Proti komu jsou ty sankce?


napsal Misantrop

Kdysi dávno napsal kolega Vidlák v jednom článku, že demokracie u nás neskončí pod cizí knutou, ale za jásotu a potlesku veřejnosti. Ten sedlák jeden mizerná měl pravdu. Ale myslím, že ani on nečekal, že to půjde tak snadno a rychle. Během deseti dnů se naší vládě podařilo dosáhnout všech snů našich líbodémo novinářů a spoluobčanů.

V republice máme už teď sto tisíc uprchlíků a to je teprve začátek. Kde jsou ty časy, kdy nám vnucovali pět tisíc migrantů z Blízkého východu… Na pochodu jsou další miliony, hranice jsou otevřené a trvá to zatím dva týdny a ministr Rakušan už mluví o uprchlickém stropu. A to se celá ta válka na Ukrajině teprve dostává do obrátek.
Když poslouchám všechny ty válečné analytiky, jak je ta ruská technika špatná a zastaralá, jak Rusové nezvládají dlouhé pochody, jak se jim Ukrajinci hrdinně brání pomocí amerických Javelinů, tak si říkám, že takhle bych to asi dělal já, kdybych byl ruský generální štáb.
Pane prezidente, Ukrajinci jsou vyzbrojení střelami odpalovanými z ramene a malými drony, které nedokážeme vysledovat ze vzduchu. Navrhujeme poslat tam starou techniku z dob SSSR, které máme plné sklady, už se to nedá ani prodat, sice při tom přijdeme o nějaké vojáky, ale nás mnógo a můžeme poslat záklaďáky. Ti, co to zvládnou, ty povýšíme, ostatním uděláme pěkný pomník. Ukrajinci se vystřílejí ze své moderní munice, naše přesila i přes ztráty zajistí postup a až jim ty drony sestřelíme, až jim dojdou Javeliny, pak teprve přijdou na řadu naše vycvičené gardové pluky… Mezitím předvedeme Evropě, že migrační krize 2015 byla procházkou proti tomu, co se tam stane letos…
Ceny benzínu brzy dolezou na 60 Kč/l. Bavit v v tomto případě o kapitalismu nemá žádnou cenu. A to  Američané uvažují o embargu na ruskou ropu. Asi aby byla ještě dražší a Evropa se ještě víc třásla o to, aby ji Rusové nevypnuli sami spolu s plynem. Vlastně si už ani nejsem jistý, jestli Rusové i přes sankce neinkasují za uhlovodíky víc peněz než před sankcemi.
Před týdnem byli všichni nadšení z pomoci Ukrajině a ejhle… uběhlo jen pár dní a už vidíme, co ta pomoc obnáší. Zdvojnásobení běžných výdajů. K tomu statisíce běženců, rozvrácená ekonomika… Inu globalizace. Každá sankce se vrací jako bumerang. Každý výrobek má nějaký kousek z ruské a ukrajinské továrny, každý výrobek má v sobě trochu ukrajinské oceli a ruské ropy, každý chleba má v sobě trochu ruské a ukrajinské pšenice. Takhle jsme to třicet let stavěli. Globální vesnici.
A já tak přemýšlím, proti komu jsou ty sankce vlastně uvaleny. A mám čím dál větší pocit, že oligarchové, Putin i ruská armáda se s tím vyrovnají snadněji než my občané této republiky. A tleská se tomu stejně jako když Klaus na začátku devadesátek vyhlašoval svoje zdražení. Plný Václavák to tak chce. Stejně tak se tleská novým cenzorním úřadům, lidé jsou nadšení z policejní zprávy, že příslušní komisaři už monitorují cvrkot na sociálních sítích, ale nechtějí o tom moc mluvit, aby se jejich budoucí oběti nevyplašily předem. Když proti tomu půjdete demonstrovat, tak vás tam bude patnáct. Na každého demonstranta bude připadat padesát policajtů.
Vítám vás v novém světě. Kde všichni svorně budou platit mocenské hrátky jakýchsi elit, kde o směřování státu rozhodují mediálně vybičované emoce na ulici, kde už nevíte, jestli budete mít nejen svobodu projevu, ale i svobodu po projevu. Ve světě, kdy sice dodáváme Ukrajincům zbraně pro jejich hrdinný odpor, ale nevíme, co je smyslem. Jestli bojovat proti Rusku do posledního Ukrajince, aby gosudar neměl sílu na další expanzi, nebo jestli je účelem vytlačit ruská vojska z Ukrajiny, nebo jestli se mají Rusové naštvat a Putina odstranit nějakým převratem (který by nejspíš vygeneroval ještě většího drsňáka)… Nebo jestli je prostě cílem zbídačit Evropu i s Ruskem, aby Američan měl dost času a sil se poměřit s Čínou? A nebo to vlastně vůbec nikdo neví, děje se to víceméně náhodně a až budeme jednou zjišťovat, kdo nás dostal do průseru, tak zjistíme, že za to nikdo nemohl.
Plný Václavák tomu tleská. Prezident je pro. Vláda je pro. Opozice je také pro. Ti, co jsou proti, ty už zablokovali a zařídí jim spoustu starostí s obhajobou u soudu. O svobodu se přichází za potlesku. Na knutu ani nedojde.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hosté se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.