Politická plynatost kolem plynu. A Nordstreamu 2 zejména – díl XII. Základní informace pro nepoučitelné idioty!


Dnešní díl Plynatosti bezprostředně navazuje na ten včerejší! O NEPOUČITELNÝCH, co si předsevzali, že v poslední sekundě  zaříznou přeci jen Nordstream2.

A k tomu :

-zruší výrobu v jaderných zdrojích

-zavřou všechny uhelné elektrárny

-dokáží do roku 2030 poručit větru, tak aby  foukal stále  stejně 365 dní v roce  24 hodin denně

-dokáží  totéž poručit  slunci   a mrakům, tam by snad  stačilo jen asi  18 hodin denně

Takže jim OZE  opravdu vyrobí těch  80% spotřeby el. energie. Jak plánuje nová německá vláda. A nepochybně  za krátko i vedení EU a  Evropský parlament.

-do toho zakáží spalovací motory a převedu veškerou silniční trakci na  elektromobilitu a tím zvýší  spotřebu proudu  odhadem asi tak nejméně  o 50% oproti současnému stavu!

Co na to tyhle představy  budoucí německé vlády a  tím i Evropské unie  říci? Zkusme  distinguovaného gentlemana, klasika

malý  ten, kdo má  jen malý cíl….

Chápu, že  o leckoho z vás  se právě okouší mrtvička. O mne také. Můžeme  nadávat, rvát si vlasy, pokud ještě nějaké máme, lomit  rukama, atd. atd. Bude  to pranic platné.

Takže  zkusím cosi téměř stejně  zoufalého a skoro stoprocentně marného, protože ti kteří by měli povinně  číst následující  řádky a  já rovnou dodávám, že  jsou z velmi respektovaného datového serveru BRUEGEL.org se  sídlem v Bruselu, o Kosu nikdy  ani nezavadí, natož, aby  snad na ní něco vyhledali! To je pod jejich  úroveň a rozlišovací schopnost! Ale náhoda je náhoda, tak kdyby  přece…

Jak že to říkal Jan Werich?

„Nad lidskou blbostí se taky nedá zvítězit. Ale nikdy se nesmí přestat proti ní bojovat.“

O té politicko ideologické to platí trojnásob. Dodávám já. Ale  čas přejít věci.

Už  zmíněný server Bruegel.org. vydal ohledně  zemního  plymu, dodávek, jeho distribuce a spotřeby   v Evropě  zajímavý článek, který stále  doplňují o nová data s názvem

European natural gas imports

a překladač si s ním poradil takto:

Tento soubor údajů shromažďuje denní údaje o tocích dovozu zemního plynu do Evropy a úrovních skladování. Akutní zájem o tyto ukazatele se rozvinul v reakci na prudce rostoucí ceny energií, které jsou z velké části způsobeny napjatým trhem se zemním plynem. Chování Gazpromu při využívání (nebo nevyužívání) konkrétních zásobovacích tras a skladovacích zařízení bylo středem pozornosti veřejnosti.

Doufáme, že tento datový soubor – který budeme pravidelně aktualizovat – poskytne nějaký snadno použitelný pohled na aktuální stav evropské situace dodávek zemního plynu.

Chcete-li získat přístup k údajům, kontaktujte nás na adrese ben.mcwilliams@bruegel.org .

Obrázek 1 ukazuje týdenní dovoz zemního plynu mimo EU pro rok 2021 ve srovnání s týdenními minimálními a maximálními hodnotami dovozu pro období 2015–2020. Výběrem z rozbalovacího seznamu ukazuje obrázek celkový dovoz, ale také dovoz výhradně z Ruska, Norska, Alžírska a prostřednictvím zkapalněného zemního plynu (plyn přepravovaný lodí z celého světa).

Takže nejprve celková bilance  evropských dovozů plynu po jednotlivých týdnech v roce

Výstřižek

 
A nyní totéž podle jednotlivých  zdrojů původu:
 
Výstřižek1Výstřižek2Výstřižek3Výstřižek4

Vlkův vstup:

Dobře  si ty grafy jednotlivých dodavatelů prohlédněte! Zjistíte totiž, že  Rusko, i když dodává  minimální objem do Evropy, tak je to v podstatě  vždycky  více než Norsko! A Norové jen za absolutní své dodavatelské špičky se přiblíží průměru ruských dodávek!!!!

Ony opěvované  molekuly svobody – LNG, sbírané doslova  z celého světa, jsou vždycky pod ruským minimem!!!!!

O Alžírsku , jako o významném dodavateli do Evropy je trapno hovořit!  To je zajímavé lokálně  jen pro Francii, Itálii a Španělsko . Jak uvidíte na  další grafice. Pokračujme s původním textem:

 

Mapa (obrázek 2) zobrazuje nejdůležitější trasy pro dovoz plynu potrubím do EU. Největší podíl plynu je dodáván z Ruska čtyřmi odlišnými koridory (Nord Stream, Jamal (přes Polsko), Ukrajinu a Turkstream (přes Turecko). Tyto různé ruské plynové trasy jsou jádrem současného geopolitického napětí kolem dokončení Nord Proud II. Obrázek 3 ukazuje týdenní importovaná data každou z těchto tras, opět v porovnání s minimálními a maximálními hodnotami z období 2015-2020.

Obrázek 2: Hlavní trasy dovozu zemního plynu do EU zahrnuté v naší analýze

Zdroj: Bruegel

Vlkův  vstup:

Slavné norské plynovody, co nás  chrání před  zlým Ruskem a jeho dodávkami, směřují zejména  do Británie, pak do Beneluxu a také jednou větví do Francie. Pro zbytek Evropy znamenají pramálo. A v oxfordské  zprávě jste  četli, že Norsko OMEZILO export na kontinent a přednostně  zásobovalo Brity. To  jen na okraj.

Pro fandy molekul svobody jedna drobná poznámka – terminálů pro LNG  je po Evropě  docela  dost. Ale i tak nedisponují dostatečnou kapacitou. A ještě něco – v naprosté většině nejsou  propojeny  s  páteřními celoevropskými plynovými pipelinami. Viz následující grafika, která do původního textu nepatří:

Výstřižek

Pokračujme  v původním článku:

 

Obrázek č. 3 ukazuje objemy přepravovaného plynu z Ruska  do Evropy  podle jednotlivých plynovodů, které má k dispozici:

Výstřižek

Výstřižek1Výstřižek2Výstřižek3

Vlkův vstup:

Z těchto grafů  je zřejmé, že  Moskva vytěžuje především ta plynovodná vedení, které obcházejí Ukrajinu  a Polsko. Jakkoliv Jamal byl do poloviny roku značně  v permanenci. Skoro jako  Nordstream1.

Jenže  si troufnu říci  – s odkazem na včerejší text, respektive tabulku naplněnosti plynových zásobníků v jednotlivých zemích EU, že  Poláci, kteří je dokázali jako snad jediní před zimou opravdu nafouknout na plnou kapacitu, si plyn z Jamalu nechávali sami pro sebe a dál posílali jen minimum…

Pokračujme s původním článkem:

Obrázek 4 ukazuje skutečné denní importy a úrovně úložiště za posledních 30 dní. Dovozy jsou rozděleny podle ruských tras a jsou uvedeny pro Norsko, Alžírsko a LNG. Údaje o skladech ukazují aktuální úrovně naplnění pro zařízení ve vlastnictví EU a Gazpromu v porovnání s průměrem let 2015–2020 v daný den.

Rusko:

Výstřižek

Norsko, Alžírsko, LNG:

Výstřižek

Zásobníky. Evropské a provozované Gazpromem:

Výstřižek

Vlkův  vstup:

Je zcela  zjevné a Brusel a všichni zaslepenci, ekofanatici a podobní  by neudělali chybu, kdyby  začali počítat!!  Hodně počítat!  Třeba i oni dojdou k jednoduchému závěru, že bez  ruského plynu Evropa  ZMRZNE! A jiný disponibilní v dosahu evropských spotřebitelů NENÍ!

Ale opět- nechme pokračovat původní text:

 

Vedle objemů dovozu jsou úrovně skladování v rámci EU klíčové pro zajištění (či nikoli) zajištění trhů.

Na obrázku 5 poskytujeme údaje o aktuálních týdenních úrovních úložiště v EU.

Výstřižek

Výstřižek1

Vlkův vstup:

jde  přirozeně  o průběžnou naplněnost  zásobníků. Jak evropských, tak komerčních Gazpromu po Evropě. Za ty svoje  si mohou Evropané sami. Jednak opustili dlouhodobé kontrakty, na doporučení EU a národních vlád, jednak spekulovali na  cenu na burze  a přebytek LNG, který se nekonal. Kdo neobjednal včas u Rusů, dnes nemá. Je vidět, že už není  základní vojenská služba. A  že ji neabsolvovali ti, co řídí evropskou energetiku, speciálně  tu plynovou. Jinak by jednali podle hesla – voják se  stará, voják má! 

Otázkou je,  proč  Gazprom naplnění těch svých  odkládal! Moje vysvětlení je, že především plnil smlouvy z uzavřených kontraktů se  svými evropskými odběrateli!!! A nejen s nimi. Síla Sibiře připojila Čínu a Turkish stream Turecko, Srbsko a  další balkánské země, které dříve plyn s Ruska nedostávaly.  Nyní fungují vůči Evropě  jako klasický Game Charger.  Tedy  změna pravidel hry. Evropa  zřejmě ještě nepochopila,  že  speciálně pro ni platí, že trh s plynem už neurčuje  poptávka kupujícího, nýbrž  nabídka prodejce! Nicméně dodávky  zahraničním odběratelům, podle podepsaných smluv  představovaly absolutní prioritu.

Tou hned  druhou reprezentovaly zásobníky kryjící ruskou vnitřní spotřebu, které před zimou také musely dostat svoje plánované objemy. Ruská zima je daleko tvrdší než ta  evropská.

A  až potom Gazprom dodával plyn do svých komerčních  skladovacích prostor po Evropě! Naprosto logický postup! Zkuste  si představit  to běsnění, když by porušil dodavatelské kontrakty  do Evropy, Číny, Turecka  nebo nezajistil plyn pro ruskou domácí spotřebu! Ale Bartuška a bruselští rusofobové z toho vytvořili skandál!

Já na jejich místě  bych vyvodil ze současné situace  zásadní a fatální závěr – Rusko disponuje dnes  daleko širším portfoliem odběratelů plynu než ještě před  dvěma  roky anebo před  rokem! 

Takže obstrukce s Nordstreamem 2 se rychle mohou obrátit proti těm, co tuhle nebezpečnou hru rozehrávají!  Opakovaně upozorňuji na přípravy na Sílu Sibiře  2. Která bude brát plyn z Tjumeně. Odkud  zatím čerpal Gazprom jen pro Evropu!

Zkrachuje nakonec projekt Nordstream 2?  Věřím, že  netřeba popisovat, co  v delším horizontu připraví Moskva. Jakmile  budou položena potrubí Síly Sibiře2!  Pár let sice  Rusko bude skřípat zuby nad  obrovskou zmařenou investicí,  ale  jakmile  bude Čína napojena  druhým plynovodem,  pak také Evropa  už nemusí z Tjumeně  dostat ani kubík! To jsou opravdu  všichni v Bruselu a Berlíně úplně  slepí!  Jak asi chtějí zelení ekofanatici v nové německé vládě zajistit dodávky  elektřiny  bez ruského plynu? Umí si představit  cenový šok, který připravují svým voličům?  A  co zcela devastující dopady na  ekonomiku a  tzv. sociální stát???

Jo, já  vím – oni přece poručí tomu větru, slunci a mrakům a  80%  elektřiny  vyrobí z OZE, takže  plyn, zejména ruský – vlastně netřeba….. Hospodsky obhrouble, na úrovni nějaké osmé cenové skupiny  dodám, že  nositelé těhle nápadů nejdřív musí poručit  svým větrům! Už proto, že zatěžují klima metanem! Až tohle zvládnou, pak ať se montují do nesmyslného sociálního inženýrství a stamilionů lidských osudů a sázejí vše na vítr a soláry!

A ještě poslední část  původního článku:

Seznam vstupních bodů pro dodávky plynu do Evropské unie:

technická příloha

Údaje agregujeme pomocí rozhraní API poskytovaného společností Entsog . Abychom zajistili konzistenci, vytváříme naše datové sady, které odpovídají importním tokům, které poskytuje IEA . Kontroly kvality provádíme porovnáním každého dovozního bodu s IEA. Zahrnujeme všechny obchodní body mimo EU, kromě těch se Švýcarskem a Balkánem.

Příloha A1 vysvětluje, jak porovnáváme body ENTSOG s údaji IEA a jak tyto body přiřazujeme zemi/trasu dovozu.

VýstřižekVýstřižek1Výstřižek2

Tolik původní článek serveru Bruegel.org

Ale vzápětí jsem tam objevil ještě další, související  s problémem plyn.

Jistě  si vzpomínáte, že před pár  týdny byl s velkým očekáváním svolán do Bruselu tzv. energetický summit hlav  členských států EU. Aby jako energetickou krizi vyřešily. Ty hlavy. Ony se skutečně  sjely. A nevyřešily  vůbec  nic. Není divu! Proč to v detailu popisuje a vysvětluje právě ten další  text  na Bruegel.org. I tady jsem využil překladač. Aby jste věděli , co je kdo v EU zač!

Rising energy prices: European Union countries’ views on medium-term policies

Kromě krátkodobých opatření na ochranu spotřebitelů před rostoucími cenami energie vyjádřily země EU své postoje ke střednědobým opatřením, která mají zabránit opakování. Zde tyto pozice shrneme.

Dne 13. října 2021 zveřejnila Evropská komise „soubor nástrojů “ možných opatření pro země EU na ochranu spotřebitelů před rostoucími cenami energie (rámeček 1). Komise rozdělila své návrhy na krátkodobé a střednědobé politiky a zároveň rozlišila doporučení mezi úrovní EU a vnitrostátními úrovněmi.

Země již podnikly různé krátkodobé kroky k poskytnutí dočasné pomoci občanům a firmám. Začaly také předkládat své názory na potenciální střednědobá opatření k zajištění větší odolnosti a schopnosti reagovat na úrovni EU tváří v tvář kolísání cen na trhu s energií.

Tato debata začala na mimořádné energetické radě EU dne 26. října 2021 , kde ministři energetiky EU diskutovali o prudkém nárůstu cen energií a možných zmírňujících opatřeních na vnitrostátní úrovni i na úrovni EU.

Zejména se zdá, že se objevují dva myšlenkové směry. První, prosazovaný Francií a Španělskem, je pro zásadní změny ve fungování energetického trhu v Evropě. Druhý, prosazovaný Německem, zdůrazňuje, že krize je dočasná a že současná struktura trhu funguje dobře a nevyžaduje podstatné změny.

Tento blogový příspěvek shrnuje tyto střednědobé politické názory s cílem poskytnout informace pro politickou debatu, která bude probíhat na úrovni EU v následujících týdnech a měsících.

  Výstřižek1Výstřižek

Omlouvám se za nekvalitní screenshoty té tabulky, popisující, pro které  z množiny opatření konkrétní stát byl. Podotýkám, že grafika je udělána  navíc tak, že se  ani najednou neobjeví celá, takže  ještě  dvě možnosti chybí.

Ale i tak je  jasné,  že  každý evropský stát   vidí vyřešení tak zásadního problému jako nedostatek a explodující   cena  energií někde úplně jinde.

Tvrdé greendealové jádro EU zásadně odmítá přistoupit na přehodnocení systému povolenek- 5. sloupec. Naprostá většina těhle je jen pro krátkodobá opatření protože  za pár týdnů/měsíců už prý  zase bude všechno fajn. Což nebude. A tak bych mohl pokračovat.

Zkrátka na  šílenostech greendealu panuje naprostá shoda. Když se ovšem něco zadrhne, tak každý už jen chrání svou a především svou politicky domácí kůži!!!

Už  z tohoto pohledu to ekoteroristické zelené běsnění napříč  Unií nelze pochopit zdravým rozumem!

Přidejte si k tomu obrovské chraštění  s  dalšími protiruskými sankcemi! A vyhrožování, že…. Potřebuje  Moskva nějakou další speciální motivaci k tomu, aby  opravdu  tvrdě nastartovala  a urychlila práce  na Síle Sibiře  2, aby  „evropský“ plyn  co nejrychleji přesměrovala  směr  Čína??? Já bych na Putinově  místě neváhal už  ani minutu!

A ještě přidám jeden překlad  ze zahraničních zdrojů:. Pořídil ho pro Kosu IRB. Dávám ho proto, že jednak popisuje politiku Gazpromu ohledně pronajatých zásobníků plynu, ale je tam také mimořádně zajímavý údaj o cenách za přepravu  ruského plynu do Evropy  různými trasami! 

Gazprom zvýšil dodávky do EU bez Ukrajiny a Polska

 

Gazprom v prosinci výrazně zvýšil dodávky plynu do EU. Na Ukrajinu a Polsko to však nemělo žádný vliv. Společnost využívá své zásoby v evropských zásobnících a posiluje evropskou linku Turkish Stream, aby uspokojila rostoucí poptávku evropských spotřebitelů. Taková možnost pomáhá Gazpromu ušetřit miliony dolarů. Zásoby společnosti v Evropě jsou však třikrát nižší než v loňském roce a při současném tempu vystačí na dva a půl měsíce.

V prosinci Gazprom výrazně zvýšil dodávky plynu evropským zákazníkům, a to o 27 %. Zatímco v listopadu činila průměrná denní dodávka 335 milionů metrů krychlových, v prosinci vzrostla na 426 milionů. Rozdíl mezi loňskou a současnou úrovní dodávek se tak několikanásobně snížil na 64 milionů metrů krychlových denně.

Již dříve společnost uvedla, že v letošní sezóně vyváží do EU pouze na základě dlouhodobých smluv a že kvůli rekordním cenám klesá poptávka. V prosinci, s příchodem chladného počasí, se začala zotavovat. A Gazprom opět otevřel kohouty.

Společnost přitom použila osvědčenou taktiku a nechala Ukrajinu a Polsko, které nadále slovně útočí na Gazprom na všech frontách, bez dalšího tranzitu a příjmů.

V prosinci je hlavní příčinou zvýšení dodávek maximální využití evropského řetězce Turkish Stream a evropských zásobníků. Podle provozovatelů Astora, Erdgasspeicher Peissen a platformy ENTSOG se odběry plynu z pěti zásobníků, které Gazprom využívá v Rakousku, Německu a Nizozemsku, ztrojnásobily. Zatímco v listopadu to bylo 13 milionů metrů krychlových denně, v prosinci už 38 milionů.

Ukrajinský tranzit mírně vzrostl i v listopadu, ale ne nad smluvní kapacitu 110 milionů metrů krychlových denně, za kterou Gazprom platí bez ohledu na skutečné dodávky.

Současné stahování plynu ze zásobníků EU ušetří společnosti téměř 1,5 milionu dolarů denně za dodatečný tranzit přes Ukrajinu, což se Kyjevu velmi nelíbí. Ukrajinští politici a manažeři státních ropných a plynárenských společností patří k nejhlasitějším zastáncům tvrzení, že energetická krize v Evropě je způsobena záměrným omezováním dodávek ruského plynu. A neváhají mluvit o nevyužité kapacitě ukrajinské přepravní soustavy plynu, která znamená pro Gazprom nejvyšší přepravní tarif v Evropě. Společnost platí každý měsíc 38,1 dolaru za tisíc metrů krychlových za další rezervované objemy, což je téměř dvojnásobek nákladů například na Nord Stream.

Situace se nezměnila ani v případě tranzitu ruského plynu přes Polsko. „Gazprom přestal v prosinci provádět měsíční rezervace a přešel na denní objednávky. Využití plynovodu Jamal-Evropa však zůstalo na stejné úrovni. Její kapacita je na třetině, tedy asi 31 milionů metrů krychlových denně. Polský tranzit stojí Gazprom třikrát méně než ukrajinský a bude zřejmě využíván, pokud evropští spotřebitelé budou nadále zvyšovat dovoz ruského plynu.

Na jedné straně rezervy společnosti v evropských UGSF umožňují pokrýt růst poptávky již nyní. Na druhou stranu jsou třikrát nižší než loni, kdy činily 2,8 miliardy metrů krychlových, a při současném tempu odběru vystačí na dva a půl až tři měsíce. Gazprom i v prosinci pokračuje v čerpání do svých evropských zařízení UGS, ale je to téměř pětkrát méně než stahování. Zásobník Katharina přečerpává v prosinci v průměru 8 milionů metrů krychlových denně.

Za necelé dva měsíce topné sezóny země EU odebraly čtvrtinu ze 17,1 miliardy metrů krychlových, které letos vytěžily. Tímto tempem mohou země EU vyčerpat své rezervy do konce března. Společnost Gazprom uvedla, že je připravena splnit další požadavky po spuštění plynovodu Nord Stream 2, ale kvůli certifikačnímu řízení mohou být dodávky plynovodem zahájeny nejdříve na jaře.

Proč  by  Rusko transferovalo  plyn  přes Ukrajinu, když má k dispozici daleko lacinější cesty? Dokonce přes Polsko to jde  evidentně za cenový dumping,  který je pod  cenou  Nordstreaamu….  Jen aby Poláci inkasovali alespoň něco…

Pořád vykřikujeme, jak pevně  stojíme za Ukrajinou. Všichni. A zejména  USA. Tak proč  Washington, místo vyhrožování Putinovi vším možným radši nesáhne  do kešeně  a Zelenskému nepošle , místo Gazpromu  3 miliardy  dolarů za neuskutečněný  plynový transport???

Brusel a zejména  Berlín s Londýnem jistě ochotně  přispěchají, aby  část  té sumy převzali. A  co Babiš se  Schillerovou, respektive  Fiala  se  Stanjurou?  Svoboda a  demokracie přece podle nich  něco stojí! Takže  taky  vysolíme  solidárně Kyjevu nějakých 100 milionků dolarů? My na to přece máme! A když nemáme, tak víme, kde rozpočtově  odpovědně – ušetřit! Nebo jen žvaníme? 

Tady původně  dnešní Plynatost končila. Ale za těch  14 dní, co jsem obaposlední díly  odsouval s eleccos změnilo.

V Berlíně je nová  vláda. Se Zelenými. A  Annalena  Šílená  dokazuje, že jsem její  přezdívku trefil úplně správně. Stihla už  Rusku vyhrožovat, NS 2 proklít a  tlačí na to, aby  plyn co nejrychleji  jako energetický  zdroj skončil.  A daří se jí.

EU ústy  v.d. Leyenové prohlásila , že  plyn  musí do roku 2040 jako topné médium zmizet. Patrně  se budeme zahřívat  sdílením lidského tepla, protože  táborové ohně  už budou také zakázané.

Zelení ekofanatici a idioti jsou odhodláni rozvrátit  Evropu jak sociálně, tak hospodářsky. Za každou cenu!  A   NS2. Tak německé orgány se nechaly  slyšet , že  ho do konce prvního pololetí nehodlají  certifikovat. A  Annalena  Šílená, že  za nynějších okolností nepřipadá v úvahu, aby  byl uveden někdy  do provozu.

A jak že na to reaguje burza?

Evropský plyn je vůči americkým dodávkám teď nejdražší v historii

 
 

Evropské ceny zemního plynu nebyly nikdy tak drahé v porovnání s tím, kolik stojí americké dodávky.

Nizozemské futures na zemní plyn, které slouží jako referenční kontrakt, byly dnes dražší o skoro 40 dolarů za milion britských termálních jednotek. Je to největší rozdíl při pohledu zpětně do roku 2017. Zemní plyn se používá jako palivo ve vysokých pecích nebo v paroplynových elektrárnách. Teď jsou ale evropské dodávky tak vzácné, že dovozci nabízejí za plyn dovážený trajekty víc než asijští konkokurenti. To se v hlavní sezóně neděje zas tak často, napsala agentura Bloomberg.

7

 

Evropské zásoby plynu jsou žalostně nízké a šancí na jejich navýšení nemusí být tolik. Zima přišla dřív, takže s topením se muselo začít dříve než obvykle.

Takže  americký  LNG, který byl  2x +3x  vždycky dražší než  zemní  v Evropě si dneska  stojí 1:1, ba je dokonce levnější. Ovšem na  Henry Hubu v  Texasu. Zatímco evropská cena  je v  Rotterdamu.  Docela  rozdíl. Pro evropského spotřebitele. Doprava  lodí z Ameriky  se  docela prodraží. Ale  o  tom nás  ani Bloomberg neinformuje.

A vše dokresluje informace od kosíře  Jozefa  ze  Slovenska:

  1. decembra 2021 21:03

Gazprom v piatok zastaví dodávky plynu do Nemecka cez plynovod Jamal-Európa. Aktuálna hrozba prerušenia dodávok prišla po oznámení nemeckého regulátora, že nový plynovod Nord Stream 2 určite nedostane povolenie na prevádzku v prvom polroku.

  • Ceny plynu na spotových trhoch okamžite reagovali ďalším prudkým nárastom ceny.  na rekordných 145 eur za megawatthodinu.
  • Ruské médiá informujú, že Gazprom si u poľského operátora na piatok neobjednal žiadnu prepravu, pričom posledné týždne využíval zhruba tretinu kapacity v objeme niečo vyse 30 miliónov metrov kubických denne.
  • Zatiaľ nie je jasné, aký bude vývoj prepravy v ďalších dňoch, lebo Gazprom si objednáva kapacitu každodenne.

https://e.dennikn.sk/minuta/2651838

No a nakonec podstatná  část včerejšího mailu od  SŠ, který se  plynu také hodně  věnuje:

Zdravím .

První věc , u té jsem řval smíchy , se týká NS2. NS2 investovali napůl Gazprom a Němci, Rakušani a myslím Holanďani. No a Rus s pobavením konstatuje , že jejich půlka investic šla na terminál v Usť Luze a nějaký trubky v Baltu , ale hlavně na ten terminál . No a součástí toho terminálu je další ruská fabrika na LNG ! A to přímo v Evropě a Unii pod nosem. Z toho, je-li to pravda, by plynulo pouze jedno. Američan připluje s molekulami svobody třeba do Polska , tam je vypustí a šupky dupky do Ruska, tam za ruský ceny nakoupí ohavný Putinův plyn, ten se změní na voňavé molekuly svobody a šupky dupky zase do Polska. Tam to prodají za cenu svobody. Všichni budou spokojení, jenom někdo za pořádnýho blbce. Prý to takhle Američani už udělali Litvě , Belgii a Ukrajině to dělají s uhlím. To berou někde v Novorossijsku. Anebo proběhne ještě větší komedie, protože se s Rusem nebudeme bavit, tak čínský tankery budou brát LNG v Petrohradu a do Polska se to bude vozit z Kataru. Báječná uhlíková šlápota, co stopa.
Druhá věc se taky týká NS2 a toho pokřiku, že ho zlýmu Rusovi Evropa nepustí, Rusa to dost udivuje, protože NS2 nejede, ale on stojí i Jamal a Rus platí přepravu dosti vyděračské Ukrajině , další dodávky s ní už ale nedomlouvá a nic přes ni skoro neposílá. Rus totiž kašle na nějakou energoburzu , nabídky na ni neumisťuje a dodává hlavně kontraktorům a k tomu mu stačí South Stream. Stejně ty stálý smlouvy má na jihu Evropy. Zásobníky Gazpromu v Německu a Rakousku jsou plné, plyn nikdo nechce (smlouvy) , přes burzu zase nechce dodávat Rus. Asi nechce poslouchat euroblábolení ,že za ceny plynu může on.

Čím dál se přesvědčuji, že název  tohoto seriálu jsem zvolil až neuvěřitelně přesně!

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.