Ukrajina den po té


Ve včerejší flashi  jsem psal, že  jsem zvědav, do čeho se probudím  ráno, po tom co Putin v  svém obsáhlém projevu  oznámil uznání obou opolčenských republik jako samostatné, suverénní a nezávislé státy.

Tu zvědavost nepředstavovalo neuvěřitelně  hysterická kakofonie  všech  západních, českých a slovenských jedině správných, kteří a  argumentační blouznění   se  dalo předvídat opravdu  až komicky  snadno. Takže  když se dostavilo, nemohlo nikoho s  ještě  trochu funkčním mozkem a  i  alzheimerovskými zbytky  paměti, překvapit. Poslouchat  lháře  a podvodníka  Borise Johnsona, v.d. Leyenovou, holandského Rutteho nebo  v  domácím provedení Fialu,  Kalamity  Jane  Černochovou, ale  pro mne nepřekvapivě  i  Zemana /copak jeho odsouzení Ruska  říkáte  Svědci Milošovi?/  nebo Schillerovou a všechny  další  jedině  správné západní/evropské/české papalášky a papalášky a  mediální nájemné brky a jim na roveň postavené /všelijaké pseudoanalytiky/  postrádá  smysl a  jde  vysloveně  o sebepoškozování, kombinované se  samohanou.

Jestli mne mezi výše jmenovanými  někdo překvapil?  Nemohu  říci, že nikoliv.  Rozhodně  nejpřekvapivější  reakce  přišly  z Německa. Zde  je sice  nejvíce publikován  příkaz  kancléře  Scholze o Nordstreamu 2. Což  je  vesměs  podáváno  zejména  tak, pro nevědomé  duše,  že  jako Nordsrtream 2 má utrum a skončil. Netvrdím, že  všude, ale  převážně. Kdo se o problematiku  z konzumentů mainstreamu nezajímá  trošku hlouběji a čte  jen titulky, tak to chápe  přesně takhle. V praxi jde  o POZASTAVENÍ certifikace nutné pro uvedené do provozu, nikoliv  o definitivní ukončení projektu. Certifikaci lze  kdykoliv  znovu obnovit.    Zda  se obnovení  dočkáme těžko říci. Tohle si dnes  netroufne  předpovědět  vůbec  nikdo.  Kdo tuší, co se  stane zítra  nebo  14. listopadu či za  rok?

Ale  politická i mediální scéna  to vydává  za  naprosto jasné  vítězství  Západu.  Uvidíme na jak dlouho. Bývalý  ruský  prezident  Medvěděv  se k Nordstreamu 2 vyslovil včera odpoledne  a  lakonicky  konstatoval, že  holt  Evropa  chce  platit  zřejmě v budoucnu   2000 Euro  za  1000 m3 plynu. Nechme momentálně  tu cifru tak, jak je,  bez diskuse o její reálnosti. Osobně  si  myslím, že je přestřelil, ale kdyby mi před rokem někdo řekl,  se za těch 1000kubíků plynu  dnes  na burze zaplatíme 900 USD, tedy cca 19,5 tisíce Kč, zavolal bych pro něj hochy  do docenta  Choholouška. A  přesto jde o  smutnou realitu.     A přidám ještě  jedno důležité číslo – přepočet  kubického metru  plynu  na kilowatty, abyste  získali informaci,  co těch dnešních 900 USD , resp. Medveděvových 2000 Eur  za  1000 m3 provede s vaší peněženkou.

Takže přibližný koeficient pro převod je 1:10,55. 1 m3 = 10,55 kWh (= 0,01055 MWh).  Což  znamená, že  1000m3 plynu reprezentuje 10,5 MWh. V MWh  jsou vystavovány  faktury  vašeho dodavatele  energie. Takže  momentálně  si stačí pamatovat, že  přibližně  10MWh v plynu koštuje  nějakých 20 000Kč. Háček je  v  tom, že  to není konečná cena, kterou  vám dodavatel naúčtuje, nýbrž  jeho cena NÁKUPNÍ. K té musíte připočítat všechny náklady  vašeho obchodníka, jeho  ziskovou marži,  poplatky za  dodávky účtované zvlášť  a nakonec  21%  DPH z toho všeho dohromady. Tohle  všechno vám vyučtují. Kolik  že  tedy bude konečně stát těch 10 MWh plynu? Netuším.

Nevidím do kalkulačních vzorců dodavatelů, neznám jejich náklady a ziskové  marže. Mohu jen  hádat. Zkusím to  – při nákupce  20000 bude  prodejka pro malospotřebitele   řekněme  dvojnásobná.  Takže  40 000…  Mám problém dál v  článku pokračovat, protože  si umím snadno dopočítat,  kolik bychom zaplatili u  nás  na Vlčštejně… Při dnešní ceně plynové burzy.

No a kdyby  se Medvěděv přeci jen trefil?  Tak si  ten výpočet, co jsem vám právě  předestřel,  znásobte koeficientem 2,52. Umí vaše kalkulačka  do tolika  počítat? A  co vaše peněženka? Unesla  by to?  Nehodlám šířit  žádnou paniku. Už  jste  četli, že  té Medveděvově prognoze nevěřím  a mám ji za přestřelenou.

Nicméně  trvalé odstavení  Nordstreamu  2 by samozřejmě  znamenalo  ještě jeden  zásadní problém – mnohem zásadnější, totiž odpověď na otázku  – BYL BY  VÚBEC DOSTATEK PLYNU????!!!!

Ursula v,d, Leyenová, Petr  Fiala  a  všichni jim podobní  nás  ujišťují , že  ano.  Jak také jinak. Proto k tomu vydám  zítra speciální článek z  nezpochybnitelného západního zdroje. Kde někdo příčetný  suše konstatuje  realitu.Nikoliv  nějaký vlk. Já  ho jen přeložím. Nic  víc.

Když si přidám momentální energetickou a disponibilní zdrojovou  situaci Německa, pak  mne opravdu překvapila  lehkost, s jakou Scholz  vzdal svou pozici. Ale  to není  ani zdaleka největší  překvápko na německý způsob. Nejzásadnějším  zastáncem projektu Nordstreamu  se  dlouhodobě  stala  vláda  Meklenburska Předního Pomořanska. Kde Nordstream končí.Ta teď  ústy místopředsedkyně zemské vlády Simone Oldenburgové oznámila, že plně podporuje  sankce  včetně Nordstreamu 2.  OK. Mají na ten názor právo.  Pro mne velké překvapení. Není jediné,  dodám ještě jedno větší. A  sice  vyjádření postkomunistické Die Linke.  Viz jejich stranický oficiální twitter:

Ruské jednotky musí být staženy!

Nepochybuji,  že  ti jedině  správní mají  z toho gaudium. Ovšem  předčasně.

Takový zpravodaj České televize v Německu na twitteru upozornil na průzkum veřejného mínění, který koncem ledna provedla agentura RND. Z odpovědí skupiny čítající 1000 lidí napříč zemí vyplynulo, že 43 procent obyvatel z bývalé NDR viní z vyostření současné rusko-ukrajinské situace Spojené státy, dalších 32 procent Rusko. Na západě Německa je to úplně jinak, podotýká Martin Jonáš. V celoněmeckém měřítku považuje Rusko za viníka napětí 49 procent tázaných, USA 21 procent.

Ještě je  radost nepřešla, když v  celoněmeckém počítání si 49 % Němců myslí, že  Rus  je ten zlý?  No já  bych si spíše  všiml, že  43%  bývalých dederonů,  kteří s  Rusem mají přímou zkušenost  jako my, to vidí úplně opačně.

Zejména  když poslední volby především na německém východě  skončily obrovským triumfem  AfD, která jako jediná  v německém politickém diskursu jde proti proudu!!! Scholzovi  kancléřství přihráli  také, resp. zejména  východní Němci, zde jeho strana  získala  rozhodující procenta a zde  má mimořádně hodně co ztratit. A také, už brzo ztrácet začne. Viz  právě popsané. A naopak Die Linke  ve volbách propadla a od  naprosté katastrofy  a od vypadnutí z Bundestagu jí zachránila specialita  německého volebního zákona, říkající, že  strana nemusí překročit  5% hranici získaných hlasů, pokud  získá nejméně  3 přímé mandáty. A přesně tohle minimum post bolševici  ve  třech východoněmeckých volebních obvodech ještě tak tak stihli. A  s  předsedkyni  s  ryze německým jménem Ali Muhammadová  to  speciálně na východě  rozhodně  nevylepší. Die Linke  si podepsala ortel.

Vím, že jsem se až nepatřičně  hodně  rozepsal o Německu. Ale je to klíčová evropská  země. Takže nutnost.

Ještě k Nordstreamu 2.  Ti jedině správní si libují, jak jako Rusko utře, jak vyhodilo peníze na marnou investici. No uvidíme. Ta hra ještě není dohrána. A Evropa  plyn potřebuje. Ale o tom v detailu zítra. Slibuji hodně neveselé čtení.Ale v  tomto okamžiku  chci jen připomenout  že  Nordstream 2 skoro z poloviny  financovaly západní  koncerny. Takže  Rusko přijde eventuálně  jen o polovinu investice. Že i to bolí?  Určitě.  Nicméně  Gazprom je  momentálně, díky  vysokým cenám plynu ve  finanční formě, jaké roky nebyl. Pro ty, co s tím umějí zacházet  jsem dám finanční výkazy, jak  je prezentuje  nikoliv  Gazprom, nýbrž Yahoo Finance.

A nemyslím, že  se zhorší, když ceny  za plynu zůstanou vysoké. Na což  si lze  betonově  vsadit při blokaci/sestřelení  Nordstreamu 2.

Ale  tím Gazprom postižen nebude. Jemu na  stejné zisky, či lepší zisky při dnešních a zjevně  budoucích cenách dosáhne  i s  daleko menšími prodanými objemy. Klíčové slovo je – daleko menšími. A  že lze oříznout i ruskou ropu?  Vážně?  tak i ohledně  této spekulace  si zítra  cosi povíme.

Ale  opusťme plyn.  Jakkoliv nás  s ním ještě mnoho „zajímavého“ čeká.

Ve hře  jsou sankce.  Zatím ještě nejsou přesně  specifikované.  Tedy s výjimkou  lháře  a podvodníka  Johnsona. Ten  je prohlásil proti třem  lidem z tzv. okruhu podnikatelů kolem Putina. Plus  sankce proti asi pěti ruským bankám. Nikoli těm největším a systémovým. Řekl bych střední velikost. S tím si zatím Rusko bez problémů poradí.

Evropská unie zatím hrozí, naznačuje  ale ještě ne dost specifikuje. Prý budou s konečnou platností  dojednány v úterý odpoledne, kdy budou jednat unijní ministři zahraničí, státy EU by jej mohly formálně schválit ještě během večera.  Zamýšlený formát prý je  uvalit ekonomické sankcionovat ruské banky financující vojenské operace na těchto územích, stejně jako omezit přístup ruského režimu na finanční a kapitálové trhy EU. Plus  sankční režim na všechny ruské představitele, kteří mají co společného s uznáním obou opolčenských republik. Což jsou kompletně obě komory  ruské Dumy, celá  vláda  a prezident. S kým hodlají  evropští papaláši a papalášky  vést v Rusku rozhovory  je mi záhadou.

Navíc  – právě  slyším v Televizních novinách  Lukáše  Dolanského z Bruselu,  že  Maďarsko se staví  na zadní. Je vyžadována jednomyslnost. Není pochyb, že  Budapešť nakonec  převálcují, ale…..

USA  zatím ještě ohledně  sankcí mlčí úplně. Určitě  to tak nezůstane. Tento článek už nezachytí Bidenovo další televizní vystoupení v úterý večer  ve 21,00.   Takže uvidíme.  Ale prý  ty  sankce budou zásadní.

Nicméně,  ať to bude tak či tak, je jasné,  že Moskva  nutně  vzala  ony  sankce  v úvahu, když  rozhodovala  zda  Donbas  uzná  nebo ne.  Byl bych si ještě včera  vsadil proti.    Nicméně  evidentně  Rusové došli k názoru, že  jim zbývá už  jen výběr  ze  dvou špatných řešení

  • republiky uznat a  přijmout  sankce

nebo

  • republiky /zatím/ neuznat a  riskovat  velkou  kyjevskou  ofenzivu, k níž se evidentně  schylovalo, přijmout eventualitu, že  Ukři opolčence  rychle převálcují a  tím zinkasovat  velkou porážku nebo  v poslední možné minutě  do konfliktu zasáhnout, Ukry  zastavit  a západní sankce stejně zinkasovat.  Jenže  s velkými oběťmi obyvatel Donbasu i ruské armády.

Takže  Putin neviděl  způsob, jak se  sankcím vyhnout. Volil opravdu jen mezi dvěma  špatnými řešeními.   A jako horší mu vyšlo čekat se založenýma  rukama  na invazi Ukrů. Těžká volba, kterou mu nezávidím.

Na  druhé straně je evidentní, že  dnes je pro něj  a v podstatě  celou ruskou politickou reprezentaci rozhodující  bezpečnost Ruska,  která je podle nich zcela  závislá na tom, aby Ukrajina  nezískala  členství v NATO.  Putin naprosto přesvědčivě všechno zdůvodnil. Jak včera, tak mnohokrát před  tím a  zcela  stejně, počínajíc  jeho vystoupením na  Mnichovské bezpečnostní konferenci v  roce 2007. Nikdo nemá právo se tvářit překvapeně!

Jenže  Západ se rozhodl, že  Rusko  odignoruje,  že  jeho zájmy  netřeba  respektovat,  že je můžeme demonstrativně přehlížet. Jenže  s tím je  momentálně definitně konec. Moskva usoudila, že  už je bez manévrovacího prostoru pro jakékoliv  další  ústupky. A naplno to slyšel  například  Macron v Moskvě, když    na  tiskovce se na něj  obrátil a konstatoval, že  Ukrajina v NATO znamená  válku s Ruskem a  zeptal se jej  zdali je Francie připravena  jít  kvůli Ukrajině do války  s  Ruskem.

Moskvu a  ruské občany  asi nečeká nic  lehkého. Ty  sankce nejspíš  zabolí. Nicméně  platí několik pravidel. Například

-co tě nezabije, to tě posílí

-nejhorší  je nejistota, strach z neznámého. Jakmile  se dozvíš, co a jak , uleví se  ti, začneš hledat řešení.

V těhle dvou lidových a snad už zprofanovaných moudrech je obsažen  celý ruský problém s těmi sankcemi!

První kolo po Krymu udělalo z Ruska  obilní velmoc. Zcela nepochybně  ty nové  v řadě případů  dojdou  efektů, kterým se náš  nafrněný Západ hodně podiví. Ale nic nebagatelizuji. Leccos opravdu  Rusko hodně zabolí. V.d. Leyenová se, kromě jiného také nechala  slyšet, že ve hře je zákaz vývozu  všeho v  čem je Západ  dominantní. Uvidíme, co to představuje konkrétně. Jde  jistě o elektronické komponenty a  podobně. Ale  to jistě půjde přes  Čínu  nějak obejít. Když si s tím zjevně uměla poradit Severní Korea, stále rozšiřující jaderný a  raketový arzenál a  dnes  otevřeně hovořící, že  co nevidět i ona postaví  hypersonické rakety,  aby to nedokázalo Rusko.Tomu v žádném případě nehrozí hladomor. Ale  je si jistý Západ, že  dosáhne na dostatek potravin, když vypadne  ruský plyn na výrobu močoviny, tedy  základu  umělých hnojiv a  když už si zakázal sám dovoz běloruského potaše?  Ekonomika, zejména  západní je  globální. A ta globalita  disponuje  velmi nepříjemnou rubovou stranu!!!

Mimochodem, zajímalo by mne, co konkrétně  Leyenová myslela. V  čem je  Západ ještě  dnes dominantní. Kromě  tištění peněz. Už zmíněné elektronické komponenty? Které ovšem se vyrábějí  v Asii a v Evropě jen ještě navrhují? A  na automobilovém průmyslu vidíme, reálně jak na tom jsme?

Komplexně  mne napadá momentálně  jen sektor zdravotnictví. Konkrétně  lékařské přístroje a  především léčiva!!! Tohle mi přijde jako asi největší možná hrozba. Nebo jedna  z největších. Skutečně to EU vyhlásí?! Aby potrestala Putina??? Nebo  to odnesou  obyčejní Rusové a  zařídí se podle  toho?

Vyčkejme  na konkrétno.

Pak budeme  vědět  daleko více. Ale  obecně  opravdu platí, že  když sankce  Rusko nezabijí,  tak ho v konci posílí. Nebo spoutají s  Čínou!!! Úžasná výhra pro Západ v obou variantách. Je schopen mi  někdo sdělit, co ještě  Čína  nevyrábí,  na rozdíl od Západu? Jedině, co ještě neprodukuje  ve  špičkové kvalitě. Ale to jen  otázka  času. Krátkého. Viz  čínský náskok v telekomunikacích, jaderné fůzi  a  umělé inteligenci. Z kterých mne mrazí. Protože jde o rozhodující technologie  zítřka. Nebo už dneška. Nejsme takhle  náhodou už jen navoněná  bída?

Pak, jak říkaval jeden můj  německý známý – rožeň se otočí.  A jestli někdo velmi pozorně  sleduje onu sankční hru, je to Peking. Jednak co do protiopatření, až  se uplatní proti němu a jednak jako pozorný  žák, až tyhle praktiky  vůči nám začne  uplatňovat  sám. A ta  doba přijde velmi rychle. A vyzkoušíme si je v okamžiku, kdy  se pro Evropu  stane  čínský  trh důležitější než  ten americký. Což předvedla  Saudská Arábie, Katar a  Spojené arabské emiráty  svou  účastí na otevíracím ceremoniálu ZOH v Pekingu, kdy ignorovaly  americké  výzvy na diplomatický bojkot. Tyhle tři ropné státy  už dnes vědí co a  jak. Ujgurští muslimští bratři jsou jim šuma  fuk. A  evropští kšeftaři, v zájmu vlastního přežití určitě také nezaváhají. Až nadejde  den D.

A propos  Čína. Přiznávám, že mne  v první chvíli překvapila  reakce Pekingu na  uznání opolčenských republik. Čínský  velvyslanec  při OSN  prohlásil, že Ukrajina   musí zůstat jednotná a že  vše  se má řešit jednáním. To objektivně nevypadá na nějakou velkou podporu Ruska. Vzápětí mi ovšem došlo, co a jak – Peking, razící vůči Tchajwanu  politiku jediné Číny ani jiný komentář vyslovit nesměl. Rozhodující  ovšem je jeho postoj  ohledně protiruských sankcí.  A tady  bylo  jednání Putin -Si na Olympiádě velmi jednoznačné a jasné.

Obyvatelé opolčenských  republik si mohou konečně oddechnout. Rusko převzalo nezrušitelné garance ochrany  před Ukry.  Útok na  Donbas  je od této chvíle útokem na Ruskou federaci. Zprubne  to teď Kyjev  a  ti, co za  ním stojí? Udělali všechno, aby  Zelenského k takovému kroku  nejprve  motivovali a potom přímo  dotlačili. Záměrně  živenou  protiruskou hysterií. Stokrát měl Západ příležitost  donutit  své ukrajinské loutky, aby naplnily Minské dohody. Osobně věřím tomu, že  to Němci a  Francouzi jako garanti i zkoušeli. Pravděpodobně opakovaně. Ale  hlavní sponzor a loutkář  razil stejně, jako v roce 2014 -Fuck of EU!  Tak Fuck of  EU! Vlastně  a především -Fuck of  Ukraine!  Ta ztratila další  část svého území.  Nevratně.

Rád bych slyšel Zelenskéhho komentáře  na  adresu Západu v  soukromí. To bude  síla!  A nedivím se  mu. Plamenná ujištění jsou plamenná  ujištění. Ale hmatatelně jde o o velké NIC! Jen, řečeno s klasikem -slova, slova, slova!

Jo  vlastně  – Ukrajině  EU slíbila  další půjčku  -1,2 miliardy  eur. V situaci, kdy Kyjev teď  ztrácí prý  podle Zelenského 3-5 miliard  USD  měsíčně!! Ale  za to mu Západ  dodává zbraně!!! Aby  se mohl lépe  a  snáze zastřelit?  Protože přišel o další kus  území, například…

Tím se  dostáváme k další neznámé  –  hranicím obou opolčenských republik. Máme co do činění  se zásadním a možná  kardinálním problémem  nejbližší budoucnosti. Z Moskvy přicházejí zcela protichůdné informace, jaké hranice Doněck a Lugansk vlastně má. Některé hlasy  říkají

-ty kde  se zastavila  fronta při podpisu Minsku 2

jiné

-jsou totožné  s hranicemi bývalé Doněcké a  Luganské oblasti Ukrajiny.

Což je naprosto zásadní  rozdíl.

Už jsme si  vydefinovsali lidovou moudrost, že  nejhorší je ještě nespecifikované, nepoznané nebezpečí. To platí pro Moskvu a Rusko jako celek ohledně  sankcí. Není nic příjemného poslouchat v souvislosti s nimi přídomky jako likvidační, nejtvrdší, bolestné, bezpříkladné a podobně.   To brnká na nervy. Podobně to teď má Kyjev!  Zůstanou Rusové jen  na současné frontové linii nebo…? Jestli Ukři nezkusí  přeci jen útok, tak nejspíše  nyní ano. Když přeci jen zkusí, na pokyn kohosi ze  stínu silovou  variantu, tak se  snadno stane,  že  se ona  demokratická a prozápadní Ukrajina  bleskově  smrskne  na  území  na pravém břehu Dněpru.

Kyjev  v té souvislosti žádá bezodkladné uplatnění  těch úplně nejtvrdších myslitelných opatření  proti Moskvě  už nyní. Vědí ti prosťáčci, co žádají? Jestli jim Washington a  Brusel vyhoví,  co ještě Putina zadrží, aby  si vzal Donbas  celý  nebo ještě možná lépe  – cokoliv  dalšího ukrajinského a Západu ponechal ty  správné Ukrajince. Na které  NATO, EU, USA , prostě všichni okamžitě zapomenou protože  pro ně budou bez významu.

Tohle  si myslím je ten pravý důvod, proč  ani EU ani Amerika  nevytáhne  ještě ten nejtvrdší kalibr. Rusko už  svůj comming out udělalo. Nic jiného mu nezbylo. Teď je na  našich „nepřekonatelných“  západních hráčích pokeru, aby vyložili  karty, minimálně  částečně, na  stůl.

Ony ty  sankce  jsou  zbraní na jedno použití. Samozřejmě  že kulka  vystřelená  z  jednoranné bambitky  někdy napáchá zatracenou neplechu, ale  když nezabije, tak další  rána  už nepřijde.

Vtip, který není vtipem, je v  tom, že  když se už ty  sankce  vyhlásí, tak je nelze bez jasného vítězství nebo naprosté ztráty  tváře vzít zpět. Vítězství bych nečekal a  ztráta  tváře?  Po naprosté a ostudné  blamáži v Afghanistanu a  nyní v   Mali? Nic  zásadně nového.  Další a možná osudová na  nás  všechny  čeká co nevidět s  Green Dealem. Takže o jednu  víc nebo méně? Ale třeba Západ  dostane  Rusko na kolena, kdo ví?  Čas ukáže. Vyloučit to nelze.

Co ještě vypořádat?  Aha  – ten obludný a ohlupující ryk ohledně  ruské agrese,bezprecedentního porušení  suverenity  nezávislého státu, principů charty OSN, zejména  integrity  a nedotknutelnosti  území a tak podobně!

Tak tohle je obzvláště  moc pěkné  v  našem západním podání. takže  si připomeneme  pár  historických událostí!

1- nedotknutelnost a nepřípustnost  agrese neplatila  pro jistou Grenadu. Ta neměla  sebemenší právo vybrat si své spojence! Psal se rok 1983. Tam došlo, na pokyn  USA, jak píše  česká Wikipedie, k popravě  ministerského předsedy.

2- následovala Panama, ta si dovolila, kromě jiného porušovat sankce USA proti Kubě   a nastolit otázku převzetí  Panamského průplavu do své správy. V roce  1989 ji obsadila US  Army  a vše  se vrátilo ke starým pořádkům. Tady  zase osobně  špatně skončil panamský prezident Noriega. Wiki to popisuje takto:

Zajímavé je, vlastně není, že  dokud  dělal pro CIA a  nepříčil se  Washingtonu, tak jeho údajné kriminální počínání nikomu nevadilo. To až s  tou Kubou a především Panamským průplavem…

Říkáte stará historie? Dobrá, pokračujme

3- notoricky  známé a v souvislosti vždycky správně  uváděné  humanitární bombardování Srbska  zeměmi NATO, které  kálely na neměnnost hranic  v Evropě  po 2.ww a  odtrhly od  něj Kosovo. Tady nic  z toho, co požadujeme po Rusku na Ukrajině neplatilo  a neplatí

4- druhá válka  v Zálivu a přepadení Iráku. Bez jakéhokoliv  důvodu a mandátu. Respektive  s důvodem naprosto vylhaným.

5-Libye. Tam to také trvá dodnes. Tamní prezident  Kaddáfí  jehož legitimita  vládnout zemi nebyla o nic menší nebo větší  než  například Porošenkova na základě  majdanského převratu, také  čelil povstání. Nespokojených. Stejně jako Porošenko. A  úplně  shodně na povstalce  vyslal armádu. Ovšem západní letectvo ji rozbilo na kusy, takže  povstalci Kaddífího svrhli.Ačkoliv  se  v Radě bezpečnosti OSN slavnostně  Rusku a  Číně zavázali, že  do bojů nezasáhnou, že jim jde  jen o vytvoření bezletové zóny nad Libyí! Donbas  naproti tomu nemá právo na existenci, jsou to vzbouřenci, vůči kterým má právo Kyjev zahájit tzv. protiteroristickou operaci a hromadně je bombardovat těžkým dělostřelectvem a raketomety. To pro Západ není genocida. To jsou  přijatelné metody. Na Ukrajině.

6- Sýrie. S povstalci úplně stejná situace  jako v Libyi, jen už zcela jasně jde o islamistické fanatiky nejhrubšího zrna.  Rusko nedovolilo Západu  libyjský scénář. Takže  Asad přežil. Nicméně  princip územní celistvosti a nedotknutelnosti? Neplatí pro Turecko, okupující  syrský sever a především neplatí pro USA, okupující především syrská ropná pole. Na základě  čeho? Jakého ustanovení  charty OSN nebo paragrafu mezinárodního práva????

Je mi známo, že tohle všechno znáte  a víte. Dávno. Nic, nešlo se tomu vyhnout. Ale k zopakování mne vedlo ještě něco o čem většina  z vás, pokud jste neposlouchali páteční Hodinu vlka  na Slobodném vysielači, nemá ponětí. Tam už jsem to prezentoval!

Všichni ti naši západní jedině pravdomluvní  a dbalí práva  se ohánějí horem dolem mezinárodním právem, jeho bezpodmínečným dodržováním  jako  nejvyšší  svátosti. Ok. Jsem poslední, kdo by  se tomu protivil. Ale co kdybychom si názorně předvedli, jak to ten náš  slavný Západ  předvádí v praxi? Je nejvyšší  čas!

Komu z vás  říká něco pojem Chagoské souostroví? Nevidím žádné ruce. Takže  to upřesním  –  co zeměpisný pojem Diego Garcia? Slyším velká americká strategická  základna  v  Indickém oceánu, kde zejména   přistávají a  vzlétají americké strategické bombardéry. Jeden  z těch nejklíčovějších bodů americké planetární  vojenské  sítě. Stejně  jako Guam, Guantanamo, Ramstein, Okinawa.   Prostě  základní prvek americké vojenské síly. Kde a  jak a jakým právem  se tam vzala?  A jak je to s mezinárodním právem?

Tak na tohle  nám nejlépe  odpoví článek z webu naší vaší ČT 24. cz. Pro jistotu  o nepřevezmu systémem CTRL +C , CTRL +V,  nýbrž  formou screen shotů. Protože  není zaručeno, že  ho ČT  z webu  neodstraní. protože v souvislosti s Donbasem a  řáděním těch jedině  vždycky  správných jde  o informační dynamit. Demaskující, jak si ten náš  úžasný Západ  vykládá mezinárodní právo a jak ho sám dodržuje:

Takže  respekt k mezinárodnímu právu,  územní celistvosti a její nedotknutelnosti  v podání  Velké Británie a  USA, dvou nejusilovnějších  vyhlašovačů sankcí, pro které je  mezinárodní právo nedotknutelné zopakujme:

Británie se musí co nejdříve vzdát Chagoských ostrovů, které zabrala před půlstoletím krátce před vyhlášením nezávislosti Mauricia, k němuž dříve ostrovy patřily. Rozhodl o tom Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu, podle něhož britská vláda rozdělila území tehdejšího Mauricia nelegálně.

Když v roce 1968 získal Mauricius nezávislost a Chagoské ostrovy zůstaly pod britskou správou, většina z téměř dvou tisíc obyvatel největšího ostrova Diego Garcia byla přesídlena, aby tam mohla o tři roky později vyrůst americká vojenská základna.

Není co dodat! Alespoň to tak vidím. Mezinárodní  soud v  Haagu ať si se  svým rozsudkem trhne  nohou! Když  se ovšem k němu a jeho verdiktu postaví  Čína ohledně  Paracelských a  Spratleyho ostrovů, pak  se můžeme zvencnout, jak pohrdá  mezinárodním právem!

Ale ještě jednu drobnost přeci jenom.  Rusko možná opravdu čekají  těžké doby. Nejen kvůli sankcím. Osobně  být Putinem by mne nejvíce trápila  včera  následující informace:

Pustit  se  s celým Západem do křížku kvůli Ukrajině a  dostat  tím pádem Finsko do NATO,  to  by byl sakra špatný deal.

Tak tohle  všechno  je  Ukrajina  den po té. A  samozřejmě  obrovská kupa dalšího, co zde není zachyceno.

Ale hlavní je  že  obyčejní lidé  z Donbasu,  v kyjevském/západním  žargonu TERORISTÉ už nejspíš  umírat nebudou! To jediné se pro mne skutečně počítá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.