Summit v Bruselu, nahrazení ruského plynu z USA na základě Bidenových slibů a Kataru. Jak je to v reálu? A co na to Viktor Orbán?


Evropská unie zase jednou držela potlach!  Velký potlach! Dokonce si na něj pozvala  Velkého bílého otce  z Washingtonu,  aby  demonstrovala  že  je s ním jedno tělo, jedna duše  a že nějaký Putin s  tím nedokáže  pohnout  ani o milimetr. Prostě  příkladná jednota. To předvedlo jak  vrcholné jednání představitelů členských zemí NATO, tak i zemí – členů Evropské unie, kde  hovořil Biden jako host. I když  host s daleko větším slovem, ačkoliv nečlen, než  kterákoliv  z členských zemí a  to včetně  regionálního hegemona  z Berlína.

Však také  závěrečná  tiskovka po zasedání  vrcholných orgánů EU se odehrála v režii  dvojice von der Leyenová – Biden. Když ovšem hlavní slovo držel jen a pouze  americký prezident.

Pro forma  přidám výstupy  ze závěrečného komuniké, tak jak ho přinesla  ČTK.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes nad ránem pohrozili Rusku dalšími robustními sankcemi za agresi na Ukrajině, neshodli se však na diskutovaném embargu na dovoz ruských energií ani jiných konkrétních krocích. Rusko podle nich musí přestat páchat válečné zločiny a umožnit lidem z ostřelovaných měst odejít či do nich dostat humanitární pomoc. Lídři v závěrech prvního dne bruselského summitu také slíbili vytvoření fondu solidarity pro Ukrajinu a další podporu pro uprchlíky i země, které je přijímají…..

….Evropský blok již proti Rusku zavedl v koordinaci se západními partnery v čele s USA a Británií čtyři balíky sankcí a zejména lídři pobaltských zemí či Polska mluvili před summitem o dalším přitvrzení, které by zasáhlo pro Moskvu klíčový vývoz ropy či plynu. Skupina států v čele s Německem však byla z ekonomických důvodů proti. Prezidenti a premiéři se nakonec shodli na tom, že je EU připravena „rychle přistoupit k dalším koordinovaným robustním sankcím proti Rusku a Bělorusku, aby účinně překazila ruské možnosti pokračovat v agresi“…..

.Spojené státy a Evropská unie podniknou konkrétní společné kroky ke snížení evropské závislosti na ruských energiích. Poskytnou také další humanitární pomoc napadené Ukrajině a budou dodávat více potravin oblastem světa, které jsou kvůli ruské invazi ohroženy jejich nedostatkem. Shodli se na tom v Bruselu Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve společném prohlášení po Bidenově jednání s evropskými lídry….

Tolik výběr  toho hlavního z oficiálního výstupu po těch dvou dnech nerozborné jednoty a neochvějného partnerství!!!

Evropská  energetika, konkrétně okamžité odstřižení  od  ruských energetických nosičů  – ropy  a plynu bylo hlavním tématem.  A následně jsme se  dozvěděli, že  jako  v téměř dokonalé jednotě  se povedlo téměř zvítězit. že  už jsme téměř u cíle. Klíčovým slovem je, jak jste jistě postřehli, nikoliv  zvítězit, odstřihnout dokonalá jednota a  podobné termíny, nýbrž  TÉMĚŘ.

Ta dokonalá jednota  vypadala  tak, že  jižní země – Portugalsko, Španělsko, Itálie a  snad i Francie a některé další požadovaly zastropování cen  energií – plynu i elektřiny, a vedle  toho také  zrušení  cenové vazby mezi plynem a elektřinou, což severské  země, plus  Německo, Holandsko a pár  dalších, přirozeně  i Fialaland,  zásadně odmítly. Žádné zastropování, žádné rušení cenových vazeb, žádné obcházení tržních mechanismů! Žádná  pomoc občanům vlastních zemí! Tohle poslední už je ovšem sólojízda  Fialy, co nikdy nebude lhát!  Nic takového!  Trh je nedotknutelný. I kdyby nás  zruinoval! Což v Česku platí naprosto dokonale!  Jen počkejte  na  letošní vyúčtování spotřeby nebo na to až budete  nuceni uzavřít novou smlouvu. Podle toho, co nastane  dřív!  Dostanete pořádnou ránu mezi oči!

Ale zpět k bruselskému potlachu.  Ta nerozborná jednota  se ukázala být tak dokonalou, že  podle bruselského zpravodaje  ČT Lukáše  Dolanského hrozil rozezlený španělský premier  Gonzales  okamžitým odchodem z rokování, pokud  sever nezohlední  nějaké požadavky jižního křídla!  

Dodejme jen, že  nejvíce terminálů na  příjem zkapalněného plynu  LNG v  Evropě má bezkonkurenčně  právě  jeho země. Ta  však není propojena potrubím na  plynárenskou soustavu  zbytku EU nebo jen velmi nepatrně a tudíž  je plně vystavena cenovému šoku trhu s LNG a netěží ani trochu z daleko lacinějších dodávek klasického zemního plynu. Ať už z Alžírska, Norska nebo především z Ruska. Portugalsko dtto.

Konkrétními závěry  z nakonec, se skřípěním zubů  dokončených jednání, je v podstatě  toto:

1-trvá závazek, že  EU  do konce  2022 nějak nahradí  2/3 ruských plynárenských importů

2-EU dostane od  USA do konce 2022 celých 15 miliard m3 LNG, což je cca  1/10 dodávek ruských

3-EU  do roku  2030 bude  ročně příjemcem AŽ  50 miliard m3 LNG z USA 

4-EU nařizuje, že před začátkem zimy všechny evropské zásobníky plynu MUSÍ být  naplněny  min. na 90% své kapacity.

5-EU  bude  nakupovat  plyn pro své členy hromadně!  Tyto hromadné nákupy  jsou ovšem pro členy  DOBROVOLNÉ!!!! A k hromadným akvizicím plynu pro EU se mohou dobrovolně připojit i jiné, nečlenské státy.

Nedá mi to, ty  oznámené si zaslouží nutně  zkomentovat! Protože  když se nad nimi  blíže  zamyslíte tak….. tak vám z toho, co znamenají, jde hlava kolem! Takže to vezmu per partes:

1-trvá závazek, že  EU  do konce  2022 nějak nahradí  2/3 ruských plynárenských importů

jedna  věc je zámysl, druhá pak realita. Stačí,  aby  u moře nefoukalo, slunce nesvítilo podle  bruselské režie a  najednou bude potřeba daleko více plynu nad  nějaké  předpokládané  harmonogram. A pak vznikne  jednoduchý problém – kde koupit  plyn? Je jasné, že  z USA  více než těch 15 miliardm3, což je jako plivnutí na rozpálenou plotnu, nepřijde. Katar? Který prý dodá?  Ten rozeberu v detailu! Jen trpělivost! Norsko?  To slíbilo, že otevře nová ložiska. Bezva, že ? Ale ty pouze vykryjí úbytek těžby z těch stávajících, takže  nula od nuly pojde. Ale uvidíme. Třeba  von der Leyenová nebo Charles Michel a samozřejmě i Věra Jourová už někde vrtají /to v každém případě!!! to jsou fakt excelentní vrtáci – omlouvám se – vrtaři//  a nalezli a jen nám o tom dosud, ve své neskonalé skromnosti, zapomněli říci!  Jedna věc  je cíl vyhlásit, druhá naplnit. Existuje samozřejmě ještě  varianta, že  prostě  tihle  Evropu, tu unijní, donutí ty 2/3 ušetřit! Buď  tím, že vyženou cenu  tak vysoko, že si každý z nás zatraceně  rozmyslí, jestli si doma zatopí nebo radši navleče  třetí svetr a druhého kulicha. I  když  někoho možná  dostatečně zahřeje  láska  k evropským hodnotám….Nebo dohřeje…..

Či prostě  tak, že  plyn bude na příděl  a když s ním nevyjdeš, tak si zmrzni! Možná  kombinace obojího. V každém případě – budoucí zima slibuje množství velmi neotřelých a zatím nepoznaných zážitků.  Pro všechny, kromě snad  posledních  žijících pamětníků  2. světové. A  i ti to znají jen  ohledně lístků na potraviny, šaty a podobně. Ani tenkrát se doma,  ve školách,v  nemocnicích a fabrikách  nemrzlo.

2-EU dostane od  USA do konce 2022 celých 15 miliard m3 LNG, což je cca  1/10 dodávek ruských

3-EU  do roku  2030 bude  ročně příjemcem AŽ  50 miliard m3 LNG z USA 

O tom, jaký význam má ta letošní  dodávčička už jste  četli! Ale  co je nějaký můj názor?  Kdyby na Kosu zavítal kdokoliv  z těch, co dnes  Fialovi, co nám nebude lhát, odezírá ze  rtů a má  modrožlutou pěnu u úst, když  slyší, vidí, čte cokoliv  co není  také  co nejmodrožlutější, označil by  vlkovy názory  za  rozbíječskou propagandu. Takže  je potřeba  citovat. Navíc  ze  zdroje, který nelze zpochybnit. Že není těžce proukrajinský, profialovský, probruselský, pronatovský. O tom, že  mezi takové  patří Seznam.cz  snad  nikdo nepochybuje.  Takže si dáme pár  citací z  článku

Zvýšené dodávky amerického LNG Evropu nespasí

Evropská unie v pátek sice učinila další malý krok k nezávislosti na ruském plynu, dohoda s USA o navýšení dodávek zkapalněného plynu (LNG) ji ale trn z paty nevytrhne. Analytici navíc upozorňují, že američtí exportéři LNG už nemají volné kapacity a dodatečné dodávky pro Evropu tak vzniknou z těch, které už mají zamluvené odběratelé v jiných částech světa.

USA letos navýší dodávky LNG do Evropské unie o 15 miliard metrů krychlových. Dlouhodobým cílem je pak zajištění 50 miliard metrů krychlových ročně do roku 2030. To by mělo Evropě dopomoci k postupné nezávislostí na ruském plynu.

Cesta k tomuto cíli ale ještě bude dlouhá. Americké dodávky totiž Evropě ani zdaleka nevystačí. Letošních 15 miliard kubíků navíc je jen zlomek toho, co do EU dodává Rusko.

„Vypadá to jako hodně, ale dodatečných 15 miliard kubíků LNG odpovídá cca 10 procentům ročního importu plynu z Ruska do Evropy,“ poukázal twitteru předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

„Navíc USA zjevně zatím nemají jasno ani v tom, jak zajistí dnes dojednaných dodatečných 15 miliard metrů krychlových plynu,“ dodal Kovanda.

Jak totiž uvádí agentura Reuters, kapacity amerických výrobců LNG už jsou plné, a tak většina dodatečného plynu pro Evropu nejspíš bude pocházet z exportu, který už byl zamluven v jiných částech světa.

„Očekáváme, že podpora evropského dovozu LNG v blízkých termínech se bude opírat o přemístění již stávajících dodávek,“ uvedli analytici americké investiční banky Goldman Sachs ve své zprávě s tím, že „k takovému přemístění do Evropy již dochází“.

Jak se vám tohle  četlo? USA nedisponují volnými kapacitami. Jen sem přesměrují dodávky, které si původně objednal někdo jiný!!!  Nebudu se teď  zaobírat  skutečností, že  někdo s  Američany uzavře smlouvu a oni ji prostě  nedodrží a pošlou jeho plyn jinam. To si necháme na jindy. Teď  se žádá vysvětlit, PROČ  Američané ono přesměrování vůbec provedou!  To v tom článku na Seznamu také je!

Důvodem je skutečnost, že evropské ceny plynu jsou v posledních měsících nejvyšší na světě a jelikož Evropa je ve snaze vymanit se z ruské závislosti ochotna za LNG připlatit, dělá to z ní atraktivnějšího zákazníka, než je například Asie.

„Téměř všechen LNG v USA už někomu patří. Je zasmluvněn,“ upozornil Jason Feer z Poten & Partners, poradenské společnosti v oblasti energetiky a lodní dopravy. „Pokud Evropa chce více LNG, bude si za něj muset zaplatit,“ dodal. Jak moc si ale Evropa bude muset za LNG připlatit, zůstává otázkou.

Mimochodem, mám neodbytné tušení, že  Seznam.cz pouze opráskl článek ze specializovaného webu Oilprice.com s názvem

EU Inks LNG Deal With U.S. To Replace Russian Gas

aniž by, na rozdíl od Kosy a vlk,  uvedl zdroj a produkuje to jako své moudro. Nejsem překvapen!

Ale  tohle, jakkoliv je  to v podstatě to, co jste již četli, přeci jen z Oilprice  ještě převezmu. Kvůli renomé těch, co se vyjadřují:

„Očekáváme, že krátkodobá opatření na podporu evropského dovozu LNG se budou spoléhat na přerozdělení stávajících dodávek,“ uvedla Goldman Sachs v nedávné zprávě citované agenturou Reuters a dodala, že „k takovému přemístění do Evropy již dochází.“ Přerozdělení bylo umožněno rekordně vysokými cenami plynu v Evropě, které také učinily americký LNG konkurenceschopným vůči potrubnímu plynu.

Jeden analytik si všiml, že mnoho amerického LNG je již nasmlouváno, takže evropští kupci budou muset platit ještě vyšší ceny.

„Ale téměř všechno to [LNG] v USA už někomu patří. Je to pod smlouvou,“ řekl agentuře Reuters šéf rozvoje obchodu v energetické a lodní společnosti Poten & Partners. „Pokud bude Evropa chtít více LNG, bude za to muset zaplatit,“ řekl Jason Feer.

Takže – když Evropa, rozuměj EU ve  své neskonalé moudrosti, dobrotě  a péči o blaho svých občanů BUDE OCHOTNA i nadále PLATIT ZA  americký LNG NEJVYŠSÍ CENY na  planetě, pak ten americký plyn DOSTANE!  Když ne, dostane jej Asie. 

A  to v situaci, kdy  EU má, na rozdíl od  Asie  natažené trubky na ruská  plynová pole a může  brát  výrazně lacinější  energii. Když bude ovšem chtít!

Asie  tuto  variantu postrádá téměř úplně a je odkázána jen  na dovoz LNG. Máte dost fantazie, abyste  si představili  ty  budoucí cenové dostihy???!!!

Že asi půjde o opravdu  obrovskou legraci je jasné z toho, že  nikdo o ceně  AMERICKÉHO plynu ani nešpitl. S výjimkou Bidena:

Výstřižek

Ale já někde zachytil informaci, že  EU  dostala  od  Američanů dvě cenové varianty – buď  dlouhodobé smlouvy  na  nejméně 20 let garantovaných stálých odběrů za  fixní /současnou  vysokou cenu/ nebo prostě  jet  na ceny spotové, tedy okamžité burzovní. Ty  dvacetileté prý jsou nutné proto, aby  těžař pokryl veškerá  finanční rizika , spojená  s prospekcí, otevřením a provozem plynového pole. Rusku jsme toto zásadně odmítali dát!!!  Toho jsme chtěli vařit. A nyní dobrovolně strčíme hlavu do amerického energetického chomoutu? Tak, že z něj nepůjde vylézt? Zřejmě  ano viz

Výstřižek3

Výstřižek4

4-EU nařizuje, že před začátkem zimy všechny evropské zásobníky plynu MUSÍ být  naplněny  min. na 90% své kapacity.

Tak tohle  asi nastane. Ovšem za jakou cenu?  Věnuji se v poslední době  otázkám plynu a částečně i ropy  docela  hodně, ale že bych si troufl cokoliv odhadovat? Tak to ani náhodou!   Ale kdybyste  se mne zeptali, jestli mi naskakuje už teď, před létem, husí kůže  z toho, za kolik bude  plyn příští zimu, odpovím – to není husí kůže  to je šmirglpapír!  Jedna věc je nějaký plyn vůbec mít, druhá  být schopen jej zaplatit!

Pomazané hlavy  bruselské a  o té fialovské to platí dvojnásob, vůbec netuší, s čím si  zahrávají!!!! A co z toho nejspíše bude  za mazec!

A to nemluvím o tom, že  ty  evropské zásobníky  se před zimou nebudou nakupovat za tradičně nižší letní ceny, ale kvůli oznámenému příkazu  mít v nich do tehdy a tehdy nejméně  90% objemu letní ceny  pro prodávající jednoduše skončily. Všichni  vědí, že  Evropa limitovaná časem a bruselským poručením do toho a toho data koupit musí! Takovouhle  situaci si každý prodejce  vychutná přímo labužnicky! Ceny plynu začnou padat až po onom ultimátním datu!!! Pak nastane výprodej!!! Stejěn jako to známe  z českých  hypermáků po Vánocích…. Prodávající prodat nemusí, protože  se vždycky kupec najde,  ale ten který je  tlačen časem, eurounijním foršriftem, nadcházející zimou a nezbývá mu nic jiného a navíc mu cenu vyžene  ještě  Asiat??? Chtěl bych být vlastníkem velkého plynového pole  a terminálu na LNG!!!!To bych  si potom Leyenovou. Michela, a další potentáty, včetně Fialy, co nelže, namazal nikoliv na chleba, nýbrž rovnou na boty!  No nic, máme před sebou poslední evropsky plynařskou lahůdku-

5-EU  bude  nakupovat  plyn pro své členy hromadně!  Tyto hromadné nákupy  jsou ovšem pro členy  DOBROVOLNÉ!!!! A k hromadným akvizicím plynu pro EU se mohou dobrovolně připojit i jiné, nečlenské státy.

Tak tohle mne fakt pobavilo nesmírně! Opravdu  nesmírně! Tohle je jak z besídky Zvláštní školy!!! Doslova  a do písmene!!!!

Chápu a plně podporuji záměr, aby  EU, když už se zbláznila a odmítá mít plyn za levno a  hodlá prostě  zahájit  cenové  dostihy s Čínou,  Indií, Japonskem, Pakistánem, Indonesií  a  velkými latinskoamerickými státy, aby si zajistila  vůbec nějaký neruský  plyn,  hodlá nakupovat  tuto strategickou surovinu hromadně! Pro 500 000 000 zákazníků. Jen to může poněkud  srazit  ty budoucí  obří ceny,  co nás  čekají. Ale jen trochu. Kdo kupuje ve velkém, je schopen vynutit  si slevu. Tomu nelze  nerozumět. Jenže i tak ta sleva se stane jen slevičkou.Malou a nepatrnou. Indie kupuje pro 1 miliardu a  Čína  pro půldruhou.

Ale jak se  vám v té souvislosti libí věta, že  účast na těch hromadných nákupech je DOBROVOLNÁ?  Zvláštní, že?

Tohle je třeba  přeložit do obyčejné, jednoduché češtiny, aby to získalo nějaký smysl.  Nabídnu  vám, jak tomu rozumím já. Netvrdím ovšem, že to je jediný možný  výklad nebo na beton ten správný.  Patent na  rozum, na rozdíl od  Fialy  a podobných, si nenárokuji.

Klíčové slovem je  DOBROVOLNÉ /nákupy/. Což logicky znamená, že  v EU  jsou státy, které se k těm celounijním nákupům NEPŘIPOJÍ!!!!  Takže proč  se nepřipojí?

Vidím jen následující možné důvody:

1- země  žádné nákupy  plynu z  ciziny nepotřebuje, protože disponuje dostatečnými vlastními zdroji

2- země  disponuje  dostatečně  rozsáhlými uzavřenými a  funkčními  svými kontrakty, které jí zajišťují dostatek  plynu a  nepotřebuje  se tedy orientovat na  dodávky LNG

Nevidím žádnou další možnost.

Která ze zemí EU  kryje  svoji spotřebu plynu ze svých zdrojů?  Podle mne  snad jedině Holandsko.  Ale  ani to nikoliv ze 100% Ale tuším, že  zbytek  je kontraktačně  vykryt Norskem.

A  v  dost podobné situaci  se prý nachází  Dánsko. Nejsem obeznámen s  detailem, disponuji jen velmi hrubou informací.  Takže    možnost, že  se  nějaká významnější část  Evropy  spoléhá na  svoje  vlastní energetické zásoby je v podstatě limitně blízká nule!

Jinak to vypadá  u varianty  č.2. Totiž, že existuje významná skupina  eurozemí, kteří se  ke společné nákupní  strategii odmítají připojit. A jež nelze  nutit, aby  se připojily. Z důvodu, že  disponují sami velkými kontrakty  na  dovoz  plynných uhlovodíku. Za ceny, na které s nějakým americkým nebo katarským  plynem nikdy nedosáhnou.

Kdybych si zkusil tipnout o koho, že se jedná, pak  mne napadají zejména  tři jména -Německo, Francie a Maďarsko!  Ale nevylučuji, že existuje i někdo další. Ale na zmíněné tři bych přísahal.

Francie ještě z dob, kdy  jí patřilo Alžírsko, požívá komfortu vybudované  plynovodní soustavy  ze  své bývalé kolonie  na svoje území a kryje podstatnou část své spotřeby  alžírským plynem. A hodlá u tohoto způsobu nepochybně  zůstat.

Německo?  Tak to zase  funguje na dlouhodobých kontraktech s Ruskem a dnes především  dodavatelsky  na  pipiline  Nordstream 1. Vedle toho  jsou další linky nataženy  z Norska a  i tam jsou Němci významně  zasmluvněni.

Přesto  jejich  ministr hospodářství  Robert Pohroma  Habeck v minulých dnech jednal v Kataru s  tamním ministrem energetiky o dodávkách LNG z této země  do Německa. V budoucnu. Německý a  samozřejmě  český  mainstream okamžitě  referovaly, jak tam úžasně uspěl a  jak Putin krvavé slzy  ronit  bude. Jaká je pravda?  Tak o tom si v detailu přečtete  v týdnu. Článek je vyzdrojován, jen najít  čas  a sepsat ho. Původní představa plánovala jeho vydání dnes, v monotematické plynové Kose. Nicméně už takhle je toho víc než dost a když nechci, aby ten Katar zapadl, nezbývá  než  to přesunout  jako další samostatné plynárenské  téma na jindy. Takže někdy příště.

Ale zůstaňme  ještě chvilku u Habecka a jeho nákupní cesty  do Kataru.

Protože snaha prosadit centralizované nákupy  plynu pro celou EU  není nijak nová, mluví se o ní nejméně půl roku a na posledním potlachu ji papaláši jen potvrdili,  je  ta cesta  Pohromy  Habecka  sama o sobě překvapením, když se nad  tím zamyslíte!!! 

Jistě, možná, že  tam jel s pověřením jednat za  celou EU, ale já o něčem takovém nikde nenašel ani sebemenší zmínku.Naopak německý  tisk  psal, že  jednání  si dalo  za cíl ZAJISTIT NĚMECKU energetickou bezpečnost!!! Německu, nikoliv  EU!!!

Tak takhle  vypadá ta  demonstrovaná  nerozborná jednota států EU a NATO v praxi!  Když dojde na lámání chleba!!!!

USA si  bez skrupulí těžce namastí kapsu na věrných spojencích  z  EU. Ta   se nestřelí s plynem do nohy  nýbrž rovnou do hlavy. Španělský premier  je natolik  z toho všeobecného a všeobjímajícího souhlasu frustrován, že vyhrožuje okamžitým odchodem z jednacího sálu,  Francie  a  Německo se, podle mne, nepřipojí k centralizovaným nákupům, protože  si to ošéfují sami, minimálně  v větší části, jinak a daleko laciněji!!!! Nejsou totiž  Fialové, aby  doslova podojily  vlastní občany.

Fakt solidarita  a  jednota přímo příkladná. Věrnost až ta za hrob. Vlastní šrajtofli!

Nedivím  se tomu!! Ano takhle  myslí ti, co si především hlídají svoje  zájmy!!! SVOJE  NÁRODNÍ ZÁJMY!!! A nic jiného!

Nyní přichází  čas, abych se zmínil  o černé ovci „evropské rodiny“  – Maďarsku a  Viktoru Orbánovi. Ti také nejspíš  nějaké centralizované  nákupy  LNG vůbec neřeší! Proč  také? Když  Maďarsko loni v létě podepsalo novou  15ti letou  smlouvu na dodávky  ruského plynu za cenu o níž se  dnes nikomu  ani nezdá! Tuším 175 USD.  Takže Maďaři jsou vysmátí! Jestliže  Putin, po tom všem, co mu unijní Evropa  už provedla a ještě provede, dodává plyn nejen Nordstreamem 1, ale také Jamalem a přes Ukrajinu dál přesně podle dlouhodobých kontraktů, tak  lze více méně, ale spíše  více než méně oprávněně počítat s tím, že  plyn rozhodně  dostane i Budapešť. V neposlední řadě proto, že je  napojena  na TurkishStream a  Turci  plyn také zcela jistě  obdrží. 

Takže proč  by se  Viktor Orbán účastnil nějakého nesmyslného a finančně  zcela  devastujícího  podniku, když to vůbec nepotřebuje????

Kvůli tomu, že  to vadí  Bidenovi a  ten se na něj mračí? Nebo že  ho pokárá  nějaká  von der Leyenová či snad dokonce  emeritní blondýna Jourová?

Nebo, že se  ho snažil  veřejně pokořit  Zelenský ve svém videovystoupení na summitu EU, když  mu vyčítal, že není solidární s trpícím ukrajinským lidem a podporuje  zločinného agresora nákupy  ropy, plynu a blokuje dodávky zbraní na Ukrajinu přes  Maďarsko?

Podle ukrajinského  serveru Strana. ua se  s  ním Viktor Orbán vypořádal velmi rychle a nekompromisně – když mu Zelenský  vmetl do tváře  že hájí zájmy Ruska podporuje ho.  Takhle:

  „Nejsme Ukrajinci, ani Rusové – jsme Maďaři… Na otázku „na čí straně je Maďarsko?“ odpověď zní: Maďarsko je na straně Maďarska,“ řekl Orbán.

Maďaři mají Orbána. My Fialu, co prý nám nikdy nebude lhát…. Nechám na  vás odpověď na otázku, kdo je na tom lépe. Jen dodám, že  Kalamity Jane  Tzernokh odmítla jet do Budapešti ne jednání  ministrů obrany. Protože prý  postoj Maďarů jí nic jiného neumožňuje. 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.