenzivně samostudiu, především se zaměřením na historii, umění a politickou geografii a také studoval jazyky.

Že by  tedy  Řepákovi stačilo se také  zapojit  do nepochybně nutné estetizace věznice na Borech, která  by něco takového jistě nutně potřebovala? Netuším sice, co je to ta  estetizace basy – jestli jako výroba  záclonek z krepového papíru nebo aktuálních nástěnek třeba  s Marií Benešovou jako šéfkou příslušného rezortu nebo snad  sázení  kytiček? Ale určitě  by  taky  zvládnul nějakou tu malůvku nebo muziku, třeba  tvrdej rokec.Umění je  ostatně dneska,  jak víme,na  základě aktuálního soudního rozsudku úplně  všechno  i vytažení  státní  vlajky  z vagíny. Jo a musí se polepšit  v úklidu. A měl by se věnovat  samostudiu. V jeho případě ne politické geografii, ale třeba  získávání  vyšší trenérské třídy. To by bylo!!!

Sdělovadla,která referovala  o Dalíkovi a  trochu to rozvinula, přinesla truchlivou story  o tom, jak je  Dalík, naprosto zklamán Topolánkem, politikou, politiky, českou justicí a vůbec  celou Českou republikou. Jak se všichni k němu otočili zády, žádnej se ho nezastal, zůstal jako ten siroteček vopuštěnej a nebohej, na kteréhosi každej dovoluje!  A proto prý tu nemůže mezi námi zůstat a  odejde od nás do ciziny!  Abychom viděli! Ani jedno voko suchý!

A  vyžívají se  v tom,jak prý mu Topol zavařil a  jak to mezi nimi  nyní  šlehá plameny. Mám svou vlastní hlavu a  tyhle  bludné dojáky  se mi do ní ne a ne vejít. Dobře si pamatuji  na  ty  mimořádně  časté  a z mnoha stran přicházející zkazky, samozřejmě  jen čisté nenávistné pomluvy, o tom,jak Dalík dělá Topolánkovi inkasistu. Kolik dostal za tohle a  támhleto, kolik pro něj skasíroval zejména zase od  ČEZu….

Jsem na  seznamu  konspirátorů,  tak nemám co ztratit. Prostě tohle neberu. Vrátím se k poslednímu procesu s  Dalíkem. Když tam změnil výpověď,     tak prohlásil, že  dříve nelhal, jen neřekl všechno. To bych mu zatraceně  věřil!!! Že neřekl všechno! Neřekl ani zlomek.  Podle mne  žádná estetizace věznice, samostudium  úklid cely a kultůra za katrem!  Ven ho dostalo přesně po půlce  to, že  JEN NEŘEKL VŠECHNO! Vlastně  nic.  A  aby to tak zůstalo, se rozjelo zákulisí. Tak jako kdysi u Čunka  nyní u Babiše. Tehdy, ohledně  Čunka  Marie Benešová mluvila o justiční mafii.  Dnes jako šéfka  rezortu,  tedy ta ,která stojí na  státními zástupci i nad  vězeňskou službou, ani nehlesla. Natož aby  pohnula prstem.  Akceptovala  pravidlo „když nebudeš mluvit, tak….  tak my zařídíme, abys  byl tak rychle venku, jak to jenom lze. A kdybys začal mluvit? Tak minimálně přijdeš o podstatnou část toho, co jsi si ulil. A  abys  to  měl  snazší, tak ti Marečku, sluníčko naše jasné, zařídíme  naprosto fešácký kriminál, takový, že  ani nebudeš vědět v podstatě  jak taková  basa vypadá.“  Z rozsáhlého článku, jak taková  ozdravovna, vydávaná za  nápravné zařízení vypadá si dovolím vybrat  krátkou ukázku – zbytek si dočtěte  sami:

Do znojemského žaláře, kam ho vězeňská správa přemístila z ruzyňské věznice, chodil v průběhu posledních dvou let spíše jen přespat.

Dny převážně trávil v luxusním penzionu U Císaře Zikmunda na hlavním znojemském náměstí. Daleko od společnosti spoluvězňů i kontroly dozorců. Stát přenesl denní část jeho trestu na Vlastu Masri, která podnik provozuje. Vězeňská správa s ní má uzavřený kontrakt na zaměstnávání vězňů. Věznice ale do penzionu v posledních dvou letech dodala jen jediného – Dalíka….

Dalík měl dle dohody v penzionu na Horním náměstí pracovat 40 hodin týdně a vykonávat pomocné údržbářské a úklidové práce. Směna mu začínala v 8.30 a odcházel v 17 hodin. V penzionu také obědval. To vše bez dohledu dozorců, jeho kontrolu zajišťovala podle smlouvy podnikatelka Masri…..

Skoro mám chut se také nechat  zavřít,  tedy kdybych věděl,  že  si štráf budu také moci odkroutit  U krále Zikmunda…. Že já si  dám liguere a  řeknu, že.. no já to řeknu.. Liguere!!!! U krále Zikmunda.

Vzpomínáte ještě, že  kdysi měl Dalík mít luxusní vilu v dalším českém Špindlu jménem Monte  Argentario.Kde  se potkávali čeští známí přece. Jako v tom Špindlu. Pokud  už  jste  zapomněli, tak tady  si to můžete  obnovit.   Na to  si přece    skoro každý vydělá jen tak. Zejména  kluk do třiceti roků…Netuším, zdali  tu“chatu“  v tom Toskánsku  Dalík ještě  má. Ale prý se  asi odstěhuje  do Francie. Kde má  mít  taky  nějakou chaloupku…

Prostě  Dalík jen neřekl všechno. Věděl proč. A kámoši se postarali! Mlčení má svou cenu.  Řepka nemá co říci. Takže  jeden je  venku a druhý sedí dál. Dalík není Řepka a  Řepka není Dalík. Ten vzorňák zřejmě neřeší, z  čeho bude  nyní žít. Ten druhý,  zvyklý  fotbalem vydělávat  těžké miliony  ročně prý se o sebe postará. Jako trenér  kopáčů SK Hostivař. Za  dvacet  až  pětadvacet litrů hrubého. A  ještě  z toho bude  splácet 400 000 dluhu…  Takže  ho necháme  sedět,aby  s tím začal co nejpozději. To má přece logiku!

Proč nejsem překvapen, že  se  státní zástupkyně  v  Dalíkově  případě  nejen  neodvolala, ale  ještě za  něj ztratila mnoho vlídných slov, zatímco ta  u Řepky, ta mu  to tedy nandala!

Jo vlastně  – teď  mi došlo, že  není  ani Řepka jako řepka. kdyby  šlo řepku,  tak  by  leckdo měl více než pochopení. Například poslanci, když  jde   dotaci  na biopaliva a  Agrofert… Ale  to je na jiný  článek.

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.