Předvolební otázky a grafy III.


V prvních dvou dílech jsme  se  zabývali empirickými výstupy  z předvolebního šetření agentury  Behavio pro Aktualne.cz  ohledně  toho, jak to mají předvolební sympatizanti  jednotlivých stran  s pětadvaceti  vybranými tématy  celospolečenského významu.

Kosa to zveřejnila především jako určitou pomoc  těm z vás, co ještě  váhají komu ve volbách  svým hlasem pomoci. Protože jde o racionální postup. Volím kvůli něčemu konkrétnímu!  Volím pro něco, s něčím se ztotožňuji. Rozumově.

Jenže  volby a rozum? A  v České republice? Kdyby  tohle tak  v  České kotlině  fungovalo,  pak zde nikdy nemohl Klaus  fungovat v politice  po roce  1998, Zeman po roce  2002, Kalousek a Babiš  vůbec nikdy, volby v roce 2010 nevyhrála  řecká lež, nikdy do vrcholné politiky nepronikly  věci veřejné nebo Okamura. A ODS a  TOP  už dávno reálně neexistovaly. A soc dem nešla  na politický hřbitov. Například.

Jestliže  tedy  racio a  volba na jeho základě  se evidentně nekonají, pak je jasné, že  daleko větší roli než  argumenty a jejich pečlivě zvažování, hrají  obyčejné a  povětšinou velmi hloupé a primitivní emoce.  Tedy marketing. Kdo  jich cíleně  umí vzbudit pro sebe  více  a kladných a naopak vybudit proti politickým soupeřům nepřátelských je volebním kingem. Prostě  volby dnes jsou  jednak o penězích a dále o schopnosti  najmout  co nejšikovnější a nejprotřelejší iluzionisty, kteří v  den D a  hodinu H oblbnou  co nejvíce  lidí, kteří jdou hlasovat. Tohle  smutná  realita. Která  se  za pár  dnů znovu potvrdí.

Tohle  samozřejmě  ví i Aktualne.cz a  agentura  Behavio aproto v  druhém díle  se zaměřili , ve svém průzkumu i na  voličské emoce. V  jednoduché  formě.

Ptali se  dotazovaných resondentů, jaké  v nich jednotlivé partaje budí  emoce. Jen emoce. Na  pětibodové škále /jako ve škole/.

Když si rozkliknete  zdroj, dostanete  ddaleko širší  grafiky, než které  vám předkládám. Tam pod  každou hodnocenou stranou naleznete , v členění  podle stranického klíče  , co si o ní myslí sympatizanti každé dotazovaní  politické formace.

Já dávám jen souhrn  za celou populaci. S vyráběním screenshotů  z   celého  průzkumu by bylo příliš  mnoho práce. Zájemci o detail nechť ukojí svou zvědavost zde.

Nejvyšší  čas  pustit  se do těch emočních grafik!

3030a3232a3333a3434a3535a3636a3737a3838a3939a

4040a

Určitě nikoho nepřekvapí, že:

  • rigorozní  NE od příznivců ostatních stran se  dočkal Babiš, Piráti a KSČM. U Pirátů to  je vysloveně propagandistická  marketérská  záležitost, za níž osobně stojí  Babiš  se Zemanem a  jejich  mediální a  fanouškovská  klaka. Podobně je to s ostentativním antikomunismem těch  hrdinů, co nyní bojují  třicet  staré  války. Babiš  je tvrdě  odmítnut  /hodnocení 4 a / více než polovinou všech voličů.
  • že  stranami, které  publikum jejich  soupeřů vnímá nejlépe  a nejméně konfliktněji a tudíž mají jasně největší politický potenciál koalovat  je  STAN a  nově i Přísaha. Proti hnutí starostů, kteří ukazují svou kompetenci na  obcích a malých městech  se opravdu velmi obtížně  bojuje. Mají  totiž to, co nikdo ostatní  – dobrou reálnou pověst. Šlachta zase  ještě nic nestačil ani zkazit ani planě slibovat.
  • že ODS a  TOP  jsou pro více než polovinu  celkového voličského elektorátu politicky  nepřijatelní /hodnocení  4 a 5/. Vzhledem  k  hrůzovládám 2006-2013 by bylo s podivem, kdyby  tomu bylo jinak

Co naopak překvapilo:

  •  –  že Okamura a  jeho byznys  partička  je  většinou voličstva  vnímána  pozitivně /hodnocení 1až 3/!!!! Počet nejtvrdších odmítačů japonské záhnědy  /hodnocení 5/ činí pouhá  3%!!!!  Přiznávám, že  to nechápu a nerozumím tomu!
  • –že Okamura z celého politického spektra  dociluje  zdaleka  nejvyššího součtu  známek 1 a 2!!! Opět – nechápu, nerozumím…
  • -že  Piráti, ač  jsou politickou konkurencí velmi nenáviděni, docilují opět  velkého podílu  známek 1 a  2. Prostě jde o politický útvar budící  obrovské vášně na obou stranách  spektra.
  • -že v podstatě nejnenáviděnějším politickm  subjektem na české politické scéně  napříč  všemi stranami JSOU SOCIÁLNÍ DEMOKRATÉ  – viz  součet  známek 3 až 5!!! Není v  tuzemsku politická strana, jíž by  celkově voličstvo vnímalo tak negativně jako právě  oranžové. Nechápu, nerozumím? Proč?  Čím si to soc dem zasloužila? Pokud by Zeman právě končil ve Strakovce, no problem.  Ale to už je  20 let stará minulost!

Jenže já  do čistě  emoční  záležitosti pletu logiku. A  o té volby v  České republice po převratu  snad nikdy nebyly. Minimálně  od roku  2006 nejsou určitě! A  ty nadcházející  nejméně ze  všech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.