Dokument -stav českých silnic -6.nejhorší v Evropě!


Kosa nemohla  přehlédnout  serii /bohužel stále pokračující/ těžkých havárií na  železnicích. Superministr a  vlastně  Ferda  Mravenec mezi všemi ministry  české  vlády  – Havlíček, přes  jasný  debakl a  selhávání drážního systému neustále  tvrdí, že  vše je  vlastně v  pořádku a v normě, selhává „jen“ lidský faktor,  ale  sám systém kolejové dopravy i stav  drážní  cesty  a jejího zabezpečení  fungují ok. A kdyby  to nekazili lidé, zejména  strojvůdci,  tak  naše železnice  vlastně  funguje  příkladně.  A lidé kývají hlavami. A  slupnou  tenhle  blábol jako tu nejvypečenější koblihu.

Zatímco železnice momentálně   stojí pod  drobnohledem, nikdo se hlouběji nevěnuje druhému a  hlavnímu způsobu dopravy  v ČR, tedy  té silniční.

Koronavirus a  utlumené letní cestování se  tentokráte milosrdně postaraly  o  to, že  českým občanům nevzkypěla  krev  jako předchozí roky při cestě   za  hranice  všedních dnů a  většina  tak nemusela  na  nejdelší  tankodrom  Evropy  a možná celého světa, eufemisticky  zvaný  dálnice  D1. Dokonce ani  spojenec  největší tento rok necítil potřebu   poslat  několik stovek ocelových krabic podporujících a šířících  demokracii  napříč  Evropou a Českem, takže  ani ty neuvázly  tentokráte  v rafinované pasti  nastražené Putinem a proruskými trolly  se  stejným kodovým  označením shodným  jako  ta  věčně  rozvrtaná  D1, dříve lidově  přezdívaná  Ťokova  soutěska.  Takže silniční  vášně  se tentokráte  nekonají.

Což  ale není  důvod, aby  se  české silniční soustavě  nevěnovala  Kosa. Zejména, když  jí  jeden  z  čtenářů poslal  dokument, který hodnotí  stav a  kvalitu  silniční sítě v České republice. Jeho autorem nejsou jacísi  anonymní  Putinovi  spřaženci, podvracející  naše  světlé zítřky, nýbrž  oddělení  ekonomických výzkumů Raiffeisenbank CZ. Což je  navýsost  seriozní  adresa.

Vzhledem k tomu, že  jde o pdf dokument, musel je  pro použití na Kose  přetažen pomocí serie  screenshotů. Věřím, že  i tak je dostatečně  čitelný a zejména  výmluvný.

Tolik Raiffeisenbank. Dalšího komentáře  netřeba. Jistě  každého z nás  potěší, že  ve  světě  silnice  srovnatelných parametrů a  stavu  provozuje  například  Pakistan. Že  v EU  horší než my  už je  vlastně  jen Rumunsko a Bulharsko….

Znovu dodávám  – ANO šéfe  a jeho šéf  drží  ministerstvo dopravy, které je  za tento stav  zodpovědné už  6 let!!!  A  neustále  slyšíme od  ANOšéfa,jak investujeme, investujeme a zase investujeme a  tudíž  jsme nejlepší na  světě. A  ona  si čeládka jedna   drzá, v rakouském žoldu, napíše a  vydá takovýhle  hanopis….

Odbočím. Těch, kteří se snaží,  nepochybně  zlovolně  difamovat  obraz  nesporných úspěchů ministerstva  dopravy  a vůbec  Hnutí ANO,více bude koblih!  je mnoho. Například  NKU. Ten  čerstvě  provedl kontrolu  českých mostů  -silničních.

Hlavními zjištěními je toto:

V zemi  je  celkem 17 533 mostů. Stát  jednak má potíže  s jejich evidencí, ale především  údržbou. Tu nezvládá. Dlouhodobě. Tempo oprav je pomalé, takže  více  než  opravených je  vždycky  ročně  těch, co hlásí nově  havarijní  stav.   Jejich rozdělení  podle  správce  vypadá  takto:

Dálniční a ty na silnicích I. třídy  jsou v majetku státu, II.třída  pak patří krajům.

Těch  v havarijním stavu  je:

Závěr kontroly NKÚ  je zdrcující  – stát nemá přehled  v jakém stavu mosty  jsou. Schází  nějaký systém na evidenci mostů a plánování oprav. Ty  se navíc  oddalují. Takže  dochází  k naprosto bizarním  stavům,  které nejspíš  nejsou možné  ani v  tom Pakistánu, Bulharsku  či Rumunsku  – kdy nad  D1 vede  zhavarovaný  most a nelze jej opravit, protože  se  neví komu patří. Patrně  se  čeká na  to,  až  se  zhroutí na  dálniční těleso, někoho tam zabije, takže, bez ohledu na  majitele  nastane konečně  důvod  něco s ním dělat. Pokud  byste si náhodou mysleli, že  si vymýšlím a nasazuji  zase  někomu  /ANO,Babišovi, Havlíčkovi/ nasazuji psí hlavu,  pak vězte, že jsem informace čerpal zde.

Ministerský  Ferda mravenec – práce  všeho druhu, nakonec prohlašuje, že se  na problém zaměří, že jej  bere  vážně  a  že  jen letos půjde ještě  do oprav  mostů  asi 2 miliardy korun. Tedy  tolik, kolik  chce jeho kolegyně  Dostálová, také ještě  do konce roku  vydat  na reklamní kampaň na  údajnou podporu domácího cestovního ruchu,  kdy po sezoně  dovolených hodlá našince přemlouvat, aby  svou letošní dovolenou  strávili v  tuzemsku…..

Ta  zpráva  NKU až neskutečně  doplňuje  tu rešerši  analytiků Raiffeisenbank.  ANO,bude líp?  Vážně? Situace  na  železnici i na  silnicích  je  totální bizár.  Naprosto nebezpečný, život ohrožující a  ekonomiku ničící    bizár.

Tenhle  článek  nešlo nesložit a nevydat. Jestliže  se rychle  cosi důležitého nestane,  doprava  nám zkolabuje. Doslova  spadne  na  hlavu. Což se neobejde bez fatálních důsledků  na  celkový výkon  hospodářství.

Ti  co věčně  hledají vnějšího nepřítele mají  jasno – za  všechno špatné může  Brusel a EU. Kdepak tuzemští papaláši a  zejména ne velmistr  Kobliha. Kdyby  nám věčně  neházely  klacky pod nohy ukázalo by  se, že  všechno umíme  daleko lépe  a rychleji. On Brusel a ta  Únie mohou  za železniční karamboly,  za  tristní stav  českých silnic, za havarijní stavy  silničních mostů, za  lemplovsky prováděné  opravy?  Nebo je  to výsledek jen  a jen našeho  vlastního „snažení“ a  toho, jak to umíme  všechno daleko líp? A poměrů, jež  vládnou na ministerstvu dopravy  dlouhodobě, ale  zejména posledních  6 let?

Aby  to nevyznělo jako prvoplánový  útok na  Babiše, o  to opravdu nemám zájem, přidám ještě  něco.  Jistě  už  jste  slyšeli od  Andyho i jeho podržtažkyně  Schillerové  mnohokrát, že  z koronavirové krize  se musíme  proinvestovat  a co peněz  na  toto jsme díky  statečnému    Babišovi  v Bruselu  z nového rozpočtu  a  speciálního krizového balíku na  toto proinvestování  urvali.

Fajn. Budu dělat, že  tomu věřím. Ale  už  jsem na Kose vyslovil oprávněné  obavy, že  při české legislativě, ohledně povolování nových, zejména liniových staveb, její rychlosti a pružnosti, v  situaci , kdy je národním sportem a koníčkem různých  profesionálních  kazisvětů  blokování povolovacích  řízení, je to proinvestování se z krize pomocí  evropských peněz  čirá utopie, protože  schází předpřipravené  investiční akce, kde by  se mohlo okamžitě  začít.

Jenže  zhavarované mosty v  tom procentu, co jich máme nebo  těžce poškozené tisíce kilometrů  silnic,   doslova křičících po okamžité  velké opravě,  se mi jeví  jako naprosto ideální  příležitosti k tomu, abychom se alespoň  částečně  z koronakrize  doopravdy  proinvestovali!  Nejsou potřeba  žádné studie  EIA žádné  speciální povolovačky, či  výkupy pozemků a podobné kratochvíle,  jen  běžné stavební  a  výběrová řízení. Na opravy.

Podobně  – nikdo nepotřebuje  složité a dlouhé projektování. I výběrová  řízení  lze  uspořádat  daleko jednodušeji  než  v případě  nových staveb na  zelené louce.

Bohužel  jsem nezaznamenal, že  že  to Ferdu Mravence  Havlíčka  nebo někoho od  něj napadlo. O  Babišovi nemluvím, ten nemá  čas, proto  musí řešit  Bělorusko a Lukašenka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.