Výbuch násilí v USA a demokracie a lidská práva -DOPLNĚNO! OPĚT DOPLNĚNO, tentokrát sotva uvěřitelně!!!!


Ve  světě  se  toho děje  mimořádně  hodně. Například se velmi vyhrocuje  konflikt mezi USA a Čínou.  Ať už  kvůli  koronaviru , dodržováním či nedodržováním předběžné  dohody  o obchodu, kvůli  Tchajwanu nebo nyní naposled a  to velmi intenzivně,zhledem k přijetí  čínského zákona  o vnitřní bezpečnosti se zaměřením na Hong Kong a  tam probíhající  demonstrace. Nejsem tímhle vývojem překvapen. Ani trochu. Dlouhodobě mne  udivuje, že  k jasnému konfliktu mezi těmito dvěma  velmocemi  dochází  až  nyní. Ale jinak nic.

Znovu opakuji to, co už  na Kosa  už několikrát napsala  – v tomhle sporu  stojím na  straně  Spojených států.  A  přiznám v klidu, že  ze  zištných důvodů.  Česká republika  není, nikdy nebyla a doufám, že  ani nebude,  součástí  asijského/čínského kulturního okruhu. Nikdy!  Bez ohledu na  to, co si myslí Miloš  Zeman, Jaroslav Tvrdík a  další podobní.

Rád  zůstanu po zbytek svého života   v bezpečí naší  euroatlantické civilizace. Už proto, že ta  ZATÍM, na  rozdíl od  Číny, nezavedla  detailní sledování každého individua, bodový  systém  máme také ZATÍM, opět na  rozdíl od  Číny,  jen ohledně  řidičského, nikoliv  občanského chování,  nepohodlní a jinak myslící lidé ZATÍM nejsou posíláni do tzv.vzdělávacích  táborů, atd. atd.

A  rozhodně  mne o tuto základní rozlišovací schopnost  nepřipraví  jednoduchý antiamerikanismus, který na  alternativě  jen a jen kvete, kdy platí, že  všechno, s  čím  mají do  činění USA,  od  ďábla jest  a naopak  řičí se radostí, když  někde něco zpackají nebo utrpí  porážku.  Úplně  stejně  to mám ale  i s  bigotníma  nepříčetným antirusismem. Ale o tom není  řeč.

Dnes hodlám pojednat  masové nepokoje  v  USA,  které byly  zažehnuty  policejním zabitím jistého George  Floyda    v  Minneapolis, jak určitě  víte. Z  původně  místní záležitosti se stala  celoamerická  bouře, která  už zasáhla  řadu  amerických měst napříč celou Unií.

V  70 městech  26 států zasahuje  policie, Národní garda  střílí  zatím  „jen“ plastickými projektily, Trump  jednotlivým státům a městům nabízí vyslání  armádních jednotek, které prý  zjednají  bleskově klid. A  prý v  telekonferenci s guvernéry je označil za  slabochy  a bandu neschopných blbců. Ačkoliv   v neděli,když se  demonstrovalo před  Bílým domem ho prý jeho bodyguardi pro jistotu odvedli do prezidentského krytu!Aby  tohonebylo málo, tak v noci na dnešek nařídil dokonce  už mobilizaci mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje. Něco, co ve SPojených státech od  občanské války nepamatují.  Až sem už to dospělo!

V ulicích teče  krev, jsou tisíce zatčených,včetně  zpravodajských štábů  /k pondělku  jich má být celkem  68 /, ale   televizním reportážím  už  dávno nedominuje   brutální zásah zešílevšího policejního Ramba,  pokojných demonstrujících,či jejich  násilné rozehnávání na mnoha  místech Ameriky, nýbrž  záběry na  rabující  davy, které také  nesmírně  rády  zapalují auta,budovy  a policejní stanice. O tomhle jsme informováni přednostně a primárně!

Nebagatelizuji to.  Jen  ten zásah a  to, proč  k němu došlo, či z  čeho vzešel je  dnes tím drancováním a  žhářstvím  těžce upozaďováno, pokud  dokonce  ne ospravedlněno.

Nikdo neřeší  to, že  k  excesům  vůbec  nemuselo dojít, pokud  ten  vraždící  Rambo v policejní uniformě a  jeho tři kolegové, kteří nečinně  přihlíželi,  by  skončili okamžitě  ve vyšetřovací  vazbě a nikoli až za  tři nebo  čtyři dny, kdy  se situace  stala  naprosto neudržitelnou!

Zkouším si představit,  co by  asi tak dělala  světová a česká media, kdyby  se  cosi podobného stalo u Rusku…..  Kdyby  tam stejně  brutálně  zasáhla  v Moskvě  ruská milice a  připravila o život nějakého toho Ivana Ivanoviče  Ivanova. Nemluvě o tom, že by  si  jeho policejní orgány  dovolily  zatknout  skoro 70 zpravodajských  štábů v  akci!A  rozjely  se protesty  po celém Rusku s masivním  nasazením vojenských jednotek k jejich potlačení.

To by už nejspíše  jak americký Kongres  tak EU  vyhlásily  nové kolo sankcí, a tisk by  se mohl doslova strhat  komentáři  o odporné brutalitě Putinových hrdlořezů, o  tom, že  mrtvý jde přímo a  osobně na konto kgbáckého monstra  Putina. A  rabování obchodů a  žhářství? I s tím bychom se v případě Ruska  vypořádali  levou zadní  – jde o  výbuch oprávněné  frustrace   obyčejných obyvatel z Putinovy diktatury. Kteří  ji nějak vyventilovat museli, i  když ne úplně vhodným způsobem.

Kdybyste o tom náhodou  pochybovali, pak si zkuste  vyhledat  třeba  v  archivu  ČT  nějaké  reportáže  Barbory  Šámalové  z pouličních  bitev  v Hong Kongu před koronavirem!  Kde tamní prodemokratičtí  demonstranti ničí  výlohy  obchodů, restaurace  drancují obchodní domy. V případě Ruska by  to pochopení rabování a  ničení bylo nepochybně  ze strany  mainstreamu a politických elit  ještě  daleko větší!

Ale  nejde o Rusko. Ty  masové nepokoje  jsou  ve  Spojených státech. A  rozhodně nikoliv  poprvé. Právě  naopak.

Do vyhledavače jsem zadal  heslo rasové nepokoje  v USA a mezi výsledky  s emi  ukázal text  z Wikipedie.

Seznam případů občanské nepokoje ve Spojených státech – List of incidents of civil unrest in the United States

Zkuste  si to jen pro formu otevřít  a rychle odrolovat!

Tohle  lze  brát  jako seznam  hanby!  Od  roku 1800.  Nicméně  uznávám, že  co s e stalo kdysi, je dnes  už  zaprášená  historie.

Nicméně  americké ministerstvo zahraničí  každý rok pro Kongres  vypracovává  zprávu o stavu  dodržování lidských práv  ve  světě. Ta zatím poslední je  za rok 2018. A její českou  část  naleznete  na oficiálních stránkách  amerického velvyslanectví  v  Praze. Konkrétně  zde.

Ambasáda  tento materiál uvádí, kromě  jiného také takto:

Zprávy  se zabývají mezinárodně uznávanými individuálními, občanskými, politickými a pracovními právy tak, jak jsou formulována Všeobecnou deklarací lidských práv. K těmto právům patří ochrana před mučením a jiným krutým, nelidským a ponižujícím zacházením či trestem, před dlouhodobým zadržováním bez trestního stíhání, před případy zmizení osob a jejich tajného ukrývaní a před dalším flagrantním porušováním práva na život, svobodu a bezpečí jednotlivce.

A  ČR  je  tam každoročně  kacerována  za  svůj přístup k romské komunitě a  její diskriminaci…..

Žasnu, jak nás  někdo   může  mistrovat  z  diskrimanace nějaké menšiny  a  jejího  ostrakizování, když  dejme  tomu má sám na  triku od  roku  2010 do r. 2018 , podle  toho artiklu z Wikipedie,  co se týká  zacházení s menšinami, toto /gramaticky neupravováno z nedostatku času/:

2010-2018

  • 2010 – Springfest riot 10. dubna 200 policie rozehnat dav 8000 používat slzný plyn, pepřový sprej, gumové projektily a fazole pytel kola, v blízkosti areálu je James Madison University; desítky zraněných. 30-35 zatčen; Harrisonburg, Virginie
  • 2010 – Santa Cruz May Day nepokoje , 1. května 250 běsnění přes centrální Santa Cruz útočící 18 firem, což odhadovaný $ 100,000 škody. 1 zatčen. Santa Cruz, Kalifornie
  • 2010 – Oakland protest nepokojů, 5. listopadu Policie také více než 150 zatýkání jako dav rozbil okna a srazil ploty, protestovat větu bývalého BART důstojník ve střelbě Oscara Granta na New Years Day 2009; viz BART policie střelbu Oscara Granta . Oakland, Kalifornie
  • 2011 – Occupy Wall Street ( Brooklynský most protesty). Demonstranti zablokovali most a více než 700 lidí bylo zatčeno. New York, New York
  • 2011 – Occupy Wall Street Oakland protestuje nepokoje. Říjen. Demonstranti rozbila okna, zakládali požáry a omítnuté budovy s graffiti. Pořádkové policie zahájila palbu těžké množství slzného plynu na demonstranty.
  • 2012 – NATO 2012 Chicago Summit , May. Konflikt mezi pořádkovou policií a demonstranty. Desítky demonstrantů udeřen a zatčen.
  • 2012 – Anaheim policejní střelba a protesty , 28. července násilí vypuklo po několikanásobném střelbách v sousedství ze strany policie, která zahrnovala neozbrojené Manuel Diaz. 24 lidí bylo zatčeno
  • 2013 – Flatbush nepokoje , 11. března nepokoje v Brooklynu v New Yorku po smrti Kimani Graye, který byl zastřelen NYPD
  • 2014 – Ferguson neklid , Ferguson, Missouri , 10. srpna Po střelbě smrti Michaela Browna ze strany Ferguson policisty, protesty vypukne v ulicích. Policie reagují zásahové výstroji, slzným plynem a gumovými projektily.
  • 2014 – New York, New York, a Berkeley, Kalifornie – Po prokurátoři a porota odmítl obvinit policistu do smrti Eric Garner , protesty vypukly v New Yorku a dalších městech.
  • 2014 Oakland nepokoje , listopad – Dec., série nepokojů a občanskými nepokoji, které se konaly v Oaklandu a okolí, v reakci na události, které zahrnují Natáčení Michael Brown a novější, smrt Eric Garner , Oakland, Kalifornie
  • 2015 – 2015 Baltimore protesty , duben 25-28. Dny protesty vypukne po smrti Freddieho Gray , zatímco v policejní vazbě. 34 lidé jsou zatčeni a 15 důstojníků zraněn poté, co nepokoje a rabování vypuknout. Grayova pohřeb se konal dne 27. dubna a následovat další protesty a rabování. Guvernér Hogan byl preventivně aktivuje Maryland Národní garda, zatímco Maryland státní policie se aktivuje nejméně 500 důstojníků.
  • 2016 – Zaměstnání v Malheur National Wildlife Refuge , leden-únor 2016. 1 zabit a několik desítek zatčen. Malheur National Wildlife Refuge , Oregon
  • 2016 – 2016 Donald Trump Chicago rally protest zatčených, March 11. Pět lidí a dva policisté zranění během demonstrace v UIC Pavilion .
  • 2016 – Demokracie Spring rally v dubnu. Pochod do Washingtonu a sit-ins vést k zatčení.
  • Je 2016 – je 2016 Sacramento riot 26. června Konfrontace mezi bílými nacionalisty a levicovými demonstranty proti sobě na California State Capitol. Deset lidí bylo hospitalizováno po bodnutí a lacerace rány.
  • 2016 – Rozsáhlé protesty vypukne v reakci na dvě úmrtí v rukou policie, Natáčení Alton Sterling a natáčení Philando Kastilie . Nejméně 261 lidí bylo zatčeno na protestech v New Yorku, Chicagu, St. Paul, Baton Rouge a dalších městech.
  • 2016 – 2016 Milwaukee nepokoje , Sherman Park, srpen 13-15. Milwaukee, Wisconsin .
  • Je 2016 – je 2016 Charlotte riot , September 20-21, protesty a nepokoje vypuknout v reakci na střelbu Keith Lamont Scott ze strany Charlotte policisty.
  • 2016 – Dakota Access Pipeline protesty , 411 demonstrantů zatčeno. Několik potyčky s policií, s vozidly, balíky sena, a pneumatik zapálili.
  • 2016 – Anti-Trump protesty , listopad 9-27. Jako výsledek Donald Trump zvolen 45. prezidentem USA, tisíce protestovaly přes pětadvacet amerických městech, a nepokoje vypukly v centru Oaklandu v Kalifornii, a Portland, Oregon. V Oaklandu, přes 40 požárů začala a policistů bylo zraněno.
  • 2016 Portland, Oregon nepokoje , 10. až 12. listopadu, Protesty, které vedou k nepokoje vypukly v reakci na Trump volbách. 113 zatčen.
  • 2017 – Anti- Trump protesty u úřadu ve Washingtonu, DC, 20. ledna Objekty byly hozeny na policii, podniky poškozeny, a limuzína byla zapálena. Více než 230 bylo zatčeno.
  • 2017 – Berkeley, Kalifornie , 1. února, občanské nepokoje následovaly u UC Berkeley jako Milo Yiannopoulos byl naplánován mluvit na akademické půdě.
  • Je 2017 – je 2017 Anaheim, Kalifornie protesty 21. února, demonstranti demonstrovat po policista chytne chlapce a vypaluje jeho zbraň. Demonstranti poškození majetku a házet lahve a kameny na policii.
  • 2017 – Berkeley, Kalifornie , 4. března Brawls vybuchnout, když Trump příznivci a pult-demonstranti byli napadeni v březnu 4 Trump rally.
  • 2017 – Berkeley, Kalifornie , 2017 Berkeley protesty stal násilný, když Trump příznivci a demonstranti střetli v „Patriot Day“ rally pro Trump.
  • 2017 – První máj , násilí vypukne na prvomájové protesty v Olympii, a Portland, jak maskovaní anarchisté poškození majetku a střet s policií.
  • Je 2017 – je 2017 Unite Pravá rally , Charlottesville, Virginia, od 11 do 12 08.. Na sjednotit Pravá rally bílých nacionalistů a bílých supremacists protilehlými odstranění sochy Robert E. Lee, rally účastníků a pult-demonstranti střetli, někdy i násilně. Jedna žena byla zabita a 19 jiná zraněno, když rally účastníka vjel autem do davu counterprotestors. Dva policisté také zemřel v zřícení vrtulníku při sledování události. Poté, prezident Trump vyvolává protireakci s „obě strany“, komentář, který byl do značné míry vnímána jako omluvu nebo vlečky s Bílou nacionalistických a rasistických skupin přítomných.
  • 2017 – 2017 St. Louis protesty , September 15 přítomný (24 prosince 2017), protesty vypukly, když policista Jason Stockley byl shledán vinným z vraždy ve střelbě smrti Anthony Lamar Smith dne 20. prosince 2011. Některé z těchto protestů k násilnostem. Po deklaraci protesty za „nezákonné shromáždění“, policisté byli házeli láhve a kameny. Demonstranti také obtoupildům starosty Lyda Krewson ,. hodil cihly na dům a zdemoloval to. Policie nasadila slzný plyn rozbít dav. Od pondělí 140 bylo zatčeno.

Pamatuji toho více, než je mi milé. Takže  i hnutí proti rasismu ve  Spojených státech  ze  60-tých let, včetně  pochodu na  Washington  Martina  Luthera Kinga.

Tehdy  šlo o  elementární lidská práva  barevných. O pokojné,  pozitivně  laděné demonstrace. S  jasným  cílem a pozitivním poselstvím. Které  vystavili teroru  bílí rasisté.

Dnes  je  tomu  jinak.  Protesty  už nejsou jen pokojné, nevyznačují se jednotným cílem a  schází jí  obecná pozitivita. Nic  takového už  dávno neobsahují!

Nejméně  od  bouří v Los  Angeles,  po jiném  mrtvém   policejního  násilí  – Rodneyho Kinga  z dubna  1992 , jde o  už většinově  o výron  tzv. tekutého hněvu. Kdy si  část  americké populace  a to nejen ta  černá nebo hispánská, jednoduše  vybíjí  svůj  hněv  a trvalé  zklamání ze  svých zmařených  životů. A z toho přehledu, který jsem nalinkoval, je  zřejmé, že  se tak  v USA  děje  stále  častěji! A  to rok od  roku!

Tohle už  není  náhodný  výbuch, tohle  je  stále  rychlejší série  erupcí. Dekádu  od  dekády, rok od  roku!  Prostě jasný systémový problém! Navíc  setrvalý a  nijak neřešený. Rozhodně  ne  efektivně!

Ptám se, v souvislosti  s  těmi zprávami  amerického ministerstva  zahraničí pro Kongres  o dodržování lidských práv  v jednotlivých  zemích planety, co dává  USA  vůbec nějaké právo mistrovat  jiné  státy, jestliže  sami mají  dnešní Minneapolisy, včerejší Los  Anglesy , Newarky,  Anaheimy, Oaklandy  nebo Baltimory  opakovaně  a  téměř  každý rok. S mrtvými, zraněnými, s  rabováním, požáry?

Ne náhodně. Ale  zcela jistě  a  v řetězcích!  Kdy už  situaci nehasí  policie, ale nutné je masové nasazení  Národní  gardy po celých USA, tedy  domácí  armády a  vypadá to, že  co nevidět  dojde  ke stavu, kdy proti demonstrantům nastoupí  regulérní  armáda!

Tohle  je   vzorová  demokracie?  Která poučuje  jiné?  A  sama  nemá splněnou  daleko  největší domácí úlohu, protože  výbuchy pouličního násilí připomínají  čím dále   nikoli první supermocnost světa, nýbrž  rozvrácené země  třetího světa  typu  Somálsko?

Inicializační vzorec je  vždy  stejný  – zásah policie, leckdy oprávněný, proti  barevnému . Většinou se  smrtelným následkem.

Děje  se tak dlouho. Ovšem nejméně už vzpomenutého od  zabití Rodneyho Kinga  v  roce 1992 se lokální nepokoje změnily  na  plošné vzpoury!

Je  to už  skoro 30 let  a…?  A  nic?  příčiny  těch  bouří  jsou  pořád  stejné. A neřešené.

Dám dva  screenshoty  z  pět   roků  staré reportáže   Martina  Řezníčka, tehdy  z revoltujícího a běsnícího Baltimoru, kde policista  zastřelil jakéhosi  černého kriminálníka. Kde jedna  z  demonstrantek  definuje přesně  podstatu dění:

Ta  paní má  naprostou pravdu! Policejní násilí plus nezaměstnanost  nevzdělaných obyvatel!Tohle je  jádro onoho amerického pudla  z tekutého hněvu ulice.

Neustále  slyšíme, že  alfou a omegou našeho  žití  je  liberální demokracie. Ne  demokracie  samotná, ale  ta liberální. Kde každý je ponechán sám sobě. Eventuálně  různým nevládkám, neziskovkám a různým podobným  dobrodějům.  Ale rozhodně ne  státu, který  by soustavně  a systematicky  stanovoval a především  vymáhal pravidla  a jejich dodržování. Včetně  školní docházky  s důrazem na  slušnou  průpravu pro  život  a kvalifikaci.  Nic takového  – inkluzi a  vzájemné obohacování nám třeba!  K čemu to vede vidíme nyní v Minneapolisu a nedávno v  Baltimoru!

USA  se  starají  o LBGT , Me Too, gender  a  kdo ví co ještě  a také  o lidská práva po   celém světě. Udělaly  by  věru dobře, kdyby  se v  tomto ohledu staraly  především sami o sebe. A své občany.  Mají doopravdy  co dohánět. Není na  světě  druhá  civilizovaná země, kde  pouliční městské vzpoury  velkého rozsahu se  odehrávají tak  často  jako tam!

A  nejen  to! To není jediný  demokratický deficit, když  mluvíme  o opakovaných  mnohočetných zmařených  lidských životech v Americe a  velkých protestech. Je  tu ještě  také stále  častější střelba  vražedných střelců. Tentokráte  většinově  bílých.  Jenž  je generována  stejnou frustrací, jež pudí barevné žháře  a  rabiáty.  Opět – tahle  smrtelná žeň  se  stále opakuje, pořád  se o ní mluví a … NIC! Pouze přibývají  další  střelby  a mrtví.

Čína  je školena  z lidských práv, Putin taktéž a  leckdo další.

Co chtějí USA  komu vykládat o lidských právech, když  sami doma  nejsou schopni vyřešit  velký trvající  sociální problém? Kdy  tzv. liberální svoboda ve svých důsledcích vede  lidi až krabování a žhářství a to opakovaně a  čím dál častěji. Že  musí být  mobilizována  armáda proti vlastním občanům? Že prezident prchá  do nedobytného bunkru? Demokracie  ve  své prapodstatě znamená stejná , práva  rovné  šance. Už dávno víme, že  jde, více méně o iluzi. Jenže  v Evropě to zatím  funguje. Ve  Spojených státech už  dávno nikoliv. Tam je  , ten pro nás  stále  ještě normální a žádoucí stav klidné společnosti  jen  mezi pauzou mezi dalším výbuchem masového tekutého hněvu  nebo dalším kolem vraždění  nějakého  šíleného střelce,  kdy  si  deklasované vrstvy  společnosti chtějí za  každou cenu ulevit od trvalé  frustrace. Tohle má být  inspirace pro zbytek světa?

Nedávno si Petříček  a spol. dovolili kritizovat  Izrael a Spojené státy  za  anexi západního břehu Jordánu. Prý  urážka  spojenců. Rasové nepokoje v  USA  a  tamní amkové střelce si nedovolí kritizovat nikdo.  Ačkoliv… To radši budeme  usilovně pranýřovat Kubu. V tom jsme  dobří. A  také v přejmenovávání ulic  a náměstí a odstraňování soch.

Náměstí před  ruským velvyslanectvím přeochotný a  vzorně úslužný  pražský purkmistr  Hřib  přejmenoval na po Borisu  Němcovovi.  Nebyl by náhodou  čas  přejmenovat  i ulici před   zastupitelským úřadem USA. Aktuálně  na  ulici  George  Floyda?

Bylo by  to plně  na  místě. Protože  se za  jeho  smrt  stydí i celá řada  proti demonstrantům  vyslaných policistů. Kteří, místo aby  z nich   zkoušeli pendrekem vymlátit  duši, si  demonstrativně  poklekají na jedno koleno,

což  má upomenout  na   to jak ten imbecilní minneapoliský policejní  Rambo kolenem klečel na  Floydově  krku, až  zcela zhasnul.

USA, jestliže  chtějí  používat  kartu lidských práv  ve  sporu s Čínou a já soudím, že musí,  potřebují  vyřešit  svoje  domácí problémy  s  jejich dodržováním. Jinak  se stanou směšnými   a jejich  argumentace neudržitelná!

A tím pádem i naše.

Dodatek z úterního rána:

Na  dění  reagují už  i špičky  amerického byznysu.

Současný  šéf  koncernu Apple Tim Cook zaslal všem zaměstnancům firmy dopis. V kterém, mimo jiné, stojí:

Bohužel se opět nacházíme v bodě, kdy se staré rány našeho národa otevřely a my se musíme sjednotit, zapomenout na naše odlišnosti a především akceptovat nevyřčený rasismus, který sahá hluboko do naší historie. Zabití George Floyda bylo totiž naprosto nesmyslné a my musíme stát za těmi, jenž požadují spravedlnost a rovnost. Minulost nás totiž doběhla a my se vzbudili do světa plného násilí, nepokojů a oprávněného strachu z diskriminace a rasismu. Vidíme to totiž nejen na přístupu k obyvatelům jiné pleti, ale také na našem justičním systému, nepoměru ve vzdělávání a především na rozdílech mezi bílými a černými komunitami, kde jsou rozdíly nejvíce znatelné. Byť se naše zákony změnily, náš přístup zůstal stejný a naše činné orgány nedělají nic proto, aby ho zlepšily. Uznávám, že od dob mého mládí došlo k jistému pokroku, ale zdaleka to není dostatečný krok kupředu. Denně od vás slyším, že se bojíte, bojíte se být sami sebou a především máte strach z reakce okolí. Nazýváme se vyspělou civilizací, ale to use staneme až tehdy, když se těchto strachů zbavíme a budeme jednat jako celek.

Tohle je zároveň ten moment, kdy se bude chtít většina lidí vrátit zpět k normálu, statusu quo, kdy jsme předstírali, že se nic neděje a vše šlape jako hodinky. To je ale privilegium, které si nemůžeme dovolit a smrt George Floyda je toho zářným příkladem. Jak již říkal Martin Luther King – každá společnost obsahuje jisté procento lidí, kteří by se nejradši nikam neposouvali a všechny revoluce jim přijdou zbytečné. Ale toto je právě ta chvíle, kdy se tihle lidé musí konečně probudit a čelit spolu se zbytkem společnosti novým výzvám. Musíme vytvořit lepší, civilizovanější a spravedlivější svět. Pro všechny,

Tim Cook má naprostou pravdu!  Spojené státy  místo kacerování ostatních mají  horu práce  v oblasti lidských práv především  doma. Až  se jim povede vytvořit ten lepší, spravedlivější svět pro všechny nebo se k téhle metě  alespoň přiblížit, pak teprve  jim vznikne právo mistrovat  zbytek světa. Dříve rozhodně  ne.

Dodatek z úterního poledne

když  jsem tenhle  článek včera psal, napadlo mne, jestli nemám do  textu zapracovat  spekulaci o  tom, jestli někdo přijde  s hláškou, že  za  plošnými nepokoji v  amerických městech stojí Rusko a  Putin. Ovšem přišlo mi to natolik ujeté, že  to bylo rychle zapuzeno. Takovouhle, bez odpuštění  – krávovinu, přece nemůže nikdo soudný vypustit  z mluvidel – viz například onen přehled  velkých  masových bouří v  USA  od  roku  2010!

Šlo  o  evidentní omyl. Už je to tady!  Opět  platí moudrost otce mého otce  – na lidskou blbost  můžeš  sázet se  stoprocentní jistotou!!!!

Nevyslovil to nikdo menší než bývalá  Obamova poradkyně pro národní bezpečnost  Susan Riceová!!!!!!!!

Abych ji citoval:

„Máme pokojných demonštrantov, ktorí sú zameraní na skutočnú bolesť a nerovnosť, s ktorou bojujeme všetci a ktorou sa treba zaoberať, a potom máme extrémistov, ktorí sa tieto protesty pokúsili uniesť a zmeniť ich na niečo úplne odlišné,“ hovorí najprv Riceová.

„A pravdepodobne tiež sú, čo by som sa stavila na základe mojej skúsenosti, aj keď tieto dni nečítam spravodajské informácie, ale na základe mojej skúsenosti toto vyzerá priamo ako z ruskej príručky,“ pokračuje.

Hrůza mne  jímá, když vzpomenu, že tahle  chodící nádoba  totální   lidské hlouposti a tuposti radila  americkému prezidentovi s národní bezpečností!!!!!

 Svět  evidentně  může  být  rád, že  už není  ve  funkci a že  její „bezpečnostní radění“ přežil bez třetí světové  války!!!!

Neuvěřitelný a   smrtelně nebezpečný výron blbství!

 

 

 

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.