Právní purismus a především prachy nad zdravý rozum a životy občanů


Přiznávám, že  jsem  včera  zažil  trojnásobný  šok,  který mne  vrátil do mrtvolného  stavu počátečního temna s  vypuknutím koronavirové krize.

Ne že  bych sebeméně  podceňoval latentní nebezpečí od  CoVidu 19 hrozící. Ani náhodou.  Jde prostě, zejména pro mou  věkovou skupinu a starší, o minové pole,  v němž jsme nuceni  každý  den znovu a  znovu šlapat. A  ačkoli se  snažíme  chodit po vyzkoušených cestičkách,  kde  jsme si ověřili, že tam miny  nejsou,  nestačí to. Jednak sem tam člověk musí  směrem, kam dříve ještě  jít nezkoušel, protože  život  to prostě  vynutí  – třeba návštěvu u doktora  lze odkládat, ale nikoli do nekonečna, ale především  – nemáte žádnou jistotu, že  když třeba  15x  jste  už určitou cestou   mezi minami viru prošli a  žádná tam ani jednou nebyla, bude to tak  i při 16-té nebo třeba  51  cestě…. Nikdy  nevíte, jestli soused v  baráku nebo někdo z rodiny  to nechytl a už  to neroznáší.Například.

Jenže  vysvitlo sluníčko, čísla nakažených i vyléčených  nabrala  žádoucí  směr  i   hodnoty  a pak  – člověk, jak známo, si zvykne na  všechno, včetně  šibenice. Což platí i o virovi.Takže minové pole, částečně prošlápnuté, k tomu sluníčko , dobré  cifry a  zvyk. Rezult? No nějak to přečkáme….

První tvrdá rána  přišla  do hlavy  hned po probuzení, když ještě  v peřinách  na mne na Seznamu.cz vykřikl a doslova  a do písmene mi zbořil moje optimistické představy  rozhovor s profesorem Prymulou.  Jeho titulek je  všeříkající

Ze 130 případů denně se teď můžeme dostat na tisíc, říká Prymula

Jestli se chcete  vyděsit, vřele  doporučuji! Co je nějaký Hitchcock nebo nějaký  podobný  iluzionista? Tohle  je  život pur! Život  po  rozvolnění současných opatření. Ze  130 případů si  dáme  tisícovku….

Prymula  konstatuje, že  za  rušení omezujících opatření zaplatíme  daň v podobě  docela  drastického nárůstu nových případů. A  to klidně  až na 1000 nových denně. Se vším co to reprezentuje. Zdravotní systém prý to zvládne. Já si to nemyslím, protože  nevěřím, že  by zdravotnictví  zvládlo  stoupající  cifry  nemocnosti personálu,která  nutně  bude vedlejší  daní a  také podle mne není kalkulováno s jeho vyčerpaností a únavou. Zejména s e stoupajícími teplotami a nutností  pracovat ve  skafandrech…Ale  uznávám, že  odborník je on,nikoli já.

Jenže  pak z něj vypadne například  tohle:

Na co se podle vás mají lidé při tomto rozvolňování připravit? S čím mají počítat, aby následně nebyli zaskočení?

Určitě budou přibývat případy. A já bych chtěl opravdu lidi požádat, že když to budeme takto rozvolňovat, aby dodržovali ty věci, o kterých jsem hovořil. Protože pokud se to vymkne z ruky… A tady už je řada osob, které si myslí, že nepotřebujeme nic, že nám to všechno klesá, po celém světě. Ono to je pravda, ale jenom opticky, protože to klesá za těch neuvěřitelně tvrdých opatření, která nemají po světě v historii obdobu. A teď když je odbouráme, tak nepochybně bude docházet k nárůstu. A musíme to kompenzovat těmi jinými opatřeními, abychom se nedostali do nějaké podoby, kdy by to bylo neřešitelné nebo kdybychom zase museli všechno zavírat. To prostě nikdo nechce a já si to ani nedovedu představit.

Jaká je  šance, že  všichni budou i nadále  disciplinovaní a že  ta nová opatření zaberou??? Odpověď  je výsostným hájemstvím každého z nás. Já bych si vsadil na Murphyho a jeho základní zákon –když se něco může pokazit, tak se  to pokazí!

Ale přečtěte  si ten text  sami.

Náležitě  vyděšený,  i  přes ranní hygienu  bohužel jen  těla, nikoli duše, sedám opět k internetu  a tam  je mi nalinkován rozhovor s  vrchním koronavirovým statistikem Profesorem  Duškem, který on  vedl ve  sněmovně  s poslanci. Kde mluvil naprosto  otevřeně  a bez servítků. Český  rozhlas  se nějak dostal ke zvukovému záznamu  Duškova  vystoupení a pověsil je na  svoje stránky, spolu  s přepisem. Záznam trvá  asi 20minut. Já dal přednost přepisu, ten vyžaduje, alespoň v mém případě, jen poloviční  čas. Obojí najdete  zde:

Vládní statistik Dušek před poslanci: Koronavirus změní rovnováhu, mám z toho strašný strach

Z mnoha zásadních sdělení poslancům vyberu jen  dvě ukázky. Pro ty, kterými  ještě nestačil otřást  profesor Prymula  a potřebují  ještě  cosi drsnějšího:

Ke strachu z nákazy

„Je pravda, že se máme bát toho, co zůstalo v lese. A je pravda, že před tím nemáme kam zdrhnout. A je pravda, že nemůžeme žít ve vězení 10 let. A je pravda, že nemůžeme zemi poslat do pravěku ekonomicky. A je pravda, že čím rychleji vymře 10 procent Němců a Rakušanů, tak tím víc nás budou ekonomicky tlačit, protože budou imunní. Ten tlak ale bude ještě úplně jiný. Země, které projdou rychle tou vlnou, tak projdou jakousi darwinistickou selekcí. Změní to rovnováhu. Jako kdyby to tady už někdy bylo historicky. A já z toho mám strašný strach.“

K volnému pohybu

„Když by se to od 1. 9. rozvolnilo tak, že by nastal úplně volný pohyb jako za normální populace. A předtím by už probíhal přípravný pohyb, třeba moje oblíbené metalové koncerty. A ten virus by dostal šanci se vrátit zpátky do čísla 2,8 (reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pacient, aktuálně je pod hodnotou 1 – pozn. red.) a byl by v imunologicky naivní populaci, tak zvládne svoji finální předpokládanou attack rate (míra zasažení – pozn. red.), která je 60 procent v populaci, za tři měsíce. To znamená, že za tři měsíce zvládne projít přes 6 milionů lidí. Výsledkem by bylo, že bychom se na vrcholu peaku (ve smyslu kulminace nákazy – pozn. red.) dostali do dnů, kdy bychom měli 150 tisíc pozitivně diagnostikovaných a z toho by bylo 30 tisíc v kategorii 60+, a z nich by bylo 10 tisíc v kategorii těžce vulnerable (zranitelní – pozn. red.) a z nich by bylo 8 tisíc na ÚPV (umělá plicní ventilace – pozn. red.) Denně. Po dobu 1,5 měsíce.“

Jen si ta  čísla  zkuste představit!

A přidejte  si  k tomu ty závody,  jenž  absolvovali politici všech barev  a odstínů v  tom, kdo  dříve a  více uvolní!

Prof. Dušek pracoval s hypotetickým datem úplného rozvolnění  1.9. …  My  se ho dočkáme výrazně  dříve. Nejspíše  do konce května. Nastupujeme  na  cestu  bez možnosti návratu! K Prymulovým snad zvládnutelným  číslům  nebo k Duškově  hororové vizi? Nikdo neví.

V každém případě platí, že  to minové pole, v němž  jsme se už  tak nějak pohybovali, se nám  mění pod nohama.Netušíme  jak ,ale  ti nejverzírovanější právě  varovali,  že min výrazně, ale opravdu razantně  – přibude. A  žádné staré  cestičky už  bezpečné nebudou. Ani trochu.

Asi třikrát jsem se štípl, jestli se mi to nezdá. Velmi nerad  vás  ujišťuji, že  jde o surovou realitu.

Takže  druhý  těžký  úder  do hlavy během pár  hodin.

Nicméně  ten nejdrtivější  měl teprve  přijít.

Míním  tím  samozřejmě  rozhodnutí  Městského soudu v  Praze, konkrétně  jakéhosi  soudce  Výborného, který vyhověl stížnosti jakéhosi právníka  jménem  Dostál, který napadl postup  vlády při vyhlašování  různých  omezení v  souvislosti s koronairovou pandemií a minimálně  čtyři omezení ,vyhlášené vládou  zrušil a  to s platností od pondělka  27,4.2020.

Dostálovi vadilo, že ministerstvo daná omezení odůvodnilo pouze obecnou zmínkou o výskytu nemoci covid-19 v ČR a nutností omezit její šíření. Podle něj je formulace opatření v rozporu jak s požadavky práva, tak s poznatky medicínské vědy. A  také  kritizoval mimo jiné to, že opatření jsou svévolná, chaotická a nesrozumitelná.

V žalobě také uvedl, že český stát nerespektoval svůj vlastní pandemický plán a že pravidla boje proti epidemii tvoří namísto odborníků politici, a to podle momentálních nálad veřejného mínění. Postup ministerstva označil za „právnické chytračení“.

Předseda senátu Štěpán Výborný zdůraznil, že je i za aktuální situace nezbytné, aby orgány veřejné moci lpěly na pravidlech, a zachovaly tak právní stát v maximální možné míře. Vláda podle něj měla opatření vydat v režimu krizového zákona. „Soud musí odmítnout, aby takovouto pravomocí disponovalo pouze jedno ministerstvo,“ uvedl.

Zkrátka  ambiciozní právník,  jen  tak z plezíru  zažaloval – samozřejmě, že  on  tvrdí, že  přísně  v dobré  věci dodržování práva  a  ústavnosti- jak jinak a  ochotný soudce  vyhověl. On prý neposuzoval oprávněnost a nutnost  omezení vyhlášených  vládou, ani to zda  byla  úspěšná  či  nikoli,  nýbrž pouze  PRÁVNÍ FORMU  vládních  aktů!!!!

Představuji si  situaci, kdy onomu  Výbornému nebo  onomu Dostálovi  začne  hořet  barák. V  tom hořícím domě  bude mít  malé dítě.  Soused, s kterým je  ve  sporu,  na  nic nečeká,  do hořícího domu  vrazí, vylomí několikeré dveře, dítě najde  a zachrání a  to ještě  dříve než  onen Výborný, onen Dostál nebo  hasiči se na místo dostaví. Což je  obrovské štěstí, protože se hned po  záchraně dítěte propadnou hořící stropy.

Po  tom, co včera  u soudu  předvedli ohledně opatření  vlády, kdy je  rukou společnou a usilovnou  zrušili, protože neměla náležitou formu!!!!/lhostejno, že  fungovala, evidentně zabránila  rozšíření pandemie a  zachránila množství  životů – stačí porovnat  čísla  se sousedy nebo zejména  s Belgií,Holandskem, Švédskem, atd. atd/,  mám právo očekávat, že  onen Výborný i onen  Dostál by  onoho troufalého souseda okamžitě  žalovali a odsoudili   pro porušení domovní svobody, protože  vylomil  dveře  jejich baráku bez jejich formálního souhlasu!!!! Protože, řečeno slovy onoho Výborného – i za aktuální situace nezbytné, aby soused  lpěl na pravidlech, a zachoval tak právní stát v maximální možné míře. Soud musí odmítnout, aby takovouto pravomocí disponoval soused!

Nevěřil jsem  vlastním uším, když  tohle  sděloval Český rozhlas  ve  zprávách, nevěřím vlastním očím, když  tohle  čtu  na internetu černé  na bílém.

Takže  forma je nadřazena  smrtelnému  obecnému nebezpečí????

A co takhle  Listina  základních práv  a svobod.

Když vynecháme  preambuli a její obecnosti pak hned  vzápětí  stojí tato pasáž

Lidská práva a základní svobody

Oddíl první

Základní lidská práva a svobody

Článek 5
Každý je způsobilý mít práva.
Článek 6
(1) Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením.
(2) Nikdo nesmí být zbaven života.

Já jako právní laik tomu rozumím tak, že  zákonodárce  zcela  záměrně  dal na úplně první místo  této Listiny  ochranu života. Nepochybně  tím chtěl zdůraznit prioritu ochrany  a záchrany  života, v tomto případě – mnoha životů, před  vším ostatním. Zejména tehdy, jestliže  reálné konaní  v  tomto ohledu  se ukázalo  býti nanejvýš  úspěšným.

Onen  Dostál a onen  Výborný  jsou názoru,  že  formální pravidla  jsou ještě  více!!!!

Co je  život oproti  právní formalitě….

Také se vám jeví  nebetyčná  absurdnost  toho  podání a  soudního výroku?  Že jako to je dokonalá  kafkárna?

Nebo je to všechno jinak? Že   zdravému rozumu, navíc  opřenému  o Listinu základních lidských práv  a svobod je  nadřazeno  cosi úplně  jiného a  to s tím dodržením formy  je jen obezlička, aby  mohlo být prosazena zcela jiná  věc?  A  že jde  nejspíše, jako vždycky,  hlavně o prachy?

Bingo!  Vláda  prý omezení nemá vyhlašovat podle  zákona  o ochraně  veřejného zdraví,  kdy  tak může  činit sám ministr  zdravotnictví,  nýbrž  jen podle  zákona o nouzovém stavu!  Kdy rozhoduje kolektivně.

Pak se musím zeptat – platí vůbec  ten zákon o ochraně  zdraví  a je platnou součástí  Sbírky  zákonů?  Když  ano,  nechápu   ten rozsudek už  vůbec. Když ne,  kdy  a  kým  byl zrušen?  Snad včerejším výrokem soudce Výborného?!!

Alespoň tak se  to jeví.  Netušil jsem, že  soudce obecného soudu má právo zrušit, minimálně  částečně,  platnost nějakého zákona. Do teď  mi  mé právní bezvědomí  říkalo, že něco takového má v kompetenci  jen Ústavní soud. a  nyní vidím, že  i obyčejný sudí u  Městského soudu…  To jsou věci!

Ale k meritu věci!  Vláda, jak si jistě pamatujete, nejdříve omezující opatření doopravdy vyhlásila  podle  zákona o stavu nouze. Po pár  dnech  je zrušila a  stejná opatření  znovu  uvedl do života  ministr  zdravotnictví  podle  zákona  o ochraně veřejného zdraví.

Byl z  toho tenkrát  obrovský  kravál  z opozičních lavic,  protože  Kalouskové, Fialové, Rakušanové a podobní spustili bandurskou, že  vláda tyhle  dva kroky učinila proto,aby nemusela  platit  náhrady za  ušlý zisk, jak stanoví zákon  o nouzovém stavu, kde to je zakotveno. Naopak nic  takového nestojí v  tom zákoně  zdravotním.

Nepopírám,  souhlasím, že  to byl  opravdu  vládní motiv pro  tu právní  šarádu.

Udělal bych, na místě  vlády totéž. Z jednoduchého důvodu.

Zákonodárce, když  tvořil  a odsouhlasoval zákon o nouzovém stavu prostě  nepřipadl ani ve  zlém snu na situaci, kterou zažíváme  nyní. Že  zde máme ochromující pandemii  a ještě hodně  dlouho mít budeme.

Prostě  stvořil zákon podle  svých  zkušeností, reálně tehdy představitelných  a hrozících katastrof  a  své fantasie,coby  asi ještě  stát mohlo.

Nepochybně  tehdy myslel na  velké průmyslové  havárie  nebo  velké povodně. Ale neuměl si představit  obrovskou a nebezpečnou  epidemii, která na  rozdíl od povodně   neopadne  za  max. dva  týdny  nebo na průmyslovou havárii v  trvání  jednoho týdne. A po té  už se život  jakž takž  vrátí do normálních kolejí.Koho by  ještě  v minulém prosinci napadlo, že  zde budeme mít  co do činění  s takovouhle pandemií, která tu s námi nejspíš  zůstane minimálně hodně  dlouho, pokud ne  na trvalo?

Zkrátka  ten zákon počítal s odškodněním, které  státní finance, vzhledem k omezenosti  trvání nouzového stavu, jsou  schopny  snadno zvládnout. Ale  ne s  tím, že bude nutné odstavit  celou ekonomiku. A  to nikoli na dny nebo týdny, ale  rovnou měsíce…. Jenže  to nikoho nezajímá.  Že máme zákon naprosto neadekvátní reálné situaci.

Stát  nyní, jestliže  vládní právníci nenajdou nějakou  velmi rafinovanou fintu, byl sice  na oko odsouzen  z formálního nedostatku, ale  v reálu k tomu, že  bude  platit jako mourovatý každému, kdo bude nějak schopen  prokázat  škodu v  souvislosti s  vládními  opatřeními. A že jich bude!!!  Že  to  opravdu může přivést  zemi k  bankrotu? To nikoho z těch, co se přihlásí nebude zajímat  ani v nejmenší! Oni přece mají nárok!

Státe zaplať! Tohle je podstata  věci o kterou se doudil jakýsi Dostál a kterou rozhodoval jakýsi  Výborný!!!!

A  oba  to moc  dobře věděli!

Nikomu nepřeji  nic  zlého. Ovšem pandemie  trvá. A podle toho, co očekává  profesor Prymula  i profesor  Dušek… no však jste  to četli…..

Věřím na ty pomalu meloucí, leč neúnavné  boží mlýny. Doufám, že  se domelou  až  k onomu jakémusi Dostálovi  i soudci Výbornému.

Pro úplnost  uvádím, že  Argentina  včera oznámila   v pořadí další stání  bankrot. A  to ji nepotkalo  neštěstí, že  forma  rozhodnutí  byla  nadřazena  jeho smyslu a měřitelnému účinku. Neabsolvovala svého Dostál a  Výborného.

Jak dlouho bud e trvat, než  Argentinu následujeme? Protože  forma je nadřazena  všemu ostatnímu….

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.