Flash – situační


Sem budu sypat ty podle mne nejzajímavější  informace, tak jak je najdu na jiných webech a kanál ohledně  vývoje  situace. Upzorňují, že nebudu  v titulku hlásit  doplnění. To si sledujte sami.

Ale vždycky  novou  várku odliším barevně. Abyste  neztráceli čas  tím, co už  znáte.

Čínské ministerstvo zahraničí: Přítomnost ruských vojsk v některých oblastech Ukrajiny není invazí.
https://t.me/kstati_p/19104

9:29 místního času. Ruské jednotky překračují hraniční přechod Senkivka-Veselivka na bělorusko-ukrajinské hranici. Není jasné, zda běloruská armáda napadla Ukrajinu. Lukašenko se za půl hodiny sejde se svými generály.
https://twitter.com/TadeuszGiczan/statu … 9247927301

Mapa ruských útoků po celé Ukrajině
https://twitter.com/BNONews/status/1496737733976662017
Obrázek

Plyn v Evropě při zahájení obchodování + 35 %, téměř na 1400 USD
https://t.me/rian_ru/147943

Ruské vojenské kolony překročily ukrajinské hranice v Černihivské, Charkovské a Luhanské oblasti – Ukrajinská pohraniční služba.
https://t.me/ctrs2018/9549

Ruské jednotky ve městě Lyptsi. Na cestě na Chakova
https://twitter.com/Karmabash/status/14 … 7093650433
Obrázek

Ruské jednotky překročily hranici s Krymem – pohraniční služba
https://strana.news/news/378640-rossijs … uzhba.html

https://strana.news/news/378642-mvd-soo … kryma.html

Žytomyrská oblast = otevírá se druhý front ke Kyjevu od severu po pravém břehu Dněpru společně s tím druhým přes Černigov (hraniční přechod Senkivka-Veselivka) na levém břehu

EU uvalí sankce na strategická odvětví ruské ekonomiky a zablokuje přístup ke klíčovým technologiím a trhům – Evropská komise.
https://t.me/KlymenkoTime/44516

CNN: Biden hodlá uvalit sankce na významné ruské banky a jednotlivce a zavést kontrolu vývozu.
https://t.me/KlymenkoTime/44517

Ruská banka Sberbank byla přidána na sankční seznam USA. Devizové transakce byly zablokovány.
https://t.me/insiderUKR/21034

Tranzit ruského plynu do Evropy pokračuje. A to přes Ukrajinu
https://eadaily.com/ru/news/2022/02/24/ … ez-ukrainu
Ruské ministerstvo obrany: Zpravodajské údaje ukazují, že ukrajinské armádní jednotky a vojáci hromadně opouštějí své pozice a opouštějí zbraně
https://t.me/kstati_p/19109
Charkov je obsazen ruskou armádou
Nová mapa bojů a  úderů
00.jpg
Lukašenko prohlásil, že běloruské jednotky se neúčastní invaze na Ukrajinu
https://t.me/insiderUKR/21050

sankce ze strany EU za účelem zastavení přístupu na finanční trh +++
Podle předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové nové plánované sankce EU proti Rusku zabrání ruským bankám v přístupu na evropské finanční trhy. Kromě toho mají být zmražena ruská aktiva v EU a důležitým sektorům ruské ekonomiky má být odepřen přístup ke klíčovým technologiím a trhům.

+++ 08:29 Habeck oznamuje další sankce +++
Vicekancléř a spolkový ministr hospodářství Robert Habeck oznamuje další sankce proti Rusku. Evropa a USA by jednaly koordinovaně a společně, říká na ZDF. „Velmi rychle uvidíme, že společně uvalíme ekonomické sankce na Rusko.“ Habeck mluví o „agresivní válce“.

Ruská vojenská agrese vůči Ukrajině vyhnala cenu ropy poprvé od roku 2014 nad 100 dolarů za barel. Přestože nejsou prozatím hlášeny žádné výpadky dodávek ropy z Ruska, trh se obává, že by k podobnému scénáři mohlo dojít, ať již v důsledku západních sankcí nebo unilaterálním rozhodnutím Ruska (jako odplata za zpřísněný sankční režim). V takovém případě lze očekávat ještě výrazně dražší ropu na úrovni 130-140 USD/barel, byť případné nižší dodávky Ruska na světové trhy by zřejmě alespoň částečně kompenzovalo uvolnění strategických zásob ropy a také vyšší produkce některých členských zemí OPEC. S ohledem na extrémně napjatou tržní bilanci se však globální ropný trh nachází v delikátní situaci, kdy jsou cenová rizika vychýlena významně směrem nahoru a jakýkoli výpadek dodávek tak může cenu ropy vystřelil ještě výše.

Kromě ropy zdražuje ještě markantněji také evropský zemní plyn (TTF), který dnes ráno připisuje k dobru téměř 40 % a obchoduje se přes 120 EUR/MWh. Důvodem jsou obavy, že právě dodávky plynu do EU by mohl ruský režim využít jako hlavní geopolitickou zbraň v případě dále eskalujícího konfliktu (EU dováží z Ruska více než 40 % spotřeby plynu). Výrazně dnes ráno roste také cena kovů, například hliníku, stejně jako soft komodit v čele s pšenicí, které je Rusko největším producentem na světě.

Lukašenko řekl, že rozsáhlému konfliktu na Ukrajině lze zabránit, musíte si sednout k jednacímu stolu
https://t.me/rian_ru/148042
Po ruské vojenské operaci na Ukrajině bude muset Německo nakupovat plyn a uhlí od jiných zemí – šéf německého ministerstva hospodářství V tom případě konstatuji, že Medvěděv měl pravdu, když tvrdil, že Evropa bude platit za 1000 kubíků plynu   2000 Eur
Ukrajina přerušila diplomatické styky s Ruskem
https://t.me/kstati_p/19121

+++ 10:15 EU: Nejtemnější hodina od druhé světové války +++
Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella bude nový sankční balíček EU proti Rusku tím nejrozsáhlejším, o jakém se kdy mezinárodní společenství rozhodlo. V Bruselu mluví o „jedné z nejtemnějších hodin v Evropě od druhé světové války“. Večerní krizový summit EU se dohodne na přijetí nejtvrdšího a nejtvrdšího balíčku sankcí, jaký kdy byl zaveden.

Objavujú sa dôkazy odmietania odporu ukrajinskej armády
Vojaci skladajú zbrane, uvedomujúc si, že len tak si zachránia život.
Video z pozícií 53. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.
NA výzvu jednoho z  čtenářů jsem zkusil nějaký čínský server. Konkrétně  China  Daily. Jiný neznám…Má pravdu. Čína je  vítězem ukrajinského konfliktu!!!  A  její postoj rozhodne  o sankcích vůči Rusku. Kdyby se k nim připojila, , čekali by  Putina krušné dny, když ne   jsem na Západ  hodně a hodně  zvědav… Ale když uvážím cínu a Tchajwan…
Z něj okamžitě  přebírám tyhle ranní informace:

Dveře k mírovému řešení sporu se ještě zcela nezavřely, říká mluvčí

Čína ve středu obvinila Spojené státy z podněcování napětí a vytváření paniky v otázce Ukrajiny a vyzvala všechny zúčastněné strany, aby byly odpovědné a pracovaly pro mír.

Ukrajinská krize nevykazuje žádné známky toho, že by byla vyřešena. Spojené státy a Evropská unie uvalily na Rusko novou tranši sankcí, zejména ve finanční oblasti, s cílem zvýšit ruské náklady na financování a oslabit jeho ekonomiku.

Rusko začalo „de-dolarizovat“ svou ekonomiku před lety, aby minimalizovalo dopad finančních sankcí, které na zemi hrozily uvalit Spojené státy a Evropská unie. Rusko, nespokojené s nadvládou amerického dolaru v globální ekonomice navzdory klesající ekonomice USA, zavedlo politiku dedolarizace, aby zajistilo svou měnovou suverenitu, vyrovnalo dopad finančních sankcí ze strany USA a EU a zvýšilo mezinárodní finanční řád. dynamický.

Čínský vyslanec vyzývá k diplomatickému řešení ukrajinské krize

Čínský postoj k ochraně suverenity a územní celistvosti všech států „byl konzistentní“, řekl ve středu čínský velvyslanec při OSN, když vyzval k dodržení cílů a principů Charty OSN a naléhal na diplomatické řešení k vyřešení problémů. problém Ukrajiny.

„Čína věnuje pozornost vyvíjející se situaci na Ukrajině,“ řekl Čang Jun, stálý představitel Číny při OSN, na plenárním zasedání 76. zasedání Valného shromáždění OSN o Ukrajině. „Účely a zásady Charty OSN by měly být společně prosazovány.

A nyní něco spešl, ale  delšího – prohlášení a mluvčí ministerstva zahraničí Hua Chunying!!!  Dál už postoj cíny netřeba  zkoumat.

Čína ve středu obvinila Spojené státy z podněcování napětí a vytváření paniky v otázce Ukrajiny a vyzvala všechny zúčastněné strany, aby byly odpovědné a pracovaly pro mír.

„Je nezodpovědné na jedné straně přilévat olej do plamenů a na druhé straně obviňovat ty, kteří s ohněm bojují,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Hua Chunying na denním tiskovém brífinku.

Na rozdíl od USA, které nadále posílají zbraně na Ukrajinu, Čína věří, že dveře k mírovému řešení ukrajinské otázky se ještě zcela nezavřely, a bude i nadále prosazovat mírová jednání svým vlastním způsobem, řekl Hua.

„Vítáme a podporujeme veškeré úsilí, které se zavázalo k diplomatickému řešení,“ řekla.

Mluvčí uvedla, že ti, kdo obvinili Čínu z rozporu s jejím postojem k respektování národní suverenity a územní celistvosti, byli „buď vedeni postranními motivy, nebo záměrně překrucovali či dezinterpretovali Čínu“.

„Problematika Ukrajiny má své složité historické pozadí a její dosavadní zapojení je výsledkem souhry různých a složitých faktorů,“ řekl Hua.

Je důležité porozumět celému příběhu za ukrajinskou otázkou, abychom našli racionální a mírové řešení a náležitě vyřešili rozumné bezpečnostní obavy spřízněných stran na základě rovnosti a vzájemného respektu, řekla.

„Když USA v rozporu se svou dohodou s Ruskem pětkrát rozšířily Severoatlantickou alianci na východ až k prahu Ruska a rozmístily velké množství útočných vojenských zbraní, uvažovaly někdy o důsledcích zahnání velké mocnosti do zatáčky? zoufalá situace?“ zeptala se.

Princip nedělitelné bezpečnosti, který obecně říká, že bezpečnost jakéhokoli státu je neoddělitelná od ostatních v jeho regionu, byl zapsán do několika dokumentů, které Rusko podepsalo s USA, včetně Helsinského závěrečného aktu.

Ale USA zjevně nedodržely své závazky, řekl Hua a dodal, že USA nereagovaly na návrhy ruských bezpečnostních záruk.

„Čína věří, že žádná země ani blok by neměl usilovat o takzvanou maximalizaci svých bezpečnostních zájmů, protože bezpečnost by měla být společná, kooperativní a udržitelná a bezpečnostní obavy Ruska by měly být oceněny a vyřešeny,“ řekla.

V úterý USA a jejich evropští spojenci oznámili řadu sankcí proti Rusku, jejichž opatření zahrnovala zařazení dvou velkých bank na černou listinu a zastavení plynovodu Nord Stream 2.

Hua řekl, že Čína si nikdy nemyslí, že sankce jsou nejlepším způsobem řešení problémů, a staví se proti jakýmkoli nezákonným jednostranným sankcím.

Statistiky amerického ministerstva financí ukázaly, že předchozí americká administrativa vydala asi 3800 nových sankcí. Od roku 2011 USA uvalily na Rusko více než 100 sankcí.

„Ale vyřešily americké sankce nějaký problém? Zlepšuje se svět díky sankcím USA? Vyřeší se otázka Ukrajiny přirozeně díky sankcím USA? Bude evropská bezpečnost lépe zaručena díky sankcím USA proti Rusku?“ zeptala se Hua.

Hua poznamenal, že nezákonné jednostranné sankce vydané Spojenými státy již způsobily vážné potíže ekonomikám a živobytí příslušných zemí, a uvedla, že USA by neměly podkopávat legitimní práva a zájmy Číny a dalších stran při řešení otázky Ukrajiny a vztahů USA s Rusko.

Ruan Zongze, výkonný viceprezident Čínského institutu mezinárodních studií, uvedl, že USA tím, že Ukrajině poskytují útočné zbraně, jako jsou protitankové střely, vyvolávají napětí a zvyšují riziko pro ukrajinskou otázku.

„USA nedeeskalují situaci, jak řekly. Dokud bude ukrajinská krize pokračovat, mohou USA udržet vysoký tlak na Rusko a zároveň si udržet kontrolu nad svými evropskými spojenci prostřednictvím NATO,“ řekl Ruan.

Pro mne překvapivě  jednoznačná podpora Moskvy. A snad  si sankční fanatici  přečtou, co Čína  říká. Kolik sankcí už bylo uvaleno a  co dosáhly.

Boris Johnson svolal mimořádný summit NATO
https://t.me/kstati_p/19127

https://rusnext.ru/news/1645695374430176
Ukrajinskí vojaci začínajú prechádzať na stranu donbaských republík

https://rusvesna.su/news/1645699506
Armáda LNR: 57. brigáda ozbrojených sil Ukrajiny složila zbraně

12:15 Kujat varuje před „lety partyzánské války“ +++
Bývalý generální inspektor Bundeswehru Harald Kujat varuje před „letitou guerillovou válkou“ na Ukrajině a nechtěným střetem mezi Ruskem a NATO kvůli „chybným úsudkům“: „Mohlo by to vést k partyzánské válce, která bude trvat roky. To by byl scénář v Afghánistánu – se značnými ztrátami i pro ruskou stranu,“ říká Kujat redakční síti RND. Mimochodem Putin několikrát řekl, že Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ. „To znamená, že by vlastně vést bratrovražednou válku.“ Ruský prezident by to mohl udělat. Kujat se domnívá, že v jeho vlastní zemi existuje jen velmi málo pochopení a  zprostředkování  pro Vladimira Putina.

Spešl pro  Svědky Milošovy – vybráno z jeho dnešního projevu:

Zeman vyzval k vyloučení Ruska ze systému SWIFT
Prezident ČR uvedl, že co se týče Ruska, tak se mýlil. Podle něj je potřeba sáhnout po tvrdších sankcích. „Domnívám se, že je na čase sáhnout k daleko tvrdším sankcím,“ uvedl v projevu. „Šílence je zapotřebí izolovat a nebránit se proti němu jenom slovy ale konkrétními kroky,“ dodal.

Demilitarizace Ukrajiny, která je jedním z cílů ruské vojenské operace, znamená neutralizaci jejího vojenského potenciálu – Peskov

https://t.me/intelslava/20158

Ruští vojáci obsadili Severokrymský kanál a vodní elektrárnu Kachovka, informuje Suspilne. Dodávám, že to je kousek od Kyjeva
https://t.me/KlymenkoTime/44627

https://cont.ws/@violakrim/2216507

CHERSONSKÁ LIDOVÁ REPUBLIKA? Objevují se zprávy o postupu AF hluboko do Chersonské oblasti. Čekáte na prohlášení CHR?

Já dodávám, pokud by se tak stalo, tak by  zřejmě opravdu došlo k odříznutí  Ukrajiny od Černého moře.

https://aftershock.news/?q=node/1068011

Psaní očitého svědka: Charkov 24.02.22, bouřlivé ráno

?? 60.7K 10:31 – 24/Feb/22 [Enhanced account] shinshilo

Uživatelský avatar shinshilo

S těžkým srdcem jsem vyprovodil manželku, dceru a vnučku. V podstatě bylo vše připraveno, ale do poslední chvíle tomu nemohl uvěřit. Ale dnes v pět hodin ráno se jen kilometr ode mě ozvala silná rána. Divize S-300, která byla za 30 let nezávislosti přebarvena stopadesátkrát, se snažila zachytit balistickou raketu – stihla provést jeden odpal, ale jen o vteřinu později došlo k výbuchu, který otřásl domem. Po tomto výbuchu se v lese ještě hodinu ozývaly menší exploze a stoupal obrovský sloup dýmu, který byl vidět z celého Charkova.

Podobná událost se stala v oblasti Cirkunova. Tlaková vlna zbořila ploty a celé město Charkov vidělo záři výbuchu.

Jak jsem očekával, o začátku bojů jsem se z internetu nedozvěděl.

Když jsem kolem sedmé hodiny ráno vyjížděl z domu, jasně jsem slyšel nepřetržitou kanonádu, a to jsem měl k hranicím 30 kilometrů.

Tak následující zpráva  Reutera nemá chybu!! V souvislosti s tím, jak Západ vyhhlašuje  supersankce!!!

Ukrajinská energetická síť je stabilní, nedochází k výpadkům, plynovody fungují hladce, ceny energií rostou

Navzdory pokračujícím následkům ruského útoku na Ukrajinu Javier Blas z agentury Bloomberg poznamenal, že „ukrajinská plynárenská společnost potvrdila, že toky přes zemi (z Ruska do Evropské unie) pokračují „hladce“.“

Blas uvedl, že „pokud se dnes nic nezmění“, „EU, Velká Británie a USA v příštích 24 hodinách nakoupí ~3,5 mil. barelů ruské ropy (surové a produktů) a dalších ~275 mil. m3 plynu“. Při dnešních cenách to představuje hodnotu >700 milionů dolarů.“

A přidám ještě  něco k plynu:
Prudce rostoucí ceny energií budou pro zákonodárce EU znamenat jen další tlak na řešení ukrajinského konfliktu.

„Bude to znamenat další stres pro EU jak po energetické, tak po diplomatické stránce,“ uvedl Thierry Bros, profesor pařížského Institutu politických studií.

Evropští lídři plánují na čtvrtek mimořádné zasedání, na kterém budou o krizi jednat. Pokud dojde k přerušení dodávek plynu z plynovodů, může Evropa soutěžit s Asií.

„V případě delšího přerušení by zásoby plynu nemohly být obnoveny přes léto,“ napsala ve své poznámce Kateryna Filippenko, hlavní analytička pro výzkum plynu v Evropě ve společnosti WoodMac.

„Hrozila by nám katastrofická situace, kdy by se zásoby plynu pro příští zimu blížily nule. Ceny by byly nebetyčně vysoké. Průmysl by musel být uzavřen. Inflace by se roztočila do spirály. Evropská energetická krize by mohla velmi dobře vyvolat globální recesi,“ uvedl Filippenko.

https://www.zerohedge.com/commodities/u … ian-attack

Pozvolna mi dochází paleta  barev. Asi jako  Evropě plyn, pokud se  s   Habeckem zřekne  toho ruského..
Lavrov a čínský ministr zahraničí se shodli na tom, že příčinou krize bylo odmítnutí Kyjeva plnit minské dohody, k čemuž ho vybízely USA – ruské ministerstvo zahraničí

https://t.me/intelslava/20169

Tohle  jsem předpokládal včera napsal, že se stane:
Generální tajemník NATO oznámil, že na zítřejší online summit o Ukrajině pozval Finsko a Švédsko.
https://t.me/kstati_p/19140
Uvádí se, že město Gostomel, které se nachází 15 km od Kyjeva, padlo.
https://t.me/intelslava/20183
Zelenský oznámil zahájení evakuace vládní čtvrti v Kyjevě.
Na Ukrajině nezůstali žádní američtí diplomaté, návrat se v nejbližší době neplánuje (CNN)
https://t.me/rian_ru/148158
OBSE: Proud lidí uteče +++
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se obává dramatických následků pro obyvatelstvo na Ukrajině. „Objevuje se humanitární krize,“ říká generální tajemnice OBSE Helga Schmidová. Proud lidí uprchne, zatímco pro ty, kteří zůstanou, nebudou existovat žádné funkční základní služby, řekl německý diplomat na setkání poslanců z 57 zemí OBSE. Podle ministerstva vnitra v Kyjevě jsou již hlášeny stovky mrtvých a zraněných. Již dříve Schmid společně varoval současného předsedu OBSE, polského ministra zahraničí Zbigniewa Raua, že na Ukrajině jsou ohroženy miliony životů.
13:00 NATO nevysílá vojáky na Ukrajinu +++
Navzdory ruskému útoku nechce NATO podporovat Ukrajinu vlastními jednotkami. „Na Ukrajině nemáme žádné jednotky NATO a neplánujeme vyslat jednotky NATO na Ukrajinu,“ zdůraznil generální tajemník Jens Stoltenberg.
Opět z China  Daily
Čínský ministr zahraničí telefonuje s ruským kolegou  Lavrovem
A o čem si asi tak povídali? Tak to naznačuje redakční článek China Daily
Perverzní zahraniční politika Washingtonu vyústila v tragédii s mnoha prohrami: úvodník China Daily

To, co postihlo Ukrajinu, není v žádném případě to, co prezident Spojených států Joe Biden nazval „nevyprovokovaným a neoprávněným útokem“ Ruska. Je to jeho administrativa, která neustále eskalovala napětí tím, že vytrvale ignorovala ruské bezpečnostní obavy a nutila Moskvu přijmout, že hrozivé rozšíření Severoatlantické aliance není věcí k vyjednávání.

Tisková tajemnice Bílého domu Jen Psakiová ve středu prohlásila, že „nebudeme ve válce s Ruskem ani neposíláme vojenské jednotky na zem do boje s Ruskem“, dala jasně najevo, že Bidenova administrativa k takovému kroku vyzývá.

Podle propočtů Washingtonu nasání Ruska na Ukrajinu bezpochyby nabízí Spojeným státům řadu výhod. Může si nárokovat morální výsost a nadále vykreslovat Rusko jako agenta zla a standardně všechny země, které jsou s ním přátelské.

Čiernomorský prístav Odesa pod kontrolou ruskej námornej pechoty.

https://t.me/newsfrontsk/3288

Pár věcí , které nyní Seznam.cz objevuje a které jste  si už dávno a  dávno přečetli na Kose nebo slyšeli v Hodině vlka  na SVSK. Chlapci a  děvčata  ze Seznamu.cz a vůbec mainstreamu zase objevují  kolo….

Role Číny

A vedle fosilních paliv může Rusko vyhrožovat i zemědělskými komoditami: spolu s Ukrajinou kontroluje třetinu světové produkce. Navíc má Rusko v současnosti velmi nízký státní dluh, který nedosahuje ani 20 procent HDP, takže nemá velkou potřebu půjčovat si na zahraničních trzích.

Role Číny v geopolitické situaci světa přitom za poslední dekádu značně vzrostla a je v současnosti jedinou zemí, která může ohrožovat finanční nadvládu Spojených států. Jestliže Čína Rusko zachrání, čili bude ho financovat přímo či prostřednictvím vzájemného obchodu, může její role na mezinárodním poli dál výrazně posílit.

SWIFT

Rusko zaútočilo na Ukrajinu a na stole je opět otázka, jestli ho neodříznout od platebního systému SWIFT. Západní mocnosti zvažovaly vyjmutí Ruska ze SWIFT už po anexi Krymu v roce 2014. Nyní je však využití této zbraně, již finančníci přirovnávají k jaderné bombě, mnohem reálnější. Nemusí však mít takové důsledky jako ještě před pár lety.

K tomuto radikálnímu kroku ve čtvrtek dopoledne vyzval český prezident Miloš Zeman. „Domnívám se, že je načase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány, a mám tím na mysli především sankci v oblasti takzvaného SWIFT, což je mezinárodní bankovní či finanční síť, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ řekl prezident.

Podle zdrojů agentury Reuters je ale zatím nepravděpodobné, že by EU Rusko od systému odřízla. Především proto, že by se mohly zastavit dodávky plynu do Evropy. Německo, Česko a další státy jsou na nich velmi závislé.

„Je to určitě možné, odstřihnout Rusko od SWIFT, ale zasáhlo by to celou ekonomiku. Je to ultima ratio (krajní prostředek k dosažení nějakého cíle, pozn. red.). Bylo to zavedeno v případě Íránu v roce 2012,“ řekl pro SZ Byznys Gernot Mittendorfer, bývalý generální ředitel České spořitelny a poté člen představenstva Erste Group zodpovědný za finance.

Rusko je  připraveno

Ve světě existují k SWIFT alternativy, které však jsou okrajové. Jednak ruský SPFS, který má ve své síti 400 především ruských finančních institucí, ale má omezenou kapacitu. Pak také čínský CIPS, který je rovněž rozsahem menší.

„Rusové jsou na vypnutí SWIFT mnohem lépe připraveni než v roce 2014, protože s tím museli před invazí počítat. Určitá část plateb už byla přesměrována mimo SWIFT systém. Výrazným hráčem tady může být Čína,“ dodal Mittendorfer.

Prezident Vladimir Putin se od invaze na Krym v roce 2014 aktivně snaží izolovat Rusko od Západu. Po zavedení sankcí byl zakázán dovoz masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků ze Západu

Síla Sibiře  2

Na potravinovou soběstačnost pak navazuje snaha o energetickou diverzifikaci směrem k Číně. Dohoda s Pekingem z roku 2014 připravila půdu pro výstavbu plynovodu spojujícího obě země, který byl otevřen v roce 2019. Evropa až 40 procent zemního plynu odebírá z Ruska a v případě výpadku by minimálně část přesměrovala do Číny.

Čína je druhou největší ekonomikou světa a její vysoká poptávka po energiích byla v uplynulém roce jedním z faktorů, které tlačily na růst světových cen energií. Putin přitom už souhlasil s výstavbou plynovodu Power of Siberia 2 do Číny.

Rusko je také mnohem silnější finančně. Drží devizové rezervy ve výši přes 600 miliard amerických dolarů (40 procent HDP) a Národní fond bohatství má rezervy ve výši 12 procent HDP.

„Vysoké ceny ropy umožňují rezervy navyšovat. Aktuálně při jakékoliv ceně ropy, která je vyšší než 44 dolarů (v současnosti přesáhla cena ropy 100 dolarů, pozn. red.),“ dodal hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Takže tak!  Nahnat Rusko do čínské náruče v nadcházející konfrontaci s Čínou  je nejgeniálnější strategie v dějinách lidstva.

Evropská unie je připravena přijmout uprchlíky z Ukrajiny do EU – šéfka Evropské komise
https://t.me/voynareal/8666

A kolik si jich Ursula v.d. L. vezme sama  domů? Nebo Fiala. Aby bylo jasno,  jsem ochoten se na přijímání  obyčejných  Ukrajinců  i nějak podílet. Ti za  válku opravdu nemohou, S výjimkou těch z vedení země a  západu Ukrajiny.

13:45 Merkelová nechce útok komentovat +++
Bývalá kancléřka Angela Merkelová se v tuto chvíli nechce k ruskému útoku na Ukrajinu veřejně vyjadřovat. Veřejné prohlášení se neplánuje, uvedla na žádost jejího okolí. Zároveň se zdůrazňuje, že Merkelová vývoj samozřejmě sleduje s velkými sympatiemi pro Ukrajinu.

Za sebe  říkám – kéž by místo Scholze  úřadovala  Angela. Pak by k tomuhle nejspíš nedošlo. Všimněte si, že k zásadní eskalaci na Ukrajině došlo až s koncem jejího kancléřství.

Takmer pol tisícky ukrajinských vojakov zložilo zbrane a cez humanitárny koridor prešlo do Ruska

https://sk.news-front.info/2022/02/24/takmer-pol-tisicky-ukrajinskych-vojakov-zlozilo-zbrane-a-cez-humanitarny-koridor-preslo-do-ruska/

Velká Británie odmítá pomoci Ukrajině
„Ukrajina není členem NATO, nemůžeme jí pomoci“,- Ministerstvo zahraničí Spojeného království.
https://t.me/idelator/854

Za mne je správně -Velká Británie by  sice  mohla pomoci, ale nechce. Si pálit prsty. Dokud  šlo o to Ukry hecovat proti Rusku, tak slibovala  doly i hory.Dokonce  s horákama. Ale ukrajinskými. To Kyjev neviděl  Afghanistan?  Neviděl Kurdy v  Sýrii? Nevšiml si Mali? Jdeme  dál:

https://cont.ws/@violakrim/2216723

Jsou zprávy o operaci v Očakově a o obsazení Severokrymského průplavu. Odsolovací zařízení nebudou potřeba.

Violetta Krymská

Dnes 13:11 15 1644

Ruské vysoce přesné zbraně zasahují vojenskou infrastrukturu téměř po celé Ukrajině. Podle posledních zpráv jsou likvidována velitelská stanoviště a vojenská zařízení na pobřeží Azovského a Černého moře.

Zprávy z území Ukrajiny hovoří o tom, že námořní pěchota převzala kontrolu nad severokrymským kanálem.

Je třeba připomenout, že tato vodní cesta byla několik let blokována ukrajinským režimem. Na území Krymského poloostrova nebyla dodávána voda, což bylo hrubé porušení humanitárního práva ze strany ukrajinské strany. Nyní je velmi pravděpodobné, že se voda z Dněpru dostane do Severokrymského kanálu, jako tomu bylo před nástupem destruktivního režimu na Ukrajině v roce 2014.

Mezitím se objevily zprávy o zvláštní operaci v přístavním městě Očakov. Toto přístavní město v Mykolajivské oblasti se nachází na břehu ústí Dněpru, který se napojuje na Černé moře. Důležité je, že v Očakově se již několik let buduje vojenské zařízení NATO. Ve městě působí američtí vojáci z amerických námořních ženijních jednotek. Je docela možné, že toto zařízení bude zničeno nebo v blízké budoucnosti přejde pod kontrolu ozbrojených sil Ruské federace.

Krymský šéf Aksjonov dostal pokyn připravit severokrymský kanál na odběr vody z Dněpru

Napsal o tom na svém kanálu Telegram.

Podle Aksjonova „to vypadá, že odsolovací zařízení nebudou na Krymu potřeba“.

„Dal jsem příkaz předsedovi Státního výboru pro vodní hospodářství a meliorace Republiky Krym Igoru Vailovi, aby připravil Severokrymský kanál pro odběr vody,“ řekl.

Šéf legislativního výboru krymského parlamentu a místopředseda pracovní skupiny pro hodnocení následků blokády Sergej Trofimov v listopadu prohlásil, že odmítnutí Ukrajiny obnovit dodávky vody Severo-Krymským kanálem je cynické.

Poté, co byla 26. dubna 2014 v Chersonské oblasti postavena přehrada, bylo zastaveno zásobování Krymu  Severokrymským kanálem.

14:52 Habeck: Dodávky ropy a plynu zajištěny i bez ruských dodávek +++

Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck ujistil, že Německo bude mít zajištěné dodávky ropy a plynu i v případě zmrazení ruských dodávek. „My a já uděláme vše pro to, abychom zajistili, že dodávky energie v Německu jsou bezpečné,“ řekl Habeck novinářům. Národní zásoby ropy pokrývají 90 dní bez dodávek. Podíl Ruska na dodávkách ropy v Německu je 35 procent. „Takže se dokážeme dobře vyrovnat s rostoucími cenami a dlouhými výpadky,“ říká Habeck. Dodávky plynu jsou z 55 procent závislé na Rusku. Jeho ministerstvo však v posledních týdnech otevřelo další zdroje, „aby byla zajištěna dodávka plynu“. A dále: „Zimu určitě přežijeme – i když ceny budou dál explodovat.“ 50 procent uhlí pochází z Ruska. Habeck se chce nyní „postarat o rezervu zelí“. Skutečnost, že Rusko v posledních několika měsících dodalo pouze minimální množství, by měla být přehodnocena v kontextu zjevně plánované útočné války.

Což v jednoduché češtině znamená  – připravte si české peněženky , čeká je těžký průvan. Ted  teprv  uvidíme, zač je v PArdubicích perník, respektive na  burze  v Rotterdammu , kde jsme se tak chytře rozhodli nakupovat  – plyn.

14:29 Macron si stěžuje na „zlom v evropské historii“ +++
Francouzská hlava státu Emmanuel Macron se obrací ke svým krajanům s projevem k národu. Ruskou invazi na Ukrajinu označuje za „zlom v evropské historii“ a oznamuje tvrdou reakci západní komunity. „Na tento válečný akt budeme reagovat bez slabosti as klidem, odhodláním a jednotou,“ říká Macron. Sankce by postihly jak „vojenský a ekonomický sektor, tak i energetický sektor“.

No uvidíme!  Schválně, jak moc  je  Francouz připraven  nést  náklady  těch sankcí  ze  svých peněz?  Stačí si vzpomenout  na na hnutí  žlutých vest kvůli cenám benzínu a pokutám za  rychlou jízdu a  také na nedávné těžké střety  s policií kvůli covidovým opatřením.

 

16:48 badatelé: „Je důležité neudělat z této války válku světovou“ +++
Hartwig Hummel, výzkumník míru a konfliktů z Univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfu, hodnotí konec války na ntv: „Válka nebude pokračovat věčně – každá válka jednou skončí. Nyní je to však otázka Abychom se vyhnuli eskalaci. Důležité je neudělat z této války světovou. Je třeba zabránit tomu, aby jaderné zbraně hrály roli, jinak by se z toho stala apokalypsa.“

16:55 Rusko dobývá vojenské letiště u Kyjeva +

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského obsadila ruská armáda vojenské letiště u Kyjeva. Na sociálních sítích kolují záběry bitvy, včetně ruských útočných vrtulníků Mi-8 létajících nízko na předměstí Kyjeva

Severokrymský kanál pustil vodu na Krym
https://t.me/kstati_p/19167

Zelenskij dostal ultimátum. Ná dvanáct hodin na rozmyšlenou, jinak začne druhá fáze skutečné dekomunizace.

https://t.me/intelslava/20237

Ruská vojska přebírají kontrolu nad černobylskou jadernou elektrárnou
https://t.me/kstati_p/19180
Reportérka Ukrajina 24 (video): „Teď jsem v Sumy.“ Do centra Sumy právě vjel vojenský konvoj, napočítali jsme více než sto kusů techniky. S ruskými pruhy a vlajkami. Nestříleli, nic. Právě jsme vjeli do Sumy ze strany Charkovské dálnice a je to“: Každodenní život Sumy
https://t.me/bmpd_cast/10648
https://t.me/RVvoenkor/1464?single
Ruská kolona vošla bez boja do Chersonu
USA počítá, že Kyjev bude dobyt do 96 hodin
https://t.me/kstati_p/19183
nyní pár věcí ze  Seznamu.cz

Lavrov: Moskva je připravená k dialogu, ale Západ má celoplanetární choutky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes prohlásil, že Moskva bude vždy připravená vést dialog, který „všechny vrátí ke spravedlnosti a principům Charty OSN“. Řekl to nedlouho poté, co ruská vojska ráno zahájila rozsáhlý útok na sousední Ukrajinu. Lavrov po jednání s pákistánským kolegou zároveň obvinil Západ, že má „zálusk na celou planetu“.

Moskva podle šéfa ruské diplomacie „doufá, že stále ještě existuje šance na návrat k mezinárodnímu právu a mezinárodním závazkům“. „A protože přijímáme opatření vyhlášená prezidentem k zajištění bezpečnosti země a ruského lidu, budeme určitě vždy připraveni k dialogu, který nás vrátí ke spravedlnosti a principům Charty OSN,“ dodal ministr.

Green  Deal je mrtev

Zelená dohoda pro Evropu neboli Green Deal v současné podobě podle analytiků kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu skončila. Dekarbonizace bude sice pokračovat, ale na mnohem racionálnějším a pragmatičtějším půdorysu. Důraz bude podle analytiků mnohem více směřovat na větší soběstačnost Evropské unie v energetice.

„Green Deal skončil. Dodávky z jaderných a uhelných elektráren měl nahradit ruský levný plyn. Ten nebude a LNG (zkapalnělý zemní plyn) je třikrát dražší než ruský plyn, a bude to více. Trh využije výpadky ruské ropy a ceny se zvýší,“ uvedl Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENAS.

Rovněž ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer předpokládá konec Zelené dohody v současné podobě. V nejbližších letech podle něj výrazně vzroste využití uhlí i s obnovením výroby v uzavíraných a některých uzavřených elektrárnách.

17:24 Ukrajina ztrácí kontrolu nad částmi jihu +++
Podle ukrajinských úřadů ztratily kontrolu nad částmi jihu země. Informuje o tom regionální správa Chersonské oblasti. Město Cherson se nachází na řece Dněpr. Oblast Henichesk již také není pod kontrolou Ukrajiny. Již odpoledne se objevily snímky, které ukazují, že ruské jednotky prý dobyly přehradu Nowa Kachowka na Dněpru. Obává se, že Rusko napadne i černomořské město Oděsa.

Podla MO Ukrajiny sa im pri Cernigove vzdala celá ruská prieskumná čata 74. motostreleckej brigády z Kemerova. Jej veliteľ, Konstantin Sergejevič tvrdí, že nikto z nich necakal, ze pojdu zabijat, mysleli ze len budu zbierat informacie

https://www.facebook.com/MinistryofDefe … 1685965291

18:31 Londýn blokuje Rusko na britském finančním trhu +++
Velká Británie uvalila na Rusko rozsáhlé sankce: Všechny velké ruské banky jsou vyloučeny z britského finančního systému a jejich zůstatky jsou zmrazeny. Firmy a stát by si již neměly ve Velké Británii půjčovat peníze. Majetek 100 lidí je zmrazen a letecká společnost Aeroflot je zakázána. Také vyloučení z platebního systému SWIFT není na stole, řekl podle BBC premiér Boris Johnson.

Sleduji Televizní noviny  na ČT probíhá to dle očekávání. Jedině  zajímavé bylo sledovat části Zemanova  projevu a  sněmovnu, když přijímala  tvrdou protiruskou rezoluci. Všemi hlasy přítomných. Tedy  včetně Babiše  ajeho ANOšéfe, ale také a  především Okamurova houfce!!!!  Okamura  k sněmovnímu mikrofonu osobně  radši nešel,  poslal tam Baštu!!!! A ten vše za  SPD  podpořil. Takže  Svědci Milošovi,  příslušníci Církve  koblihy nejsvětější a milovníci japonské záhnědy, jak to máte se  svými svatými na mostě  ted? Neptám se  se škodolibostí, nehodlám vám  říkat – mohli jste  si o nich přečíst na Kose, ptám se . Nezáludně.

NBC: Americké zpravodajské agentury nabízejí Bidenovi možnosti pro „rozsáhlý kybernetický útok“ proti Rusku
https://t.me/rian_ru/148342

19:21 přístavní město Mariupol pod silnou palbou +++
Přístavní město Mariupol, které se nachází mezi Donbasem a Ruskem ovládaným poloostrovem Krym, je silně ostřelováno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na diplomatický zdroj. Přístup k Azovskému moři, které je pro Ukrajinu důležité, by mohl být pro Rusko výchozím bodem k odstranění geografické propasti mezi Krymem a Donbasem.

První informace z Bidenova projevu

„Zabráníme Rusku obchodovat našimi měnami a být součástí světové ekonomiky,” uvedl Biden. „Bude to znamenat pro ruskou ekonomiku těžkou ránu. Dlouhodobý dopad bude maximální, zatímco na USA a spojence minimální,” dodal americký prezident.

Připomněl, že USA už zmrazily tři největší banky držící třetinu ruských aktiv, na což naváží zmrazením aktiv dalších čtyř bank. Dodatečné sankce se týkají i banky VTB, oznámil Biden. Podle něj se odhaduje, že odstřihnou Rusko od více než poloviny dovozu nových technologií.

Sankce se budou také týkat oligarchů a jejich rodin.

„Rusko odřízneme od celosvětových investic a investorů,” řekl Biden.

Sankce se podle něj budou také týkat oligarchů a jejich rodin.

Odříznutí od SWIFTu se zatím nekoná

Z Bidenovy odpovědi na dotaz, zda bude Rusko odstřiženo od mezinárodního bankovního systému SWIFT, však vyplynulo, že tomu zatím tak nebude. „Sankce se týkají tolika bank, že to bude mít možná větší účinek než odstřižení od SWIFTu,” řekl Biden. Upozornil však, že své k tomu ještě řeknou země NATO.

Americký prezident také oznámil vojenské posílení východního křídla Severoatlantické aliance. Ačkoliv vojáci NATO se samotných bojů účastnit nemohou, Ukrajina dostane 150 milionů dolarů vojenské pomoci.

Americká vláda po ruském útoku na Ukrajinu přesouvá do Evropy další síly. „Nyní povoluji rozmístění dalších amerických sil do Německa jako součást reakce NATO,“ řekl americký prezident Joe Biden v Bílém domě ve Washingtonu. Biden také oznámil rozsáhlé sankce vůči Rusku, které se dotknou mimo jiné bankovních aktiv v USA. Druhá největší ruská banka VTB Bank a další ruské banky by tak byly vyloučeny z amerického finančního trhu az transakcí v amerických dolarech, řekl Biden v Bílém domě. Samotná banka VTB by zmrazila aktiva v hodnotě 250 miliard dolarů.

Putinova reakce

„Rusko zůstává součástí světové ekonomiky. Nechystáme se poškodit systém, jehož součástí se cítíme být,“ ujistil Putin s tím, že úřady se připravovaly na zavedení sankcí proti Rusku.

19:51 Zástupci tajných služeb: Rusko má úplnou vzdušnou suverenitu nad Ukrajinou +++
Agentura AFP s odvoláním na zástupce tajné služby uvádí, že Rusko získalo úplnou vzdušnou suverenitu nad Ukrajinou.

19:21 přístavní město Mariupol pod silnou palbou +++
Přístavní město Mariupol, které se nachází mezi Donbasem a Ruskem ovládaným poloostrovem Krym, je silně ostřelováno. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na diplomatický zdroj. Přístup k Azovskému moři, které je pro Ukrajinu důležité, by mohl být pro Rusko výchozím bodem k odstranění geografické propasti mezi Krymem a Donbasem.

Ruská armáda převzala kontrolu nad Melitopolem. Obyvatelům se doporučuje zůstat doma. Situace je pod kontrolou.

https://t.me/intelslava/20288

Titulek ze  Seznamu po Bidenově projevu

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zálužný shrnul dnešní výsledky, když Putin oznámil „vojenskou operaci“ na Ukrajině. Podle Zalužného se Rusům nepodařilo provést bleskovou válku.

20:50 BBC: Ruští parašutisté přistávají na letišti u Kyjeva +++

Poté, co ruská armáda dobyla vojenské letiště Antonov na západním okraji hlavního města Kyjeva, prý tam přistáli ruští parašutisté, informuje britská BBC. Podle dřívějších zpráv se Rusko může nerušeně pohybovat ukrajinským vzdušným prostorem poté, co byla ráno prvního dne útoku zničena zařízení ukrajinského letectva. Podle Pentagonu by se Rusko mohlo příště pokusit ovládnout Kyjev.

Hadí ostrov v Oděské oblasti je ztracen, obsazen Ruskem. Státní pohraniční služba informuje:

„Po ostřelování Hadího ostrova z lodních zbraní a kafírských bojových letounů byla infrastruktura na ostrově zničena.

Kromě toho došlo ke ztrátě spojení s pohraničníky umístěnými na ostrově s vojáky AFU.

Podle dostupných informací byl Hadí ostrov obsazen.

Federální ministr hospodářství Robert Habeck vyjádřil pochopení pro zklamání Ukrajinců z federální vlády. Dřívější sankce nebo dodávky zbraní by pravděpodobně nic nezměnily, řekl Habeck pro ZDF. „Ukrajině opravdu nemůžeme pomoci,“ připustil Habeck. Přesto Putin z této války vyjde jako poražený, protože Západ se od Ruska „ekonomicky zcela odvrátí“. „Tuto válku nelze vysvětlit racionálně, je to idiotství, mohu-li to tak říci,“ řekl Habeck.

Podle https://smotrim.ru/…bar  Putin teď si telefonoval s Makronem, zůstanou dále v kontaktu!!!!

21:27 Summit EU souhlasí s novými sankcemi proti Rusku +++
Hlavy států a vlád EU na svém mimořádném summitu schválily komplexní balíček sankcí proti Rusku. Sankční opatření se dotýkají mimo jiné oblastí energetiky, financí a dopravy. Kromě toho by měly existovat kontroly vývozu určitých produktů a omezení vízové ​​politiky.

+++ 21:25 Habeck: „Ukrajinu moc nepomůžeme“ +++
Federální ministr hospodářství Robert Habeck vyjádřil pochopení pro zklamání Ukrajinců z federální vlády. Dřívější sankce nebo dodávky zbraní by pravděpodobně nic nezměnily, řekl Habeck pro ZDF. „Ukrajině opravdu nemůžeme pomoci,“ připustil Habeck. Přesto Putin z této války vyjde jako poražený, protože Západ se od Ruska „ekonomicky zcela odvrátí“. „Tuto válku nelze vysvětlit racionálně, je to idiotství, mohu-li to tak říci,“ řekl Habeck.

Britský ministr obrany James Hippy prohlásil, že NATO nezavede nad Ukrajinou bezletovou zónu. Důvod – vedlo by to k přímému střetu mezi Aliancí a Ruskem.
https://t.me/KlymenkoTime/44906

Macron v telefonickém rozhovoru s Putinem vyzval k „okamžitému ukončení“ vojenské operace na Ukrajině, přestože Putin již dříve prohlásil, že to, co se děje, bylo vynucené opatření, „nebyla nám ponechána žádná šance udělat něco jiného“
https://t.me/rian_ru/148410

Telefonický rozhovor s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem

Během telefonického rozhovoru organizovaného z iniciativy francouzské strany došlo mezi Vladimirem Putinem a prezidentem Francouzské republiky Emmanuelem Macronem k vážné a upřímné výměně názorů na situaci kolem Ukrajiny.

Vladimir Putin podal vyčerpávající vysvětlení důvodů a okolností rozhodnutí o provedení speciální vojenské operace.

Bylo dohodnuto, že zůstaneme v kontaktu.

http://kremlin.ru/events/president/news/67850

Tím dnes končím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.