Politická plynatost kolem plynu. A Nordstreamu 2 zejména – díl X.


Tenhle  seriál, který byl původně zamýšlen  jako jeden jediný  článek, komentující  Nordstream 2 a jeho peripetie  nejspíš  hned  tak neskončí.  Jestli vůbec  a  nejspíše  s koncem Kosy, který je už na  dohled.

No nic.  to  není důležité. Co naopak opravdu  význam rozhodně  má  jsou  hrátky kolem plynu. Momentálně  nemíním  v  tuzemsku, jakkoliv  je  to to, co nás  zajímá  bezprostředně a nejvíce,  ale opět  je  třeba  se  věnovat těm  velkým, geopolitickým, protože  ty nakonec  rozhodnou  o tom, jak moc  vykrvácí naše  bankovní  účty pod náporem faktur dodavatelů energií. Za předpokladu, že  ty  energie  vůbec  dodavatelsky  dostupné budou.

Ale pojďme na  věc.

Komentovat poslední speciální  summit  Evropské unie  věnovaný řešení současné energetické krize  postrádá smysl. Dopadl  ještě  hůře, než bylo lze  čekat- a  to mne  ani nenapadlo si od něj  cokoliv  slibovat! Ukázalo se,  že energetická  ostrá dělící linie  vede  mezi severozápadní  Evropou a jejím zbytkem.

Na odporu  Skandinávců a  zemí Beneluxu plus Německa a  Rakouska skončily  jak snahy  zastropovat  emisní povolenky,  stáhnout je  z finančních trhů a učinit je dostupnými jen pro ty  firmy, které je  k realizaci své činnosti potřebují a odebrat je  spekulantům,  jak navrhoval Babiš a  v alternativních formách  také  někteří další, především středoevropští lídři,  tak  i snaha  o  rychlou realizaci  centralizovaných nákupů plynu a výstavby  centrálních evropských plynových úložišť.

Přiznám se,  že naprosto nechápu proč  ti, co obě   iniciativy  torpédovali, tak činí. Čím jsou motivováni. Současná cenová hladina  jak elektřiny, tak plynu je prostě  neudržitelná.  Spousta  domácností, napříč  Evropou  začne  řešit  jednoduchý problém – energie nebo jídlo?  Sociální výbuch je naprogramován. Jistě není náhoda, že  ti nesouhlasící  tvoří tu úplně nejbohatší  část  Evropské unie. Že by  v tom  fungovalo přísloví  sytý hladovému nevěří?

Takhle  jednoduché  to dle mého názoru úplně není.  Vedle toho,  že blokující  státy  jsou ty s nejvyšší  životní úrovní  a příjmy na obyvatele, je  tu  ještě jeden a  myslím, že rozhodující  aspekt – zde disponují  zároveň nejsilnější podporou ekofanatici a  ekoteroristé! A  dokonce  v těchto státech leckde  udávají politický  tón.

Jejich odmítnutí ohledně povolenek  i okamžitých  centrálních nákupů  klidně  může  mít  ekofanatický motiv!  Je nějaký  důvod nevyhradit  emisní povolenky jen pro cementárny, hutě, cihelny, pekárny, elektrárny, teplárny, provozy  těžké  chemie, prostě pro ty, co ke  své produkci potřebují abnormální množství  proudu nebo tepla  nebo elektřiny? A  zaaretovat  horní cenu, aby si uměly  spočítat svoje  produkční náklady?  Jednoduchá  odpověď  -NENÍ!  Absolutně  ne!

Stejnou odpověď  dostaneme  na otázku – pročv  době nenaplněných  zásobníků plynu a  vysokých cen okamžitě  z pozice  EU nezačít  s celoevropskými hromadnými nákupy  plynu a tím stlačit  jeho cenu pro evropské spotřebitele? Rozumný  důvod neexistuje. Přesto Skandinávie  a Benelux  se postavily na zadní!  Proč?

Dle mého názoru  ze  stejného důvodu, jako když  EU vůbec  kšeftování s povolenkami protlačila a  prosadila, že místo dlouhodobých odběratelských kontraktů s Ruskem na  dodávky plynu se bude nakupovat tohle medium na  burze  v Rotterdamu. Za  aktuální ceny.

Nikdy  jsem nedělal komodity. Přičichl jsem  k  měnovému dealingu  a obchoduji klasickou burzu. Při praxi na dealingu /nákup a prodej  měn/ mi v paměti utkvěla  základní poučka  – pouze  necelé JEDNO  procento transakcí s  měnami  je podloženo reálnou potřebou. T.j.  že  firma  A v  jedné zemi potřebuje zaplatit  firmě  B  do jiného státu. Takže  nakupuje  cizí  měnu. Vše ostatní  jsou zcela  spekulativní nákupy a prodeje  valut spekulanty,  ať už bankami, brokerskými domy  či jednotlivci.  S  cílem lacino koupit, draze/drážeji  prodat. A  udělat zisk.

Troufnu si tvrdit, že  úplně  stejné  je  to u komodit.Bez ohledu na  to, jestli jde o zlato, sojové boby, dřevo, uhlí,  naftu,  diamanty, kávu  nebo  v našem případě  plyn či emisní povolenky! Jen netuším z jakého procenta. Když tohle vím já, aby  to neznali  hlavouni z EU  a především  Evropské centrální banky!A netušili, co bud enásledovat!

Takže nutně jde o záměr, když  jak povolenky, tak  plyn se  staly  burzovním zbožím! Dříve  či později to  prostě  jako generátor  zisku pro spekulanty  skončit  muselo. Ptáte se  proč? Nemám lepší odpověď  než proto, že  se bigotně  ideologický zájem ekofanatiků  a ekofanatické politické západní elity protnul  s finančním zájmem světových spekulantů. Ti první chtějí  svou  vysněnou  „zelenou“ Evropu, prostou jakýchkoliv  emisí,  včetně  zřejmě fyziognomicky  vznikajících plynů  /každý  člověk o skot bude vonět po růžích/ a  to se nejlépe  zařídí tak,  že  spekulanti vyženou  jak ceny  elektřiny, tak plynu a povolenek!   A oni skutečně  zareagovali!  Energie  se maximálěn zdražili, povolenky  taky, green deal má být záchranou. Jeho „komodity“ obchodovány přece nejsou!A  političtí papaláši  států severozápadní  Evropy, vystavení silnému politickému tlaku jak početných ekofanatiků mezi voličstvem, tak především z  mediální sféry přece chtějí  vyhrát i příští  volby! A  že  v nějakém Česku  už  asi 3/4 milionu domácností  řeší, jak finančně přežije  zimu? A koho to zajímá?!

Koukám, že  jsem se rozepsal a o plynu a Nordstreamu  2 zatím přímo ani slovo.  Konstatujme  tedy jednoduše,  že  summit  EU  dokonale selhal. V  kritickém bodě.A  vítězem  onoho fanstatického zeleného údělu je  finanční spekulant!

Neselhal  jediný. Hned  vzápětí po něm se odehrály, resp. odehrávají  ještě  dvě  velké, přesněji  daleko větší  mezinárodní  akce

Setkání států G20 v Římě  a  světové klimatologické  forum v Glasgowě /stále probíhá/ . Oba  podniky  mají za  cíl nastavit  linie  pro udržitelnost světového klimatu.

Glasgow komentovat nehodlám. Zatím nejsou  výstupy. Ale na  úrovni cca  200 zemí světa  nelze, dle mého názoru,  nic dohodnout. Nic, co by konkrétně  fungovalo.

G20 naopak už  skončilo a  demonstrovalo přesně  to, co jsem napsal v předchozím odstavci. Dovolím si citovat  ze závěrečného komuniké, resp. ze  zdrojů, které  jej interpretují:

Lídři zemí G20 se dnes na summitu v Římě shodli, že jejich cílem je udržet globální oteplování pod kritickou hranicí 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou. Vyplývá to ze závěrů schůzky, o nichž informovala agentura Reuters. Ve společném prohlášení ale není řeč o konkrétních opatřeních na snižování emisí. Původně zvažovanou formulaci o snaze „podstatně snížit emise“ nahradil nakonec závazek snižovat emise „co nejrychleji, proveditelně a co nejhospodárnějším způsobem“.

Politici si stanovili, že do konce letošního roku úplně ukončí financování projektů uhelných elektráren v zahraničí. O výrobě energie z uhlí v jednotlivých zemích a jejím postupném utlumování není v závěrech zmínka, což lze podle agentury AP považovat za vítězství zemí jako jsou Indie a Čína, které jsou na uhlí energeticky závislé.

Stejně tak v dokumentech chybí konkrétní termín, do kdy je třeba emise skleníkových plynů podstatně snížit. Klimatologové hovoří o tom, že pokud nemá oteplování překročit hranici 1,5 stupně, je třeba emise stlačit téměř k nule do roku 2050.

Kecy v kleci!

Dodejme, že  skupina ekonomicky vyspělých zemí G20 představuje v boji s globálním oteplováním klíčový prvek, protože tyto státy vypouštějí do ovzduší více než tři čtvrtiny celkových emisí.

Jaký smysl má ve  světle  římské  G20 Glasgow?

Odpovím si  sám  -žádný!

Mně ovšem silně  zaujaly dvě jiné zásadní informace spojené s  římským zasedáním G20. Obě pocházejí  od  Joe  Bidena.

Tu první přebírám ze  servisu  TASR  – tedy  Tiskové agentury  Slovenské republiky:

„Sklamanie súvisí s faktom, že Rusko a Čína v podstate neprišli so záväzkami na riešenie klimatických zmien,“ uviedol Biden, pričom rovnako tak kritizoval aj Saudskú Arábiu, ktorá podľa neho nerobí v tejto súvislosti dosť.

Tu druhou  z ČTK:
Americký prezident Joe Biden se  na okraj summitu G20 v Římě setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Bavili se o tom, jak zabránit Rusku, aby používalo dodávky zemního plynu k politickým manipulacím. Po jejich schůzce o tom informoval Bílý dům.

Biden podle tiskového sdělení na internetových stránkách Bílého domu zdůraznil, že je důležité „zajistit, aby Rusko nemohlo manipulovat dodávkami zemního plynu kvůli nekalým politickým účelům“.

Tak vida kdo je odpovědný  za  rozplizlost  a impotentnost  G20!

Čína a  především Rusko!

Nějak si nepamatuji, že  by  Peking nebo  Moskva  také participovaly  na  ještě  impotentnějším  rozhodování gremií EU!   Nicméně jsou vinní.  A také se prý nezúčastnily jednání.  Osobně skutečně ne, videomostem ano.  Schází  snad Bidenovi  společné foto s ruským  a/nebo čínským prezidentem?  Chce  si je  vystavit ve  zlatém rámečku na  psacím stole  v Oválné pracovně?

Nevím, já si pamatuji,  že to není zas  až tak dávno, kdy  řada západních zemí  chtěla  Rusko v  tohoto formátu  vyloučit!  A najednou je  špatně, že  Putin byl jen  na dálkovém přístupu… Nechápu, nerozumím! To nemluvím o tom, že  čtu, že  nezpochybnitelně  příkladný  člen  G20 oznámil že

Austrálie se nepřidá k iniciativě USA a EU cílící na snížení emisí metanu o 30 % do 10 let

Ale  vinen je  Rus a  Číňan…

Zvláštní  ovšem je to bilaterální setkání  Biden -Merkelová  a  údajné jednání  co s Ruskem kvůli plynu. Aby  prý  Rusko nemohlo manipulovat jeho dodávkami  kvůli nekalým politickým účelům!!!  Tohle, speciálně  od  USA, zní  jako totál bizár!

Takže  Rusko může  za  vysoké  ceny plynu?  Opravdu?  Já si vzpomínám na zajímavý  článek, starý  dva  roky, který vyšel na webu  Českého plynárenského svazu

Cena plynu v Evropě díky přebytku  LNG klesá
Trh s plynem v Evropě čím dál více ovlivňují dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG)
z USA a Ruska. Jejich přebytek nyní srazil ceny na nejnižší úroveň za několik let. Experti ale
očekávají, že jde o přechodný výkyv. Nicméně role krátkodobých a jednorázových kontraktů
v Evropě nadále poroste.


Jak píše britský list Financial Times, důvodem je pokles poptávky v Asii, která je největším
odběratelem zkapalněného plynu. Na vině je letošní mírná zima, spuštění jaderných reaktorů
v Japonsku a nárůst dodávek z USA a Ruska. Koncem minulého týdne na asijských trzích
stál milion jednotek BTU (britská termální jednotka) s dodáním v květnu 4,5 dolaru
(102 korun). Přitom ještě na konci ledna to byl dvojnásobek.

Takhle  to vypadalo  s  cenou plynu  v dubnu  2019. Takže  se nelze nezeptat  – a kde  je  dnes  ten  úžasný  americký zkapalněný plyn, aby  srazil  evropské ceny  zemního plynu a  Moskvě  hřebínek?

Jakkoliv jsem to  už v minulých dílech popisoval, dovolím si  dnes  citovat, věřte nevěřte,  dokonce  rusofobního Deníku N. Konkrétně z  článku

Evropa si nouzi o plyn způsobila sama. Rusové smlouvy plní, říká Křetínského manažer

Je  to jen pár  dní staré. A  ačkoliv  se intervjůk horečně  snažil Rusko za každou cenu vymáchat, stejně  nedostal, co chtěl – viz:

Jak probíhají dodávky z Ruska?

Tok z Ruska se snížil již v roce 2020 v důsledku nízké spotřeby a cen v době pandemie. Tento nízký tok v podstatě přetrval i v roce 2021. Rusové stále plní své dlouhodobé kontrakty.

Naši evropskou bilanci ovlivňuje zkapalněný zemní plyn (LNG), jehož toky kolísají podle vývoje cen mezi Evropou a Asií. Když má někdo na lodi plyn, může se vždy rozhodnout, zda ho pošle do Evropy, nebo do Asie, a rozhoduje se podle ceny. Abych mohl do Evropy dodávat více zkapalněného plynu, musím mít lepší cenu, než nabízejí asijské trhy.

To je jeden z tlaků, který způsobuje, že dnes máme téměř stejné ceny jako ve východní Asii. Asie je největším světovým trhem s LNG. Rozdílná nákladnost námořních tras znamená, že k nám stále proudí určité dodávky LNG. …..To znamená, že k nám stále proudí určitá nabídka, ale cena této nabídky se odvíjí od cen v Asii.

Můžete porovnat objemy, které dnes jdou přes LNG, s běžnými roky?

V letech 2016 až 2017 to bylo zhruba 50 miliard metrů krychlových, v roce 2019 byly uvedeny do provozu nové zkapalňovací kapacity v USA a Austrálii, díky čemuž jich bylo na trhu výrazně více, takže se jich více dostalo i do Evropy – zhruba 100 miliard metrů krychlových. V roce 2020 tento počet mírně klesl na 96.

Závislost Evropy na LNG se zvyšuje, protože místní produkce klesá a dodávky z Ruska se snížily zhruba na úroveň dlouhodobých kontraktů. V minulosti jsme měli plné zásobníky a stabilní dodávky z Ruska, což nás přes zimu chránilo – jak z hlediska fyzické dostupnosti plynu na trhu, tak z hlediska cen, protože jsme nebyli tolik vázáni na cenu v Asii.

Takže  v  Křetínského špičková manažer  pro rusofobní Deník N  sděluje, že  stabilní dodávky  z Ruska nás  DŘÍVE  chránily jak z hlediska dostupnosti cen, protože  evropa  kupovala na úplně jiné cenové hladině, než  Asie závislá na  dodávkách /amerického/LNG….. Je potřeba nějaký komentář? Sotva.

A  aby bylo jasno, kdo otáčí  ty lodě  s LNG pro Evropu  do Asie kvůli  lepším cenám, znovu  dám to, co už  jste  četli dříve:

Americký plyn do Číny místo do Evropy? Podle insiderů usiluje Čína o miliardovou dohodu uprostřed plynové krize

a ocituji jen pár  vět z jeho samého závěru:

Pokud k dohodě mezi oběma stranami dojde brzy, Evropa by mohla zůstat takříkajíc na holičkách. Podle odborníků nejsou zdejší zásobníky plynu tak plné jako v loňském roce. Ceny emisních povolenek, které jsou potřebná například pro provoz plynových elektráren, navíc prudce vzrostly.

Tankerové lodě se zkapalněným zemním plynem (LNG) by tak mohly zamířit místo do Evropy do Asie, kde lze dosáhnout ještě vyšších cen.

Velkoobchodní ceny na nizozemské burze s plynem tak od ledna vzrostly o více než 400 procent. Velkoobchodní ceny elektřiny se zdvojnásobily.

A Biden  bude mluvit  o ruské  manipulaci  s  dodávkami zemního plynu kvůli nekalým politickým účelům???!!!!

Vždyť  v dubnu  2019 jsme se dozvěděli, že  americký LNG nám zajistil historicky  nízké  tarify plynu!!! Jak to, že  tu nyní nejsou ty  americké molekuly  svobody, aby  Rusovi  udělily příkladnou lekci?!  Protože jsou  u  amerického protivníka  na  život a na  smrt!  V Číně!

Jenže  Evropa  je oblbována i nadále  titulky  typu:

Tok plynovodu Jamal do Německa zůstává dál zastavený. Ceny plynu v Evropě kvůli tomu vzrostly

pochopitelně  s následujícím panickým komentářem:

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala krátce před 10.00 SEČ nárůst o téměř 12 procent na 72,50 eura (zhruba 1860 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Cena plynu zůstává hluboko pod rekordním maximem ze začátku října, kdy poprvé překonala 160 eur za MWh. Oproti loňsku, kdy se pohybovala jen kolem 15 eur za MWh, je ale výrazně vyšší.

A univerzálním vysvětlením, které už posloucháme minimálně půl roku:

Za letošním nárůstem ceny plynu v Evropě stojí více faktorů, zejména je to ale vyšší poptávka po pandemii a nízké zásoby. Někteří kritici tvrdí, že Gazpromu tato situace vyhovuje a že se tak snaží tlačit na rychlé schválení plynovodu Nord Stream 2. Gazprom taková obvinění odmítá. Nord Stream 2 už je hotový a bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

Doporučuji každému,  koho  tahle materie  zajímá, aby  si  přečetl tenhle  článek z webu O  energetice.cz

Nord Stream 2 a překážky na cestě k první dodávce plynu

Je to doopravdy  síla! Máme na  krku zimu a vypadá to,  že  Nordstream 2 bude politicky  zaříznut. Jestli to EU nebo německé soudy  doopravdy  udělají,  pak  má  Evropa  definitivně po plynu. Minimálně  tom ruském. V minulých  dílech jsem psal o  tom , že  Rusko a  Čína  začaly   už připravovat  plynovod  Síla  Sibiře 2. Který bude  připojen  na  tjumeňská plynová naleziště, odkud  Rusové kryjí  evropské dodávky. Když  přeci jen  dojde na poslední chvíli k sestřelení druhého Nordstreamu, udělá Moskva  všechno, aby  se připojila  novým plynovodem  k  čínským odběratelům. Kde potom  bude nakupovat Evropa  je  ve  hvězdách. Ale  z Ruska určitě ne.

Vím, že už  jsem dnes  velmi dlouhý, nicméně  ještě neskončím.  Připojím ještě  ruský  pohled, jak ho čerstvě přinesla  agentura Interfax. Protože  tohle si na  českých webech  v  žádném případě nepřečtete:

Новый „газовый год“: единый хаб в Германии, новые пути газа в Венгрию, полупустой „Ямал-Европа“ и рекордные цены

Nový „plynový rok“: jediný uzel v Německu, nové trasy plynu do Maďarska, poloprázdný „Jamal-Evropa“ a rekordní ceny

– 1. října začíná v oboru nový „plynový rok“. První plynárenský den nového roku začíná v Rusku v 10:00 moskevského času, v Evropě – v 06:00 SELČ.

Na severní polokouli začíná zimní půlrok, ​​což je pro plynaře nejdůležitější období. Od 1. října do 30. září následujícího roku jsou uzavírány smlouvy o rezervaci přepravních kapacit plynu na rok a déle.

Od 1. října 2021 se dvě hlavní tržní zóny hlavního trhu s plynem v Evropě – Německo Gaspool (sever a východ země) a NetConnect Germany (jih Německa) sloučí do jedné – Trading Hub Europe (zkráceně THE).

Vzniká největší fyzický plynárenský uzel v Evropě s přístupem jak k vysokovýhřevným přepravním sítím plynu (H-plyn je také ruský plyn), tak k nízkokalorickému plynu (L-plyn je plyn z nalezišť v severním Německu a Nizozemsku). Očekává se, že fúze zvýší likviditu německého hubu ve srovnání s minimálním TTF v Nizozemsku.

Od července Gazprom Export prodává na své elektronické obchodní platformě včetně doručování na virtuální obchodní platformu Trading Hub Europe (THE VTP).

Polsko

V září také Gazprom ukončil každoroční rezervaci polského úseku plynovodu Jamal-Evropa (vede přes Bělorusko a Polsko do Německa). Na pozadí existence dlouhodobého kontraktu s Ukrajinou a prioritního plnění plynovodů Nord Stream a Turkish Stream hraje Jamal-Europe stále vyrovnávací nebo špičkovací  roli v logistice Gazpromu.

Na plynárenský rok 2021/22 Gazprom tuto dopravní kapacitu dlouhodobě nerezervoval, zatím preferoval rezervaci na měsíc. Gazprom zarezervoval na říjen kapacitu Jamal-Europe na vstupu do GTS Spolkové republiky Německo ve výši 1,3 milionu metrů krychlových. m za hodinu, a to navzdory skutečnosti, že letos potrubí přečerpalo až 3,5 milionu metrů krychlových. m za hodinu.

Maďarsko

1. října vstoupí v platnost nová smlouva o dodávkách ruského plynu do Maďarska přes Turkish Stream a Srbsko a také přes Rakousko, obcházející Ukrajinu. Podpis smluv vyvolal z Kyjeva ostrou kritiku. Objem nového kontraktu je přitom 4,5 miliardy metrů krychlových. metrů plynu ročně, a to i přesto, že v roce 2020 země nakoupila od Gazpromu 8,637 miliardy metrů krychlových. m plynu.

O měsíc dříve – od září je tranzit ruského plynu přes Ukrajinu omezen na rezervace podle dlouhodobé dohody (40 miliard kubíků ročně, nebo 109 milionů kubíků denně). Na září a říjen Gazprom nenakupoval další tranzitní kapacity přes Ukrajinu.

Začátkem tohoto roku si ruský koncern zarezervoval další solidní tranzitní kapacitu 15 milionů metrů krychlových. m za den. Aukce rezervací tranzitní kapacity přes Ukrajinu jsou důležitým spouštěčem cenových nabídek plynu v Evropě při současném nedostatku.

Evropa

V říjnu začíná sezóna těžby plynu z podzemních zásobníků. Přesné datum začátku čerpání zásob závisí na počasí, ale průměrná doba přechodu z čistého vtláčení na čistý odběr se v posledních letech pohybuje kolem 20. října. V letošním roce může vstřikování pokračovat déle než obvykle, protože zásoby jsou na nejnižší úrovni v historii.

Po výsledcích plynárenského dne z 29. září dosáhla úroveň zásob plynu v podzemních zásobnících 74,71 %. To je 14,79 procentního bodu pod průměrem za posledních pět let. V září se míra plnění plynu do PZP snaží překonat dlouhodobé průměrné hodnoty (aktuální poměr je + 7 %), ale to je zcela nedostatečné k tomu, aby se zásoby v PZP dostaly na úroveň nejméně blízko ukazatelů z předchozích let. Příliv LNG do terminálů regionu v září je podle údajů Gas Infrastructure Europe snížen na loňskou úroveň o mínus  9 %.

Spotové ceny plynu v Evropě se mezitím přiblížily úrovni 1200 dolarů za tisíc metrů krychlových.

Čína a Turecko

S nástupem nového čtvrtletí se ceny dodávek změní těm kupujícím, jejichž cena se podle vzorce mění čtvrtletně. Mezi takové odběratele ruského plynu patří Čína a Turecko, druhý největší dovozce ruského plynu z hlediska dovozu.

Ve třetím čtvrtletí roku 2021 Čína zaplatila Gazpromu 171 dolarů za tisíc metrů krychlových, cena za čtvrté čtvrtletí bude zveřejněna v prosinci.

Takže  mám pár  otázek:

1-proč taková panika kolem Jamalu? To nikdo do teď nezaregistroval, že  pro Gazprom je  až ta  poslední dopravní cesta, kterou využívá jen když ostatní kapacity nestačí?

2- kdo  odpovídá za  to,  že  se  plynové zásobníky  s  zemích EU  od  jara  nenaplnily???  Že tam je výrazně méně plynu  než obvykle?  Kdo neobjednal na jaře  a vlétě  ruský plyn? Rusko???? Sotva! To své dlouhodobé kontrakty  plní, jak dnes  už potvrzují úplně  všichni! Ovšem když není kontrakt, není ani dodávka!

3-proč by  Rusko mělo do Evropy  dodávat svůj plyn, aby  srazilo jeho spotové  ceny, když  Američané  se s LNG  vykašlali na  Evropu a dodávají za  daleko vyšší ceny  Číně? Proč nemá právo učinit  totéž?

4- nejsou takhle  všichni evropští Bartuškové  zralí na  nepodmíněnou hospitalizaci v ústavech typu Bohnice, co jich po Evropě  je, když  vykřikují,  že  by  Rusko mělo dodávat  více plynu a  a nedělá  dost pro zmírnění  evropské energetické krize?! Proč  by  dodávali plyn, který není kryt odběratelskou smlouvou?  Jen proto, aby  se dostal na  evropský trh  a tam snížil cenu  komodity a  vytrhnul  zfanatizovanou  green dealovou Evropu  z problémů?  A ta se mu odvděčila  odstřelením  schválení  Nordstreamu2?

A na konec  drobnost – když už  jsem na Interfaxu  byl, tak  jsem se  rozhlédl.  A za přečtení rozhodně  stojí, v souvislosti s plynem například i tohle:

Еврокомиссия оценит возможные последствия нового контракта Венгрии и „Газпрома“

v českém překladu

Velvyslanec USA v Moskvě navrhl naplnění evropských zařízení PZP tranzitem přes Ukrajinu

Evropská komise posoudí možné důsledky nové smlouvy mezi Maďarskem a Gazpromem

Takže  ruský plyn přes  Ukrajinu je ok, před  Nordstream2 ohrožuje  bezpečnost  Evropy. A  Maďarsko, které  uzavřelo sakra  výhodný dlouhodobý  kontrakt na dodávky  ruského plynu  bude  vyšetřováno Bruselem!!!

Já fakt už ničemu nerozumím. Vy  ano?

A jako čertvou novinku z Interfaxu přeci jen ještě  cosi přidám:

Турция продолжила сокращать импорт газа из РФ из-за долгов перед „Газпромом“

Turecko nadále omezuje dovoz plynu z Ruska kvůli dluhům vůči Gazpromu

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.